От кога човек може да работи

В:

Здравей Ванка ! (предварително се извинявам за правописа)
Искам да те питам на каква възраст най рано мога да работя или поне някак да изкарвам пари (без да крада ) защото напоследък на мен и на много мой приятели ни трябват пари а не може вечно да крънкаме от родителите си или ако не се сещаш за работа поне кажи дали има някакъв вариант.
питам теб защото в едно видео каза че си работил какво ли не -около 26 работи

О: До колкото ми е известно на 16 е легално да работиш в България, но с разрешение на родителите. Това е ако искаш да си договори и всички останали „екстри“, които има един работник/служител. Не съм абсолютно запознат с въпроса, надявам се някой да сподели, но мисля, че има ограничения за време и тип дейности. Все пак на 16 си непълнолетен, едва ли ще ти позволят да работиш в мина 🙂 Но пък винаги можеш да караш някаква фриланс работа, и каквото дойде от нея си ти е бонус, който може да спестяваш, или пък да си ги харчиш. Хубавото на собствените пари, е че са собствени и си правиш каквото искаш.
Аз наистина в момента работя 26-та работа подред, понеже почнах много от рано. Някой са били по 1-2 месеца, разбира се, но пък от всяка научих нещо 🙂

96 thoughts on “От кога човек може да работи

 1. gatakka Автор

  Стимул, награда. Тези неща са позволени винаги 🙂
  Тук говорим за работа, в смисъла „аз те лъжа, че ти плащам, ти ме лъжеш, че работиш“ 🙂
  Тоест трудови взаимоотношения 🙂

 2. thedem

  В БГ 98.9% от работодателите искат да те експлоатират за без пари, и същевременно да вършиш работата на поне 3-4 човека, за това по добре да се ориентираш в нещо онлайн, от което парите да идват отвъд границата. http://www.freelancer.com/ примерно :), има и много други варианти.

 3. kg

  Доставките с пазаруването за вкъщи и намирането на подходяща цена също са вариант

 4. Markov

  А някаква идея за работа следобед, имам години но преди обед съм на училище и няма как да работя цял ден. Моите идеи са: Дюнерджия или Барман.

 5. kg

  Можеш да пазаруваш на възрастни съседи следобед, но трябва да си комуникативен и да се запознаеш с тях

 6. Stilgar

  @thedem в България служителите са мързеливи и без реална самооценка. Работодателите по-добре да се насочат към търсене на служители в чужбина 🙂

 7. Данаил

  Аз докато учех попмагах във фирмата на баща ми, после след като завърших веднага казарма. След казармата си намерих работа, вярно нископлатена, но ми беше първата, бях на 19 тогава. Изкарах там година и 3 месеца, смених я за работа в кабелен оператор където изкарах 5 години и малко, и сега третата ми подред – вече година.
  А до колкото знам може на 14 години да започнеш работа, но се иска разрешение от родителите и общински работник, отговарящ за закрилата на детето. Това когато е законна работата, ако е на черно и на 12 може.

 8. Боровака

  Лятото се хващаш на морето да бачкаш … има голям шанс да те вземат без договор. Кофти въпроса е дали ще ти платят … гледай да се хванеш на работа с по-голям дневен оборот за да можеш да си тръгнеш с него в случай, че прекалено дълго започнат да ти обещават да ти платят. Изпитан метод е 🙂 Внимавай само да не те хванат на излизане …
  И все пак ако можеш да намериш друг начин за да си изкарваш някакви доходи ( примерно преинсталация на windows на половината в квартала по 20 – 25 лв 🙂 ) е за прдпочитане.

 9. kg

  Може и на 6 да отидеш до магазина, като се имат предвид езиковите училища, в които език се учи още от 1 клас (6 год), на 7 можеш да четеш учебници изцяло на чужд език и да помагаш на тези, които още не могат (като Гатака може би)

 10. Боровака

  По-конкретно може да се започне работа на 16 години. Според типа на работата ( тежеста … има описани видове труд в КТ) се иска разрешение или само от родителите или от родителите и общината. Максималния работен ден е мисля, че 6 часа със 1 час почивка, без нощен труд и без вредни условия ( приемай и цигарения дим в кафетата по новия закон …. ).
  Това поне беше преди няколко години, мисля си обаче, че нещата не са се променили много.

 11. ИванХристов

  хей ванка много мерси за отговора значи ще трябва да почакам или още 2 години поне или да се надявам че за флаери се намира по лесно(което по принцип не е трудно да се уреди това е и наи разпространено за деца в момента)

 12. ИванХристов

  сега като пречитох всичко ще пробвам да уредя това със разрешение на родител но ми трябват още 2 месеца за 14…

 13. vbogoev

  Аз работя от 17 годишен като програмист във фирма, преди това фрийленсвах. Също така 2 години подред съм бил общ работник за през ваканцията, така че, ако ти се работи – работа има…

 14. Слави

  А Иване на мен въпроса ми е (не искам да ти пиша, защото е подобен) : Мога ли да започна да си развивам някакъв проект на 14 години (сайт) ии да имам някакви приходи от него(примерно :банери, смс услуги) мога да го направя, но някой ще ми каже ли нещо ако го направя ? Имаше такова видео, но все пак ако може да отговориш или някой запознат от сайта 🙂 Иначе до колкото знам ако майка подпише някакъв документ, че ми разрешава да работя мога да го правя законно. Желанието ми е като порасна да работя в компютърна фирма ама за сега нямам знания достатъчно. Та малко се отнесох, това ми беше въпроса.

 15. gatakka Автор

  Спокойно може да си направиш сайт или подобни неща. Ако някой нещо тръгне да пита, винаги можеш да кажеш, че е на майка ти, баща ти, баба ти, комшията….
  Схвана идеята 🙂

 16. whizz3r

  Аз продавам сайтове от 16 годишен. Просто преглеждам обявите и freelance проектите в няколко сайта и ако се договорим с клиента ми плаща за извършена работа. Като цяло съм доволен от парите, ама защото съм още ученик… 😀

 17. thedem

  @Stilgar ти май си работодател а :), не ми обяснявай на мене кви са българските работодатели, виж обявите в джобса кви невероятни изисквания имат 15, езика 20 години стаж ама да не е човека на повече от 35, и заплата не пише никаква. А да не говорим за задълженията и отговорностите. А шефа през това време да си ходи на йога, фитнес, фъншуи и незнамти там какви простотии и по кадетата.

 18. Stilgar

  Бях работодател, но след няколко години стигнах до извода, че нямам нерви да съм работодател и станах служител. От тогава качеството ми на живот е много по-високо, но също така забелязвам, че мрънкам много по-малко за работодателите ми от повечето колеги:)

 19. kg

  Една по-добра идея. (ама ти трябва и някой възрастен за компания)
  Идват празници и всички купуват цветя на двойна цена.
  Какво пречи да инвестираш пари назаем в 200-400 рози (или други цветя) за по 2 лв и да ги продадеш за по 5 лв -можеш да изкараш по 1200 лв на ден
  За какво да работиш всеки ден като може само когато трябва?
  Има 14.02, 01.03, 08.03, 24.05, 15. 09
  Както се казва клкото повече, толкова повече 😉

 20. Михаил Николов

  Слави, ням проблем да си развиваш някой сайт, пък и да не завалят пари от него поне опит и знания трупаш. Иначе просто пишеш някой роднина при регистрацията (в AdSense, например). Аз така още си получавам парите на името на баща ми, нищо че вече съм пълнолетен. 🙂

 21. Данаил

  @kg това което предлагаш не е много законно.
  1. Спекула
  2. Не се облага с данъци получената печалба, защото не се регистрира.
  3. Няма как да закупи толкова голямо количество без фактура, ако му дадът без фактура, значи тогава хептен няма да се обложат тея рози.

 22. Димитър Новоселски

  Аз на 15 работих 3 месеца (лятото) на едни строежи в Банско, с мои приятели, които имаха годините. Даваха добри пари, жалко че след това ги дадох по доктори.
  Фрийланс му е майката, пред компутара с кафето и цигарката, животец. Нека говедада мъкнат кофи, аз видях какво е, не ми се връща там.

 23. deiman

  @Димитър Новоселски , много лесно е да кажеш „ще бачкам“ , но не всеки става за бачкаторска работа, срамота е да си продаваш здравето за някакви 600-700 лв примерно.

 24. deiman

  Има някои хора на които изобщо не им пречи и то до живот (не временно) да работят някоя тежка физическа работа във убийствена атмосфера и не им дреме, аз лично не съм от тях.

 25. Таня

  Човек може да работи от тогава от когато може сам да се облича, сам да се храни и сам да чете и смята.Друг е въпроса ,дали ще е срещу заплащане, помощ в семейството , експлоатация или вероятно други подобни.

 26. dns

  Според мен детето НЕ трябва да си търси работа а да намери сфера която го влече и да почне да УЧИ УЧИ УЧИ….НЯМАШ ЛИ ПОЗНАНИЯ ЩЕ СИ ЦЯЛ ЖИВОТ ПАРЦАЛ И РОБ ЗА ТВОИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ.

 27. Таня

  @dns Абсолютно си прав, а и ако не си изживееш пълноценно детството, после се получават малки отклонения в психиката. 🙂

 28. dns

  „Таня …а и ако не си изживееш пълноценно детството, после се получават малки отклонения в психиката.“
  За съжаление много деца живеят в условия и среда в която не могат да изживеят някакво детство.
  Аз съм от поколението като играеше на кибритки , баба сляпа и всякакви подобни и с нищо не бих заменил подобно детство.

  …сега какво е кафета , цигари , марихуана тук таме , пиене до н.иране , игри с насилие ,порно и т.н.
  И естествено някой от тях имат „нужда“ от работа та да продължават с някои от гореспоменатите занимания.
  Според мен най важното не е детството а към какво ще се насочиш през детството (в един по късен период нещата са доста по трудни и сложни за промяна и пренасочване)

 29. Данаил

  @Таня какво значи пълноценно детство? Аз съм на мнение, че децата трябва да се научат на труд, а не да пускат тема във форума „мама ме накара да изхвърля боклука, кфо да права?“. В днешния забързан свят, все по малко внимание се обръща на възпитанието на децата. А децата са като попивателна хартия, каквото видя попиват. И какво да висят? Разни барковци с BMW-та возят разни руси какички, други продават дрога, други имат скъпи телефони и какво правят? Искат от мама и тате всичко това което са видяли. Е да ама всяко нещо си има цена. За това, колкото по-рано започне да работи, толкова по-добре. Физическия труд ни учи колко е ценен 1лв. защото когато изкараш с пот на челото си тоя един лев, няма да го похарчиш толкова лесно както ако някой ти го даде. Познавам хора дето на 21 са започнали първата си работа и никога не са работили нищичко. Тези хора не знаят колко струва труда на другите, а и техния собствен. Много хубаво детето се е сетило че трябва да работи, браво на него, така и трябва да бъде. Ученето не трябва да се зарязва, но не може само да учи и да чака парички от тате и мама

 30. Таня

  И аз не бих го заменила @dns. Но е ясно в днешно време това дори е абсурдно, за съжаление…Дори не искам да си представя бъдещето(децата) ни.След няколко години. А сега играят на „Сляпа Крофт онлине“

 31. Таня

  @Данаил а знаеш ли на колко години е детет задало въпроса, че бързаш да спориш пак 😉

 32. Данаил

  @Таня зодията ми е такава, че никога не отказвам спор. Но аз не съм спорил, а просто си изказах меннието, че според мен трябва да се работи от рано. Щото вече и казарма няма и само това остана.

 33. Stilgar

  Аз пък от както си вадя парите сам много по-лесно си ги харча и изобщо не си ценя нещата повече откакто като ми ги купуваха. Даже напротив щото сега имам повече и знам че ако ги счупя или изгубя мога да си купя нови.

 34. Таня

  Е ми да работи тогава, като иска и две работи да почне негова си работа.Щом като има желание…

 35. kg

  @Данаил wrote:

  @kg това което предлагаш за цветята не е много законно.
  1. Спекула – не купуваш си примерно временно разрешение за продажба
  2. Не се облага с данъци получената печалба, защото не се регистрира. – нищо не пречи да пуснеш фактура от фирмата на някой познат
  3. Няма как да закупи толкова голямо количество без фактура, ако му дадът без фактура, значи тогава хептен няма да се обложат тея рози. – на пзара всеки гледа да си продаде стоката, с фактура или без.
  До 14 има малко време колкото да се обиколят разсадниците или производителите на цветя.
  Дори ако мишеш на цветната борса – пазара Димитър Петков (ако не греша) за празника цените са много по-високи, така че всичко е въпрос на организация и комуникативност, независимо коя област се избере

 36. deiman

  Е малко е, дайте още на 10 да ходи на строежа, аз съм за, само ако това което ще прави го развива и между другото си изкарва пари. Иначе на тази възраст да ходиш да бачкаторстваш за някакви мизерни пари е гадно. Вече ако няма възможност, техните са бедни, а на него му трябва нещо, тогава може, макар че пак не променя факта че е гадно, понеже дота от неговите връстници си получават всичко ей така. Относно разбирането цената на труда, донякъде е вярно, но според мен е достатъчно човек просто да се огледа и да е достатъчно умен да прецени колко струва труда на родителите му и какви жертви са направили за да му вземат еди какво си…

 37. kg

  Някъде по-горе пише, че е на 14, т.е. може да ну трябват точно за 14, но важен е принципа, на кой не му трябват пари?

 38. Данаил

  @deiman малко са тези които го оценяват.
  @Stilgar сигурен съм че сега цениш труда много повече от колкото преди. Да и аз сега си купувам разни неща дето после захвърлям с лека ръка, но знам колко труд съм положил за тях и се замислям преди да ги купя, дали си заслужава. Примерно когато копувам телефон. Взимам си телефон който да ми пасва на вкуса, но и който да е с цена която аз съм съгласен, а не като повечето пуберчета „тате искам нокиа н8 и ако ни ми я вземеш шъ са самоубия“

 39. kg

  @Данаил къде ги срещащ тия пуберчета, аз нямам толкова широк поглед като теб в тази област?

 40. Таня

  @kg За какво са му пари на дете,което е облечено нахранено и с малко джобни в него. За какво са му ПОВЕЧЕ пари за да ги инвестира в бъдещето си може би?

 41. dns

  „Данаил wrote:

  Аз съм на мнение, че децата трябва да се научат на труд“

  Децата трябва да се научат на нещо което да им помогне да си намарят след време преспективна работа и да взимат хубави заплати (ти го пращай да на обща работа пък после що станал бичкия и що цял живот тъпчел на едно място заради мизерните си заплати)

 42. Даниел

  Колкото и странно да звучи джобните ми са от PTC сайт и хич не е скромно , е вярно е ,че 1ата половин година зимаш буквално стотинки на месец 😀

 43. Данаил

  @dns труд не е равносилно на физически труд. А и всеки трябва да поупражнява малко физически тръд, да грабва мотиката и на село да прекопае лозето 🙂 поне веднъж в живота, та после да не се подиграва на хората работещи тази работа. Защото всеки труд заслужава уважение. Няма срамна работа. Но много хора си мислят че само работата на бюро е „работа“, а останалото не заслужава внимание.

 44. SpeedRush

  Според кодекса на труда минимална възраст на приемане на работа е 16г. По изключение трудов договор може да се сключи с лице ненавършило 13, 14, 15 г, ако работи в областта на изкуствата. Трудов договор на лице ненавършило 16 г се сключва с писмено съгласие на един от родителите, разрешение от инспекция по труда за приемане на работа и медицинско заключение издадено от лекарска комисия. Съгласно наредбата за работа на лицата ненавършили 15г този преглед се извършва през определен период. Работодателя полага особени грижи за непълнолетните, като им създава облекчено условие за работа и условие за придобиване на професионална квалификация. Работното време на ненавършилите 18г е 35 часа седмично или 7 часа при 5 деневна работна седмица. Те имат право на платен годишен отпуск не по-малко от 26 РАБОТНИ дни. Съгласно кодекса на труда това важи само при трудово превоотношение, но не и при граждански договор.

  Това е извадка от урок преподаван ми преди 3 години по ЗБУТ, не съм сигурен, но май не са правени основни промени. (Извинявам се ако има правописни грашки, но го пиша набързо) Дано съм бил полезен.

 45. dns

  „Данаил да грабва мотиката и на село да прекопае лозето 🙂 поне веднъж в живота“

  Аз не говоря за поне веднъж в живота , говоря за подхода който най често се налага и от родителите , децата влизат в коловози от които много малка част ще излезнат.
  Пак казвам много по важно е детето да намери сфера която го влече и да се развива и учи в тази насока отколкото да копа лозето.

  Тоя комунистически модел за това колко е важно и хубаво да си трудолюбив е пълна простотия , ако хората не се учиха на нови неща всички ние щяхме все още да живеем по дърветата…

  (между другото работил съм кърска работа и други доста тежки знам кво е и мога да те уверя че няма никакъв смисъл и никаква перспектива камо ли ако си дете ,такива работи се работят от хора което са на зор и е наистина жалко ,и ниският стандарт ще продължи да бъде такъв защото все още сме един ниско квалифициран народ ,а не трябва да е така (знаеш ли колко познати имам с голям умствен потенциал ,а работят предимно обща и безперспективна работа)

  Света и живота ни ще стават все повече зависими от технологията а заедно с това ще има огромна нужда от все повече тясни специалисти…

  Те развитите държави утре други ден ще си построят изцяло автоматизирани ферми ,а ние тука ще караме децата да прекопават лозето :p

 46. Данаил

  Чул те господ за тези ферми, но представи си един свят в който никой не уважава труда? Дали ще е по-добър от сегашния? Мисля че не. А това да се уважава труда и че да си трудолюбие в хубаво, не е измислено от комунистите. За справка прегледай народните песни, приказките и басните.

 47. Таня

  @Данаил Представи си свят в който почти никой не работи, и пак има за всички.

 48. Данаил

  🙂 обичам научната фантастика, обичам фантастиката, но такъв свят е невъзможен. Няма такъв свят. Енергията е равна на работата по времето. Ако махнем работата (т.е. равна на 0) къде отива енергията?

 49. dns

  „Данаил wrote:

  🙂 обичам научната фантастика, обичам фантастиката, но такъв свят е невъзможен. “

  Всичко е възможно стига да намериш начин…
  Ако се върнеш векове назад едва ли някой ще ти повярва, че конструкция от метал ще лети и превозва огромни товари ,а днеска самолетите са факт и се използват с пълна пара

  …историята е пълна с примери за човешка задръстеност може би защото хората се вкопчват доста често в ежедневието и битовизма си (особено тези на които им се налага да се занимават с еднообразна и монотонна работа).
  …но айде стига, че взех да ръся много офтопик

 50. kg

  „@Таня wrote: Представи си свят в който почти никой не работи, и пак има за всички.“
  -> За да има за всички, пак трябва някой да ти го поднесе под „муцуната“

 51. Таня

  @kg В кой век живееш. 80% от всичките дейности на планетата могат да се извършват от машини, тук работата на хората ще е само управление и ремонт.

 52. kg

  Е, пак е работа, не може почти никой да не работи.
  Благодаря, че се трудиш по този сайт

 53. ИванХристов

  Таня „За какво ти трябват пари хлапе???????“
  ами тренирам в ена хип-хоп група“the center“ и ще праивм спектакли в много градожеи ми трябват за транспорт и дрехи за участието т.е. ми трябват 100-200 лв

 54. kg

  Купуваш съотвеното количество рози назаем от прозводител(или друго), паркираш се някъде на 14 и готово

 55. ИванХристов

  Е малко е, дайте още на 10 да ходи на строежа, аз съм за, само ако това което ще прави го развива и между другото си изкарва пари. Иначе на тази възраст да ходиш да бачкаторстваш за някакви мизерни пари е гадно. Вече ако няма възможност, техните са бедни, а на него му трябва нещо, тогава може, макар че пак не променя факта че е гадно, понеже дота от неговите връстници си получават всичко ей така. Относно разбирането цената на труда, донякъде е вярно, но според мен е достатъчно човек просто да се огледа и да е достатъчно умен да прецени колко струва труда на родителите му и какви жертви са направили за да му вземат еди какво си…

  не не са бедни изобщо но не може на всичко да разчитам на тях все пак и уроците ми сега за седми клас са скъпи поне това да им спестя ….а и не съм от глезените деца – ще се разрева докато не го получа …

 56. kg

  100бр- 200лв -купуваш
  100бр-500лв –продаваш
  300лв – печалба
  7 клас, освен ако не кандидатстваш в консерватория, не ти трябва музика, тя е за 8 клас

 57. ИванХристов

  да но това за розите е много рисковано ! вярно и другите работи на тая възраст не са надеждни но… търсв нещо от рода на флаери ,помощник в ресторант или магазин…

 58. kg

  В рестонат може да спечелиш само едно хапване, докато в тълпата с възрастни или приятели може да си незабелязан

 59. ИванХристов

  докато в тълпата с възрастни или приятели може да си незабелязан
  т.е. ?

 60. kg

  Може и да не са рози, има и други цветя дори по 0.50 лв, които можеш да купиш и продадеш съответно.
  Мисля, че за да продаваш обаче, ти трябва временно разрешение за продажба за един ден.
  (Ако си сръчен, можеш и да измайсториш няколко мартеници от кожички, конци и така)

 61. deiman

  Mалии, не знаех че по толкова може било то и на празника да си докараш от рози, някои хора цял месец работят за тия пари 😀

 62. Таня

  @ИванХристов Поздравления за ентусиазма. Кой организира това, нали имате ръководител(задължително пълнолетен).

 63. Таня

  И веднага ми хрумна идеята, как един музикант да си изкара прехраната. Естествено с МУЗИКА.Направете едно здраво шоу на центъра в града в който живеете и на който му хареса да пусни парички. Колкото сте по-добри и по-атрактивни толкова повече пари ще изкарате.

 64. ИванХристов

  ИванХристов Поздравления за ентусиазма. Кой организира това, нали имате ръководител(задължително пълнолетен).
  Естествено The center е официялно училище за улични танци (street dance) и главния е георги енчев „goosh“ от 8 години има във варна такова училище..има го в още 6 града а от други ден и в добрич

 65. ИванХристов

  И веднага ми хрумна идеята, как един музикант да си изкара прехраната. Естествено с МУЗИКА.Направете едно здраво шоу на центъра в града в който живеете и на който му хареса да пусни парички. Колкото сте по-добри и по-атрактивни толкова повече пари ще изкарате.
  а не ние несме няколко организирали се деца а общо 600-700 души в цяла българия..такаче не на всички от тренировките ни е проблем а само на някой хора…
  За повече инфо http://www.csdance.net (извинете ме за външния линк) межди другото няколко хора от тази група участваха в българия търси талант сред който и братми но това са вече детайли…

 66. ИванХристов

  такаде парите не ми трябват както на повечето лапенца за дрога алкохол и цигари..

 67. ИванХристов

  а не се явиха по отделно а формация 12 човека и стигнаха до финала 😉

 68. ИванХристов

  сега ми хрумна едън добър въпрос върху който съм мислел с часове само иван да пусне контакта.
  таня мисля че с флери е маалко по-лесно (относно усигоряване на работата е трудно само) но ще измисля нещо .главното заради което споменах The center е затова че ме пита за какво са ми парите а не за идея дали с това мога да си искарам пари :П

 69. Пешо

  Ами на 14 години трудно ще си намериш работа, освен ако нямате някой познат който да те вземе на работа при него. Краденето не ти го препоръчвам, най-малкото защото е опасно за самия теб и няма да ти останат никак приятни спомени от това, шанса да пропаднеш е голям един път като надушиш лесните пари, но те не са постоянен доход и в един момент ще стигнеш до момента в който ще съжалиш че си го правил, но обикновено е късно, така че не се захващай с тия неща. По принцип с изкарването на парите е въпрос на креативност. Аз на 14 когато бях, с моите приятели продавахме разни неща – примерно на някой му се развали нещо и иска да го хвърля, ние го взимахме поправяхме го и го продавахме и т.н. отново и отново, най-различни неща сме правили, не са кой знае кви пари, но пък беше и забавно. 🙂 Цели се към познати хора, които си сигурен че ще платят, защото на 14 с договор да работиш е напълно невъзможно.

 70. pi4estiq

  Ако имаш съседи с кучета и не те е страх от кучета можеш да ги разхождаш срещу заплащане 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *