17 thoughts on “Cisco

 1. Димитър Катранджиев

  хеххехе. Довечера ще напиша доста дълъг коментар по темата 😉 щото след малко отивам на писмения за CCIE Security да си ресертифицирам CCIE Service Provider-a 😛 и всички останали Cisco сертификати

 2. Димитър Катранджиев

  Хехехе. Взех изпита след 2 часа и половина гърч и си ресертифицирах всичките Cisco сертификати 😛

  Сега и аз да кажа какво е Cisco 🙂 Както каза Ванката Cisco е най-големият производител на мрежово оборудване и софтуер за мрежи, и тук само ще вметна че софтуера на Cisco рутерите понякога струва повече от самите тях 🙂

  Освен маршрутизатори, комутатори, защитни стени и т.н. Cisco произвеждат и доста софтуер като само ще кажа, че с помощта на IP телефонията си Cisco взеха страшно много от бизнеса на Сименс, Ериксон и прочие подобни компании. Ако се загледате по филми, новини и т.н. ще видите че повечето телефони са Cisco 😉

  Освен това в момента Cisco яко развиват видео и телевизията си като купиха компании като Сайънтифик атланта и Тандберг и скоро ще се случи същото като с телефонията 😉 Ще превземат пазара и всички ще се конкурират с тях. Видео конференции, видео он деманд, дитиейч, IPTV, кабелни решения. Вече яко са захапали навсякъде.

  Освен това Cisco притежават голяма част от Виемуеъра 😉 и от около година пуснаха на пазара Unified Computing решения, имат от преди това САН комутатори с FCIP, FCoE решения и предлагат виртуализация на всичко де се сетиш.

  А за интернет и комуникационните стандарти Cisco участват в писането на почти всеки от тях : Отделно да не казвам голяма дума ама MPLS технологиите, които се използват вече във всички интернет доставчици са пак тяхно дело 🙂 Метро етернет форуми, РФЦ-та, IETF-та, навсякъде са 🙂

  Отделно имат интересни решения като web firewall-и които са идеално решение като допълнение на темата за сигурността в УЕБ, която пусна Ванката вчера. Имат решения за балансиране на натоварването между сървъри, които следят самото приложение, натоварването на всеки сървър и на отделните процеси и на база на тях пренасочват заявките на клиентите. Имат и решения за DNS балансиране между различни дейтацентрове като самото устройство може да си говори с лоад балансърите и да разбере че в дадения дейтацентър процесорите на сървърите са натоварени и да пренасочи заявките на клиента от Варна в София и т.н.

  Е бе имат доста интересни неща като повечето от техните решения са най-добрите 😉 Така че на въпроса има ли почва, ще ти отговоря че не се сещам къде няма почва Cisco 😉

  Пък и в момента май нещата отиват на там, че ако искаш да изградиш як дейтацентър може да го направиш само с Cisco. Това друг вендор не може да го предложи.

  Само ще кажа на Ванката, че любимците му IBM ползват в блейд шаситата си блейд комутатори които всъщност са Cisco 😛

  Само ще допълня че преди кризата преди години в АйТи-to Cisco бяха първата компания постигнала капитализация от 500 000 000 000 долара. Говорим не само за компании от АйТи бранша 😉

  ––––––––––––––––––

  Сега за курсовете!
  Не ти трябва да ходиш на курс ако си достатъчно упорит да учиш сам. Сваляш си материалите и книгите на Cisco и си сваляш GNS3 симулатор и някой IOS (операционната им система). Прочиташ малко как се прави и на ПЦ-то си си пускаш напълно функционални рутери 😉 Като истински само дето са виртуални. И така сам може да научиш доста.

  Останалото се учи с опит който се трупа като работиш.

  Уф спирам да пиша, който иска да пита.

  P.S. Заради комуникациите и консултантския бизнес отказах програмирането 😉

 3. Самуил

  Пич, свали си sisco очилата и прогледни малко !
  В колко доставчика в БГ ип телефонията е sisco. Навсякъде е asterisk който не е „супер як мрежов софт на цицко“ за IPTV няма да говоря защото въобще не съм срещал такова решение освен в сайта им. MPLS е един голям провал макар и един микротик за 100 лева да го поддържа и аз не знам за такива БГ доставчици който да го ползват пък и странно къде биха го интегрирали в наши условия. навсякъде по филмите гледаме лаптопи MAC, телефони sisco и мобилни такива Iphone но това е реклама приятел не вярвам да не го знаеш. Load balansing го има в Unix системите от години както на трафик, на днс, че дори и на клъстеризация така, че нищо ново. Няма такова нещо в момента което Sisco го може а друг вендор не и супер як дейта център може да се направи дори и без едно Sisco.

  Като платен вариант и истински конкурент на пазара ще дам Juniper, компанията която по нищо не отсъпва на Sisco а със всеки един ден яде от пазара на Sisco.

  Като свободен софтуер ще дам Vyatta който пък толкова бързо набра популярност, че бранша някак си се стресна (ах този Линукс как може да е безплатен)

  Нека сега да си говорим реално. Да, Sisco има приложение но това е в компания от мининум да кажем 1000 служителя или клиенти на интернет. Основно Sisco е core swich или border router останалото оборудване като управляеми комутатри или медия конвертори обикновено е от друг производител като tp-link, d-link, shurecom, HP, netgear, 3com, cnet, както и linksys който sisco купиха защото не ги кефи, че продават евтини качествени работи.

  На въпроса има ли смисъл от Сиско академията отговора е винаги има смисъл от учене и от някакъв кетап но само сиско не е достатъчно защото в реални условия трябва да настроиш един астериск за телефония, няколко bind-а за DNS сървъри, да поддържаш базата данни на фирмата (postgre или mysql), мейл сървъра с postfix и много други неща като администратор който супер якия прескъп софтуер на sisco или е много скъп или не го поддържа.

 4. Самуил

  Съжалявам, че пускам втори пост но искам да покажа една свободна латернатива на sisco, безплатна, удобна и в ситуацията не отсъпва на нищо.

  Бордер рутер за малък доставчик
  http://itservice-bg.net/?p=746

  Консултанта по комуникациите колко би ме обрулил за такив възможности ???

  Load balansing на трафика в домашни условия
  http://itservice-bg.net/?p=120

  Или пък Mikrotik който буквално е превзел пазара в БГ малките и средните доставчици на Интернет
  http://itservice-bg.net/?cat=21

  Taka, че при мрежите или при комуникациите както е модерно да се казва Сиско отдавна не е лидер защото лидер вече няма, има оптимални решения.

 5. deadlikeme

  И аз съм в лагера на Cisco. В момента дори карам единия от курсовете задочно.

  За лидерството според мен определено Cisco е номер едно. Като качество също споделям мнението, че са едни от най-качествените цялостни решения.

  Понеже вече съм минал през една добра част от обучението мога да кажа, че курсовете полагат едни много солидни познания по мрежи. Дори да не ти потрябва при кандидатстване, познанията, които ще придобиеш ще ти служат цял живот в ИТ сферата.

  Със завършен курс и сертификат ще имаш предимство почти винаги, когато кандидатстваш за работа в тази сфера.

 6. Lattante

  Към 4 – сравняваш Cisco решенията с решенията за малък нет доставчик и решения за домашни условия? Хайде да не си говорим глупости. Cisco винаги е било и ще бъде име, зад което се крият скъпи, но и качествени решения за бизнеса, за места, където загубата на данни или загуба на връзка е от критично значение. Никой не се интересува, че еди кое си решение е безплатно – компаниите инвестират в стабилен хардуер (някои и софтуер), който да работи 24х7, а не когато си иска… Решенията на линксис преди да ги купи сиско също не бяха много евтини – сравнение – един tp-link струваше към 40 лева, а линксис-а струваше 100. За високия клас мрежово оборудване е същото – и преди и сега пак е на същите нива. А относно консултант, който да те съветва – повярвай ми, нагледал съм се на хора и клиенти, които имат комуникационно оборудване, което са си купили, защото Бай киро от съседния гараж за компютри или някой продавач им е препоръчал. Един знаещ и разбиращ консултант ще ти предложи това, от което имаш нужда с малък запас, ще ти вземе парите, а ти, ако си имаш поне малко хабер от ИТ ще му благодариш, и въпреки, че ти е коствало повече пари, ще си доволен, че си намерил оптималния вариант – пари/потребност/смисъл на покупката.
  За малките и средни доставчици на Нет няма какво да си говорим – там се ползва най-Йофтинкото, па дали работи и дали клиента е доволен… да духа супата клиента. Суичовете им са голи qubs-ове, кабелите им са най-ниското качество, ‘сървърите’ им са абсолютни жълтурници…. повече какво да кажем. Вземи предприятие като КЦМ, като Либхер, като Белла и им предложи тези евтини решения, които предлагаш… да видиш какъв ще е резултата. Защото икономията винаги е била и ще бъде майка на мизерията.

 7. Димитър Катранджиев

  Самиуле, ти нормален ли си?

  Само да те светна, че освен със Cisco се занимавам и с Juniper 😉 от много години, които ти ми ги даваш като конкурент и ще ти кажа, че е създадена от бивши служители на Cisco 😉

  А ти в реална мрежа конфигурирал ли си Juniper, щото аз примерно съм правил миграция на Интернет доставчик в Турция от Cisco към Juniper! Лекичко!! И съм цъкал Juniper-и из Европа ей така пак лекичко! Пък и в доста Интернет доставчици съм бачкал! Ама не ланки!

  За Микротик ще ти кажа, че преди 7 години си пуснах линк на 50 километра на 2.4Ghz и в момента у нас съм със Микротик рутер с рутерборд и платен лиценз левъл 5 + екстра канали.

  А за останалите примери, които ми ги даваш ще ти кажа че са някакви СОХО решения дето просто няма да ги коментирам.

  Щял да ми разправя за 3COM. Ти Corebuilder 9000 виждал ли си бе? А кажи ми? Виждал ли си истински 3COM и откога работиш с тях? Чул недочул. Смешник. Имаше 3COM едно време. Сега карат на магия!

  А това за MPLS-а дето го каза ми подсказва, че си поредния смешник надъхан. И ще ти кажа къде се ползва – БТК, Мобилтел, Нетера, Интерут, Глобул и т.н. За тия доставчици избушени от квартала въобще няма да коментирам. Иначе всички големи доставчици по света ползват MPLS мишок смешен.

  А тоя Астериск!??! Браво бе. Колко големи компании го ползват! Кажи ми примерно една банка която го ползва. Айде кажи де. Страшно решение ама за офиса на баба ми! Или за някой дето няма пари и иска да се гърчи. То гроздето е кисело де!

  Не знам въобще какво ти коментирам малоумното мнение?

  Отделно ти ми кажи пускал ли си примерно DWDM с няколко по 10G ламбди, GSR рутери, MPLS и то некъде в Европа. Щото аз съм пускал а ти ако не си не знам какво ми се напъваш изобщо.
  Въобще знаеш ли какво е DWDM или ще ми кажеш че и той като MPLS е смешка!?! Мишок!

  Смешни ставате с тия ТНТМ решения вече!!!!

 8. Самуил

  Господин консултант по комуникациите ако с тоя език говориш с колегите си мисля, че имаш нужда от психоаналитик (сигурно от много работа си се изнервил) защото все още не мога да повярвам, че си простак. Разбрах, че си карал совалка и си ай-ти висока категория само дето за първи път ти чувам името ама ти си работил в Турция (меката на хай-теча) а аз не съм. Нямам никакво желание да си пиша автобиографията да кажем, че просто имам известни познания и опит с мрежите.

  Като за начало имам чувството, че останах неразбран. Не отричам Sisco и никъде в поста си не съм написал такова нещо. Просто пазара отдавна стана по гъвкав в резултат на което в някой сегменти лидерството се поема от други фирми. Пример за това ще дам със Sisco серия 1800 което струва около 2000 лева и Mikrotik 450G който струва около 220 лева. В този случай определено Микротика има повече възможности а е с 1800 лева по евтин за което просто няма какво да се коментира. Има Sisco IP телефони за 4000 лева и техни аналози за около 100 лева и така нататък, мисля, че посоката е ясна.

  Друго което искам да кажа, че Sisco освен, че е от лидерите в комуникациите е и еталон за бизнес модел. Много добра рекламна кампания, много добра търговска политика и много добър модел за промиване на мозъци подобен на Microsoft. В самата Sisco академия се изучават неща от рода на C клас мрежи, B клас мрежи и тем подобни глупости с идея уж да и е лесно на учащите се но такива идващи от първите нива не могат са си сметнат маските след това. Но да не изпадаме в подробности все пак това е Sisco.

  Официално Sisco съществува от 1990 година а Juniper от 1996. Много пъти съм чувал на ухо че от Sisco избягали в Juniper но никъде досега не съм го видял като информация или дори намек в какъвто и да е сайт или блог. Но дори и да е така от 1996 досега са изминали почти 15 години а Sisco IOS и JunOS нямат нищо общо и някак си не виждам тази клюка ако може така да се нарече какво общо има.

  За да работи MPLS трябва да има серия от хопове бордер маршрутизатори. Колко фирми са в България такива. Ти изброй само четири. А и друг е въпроса в разминаването на теорията и практиката в MPLS. И понеже не обичам празни приказки давам линк:
  http://delian.blogspot.com/2007/03/layer3-all-ip.html

  На въпроса кой ползва asterisk отговора е целия цвят и това се вижда от платения съпорт на сисъка с риселърите:
  http://www.digium.com/en/ecosystem/resellers/find-a-reseller.php

  На въпроса за сохо решенията които предлагам има независим тест който надявам се да разгледаж внимателно и да не пропуснаш часта с по високите показатели на Vyatta спрямо Sisco:
  http://data.itservice-bg.net/doc/Tolly208289VyattaBGPPerfMar2008.pdf

  А за IBM предлагам рекламна брошура за Ванката, не исках да влизам в качеството си на консултант но мисля, че ще предпочете моята оферта на свободния код а и ще спести няколко хиляди долара.
  http://data.itservice-bg.net/doc/IBM_Vyatta_blade.pdf

  Сега, аз искам да избегна заяждане и тем подобни отношения и затова казвам какво е моето мнение и се опитвам да се аргументирам по някакъв начин. Sisco Отдавна не е панацея на пазара а и бизнес модела започва да се чупи защото остаря. Броят на алтернативите и гъвкавите решения отдавна е набрал критична маса и перфектното решение ако има такова е по скоро хибридната мрежа пък дори и с някой „сохо“ вариант нищо, че дават по добри резултати от Sisco. Както виждаш приятел мишоци и смешници в случая няма.

  Макар и да се повтарям искам да отговоря на човека задал въпроса за Sisco. Не можеш да учиш само Sisco, не можеш да учиш само Linux например. Нещата в реална среда се припокриват тоест навързани са като скачени съдове. Нулата от която трябва да започнеш е седем слойния ОСИ модел който не е измислен нито от Sisco нито която и да е друга компания а сертифициран и стандартизиран от университет който е контролен орган за това. Второто, третото и четвъртото ниво в ОСИ модела трябва да ги разбираш в подробности, суичинг, рутинг, пинг, трайсе и така нататък. След това идват операционните системи SiscoIOS, JunOS, Linux и BSD.

 9. Димитър Катранджиев

  Хехе. Вярно снощи посреднощ се бях поизнервил доста, за което се извинявам. Пък и още не съм станал на 30 за да съм улегнал по форумите 😀

  Нещата ги написах заради твоето остро мнение ,в което пишеш наща от рода на „MPLS е един голям провал“, което показва, че представа си нямаш от технологиите и от това какво се търси на пазара и как биват решавани доста от проблемите на Интернет достачиците (големите) 😉

  A за Турция ще ти кажа, че в офиса на Интернет доставчика, контрола за достъпа се осъществяваше черз четене на ретината на окото на служителя 😉

  Отделно съм бачакл в Испания, Франция, Белгия, Полша, Германия, Румъния, Гърция 😉

  А че Cisco е лидер просто и да искаш не можеш да го отречеш. Вярно има Микротик, казах ти че дори у нас съм с такъв и скоро направих мрежата на един доставчик с такива устройства, но това не значи че се продава колкото Cisco.

  Оборота на Cisco в България е десетки милиони на години, може би преди кризата е бил дори 9 цифрен 😉 Колко Микротика са продадени в БГ като се има предвид, че пазара ни е малък.

  P.S. На Mikrotik и на Juniper съм по-голям фен отколкото на Cisco като стане въпрос за рутери, но не мога да отрека, че Cisco e лидера!

 10. Димитър Катранджиев

  И последно искам да добавя, че е по-лесно да вземеш на един клиент 300 лева за имплементация на решение за 2000 лева отколкото 30 лева за имплементация на решение за 200 лева 😉

  Така че тоя въпрос с Микротиците (които пак казвам са ми любими) няма какво да го коментираме 🙂

 11. go_fire

  Аз съм абсолютен лаик по мрежи, но имам няколко познати с огромни познания. Например единият от тях, казва така- качествени L2 комутатори? Забравете Циско. Вариянтите са Foundry и Nortel- изключително производителни и надеждни, но тук няма много кадри с опит, в краен случай Exteme Networks. Най-големия доставчик има много CCNA специалисти, но те правят абсолютно детински грешки и съвсем очевидно, не четат RFC.

  Човека е един от най-големите специалисти, но не цитирам името му, защото не съм го питал, може ли да цитирам думите му. По между другото аз не знам, какво е Foundry, Nortel, Exteme Networks. Никога не съм ги пипал или виждал.

  Един друг админ, експерт по сигурността, ми говори за интружън детекшъните (IDS), първият в историята и най-добър, както знаем е Снорт. Това изречение го включих заради Катранджиев, който мисли, че щом нещо е свободно е боклук. Е много често е точно обратното. Та същия казва, че устроиството на Циско е точно на основа на Снорт, но това не му пречи да е възможно най-слабото решение на пазара, сравнявайки го с М$ Шиндош 98 при операционните системи.

  От много хора, единия от които е админ (един от основните) в канадски телекумуникационен гигант ми говорят за IOS. Този човек по между другото няма сертификат на M$ или Cisco, който да няма плюс още десетки за AIX, HP-UX и аз не знам какви още. Та той казва, че IOS е най-голямата боза, на която е попадал. Както казвам, това съм го чувал от още много дебели глави.

  Съжалявам, че не цитирам имена, но просто не съм ги питал, може ли да ги цитирам.

  От друга страна явно Cisco е все пак име. Моя работодател ползва само тяхно мрежово оборудване и телефони. БТК линии при нас почти не могат да се видят, въпреки, че точно те ни осигуряват свързаността и VPN. При предния ми работодател беше абсолютно същото. Почти навсякъде, където съм поадал в моята сфера е така. Това са компании с хиляди служители. Забелязвам, че и много от имената в родното ИТ, също предпочитат Cisco. Но дали не е защото не могат да си купят по-скъпо, на което да осигурят поддръжка, както намекваше първия човек, дето цитирах?

  Аз лично отношение още нямам. Ще определя, какво ще бъде, след като разбера какво ще е бъдещето на Jabber, който купиха миналата година.

 12. tuparov

  @Кантраджиев
  Wow……ти наистина ли нямаш още 30 ? Как е възможно, да си толкова квалифициран за годините си, а да се изказваш, като простак ? Не съм привърженик на девическите форуми, ама ти надмина всички мои очаквания.В поста ти видях всичко балканско и гнусно, от което съм откъснат вече 15г. Неща като – самоизтъкване,обиди,епитети и много други, неприсъщи за речника ми думи.Тези държави от северна Румъния надолу,трябва физически да бъдат заличени от картата на Европа.
  Адаш,нищо лично.
  Поздрави

 13. thedem

  Цената не се определя толкова от марката , колкото от класа. Има рутери на ISP-та дето минава трафика на цяла България през тях 🙂 . Има много хора обаче, които са на мнение, че по висока производителност на по ниска цена се постига с комп или няколко компа в клъстер, напраскани с гигабитови ланки и Linux дистрибуция направена за рутиране 🙂 https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_router_or_firewall_distributions

 14. Dave

  Самуилчо, момчето разсъждава на ниво квартален мрежов админ.
  Такова е нивото на повечето специалисти у нас за съжаление.
  Добрта новина е че има и такива, като Кантраджиев

 15. жан

  Прочетох почти всички коментари. Някой може ли да предложи след завършване на Сиско къде може да се търси работа в България (без стаж). Ясно е, че трябва да се знаят и още много други неща свързани с ОС, хардуер и т.н.

Вашият коментар