Web development на Mozilla

Здравей Иван, аз като дизайнер, намирам приставките за Мозила безкрайно полезни и задължителни. Би ли споделил твоето мнение за тях и кои използваш ти.

24 thoughts on “Web development на Mozilla

 1. Радослав Станков

  По принцип напоследък все повече използвам Chrome(само защото Firefox е станал страшно бавен, и с нетърпение очаквам 4та) и WebInspector (който има го Safari) все повече напредва и според мен до 3-4 месеца ще настигне Firebug. Който си е най-добрия все още, обаче почти не се развива (от Firebug разработчици съм чувал, че самия му код е голяма каша). Иначе за Chrome си го има WebDeveloper, MeasureIt и едно което е се казва SpeedTracer.

  Иначе друго което е добро да има човек във Firefox са YSlow! (+ Web Testing Framework) и (Google) PageSpeed, който са разжирения за Firebug.

 2. Ивелин Георгиев

  Aз лично използвам следните extensions:
  Firebug + YSlow, ColorZilla, MeasureIt, WebDeveloper, HtmlValidator. Също така често използвам и други разширения: DownloadHelper, Download Statusbar, SearchPreview и не на последно място AdBlock+.
  В общи линий повечето от тези разширения може би ги знаете и ги ползвате.

  Да вярно, че в последно време Firefox е страшно бавен но, въпреки това поне за мен той все още е най-удобния браузър за web development. Надявам се във Firefox 4, нещата да тръгнат в обратна посока и да стане по-пъргав отколкото 3-ката.

  Имайте на предвид, че във Firefox 4 DOM Inspector & Error Console ще бъдат забранени по подразбиране. Така че ще ви се наложи да отворите about:config и да смените стойностите на следните два ключа от false на true:
  devtools.inspector.enabled – за DOM Inspector-а
  devtools.errorconsole.enabled – за Error Console-та.

  Поздрави,
  Ивелин Георгиев

 3. Радослав Станков

  Никога не съм бил фен на Opera и добре че нямат голям процен ползватели и що годе добре подържат стандартите и не се налага много да се пипа там.

  б.б. Иване, нещо не работят оведомяванията по e-mail при коментар, което би било полезно.

 4. Stilgar

  Под „що годе добре“ поддържат стандартите явно имаш предвид „най-добре от всички“, което наистина си е „що годе добре“ предвид какъв неизползваем боклук са „стандартите“

 5. gatakka Автор

  Има firebug Lite, което е JS версията на firebux и не дава цялата функционалност
  * Cannot read external resources
  * Won’t work well on pages with frames
  * JavaScript debugger isn’t available
  * Net Panel isn’t available
  То Firebug Lite работи на всеки браузър, но няма много общо с оригинала 🙂

 6. Karo

  Моя грешка 😀 И все пак си използвам firefox, абе, не че е тук мястото, но инсталирах ubuntu 9.04 има ли някакав начин да го ъпдейтна до 10.10 без да ми бара нищо, защото като гледам ми пише само Upgrade to 9.10 😀

 7. gatakka Автор

  Ми от там upgrade до по-голяма и евентуално до по-голяма 🙂
  Все пак това са 3-4 версии отгоре, и няма директен упгрейд.
  Можеш ли да минеш от 98 на Vista директно 🙂

 8. IFo

  Ванка, коя е тоя colour picker, който ти предлага цветови схеми? Тва звучи много полезно.

 9. thedem

  аз ползвам gpick , на КДЕ-то тоя също е много хубав, дето се добавя от джаджите.

 10. IFo

  A color scheme designer който да предлага и черно и бяло? Знам, че не са цветове, но би изглеждало добре примерно черно с определен нюанс на оранжево или др. Та не успяввам да си намеря color scheme designer дето да ми върши работа (нещо като 1вия линк, но да включва и черно и бяло и съответните им нюанси като сиво и т.н.)

 11. IFo

  P.S. Ако можеш да сложиш един plug-in/widget да можем да си трием/edit–ваме коментари (примерно сега мисля, че схванах защо на color scheme designer-ите няма черно и бяла и сега искам да си махна коментара, ама няма как.

 12. xkernell

  Ами Иван не може да отговаря на едни и същи въпроси 100+ пъти, за това, че ако ти си получил отговор на твоя въпрос по някакъв начин не означава, че и примерно аз съм го получил. Идеята е колкото и да е елементарен въпроса, той да има отговор за да може който чете след това да го получи този отговор а не да пита отново. 🙂

 13. кюфте

  @IFo
  Color Wizard, който е линкнат в поста с повечето генератори, си има и черно и бяло и какъвто си цвят искаш.

 14. IFo

  @кюфте Мерси, но то черно, че има има, но да кажем select-вам какъвто и да е цвят и към другите които ми предлага, черно няма или select-вам черно и ми предлага единствено черно. Не е като да кажем, можеш примерно да избереш черно и да кажем оранжево и то да ти предложи още примерно зелено или лилаво и т.н. В color generator-ите дето гледах всичките като избереш черно ако ти предложи нещо различно от черно, то ще е много тъмно сиво и т.н. само

 15. IFo

  Всъщност аз съм в грешка, зависи от схемата която си избрал, предлага и черно.
  Примерно на Split Complimentary избрах: #00007E и то ми дава към него: #2A007E, #7E3F00 #3F7E00 #3F3F3F и #000000

 16. sHoRt

  Хмм аз лично доста често използвам разширението на Acunetix Web Scanner за Mozilla. Доста добра работа върши. (Е не колкото самия Acunetix, но съм доста доволен когато искам да тествам сигурността на точно определена страница а не на целия сайт. И да по-практично е… 😀 )

Вашият коментар