Разделяй и владей

Браво, ама наистина браво. Впечатляващо, толкова клишета се доказаха, че щеше да е смешно, ако не беше тъжно.

30 години цикъл, идва някой „спасител“, избираме го, после му гледаме сеира 3-4 години, не ни харесва, протести, новия спасител идва, или пък стария, с леко променен грим, и хайде на въртележката. Един и същи сценарии, едни и същи актьори.

Човек трябва да е луд за да прави едно и също нещо и да очаква различен резултат – Айнщайн


И сега пак сме в края на един цикъл и отново ефективно обществото се разделя на ЗА и ПРОТИВ. Отново мненията се поляризират, отново сме в крайности. Едните не стават, ето ги новите спасители. Ура Ура. Но точно това разделение, което го предизвикваме сами на себе си е основата за този цикъл. Нека да съм по-конкретен.

Днес имаше спонтанни блокирания на ключове кръстовища. Незаконни, без съгласуване с никого. Отговорете ми какъв точно ефект имаше това? Дали по някакъв начин тези блокади попречиха на управляващите да си вършат работата, да изпитат дискомфорт, заплаха или каквото и да е? Не! А дали тези блокади по някакъв начин, пряко или косвено ускориха процесите за постигане на исканията от протестите? Не!
А дали тези блокади накараха много хора да се ядосат на самите протестиращи и така да се увеличи поляризацията? Май да. А дали случая със момчето което стоя 3 часа в колата пред СУ, обиждано и заплашвано от протестиращите спомогнаха за оставка? Май не. А дали още повече не настроиха хората един срещу друг? Май да.

Ето за това цикъла върви – разделяй и владей.

И най-слабата държава е по-силна от най-силната корпорация, ако има обединение. И най-силната държава е по-слаба от гражданите си, ако те са обединени.

Ако не сте разбрали каква тезата ми, то тя е – действията на част от протестиращите последните дни водят до намаляване на шанса за успех, понеже обединението от което имаме нужда се размива. Сами си пречим, сами се прецакваме, а някой си седи на спокойно и си се забавлява. Някой от тези действия на протестиращите са спонтанни, емоционални, необмислени, други леко дирижирани, като целта е точно това – разделяй и владей.

Аз не съм фен на Б.Б. За някой неща те са пълен провал, за други са добре. Но протеста се изкриви от добра идея към началото на следващия цикъл, а именно – този е лош и не става, ама ето тука, на промоция, имаме нови спасители. Вземете само днес, преди да са свършили, този път ще е различно, да, всеки път е различно.

Тогава какво да правим? Това е добър въпрос. И отговора е лесен – не трябва да правим същото нещо, не трябва да се разделяме, не трябва да чакаме следващия спасител.

Преди няколко статии писах споменах една наивна простичка идея, а именно, вместо следващия месия да ни оправи, защо да не накараме сегашния (или там който си изберем след предсрочните или редовни избори, каквото сабя покаже) да реши конкретен проблем. Ама наистина да настояваме да се реши. Като се реши проблема да подхванем друг проблем, и да настояваме власт имащите да ги решават. Ако се налага това настояване да е с протести. Но вместо да си пречим един на друг, да се караме, да се блокираме по Facebook, да си говорим ядосано, да си пречим на нашето собствено добруване, да го направим по-трудно за тези от които зависи, докато не си свършат работата.

Заради тази поляризация аз претърпях негативи, при това съществени. Не, няма да се оплаквам, да се правя на жертва, да обвинявам или подобно. Но това са фактите и такъв е живота. Но толкова негативи стигат. Всеки сам избира как да е нещастен.

Подкрепям мотивите на протестиращите: корупцията, щуро-баджанащината, бухалките, дай за да ти дам… това ме отвращава и искам да не е така, но не смятам, че средствата, подхода и методите ще доведат до желаната промяна. Особено като става ясно на къде отиват нещата – следващата итерация на същия цикъл, С тази разлика, че някой имена ще са сменени.

Повече аз по политически теми няма да пиша, поне не и следващите години.

13 thoughts on “Разделяй и владей

 1. Атанас

  Споделям и подкрепям твоето мнение, но не виждам начин как може да се излезе от създалата се ситуация освен ако мнението ти не достигне до много хора, токувиж някой се вслуша. Вярвам, че българите не са глупав народ, просто повечето хора действат прибързано явно така са си свикнали от едно време без да преценят какъв ще е резултата от техните действия. Това е мое мнение, но ако не се приложат правилните подходи и действия скоро, ще настане първо анархия(по-голяма от сегашната) и след това ще се върнем там откъдето сме тръгнали преди протестите, тоест положителен резултат никакъв.

 2. Георги

  Само последното изречение е смислено. И дано го видим и на практика. Чак не можах да повярвам що за глупости изписа във фейсбук. Стоя пред монитора и препрочитам по няколко пъти излиянията ти, и се чудя колко ограничен и прост човек трябвя да си за да подкрепяш ГЕРБ, ужав направо. И не е само мое мнение, групичка програмисти на които хляб си дал и сме се възхищавали на твоите уроци в момента даже като повдигне някой Ванков са отвратени от теб.

 3. gatakka Автор

  @Георги само не разбрах как точно пък съм подкрепил ГЕРБ. Намери ми един пост, коментар, свидетел. Ще почакам (имам един от преди 5-6 години май).
  Ама не, щом не съм със вас на рубежа, щом не псувам и не крещя оставка, затвор, народен съд а задавам въпроси какво следва (не кой а какво следва) значи съм с ГЕРБ?
  Щом сте отвратени, ми отвращавайте се, аз не се напъвам да ме харесвате, но се замислете малко за тази поляризация, за това заклеймяване. Щом не съм с вас значи съм „лош“, независимо дали мнението ми е аргументирано, независимо за какво се боря.
  Живи и здрави.

 4. Stilgar

  Нали Демократична Българи, преди това РБ натискаха да се оправя съвсем конкретен проблем – съдебната система. Имаха и конкретни промени които бяха внесли. В името на това бяха в коалиция с ГЕРБ. Еми не стана. Законопроектът беше преебан. Христо Иванов тогава хвърли оставка

 5. behko

  Абе едно време ме кефеше.. какво стана,одъртя ли,корпорациите ли ти промиха мозъка,пари ли ти дават.. не знам.
  Иван Ванков няма общо с онзи,който беше едно време.

 6. Deyan

  Виждам ,че болшинството от хората не вникват в това ,което си написал,Ванка.Нека го кажа по малко по-различен начин и с факти.
  Сигурно осем на всеки 10 човека ако ги питаш на улицата,кой е министъра на правосъдието няма да му знаят името ,иначе реват „оставка“. Никой от тях и не предполага ,че господина е от 2000 година във всяка една партия ,като цветарка ,като се почне от НДСВ (царя спасител),мине през БСП (когато бяха силни) и сега ГЕРБ. Мислите ли ,че подобни няма пак да се намърдат в парламента?
  Президента бил готов с кабинета още преди правителството да падне.Не стига, че се краде толкова ами и ще се сложат хора ,които никой от нас не е избирал.Март месец са изборите ,кое ви кара да мислите,че ще оправят държавата за по-малко от 8 месеца?Ако ви изсипят 2 годишен спагети проект ,смятате ли че ще оправите мизериите по него за 2 седмици?
  Задавате ли си въпроса ,защо точно сега се случва всичко това?Къде бяха всички когато се случваха далеч по-фрапиращи неща?Кой даде искрата и защо?
  За привържениците на Славчо (поредния спасител за някои) ще добавя да гледат едно интервю с покойния Тодор Колев на една Нова Година.Има го в тубата и е снето от архивите на националната телевизия.Ще дам жокер,Славчо седи с едни от най-големите престъпници в държавата в един скъпарски ресторант ,подобно на Дилянчо заснет с един друг култов образ.
  Аз също съм против кражбата и корупцията ,но споделям напълно мнението на Ванката.

 7. Dimitar Stankov

  Ванка това за което говориш са последствия предизвикани от условията на системата ,
  разединението идва от наличието на партии в които едни вярват, а други не …

  Всичко се повтаря защото не се променят условията „на играта“ / „на симулацията“
  … когато взаимозависимостите не се променят няма как да се промени и хода на събития
  (общо взето ще се повтаря едно и също, но с различни вариации и с различни нюанси)

  „Преди няколко статии писах споменах една наивна простичка идея,
  а именно, вместо следващия месия да ни оправи, защо да не накараме сегашния“

  Защото ако сегашният е корумпиран ще приплъзне исканията на хората както му е удобно , това се е случвало не веднъж … ето примерно един пресен пример:
  Протестите против стратегията за детето в която с редица закони ще се дава власт и влияние на частни НПО-та … какво според теб
  се случи с тези закони … бяха отложени за обществено обсъждане до 06.2020 … обсъждане естествено нямаше … и към днешна дата тези закони
  са вече в сила!

  Единствения начин да обединиш по-голяма група хора е когато те имат общ враг / обща ненавист … ако очакваш хората да се обединяват масово
  за конкретни/специфични проблеми това няма как да стане (дори и чисто статистически ,винаги при общият враг ще има много повече обединени , отколкото за специфичните неща)

  Аз съм на мнение че поведението на човека / обществото се влияе пряко от условията в които е „поставен“ … ако в една система има условия за изкушение или натиск
  то това ще се случва многократно , колкото и пъти да рестартираш системата … разбираш ли: условията и взаимозависимостите са тези които
  предначертават това което ще се случи, от тях зависи хода на събитията.

  Хората се свикнали да търсят някакви морални „лидери“ да ги управляват
  … тоя филм го забравете всеки човек рано или късно се поддава
  … въпроса не е дали а кога и как точно

 8. Марияна

  Вижте хора,покрай Карантината разбрах че :
  – народа може да бъде единен и да спазва правилата, да помага
  – управляващите могат да работят и да взимат адекватни мерки
  Какво по дяволите стана, че стигнахме до тук заставайки един срещу друг, прав е Иван Ванков че трябва да ги накараме да си вършат работата, системата е една и съща в цял свят, проблема при нас е че никой след това не търси отговрност за свършена или несвършена работа .
  Който и да дойде на власт,нищо няма на да се промени докато не се променим самите ние.
  а именно:
  ДА СИ ОТСТОЯВАМЕ ПРАВАТА!
  ДА СИ СПАЗВАМЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА!

 9. Dimitar Stankov

  „Марияна“
  Целият подход е сбъркан ту се търсят морални и свестни политици ту се прокламира че народа трябва да се промени , ами не няма да се променят нито политиците, нито народа защото условията са едни и същи … всяка ситуация и всеки проблем са предначертани от условията , средата и нейните взаимозависимости … ако искаш да разбереш защо нещо се случва някъде просто трябва да огледаш около случката , там се „крият“ причините.

  Условията предопределят случващото се това е … и ще ти дам съвсем ясни примери за това:

  Ако в дома ти нахлуе въоръжен крадец обзора на поведението ти се свежда до два-три различни избора

  Ако група хора са поставени в условия на минимални количества храна и вода , дали те ще бъдат достатъчно дълго време морални

  Ако поставиш група маймуни в стая пълна със автомати според теб какво ще се случи

  Ако поставиш група деца в стая със сладки какво ще се случи

  Сегашната система ти дава възможността на базата на обещания да получиш власт , властта ти дава възможността да приемаш изгодни закони и да правиш изгодни обществени поръчки и на фона на всички тези възможности стои тезата че трябва да намерим свестни и морални политици за да ни управляват (ми то си е направо смехотворно) … намери такива свестни и ги постави в тези условия изчакай десетина години и после им гледай сеира (ама чакай малко … то това май се случва вече … хм дали пък няма да се случи пак)

  Желанието да си отстояваш правата се подхранва когато има ясни и видни резултати след отстояването ти (не знам ти къде видя такова чудо , за последните 30 години)

  Желанието да спазваш задълженията си се подхранва от наличието на справедливост (аз токова чудо не съм видял до сега … дори още по страшното е че тази дума се ползва все по-малко и по-малко … това е доста странен феномен … дори и в ситуации в които се подразбира ползването и то пак не се случва)

 10. бубу

  Ситуацията направо си бие на нихилизъм смесен с дебилизъм.

  30 години въртим едни и същи к*рви от 2-3 бардака. Хубавите и умни протестиращи не били нито за едните, нито за другите, но въпреки това скандират „Оставка!“. И какво следва след оставката? Пак същите куртизанки идват на власт. И послушното добиче пак си трае 3-4 години. И после пак на улиците. И все по-умни и по-красиви.

 11. DobroMir

  Браво, браво! Покрай тез’ политическо-психиатрични статийки човек започва да се пита какъв експерт си станал – политик, психиатър, ловец на инвеститори или поредният лунатик, който не може да спи заради това, което са казали Ванга и Айнщайн???

  Политическитете ти писания са си точно като на бай Ганьо разсъжденията – и едните и другите са маскари!

  За психиатрията – Шизофрениците извършват престъпление срещу обществото и то с опастност за собственият си живот, а българските политици за Нарциси. Не са нито социопати, нито психопати. Те са експерти в продажбата на „усмивки“, а това НЕ е престъпление.

  И за ловец на инвеститори НЕ ставаш „сине“ щом „програмирането“ ти е взело ума!!! Да, да, тази година „подгоних“ това „животно“ и преговорите вървят към 7-цифрена сума…

  В България ще има „реСТАРТ“, но ще стане само защото по цял свят ще има рестарт на конституциите – Роботите с ИИ ще станат равни на Мъжа и на Жената. Но за „проблем 2000“ и за Бил Гейтс няма да говоря в това съобщение. Само ще ти кажа, че изживяваме първата изкуствена пандения и тя е само поредната „малка“ стъпка от плановете на семейство Гейтс обявени още през 1998-а година.

  Ти тепърва ще търпиш „негативи“ – защото каквото си посял това ще ожънеш. Не може Питагор, Нютон и Айнщайн да обясняват на Човечеството за смисъла и значението на истинската математика, а ти да си от хората, които са кат’ Кобилкина, ама… Нейсе!!! Няма да те съдя! Ти сам ще се самонакажеш! Сам ще разбереш, че трябва да си поставяш „спирачка“ за Свободата си и да не я превръщаш в Свободия.

  Бъди Жив, Здрав, кОрав – Дерзай си!!! Желая ти ДоброМИРен успех във всичко!

 12. Иван

  Твърде много хора станаха, които твърдят, че всичко е под контрол. Че там някъде има някой, който знае какво става и решава какво да бъде. Чак ми идва да перифразирам класика:

  Напълни се с шизофреници тази хипарска държава,
  но си заслужава, денят на страшния съд наближава!

  Ай със здраве…

 13. Оги

  Човек в България – Искам пари.
  Реалносстта – Откъде ?
  Човек в България – Ми ще работя…
  Реалносстта – Какво ?
  Човек в България – Ми няма ли бизнес, за заплата ще работя, аз съм повече от другите…
  Реалносстта – Повече от другите? Как? Защо? А таз ракия и телевизия вечер помага ли ти ? А самосъжалението ? Имаш ли умения ? Какво можеш да правиш ?
  Човек в България – Ми ще работя каквото дойде, аз съм добър във всичко. Ще работя в завод!
  Реалносстта – Кой завод? Няма заводи, няма кой да построи завод в държава в която сградите на властта, която трябва да гарантира сигурност/стабилност и възвръщаемост на външните инвестиции прилича на омлет и миш-маш едновременно. Има работа във ВОЛФ, искаш ли ? Нямаш опит, сертификати а това е прекрасен начин самоувереността да се превърне в самонадеяност, не мислиш ли ? Може да работиш и за малко пари и да се научиш, докато се научиш, искаш ли ? Ти да не мислиш че си в Америка, където завършилите студенти претендират за стартова заплата от 70к, и получават ? Объркал си се, доколкото виждам си в малка България, тук животите са по ефтини, разбери го.
  Човек в България – Не, разбира се, тези варианти са под достойнството ми… Тогава излизам да протестирам, чао.
  Реалносстта – Успех!

  п.с. Реалността: и този избра по-лесното, тц тц …

Вашият коментар