Протести, лодки и шизофрения

Тази публикация бе репортната във Facebook и бе премахната. Успях да намеря копие, и я публикувам в блога си, като има допълнения от оригиналната версия.

Избягвам да коментирам политика, но в момента нещата са интересни, така че, ето моите 5 стотинки.

Хората бъркат причинно-следствените връзки, и тотално се объркаха кой какво прави, и за какво се бори. От известно време в България текат процеси, които НЕ са вътрешни. Правителството е проводник на тези процеси, и като цяло моето лично мнение е, че те са за по-добро. Но една група в милата ни родина е заплашена от тези промени и е готова на всичко за да ги спре.

Симптомите (не причините) на тези процеси са закупуването на американски самолети, влизане в банков съюз, чакалнята на еврозоната, постепенното приемане на законите за осветляване на капиталите и много други.

Вариантите са два: следваме течението, приемаме новото статукво, и за повечето хора това ще доведе до повече позитиви отколкото негативи.

Вариант 2: една клика разбутва държавата, дава на заден с цел спиране на тези процеси, и ние от бананова република слизаме още по-надолу връщайки се 30 години на зад.

Преди време на една международна конференция имах интересен разговор с един влиятелен финансист, целенасочено не споделям имена. Той ми каза следното: „На нас не ни пука дали Балканите са военна зона или развиваща се икономика, ние парите ще си ги направим. В единия случай ще е от оръжие, в другия от перилни препарати и памперси. От вас си зависи кое ще изберете“.

И така, в момента сме в следната ситуация – много елегантно организирано и дирижирано мероприятие, което експлоатира първосигналността на масите, принизяването на комплексни проблеми до банален популизъм. На „спонтанния“ протест вчера президента директно призова за размирици и преврат. Това е държавна измяна.

Не съм юрист за да коментирам всички законови аспекти на ситуацията, но претърсванията са след съдебни разрешения, явно е имало основание за тях, и това силно е притеснило някой групи. Обвиняват, че прокуратурата (в този конкретен случай) била бухалка. Добре, ако има съмнения и данни какво се очаква да направи тя? Да си седи тихо и мирно, или да отиде да провери?

Това, че е съветник на президента го прави недосегаем? Не може да бъде проверяван и разследван? Нали самия президент (нарочно го пиша с малка буква) постоянно реве за равенство, справедливост, да няма недосегаеми.

И като стана това което искаше, да се проверяват хора на важни позиции, излиза и подтиква към бунтове. Президента по дефиниция трябва да е обединител. Нашия пилот е точно обратното, разединител гонещ свой собствени интереси.

И какво се случи? Събраха се всички хубавци и хубавици – Нинова, сценаристите на Слави, Манолова, разни хорица от пропаднали и полу реализирани политически проекти да защитават президента и неговата свита? От какво? От прокуратурата? Ама нали всичките, псевдо водачите на протеста публично настояват за равенство и справедливост, а същевременно организират процес, който има за цел да възпрепятства това равенство и справедливост.

Знам, че ще отнеса много хейт. И за мен е по-лесно да изляза на площада и да крещя, обвинявам и искам. Въпросът е какво точно искам? Да махна правителството, да хвърлим страната в хаос, да останем на същото положение както сега, или още по-лошо, да се върнем назад.

Не. Аз искам тези процеси и промени да се случат. Аз искам стабилността която те ще донесат и съм склонен да платя цената асоциирана с тях. Не искам да сме последни по заплати, по свобода на словото. Не искам да ми карат боклуци и да ги заравят в поляните ни, много неща не искам да продължават да се случват.

Да подкрепя президента? Не, не искам да го подкрепям. Не искам да подкрепям поредния хейтър, фалшив пророк и повярвало си протеже. Не искам да подкрепям разединител.

Да спра прокуратурата? Не, не искам. Искам прокуратурата да си върши работата както трябва да си я върши. Да не е бухалка, да не се използва за престъпни интереси, да няма 8-те джуджета, али баба, и всякакви други приказни герои.

Да свалим правителството, да назначим служебно? Не, не искам.

И сега ще си кажете, ама това е шизофренично, хем казваш, че не подкрепяш тези протести, хем искаш нещата да се променят.

Това което искам е много просто: Сегашните протести ДА НЕ СЕ превземат от определи кръгове, да деградират, и вместо да доведат до нещо положително, да стане още по-лошо. Да, положението в страната ни не е добро, спор няма, но може да е и по-лошо. Всички действия сочат, че някой се опитва да изкриви протестите в преследване на свои цели.

Аз искам да помоля участниците да помислят критично какво точно искат. Не казвам да не протестират, напротив, казвам да помислят какво точно искат и какви ще са последствията от него.

По отношение на дебаркирането в сараите, нещото което запали искрата и в последствие хората някак си странно го асоциираха с всички останали събития ме е яд, че няма да мога да отида в събота на този плаж. Ето пример за ясно дефинирани искания: Плажовете са за всички, искаме си ги обратно. Подкрепям на 100%.

А от другите искат „Да изметем правителството, пък какво ще става после не ви интересува“. Не сте глупави хора, помислете малко. 30 години го гледаме този филм, сценария е същия, режисьорите са същите, само някой актьори си смениха малко грима.

Ако не знаеш на къде вървиш обикновено стигаш там където не искаш. Имате вашите аргументи и гняв, но опитайте се за момент да бъдете обективни. Оставете първичните емоции.

Зная, че има много яд, гняв, фрустрация. Аз също я споделям. Всеки може да извади своите си аргументи и тълкувания, от снимки на шкафчета, чат съобщения, изчезнало и намерено злато…. примери много. Но помислете при сваляне на сегашното правителство какво следва.

Моите политически убеждения са дясно – център. Не съм член на ГЕРБ, нито съм им фен. Не ме интересува дали те управляват, или някой друг. Интересува ме този който управлява да го прави добре.

Ако свалянето на правителството е решението, нека да го направим. Но в случая, аз мисля, че не е, и ще стане по-лошо.

И понеже да критикуваш без да даваш предложения е лесно, нека се опитам да кажа, какво според мен е правилното нещо.

Вместо да се протестира за „измитане на изпълнителната власт“ и замяната и с някаква друга и неясна, защо не протестираме за конкретни неща. Явно има проблем с прокуратурата, ами да искаме конкретни неща от прокуратурата. Като се реши този проблем, да захванем друг.

Революциите, превратите и такива генерални изказвания като „за ги изметем всичките“ звучат добре, но никога не работят. Аз имам голяма практика в IT сектора, и мога да ви кажа, че „пренаписването на проект от началото“, аналога на „да ги изринем всичките“, води до гарантиран провал. Това което се прави е постепенни промени, парче по парче, стъпка по стъпка. Отнема малко повече време, малко повече постоянство, но резултата си заслужава.

Клишето „еволюция, не революция“ е много вярно. Това искам аз, решаване на конкретни проблеми, един по един а не изтриване на всичко.

И една допълнителна мисъл. Имаме силата да свалим правителството, но нямаме силата да ги накараме да правят както искаме, така ли? Така е. Причината е, че за второто се изисква постоянство, търпение и отдаденост. Не е толкова „интересно“ като „дай да почнем от 0-та“. А ако се почне от 0-та, кой точно ще отдели това постоянство и отдаденост да следи дали „градежа“ се прави правилно? А тогава необходимите усилията ще са още по-големи. Сегашното правителство е показало, че ако се съберем достатъчно хора с ясни искания, нещата се случват. Следващите може пък да предпочетат да викнат танковете, да направят тайна полиция или пък да ремонтират остров Белене… знае ли човек.

22 thoughts on “Протести, лодки и шизофрения

 1. Петко

  Напълно съм сългасен с написаното! Мисля по същия начин!

 2. Илия Илиев

  Аз бях на протеста и не протестирах нито против ГЕРБ, нито ЗА президента, нито за БСП. Бях там, защото искам работеща прокуратура, искам щом прокуратурата влиза толкова лесно в президентството да влезне и в „сараите“. Искам разследване на КТБ, искам „дебелото момче“ да бъде разследвано. Искам главният прокурор да не е толкова недосегаем. Искам да не се отнемат бизнеси „просто така“ от разни джуджета, зад които стоят „дебели момченца“, зад които стоят сараи.

  Постът ти е доста променен. Във Facebook едва ли не изказа, че прокуратурата работи нормално, което беше абсурдно.

  Няма как хората да искат „конкретни неща“, защото повечето нямат умствените способни да извлекат конкретни искания от своя гняв. Хората масово са неграмотни и неспособни.

  Това правителство е наспособно, това е неоспорим факт, дали ще има промяна ако бъде свалено или не, нито ти, нито аз знаем, можем само да предполагаме, но със сигурност знаем, че сегашното правителство няма никакви перспективи.

  Хората (а и аз) меко казано не харесваме Гешев, само че ако го премахнат, ще бъде избран Гешев 2, защото системата за избиране е грешна, цялата съдебна система е грешна. Реформата в системата може да се направи само със закони, които биват гласувани от правителството, съответно е нормално хората да искат то да падне, след като не предприема никакви адекватни действия.

 3. Илия Илиев

  И две думи за аргумента „Ако няма какво да криете, няма какво да намерят“, в доста случаи се доказа, че и да нямате какво да криете, лесно може да бъде намерено (подхвърляне на доказателства).

 4. behko

  Лошото е че млади и начетени хора са масово с искривена представа за сътоянието на огромна част от българите,които не са в тяхното обкръжение.

  IT-то слага много лесно розовите очила!
  България не е София!

 5. gatakka Автор

  @Илия Илиев Поста не е променен от гледна точка на съдържанието. От няколкото коментара (преди да премахнат) разбрах, че не съм успял да артикулирам тезите си ясно. Това което съм написал тук е нещото което искам да кажа.
  Нека да обясня как аз разсъждавам – щом имаме сила да свалим правителство, значи имаме сила да го накараме да направи това което искаме. Нали? А защо не го правим тогава, защо вече 30 години, ние (и почти всяка една държава в света) правим една и съща грешка. Рестартираме всичко, и почваме от нулата. Не всичко което е направило това правителство е лошо, има и някой хубави неща. Защо да ги унищожаваме. Не може ли просто да използваме силата на суверена, протестите, гражданското неподчинение, натиска който може да приложим, за да получим това което искаме?
  Подхвърлянето на доказателства значи, че има проблем в прокуратура/съд. Ами да оправим този проблем.

  @behko аз съм от Родопите, и розовите очила са ми ги чупили няколко пъти до сега. Аз казвам какъв е правилния начин (според мен) да се решат тези проблеми. Това е което работя, в IT сектора, но принципите са близки. Стъпка по стъпка. Доказа се, че това правителство слуша хората като се съберем достатъчно и сме с ясни искания. Даже преди няколко дни има доказателство за това, с оттеглянето на законите за натура и 100-те метра от ивицата.
  Преди време на протести викаха танкове, а не влизаха в дискусии.

 6. behko

  Какви Родопи ?!?
  Ела си в Ивайловград да видиш,каква мизерия е!

 7. Илия Илиев

  След 89-та никога не сме рестартирали и не сме почвали от 0.

 8. Денислав

  Добре де, сериозно ли не те притеснява последователността на действията предприети от прокуратурата в последните седмици ? Искаш прокуратурата да заработи, е как да стане ? Не е ли като да очакваш от вълка, който е наметнал овча кожа, да стане овца ?

 9. napster

  “ Добре, ако има съмнения и данни какво се очаква да направи тя? Да си седи тихо и мирно, или да отиде да провери?“

  ТОЧНО ЗАТОВА Е ПРОТЕСТА! Как така Владислав Горанов след всичките скандали не е в съда да се защитава от прокуратурата? Как така Борисов не е разследван за търговия с влияние и взимане на подкуп? Има много сигнали и данни за престъпления, но прокуратурата си седи тихо и мирно. Нямам нищо против да си разследват антуража на президента, той си е руски агент, да си ги разследват и арестуват. Въпроса е че не трябва да има двоен стандарт и прокуратурата не трябва да е адвокатска кантора на ГЕРБ и ДПС. Гешев постоянно говори как ще вкара в затвора олигарси, притежаващи медии, управляващи задкулистно политици… и все си мисля че описва Пеевски 1:1, а той говори за съвсем други хора. Гешев е разследващия прокурор, според който Пеевски не присъства никъде по файловете. Всички знаем къде отидоха парите от КТБ, само от прокуратурата не знаят.

  А протеста беше против прокуратурата, това че БСП го яхнаха и се възползваха (както ГЕРБ се възползваха от всички протести против Орешарски и тройната коалиция) не трябва да променя фактите. Почти всички там не подкрепят както Борисов, така и Радев. Нека не говорим глупости.

 10. Веселин

  Намерете един читав framework за правителство и да го вдигат от 0-та 🙂 Без готово решение е рано да трием текущото, и то от production.
  Нека погледнем и положителната страна – хората (в частност Българите) все още са способни да се обединят и да се изправят срещу определени несправедливости.

 11. gatakka Автор

  @napster за първи път има действащи министри/зам министри в арест. Нещо не се вързва логиката за двойния аршин.
  Не казвам, че прокуратурата не прави глупости, 8-те джуджета е интересно разследване (но са пропуснати няколко детайла). Но от някъде се почва. Нека тези протести да засилят това, а не га до спрат.
  Защо протестират сега, след като влезнаха при президента, а не протестират когато извадиха министрите от герб?

 12. Чичо Сам

  За да защитаваш прокуратурата в сегашните протести, се иска да си много безочлив и дебелокож. Жалко.

 13. napster

  @gatakka Не са извадили министри от ГЕРБ, извадиха Нено Димов от ВМРО и заместника му Красимир Живков от БСП и напълно заслужено.
  Въпросът е съвсем друг, за хора свързани с мега скандали се действа избирателно. Бушончетата си гърмят, големите си стоят. Как да не се връзва логиката? ГЕРБ отдавна не управляват еднолично, те зависят от другите партии в парламента като ДПС и ОП, Воля. От ГЕРБ единствения „изгърмял“ последните години е само Цветанов, който Бойко реши да жертва след като се оказа че целия елит на партията е с нови доста евтини апартаменти или къщи за гости, платени с евро пари. И под изгърмял имам предвид просто напусна постовете си. Отново прокуратурата не намери търговия с влияние, въпреки „поправката Артекс“.
  Историята с Божков вече се превръща в пародия. Докато доскоро близкият бизнесмен на управлението и Пеевски (Лафка беше създадена от Пеевски за да продава билетчетата) беше нападнат от прокуратурата, неговите сигнали и данни за изнудване останаха незабелязани. А те трябва да се проверят, независимо че е престъпник. По същото време Гешев не спира да ръси обвинения по медиите и да пуска СМС-и и СРС-та на президента. Няма лошо, да ги пуска. Ама защо не пуска и тези на Борисов и Горанов? Ето ти го двойния аршин, трябва да си сляп или много предубеден за да не ги виждаш тези неща.
  От скандалите на управляващи с евтините апартаменти и къщите за гости няма никакви последствия. От къщата в Барселона, където разследват Борисов, няма никакви последствия и разследвания в България. За записите на Борисов с Мишо Бирата, последните снимки на стаята му, обвиненията в изнудване. Пеевски, който е смятан за един от основните виновници за източването на КТБ (сега източват ПИБ). Да не говорим и за Доган изобщо… за който даже Борисов преди няколко години обяви пред медиите че има доказателства в МВР че подготвя убийството му. Къде бяха Цацаров и Гешев по тези скандали? Никъде. Както ти казваш, стоят си мирно и тихо. За това са протестите.

 14. Петър Иванов

  Гледам критикуваш президента какъв бил, а нищо не казваш за един човек с милиони евро в шкафчета, който държи цялата власт в страната от десет години насам. Защо не протестирали досега хората? Защото страхът е най-старото и силно човешко чувство и в момента, особено в столицата хората са „уредени“ на работа, ходят по кръчми, жени. И виждат по купени телевизии как се саморазправят с неудобните. Пожелавам ти да имаш сериозна фирма в България в сегашното време.

  Наистина ли мислиш че този човек, който управлява има някакъв международен авторитет, като дори не може да обмени две думи насаме с чужд лидер. Мислиш ли че чуждите служби не знаят за далаверите в Бг. Идват трудни времена в частност на Балканите, където в до 10-20 години ще има промяна на държавни граници и ако не се променят нещата у нас, поколенията ще плащат прескъпо. Стратегията със снишавато докато минат проблемите е грешна.

  Лично мое мнение е, че българските овчари, пардон ИТ-та наред с учени и актьори са сред най-наивните (да не кажа друга дума) когато става дума за политика. Ти даде пример с „пренаписването на проект от началото“ как водело до проблеми. Аз ще ти дам пример че нов бардак със стари коври не се прави. И не желая да ме представлява сотаджия с връчени му генералски пагони от почетния председател на ДПС. За щастие му се вижда края на с наближаващите войни и болести.

 15. behko

  „Доказа се, че това правителство слуша хората като се съберем достатъчно и сме с ясни искания.“

  Тука ме изгуби тотално.
  На референдума малко хора ли се сабраха?

 16. Аладин

  Тази статия е писана от някой ***** ****** . Напоследък доста пишман програмисти с WordPress се мислят за недосегаеми, обаче всичко може да се провери кой кого обслужва и да се публикуват всички платени от правителството, за да може хората да ги заплюят в лицето. #БъдетеСмели

 17. gatakka Автор

  @Аладин, какво да проверяваш. Ясно е кой съм, ясно е какво правя. А именно, че си изказвам моето мнение, в моя блог. За хората които ме следят по-често, им е ясно, че мнението ми е консистентно с предишните ми такива, датиращи още от времето преди Б.Б. да бъде на власт.
  И за какво какво да съм недосегаем? Какво съм направил, че на някой да му трябва да ме „достига“.
  Изразил съм мнение противно на масовката? Казал съм, че не харесвам фалшиви революции и съм обяснил защо е така, и как според мен трябва да се случат промените?
  А това да не би да е някаква заплаха? Дано да е, че минаха вече 3-4 месеца през които никой не ме е заплашвал. Започнах да се притеснявам вече.

  Знаеш ли, (без да се заяждам, просто си говорим), преди няколко десеттилетия, когато хората не са споделяли общото мнение са ги затваряли или пращали в Белене. Ти това ли пропагандираш, ако не съм на твоето мнеие значи то е грешно и съм враг на народа? Помисли малко. И двамата искаме едно и също нещо, но се разминаваме в избора на средства за постигането му. Вместо да ме заклеймяваш, няма ли да е по-добре да обменим идеии и стратегии за постигането на обща цел?

 18. бубу

  Личи си в коментарите, че става въпрос за зачервени задни части.

  На елементарния въпрос, къде спахте до сега, че не протестирахте против тази неработеща прокуратура се изписаха сума ти изречения без никаква последователност на мисълта.

  „Ама що тоз, а не онзи разследват?“

  Няма значение кого разследват. Когото и да хванат все няма да сбъркат. Догодина така или иначе идват избори. Като не ви харесват сегашните може да си изберете вашите боклуци.

 19. Dimitar Stankov

  Ванка не си прав

  – сегашното правителство стана твърде нагло и безочливо , и ще става все повече , герп вече не са това което бяха в началото , със сигурност

  – повечето от протестиращите , не са нито за бсп , нито за радев, нито за друга партия , просто вече им е писнало и не се трае

  – не можеш да промениш вече прогнили хора , това което обясняваш да се събират хората и да стачкуват за определени неща и нещата де се променят на парче не става (то има и много примери за това ) когато се стачкува за определени неща броят на протестиращите е много по малък и управляващите просто го игнорират , това е ставало не веднъж

  … да се опитваш да променяш поведението на оядените политици е все едно да поставиш дете пред различни сладки и да му казваш не яж близалки , после да му казваш не яж шоколади, после да му казваш не яж бонбони общо взето ще се въртиш в кръг и нищо няма постигнеш

  – дали ще стане по-добре или по-зле … ами трудно е да се каже … със сигурност ще има и от двете

  То каквото и да прави народа все ще попадне в обсега на нечии интереси или планове

  Хората не осъзнават че света отдавна се е запътил към корпоративна диктатура и това е със сигурност е по-голямото зло!

 20. Angel

  Супер статия! Изцяло подкрепям! По добре е да се направят целенасочени реформи точно където е необходимо и всичко да става стъпка по стъпка. Когато има конкретен проблем, хората да се събират и да изказват мнението си за да бъдат чути.

 21. Иван

  Само за миналата година избраха Борисов 2 пъти. Няма нужда и тая да го избират…

  В момента прокуратурата работи, а до колко работи ефективно, ще се разбере съвсем скоро. Аз чух само „махайте го тоя, той ми пипа хората“. Дали пък не трябва Ти да носиш отговорност за хората си?

  Обществото възпита прекалено много охранители, таксиджии и МРЪНКАЧИ, а твърде малко лекари математици и качествени инженери.

  Стотинка, към твоите 5!

Вашият коментар