Използване на UV лампи за дезинфекция в домашни условия

Ще се опитам да съм много кратък. UV лампите може да са изключително ефективен начин да избиете всякакви вируси, дори в домашни условия НО, има няколко големи НО:

Спектър

UV спектъра е разделен на 3 основни категории A,B и C. Разликата между тях е честотната им лента.

UV-A е с дължина на вълната между 315–400 нанометра, и това е основното UV което получаваме от слънцето. Тази светлина НЯМА анти бактериално или анти микробно действие.

UV-B е с дължина на вълната 280–315 нанометра, и голяма част от този спектър се абсорбират от атмосферата, до земната повърхност пристига много малко количество. Те имат много слабо анти бактериално или анти микробно действие. Този спектър е необходим за образуването на Витамин D в тялото и той е виновен за слънчевите изгаряния и тена.

UV-C е с дължина на вълната от 100–280 нанометра. Този спектър НЕ достига до земната повърхност, понеже е напълно абсорбиран от атмосферата. UV-C са изключително ефективни срещу всичко живо. Тази светлина могат да унищожат почти всяка бактерия или вирус, както и човешките клетки.

Тоест, ако искате да правите подобни неща, в идеалният случай, ви трябва лампа която излъчва ~254 нанометра. Такива са налични комерсиално, приличат на флуоресцентни лампи, но без бялото вътрешно покритие. Монтират се на стандартни фасунги, работят със стандартно напрежение и стандартен баласт. Накратко, просто я завивате и я пускате.

Ефективност

Този метод се използва с огромен успех от десетилетия за дезинфекция на операционни помещения, вода и какво ли още не. Понеже UV-C е много енергично, то буквално разбива „микроба“ и не му остава шанс да оцелее и развие „имунитет“.

За да може ефективно да се обработи едно помещение лампата трябва може да осигури интензивност от около 200 джула на метър. Без да влизам в сложните сметки за прехвърляне към ватове, площи и време, може да приемете, че една 30 ватова UV-C лампа, работещ на ~250 нанометра с живачен разряд, ще може да стерилизира помещение от около 150 кубични метра за около 1 час. Разбира се, ако сложите 2 лампи, времето за постигане на същия ефект, ще е 2 пъти по-кратко.

Ако имате малък килер, може да сложите лампата в него, и да поставите всички дрехи и предмети там при затворена врата, и с 30 ватова лампа може да ги стерилизирате за около 5 минути.

Имайте предвид, че местата в сянка НЕ се стерилизират. Ако правите това с дрехи или предмети, след няколко минути трябва да ги завъртите, или да преместите лапата. UV-C се абсорбира от почти всичко, и местата в сянка НЯМА да бъдат стерилизирани.

Опасности

UV-C е опасно за хората, животните и растенията, и може да предизвика много сериозни заболявания. Излагането на хора и животни на тази светлина за какъвто и да е период от време е ОПАСНО. Същото нещо което избива бактериите и вирусите ще убива и ваши клетки по кожата. Трябва да бъдете изключително внимателни.

Не стерилизирайте хранителни продукти с UV-C при никакви обстоятелства. Заради голямата си енергичност, UV-C може да предизвика неочаквани химични реакции или структурни промени в храните и напитките, които да ги направят вредни, и дори отровни.Единственото изключение е чистата питейна вода.

UV-C не е видима за човешкото око, но повечето лампи показват ясно кога са включени и кога не.

Мога ли да стерилизирам маските си с UV-C

Няма да бъде ефективно. Ако маската е от полимер, има голяма вероятност UV-C да разгради полимера. Ако маската е платнена или вълнена, то лъчите няма да може да достигнат във вътрешността. UV-C е за дезинфекция на повърхности, въздух и вода.

Как тогава да си изчистя маската

Най-лесния начин е да потопите маската в 70 градуса спиртен разтвор за няколко минути, след което да я оставите да се изсуши. Ако не разполагате със спирт или алкохол (или ви е жал да го използвате за тези цели), може да я изгладите с ютията, на максимална температура с непрекъсната пара за няколко минути.

Прането на ниска температура не гарантира, че ще бъде стерилизирана. Използването на белина и подобни също не гарантира ефективност за някой вируси и бактерии.

Ако маската е с активен въглен, трябва да смените въглена/филтъра както е препоръчано от производителя. Не може да изчистите активен въглен в домашни условия.

13 thoughts on “Използване на UV лампи за дезинфекция в домашни условия

 1. DobroMir

  Хубава статия. Припомни ми, че за повишаването на имунитета едно време беше задължително да се правят нагревки с кварцова лампа.

  Последно съм правил преди няколко години.

  Разстоянието е от 30-50-80 см и продължителността е от 5-10 до 30 мин.
  Продължителността е 5-10 дни.
  Задължително със защитни очила.
  Лампата лесно може да се поръча от онлайн магазините – цената е нормална т.е. около 20-40 лв.

 2. gatakka Автор

  Да, лампите за които говорите са UV-B,и те стимулират създаването на витамин Д, който определено помага за имунитета, и предпазва малките деца от рахит и други заболявания.
  Но тези лампи не могат да се използват ефективно за дезинфекция и стерилизация. От тях ще получите тен и витамин Д, а вирусите няма и да ги усетят.
  Лампата трябва да е ~250 нанометра за стерилизация.

 3. ivan

  За белината е описано май на нчкой места че дава резултати. На други че няма информация, но я препоръчат. Май не се знае със сигурност.
  Бихте ли проверили и потвърдили относно билината, тъй като тя все още се намира по-лесно.

  https://www.journalofhospitalinfection.com/article/S0195-6701(20)30046-3/fulltext
  https://www.moph.gov.qa/english/Documents/english/20.pdf
  https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/coronavirus-SARS-CoV-2-guidance-environmental-cleaning-non-healthcare-facilities.pdf

 4. Viper

  Malko ne shvashtam logikata, ako stava duma za predpazvane ot COVID. Tozi virus nikoi nqma da go hvane ot vkyshti. Osven, ako ideqta ne e da si sloji6 edna UV lampa okolo shiqta i da se razhojda6 taka, vskei pyt kogato izlizash navyn. 😀

 5. Asen T.

  Здравейте, малко са разнородни мненията за стерилизиране на храни с UVC лампи. Може ли малко повече информация и ако знаете от къде мога да си намеря e27 стандарт UVC крушка да дадете линк. Благодаря За информацията Gatakka.

 6. gatakka Автор

  Отностно белината и стерилизиране на храните ситуацията е следната – никой не е сигурен за ефекта. В някой случай всичко може да е наред, но има толкова променливи, че има реален шанс нещо да се обърка. За това е по-сигурно да не се рискува. По същата причина не може да ползваме телефони в самолета – принципно не може да стане беля, но е достатъчно един телефон с по-силно излъчване и един кабел с нарушена екранация за да стане белята.

  За закупуване на UVC лампи, има в България, понеже те са масово използвани. Едно просто търсене за uv лампи показва дистрибутори. От там може да си изберете форм-фактора. Както казах най-важното е да е около 250 нанометра +-20 нанометра.

 7. ivan

  Добре. Разбирам. Но все пак мисля че е по-добре от колкото нищо. Не ми прече да ги изпръскам обилно с разтвор от билина, след което да ги измия. Но за всеки случей мисля да ги оставям по 2 седмици някъде на страна където не се пипат. За сега само ги дезенфикцирах, но няма да е лошо да изчакаме и някой друг ден за по-сигурно.

  В единия от линковете който съм дал, в Table I има и някаква информация до колко часове/дни може да се задържа вируса на отделните повърхности.
  https://www.journalofhospitalinfection.com/article/S0195-6701(20)30046-3/fulltext
  В повечто случей до 10 дни би трябвало да премине.
  И преди употреба още веднъж да се измие със сапун/веро.

  То е ясно че не се знае със сигурност кое/как, но да се вземе някакви мерки колкото да не е без хич.

 8. Петър

  Hi 🙂
  Гатакка а какво мислиш за робот, който спокойно може да замени GP лекарите?
  Ще опиша идеята ми за медицински робот и като developer-и смятам че може да я осъществим.
  В големите градове(имам предвид не само София, а и други градове извън България- Берлин, Лондон и т. н.) за да отидеш на преглед при GP-то си трябва да чакаш с дни и да си записваш предварително час и след това да ти даде направление и отново да се редиш на опашки и да чакаш и бла-бла ненужна загуба на време. Смятам че може да се създаде програма, която да ти определя диагнозата с голяма точност и да работи 24/7 без да се налага да почива, а и също може да обслужва и пациенти в силно заразна среда(все пак ще е робот и няма как да се зарази с човешки вируси) Та този робот може да има сензори за ниво на кръвна захар, оксиометър, измерване на сърдечен ритъм, скенер, ядрено магнитен резонанс и др.
  след като вземе данни за общото ти състояние ще може да определя с точност какво ти е, ако се създаде една голяма база от данни със симптоми, диагноза и методи на лечение. Това може да се осъществи с невронна мрежа, която постоянно да се самообучава и осъвършенства с постоянно постъпващи нови данни.
  Това ми хрумна понеже за да се обучи един лекар му трябват 10 години. Един робот(или някаква програма с изкуствен интелект смятам че ще се обучи за по-кратко време и предимството е че ще може да работи 24/7.

  Ако има developери занимаващи се с machine learning и изскуствен интелект нека споделят също мнение. Смятам че това е решението за недостига на медицински кадри и бавното и мудно организиране на среща с личен лекар. Машината ще работи безотказно.

 9. Николай

  Здравейте,

  Аз пък за този covid19 имам доста съмнения и питания . Първо, незная защо хора които се починали нормално без симтоми covid19 ги пишат covid19 . Поради какви причини ги пишат така ! В работата на жена ми има два случая. И нещо друго което ми направи снощи . Цифрите между Англия и Русия, двете държави в Европа с най-много случаи на зараза, над 200 000 . Докато в Англия има над 30 000 загубени от тези 200 000, то в Русия са само 2000. Интересно.

 10. Петър

  @Николай
  Какво има да се чудиш аз съм го описал в моя пост по-горе. В Англия за да се видиш с личният ди лекар трябва да чакаш с дни. Има и много неосигурени зa health care, а ако си неосигурен не си мърдат пръста и те оставят на парацитамолче. Не полагат никакви усилия и ако си с по-слаба имунна система изхода е летален. В Русия предполагам че полагат повече усилия за заболелите и затова имат ниска смъртност. В Америка имат голяма смъртност пак поради тази причина има много здравно неосигурени хора и нямаш ли пари не им пука много, много.

 11. Nikolay

  Да, може би си прав по отношение това, че не им пука много много за хора които не са усигурени, особено в американската система, където в това отношение разбирането им е все още неандерталско. Но мисля не от там иде разликата. Във Франция например, където право на безплатно лечение имат дори и поповите лъжички, цифрите също с огромна разлика. Някъде около 170 000 за 26 000 испуснати. Нещо друго има във всичкото това мъдрене.

 12. Nikolay

  Петър, видя ли изявлението на Меркел и Макрон за финансови инжекции. Eто eдно от камъчетата.

Вашият коментар