Никой не яде компютърни програми

Много се коментира за тази статия в Дума, и аз ще дам своите 2 стотинки по темата, понеже ми е близка до сърцето ( и джоба), и често говоря за данъци и заплати по конференции.

Накратко, статията има няколко основни тези:

 • Програмистите не произвеждаме никакъв продукт
 • Взимаме много пари, така че може да си позволим да плащаме по-големи данъци
 • Чужди компании интелектуално обезкръвявават нацията, понеже работим за тях

Още от първата теза става ясно, че хората смятащи я за вярна са амеби с тежка форма на кретенизъм. Все още не е ясно дали това е генетично заболяване или следствие от тежка травма на главата но има голяма корелация между завършилите „Карл Маркс“ и подкрепящите подобни идеи.

Аз много искам да попитам какъв продукт произвежда гж. Нинова. А онзи прекрасен комсомолец Крум Зарков? По тази логика те са ненужни. Дайте да продължим, какъв продукт произвеждат лекарите, полицаите, адвокатите? Давайте да ги махаме всички, ще се лекуваме с билки, а справедливостта ще идва от народния съд. А какъв е основния продукт на Швейцария и Лихтенщайн? Не съм чул там да има Кремиковци.

Наистина се чувствам неловко, че трябва да дискутираме какво е продукт и какво не е, но щом някой е навит да ни плаща да го правим, явно има търсенето, в случая търсене на програми, уеб страници и системи. Може би за да може някой да си публикуват статии по различни теми…

Теза номер две – взимали сме над 4000 лева заплата, ама 1000 ще отидат за допълнителен данък, понеже можело спокойно да си живеем и с 3000 лева. Отново не знам от къде да започна но причината да се взимат такива пари (че и повече от някой) е простия факт, че са специалисти, че са добри, че знаят, могат и заслужават. Това е частен сектор, щом някой може да плаща на друг 4000 лева заплата, то това значи, че човека си ги заработва, че и отгоре. Ама какво да очакваш от Дума (вестника на БСП за незапознатите).

Има една много мъдра мисъл – „Комунистите не са добри в правенето на пари, те са много добри в преразпределението на пари“. Точно това се казва в тази статия – ние решихме (субективно), че взимате много пари, ще ни дадете част от тях. С какво право ги искате? Да плащам за неграмотните и мързелите, за 13 годишни майки чакащи второ дете? Не благодаря. Това са средства които ние сме изкарали, с наш труд, при това честен. Това е частна собственост. Но явно тук е проблема, голяма част от тези хора нямат и един работен ден и цялата концепция за частната собственост им е ясна колкото правилата на шаха на един гол охлюв. В този контекст искам да попитам колко пари взима гж. Нинова на месец, и онзи прекрасен комсомолец Крум Зарков, който с една скромна заплата и малко работа в Макдонълдс си купи жилище в центъра на София. Аз мисля, че за работата която те вършат не трябва да взимат повече от 2 минимални заплати. Хайде, намалете им доходите, дайте пример.

Теза номер три – когато ние работим за западни компании, те „крадат“ нашия интелект. Боже опази. Тези компании са тук заради нашия интелект (и конкурентна пазарна цена), и те имат прекия интерес той да се развива. По тази причина повечето компании инвестират в развитие на специалистите си. Отделно, работейки, ние трупаме опит, който обменяме помежду си, и една част от нас обучават други хора. Ама господина си няма и на идея как стоят нещата в сектора. Ще го обясня простичко – целия ИТ сектор в България е на принципа на чиракуването. Младите идват, участ се от по-старите и опитни, докато станат достатъчно добри да почнат да движат задачи и проекти сами. Този интелект остава тук в хората, остава в България. Българи работят в България и живеят в България.

Нека сега да обясня истинския проблем, ако подобно нещо се случи. Ще се опитам да говоря с прости думи, за да има поне малък шанс някой от „Карл Маркс“ да разбере.

Ако български фирми работят в България с българи и продуктите им се продават само в България, то тогава от къде ще дойде печалбата на шефа на фирмата, на служители и на останалите по веригата? Единият вариант е преразпределение на средства, или казано иначе богатите стават по-богати, бедните по-бедни. Пари не се създават, само си сменят собственика. Това мисля, че е много близко до ценностните на „Карл Маркс“.

Другият вариант е да се емитира дълг (да се чете – печатат се пари). Тези пари (за печалбата) трябва да дойдат от някъде все пак, нали? Ама това създава серия от други проблеми с които всеки с над 2 работещи мозъчни клетки е наясно.

Но ситуацията в България е следната – чужди фирми вкарват пари тук, под формата на заплати. Тези заплати се харчат основно в България (храна, гориво, наем, дрехи…). Тоест, ние няма нужда да eмитираме дълг, но пък имаме постоянно влизащи пари в икономиката. И това е много ама много хубаво нещо. Ако не разбирате защо е хубаво, ще ви кажа, че един от най-безболезнените начини за самоубийство е като използвате въглероден монооксид.

Ако все пак това нещо стане, аз ще ви кажа какво ще се случи. Всички програмисти ще минем на друга форма на взаимоотношения с работодателите си, при което ще започнем да плащаме абсолютно минимални данъци и осигуровки без да нарушим и една точка от който и да е закон. Ясно е как ще стане. И вместо да влезнат повече данъци в хазната, ще влизат много ама много по-малко.

Сега някой ще попитат – е щом може, защо сега не се прави тази схема? Това е много валиден въпрос, и има валиден отговор – защото сегашната ситуация устройва всички. В момента служителите в сектора сме на трудови договори, имаме защита от трудовото законодателство, не се занимаване със счетоводство, декларации, НАП и другите. Обаче ако някой ми поиска 1000 или повече лева от моите доходи, аз вече ще имам икономически интерес да кажа на работодателя си, че искам да минем на други договори. Той ще се съгласи, защото и неговата тежест към държавата ще намалее, ще му намалее и бумащината. И аз с кеф ще си плащам 50-100 лева на месец на някоя счетоводна къща да ми оправя документите, и ще си се осигурявам на абсолютния минимум, а остатък, който бих давал за данъци ще го вложа във ниско-рискова дългосрочна инвестиция, която ще е моята пенсия. Даже ще напишем модулите за счетоводните програми да улеснят точно тези взаимоотношения. Разбира се, винаги може да минем и на заплата в плик, неофициално, в сивия сектор. Варианти има.

Всички го казват – НЕ ПИПАЙТЕ ДАНЪЦИТЕ. Не сме само хората от ИТ сектора. Инженери, металурзи, лекари, адвокати и още безброй хора от различни сектори взимат над 4000 лева заплата. И тях ли ще ги окастрите? Пак не разбрах, колко точно взима гж.Нинова?

Също така, ако приемем, че информацията от медиите и прокуратурата е вярна, то излиза, че един човек, който не е платим около половин милиард е нанесъл много по-голяма щета отколкото всички ние – хората от ИТ сектора. Аз не зная, ама нещо ми подсказва, че има и други такива хора в страната. Може би ще е по-ефективно данъците са си останат еднакви за всички, само че да накарате всички да ги плащат еднакво.

Знаете ли кое е страшното, че има хора, които ще гласуват за тези от „Карл Маркс“, има малък но реален шанс тия да вземат власта… Това е плашещо.

18 thoughts on “Никой не яде компютърни програми

 1. Костадин Каменов

  SEO специалистите на Дума харесват твоята статия и най-вече линка който си им дал. 🙂
  Ако искаш да ги демотивираш, да не пишат повече глупости, не им давай линкове.
  С действията си засилваш видимостта на статия и целия им сайт в Google.

 2. Stilgar

  За протокола Лихтенщайн има много мощна индустрия за размерите си. Има повече индустрия от нас на глава от населението. Ако имаш пломба е много вероятно материалът за нея да е произведен в Лихтенщайн. Освен това вярвам всички сме чували за компанията Hilti (и да, има завод) и сме виждали основният ѝ продукт. Вярно, не става за ядене…

 3. gatakka Автор

  При този интерес, те ще карат трафик към мен 🙂 Шегувам се.
  Ако трябва да съм честен, искам статията им да достигне до максимален брой хора. Ако повечето хора я подкрепят… тогава да затваряме кепенцата и да се махаме.

 4. Стилиян Стоянов

  Силни думи и абсолютно реално поставяне на нещата, все пак ако толкова се настоява на яденето, винаги можем да предложим специалитета, с или без сиренце..

 5. DRE

  Само не знам кой Ви е научил, че се пише „гж.“??? Програмистите български език не сте ли учили?

 6. Христо

  Принципно подкрепям идеята да плащаш повече % данъци на база на това което изкарваш – в доста държави е така, помага с това бедните да дават 20% от заплатата си без да могат да се издържат, и помага за създаване на по-стабилни общи услуги (като здравеопазване и образование).

  Това което е малоумно в тази статия е че данъкът е написан само за програмисти, че е в някакъв идиотски размер (удвоен от това което е в момента!!!), идеята че програмите и „интернетските сайтове“ не са потребими стоки (ако си вършиш работата без да използваш компютър в днешно време какво работиш?).

  Също, като има дефицит към други индустрии, ми да плащат повече тези индустрии. Прост капитализъм.

  Идеята че хората работят за западни фирми и това е нещо лошо е абсурдно, но ако искат да решат този проблем да дават пари са субсидии на български ИТ фирми за да плащат близки заплати.

 7. Пано Кондоянис

  Съгласен съм с всичко описано по-горе, но не и със края, държа бас че и днешните управляващи са от същото котило и имат 99% същото мислене. Как да промениш нещата без лустрация и без качествено образование на младите?

 8. WiseManCAx

  Автора на статията мечтае да му подарим „един голям хОй“. Защото не му е ясно, че безплатното образование в България никога не е било безплатно. Учебниците, дрехите, транспорта и т.н. лично съм си ги плащал т.е. купувал. А майка ми и баща ми да плащали данъци за да има заплати и за сграда където да се уча.

  Комунизмът е осъден за 26 национални предателства! За справка – един шизофреник може да направи най-много 2-3 престъпления преди да му се „види сметката“.

  Nай-модерната (интелектуална) болест е „компютърен идиотизъм“. Милиони хора ще си самопоставят тази диагноза и ще похарчат милиарди за да се излекуват!!!

 9. НеДумай бе

  Тоя от вестник Шума, като не яде програми , що ползва интернет и написаните вече програми, за да ни обяснява какво продставлява еманация на радия. И какъв го дири там на скъпото място дето живее и вероятно го е откраднал чрез „разпределение“. И да не си пуска тока щото това атомните физици дето ни пробутват шибаните изотопи, те и тоя уран не се яде ама за такива като тоя изомруд само с такова требИ да ги ‘ранат!!!

 10. програмояд

  Хитър ход на обичайно малоумните тъпаци в Чума, да разлаят кучетата и
  да напомнят че имало преди мнооооого време и подобен вестник.
  Това е като да пръднеш на симфоничен концерт малко преди да загасят
  лампите – изглеждаш толкова злощастно засрамен и гузен, но все пак
  доста народ се е обърнал към теб за да забележи новия ти шушляк
  от последнита томбола на червения кръст.
  А иначе да, програми не се ядат, но предпочитам да започна да опитвам
  с тях да се храня, като знам в политиката и особено на някои
  партии колко лайна и „народен салам“ трябва да изядеш, най-малкото
  за да стигнеш до там да ти позволят да пишеш статити, пък да не говорим за
  „по-нагоре“

 11. deyan

  С такива статии във въпросния вестник и други в Интернет само „опипват почвата“. Хората (искрено се надявам) не са чак толкова глупави.Пуска се някъде по някой наболял въпрос „мухата“ и се следи реакцията на обществото.Ако мине без много шум това означа ,че може и да се опита да се прокара нещо подобно за партийна или лична изгода.А понякога си предброяват симпатизантите по този начин.Естествено в конкретния случай въпросния господин можеше да „изгърми“ понеже е от заменяемите,Нинова щеше излезе с официално становище ,че се разграничава от въпросната статия и всичко да се забрави… до следващата „муха“.

 12. rh

  Една, за жалост типична черта за нашите ширини, до голяма степен обесняваща положението, в което се намираме.

 13. Бай Пешо

  Щеше ми се да напиша нещо,но след всичко прочетено……. Вече НЯМАМ СИ НА ИДЕЯ . Абе, в бъдеще доматите ще ги сеем ли или от монитора ще ги берем направо ?

 14. Чревен тракт

  Не яде програми, ама пише на компютъра.
  И благодарение на тези програми, му четем
  малоумщините.Но въпреки това, някой му плаща
  за глупостите дето пише. И с тези пари
  си купува кремвирши и майонеза „с месо“
  и „с яйца“. И много интересно какво го нахрани,
  макар че и наистина понакога им се налага
  да ядят по няколко пъти това дето е минало вече през тях.

 15. Dimitar Stankov

  „Никой не яде компютърни програми“
  То това се е явна провокация , само не ми е ясно с какви мотиви е правена:
  – дали (както каза deyan) „опипват почвата“ (те нащи политици само това не са налазили все още)
  – дали просто търсят внимание , както жълтите вестници търсят внимание
  – дали правят някакво проучване , кой колко се дразни или интересува от типичното комунистическо махленство
  … не знам, но със сигурност статията в шума е повече от дразнеща!

Вашият коментар