За прегряването на IT сектора у нас – Dev.bg

Лекцията ми от Dev.bg. Едно уточнение – като говоря за продуктов пазар, имам предив, че не може да сме 100% продуктово базирани, а не, че не може да има въобще продуктово базирана разработка.

12 thoughts on “За прегряването на IT сектора у нас – Dev.bg

 1. Кирил

  Според теб как ще се промени it индустрията в следващото десетилетие в нашата страна от гледна точка на хората, които си вадят хляба и боя в нея?

  Да започна с глупавите въпроси:
  1. Оставам с впечатлението, че предричаш един вид апокалипсис за повечето хора в it индурстирята в България. Или това ще е за junior и mid нивото? Как ще се засегне senior-ите?
  2. Ще има ли затваряне на фирми? Какъв тип фирми? Ще има ли разлика при продуктовите и проектовите фирми? И каква ще е тя?
  3. Ще има ли намаляне на заплатите в сектора?
  4. Ще има ли хора от it индустрията, които няма да могат да си намерят работа?
  5. В не малко (аутсорсинг) фирми казват, че им трябват хора, които могат да вземат един нов проект и да го завършат. Тези хора няма ли да си останат добре заплатени и търсени? В момента точно такива се търсят под дърво и камък. Да разбирам ли, че точно за тези хора говори да изградят ядрото?
  6. А какво ще правят не толкова компетентните хора? Има хора, които показват потенциал, но както той не се развива от днеска за утре.
  7. Не разбирам какъв е проблема повече продуктово ориентирани фирми да отворят офиси в нашата страна? Ти спомена Uber, които са продуктово позиционирани и имат офис в София. VMWARE също имат офис тук и са наели много хора. Това не ги прави българска фирма, но отварят работни места.
  8. Може да има хора, които агитират всеки да става програмист, но не всеки се хваща и не всеки минава началното обучение, за да влезе в сферата.

  В Африка и латинска Америка според теб след колко време ще има развитие на it индустрията в следващото десетилетие? Ще имат ли достатъчно компетентни хора за да ни направят неконкурентноспособни?

 2. gatakka Автор

  @Кирил, много смислени въпроси, аз трябва да направя цяло видео за да ти отговоря, но ще се опитам в коментара. Как ще се промени зависи от нас. Ако си седим така без промяна, лека полека ще ни изместят по-евтини със същото качество. Но ако се направи този преход за който говоря тогава ето ти отговорите:
  1. Само за хората, които влизат в сектора, защото си мислят, че работата е лека и се взимат добри пари. Не казвам начинаещите, говоря за „плявата“, демотивираните и неориентираните. Добрите, навсякъде по света ще са ОК.
  2. Не би трябвало да има затваряне на фирми, не и повече от нормалните процеси на окрупняване, придобиване или просто излизане от пазара. Мерките които предлагам са за стабилно запазване на сегащното състояние, и евентуалното му подобряване.
  3. Не, даже обратното, високата добавена стойност е тук, тя позволява по-високи печалби.
  4. То и сега има, ако си добър, ще можеш. Да не говорим, че в IT може да работиш по много начини, не само на трудов договор в офис – free lance, консултант, отдалечен наемен екип…..
  5. Ако човек има уменията да избута един проект сам, той с много малко „преквалифициране“ ше може да казва на други, по-евтини от него, как да избутат проекта, да проверява работата им, да им прави архитектурите, базите…. тези пипкавите критични неща. Така че не, не очаквам такова развитие.
  6. Да отиват в друг сектор, в момента те са на „хранилка“ понеже до скоро бе относително икономически изгодно, все пак вършиха някаква работа. Има толкова много сектори които реват за хора, да се преквалифицират. IT-то не е за всеки, то това важи за всеки сектор.
  7. Добавената стойност остава в тези компанни, ако те се махнат, тука не остава нищо. Отварят работни места, ама до тук. Да, може да се спори, че хората които работят там си повишават квалификацията, но ефекта от това е много малък за сектора като цяло. Отделно, че наличието им тук пречи повече отколкото помага, но това е съвсем друга тема. Нито технология, нито патенти, нито ноухау, нито пазари остават тук.
  8. Трябва ни качество, не количество, Индия, Пакистан… там има количесто, не може да се ботим с тях по този параметър.
  Развитието на един такъв сектор е плавен процес, не става от днес за утре, но той вече е започнал, Кения, Южна Аврика, Руанда, Аржентина (след като я съсипят)… Всичко зависи от икономика, войни и месното управление. Периода е около 10-12 години, някой вече тръгнаха по този път. И да, ще има достатъчно компетентни хора, котито да ни направят неконкурентни, защото те ще са доста по-евтини.
  Виж сега, нека да ти обясня една проста истина – 2000-та година, когато всичко „дигитално“ и интернет се развиваше, повечето хора си нямаха на идея как се водят IT проекти, и под хора има предвид възложителите на проекти. Ама минаха 20 години, има много практика, много от тези компании се усетиха, че ако имат методологията за водене на проекта, може да си позволят по-ниско квалифицирани хора, за по-малко пари. Предложенията които давам не са нещо революционно. Това са истини, които произлизат от практиката. Аз искам хората тук да се усетят, и да запазим инерцията която имаме.
  Това е, ноу хау-то трябва да остане тук. Сложността по водене на проект, архитектурата му и QA трябва да остане тук, другото да се аутсорсва.

 3. Кирил

  „6. Да отиват в друг сектор, в момента те са на „хранилка“ понеже до скоро бе относително икономически изгодно, все пак вършиха някаква работа.“ Най-добрите няма да са засегнати, най-лошите каза какво става. Как ще се променят нещата за хората между тях?

  „7. Добавената стойност остава в тези компанни, ако те се махнат, тука не остава нищо. Отварят работни места, ама до тук. Да, може да се спори, че хората които работят там си повишават квалификацията, но ефекта от това е много малък за сектора като цяло.“
  Да задам въпроса по този начин – освен добра квалификация какво друго се иска? Защото аз лично не правя разлика между квалирифирани хора и такива имащи ноу хау. Ако човек иска да открие it фирма, според мен трябва да е работил известно време в it сферата, такива компании не му ли дават възможност да натрупа нужните технически умения да направи тази крачка?

  „Отделно, че наличието им тук пречи повече отколкото помага, но това е съвсем друга тема.“
  На мен лично ще ми е интересно да я чуя.

 4. BeHko

  Абе аз уж изслушах цялата лекция супер задълбочено ама така и не ми стана ясно, какво аджеба предлагаш.
  С доста работи обаче не съм съгласен с теб а в други сам си противоречеше.
  Първо, къде ги видя тия 40 и косур процента добри специалисти жени в сферата?
  Ако говориш за кръжока от ХР-и и всевъзможните мениджърски позиции може и да ги събереш.
  Но тук почти 90% от тях са назначени от шуробаджанащина,запълване на финанси и нагоните на шефовете да си лягат с млади тупалки.
  Искаш да ми кажеш че нашите жени са много добри в тези сфери ли ?! От моите наблюдения качествените жени са едва около 10%.
  Масово се назначават хора за ПМ само защото са сладкодумковци или са познати на някого отгоре.
  Накрая почти винаги програмистите изкарват менинджъмнта на гърба си.
  Това за добрия код съм съгласен само до някъде.
  И сто маймуни да събереш на едно място,като им връщаш тасковете по 5 пъти излизаш на загуба сравнено със скъпият един професионалист,който ще си свърши работата без дори да разбереш.

  Та с две думи искаш да ми кажеш да оставим „плявата“ в БГ и да взимаме програмисти от Африка?

  П.П.
  Аз не се мисля за особено много добър в работата си,но последните години навсякъде се напълни с кръгли идиоти с всевъзможни измислени позиции.
  Та не е ли по-добре да разкараме плявата и пиявиците и да вдигнем заплатите на реално вършещите работата ?

 5. BeHko

  Изгледах лекцията отново.

  Не знам защо,но вече ми звучи така:
  Вие програмистите се мислите за много добри ама не сте,недейте да искате повече пари щото скоро и толкова няма да има.С вас или без вас пак ще продадем продукта успешно.

  Определено си личи личният интерес зад, който заставаш… било то и нечий друг.

 6. gatakka Автор

  @BeHko, тия 40% са официална европейска статистика, а това, че твоя опит с жени е такъв (шуробаджанащина и секс) не определя цялата сфера. Във всичи фирми в които съм работил, жените бяха назначени заради уменията в работата си. Това са мненията и на много други хора. И да, 100% твърдя, че за IT няма разлика между мъж и жена, всичко е до човек, мотивация и малко възможности, не до пол.
  Без да се обиждаш, знаеш ли какво прави един PM или scrum master?
  100 маймуни може да ти свършат работата, ако може да им разделиш работата спрямо уменията им. Това не е ново, още от преди поточната линия това е известно и доказано, че работи.
  За професионалиста съм съгласен с теб, ама какво става ако имаш само 1 или 2-ма професионалиста? Ако се разболее, ако се махне, ако почне да иска това и онова заплашвайки, че ще се махне, ако му се роди дете? Ако просто загуби мотивация? Какво правиш тогава?

  Да, точно това предлагам, плявата тук да работи нещо друо в което ще са по-добри, и да разпределяме работата към Африка, Украйна, Аргентина…. Най-ценният ресурс е воденето на проекта и управлението на риска.

  Ако разкараме плявата кой ще върши работата тук? Кой? Ще накараш някое гуру с 20 години опит да ти пише документация или да мести бутончета 2px в ляво. Добре, може, ама кога тогава ще се върши критичната работа?

  И какъв е моя интерес точно, дай ми някаква хипотеза?

 7. BeHko

  Дълги години споделям твоите възгледи и гледни точки,но тук определно ме изгуби.

  Не ми хареса,как извъртя сметките със заплащането.Сравни 20 лева часова ставка с 30-50 долара рейндж (не мисля че беше случайно).Както и да го смяташ няма как да ти излязат сметките,дори не са и близо.Истината е че специалистите започнаха да се ориентират и варианта е или да работиш в голяма корпорация на висока длъжност или да работиш ремоут директно за копманията,като изключиш междинния фактор.Останалите търсят работа в джобса и сменят фирмата днес за утре.

  Няма как да ме убедиш,че жените са равнопоставени на мъжете в нашата сфера.Просто като добавиш природния фактор и до там.Нищо против жените,но повечето нямат интереса,уменията и качествета за повече от HR и QA.

  Явно си изгубил представа за положението в сектора на по-долните етажи и по-малките фирми.
  Ясно е че работиш с най-добрите в бранша,но според теб в,колко % от останалите места са батаци?
  От няколко години се наема куцо и сакато за всякакви длъжности,просто защото има работа/пари много и няма кой да я свърши.
  Но и това ще си дойде на мястото.Но не мисля че проблема е локален.

  Най вече не съм съгласен с това че сравняваш програмирането (което не е за всеки) с маймуни на поточна линия ?!
  Даже си е доста обидно да ти кажа. Все едно сме плочкаджии всичките и работиме 1:1 на конвейр.
  Наков колко се пъне в нашата родина да изкара кадърни кадри.. резултатите са спорни.
  Представяш ли си го да тръгне да развива Софтунито в Африка ?!

  Отностно мрачната ти прогноза:
  До колкото имам спомени беше споделил че за 6 месеца си станал синиър,добави още и година,две,три за марджин.
  Да речем че тази Африка и прочие се извъдят няколко стотин като теб и се светнат аджеба защо да не се продаваме директно.
  То това ще рече,че имаме няколко години максиум преднина преди „апокалипса“,после нещата пак са изравнени,какво правим тогава?!

 8. gatakka Автор

  @BeHko Хайде, направи ми ти сметката, цената е $30-$50 на час приход, колко е разхода и колко отиватв перо работна заплата. Понеже тези данни са сравнение с реалните операции на няколко фирми. Искам твоята сметка, да видим къде греша.
  Аз не се опитвам да те убедя в нищо. Моите наблюдения са, няма никаква разлика за IT между жени и мъже, има разлика между индивиди. А ако си мислиш, че QA е лесна или нискоинтелектуална работа – много съжалявам за тази твоя заблуда.

  На много места е батак, не само в БГ, а по целия свят. Но щом не разбрал аргументите ми от лекцията, ще е безсмислено да обяснявам пак причинно-следствените връзки.

  Програмирането е една стъпка от целия процес на изграждане и поддържане на един проект. Управлението на този процес, целия процес, с всичките му компоненти е важното. Той се прави на поточна линия, защото това работи.

  Наков си има неговите цели, и доколкото съм чувал правят постъпления да развиват софтуни извън България. Ако не е Наков в Африка ще е някой друг.

  Както казах, добавената стойност трябва да остане тук, труда може да е тук, може да е там, може да е навсякъде, не трябва да сме обвързани с мястото и хората които вършат работата.

 9. Guero

  Много интересна лекция. Поздравления!

  Гледайки я от личната перспектива, малко демотивираща за мен – наближаващ четиридесетте записал се в Телерик за C#.
  Обикновенно всяка масовост в нещо предвещава криза.
  Изглежда това е поредния балон.
  И все пак надявам се наученото да ми е от полза , по скоро като добавка към сегашните ми скромни умения и знания.

 10. ттт (тъп трол тъдява)

  Зарадвах се да видя Иван. През последните години не съм попадал на негови изяви. Само едно великолепно включване на TarnovoConf, където говореше за Go. От тогава пък все се питам, как този език успява толкова бързо да се превърне в машинен код. Прилича ми на черна магия.

  Както и да е, дойдох за друго. Изслушах с интерес доклада. Слушах го два пъти. Иван беше в стихията си, като в златното време от преди 12 години. Толкова му дължа, че няма как да му се отплатя. Радвам се, че бащинството не го е променило и още поддържа ентусиазма си.

  Идеята да се превърнем в посредници е интересна. Няма да обсъждам възможна ли е според мен. Искам само да изкоментирам няколко момента.

  Когато говореше за подоходно облагане, той пропусна думата прогресивно. Не изобщо да го няма. Аз съм навит да го няма изобщо, но няма да се случи. Само, че е в грешка. Преминаването (връщането) към прогресивно облагане, което предлагат бившите комунета (и ще го въведат, когато вафла Корни дойде на власт), не цели хората с високи доходи. Винаги и всяка данъчна система е насочена към масата. Сиреч това е просто начин да се смъкнат още пари от „бедните“. И ще успеят в това.

  Специално за неговия сектор да не се притеснява особено. Както наскоро си призна един от бившите шефове на Телерик в телевизионно интервю, вие не сте точно България. Даже и София не сте. Вие живеете извън времето и пространството на тази страна.

  В конкретния случай това значи, че всичко що не е младши програмист получава над максималния осигурителен доход, което иде да рече, че прогресивния данък няма да се отрази твърде видимо върху дохода му или респективно разхода на работодателя му. Освен това данъка се изплаща фактически от работодателя, но се начислява върху чистата сума за получаване, което значи, че е за сметка на работника.

  Ще си позволя да не се съглася за меценатството. На младшите програмисти им се плаща нещо в диапазона 1 200 до 1 300 лв. чисто. Е колко точно трябва да е неспособен, смотан, загубен, мързелив, че да не може да си заслужи тези пари и да ги изработи? Определено не са на загуба от тях, както се твърди многократно в доклада.

  Както и да е. Връщайки се към предния въпрос, който беше заключителен за доклада, държавата няма да направи нищо от предложеното. Защо? Дали защото Иван е със слаба политическа култура? Това е вярно, но не е това причината. Държавата, всяка държава прави точно обратното на това, което желаят гражданите ѝ. И това не е поради заговор, макар дефиницията за държава да е организирана група с престъпна цел. Става въпрос за обикновена противоположност на интереси.

  Вашия сектор ще бъде разбит, може бързо, може бавно, но не от натиска на заплатите. Ще бъде разбит от интересите на държавата. Където има пари, държавата има интерес. Където не управлява тя процесите, има интерес това да се промени. И ще се промени. Започнало е. Може да не се вижда, но е започнало. И не е започнало вчера.

  Колкото и да е неприятно, не можете завинаги да останете извън времето и пространството на местообиталището си. Можеше и да може, ако бяхте аристокрация. Но не сте. Нямате наследствени права. В тая връзка предложението на Иван никак не е лошо. То е рецепта за отърваване от тази зависимост, но за един малък процент „избрани“ от съдбата.

  Последния въпрос, на които искам да се спра е „космическият, лотариен билет“. Обяснението беше неправдоподобно и неистинско. Гастербайтерите са помогнали много на родината, но точно по този въпрос нямат никакво отношение. Звездите за нас се наредиха, защото се наредиха едни други дванадесет звезди на син фон. Връзката между двете е пряка и неразривна. Ние се появихме на картата и станахме дестинация едва след като влязохме в ЕС. Преди това не бяхме. Сигурен съм, че Иван знае за това време, макар все още да не е бил в индустрията. Едно беше преди да влезем в ЕС, друго стана после. И са несравними.

  Тук дори мога да си позволя да поспекулирам, че за успеха ни способства румънския успех, който беше започнал доста по-рано по културогични причини. Влизайки в пакет, това хвърли светлина и върху нас. Но дори ефекта Румъния да не е бил чак толкова голям, то ефекта ЕС е налице.

 11. иван

  С всичко мога да се съглася, само с това че Африка ще се развие като конкурент в IT сферата не мога, даже ми звучи смешно – това не е баскетбол, футбол или лека атлетика – иска се мозък, и то доста, а там технологии никога и никъде не са развивани освен в държавата Уаканда

 12. Атанас

  Би ли обяснил защо програмистите не трябва да бъдат поставяни в директен контакт с клиентите?
  Виждам, че случаят е такъв в абсолютно всяка фирма, но не разбирам защо.
  Няма ли изграждането на услугата/продукта да се ускори ако хората, които го създават (или само част от тях) поддържат директен контакт с клиентите, които най-ясно и точно могат да артикулират какво им трябва?

Вашият коментар