Facebook Libra

От доста време се говори, че Facebook ще пускат своя криптовалута. Е, най-накрая го обявиха официално, и тя се казва Libra.

Ако погледнем нещата през очите на маркетинг отделите, всичко изглежда много хубаво и розово. Ето много кратък списък на „обещаната“ функционалност:

 1. Децентрализиран блокчейн
 2. Защитен от инфлация,спекула и загуба на стойност
 3. Почти мигновени транзакции до всяка точка на света
 4. Достъпна за всеки с интернет
 5. Псевдо анонимна мрежа
 6. Ниски такси*
 7. Даваща възможност да прехвърляте Libra в „нормални“ пари и обратно
 8. Независима организация, която НЯМА да събира потребителска информация, и няма да я продава/споделя с 3-ти страни

Понеже аз се занимавам с тези неща от няколко години, че на всичкото отгоре си вадя и хляба и боя с това, някак си съм претръпнал към гръмките обещания, маркетинга и всички, които ще променят света за една вечер. Нека да разгледаме в детайли всички тези „обещания“

Децентрализиран блокчейн

Че ще е блокчейн, да. То всеки може да си напише блокчейн за няколко часа. Но децентрализиран, определено няма да е. Нодовете (точките които обработват информацията) ще се държат от предварително избрани, строго ограничени организации. Само тези организации ще могат да валидират и променят блоковете. Да, тези нодове ще са на различни географски места, ще се управляват от различни юридически субекти, но това не е децентрализация, това е дистрибутиране. А на всичко отгоре, всички тези организации са в един общ консорциум. Тук термина децентрализирана мрежа просто няма място.

Защитен от инфлация

Начинът по който ще постигнат подобно свойство на системата е като премахнат копането, и също така като обезпечат монетите с „истински активи“. Опростеният модел на работа е следният:

 1. Някой купува Libra монета за истински пари
 2. Спрямо количеството на тези пари се пускат в обръщение пропорционален брой Libra монети, и те се асоциират с портфейла на човека.
 3. Тези пари (не крипто монетата) се прехвърлят в обща сметка, която ИНВЕСТИРА тези активи в ниско рискови активи като държавни ценни книжа, или прави мощно порт фолио с хеджиране. Тези инвестиции носят печалба, а печалбата остава за „собствениците“ на Libra. Обикновените потребители НЯМАТ право на тази печалба.
 4. Ако някой иска да обърне Libra във фиат пари, то тогава сумата се взима от тази обща сметка, превежда се на човека и пропорционален брой Libra монети се „унищожават“.

Този подход не се различава особено от начина по който работят почти всички финансови институции, и предполагам може да се досетите сами, че ако тези инвестиции се „объркат“ няма да има ликвидност с която да се подкрепят операции с Libra. Казано по-просто, всички потребители си дават парите на Libra, която може да прави каквото си иска с тях, но потребителя няма право на дял от печалбата, но ако инвестицията се обърка (война, световна рецесия, добре планирана кибер атака), Libra се обезценява, и потребителя губи. Както казах, нищо различно от сегашният финансов модел по света. Обещанията за „запазване на стойност“ са пълна глупост. Щом стойността на Libra идва от активите с които е подкрепена, какво ще стане ако тези активи се сринат? Класическите банки поне са силно регулирани, и потребителя има известни защити, право да обжалва и в повечето случай яснота кой е виновен. При проблем с тази система може само да пиете една студена вода и да се оплачете на арменския поп.

Бързи международни транзакции

Сега обявените данни са, че системата ще има пропускливост от около 1000 транзакции в секунда. Това е прекалено малко за глобална система. Следствието ще е по-бавна система, чакане, отхвърлени операции. Представете си как ще се чувствате, ако в час пик в супермаркета трябва да чакате минути докато мине плащането. Всички ще се изнервят, и клиенти и собствениците на магазините. Сегашните системи за разплащания нямат този проблем, защото те се скалират относително лесно, при блокчейн не е така. При блокчейн първоначалната архитектура ви задава максималната пропускателна способност. Добавянето на нови нодове НЕ повишава бързодействието, единственият вариант е подмяна на архитектурата и топологията, което е много, ама много сложна задача, особено при работеща система.

Не казвам, че блокчейн не струва, казвам, че тяхната имплементация е бавна, ако приемем, че това са верни цифри. Системата им трябва да е способна да оперира с 8000-9000 транзакции в секунда, и до 20000 пиково. Ето ви проста сметка – те таргетират 1.7 милиарда човека, които нямат достъп до банки. Ако приемем, че в системата им има 1 милиард потребители, и всеки един от тях извършва по една транзакция на седмица, това прави:
1000000000/(60*60*24*7)=1653.43 транзакции в секунда. Това е при условие, че транзакциите са равно разпределени във времето, и всеки прави само една транзакция на седмица.

Достъпна

Това определено ще го спазят, особено след като трети страни ще могат да пишат портфейли, интеграции и цели продукти. Но тук идва основният проблем със сигурността на блокчейн – управление на частните ключове за портфейлите. Предполагам сте чели/чували за кражби на биткойн и етериум… ами тук нещата не са по-различни. За контраст, класическите системи за разплащане имат възможност за блокиране на операция, на не малко места има застраховки, които възстановяват откраднати средства, и най-вече имат цели отдели следящи за подобни дейности. В блокчейн транзакция НЕ може да се върне обратно. Ако парите се преместят от един портфейл в друг, само собственика на другият портфейл може да ги върне, и то само доброволно. Като се има предвид, че основната група хора към които е насочена системата са необразовани хора в бедни страни, може да заключим, че кражбите ще са ежедневие. А към това като добавим, че „обещават“ анонимност, прави нещата още по-интересни.

Псевдо анонимност

Навсякъде пишат, че няма да има връзка между портфейла и човека собственик на портфейла. Това, от техническа гледна точка е напълно възможно, но създава някой доста интересни проблеми. За да може тази система да оперира на международно ниво, то тя трябва да е съвместима с регулациите в тези държави. Самите регулации са доста различни, но практически всички имат изискване за KYC. Казано много просто KYC изисква да има яснота за лицата стоящи зад всяка транзакция. Но ако системата е анонимна, това няма как да се случи. Щом няма KYC, много държави ще са против оперирането и на месна територия. За това те въвеждат „псевдо анонимност“. Детайлите все още не са известни, но най-вероятно ще бъде така, че нодовете ще имат възможността да виждат участниците в транзакцията, но самата информация няма да се записва в блокчейна. Този подход не е много удачен, но ще ми отнеме много време да обясня защо. Причините са политико/икономически. Много държави няма да са щастливи една малка група от външни организации да имат цялата тази информация.
Вторият подход е да делегират KYC на 3-ти страни, най-вероятно на тези, които ще пишат продукти и интеграции със системата. Но ако го направят така, веднага изкачат огромни проблеми със законите за пране на пари.
Проблемът е доста сериозен, и наистина има нужда от гениално решение. Системата трябва да има анонимност, понеже ще бъде публична. Никой няма да е щастлив ако всичките му финансови операции да бъдат видими от целия свят. От друга страна не може да е анонимна, защото повечето държави искат да знаят какви пари на къде се движат.
Но какво то и да правят няма да могат да решат следния проблем – корелацията на поведение. Дори и всичко в блокчейн да е анонимно, сумата и датата на транзакциите не може да ги няма. Това е достатъчно за да може поведенито да бъде корелирано с данни от други ситеми, което може да доведе до идентифициране на лицето, изграждане на профил, и разбиване на анонимността.

Ниски такси

Никъде в официалните публикации не видях данни за такси за транзакцията, така че тук мога само да спекулирам. Ясно е, че ще има, въпроса е колко ще са.

Прехвърляне между валути

Така нареченият вход/изход е доста пипкава работа. Определено може да се направи, но тези оператори трябва да имат мотивация да интегрират подобна система, и най-ефективният вариант е те да събират такси за услугата. Но тук идва един интересен въпрос – курса за обмяна. При Stellar, всеки обявява своите курсове и вие, като потребител, може да изберете най-изгодния за вас, но тук няма никаква яснота как ще се реши този проблем. Ако всеки започне да дава свой курс, и потребителя няма право на избор, ще стане като с обменните бюра в България преди десетилетие – крадене и лъгане до дупка. Тук детайлите по изпълнението са изключително важни, и според мен точно тази част ще определи дали тази система ще я бъде или не.

Независимост

Няма как тази система да е независима, просто няма как. За да работи, трябва да се знае кой на кого колко пари праща. Тази информация трябва да се събира за да бъде съвместима с месни закони. Щом тази информация се събира, то тя е се използва. А като се знае как FB ползва информация, и колко си спазват обещанията… нещата не изглеждат добре.

Facebook много старателно се опитват да обяснят, че те са само един от участниците, че те не контролират системата, че няма да има връзка между нея и FB профили, ама нещо ми подсказва, че няма да е точно така. Може би пак ще пишат сърцераздирателни постове да обясняват колко много са искали да не става така, ама не са могли, и как повече няма да правят така.

Заключение

Тази система се опитва да реши проблем, който поне 1000 стартъпа от целия свят се опитват да решат последните няколко години. Ако успеят, ще има много пари за тях.

Но разберете, прехвърлянето на пари НИКОГА не е бил технически проблем. Винаги е бил политико-икономически. Това, че се използва блокчейн НЕ решава нито един от проблемите. Това е просто маркетинг, хайп, buzz word… наречете го както искате.

Ако искате бързи, евтини, сигурни международни преводи, мрънкайте за промяна на регулации, така че повече участници да могат да създадат специализирани дигитални банки и чрез конкуренция цените да паднат.

Този проект е опит да се достигне до тези 1.7 милиарда хора, в бедни и развиващи се държави, без развита финансова култура, без възможност за банкиране, да депозират техните средства, които да носят дивиденти на собствениците на Libra. Нека да си кажем нещата с истинските им думи, не им пука за прогреса и благоденствието на тези хора, това е голям пазар, искат го.

Да, на повечето хора ползващи системата (при евентуален успех) ще им бъде удобно да превеждат бързо и евтино, но вижте, целта на Libra е депозиране, дългосрочно депозиране на средства вътре. Колкото повече седят парите вътре, толкова по-голяма печалба ще има. За това се насочват към хората нямащи банкови сметки и финансова култура. Системата може да е перфектна за бърз евтин превод, но е тотален кошмар за съхранение на стойност.

2 thoughts on “Facebook Libra

 1. stealth

  Мдам. Общо взето съм съгласен с почти всичко. Само няколко коментара.

  Защитен от инфлация,спекула и загуба на стойност
  Тук е явно, че правят сравнение с популярните в момента криптовалути, където едно яйце днес може да струва 0.001 биткойн, утре – 5. И обратното. Инфлация ще си има, загуба на стойност също, но пък обезпечението носи стабилност. А стабилността – масова използваемост.

  Почти мигновени транзакции до всяка точка на света
  Сегашните картови системи не извършват операции в реално време. Проверяват и блокират дадена сума, а реалната транзакция може да се осчетоводи след няколко дни. Мога само да спекулирам как ще е реализирана либрата, но нищо чудно и тя да има някакъв буфер.

  Анонимност
  Ако искат да работят легално, анонимност няма да има.

  Такси
  Нищо чудно да няма такси. И в момента съществуват финтех компании, които осигуряват банкови услуги, ама без цялата галимация на банките. И работят почти без такси за обикновени потребители. Е, за превалутирането си плащаш индиректно, но това навсякъде го има. Пейпал са особено нагли там.

  Всички ще гледаме как ще се справи либрата. Да, проблемите са по-скоро политически. Сигурен съм, че другите големи също са готови малко или много да пуснат и техни виртуални пари (щото, реално, това е правилният термин; „криптото“ е само за маркетинг). Ще поживеем, ще видим.

 2. Любо

  Какво е мнението ти за крипто валутите, Bitcoin vs Ethereum, BTC vs BCH?

Вашият коментар