Ториев диоксид от Китай

Ще се опитам да разкажа дългата история на кратко. Познат поръча няколко дрънкулки от известен китайски магазин, естествено произведени в поднебесната империя, и струващи по-малко от едно кафе. На пръв поглед нищо странно, пристигна това което бе поръчано. Само че, понеже моите приятели са малко шашави, случайно имат доста чувствителен гайгеров брояч в тях. Изненадата бе много голяма, когато брояча запищя нетипично силно.

След проверка, че няма облаци с формата на гъба навън, няма и новини за някоя беля в Козлодуй и малко обикаляне с брояча, се оказа, че радиацията идва точно от тези дрънкулки. От всички тях.

Една от гореспоменатите дрънкулки е медальон с гравирано стъкло по средата. Колко интересно стана, когато стъклото бе осветено с ултравиолетова светлина… как светна само. За незапознатите, това е доста сигурен знак, че в стъклото има „нетипични“ добавки.

След още малко суетене, тестване и логика, се установи с голяма сигурност, че веществото е ториев диоксид което излъчва алфа радиация около 10 пъти над фоновата.

След това приятелят ми се помота в мрежата, и нещата започнаха да се нареждат. Ето ви сбитите причинно-следствени връзки:

Торий (Th) е химичен елемент, метал, от групата на актинидите, и е част от така наречените редки земни елементи. Когато се пречистват рядко земни елементи, торий е неизбежен продукт от процеса. По-точно ториев диоксид. Обаче в съвременната индустрия няма почти никакво приложение за това вещество. Преди години се е използвало за сплави, керамики, оптики, но заради радиоактивността си е заменено с други.

Тоест, Китай, най-големият консуматор и производител на рядко земни елементи започва да трупа купчни от ториев диоксид, без никаква перспектива. Единствената опция е да го съхраняват като радиоактивен отпадък. Да де, ама това струва пари, много пари.

И за това, умният китаец, започва да влага много малки количества ториев диоксид в множество продукти. Количествата са наистина малки, но не са 0. По този начин се отървават от веществото, и не се налага да го складират.

Предполагам се чудите това някаква шега ли е? Не, не е!

Но трябва да знаете нещо много важно – торият излъчва алфа радиация, която може да бъде спряна от лист хартия, и ако НЕ попадне в тялото (като прах в белите дробове и подобни) рисковете са доста малки. Алфа радиацията е йонизираща радиация, но тя не може да проникне в дълбочина, понеже се спира от почти всеки един материал. Но ако носите бижута или аксесоари те са в непосредствена близост до кожата. Няма да получите радиационно отравяне, нито ще се превърнете в мутант със супер сили, но дългосрочното излагане на по-високи нива на радиация не е препоръчително.


Може би се чудите как може подобен продукт да премине през международни граници, нали има детектори за радиация по летища и подобни? Ами лесно, първо вложеното количество е малко, второ това е алфа радиация, повечето от нея се улавя от опаковката, трето, тези детектори следят за малко по-специфични енергийни нива, асоциирани с радиоактивни елементи за направата на ядрени бомби или така наречените „мръсни бомби“. Тоест, няма никакъв проблем да прескочи тези проверки.

Накратко – внимавайте ако си поръчвате медальони и аксесоари от Китай, които ще са в близост до тялото ви за дълги периоди от време. Особено ако казват, че имат „магически енергийни свойства“.

И за тези от вас, по-умните, които се чудите как може алфа радиацията да се спира от няколко сантиметра въздух, и в същия момента гайгеровият брояч да я засече от разстояние, отговорът е, че торият излъчва и гама радиация, но в изключително слаби дози (без опасност за здравето). За това трябва чувствителен брояч.

PS: Хора, разберете, че това не е Чернобил. Радиацията е малка и е алфа радиация. Трябва да носите такова нещо непрекъснато месеци, може би и години за да има някаква минимална опасност за вас.

Нямам си на идея как торий е попаднал там, но знам, че не може да е случайно, заради грешка в процеса или по някакъв естествен механизъм. Причината е много проста – няма нито един производствен процес в света, който да използва торий. Ако е естествен процес, то неговата радиация щеше да е на фоновите нива. Тоест, излиза, че някой съзнателно е взел пречистен торий и го вложил в продукт. Съхранението на радиоактивни вещества е скъпо, и ако някой има по-евтино решение, най-вероятно то ще бъде използвано. Ако ви звучи странно, USA изхвърлят тонове радиоактивни отпадъци от проекта Манхатън в океана, защото е било много скъпо и опасно да ги обезопасят и складират..

13 thoughts on “Ториев диоксид от Китай

 1. Марио

  Има ли известни други такива случаи публикувани някъде?

 2. Епик

  Миналата седмица гледах едно видео за този метал, та във видеото също се споменава за китайските боклуци които го съдържат. На който му е интересно и разбира руски да заповяда :
  https://www.youtube.com/watch?v=MPCSDylhs30

 3. Християн

  Какъв е гайгеровия брояч, който сте ползвали, че имам някои съмнителни дрънкулки които бих тествал?

 4. Николай

  Не се шашкайте. Има много светещи неща.
  Беше писано преди време за турски цимент – вярно е.
  Има по устойчиви хора и животни, дали от ген дали от еволюция – не знам.
  Без да сме устойчиви, няма как да напуснем планетата след време.

 5. gatakka Автор

  @Християн, не е нужно да имаш някакъв специален брояч. Ако вземеш който и да е, и го доближиш до нещото, ще засече. В случая този брояч засече слабата гама радиация от разстояние. Но всеки ще засече алфа радиацията ако го приближиш достатъчно близо.

 6. Николай

  Мисля, че торий се влагаше в волфрамовите електроди …

 7. Николай Цветков

  А какви са отчетените нива? Ако доближиш брояча до обикновена тухлена стена, там колко показва?

 8. Plamen

  Продажба на изключително редкия елемент 🙂

  До 20кг – 320 $ на кг. Над 20 – 1 долар на кг. Хитри, бееее

  hkjiaying.en.made-in-china.com/product/jXHxFpSGhmYW/China-High-Purity-Thorium-Oxide-Rare-Earth-Product.html

 9. gatakka Автор

  Рядко земен значи, че се извлича трудно, понеже няма големи концентрации, а не че е рядък. То торият е по-разпространен от урана.

 10. Atanas Zhelev

  благодаря за съвета ще внимаваме с тези продукти

 11. venci

  От край време в ebay/amazon се продават китайски боклуци,които са радиоактивни!
  Който има оборудването може да се пусне из магазинте на Джъмбо да му стане още по интересно 🙂
  @gatakka дай малко инфо за 5Г мрежите и влиянието на микро вълните върху човека.

 12. stealth

  А за водата в Хасково? Щото за вълните от 5G съм готов – отдавна си имам шапка от алуминиево фолио. Ама с водата, к’во ще правим…

 13. Влад

  Здрасти, би ли направил следния тест? Моля, засечете каква интензивност отброява вашият г. брояч спрямо един банан (заради К40) и след това го съпоставете с интензитета на някоя от дрънкулките. Също любопитно би било, ако ги сравниш с обикновено гранитно паве. Моля те да споделиш резултата.

Вашият коментар