Възходът на машините

Тези от вас, които ме познават по-добре, сигурно знаят, че моята страст е machine learning, или казано на български самообучаващи се машини. Това е една от най-динамично развиващите се сфери на науката в момента, която ще доведе до фундаментални промени в човешкото общество, при това доста скоро. Ще се опитам да обясня защо и как това ще се случи.

Как започва всичко

Повечето хора правят аналогия със SkyNet от „Терминатор“ или с изкуствения интелект, хуманоидните роботи или различните форми на автономни машини. Това не е напълно вярно – гореизброените са само една малка част от самообучаващите се машини. Но за да разберете по-ясно, нека да започнем от самото начало – 60-те години на 20-и век.

Тогава повечето академици са осъзнавали какво представляват компютрите, но не са били напълно сигурни къде са техните граници. Силно стимулирани от правителствени програми, учените започват да експериментират във всевъзможни посоки, много често дори и „стрелят напосоки“. Основната задача тогава е била да се види какво предимство може да предостави един компютър или програма. Все пак това е ерата на Студената война, концепцията за глупава идея не е съществувала. Американците дори изстрелват сателит, имащ за цел да провери да не би случайно Русия да прави ядрени опити на обратната страна на Луната.

Резултатите не закъсняват, математиците доста бързо разработват цял инструментариум от алгоритми, правила и напълно нови концепции и доказват, че компютрите могат да анализират информация и да взимат решения спрямо тази информация.

Но е имало два доста сериозни проблема – първият е, че компютрите са били безумно слаби, което значи непрактично много време за изпълнението на тези алгоритми, а вторият проблем е, че не са имали достатъчно данни, за да може алгоритмите да работят ефективно.

Ето ви един прост пример – искате да научите компютъра да разпознава танкове на снимки. За да се направи това, трябва да покажете на компютъра хиляди снимки с различни танкове, на различни терени, с различно разположение, за да може алгоритъмът да „разбере“ какво е танк и впоследствие да може да ги намира автоматично на други снимки. Това се нарича supervised learning и е изключително мощна техника, ако имате данните, с които да го научите.

Поради тези и някои други по-маловажни причини machine learning остава в зоната на стриктно академичната дейност, докато горепосочените проблеми започват постепенно да изчезват. Компютърната мощ се развива експоненциално, а с навлизането на Интернет и масовото споделяне (и следене) на данни се създават огромни бази данни, много често в порядъка на десетки петабайти. Това е и причината всички компании да ви предлагат да записвате своите данни в техните „облаци“ – вашите данни са храна за машините и печалба на компаниите.

Големите компании осъзнават, че може да използват това като тяхно предимство. Студената война е приключила, голяма част от света е със свободни пазари, частните компании разполагат с огромни ресурси. Какъв продукт бихте предпочели да закупите? Какъв е шансът да се разболеете? Как би се променило общественото мнение за политически кандидат X, ако се случи събитие Y и бъде представено в медиите по начин Z? Machine learning дава плашещо точни отговори на всички тези въпроси, както и на милиони други. Всички започват да инвестират милиарди в разработката на подходящ софтуер, хардуер и инфраструктура.

Какво точно са самообучаващите се машини

Има стотици различни видове самообучаващи се системи, които се използват за точно определени задачи. Искате да разберете кой от вашите клиенти е склонен да купи новия ви продукт или искате да разберете характеристиката на дадена звезда спрямо нейната светлина, или просто да препоръчате друга песен спрямо това, което потребителят е слушал до момента – тогава (най-често) се използват класифициращи алгоритми.

Искате да предвидите за колко пари ще може да продадете имот, ако го построите в определен район, или колко ще се намали замърсяването на въздуха, ако зеленият светофар свети с 10 секунди повече, или колко допълнителни самолета ще са необходими да се извозят пътниците по празниците – тогава се използват регресивни алгоритми

Искате да накарате компютъра да генерира смислен текст, да композира музика или да рисува – тогава се използват LSTM (long short-term memory) алгоритми.

Искате да научите робот да премества кутии, да кара кола, да играе шах и табла, да стои прав и да се придвижва сам – тогава се използват deep neural networks в комбинация с convolutional neural networks, deep reinforcement learning и подобни.

Горните примери са силно опростени и в действителност за някои от проблемите има повече от едно решение, както и често се правят комбинации между различните техники, но мисля, че разбирате за какво може да се използват – на практика за всичко.

Това са самообучаващите се системи – компютърен алгоритъм, използвайки данни, взима решения или вади изводи. В момента над 60% от търговията по финансовите пазари се извършва от подобни алгоритми. Те управляват логистиката на огромни куриерски фирми, контролират ядрени централи, химически заводи. Решават какви реклами да виждате, каква информация да четете, колко е вероятно да се разболеете и как бихте гласували, разбират, когато им говорите, познават къде е направена дадена снимка спрямо това, което се вижда на снимката, определят ще можете ли да си върнете кредита и още много неща, за които дори не се досещате.

Какво е нивото на самообучаващите се системи в момента

В момента, септември 2016 г. самообучаващите се системи побеждават човек в над 95% от всички възможни задачи. Единствените умения, в които хората все още сме по-добри, са разпознаването на човешка реч, най-вече когато има силен акцент, жаргон или диалект и във фантазиите. Но и това няма да „издържи“ дълго време. Вече има алгоритми, които пишат сценарии на филми (при това се справят изненадващо добре), а разпознаването на реч ще се подобри, когато се съберат достатъчно данни, за да се научат още по-добре. Въпрос на време.

Основната „спирачка“ в момента е все още слабата изчислителна мощност. Използват се специализирани видео карти, които могат да обработват огромни паралелни потоци, но дори и те са слаби. WaveNet – алгоритъм, който генерира човешки глас, напълно неразличим от истински човешки глас, отнема 90 минути изчисления за 1 секунда звук. Но законът на Мур все още работи, което значи, че след няколко години ще има изчислителна мощност, позволяваща това да става в реално време (заедно с подобряване на алгоритмите). Въпреки това компании като Google не искат да чакат и започнаха да правят TPU (Tensor Processing Unit). Това са специализирани процесори за обработка на тензори, които са съществено по-бързи от GPU. За съжаление все още няма никакви технически детайли колко са мощни, Google е изключително потаен по темата, но този прост факт дава ясна идея колко бързо се развива тази област. Същото така е ясно, че „организацията“ с по-добрите алгоритми и по-голяма изчислителна мощ ще доминира над всички други. Затова всеки хвърля милиарди в разработка.

Какво ме интересува това

Самообучаващите се системи предизвикват промяна във всяка една сфера на живота, значително по-мащабна от промяната, предизвикани от Индустриалната революция. Да, предизвикват, защото това вече се случва, при това с все по-бързи темпове.

До този момент в човешката история хората са измисляли всевъзможни инструменти и приспособления. Като започнем от лъка и ножа, преминем през напоителните системи и пътища и стигнем до самолетите и сателитите. Но всички тези открития правят само едно нещо – увеличават човешките възможности. Машините са по-бързи, по-точни, по-мощни. Но те само разширяват уменията на човека.

Революцията, която става в момента, е коренно различна и силно се надявам да го разберете. Самообучаващите системи не са просто по-силни, по-бързи, по-точни – те са по-умни.

За първи път човекът създава „уред“, който е независим, който се учи и развива сам, който развива напълно различен тип интелигентност, който често ние хората не можем да възприемем.

Да, последното не е никаква спекулация или научна фантастика – самообучаващите се системи се приближават максимално до дефиницията за интелект, която имаме, с тази разлика, че този интелект работи по съвсем различни правила. И най-притеснителното е, че често НЕ може да разберем какви са тези правила.

Последствията ще са мащабни. До 2025-2028 г. транспортът на стоки и хора ще се извърша от автономни превозни средства. На много места дори ще бъде забранено хора да управляват автомобили.

Всяка „ниско квалифицирана“ работа ще бъде заместена от машини – в резултат ще има огромен социален срив. Очаква се над 60% от работните места да изчезнат. Сами може да се досетите какъв удар ще понесат социално-осигурителните системи.

Земеделието и животновъдството ще е 100% автоматизирано.

Вследствие на голямото отпадане на хора от работните процеси нуждата от администрация във фирмите ще намалее значително, а и голяма част ще бъде автоматизирана.

Ако смятате, че това са глупости, това е ваш избор, но например Foxconn, една огромна компания за производство на електроника в Китай, уволни 5 милиона свои служители заедно със свои под изпълнители уволниха 1.5 милиона служителя и ги замени с роботи.

Роботът не се разболява, роботът не участва в синдикати, роботът няма почивка, за да спи, яде или да си види роднините. Всички големи корпорации инвестират в самоуправляеми превозни средства и те може да се видят по улиците на Америка, Китай, Германия и Русия (в Русия все още ги тестват на закрити полигони). Boston Dynamics демонстрираха неведнъж автономни роботи, способни да се ориентират сами, да преместват обекти, отварят врати и дори да готвят и чистят.

Ясно е какво ще стане, ясно е, че може да стане, просто трябва малко подобрение на алгоритмите и малко по-голяма изчислителна мощност.

Затова ако тепърва избирате вашето професионално развитие, помислете накъде искате да се развиете и помислете няколко пъти, ако изборът ви присъства в долния списък:

 • доставки и транспорт
 • индустриално земеделие и животновъдство
 • индустриално производство
 • грижа за болни и стари хора
 • строителство
 • административни услуги
 • обслужване на клиенти и продажби
 • охрана и контрол
 • минно дело и преработка.

Позициите които няма да бъдат силно засегнати до 2030 г. са:

 • мениджмънт и бизнес
 • компютърни и инженерни науки
 • образование
 • юридически услуги
 • изкуство
 • медицински специалности като хирургия и терапия*.

Ние сме 100 години назад

Някой ще си каже, че докато това дойде в България, ще изтече много вода. А какъв телефон използвате в момента? Този, който се продава в целия свят, най-вероятно последен модел. Какви сериали гледате? Тези, които се гледат навсякъде. Какви компютри, софтуер и инструменти използвате сега? Същите, които се използват навсякъде.

Не сме 100 години назад.

Промените носят огромни икономии на фирмите. Тези, които откажат да ги приемат, просто няма да бъдат конкурентни и ще бъдат заменени от фирми, използващи новите технологии и способи.

Не очаквайте всичко да стане за една вечер, това не е революция в смисъла, че някой ще стреля с пушка и ще развее едно знаме. Нещата стават постепенно, но с бързи темпове. Тенденцията е ясна, всички почват да се адаптират и подготвят. Няма да ни подмине.

Как ще се промени обществото

Тук мога само да спекулирам. Много групи се опитват да предвидят в детайли, но дори и академици, отдали се на това с години, заявяват, че не могат да отговорят с точност. Но за едно всички са съгласни – личното пространство ще бъде намалено почти до нула, контролът върху масите ще бъде силно засилен, но не явен. Ще бъде „тих тоталитаризъм“. Нашето развитие като личности и професионалисти ще се определя от много фактори, върху които нямаме пряк контрол. След първоначалния шок и стрес хората ще консумират повече, но с по-малък избор. Ще има огромни неразбиваеми монополи – тези, които държат знанията и инфраструктурата на самообучаващите се системи. Ще започне изравняване на социалния статус. Ще има една много малка група с почти неограничена власт и една група от „средна класа“. Бедността и мизерията (в развитите страни) ще е минимална. Масите ще започнат да деградират културно и интелектуално. До 2050 г. населението на Земята ще спадне под 5 милиарда души.

*Диагностицирането и лабораторната работа ще е почти напълно автоматизирана, но решенията за лечение ще се взимат от хора спрямо препоръка на машини.

57 thoughts on “Възходът на машините

 1. Valkata

  А не мислите ли че така човечеството бавно ще загуби „човешкия“ си характер ? Тези неща не ми се харесват много.. Да, някои наистина ще са полезни на масата от хора, но голяма част от нещата според мен са точно с цел отдалечаване на хората от духовното 😉

 2. Асен Т.

  Добре! Нека за момент да си представим, че това ще се случи. Технически ще бъде напълно осъществимо. Съгласен съм напълно. Проблема идва от другаде. Компаниите печелят средства от хората. Печелят и от други компании и фирми, които им плащат за статистически анализи, квалифицирана информация и пр. Наистина тенденцията е такава, че огромна част от човешкия ресурс ще бъде заменена с роботи. Ами моят ред на мисли тече в следната посока:
  Ако 60% от хората останат без работа и са неадекватни към пазара на труда в момента на замяната от къде ще дойдат парите за финансиране на подобни проекти. В един момент компаниите ще могат да правят всякакви чудеса с машини и роботи, но в крайна сметка нали всичко е насочено към краен потребител, за който вече казахме че няма пари. Не ме разбирайте погрешно. Основния принцип на пазарната икономика е „Търсенето определя предлагането“ и това ще остане до самия край на света.

 3. Асен Т.

  Ако компаниите не предотставят начини на хората да се сдобиват със средатва, то няма как на по-късен етап да ги накарат да похарчат същите за каквото и да е. Ако следваме този модел, то до няколко десетилетия ще се окаже, че една огромна компания ще контролира всичко и ще определя начина на живот на всички. Не знам до каква степен е адекватно подобно нещо, но никой няма да се съгласи на всичко което купива да е изобразена една и съща марка. Липсата на конкуренция ще доведе, рано или късно, до самоунищожение на тази компания. Нужно е само една по голяма грешка да направят компютрите и ще се получи колосален срив. За момента никой не знае по какъв път ще поеме човечеството поради простата причина, че анализите и статистиките за бъдещето са пълна глупост, тъй като те се правят на базата на информацията с която разполагат до момента. Правят анализи базирани на човешките открития до момента. Какво става ако утре някой открие нов алтернативен източник на енергия или начин за екологично отглеждане на храна във всеки дом. А може би машина за извличане на вода от въздуха и т.н. Хората са достатъчно изобретателни и все повече се сттемят към автономия и независимост от подобни компании и монополисти. Ще спечели най-много този, който им продаде тази автономност на на-разумна цена.

 4. z

  @Gatakka, при навлизане на автоматизацията, от гледна точка на професийте, ще се случи абсолютно същото, както при индустриализацията – едни професии ще изчезнат, други ще се появят. Не разбирам защо ти е мъчно за тези, които ще изчезнат. За тези, които вече са изчезнали, мъчно ли ти е? Новите не са ли много по-добри, много по-интересни? Ти какво би работил, ако компютрите не бяха навсякъде?
  @Valkata, Ако под „духовно“ имате предвид нещо в религиозния смисъл, то защо въобще се тревожите за материалното? Когато отидете в „отвъдното“, тогава ще има само радост, хармония и църковни песни.
  Пичове, аз не разбирам защо е този негативизъм. Кога на земята е имало по-добър момент да си жив, от колкото сега?
  Масите щели да деградират. А те не са ли деградирали? Кога не са били деградирали?
  Когато прочета за някакво човешко достижение, например, че учените от MIT са изобретили скенер, който може да прочете затворена книга (за сега само 9 страници от нея) – не мога да спра да се възхищавам. Искам да съм от първите, които ще опитат това. Искам да съм част от това – искам и аз да допринеса за него.
  Не е ли това да си човек? Не е ли това най-висшата способност на човека – това, което го различава от животното? Това, да създаваш неща, които не само не са съществували досега, но дори са били немислими? Какво са в сравнение с това обикновените човешки нужди и терзания?
  Според мен по-обикновените хора дори трябва да сме благодарни, че тези технологии се използват и за подобрение на нашият живот. Хората, които ги създават, наистина са специални и заслужават пълното ни уважение. Обикновените хора твърде бързо забравихме глада и мизерията, съпътствала живота на нашите баби и дядовци в началото на миналия век. Забравяме, че е трябвало да работят от сутрин до вечер, а когато се приберат вечер – секса е бил единственото им забавление.
  Разбирам опасенията ви, че в неправилните ръце, едно такова знание би могло и да е опасно. Не мисля обаче, че обикновения човешки живот би представлявал какъвто и да е интерес пред някого, който има безкрайни възможности да върви напред. Именно такива възможности би открил изкуствения интелект. Кой би се интересувал от вашия или моя живот, когато има всичко останало? Защо да не си гледа своя живот? Какво може да иска той от вас?
  Аз пък мисля, че човечеството няма да деградира. Винаги са се изказвали мнения, че е деградирало или ще деградира, но никога тези мнения не са се оказвали верни.
  Вие деградирали ли сте, спрямо вашите баби и дядовци? Според чии стандарти сте деградирали? Според тях може и да е така, но те не разполагат с вашата информация и поглед към света. И когато някой ви каже, че сте деградирали, и се опита да ви изложи някакви доводи, не са ли тези доводи смешни?
  И накрая – предпочитам тези технологии да са в частни ръце, от колкото в ръцете на държавата. Вие си отговорете защо.

 5. Асен Т.

  Напълно съм съгласен с теб. Преди години е било немислимо лекуването намного болести и примерите не се изчерпват с медицината. Технологиите до момента не са работили в ущърб на човека ако изключим оръжията, които са пряко управлявани от човек. Не знам как са прозвучали предишноте ми коментари по темата, но твърдо съм ЗА развитието на технологиите. Мисълта ми беше, че след време вместо да садим домати ще правим нещо друго, за което даже си нямаме представа все още какво ще е, но докато има живи хора по земята все ще има какво да правят за да се прехранват поради простата причина че хората, колкото и да се смята, че са разединени, са в едно общество, в което зависят един от друг. Технологиите ни помагат да бъдем по-продуктивни и по информирани. Никой не може да ме убеди, че вместо да използвам цялото човешко познание, намиращо се в джоба ми, е по-добре да преоткривам всичко сам. Ако не са технологиите развитието на човечеството щеше да се ограничи до лък и копие.

 6. [email protected]

  За мен всичко си остава поробване и зомбиране.
  Колкото повече се развива технологията,толкова повече човек е зависим от нея.
  И накрая като се погледнеш,не тя на теб а ти й служиш.
  Не ме разбирайте погрешно..
  Нямам нощо против да платя маса пари за робот да ми гледа градината.. докато аз се занимавам с,каквото ми е на душата (снимам звездите примерно).
  Тези неща никога няма да станат! Защото на големите компании винаги ще са им нужни заробени хора.
  С всяка нова технология в живота си човека бива откъснат от истинските важни неща все повече и повече. Всичко е една илюзия..
  Към момчето дето сравняваше живота си с този на баба си.. Да баба ти не имала,кой знае какво на масата.. но е било истинско и отгледано с любов. Ти ако си мислиш,че като ядеш сьомга в днешно време си много напреде.. много се лъжеш.

  Докато машините са в ръцете на хора,останалите няма да видят нищо добро!
  Ако пък машините са в ръцете на всеки ще настане истинска катастрофа.

  Това,което ще стане според мен е разделение на обществото.
  Едни които ще „живеят“ сред роботи,поробени от корпорации и вглабени в изкуственото.
  И други „революционери“ тотално откъснати от първите,отказвайки всичко „неживо“,живеещи в собствено общество (такива каквито напоследък се зараждат все повече).

  Лично аз вече се ориентирам към вторите.. колкото и да е странно за някои хора.

 7. z

  Напоследък все повече си мисля, че технологиите дори са евтини в днешно време. Обикновен работник може да си позволи компютър на бюрото, компютър в чантата, компютър в джоба и неограничен достъп до информация и мигновена комуникация. Повечето хора си нямат дори ни най-малка представа как което и да е от тези неща работи. От друга страна – техният собствен принос към обществото въобще не е толкова впечатляващ, така че определено не бих казал, че са набутани.
  Що се отнася до събираните данни – както намекнах и в предишния си коментар, повече се притеснявам не какво компаниите биха направили с тях, а какво биха направили други хора, ако успеят да се докопат. И тук може би имаме късмет, понеже компаниите, разполагащи с най-много данни, също разполагат и с много пари и не са изцяло под контрола на една държава. Т,е, имат възможността да се опълчат, ако го поискат.
  Разбира се, не ми допада много идеята да ми сервират насочена реклама, но ако могат да ми предложат други услуги, които аз може би бих поискал и бих си платил. В днешно време обаче не е много модерно хората да си плащат, което логично води до по-некачествени услуги и превръщането на самите тях в продукт, насочен към рекламодателите.
  Кои според вас са „истински важните неща“? За мен точно това са важните неща – непрекъснато усъвършенстване и стремеж към най-доброто.
  Не мисля, че технологиите ме лишават от чувства – напротив, предоставят ми повече и по-интензивни емоции и усещания. Никога не се чувствам самотен. Не познавам скуката. Светът е толкова интересен, че не би ми стигнало да живея трилион години.
  Ако аз трябва да направя предположение за бъдещето, то бих се обзаложил, че повече на света няма да има хора, които са изморени или отегчени от живота.
  Селският живот, доматите отгледани с любов и прочее неща за мен са прекалено тривиални. Не искам да живея така, както са живели повечето хора през последните 3000 г. Искам да съм част от нещо ново, нещо изключително.
  Но вие си живейте както искате – стига да не пречите и на другите да го правят. Защо мислите, че някой ви задължава да живеете по друг начин? Пречи ли ви някой? Кой е тоя – кажете, и да му нашокаме канчето. 🙂

 8. Димитър

  хората винаги са пременяли технологиите
  технологиите винаги са променяли начина на живот
  а начина на живот винаги е променял хората

  Според мен в такава среда където роботите вършат 60% от работата на хората ,тези които имат по-артистични , по-спортни или по-интелектуални способности ще са най проспериращи , а другите ще се чувстват като неудачници или ще са престъпници, то не че и сега не е така….според мен престъпността ще се увеличи многократно , но паралелно с това и желаещите да се занимават със технологии , спорт или изкуство … като последните постепенно ще стават повече и повече докато престъпността намалява … общо взето ни очаква едно по-технологично и по-спортно и по-артистично общество

 9. Димитър

  Според мен не е „коректно“ човешкия интелект да се поставя на един кантар с машинния „интелект“ защото това се две различни по тип и вид неща , това че дадена машина или софтуер може да взима сама решения не го прави по еднакъв с човека или по добър или по умен , както и обратното

  ….според мен човешкият интелект може да се достигне само чрез софтуерна емулация, а по нататък и чрез хардуерна емулация , но в крайна сметка това ще е нещо което ще бъде устроено също както човека , и принципно ще бъде абстрактно копие на човешката натура и интелект .

 10. gatakka Автор

  @Асен Т. Съгласен съм, че никой не може да предвиди в детайли какво ще се случи, но има варианти на развитие, които са с по-голяма вероятност.
  То дори и сега почти всичко се контролира от 1-2 компании. Примерно всички перилни препарати се произвеждат от един консорциум. Да, различни марки и фирми има в него, но са в един консорциум. За храните е още по-интересно, погледни тук
  http://www.visualcapitalist.com/illusion-of-choice-consumer-brands/

  А какво ще стане ако някой направи някакво голямо откритие? Ами виж какво се е случило с Никола Тесла, след като казва на JP Morgan, че откритието му за пренос на енергия ще позволи хората да ползват енергията без да има нужда да плащат за нея.

 11. асдасд

  2000 г. краят на света .
  2030 г. машините стават по-умни от човека , човекът умира от глад понеже машната му взима работатата , а бизнесът продава на извънземните понеже на земята кой ти има пари баси 🙂

 12. Гошо

  На света от много отдавна има такива, които контролират и други, които се подчиняват. Целта е ясна. Методите също. Както казва един от властните „Този, който контролира информацията, контролира света“. По този начин може да се изопачава историята, да се влияе на милиарди хора, да се причиняват войни, създава се тероризъм. Докога ще продължава така това е друг въпрос. Технологиите трябва да бъдат използвани за добри цели, не толкова за удобство или защото е модерно и някой е казал така. Не като отидеш да вадиш карта за градски транспорт да ти искат ДНК, скенер на ретина, натривки, свидетелство за съдимост и че си отписан от психодиспансера.

 13. Deyan

  Това е предречено още от края на 80-те години от мнозина фантасти ,като Артър Кларк например.

 14. кюфте

  @gatakka
  Ще може ли да споменеш на какво се оповават тези цифри и дати, които си написал. Защото така си ги написал, все едно са някакви факти, а аз поне не съм чувал такива твърди факти да съществуват.

  Примерно това, че транспорт на стоки ще се извършва от автономни машини го вярвам. Но така, както ти си го написал, звучи все едно само машини ще извършват тази дейност до 2025г, а до тогава има само 8 години. Имайки предвид текущото състояние на технологиите в тази насока, за този период такива промени са абсурдни.

 15. gatakka Автор

  @кюфте
  ето ти една от многото публикации по темата. Тази конкретно е от Оксфорд и е доста детайлна, цитирана е доста и като цяло техните предвиждания, които са базирани върху Gaussian distribution, не се оспорват от никой. Даже обратното.
  http://www.oxfordmartin.ox.ac.uk/downloads/academic/The_Future_of_Employment.pdf
  Наскоро четох по-нова „версия“, от американци, за съжаление не е общодостъпна, тя взима предвид успеха на Computer vision и Deep convolutional neural networks последните 2-3 години, и предвижданията са още по-тежки.

 16. stealth

  Мдам, роботите с ИИ идват. Спор няма.

  Ще ми е интересно да прочета повече за самообучаващите се машини. Дали е достатъчно събирането на огромен масив статистическа информация? Кой определя метода/формулата, по който се взема решение на база събраните данни. Би ми могла машина сама да произведе решение, по проблем, при който липсва прецедент?

  Аз също като кюфте не съм съгласен с прогнозите. Например с транспорта (който получава най-много гласност в последно време). Да, много компании провеждат тестове, но съм скептичен да видим реално масово производство на автономни превозни средства скоро. Това не са мобилни телефони, които можеш да купиш и подмениш след половин година за нов модел. Една кола носи много повече отговорности. При проблем (например катастрофа с жертви) производителят може не само да изчезне от пазара (поради липса на доверие, обезценка на компанията), а дори да повлече цялата индустрия след себе си. Никой не би си позволил да пусне (надявам се) хардуер и софтуер, който да се бъгне в неподходящ момент. Много хора не са готови да оставят управлението на машина, пък било то чисто статистически по-добро. Дори техниката да достигне необходимото ниво (със сигурност трябва още много хляб да изяде), то ще мине още време докато получи нужното доверие, че реагират адекватно дори в извънредни ситуации.

  Ако направим анаголия с налагането на „умните“ телефони. То 10 години след като се появиха, те се ползват доста масово, но категорично не от всички. Въпреки всички предимста, които имат. Навлизането на „умните“ коли ще бъде значително по-бавно. Дори да получат кроссубсидиране (доход от друга дейност) от компанията прозводител и/или държавно субсидиране (директно като намаление в цената или облекчения на данъците), то 20 години пак ще са един доста оптимистичен срок.

  П.П. Нямаше да коментирам, но се набива на очи и не мога да подмина това за населението. То ще продължи да се увеличава (не споря дали ще деградира), защото хората хранят комнапаниите. Всеки човек генерира покупки/продажби. Намаление на населението (било постепенно или ударно) би съсипало икономиката в сегашният ѝ вид.

 17. gatakka Автор

  @stealth като забранят на хора да карат по дадени пътища няма да имаш избор. Или като някоя фирма (като Uber) пусне „такси“ което е по-евтино от притежанието на личен автомобил с всичките му застраховки и поддръжка… Вече в USA се приеха законите за това, застрахователните компании вече имат планове как ще се оправя застраховането при автономни автомобили. Ще стане доста по-бързо отколкото си мислиш.

  Населението ще намалее по много причини. Първо, то никога не може да бъде повече от 9 милиарда, това е теоретичен максимум. Има сериозна математика зад това, но това е друга тема.

  Помисли над следното, как ще се отрази на икономиката спадане на производствените разходи навсякъде в пъти, да кажем 5 пъти. Същите продукти/услуги ще се произвеждат по-евтино, но ще се продават на същата цена. Тоест дори и при намаляване на потреблението печалбата няма да намалее.

  Ето ти още нещо върху което да помислиш. Запада е застаряващ като цяло, младите нямат по 5 деца. Това възрастно население ще умре след години и няма кой да го замести.
  Азия има бум на раждаемостта в момента, което води до сериозни проблеми, на не малко места е „трудно“ или нежелано да имаш повече от едно дете, по-възможност момче. След години хората от този бум ще остареят, но те няма да са оставили по-младо поколение.
  Към това добави по-трудното намиране на работа и реализация и какво става?
  Ако ти е интересен точния модел потърси в мрежата, има достатъчно информация.

 18. ウォーロック

  Продажбите са според търсенето. Не можеш да продаваш повече от това дето се дърси. Ако ще да произвеждаш 200 пъти повече и по лесно, като няма пазар за него кво прайм? Произвеждаме си и си пълним си складовете щото е евтино? 😀 Не работят тъй нещата.

 19. gatakka Автор

  Е как работят? Печалбата е равна на броя продадени по продажна цена минус производствена цена. Или увеличаваш броя продажби или намаляваш производствената цена, или крайната цена. А кой е казал, че няма да има пазар?

 20. ウォーロック

  Ами като останат само роботи, ще има пазар на машинно масло и резервни части (за роботи).
  Като няма бедни да пазаруват, богатите от кой ще вадят пари?

 21. rh

  Не Ви ли се струва , че ако наистина „машините“ станат толкова „умни“ те със сигурност няма да искат да бъдат управлявани от толкова примитивни същества. Което би довело до коренно различно стечение на обстоятелствата … , а на нас ни остава да се надяваме , че ще е за Добро .

  Поздаври,

 22. gatakka Автор

  Машините няма да вземат 100% от работните места, мисля, че доста ясно съм го написал.
  @rh не бъркай автономни машини с изкуствен интелект. Едно е робот да се научи сам да завива гайки или да подрежда кутии, съвсем друго е да мисли по начин по който мислим ние.

 23. ウォーロック

  А какво ли ще представлява робот служител в държавна администрация? Как ще го научат да не прави нищо и да пие кафе по цял ден и в същото време да изглежда много зает 😀

 24. rh

  Гледайте днес от 22:00 Харли и братята Дейвидсън: Епизод 3 – По Discovery Channel, за да си припомните как света се променил за 100 години , какво ли би било след още 100, но някак си ми липсва това спокойствие, което се усеща когато човек е живеел по-начин по близък до естествената му среда

 25. stealth

  gatakka, никой няма да забрани карането по обществена пътна мрежа. Поне не в следващите 20 години. Не и в полза на технология, която не само не се е доказала, а все още дори не съществува. Нямаме версия 1.0, по която да започне обсъждане на някакво ниво. А когато се появи продукт, който може да се продава, трябва да се потрошат колосално количество пари за да се промени мисленето на хората за него. Не казвам, че няма да се случи, просто няма да е „утре“ 🙂

  „Помисли над следното, как ще се отрази на икономиката спадане на производствените разходи навсякъде в пъти, да кажем 5 пъти.“
  Производствените разходи постоянно намаляват от години. Цените на суровините също. На икономиката не ѝ пука. В момента се опитвам да се сетя за стока или услуга, при която да има значение, колко струва като вложени материали… Ами… не се сещам. Ценообразува се заплатен труд, цена на марката, реклама, дивидент за разпределяне, стойност на акция… като освен труда, всичко останало са фиктивни пари. Ако производствените разходи се свият 5 пъти (примерно), то печалбата по веригата би се вдигнала с… 1% (доста оптимистично). Реално разходите за производство (говорим за масово индустриално производство) са незначителна част от крайната цена и промяната им оказва минимално значение.

  ウォーロック много правилно отбеляза, че пазара работи на принципа търсене-предлагане. Ако населението започне да намалява, то нямалява и търсенето. Сегашният икономически модел работи при постоянно нарастване. Не говорим само за нарастване на печалбата, а и за обемът на продажбите. Ако започне свиване на пазара, ще получим еквивалента на черна дупка. Този сценарий ще бъде избягван на всяка една цена – милиони пъти повече пари и усилия ще се хвърлят в сравнение със скромният проект за автономни коли.

 26. kall

  Обаче бая сериозен дяснолибертариански уклон виждам сред коментарите. Тая идеология е по-вредна и утопична и от комунизма, а Айн Ранд си е пълен аналог на Маркс. Но това встрани… По темата- доста точно са написани нещата, но не мисля, че ще се стигне до там. Просто хората, отговорни за развитието на тези неща и с власт и влияние едва ли ще го позволят, все пак нещата опират до тяхната собствена сигурност.

 27. Асен Т.

  Пак казвам. Всяка една прогноза е силно зависима от точно определени обстоятелства. Да, предвижданията в определени аспекти са плашещо точни, но в други са на светлинни години от фактите. Всяка програма, та дори и самообучаващата се, е програмирана от човек. Той е използвал технологиите и познанията си до момента, което прави програмата ограничена в самообучението си в тези рамки. Това е полезно в много отношения, но по никакъв начин няма да замени човешкия интелект. Хората също се развиват и усъвършенстват и натрупват познания. Да машините ще заменят много професии, но покрай създаването и потдръжката им ще създадът и много такива. Ще има какво да се работи, спокойно.

 28. gatakka Автор

  @Асен Т самообучаващите се програми които почват да се появяват надминават човек по много параметри. Първо те не трябва да се програмират, те се учат сами. Никой не е програмирал как се играе Go, но все пак алгоритъма би световния шампион.
  Но си прав, че човешкия интелект за сега няма никакви изгледи да бъде заменен. Някога може и да стане, но за сега се създават други видове интелект, които бият човешкия в определени сфери.

 29. Асен Т.

  Прав си. Не съм достатъчно запознат със самообучаващите се програми. Идеята е да се обсъждат те в тази тема. Моето мнение е , че това е нещо изключително полезно и не трябва да се гледа скептично по въпроса. Исках да кажа само, че никой няма полза да заменя хората и никой според мен не иска и да го прави. Пазара на труда просто ще се ориентира в друга посока. Нещо, на което сме били свидетели вече. Между другото ми е интересно какво ще стане когато машините заменят в по-голямата част интелектуалните професии като софтуерното инженерство например. Дали тогава ще затъпее човечеството? Как мислите?

 30. gatakka Автор

  Напротив, има голям интерес хората да бъдат заменени в голяма част от дейностите (но не на всички). Както писах по-горе машината не боледува, няма синдикати, не иска заплата, може да работи в безумни условия на труд с химикали, влага, жега, студ 24/7
  Големи маси бедни и необразовани хора също се смятат за опасни за който и да е режим, политическа система или форма на управление. Ключовата дума е големи а не необразовани.

 31. PaperNick

  Могат ли convolutional neural network да анализират информация, която не е точно под формата на „снимка“ (2D решетка)?

 32. gatakka Автор

  @PaperNick много хубав въпрос. Отговорът е и да и не. Convolutional NN работят перфектно при изображения или 3D пространство, звук и текст защото данните които постъпват са инвариантни на ротация и транслация, често и на скалиране.
  Ако данните с които ще работиш отговарят на този критерии най-вероятно CNN ще сработи добре, но всичко зависи от конкретния проблем разбира се. И не си вързан в 2 или 3 мерни пространства.
  Не мога да ти дам някаква формална ясна дефиниция къде може и къде не може, понеже никой не знае, но това е една добра насока по която да се водиш.

  Примерно ако ги използваш за чиста класификация CNN ще намалят вариацията на данните (заради мачкането от кернелите) което може и да е хубаво, но може и да е лошо. А какво става когато имаш важна информация по „ръба“ и тя бива „загубена“ от кернела? Как ще се отрази на класификацията 🙂 Всичко е до смели експерименти, не се знае от къде ще изскочи зайчето.

  В комбинация с аутоенкодери се получават много интересни резултати, наскоро аз си играх с един проблем за разпознаване на емоция на човек спрямо гласът му. Използвах CNN и серия аутоенкодери и постигнах доста добри резултати, но тестовете ми не обхващат много хора за да видя колко добре е генерализирала.

  Един добър пример за използване на конволюция е WaveNet, който генерира WAV вълна директно и тя представлява човешка реч, абсолютно неразличима от истинската човешка реч.
  Мрежата даже се е научила да генерира звука на вдишването на въздух от човека 🙂

 33. ウォーロック

  Иванчо имал задача по математика за домашно (няма общо че gatakka се казва Иван :D)
  Та задачата била, от 5 декара земя колко килограма домати ще изкара, ако от 1 декар изкарва (някакво там количество)…
  Минал дядо му, погледнал… та рекъл.. кажи и на тая даскалица, че ако ги лузне една слана и нищо няма да изкара…

 34. PaperNick

  Зададох въпроса с идеята да разбера, какъв е лимита на самообучаващите се машини, но явно границите не са напълно очертани и предстои да видим доста интересни неща. Това с човешката реч и емоциите е наистина впечатляващо!

 35. Творец на истинска наука

  Оххх… Имам един приятел, който цял живот се интересува от НЛО и непрекъснато си купува бинокли за да наблюдава небето. Обаче НИКОГА няма да стане от любител в професионалист, който се занимава с истинска наука.

  Ванка, няма да ми се сърдиш, но и ти по същият начин само „драскаш“ там където изобщо нямаш някакъв нормален капацитет за истинска наука…

  „Войната“ между „машината“ и „човека“ е започнала преди 200 години. „Машината“ вече победи „Човека“, а победеният си призна официално загубата.

  Така както има добри и честни хора, от една страна и кофти личности от друга страна, така ще има и от двата вида „машини“. Ще има такива, които помагат на човечеството, но ще има и „военнизирани машини“.

  Както и да е – написал си „една красива приказка“ – Поздравления!

 36. Асен Т.

  Не се подигравайте с темата. На тези, на които не им е интересна могат да не я четат. На твореца бих казал да не дрънка глупости. Дай ми пример за една машина, която може да сее домати, да кара кола или колело, да готви, да пере, да сглоби и разглоби друга машина, да създаде живот, да напише книга, да измисли виц и пр. Това, че една машина може да прави 2-3-5 или даже 100 неща по-добре от човек, не означава, че същата може да прави всичко по-добре от него. Машините ги създаваме ние и те ще същестяуват докато ни има нас.

 37. [email protected]

  Живота на човек може да е много по-лесен с подкрепата на машините.
  Обаче корпорациите го цедят и накрая се превръща в роб и получава трохи..
  Има десетки готови проекти за коренна промяна и лесен живот за всички на тая земя.
  Няма кой да го позволи обаче..
  И за напреде ще си остане така.

 38. z

  Какво означава „няма кой да го позволи“. Вие бихте ли платили 10 или 100 пъти повече за нещо, което е два пъти по-добро от сегашното? Който може да си го позволи разбира се го прави.
  Или смятате, че благата трябва да се раздават на хората ей така, срещу нищо – безплатно. От къде на къде? С какво право?
  Научните и техническите разработки са дълъг, бавен и скъп процес, ангажиращ времето и умовете на милиони от най-добрите представители на човечеството. Още повече, когато „нещото“ трябва да се превърне в краен продукт, да се произведе и достави до крайния потребител. Затова моля не ги сравнявайте със саденето и копането на домати – несравними са.
  Това е и проблема на свободния софтуер, който аз лично харесвам и ползвам (както е видно и заради което повдигам темата). Над 90% от потребителите не желаят да се ангажират нито финансово, нито по какъвто и да е друг начин, а искат да получават всичко на готово, че и са пълни с претенции. Поради това, малко са онези глупаци, които са склонни да им го дадат – повечето разработчици са движени от други *свои* интереси, от което следва и слабото разпространение.
  Свободният софтуер обаче учи на нещо, и това е, че ако искаш нещо да бъде свършено – трябва да си го свършиш сам, или да платиш на някой да го свърши. Няма друг начин – никой с нищо не ти е длъжен. Това е.
  Ако искате технологиите да работят за вас – направете ги така, че да работят за вас. Ако това не е в интелектуалните ви възможности – намерете съществуващ продукт, който най-добре отговаря на вашите изисквания, и го подкрепете с вашите пари. Така работи пазара и го прави добре.
  Не ме карайте да подкрепям продукти, които ще са от полза за вас, но няма да са от полза за мен. Помислете си – вие бихте ли вложили труд и средства в нещо, което ще е от полза за мен, но няма да е от полза за вас? Разбира се, тук говорим за значителни инвестиции, а не за тривиални неща. Макар, че хората и за тривиалните неща се дърпат, и с право – едно тривиално нещо, второ тривиално нещо, и не можете да му видите края.
  Една от най-честите грешки, която хората забелязвам да правят е, че смятат времето и ресурсите на другите за неограничени. Стига, стоп – предложете вие нещо на пазара, нещо, което хората да ценят и желаят. Направете вие света по-красив и по-богат. Какво сте направили до сега? Кой и как точно ви пречи?
  Има съвсем легитимни причини човек да е срещу корпорациите, и аз лично съм такъв човек. Това, че създават иновации обаче, не е една от тях. Да им преча да създават иновации би било атентат срещу собственото ми бъдеще.
  Тези технологии, които се създават в момента, ще надживеят както мен, така и всички вас. Ще бъдат развивани и ще подобрят живота на човечеството повече от колкото някой някога може да си представи. Някой-си ниско-квалифициран работник ще трябвало да си смени работата – защо изобщо трябва да ми пука? Квалифицирайте се, четете, учете, усъвършенствайте се. Някой-си искал да си живее като принц, без да полага никакви усилия – не стават нещата така.
  Какви са тези 40 години сигурна работа с гарантирано заплащане. Това е един вреден застой – вреден за вас и за всички около вас. Това не е рая – това е една глупост, това е пътят на един безсмислен живот. Освен, ако не сте учен или артист, разбира се. Но тогава не бихте се притеснявали за работата си. И това е единствената работа, която остава, която си струва – всичко останало е преходно.
  О, каква загуба, че вече не се плете и шие на ръка – плача. Домати отгледани с любов? Аз ям, за да се нахраня. Не искам времето ми да е заето с глупости – искам да е свободно за наистина важните неща.
  Учене през целия живот – или отпадаш от обществото. Мислите си, че сте научили всичко, което трябва да се знае – много сте далеч от истината.
  Това, което човек губи с развитието на технологиите, не е човешкия, а животинския си характер. Човешкия характер е именно стремежа към знание и усъвършенстване.
  И като споменавате Аин Ранд, само няколко коментара по-надолу се появява и намек за нещо като цитат ала – „Вие можете да създавате неща, но ние пък можем да ги унищожим, ако не ни ги предоставите без пари.“. Оставям на вас да прецените кое тук е доброто, и кое – злото.

 39. Бат Мичо Известния

  И ко стана ся, чакаме Хари Селдън да ни измисли психоисторията 😀

  Коментара ми може да се стори странен на доста хора, но навярно ще накара и някой такива да се замислят. Вземам коментарите на „Z“ просто като отправна, за да изложа по – лесно тезата си. По никакъв начин не се заяждам с вижданията му.

  Ташака настрана, бъдещето, за което gatakka говори съвсем не е далеч и бих казал, че със сигурност ще дойде докато нашето поколение е живо.
  Според мен по – важният въпрос е има ли човешкото същество капацитета да еволюира морално за такъв кратък срок (няколко поколения) или ще си останем затъпяващото консуматорско племе, което си мисли, че е тоолкова по – добро от всичко останало на тоя свят.. Защото „Z“ брато не знам какво толкова прекрасно виждаш в научния прогрес, но всичко което човека прави е да унищожава и покорява (просто нещата вече се случват в различни мащаби). Защото малкият процент хора, които искат наистина да създават революция и да вършат наитина прекрасни неща със знанията и информацията до която вече имаме достъп просто не могат да го правят. Нека наречем тези хора група А. Не могат защото нямат парите, нямат властта и защото хората които държат тези ресурси никога няма да го позволят. Нека наречем пък тези хора група Б. Това са хората, които не ценят живота, морала, а вземат решения само въз основа на собствените си интерси, его и честолюбие и благодеяние. Те са склонни да убиват (всичко), крадат, унищожават и какво ли още не, което на мен дори не може да ми хрумне. И точно тези им качества са ги докарали до позициите, които заемат в човешкото общество. Та за да има ресурсите група А да върши своите си благинки или трябва група Б да им гопозволи или група А трябва да измести група Б от лидерската им позиция в обществото, което за момента е невъзможно поради същите тези качества на група Б, които са ги поставили в тази позиция. Така че единствения печеливш вариант е тотална промяна на обществото и моралните му ценности като цяло. Дали това ще стане… едва ли ще разбера…

  Не знам ти каква прекрасна революция наблюдаваш в момента, но аз наблюдавам абсолютния крах на човешкото общество. Живея си добре, заобградил съм се с един чудесен балон от образовани, интелигентни хора, с които споделям общи интереси, но вътрешно съм съвсем наясно, че живея в един много сбъркан свят в който силните са тези без морал и че съвсем скоро ще дойде денят, в който алчността и човешкото себелюбие ще доведе до края му, било то от атомна война, химични оръжия или пък AI революция, която неизменно ще дойде след самообучаващите се машини и тогава ще стане страшно…

  Ура 😀

 40. gatakka Автор

  Ах, Хари Селдън и психоисторията. Нека да не влизаме в тази тема и да не споменаваме Мулето, че ще стане страшно. Интересно колко ли хора разбират за какво говорим?

  Вижте, никой не говори за библейски апокалипсис, никой няма интерес да е цар в мъртво царство. Говорим за прекалено бърза промяна в обществото и социалните слоеве.
  Както се зададе въпросът по-горе – ще може ли човек да „еволюира“ толкова бързо!

 41. stealth

  Е, то бързите промени са си факт от известно време насам. Обществото е разделено на използващо (в пълният му потенциал или някакво приемливо ниво) сложна техника (компютри във всякакви форми) и такива на ниво „фейсбук“ и по-ниско (ползащи по задължение малка част от възможностите). И това разделение ще става все по-голямо (противно на логиката, че младите са все по-образовани, а старите волю-неволю заучават някои движения) просто защото техниката става все по-сложна и двата полюса все повече ще се отдалечават един от друг.
  Решението е просто – опростяваме техниката (или поне нейният интерфейс) правейки я (доста често ненужно) по-сложна. Все по-малко хора ще знаят как работи дадено нещо на ниско ниво. Какво точно се случва, когато натиснеш даден бутон. Все повече хора ще работят със сложна техника, която не разбират. Черна кутия.
  Човекът не може да еволюира толкова бързо, колкото техниката. А да не говорим за морал и ценности… за тия неща вече няма място и желание…

 42. z

  Аз мисля, че моралът и ценностите на обществото, или по-точно на западните общества, еволюират много по-бързо, от колкото предполагаме. Изключение правят религиозните общности, но и там броят намалява, а тези, които смятат себе си за религиозни, всъщност със всяка година стават все по-малко религиозни на практика.
  Смятам, че съдбата на тези, които не успеят или не желаят да еволюират, е просто да изчезнат. Надявам се да го направят по мирен начин.
  Всъщност, една от мисиите, които съм си поставил в живота, е именно да се боря срещу традиционализма и да проповядвам разум във взимането на решенията, или срещу прословутото „тук е така“ или „ние българите/руснаците/французите/американците го правим така, защото така – без никаква причина или логично обяснение“.
  Да, смятам, че развитието на науката и технологиите оказва благотворно влияние върху обществата. Съгласен съм, че е по-бавно от колкото би трябвало или от колкото на мен би ми се искало, но няма как да го ускорим с по-малко наука или по-малко технологии – повече трябват. Затова ни трябват и повече хора, които да се занимават с наука и технологии, които да създават неща – не само да консумират.
  И разбира се – образование. Всъщност, изостаналото образование вече е проблем, и то от доста време насам. Ето тук трябват драстични промени, и ако не бъдат направени в най-скоро време, след 20, 30 или 50 години, нищо чудно провалилите се в това общества да катастрофират.

 43. Искрен Иванов

  AI няма да върви на никъде, без човек да му зададе команда.
  Не AI е страшен за хората, а самите хора са страшни един за друг.
  AI няма емоции, емоциите карат хората да действат. AI няма потребности, няма инстинкти и т.н.
  Ако някой му добави алгоритми, симулиращи тези човешки черти то тогава би бил опасен.
  Така че ако ние хората сме достатъчно глупави, че да зададем на компютрите подобни алгоритми,
  то си заслужаваме масовото изтребване, което може да последва. Все пак едва ли ще е тотално, понеже така или иначе,
  няма да представляваме реална заплаха, както шимпанзетата не са заплаха за нас и затова и не сме ги изтребили до крак,
  просто ще ни намали бройката примерно до степен да не изразходваме много ресурси а и да не пречим на останалото биоразнообразие.
  Без подобни човекоподобни алгоритми, AI ще си остане верен помощник на хората, който разпознава картинки, глас,
  открива нови лекарства анализирайки огромни бази данни и т.н.
  Не от AI трябва да се страхувате, а от хората, в момента има 7 мрлд NI(humans) които работят против вас, защото се борят за същото, за което и вие.

  С възхода на AI алгоритмите със сигурност икономиката и политиката ще се променят коренно,
  ресурсите ще бъдат преразпределяни по друг начин, понеже на хората ще им се налага да работят все по-малко.
  Ще има нови червени революции. Естествено ще има върхушка, както винаги, която ще взема лъвския пай,
  а на масите ще се дават огризки. Има и оптимистичен вариант – развитието на децентрализираните технологии,
  като bitcoin и etherium, които биха допринесли за по-голямо равенство между хората, нооо ще видим.
  Всички корпорации са устроени според сегашната финансова система, ако тя се промени, ще се променят и корпорациите.
  Blockchain технологиите вече почнаха раздрусват световни ред.

  Всичко е доста комплексно и бих казал непредсказуемо, еволюцията си върви така че нещата ще се променят.
  Човешкия мозък е твърде ограничен, за да може да осъзнае реално какво се случва, това важи и за богатите.

  Интересен е и въпроса, какво ще стане ако един AI се изправи срещу друг AI.
  Ще може ли AI да се размножава, ще е нужно ли за да се самоподобрява?
  Би било логично да предположим, че преди да си направи сам patch ще е добре да тества, че да не стане blue screen след рестарта :Д
  Това означава да създаде копие на кода си и да го тества, обаче копието ако реши че не иска да бъде изтрито?
  Това ще е ситуация, подобна на ако човек има технология да си променя ДНК-то първо би провал върху ембриони и после трябва да се проучи и
  как ще се развие като порасне, дали няма да има умствени или физически дефекти и т.н.
  Абе както казах – непредсказуемо, даже и не можем да си го представим какво ще е,
  както преди 200 години никой не си е и представял смартфон примерно.

 44. Йордан

  В момента изкуственият интелект се развива „бавно“, защото човекът е този, който го ограничава благодарение на собственият си интелект. Когато машината се осъзнае и впрегне собственият си ресурс, тогава развитието ще отнеме значително по-малко време… и в един момент, когато нещата стигнат своят пик човекът ще стане излишен, машината ще има средствата да отстрани човека, но това не е филм, нещата няма да станат бавно и драматично, ще станат бързо и „безболезнено“ Разбира се това може и да не се случи, защото преди това може сами да сме се унищожили…

 45. Елена

  http://www.filmi2k.com/ex-machina-ex-machina-bog-ot-mashinata-2015/
  Сценариите са много, но първият за когото се сетих докато четох статията е подобен на този във филма „Бог от машината“. Въобще, като изключим култовията „Терминатор“ напоследък сюжетите за самообучаващ се изкуствен интелект са много силно застъпени в киноиндустрията, което ме навежда на мисълта, че ни подготвят за едно бъдеще, в което киборгите и биороботите ще бъдат напълно реален факт в ежедневния живот. Не знам дали това е за въодушевление и радост, или за тревога, но финалът на този филм на мен лично не ми хареса, защото е твърде вероятно подценяването на ситуацията да ни оревърне в затворници в собствения ни Свят.
  Ще поживеем и ще видим.

 46. stealth

  „Западен свят“ е с автор Джонатан Нолан, същият от „Под наблюдение“ (PoI). И за сега доставя доволно количество материал за размисъл и теории 🙂 Дано успеят да поддържат по-добро темпо с новият сериал (PoI, въпреки добрите си идеи, беше мазохизъм за гледане) и да разплетат всички нишки.
  Залитат много към ел.игрите. Вместо увеселителен парк (както е в оригиналният Westworld), тук имаме буквално игра на живо (LARP?) – взаимодействие с NPC-та, скриптирани сценарии, някакво елементарно ИИ. Като последното се надяваме да се бъгне епично 😀

  А ето такива новини хич не помагат за възхода на машините – http://arstechnica.com/cars/2016/10/george-hotz-cancels-self-driving-car-product-after-us-regulator-asks-questions/ – Когато правиш нещо, което може да доведе до сериозни последствия за много хора, са нужни регулации. Ако не си съгласен, продължаваш да си човъркаш из софтуер, който не осигурява някаква важна инфраструктура.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *