Deep WEB, Dark WEB и TOR

Няколко човека в последните два дни ми зададоха един и същи въпрос – какво е TOR и какво е Deep WEB, ще се опитам простичко да обясня какво представляват и да внеса малко разбиране. Нека да започнем от най-простото:

Нормалният Интернет (Surface Internet)

Как намирате информация в страница? В над 90% от случаите търсите в google (а ако имате странно психическо заболяване Bing или Yahoo). Google и останалите непрекъснато сканират страниците в мрежата, записват тяхната информация на техните сървъри и в последствие алгоритмите им се опитват да ви покажат най-релевантните резултати. Често успяват, най-вече с рекламите. Но ето тук е важния момент – как се сканират всички страници?

От самото създаване на WEB основната концепция са „хиперлинковете“, или както ги наричаме накратко линкове. За да намери страница google трябва да намери линк за нея. Няма значени от къде идва линка, важното е да сочи към страница (или информация). Ако никой никъде не сочи към дадена страница тя НЕ може да бъде намерена от никоя търсеща система, тя не съществува в нормалния интернет, не може да бъде индексирана. За това една от основните техники при SEO е link building, тоест да сложите линкове към определена страница на достатъчно места, така че google да може да я посети. Нарочно избягвам детайлите като качество на линковете и подобни, това си е цяла отделна наука, но принципа е прост, някъде някой трябва да сочи към страницата.

Това е нормалния интернет  – всичко, което може да бъде индексирано от търсещите системи.

Дълбокият Интернет (Deep WEB)

Предполагам вече се досещате какво представлява „дълбокия интернет“ – това са всички страници (и информация) която не може да бъде директно достъпена. Вие трябва да знаете, че съществува и къде съществува, за да я намерите. Много често е необходимо да предоставите пароли или друга форма за оторизация. Но в тази категория не влизат само някакви тайни хакерски криминални страници, напротив. Дори и Facebook е в дълбокия интернет, понеже много от информацията в сайта не е директно достъпна. Да не говорим за информация от държавни институции, лаборатории, търговски сайтове, форуми и фондации. Според проучванията (които са относителни) само 0.03% от всичко в мрежата е достъпно през търсещи системи. Останалите 99.97% се намират зад пароли, всевъзможни форми за ограничаване на достъпа, липса на линкове или директна цензура. Имайте предвид, че дълбокия интернет работи по същия начин както останалия интернет. Можете да бъдете проследени, остават записи, ползват се стандартните протоколи за комуникация и стандартни инструменти за достъп. По тази причина в дълбокия интернет не се срещат толкова много нелегални или престъпни дейности. Има ги, но ако някой ги намери не е особено сложно за някоя агенция да установи посетители, собственици, локация.

Тъмния Интернет (Dark WEB)

Тук нещата вече загрубяват. Тъмния интернет е място в мрежата, което не е достъпно чрез стандартните протоколи и инструменти. Той използва инфраструктурата на интернет за транспорт (мрежови кабели, рутери, машротизатори) но това място е абсолютно тотално изолирано от нормалния интернет. Има няколко такива „места“. Най-известното е TOR мрежата, която се достъпва чрез специален браузър наречен TOR browser (за него по-надолу).

Идеята на тези „мрежи“ е да предоставят най-високата възможна анонимност на всички участници в тях. Къде физически се намират сървърите, кой е техният собственик, кой ги посещава… всичко това остава анонимно (поне на теория).

По тази причина в тези мрежи може да намерите най-извратените, неморални, незаконни, безумни, опасни и тотално идиотски неща за които може да си представите. Всякаква форма на порнография, насилие, оръжие, наркотици, поръчки за убийства, крадени стоки…

Но не само. Тези мрежи имат и хубава страна, те позволяват на хора анонимно да обменят информация. Да приемем, че сте в Китай, или друга подобна държава, и имате различни политически възгледи от общо-приетите. Не може да общувате свободно, ще ви вкарат в затвора, ако сте късметлия ще ви застрелят. Но TOR (и останалите мрежи) позволяват да намерите съмишленици и да обменяте информация по начин недостъпен за „службите“ (на теория)

Това е прост пример, но ясно показва, че монетата винаги има две страни. Анонимността е голяма сила, и може да се използва за хубави или лоши неща.

TOR Browser

Това е специален браузър базирана на Firefox, който знае как да комуникира с TOR мрежата. Всеки може да си го изтегли и използва, напълно безплатен е и е абсолютно легален по всеки един параграф. Самото му използване не означава, че сте виновни за нещо.

TOR browser може да се използва и за достъп до нормалния интернет. Може да влезете във Facebook с него, да използвате google, но имайте предвид, че някой услуги може да не работят както очаквате да работят.

Реално това което прави този браузър е да прекара целия ви трафик (независимо какво достъпвате) през така наречения Onion routing. Това е протокол с няколко слоя (като слоевете на лука) и всеки слой е криптиран отделно. Информацията се изпраща винаги криптирана и задължително минава през специални рутери наречени onion routers, които могат да декриптират само един от слоевете на протокола. По този начин рутера вижда на къде да насочи информацията, но не знае от къде идва и какво съдържа. Респективно крайната точка (получателя) получава информацията, но си няма и на идея от къде е дошла. Това е доста силно опростяване на сложната математика и CS на протокола, но мисля, че разбирате идеята. Това дава силната анонимност на TOR мрежата, никой по целия път не може да вземе едновременно кой е изпращача, кой е получателя и каква е информацията.

Ако искате да видите какво има в тъмния интернет трябва да използвате спецални адреси за страниците, които завършват с разширението .onion. Няма да ви казвам как да си ги намерите, ако толкова сте ентусиазирани ще си намерите някоя „входяща“ точка, която има списък със onion сайтове, или търсещи системи. Да, има няколко доста сериозни търсещи системи специално за onion мрежите, и естествено те са достъпни само през TOR browser.

Ако решите да използвате TOR за нормалния интернет не се изненадвайте ако google и други сайтове започнат да си мислят, че се намирате в Испания, USA, Русия, Камбоджа… Това е следствие от анонимността, зависи от кой onion router ще излезете в нормалния интернет. Реално всяка заявка излиза през различен рутер (на теория).

Сигурност на TOR мрежата

TOR е най-известната такава мрежа, една от най-масовите и една от най-богатите на гадости, но трябва да разберете, че TOR не ви гарантира абсолютна сигурност. TOR е компрометирана мрежа, и въпреки, че е много трудно да се следи в нея, не е невъзможно. Има няколко вектора на атака които се използват. Единия е компрометиране на някой от onion routers, най-вече на граничните такива и с леки модификации определен сървър или посетител може да бъде локализиран.

Както казах, не е тривиално, но ако някой се заинтересува доста от вас и целенасочено почнат да ви търсят ще ви намерят дори да ползвате VPN към машина в друга държава, и от там да влизате в TOR мрежата.

Сегашното състояние на TOR мрежата е, че ресурса необходим за проследяването и задържането на някой е голям. Но ако почнете да правите големи золуми и стане оправдано намирането ви, ще бъдете намерени.

Това го казвам от личен опит. Преди време бях част от група която издирваше един определен тип потребители в TOR мрежата. За под 1 ден бяха локализирани и започнаха стандартните полицейски практики по събиране на информация и последващ арест. Не мога да споделя детайли, нямам NDA, но не мисля, че хората, които в момента са в затвори в няколко държави в EU ще се радват да ме видят.

Така че помислете си добре какви глупости ще правите там.

От години термина „Пълна анонимност“ не съществува!

 

 

 

51 thoughts on “Deep WEB, Dark WEB и TOR

 1. Think

  “ще ви намерят дори да ползвате VPN към машина в друга държава, и от там да влизате в TOR мрежата.“ – Сигурно имаш предвид само нормалните потребители, които се свързват към VPN провайдъри, които пазят логове и съдействат винаги на органите на реда. Защото не виждам как това би било възможно, освен ако ‘търсачите’ нямат пълен контрол върху VPN провайдъра. В крайна сметка, ако си толкова зъл престъпник винаги би отделил малко средства за един VPN бушон например в Зимбабве, който да изгърми в момента, в който куките започнат да душат по-сериозно.

 2. gatakka Автор

  Ако си вдигнал VPN бушон в Зимбабве е много лоша идея. По-добре е да е на място с много трафик. Със статистически анализ може да се стигне до теб, не е тривиално, няма да стане за 10 минути, но Ешалон има капацитета да го направи.
  Единственото спасение е да рутираш през няколко VPN машини едновременно, питай някой мрежов експерт какво чудо е да се направи, но се прави де 🙂

 3. Think

  Мисълта ми беше дали изпускам някакъв друг вариант. Т.е., ако нямат достъп до VPN сървъра (към който освен теб са свързани още много други машини), и ако не правиш нещо достатъчно специфично, което да даде възможност на статистическия анализ да те припознае има ли друг възможен метод, с който би могли да те разобличат?

 4. gatakka Автор

  Значи, да уточним за какво говорим. Ако говорим някой да те засече докато използваш VPN това е доста постижимо. Примерно ти си във вас, закачаш се към твоя VPN някъде. Твоят доставчик и всички по мрежата от вас до VPN сървъра могат лесно да разберат, че ти си се закачил към него. Не могат да слушат какво точно се предава, понеже трафика е криптиран, освен ако нещо не е тотално омазано, но могат да видят, че ти си се закачил към точно определен сървър.

  След това посещаваш даден сайт, всички по веригата, от сайта до VPN сървъра могат да видят връзката, но не могат да видят кой си ти зад VPN сървъра. Тоест, ако има точка по мрежата през която минава и входящия ти и изходящия ти трафик е много лесно да съберат 2+2 и да видят къде отиваш, но не могат да слушат какво изпращаш, освен ако не потрошат криптографията, което си е сложна работа, ако е конфигурирано правилно.

  Ако се задълбаеш малко по-детайлно как се рутира мрежате в глобален мащаб, ще установиш, че има едни концентрационни точки, през които минава доста трафик 🙂

  Ако влизаш в TOR през VPN нито компрометираш TOR връзката, нито я правиш по-сложна. Е, може да се наложи да си поиграят една идея повече да засекат и VPN-а, но ако някой се заяде ще успее.

  И след толкова приказки да отговоря на въпроса ти в конкретика – аз не знам за друг ефективен начин за проследяване на VPN връзка освен статистически анализ на трафика. Може и да има, но тук трябва да се включи някой, който разбира повече от мен по темата.
  А за подслушване на конкретните данни през VPN връзка мога да кажа, че е почти невъзможно, освен ако няма някоя малоумна грешка в настройките или някой „експерт“ да е решил, че ROT13 е по-добрата криптография и за да е напълно сигурен е пуснал ROT13 два пъти и е станал ROT26.
  Който поназнайва малко от криптография ще ме разбере, но за незапознатите – ако приложите ROT13 два пъти реално вие премахвате криптографията. Първия ROT13 криптира, втория декриптира.

 5. Think

  Нали именно, затова уточних, че са закачени много машини. Ако например зад даден VPN сървър има закачени 10000 машини и връзката между всички тях е невъзможно да бъде декриптирана как е възможно да разобличиш кой от всичките тях е престъпника? Т.е. ти виждаш единствено и само, че VPN сървъра с неговото IP (което няма как да се скрие) прави нещо нелегално на друг сървър, който наблюдаваш. По този начин имаш възможността да проследиш къде точно се намира този VPN сървър и колко точно машини са закачени за него, но нямаш ни най-малка представа конкретно коя от всичките тези 10000 машини го кара да прави нелегалното действие, именно защото всички изпращат към него и обратно криптирана информация. Реално, ако нямаш достъп до самия VPN сървър можеш да стесниш кръга единствено до 10000 потенциални престъпници … Честито! 🙂

  Естествено със СА можеш да стесниш кръга много повече в определени случаи (например, ако престъпника заплашва някой във фейсбук или нещо подобно като ползва конкретни изрази, думи, правопис и т.н.), но ако в конкретния случай престъпника прави напълно неспецифично престъпление от рода на качване на напълно random нелегални видеа (нещо, което никога не е правено, без VPN от тази машина и IP), ползва някой популярен бот за нелегални действия и т.н., във всичките тези случаи СА е меко казано невъзможно да го разпознае и да го отсее по какъвто и да било начин от останалите.

 6. gatakka Автор

  Логиката ти е правилна, но пропускаш един момент, че VPN-а просто препраща данни, не прави кой знае какво с тях, също така той ги препраща с максимална скорост. За да ме разбереш по-правилно ето ти пример. Ти си се закачил към VPN и посещаваш сайта X, изпращаш серия пакети с размер 2.21KB (нека да държим примера прост и да мислим, че ги пращаш на един път, а не като отделни пакети).
  Какво ще направи VPN-а, ще препрати ВЕДНАГА 2.21KB към другия сървър. Значи това като се повтори няколко пъти и 100000 човека да имаш на този VPN сървър ще светнеш като коледна крушка кой си. Няма как всички да пращате еднакъв брой пакети по размер в едно и също време.
  За това казах, че ако има място което може да вижда от 2-те страни на VPN-а е тривиално да свържеш всички входящи връзки с техите IP адреси към всички изходящи такива.
  При нормален трафик е необходимо под 1 минута да те отсеят от останалите.
  Пропускам някой технически детайли, но мисля, че схвана идеята. И не, това че VPN-а ще декриптира и криптира наново не променя нищо. Ти имаш пряка връзка между време на вход и време на изход, размер на вход и размер на изход.

 7. Think

  Разбрах те перфектно още с първото ти изречение от отговора, но сигурен ли си, че не е възможно VPN сървъра да манипулира пакетите, за да ги направи напълно неразпознаваеми ? Т.е. или да добавя random bloat данни към всеки пакет, за да го направи неразпознаваем спрямо оригиналния му размер или пък да прави всички пакети от и към VPN сървъра да са с един единствен стандартен размер – например 1KB. Не ми се струва никак сложно да се осъществи някой от тези два варианта. Даже до сега си мислех, че това е стандарта при всички тунелни връзки, защото иначе всяка организация с малко по-голям ресурс би могла да проследи абсолютно всеки потребител.

 8. stealth

  Е, то принципно на VPN-а идеята не е да създава анонимност или поне аз никога не съм го възприемал така.
  А tor, колкото е интересен като замисъл, толкова е и уязвим, доколкото всички са се метнали да го чупят. Дори и в момента най-вероятно голяма част от нодовете просто събират данни за анализ за всякакви трибуквени агенции и хакери с много свободно време (и ресурс).
  Големите золуми не се случват on-line. Не знам за престъпление, когато двама (или повече) анонимни си разменят данни. Винаги нещо се е случило или договорило off-line или пък ще има извършено престъпление пак off-line. Според мен атаките срещу tor, са по-скоро с антирекламна цел. Да внушат на хората, че това е едно изключително лошо място (което до някъде е вярно… за целият И-нет) и да избягват да го ползват. Защото сега tor не е кой знае колко голям, но ако се разрастне достатъчно много, опитите за контрол върху него ще станат съвсем нерентабилни.

 9. gatakka Автор

  @Think не съм искал да те засегна, обичам да си обяснявам 🙂
  Не мога да бъда категоричен дали може да се променя съществено размера на пакетите и тяхното време, но промяната трябва да е доста драстична за да се избегне корелацията, което ще доведе до спадане в бързодействието, при това съществена.Аз не съм чувал за такова нещо, не че всеки ден снифя VPN-и 🙂

  @stealth само за едно не си прав, много нелегални неща се правят в TOR, поръчки на наркотици, оръжие, купуване на всички безумни форми на порнография… Тези сделки стават там, онлайн, между участници, които не се виждат физически. В повечето случай не се и познават. Предполагам знаеш какво бе „Пътя на коприната“. Почна да става опасно голям и го шляпнаха набързо.
  Говори се, че Ian Murdock (създателя на Debian) е търсил наемни убийци в TOR за да ликвидират полицаите, които са го тормозили, и заради които се самоуби.

 10. ウォーロック

  Повечето от изредените неща за тор са или пропаганда или скам.
  Прави си някой едно сайтче уж за наемници, и почва да събира биткойн парички от будалички 😀

 11. gatakka Автор

  @ウォーロック има много такива, спор няма, да не говорим, че има много honey pots поставени за примамка на будали, но ако се поразтърсиш малко из TOR с ясна идея ще намериш каквото ти трябва. Единственото което не съм засичал са ядрени и биологични оръжия.
  Сега вече е по-спокойно, след разбиването на „Пътя на коприната“ заедно с още няколко по-малки пазара и няколко огромни педофилски мрежи.

 12. stealth

  „… само за едно не си прав, много нелегални неща се правят в TOR, поръчки на наркотици, оръжие, купуване на всички безумни форми на порнография… Тези сделки стават там, онлайн, между участници, които не се виждат физически.“

  Точно това имах в предвид и аз 🙂 Стават седлки, но реално това е много малка част от цялото. Наркотиците например. Те се произвеждат някъде, транспортират се до търговци на едро, следва дистрибуция до търговци на дребно, доставка до краен клиент. Всичко това става off-line. Там трябва да работят компетентните служби. Много нелегални неща се случват и по телефона, нормалният интернет и т.н. За оръжията и порнографията нещата се случват по същият начин. Аз, ако просто си стоя анонимно в нета не бих могъл да сключа никаква сделка. Трябва да купя стока от някой, трябва и да я продам на някой друг. Контрагентите ми ще са реални хора off-line и по някакъв начин трябва да имам контакти с тях off-line. Тогава вече on-line сделката е чиста формалност. Тя може да стане през tor, затворен форум, фейсбук, туитър и т.н. Идеята ми е, че за да сключиш сделка, не е необходимо да се виждате физически, а да имате някаква степен на разпознаване и доверие. Никой не хвърля пари просто така към анонимни лица.
  Анонимността дава комфорт да останеш неразпознат, но е изключително голям минус при сключване на сделки. Затова и не смятам, че tor е проблем точно на правораздавателните органи. Сделките, които се извършват анонимно през tor предполагам, че силно клонят към 0% от целият черен пазар.

 13. NaN

  „Как намирате информация в страница?“

  Колега, къде забрави DuckDuckGo 😉 (не го приемай като заяждане, а просто като лека закачка)

  през последните няколко години съм зарязал популарните търасчки, че много тракват, а все пак трябва да си има някакво privacy в Интернет не искам досадни реклами да ме следват във всеки сайт, който посещавам…

 14. NaN

  Не съм съгласен че Фейса е във дълбокия интернет…

  „Предполага се, че новата технология ще заеме централна роля в екосистемата на Facebook, макар че компанията все още не е разкрила в дълбочина плановете си. DeepText ще има достъп до цялата лична информация на потребителите на Facebook – съобщения, снимки, коментари.“

  Източник: https://technews.bg/article-91527.html

  Всичко се траква във фейсбук дори и личните съобщения на потребителите. Докато в дийп уеб можеш да си говориш свободно за каквито теми поискаш – държавен преврат и други подобни неща и много трудно могат да разберат че обмисляш да сваляш правителството в Китай да речем, но ако го обсъждаш това във фейсбук на лични съобщения много е вероятно да ти прекратят плана за действие… 😉

 15. Think

  @gatakka, не съм се засегнал ни най-малко. Много добре ми е известно, че това ни е професионално изкривяване малко или много на почти всички занимаващи се с IT. По-скоро ми стана неудобно да ти губя времето, да пишеш толкова подробно.

  Прав си, че бързината ще спадне много. Но дори да спадне няколко пъти, невъзможността да бъдеш проследен, според мен е с пъти по-огромен + от по-бавната скорост на връзката. Даже аз лично бих предпочел 100 пъти по-бавна връзка само и само да съм сигурен, че съм абсолютно анонимен дори за големите акули като Ешалон и т.н. И пак си мисля, че щом на почти пълен лаик като мен ми хрумна тази идея, надали вече не е осъществена по някакъв начин в реалността. Хората правят квантови компютри и т.н., така че модифицирането на големината и времето за изпращане на пакета на този фон е елементарна работа, особено за сървъри с голяма процесорна мощ.

 16. [email protected]

  Лично аз ползвам : чужда локална мрежа + TOR + VPN + SOCKS5
  Не че правя нещо криминално,но си е друго усещането :]

 17. byordanov

  Току-що видях това в hicomm
  –––––––––––––––––––––
  Изследователи от MIT и EPFL са разработили нова анонимна мрежа, наречена Riffle.
  Когато искате да запазите анонимност в интернет, браузърът Tor може да бъде едно доста добро решение. Но сега изследователи от Масачузетския технологичен институт (MIT) и EPFL са разработили нова анонимна мрежа, наречена Riffle, която обещава да пази неприкосновеността на личния живот много по-добре от Tor.
  Тайната е в използването на mixnet, където сървърите се избират в порядъка на съобщенията, които са получили, но без да се използват относително неефективните публични ключове. Вместо това, Riffle разчита на разбъркани верификации във всички сървъри, които са първоначално свързани, и удостоверяване на криптиране за останалата част. По същество, дори и компрометирани сървъри не могат да объркат нещата – те трябва да разместят съобщенията правилно, за да приемат входящите данни.
  Важното е, че техниката е изключително ефективна до точката, където прехвърлянето отнема една десета от времето, спрямо конвенционална анонимна мрежа.

 18. ウォーロック

  [email protected] , как ги нареди 2 чорапа един след друг? Интересно…

  byordanov, тоя rifle ако е същата мрежа дето се сещам има заложен бекдор и при гласуване „ЗА“ от всички нодове информацията може да се декриптира. Не съм сигурен дали таз мрежа беше. Ако участва в нея създателя на PGP значи е същата.

 19. ウォーロック

  Имаше нещо, ама го четох преди година и сега не мога да го намеря …

 20. УайзМанКАкс

  Това е Добра статия за всеки начинаещ в Етичното Хакерство.

  Тук отварям една скоба – трябва да се поназнайва за BackTrack и Kali Linux. Да се изградят един голям набор от умения, като се наблегне върху създаването и конфигурирането на Виртуалните машини и Пенетрейшън тестването.

  За да „плуваш“ в „океана“ без да се „удавиш“, трябва да имаш и знания за топологията на на Нътуъркинга, обхвата на целевата мрежа, вътрешния път на шлюза и времето на живот на пакетите.

  Каквото и да си говорим, обаче, най-важното е да имаш предварително подписан договор (съставен от много опитен адвокат) или да хакваш само собствената си машина. 🙂

 21. gatakka Автор

  @УайзМанКАкс ако ще хакваш някого по негова поръчка е хубаво да имаш договор, но може да си хакваш на свободни начала и да си „бяла шапка“. Накратко ситуацията е следната – ако хакнеш нещо, но хака ти не причини щети, регистрираш хака и информираш засегнатите, и не го обявяваш публично за определен период от време никой не може да ти каже нищо.
  Още по-хубавото е, че като го регистрираш той се асоциира с теб и ти вдига „рейтинга“, така да кажем. Така че хаквай си наред, стига да спазваш етичните правила не могат да те пипнат дори и мастити адвокати. Правилата са ясни. Ако някой се чуди защо, отговора е много прост, общността на „белите шапки“ се самоконтролира, и ако някое гладно адвокатче реши, че ще извади едни пари от твоята работа по правила… еми слагат черните шапки и за дни живота на този човек приключва. Аз знам за 2 такива случая.

 22. ウォーロック

  @УайзМанКАкс, тия пен-тестерски дистрота са за skiddies 😀

 23. licho

  @УайзМанКАкс
  Много сложни термини използваш.
  Трябва да обясняваш повече. Това за вътрешния път на шлюза и за обхвата на целевата мрежа не го разбрах. Другото беше за мрежов крал ? Да не е нещо за пътя на Дао този вътрешен път – много будистки завучи.

 24. Vlad

  Съжалявам ако въпросът ми прозвучи лаишки, но къде физически се поддържат onion routers, колко са на брой, кой спонсорира начинанието и защо? Ще се радвам да споделите.

 25. ウォーロック

  @Vlad, на изходящите нодове имаше списък някъде (който не включва всичките естествено) а колкото рутерите и hidden services, основната идея е да не се знае колко са и къде…

 26. ウォーロック

  P.S.:
  @Vlad, най-големия спонсор вероятно е американското правителство, с най голям брой рутери 😀

 27. Vlad

  Би било много хубаво всичко да е с идеална цел, но както при bitcoin, не е ясно кой стои зад всичко това!

 28. stealth

  Рутерите се пускат от доброволци. Аз също за известно време бях подкарал релейка (само вътрешен tor трафик, без вход и изход). Кофтито да поддържаш tor нод на домашен компютър е, че има сайтове, които ограничават достъпа или директно режат. Например, не можеш да редактираш уикипедията през tor. Някои филтрират само изходящите възли, други, за по-лесно, всички tor нодове. Всичко е публично, списък на нодовете може да се намери, например тук – https://torstatus.blutmagie.de/
  Като идея, всичко е с идеална цел 🙂 Уж всичко е публично. Може да се разтърсиш за финансирането, управителен съвет и т.н. Но кой точно стои за всичко това, не е лесен въпрос 🙂 Както потребителите се опитват да постигнат някаква анонимност, така и определени правителствени агенции.

 29. УайзМанКАкс

  @gatakka говорим за едно и също нещо, с тази разлика, че (аз поне) нямам самоцел просто ей така да си хаквам нещо си. 🙂

  Идеята ми на предишния пост беше да предупредя, че „хакването“ лесно може да се превърне в игра с огъня и че човек лесно може да попадне в ситуацията на „секунда невнимание – цял живот страдание“.
  Такива неща, за предпочитане, е да се правят под ръководството на много по-опитен човек.

  Освен това нямам си на идея как са адвокатите в по-нормалните страни, но тук в Бг-то те се имат за по-по-най от всички… Най-ме изкефиха от едно адвокатска кантора, където се „похвалиха“, че са ги излъгали. При това поне 5-6 пъти са ги поизлъгали. Карат коли за над 10+ хилки, а сайтът им е на Джумла правен от „студентче“ за 200-300 кинта.

  @licho някога дали си се замислял, че някои неща са кат’ слиповете? Всеки трябва да ги има, но не и да ги показва сякаш е Батман. 🙂
  Стартирах проект(и), където ще обяснявам. На дълго, на широко и Цветно, но моля те, не ме занимавай с иСточни философиЙ. Моят път засега си остава християнството. Нищо, че засега съм, в това отношение, съм на нивото на 5-годишно „лапе“. Жребият е Хвърлен! Знам кой съм. Знам чий съм. Знам мисията на живота си и още много други неща, но тук не е мястото за тях.

 30. Jay

  Искам само да кажа, че ТОР на МАК вече не работи или поне не се подкарва лесно.

 31. ウォーロック

  Един уважаващ себе си darknet, не трябва да има exit nodes…

 32. Иво

  Извинявам се, че не е по темата!
  Искам да попитам какво се случва с Schoolpedia? Скоро може ли да се очакват нови видеа там :)) ?

 33. Paragon

  Добър пост, само едно мъничко вмъкване:
  гугъл събира данни от браузърите( за ФФ и естествено Хром е емпирично доказано) и вече не е необходимо да има линкове към дадена страница за да я посети паяка. Лично не съм го тествал, но съм чел статии от 4 различни СЕО специалисти, които говорят за това.

 34. Мустафа

  @Paragon

  Относно браузърите вече има нов браузър, който много добре блокира всички досадни реклами и е доста бърз. казва се Brave
  https://www.brave.com

 35. vinetu 2-ra seria

  Извинявам се за дилетанския въпрос, но не съм много сигурен къде трябва да го постна, та затова реших тук: Защо много сайтове изискват от посетителите си вход в системата им ( за публикуване на коментари и др. ) чрез facebook или др. социални мрежи?

 36. ウォーロック

  @vinetu 2-ra seria ако въпроса ти наистина е сериозен, вероятно трябва да го отнесеш, към @Поразяващата Ръка 😀

 37. новобранец

  @Мустафа
  Brave блокира рекламите, но ги заменя с по-подходящи. Тоест той продължава да събира данни, но ги препраща на други определени компании. Засега най-добрите варианти си остават Firefox и GNU форковете му + ublock origin евентуално.

  https://morph.is/v0.8/
  А ето това е един интересен и алтернативен проект.

 38. Banish

  Здравейте всички.
  Намирам темата за изключително интересна. Искам да подчертая, че не оспорвам професионалните умения и знания на всеки един от вас, но по мое лично мнение, единственият начин да си анонимен в Интернет е просто да не използваш Интернет. Да се изолираш в някое амишко общество в някоя дълбока пещера. И пак няма гаранция, че ако поискат няма да разберат нещо за теб. Въпросът е да не привлечеш вниманието на подходящите хора. Щом чрез сеизмология може да се види какво е ядрото на земята и какво е съдържанието на атмосферата на планета в съседна галактика… За к’во говорим?! 🙂

 39. Борислав Андреев

  Диагностиката и терапията са толкова комплексно нещо, а симптомите толкова субективни, че не виждам как би станало автоматизирано.

 40. wokitoki

  Пичаги, ако само си сърфирам в дарк/дййп уеб-а, има ли някаква вероятност да ме хакнат, и да го поема целия сух?

 41. aaa

  А все пак някой поръчвал ли е нещо от дарк/дййп уеб-а, като реална стока или услуга???

 42. Санчо Панса

  Аз още през 2014-та си поръчах за проба няколко „пиратки“ , ми дойдоха си съвсем нормално.

 43. ивайло

  Санчо Панса възможно ли е наистина да си поръчам нещо от Дийп Уеб не говоря за наркотици порнографии и оръжия а едни обикновени гифт карти за Амазон. С тях мога добре да препечеля

 44. Григор Колев

  TOR браузъра е доста компрометиран и винаги оставя следи.
  Логиката на тор е обаче различна, браузъра е просто пригаждане към windows за нормални хора.
  Самия tor е linux демон който вдига хъб на локалния хост. Към този хъб се пренасочва трафика от firefox или друг браузър по желание. В случая аз минавам само по мои хъбове и рядко през някой на самия tor колкото за смяна на държавата. По този начин проследяването е ужасно трудно и би отнело години, и то в случай че хъборете останат работещи след комуникацията. Второ Дарик нет е правилния термин, понеже 95% от информацията вътре не е в web формат. Използват се масово gui програми с криптиране солети на ниско ниво.
  Идеята не е точно да се продават наркотици или да се правят незаконни неща. Нали разбирате, че банковите институции са в Дарик нет. Не може просто да им отворите базата от google

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *