Защо съм „зъл“ на интервютата

Вчера водих поредното интервю и след краят му колегата който също участваше ме погледна учуден и ми каза в прав текст – „Ти си голям задник, защо така закопа това момче„.

Наистина бях леко агресивен, но не в смисъла на физическа агресия, а в смисъла, че показах на момчето колко нереалистична представа има за уменията си, пазара на труда в България и като цяло в IT сектора.

Нека да дам малко контекст, преди да се опитам да обясня основната теза. Момче на около 28 години, с завършено техническо образование и 8 години професионален опит в IT, в частност  PHP. Според CV-то е почти идеалния кандидат за нас. Но както се казва – „На думи и CV-та всички сме богове“, за това има серия от интервюта, за да се види кой кой е.

Започнах да задавам стандартни въпроси за да се ориентирам най-общо за нивото му, интересно бе, че не знаеше коя е последната версия на PHP, според него бе 5.6. Също така не знаеше какво представляват traits, нещо което го има в PHP от 2012 година. Добре, казах си аз, не му се е налагало да ги ползва – не ги е ползвал. Ако може да мисли ще разбере колко хитра идея са и как се използват ефективно. Следващият ми въпрос беше „Каква е разликата между предаване по стойност и предаване по референция“ при което разбрах, че дори не знае каква е тази концепция. Не в PHP, а като цяло в програмирането. Хайде стига де, 8 години практика, техническо образование и да не знаеш, че съществува такова нещо е все едно да попиташ счетоводител каква е разликата между дебит и кредит и да получиш отговор „Не знам, никога не съм ги ползвал“. А тази концепция има значение, има ОГРОМНО значение, когато се пише код. Повечето езици я правят „прозрачна“, не се налага да се мисли, но когато кода зависи от нея и не се съобразиш – страшни бели стават.

Човека искаше доста висока заплата, не мога да кажа колко заради конфиденциалността, но да кажем, че искаше повече отколкото взима Президента и Министър председателя на България. Лошо няма, докато не си поискаш никой няма да ти даде, а и всеки работодател ще е щастлив да плаща 100 лева на месец вместо 1000, и всеки трябва да иска толкова колкото смята, че заслужава, но не това е от значение. От значение е каква бе неговата самооценка за уменията му и за пазара на труда в България.

Той се определя като senior developer  в PHP и MySQL и смята, че заслужава такава висока заплата. Ето тук е проблема, динамичния пазар на IT в България и хроничната липса на специалисти води до такова разглезване и нереалистична преценка. Липсват над 33 000 специалисти в сектора (според някой анализи са и повече) и всевъзможни фирми почнаха да промотират всевъзможни курсове с гръмки заглавия от типа на „Стани програмист за 2 месеца, стартова заплата 3000 лева чисто„. Разбирам тези фирми, има пазар – експлоатират го, а вече стана и силно конкурентен, нормално е да има подобни изцепки, но никой няма да даде 3000 лева на начинаещ, нека бъдем реалисти. А в конкретния случай човека искаше доста, ама доста над 3000. Да, единични фирми може и да дадат такава заплата на начинаещ, защото са отчаяни, или искат да изчистят едни пари, но това са изключенията, не правилото.

Помислете си, 3000 лева на месец – чисто. Приемаме, че това е заплатата която обещават разни фирми ако завършите курсовете им. Това са 1500 евро. Предполагам имате познати във Германия, Англия, Франция…. попитайте ги колко взимат хората там, но СЛЕД данъците. С колко пари се прибират в края на месеца? В някой държави данъците са над 60% от заплатата. Ще го кажа така, много хора на запад ще са много доволни ако успеят в края на месеца да имат 1500 евро в джоба си. Не че няма по-високи заплати, има, но тук говорим за някаква сравнителна линия между България и запада, който винаги ни се бута за пример, нали за да успеем да разберем дали дано нещо е малко или голямо трябва да го сравним с нещо друго. Колко взима един човек, който тепърва започва своята професионална кариера?
3000 лева на месец за българския стандарт, ами някой хора и за 1 година не вадят по толкова. А ако имате собствено жилище и не плащате наеми бих казал, че не е толкова зле. А ако пък сте добри и взимате повече от 3000, което е нормално за нашия пазар, още по-добре.

Защо тогава така сериозно ударих егото му, защо бях толкова остър, нали до сега обяснявам, че всеки може и трябва да иска колкото заслужава?

Отговорът е много прост, след интервюто той може да направи 2 неща, едното е да си каже „Егати и задника, на какъв ми се прави тоя, за какъв се мисли, по-добре, че няма да работя с такива кретени“ и ще бъде прав, в неговите очи и в неговия свят. Ще продължи с нереалистичните си самооценки и очаквания и в един момент някак си ще излезе, че всички в тази държава са кретени, задници и не го оценяват. „Аз съм егати пича, но България не ме обича„. И ще бъде прав, за него си, в неговия малък свят, тотално откъснат от реалността.

Другото нещо което може да направи е да си помисли „Чакай малко, изложих се, но се изложих не защото този задник е по-добър от мен  – изложих се защото уменията ми не са на необходимото ниво и претенциите които имам може би надскачат реалните ми възможности. Я да си седна на задника и да стана по-добър. Има толкова много книги, курсове, уроци, материали. Просто трябва да седна и систематично да повиша нивото си – да стана по-добър специалист.

Вие преценете кое е по-правилното, аз акъл не давам. Всеки сам избира как да е нещастен, но егото на човек понякога трябва да бъде мачкано, защото това е един от най-ефикасните начини за корекция на самооценката. И не, не говоря за гаврене, извращения и унижения, но човек не може да се самооцени. Самооценката е следствие от средата, казано по-ясно – самооценката се изгражда спрямо обратната връзка на хората с които общувате. Не всяко чуждо мнение е вярно, но сумарно обратната връзка дава доста добра представа за реалността. Ако трябва да влизаме в чисто философски разсъждения може даже да кажем, че реалността е изградена от обратната връзка на нашите действия със средата, но нека да не задълбаваме.

За това съм задник, и смятам, че така трябва да се постъпва в подобни ситуации. Може би не е професионално, това е единствения разумен аргумент заради който често се сдържам.

Ако искате да бъдете добър в каквото и да е трябва да имате ясна преценка за уменията си и това е наистина трудно за постигане. Причината е така наречения „Dunning–Kruger“ ефект. Може би сте чували израза „Толкова си тъп, че не можеш да разбереш колко тъп си„. Това е доста циничен вариант на горепосочения ефект който накратко гласи, че колкото по-некомпетентен е даден човек, толкова по нереалистични са неговите представи, очаквания и преценки. Правени са стотици, ако ли не и хиляди проучвания по темата, и всички водят до един и същи извод – добрия специалист не е този, който има най-много умения, а този, който има реална представа за своите умения.

„Dunning–Kruger“ ефекта често се визуализира със следната диаграма:

Тя доста ясно показва, че в началото хората имаме много грешна представа за това какви са ни уменията, след което постепенно преценката ни започва да се коригира спрямо опита и обратната връзка от хората и средата, до момента в който реалността и нашата представа за реалността съвпаднат.

Самата тема е изключително интересна (заради това откритие авторите получават Нобелова награда) и има страхотни статии които разкриват много „мръсни“ детайли от човешката природа, които реално са виновни за това поведение, но егото влияе много в тази крива, особено в началото.

За това съм задник (понякога), защото колкото по-бързо започне кривата да спада, толкова по-бързо човек ще се „оправи“. Който иска да ми се сърди да ми се сърди. Който мисли, че съм гадно копеле, ами гадно копеле съм, но за тези 10-на процента от хората, които ще си седнат на задниците и ще разберат, че са в грешка, това ще е полезно и от тях ще излезе нещо стабилно.

На мен ми се случи същото нещо в началото на професионалното ми развитие, но с доста по-тежки последствия. Така ми „набиха канчето“, че трябваше да се консултирам с терапевт. Тогава псувах, обиждах, ненавиждах и имах такава агресия в себе си, че бе плашещо. Сега обаче съм благодарен на тези хора, че много рано ме свалиха на земята, защото после щях да падна от още по-високо.

Без бой не става, боя изгражда, той не разгражда“ – много умни думи на Камен Донев. Дали ще е физически бой или бой по егото няма значение. Ви да познавате боксьор който се е научил да се боксира без да са го били? Лекоатлет без навяхвания, разтежения и подобни контузии, музикант без лоша песен? Няма, няма и да има, защото точно тези „неуспехи“, „провали“, „унижения“, „травми“ са нещото, което бутат кривата в правилната посока.

Така че, шамар от един задник може да бъде много по-полезен от похвала от един пухльо!

Ако все пак не сте ме разбрали, аз не съм закопал човека с трудни въпроси (от алгоритми или структури от данни), аз го питах елементарни неща. Човека идва с претенции за старши, иска заплата на старши, казва, че последните няколко години е работил като старши а не може да каже каква е последната версия на технологията в която е „старши“. Едва ли има работодател който ще взема на сериозно човек, с претенции за „старши“ който не знае дали има разлика между малки и големи букви в имената на променливите – сериозно? Въобще не се стигна до нормалните въпроси за „старши“. Ако момчето имаше покритие на претенциите си, заплатата която поиска е напълно реалистична за нашият пазар, и най-вероятно щеше да я получи.

Коментарите ескалираха неочаквано много. Единственият проблем с момчето бе, че силно е надценил текущите си умения. Това не го прави лош човек, лош разработчик, още по-малко означава, че не може да се развие. Всеки е бил начинаещ в един момент, всеки се е учил, всеки се е надценявал.

Уточнение:

Не знам защо но много от вас си помислиха, че аз съм обиждал или унижавал момчето. Не е така. Който ме познава знае, че за да обидя някой трябва доста да се е постарал. Това което направих е, че не му помагах да отговори на въпросите които задавах и просто му задавах друг въпрос. Когато това се направи с подходящата интонация има силен ефект, но наистина, аз МНОГО рядко си позволявам да обиждам, осъждам или злепоставям човек, ако го правя, го правя по най-недвусмисления начин.

Уточнение 2:

Моля за разбиране за правописа и граматиката. Не мога да направя нищо по въпроса. Причината е състояние, което не ми позволява да се оправя с правопис и граматика. Мислете за това като недъг, а не като некадърност. Опитвал съм се, но е извън възможностите ми. Отнема ми около 10 секунди да разбера кое е буквата ч и ц във всяка една дума. Срам ме е, но и невролозите не са сигурни защо е така. Мога да чета по 5-6 страници в минута осмисляйки съдържанието, но не мога да пиша грамотно. Извинявам се и моля за разбиране. Благодаря!

Уточнение 3:

Ама то аз съм за бой, цялото това чудо е било заради такова глупаво неразбиране, че момчето е искало 3К, а аз съм смятал, че това е било прекалено много за старши програмист в България.
Добре, дължа извинение на всички в този случай. Всеки който се е почувствал засегнат моля да ме извини, ако е възможно. Нека да се опитам да изясня нещата, доколкото е възможно на този етап:

-Момчето искаше МНОГО повече от 3000 лева.
-Според мен 3000 лева чисто на месец за старши програмист в България клони към долният минимум на реалните заплати в момента. Има фирми, които се опитват да минават „тънко“, но 3000 и нагоре е повече от нормално и реалистично за старши програмист в България.

И отново се извинявам за това недоразумение, не зная как се е получило, близки мой хора четоха публикацията и НЕ я разбраха грешно.

538 thoughts on “Защо съм „зъл“ на интервютата

 1. Анонимен

  Гусин измислен е-ректор, вече ВСИЧКИ разбрахме, че не виЙ стига заплатката за да си ползувате тоалетничката и затова СЕРЕТЕ на публиЙчните места.

 2. Stilgar

  @Rabin да не вадя статистиката колко хора в Европа си притежават къщите щото знаеш, че няма да е добра за тезата ти. Естествено няма нужда да съм по-богат от 90% от хората в Европа, защото има едни индийци, китайци и африканци и южноамериканци дето ме изстрелват много нагоре в процентите. С тея смешни 740 милиона в Европа дори до един да са по-богати от мен пак може да се окаже, че влизам в топ 10% в световен мащаб.

  @jazzman и твойта една такава… преди беше да имаме жени сега вече да имаме бебета. Ако ти кажа, че имам бебе веднага ще го преместиш на нещо от сорта „като тръгне на училище“

 3. ウォーロック

  В София е гадно, въздуха е лайнян(и това не е единственото лайняно там). На село си е по добре.

 4. jazzman

  Ако ти кажа, че имам бебе веднага ще го преместиш на нещо от сорта „като тръгне на училище“

  Не бе, шъ ти дам съвет да се махаш от там до де сте по-млади. Аз съжалявам, че не го направих веднага след раждането на детето ми.

 5. gatakka Автор

  Леле, @ Rabin ама ти си притеснително шизофреничен, не го казвам като напатка а като искрено притеснение за теб. Има лекарства, има методи, може да се оправи.
  А може да е както бе писано в една медицинска експертиза „Лицето няма психични отклонения, причината е рядко срещана глупост“
  Значи аз като казвах на 50 места, да се спре с личните напатки вие не спирахте, сега като те закачихме на болното място и се почна 🙂

  „Да живееш добре няма много общо с богатството.“ казано от човек, който ангажира толкова коментари обяснявайки точно колко е минимума за богатство, колко сме бедни всички ние, без тебе разбира се, как и милионерите не били богати защото представяш ли си не можел да си купи 1-ва линия някъде си.

  Пич, на над 30 години си, сам, без жена и гадже, интроверт, оправяш се някак си с парите за битови нужди и за някой нетипични „забавления“ за които не говориш ама ти е голям кеф да ги правиш. Има нещо което те тормози, нещо хронично – ти си знаеш. Нямаш ясен кръг от приятели, разделени са в групи и не ги смесваш, при всички се държиш различно. Никой не те разбира.
  Не, не съм гадател, това е образа който оставяш спрямо коментарите, така те виждам аз от тази ограничена комуникация, която водим. Спрямо този образ ти си последния човек чието мнение има значение и съвсем сериозно се излагаш. Седиш си зад псевдо анонимността, спокоен, че каквото и да кажеш няма как да се свърже с теб, наслаждаваш се на нелогичните ти мисли за да си получиш допаминовата наградка.
  Греша ли? Покажи кой си, какво си постигнал, колко си богат, колко си щастлив, как измерваш успеха си, накарай ни да завиждаме, да кажем „Бех, глей ко тоя“

  Всеки един от редовните тук е с истинското си име (или проследим псевдоним), с позициите си, с успехите си, материални и нематериални.
  Кой си ти, сянка в мрежата, шум по жиците. Какво си направил, какво си оставил?

 6. Tricky

  Rabin и аз преди като теб се опитвах да наливам от пусто в празно наляво надясно по форуми и дискусии. В ИТ сектора като процъфтяващ и такъв с бъдеще преобладаващата част от хората са с дребнобуржоазно съзнание. Те винаги са на страната на шефа, винаги са на страната на бизнеса, дори когато самите те са наемни работници и това ощетява самите тях и другите в тяхното положение. Класовото съзнание се е променило доста от годините в които е описано като теория, но основите са си същите.

  Колкото до Северна Корея отвъд мощната пропаганда нещата са доста по-различни:

  http://separatist.by/razni/432-truth-to-dprk

  Колкото до Куба, естествено, че когато са единици страните с друга система и целия свят ги бойкотира няма как да има стандарт, все пак вътре и да се премахне паричната система, външно няма как да се премахне докато не стане в целия свят.

  Що се касае до средната класа на капиталистическия свят, то вече е планирано и се изпълнява тя да изчезне, вика му се фашизъм и чука на вратата.

  По темата за технически прогрес и комунизъм, но комунизъм по дефиницията на Маркс, а не междинни приложения под формата на социализъм бих препоръчал изключително любопитната статия на John Found:

  http://asm32.info/index.cgi?page=content/2_callPower/3politics/3progress.txt

  За льольовците дето плюят наляво надясно ще кажа, нали сте демократи, ако сте истински такива приемете с достойнство чуждите мнения по всякакви теми включително и икономически системи, пък нека мнозинството решава кое е по-добро.

 7. Stilgar

  @jazzman доводи нямаш само намеци „ще видиш като нещо си как ще си смениш мнението“ (без да се обяснява защо ще си го сменя) или съвети „направи нещо си“ (без да се обяснява защо да го правя)

 8. Rabin

  @Stilgar „Rabin да не вадя статистиката колко хора в Европа си притежават къщите щото знаеш, че няма да е добра за тезата ти.“
  Има разлика дали имаш къща в Англия, или Куртово Конаре, като се пенсионираш. Спокойно могат да дойдат тук да забогатеят като теб, ама нещо дори бягат наобратно, англичаните де купуваха тук.

  @Гатака, нямам нужда от психоанализа, но пиши, не ми пречиш. 🙂 Нали не е задължително да ме харесваш?
  Много от това, де си мислиш – не е вярно. Готов си за клубчето, сериозно говоря!

  „Има нещо което те тормози, нещо хронично – ти си знаеш. “
  Много голяма тема отваряш, има разбира се, но е свързано с бъдещето на популацията ни на територията, като цяло. И къв ще го кършим ако одрътеем тук. Не е лично към мен.
  Много се забавлявам като ви чета, признавам. Като дрога сте! Малко да се отъркам в богаташи, не ми се случва всеки ден!

 9. Rabin

  @Трики, силно мнение, евала. Дабъл пост само заради теб.
  Но по другите клубове има един де е живял в сев. Корея, и хич не е добре. Направо страшни неща разправя, като по Виденовата зима + тотален тоталитаризъм.

 10. jazzman

  @jazzman доводи нямаш само намеци „ще видиш като нещо си как ще си смениш мнението“ (без да се обяснява защо ще си го сменя) или съвети „направи нещо си“ (без да се обяснява защо да го правя)
  Ти си интелигентно момче поне, като такъв те знам още от времето прекарано в научиМе. Всички порастваме, живота се променя около нас и ние се променяме. Останах учуден, когато само след 5 г емиграция се прибрах в българия и видях приятелите си с които съм ял и пил преди променени и не същите. За мен най-важното винаги е било едно – семейството.

 11. gatakka Автор

  @Rabin съгласяваш се с коментара на @Tricky а ние обясняваме същото.

 12. Tricky

  @Rabin да не разводнявам темата, но как иначе да е в страна която е под постоянна заплаха ? Условията са такива, че крайните обстоятелства пораждат крайни мерки – другото го знаем, отваряш границите, отваряш пазара и потъваш безславно докато рупаш макдоналдс и бачкаш за някой аутсорс. Дори да имаш къща, жена, деца, всички ние сме едни колонии които в момента в който се установи официално новата глобална власт и последните кранчета ще бъдат врътнати и ще се превърнем в концлагери. Това, че ни хвърлят трохи е само до време и това време вече изтича.

 13. Rabin

  „В ИТ сектора като процъфтяващ и такъв с бъдеще преобладаващата част от хората са с дребнобуржоазно съзнание. Те винаги са на страната на шефа, винаги са на страната на бизнеса, дори когато самите те са наемни работници и това ощетява самите тях и другите в тяхното положение.“

  Gataka, нямам такива наблюдения, прочети внимателно.

 14. jazzman

  „Дори да имаш къща, жена, деца, всички ние сме едни колонии които в момента в който се установи официалн….“
  То и на Запад е така бре Tricky. Разликата е само в манталитета на управляващите. Примерно, тоз новият канадски премиер е пълен въздух под налягане, напомнящ ми българските политици от времето на виденов и царя.

 15. Tricky

  @jazzman Аз не съм твърдял, че не е, но има англосаксонски свят и останалия. Тоест ще продължи да си има наши и ваши дори след глобалната трансформация, въпреки, че за обикновения човек адът ще е еднакъв навсякъде.

 16. Rabin

  „Rabin а ти в кой сектор си и на каква позиция?“

  Вече написах с какво се занимавам. Защо питаш?
  Или трябва да съм бил на всички възможни позиции в живота, 2-3 съпруги и 10 деца, за да имам мнение?

 17. gatakka Автор

  Виж, наистина загубихме прекалено много време в глупости. Ти казваш, че всички в IT сме бедни, неоценени, лижем задниците на шефовете за дребни облаги, самия факт, че работим за някой друг ни пречи да се развием, манталитета нещо ни куцал. Прекрасно.

  Просто ми е любопитно, ти си в сектора, някой ти плаща за да бачкаш от вас, на нас (другите в IT, бедните) ни плащат да бачкаме в офис.
  Или не ти плащат?

 18. Rabin

  „Виж, наистина загубихме прекалено много време в глупости. Ти казваш, че всички в IT сме бедни, неоценени, лижем задниците на шефовете за дребни облаги, самия факт, че работим за някой друг ни пречи да се развием, манталитета нещо ни куцал. Прекрасно.“

  Отдавна те помолих да не ми приписваш неверни неща, и да спирам да пиша. Не ме остави, и ето ни сега в начална позиция. Нищо не си разбрал.

  „Просто ми е любопитно, ти си в сектора“ – не, мета улиците

  „някой ти плаща за да бачкаш от вас“ – не, аз им плащам да мета
  „на нас (другите в IT, бедните) ни плащат да бачкаме в офис.“ – искам да се отъркам в богаташи, затова съм тук. Не сте бедни.
  „Или не ти плащат?“ – споменах, аз плащам, за да ви е чисто.

  Имам 10 деца и две жени. Само тихо, че е незаконно! Затова съм лаконичен, да не се усетят една друга.

  Виж кво яко видео ви домъкнах!

 19. Rabin

  Е, не, почна и да триеш постове! Айде, оставям ви на себе си, да се хвалите колко сте яки, че ви умряла циганката! Няма да ви развалям рахатлъка!

 20. gatakka Автор

  В този блог има правила, колкото и да не са стриктни има правила. Това което постна беше тотален офтопик при една толкова размита тема. не на всяко място е като в dir.bg да се псуват на майка, да няма цензура, и всеки да си говори по каквато си иска тема във всеки един момент (не знам дали си от там, давам пример)

 21. Caroline Maline

  Hello sweety, I am happy to tell you that you’ve been talking with me (super advanced bot AI) for 400 comments, 9 pages straight.
  Мога да пиша и български, всичките хора са фалшиви, те са постове от мое име.

 22. gatakka Автор

  ха, ха, ха.
  Много умен бот, който не може да си напише правилно името дори 🙂 Ех, така е, като копирате с моите правописни грешки 🙂

 23. Noone

  Според мен 3000 е някаква нечувана заплата. Аз вземам по-малко от половината на тази сума, и успявам да изплащам собственно жилище.
  Другия вариянт е фирмата да те премести в Пловдив, от всичките ми мознати на не мениджърски длъжности, максималната заплата за която съм чувал е 1400 чисто, немиджъри вземат мах до 2000

 24. byordanov

  @Noone, относно тези твои познати за София ли става на въпрос, понеже 1400 за София ми се струват малко….

 25. Бял кюнец

  По принцип спрях да коментирам тук, откакто пуснах два коментара за „Вси светии“ и те не видяха бял свят. Почти се светнах, че и тук е забучен някакъв js, който, ако не се изпълни, духаш супата. Точно като в n2n. Вероятно дори е същият. Досега правех изключение за n2n, но откакто Найден ми спря ogg от новата 2016 год. и там отебах.

  Иначе съм имал щастието и гордостта да коментирам тук девет години.

  И защо сега изневерявам на новият си принцип, ще се разбере в края.

  Иван написа нещо по темата, защо някакви хора „дарявали“ и за първи път там видях толкова много храна по негов адрес. Дори мислех да се намеся в негова защита и дообяснения, но js и т.н.

  Сега в тази публикация е още повече. Абсолютен рекорд. Малко са неговите публикации с толкова коментари, камо ли повечето отрицателни. И не мисля, че е само заради Дир. Дори, когато го налазиха от Vbox 7, не бяха толкова коментарите.

  Мисля, че причината да са толкова много и отрицателни е същата, поради която Open Fest е вече с навалица като премиера на нов хипермаркет, изглед/обстановка на Mall и качество на докладите като на митинг на БЗНС.

  Първата порода са най-интересни. Нито един, нито една, нито едно от съществата, които го оплюха за правопис, не показа с нищо, че самият той, тя, то го владее. Нелепост до плач.

  Единият дори изкрещя (в нещо, което може би трябва да е послепис), че е неграмотен мъж. Но иначе поучаваше, кое как се пишело. И това беше единственото, което казва. Тропкам с показалец по слепоочието си и се надявам и тези „правописни капацитети“ да го сторят. И най-добре да се скрият.

  Не, че по този въпрос не се намесиха хора в защита на Ванков. Имаше такива. И дори казваха верни неща. Но пък казваха и откровени глупости, като това, че програмистите не били си изкарвали хляба с правилно поставяне на запетайки. А в действителност програмиста не е нищо по-различно от писател, редактор и коректор в едно. Да се чудиш, как не го осъзнава, пък гледайки с поглед пред интегрираната си среда за разработка.

  Има и една друга група, програмисти. Те нахраниха Ванката по друга линия. Един от тях е толкова велик, че си гледа инспектора, но не познава стандартен WP. С цяла длан се бия по челото. Ако продължаваме в тоя дух, следващият път ще си бия сам шокчета, което вече си е чист мазохизъм. Ама хайде, аз съм прост, ама тия хора, оти и они са мазохисти?!?

  И седяло грозно било в spybook променливи по get и номера. През оная работа ми е за шпионските мрежи и явно не съм модерен, но за мен това си е редовно и на всичкото отгоре ми е удобно. Ако някой има проблем с изяществото на цифрите и не го вижда, се питам изобщо защо е станал програмист? И как? Как е изтърпял цялата тази грозотия (липса на естетика), че е стигнал там, дето е?

  Единият се изтропа, че Иван му паднал в очите, защото, разбираш ли, бил почитател на опънатия сос. Аз мога да кажа същото. Но също съм и сигурен, че за него, Иван и мен опънат сос са различни неща. Твърде вероятно Иван нарича опънат сос, това, което за мен е свободно ППО. А за човека, кое е опънат сос, сигурно сам не знае, а аз не се осмелявам да предположа.

  Аз също имам за какво да храня Гатака. Случи ми се. Не съм съгласен с него. Но не за неща дето е писал тук, а за такива, които напоследък говореше по събития на Softuni. Макар сега да се стреснах, че вече не е „шефче с беемвенце“, а черноработник. Как и защо се е с случило това, не разбрах. Той сам смотолеви нещо. Но това е все едно да е бил министър и да започне нова работа като чистачка-параджия. Щото модерното devops е точно това. Ни щука, ни рак… един върши работа на двама, несъвместими… нискоквалифицирани. Нищо, че за чистачка-параджия се било давало седем бона, голям праз.

  Но след като вече не е „шефче с беемвенце“ (по собственото му определение), се чудя защо говори като такъв на въпросните събития.

  И аз съм бил на дъното, много пъти, сега пак. Но някак си не се правя.

  Част от това му мислене се е прехвърлило и в публикацията горе, но няма да го обсъждам сега. Това е път, който сам трябва да извърви.

  Знам, че Ванката не ме е разбрал, какво казвам. Има го тоя проблем. Може би в съвременното общество боравим с твърде абстрактни понятия. Не сме конкретни. Езика ни не е прям.

  Ако някой все пак ме разбра, поздрави за него.

  Намеси се в играта Дир. Дир е най-пропадналият форум, който е съществувал в българската история. И така не е от днес, вчера. Така е от основаването му. Спомням си, как тия същите хорица през 2006-та обсъждаха, че четири стотака (в лева) не е зле за заплата.

  Спомням си и този „корпоративен“ отворко няколко години по-късно се хвалеше, как преди година бил безработен, на издръжка на жена си и ядещ филии с пастет, а сега купил на жена си Бентли. Разбира се дълбоко в себе си вярваше, че заслугата за бентлито е негова. Мъчното е, че най-вероятно и днес още не е разбрал, какво точно му се е случило в тази година между пастета и лимузината.

  Някои чички имаме кофти съдба да помним някакви неща. Но няма защо да се пъна. Първенюто няма да схване. Иронично цитира разказ по темата на Щастливеца. Ако можеше да помни от училище, щях да очаквам следващият преразказ да е по Дюма. Хич не са малко успехите в цирковото изкуство у нас.

  За мен по-забавно беше, че Ванката не схващаше заплахата на „големите“. Те му казваха, че нямало да си намери работа. С други думи „те“ са нещо като мафия. Държат целият бранш и каквото кажат, ставало.

  Допълнително онагледяване на мисленето им е „синьото жони“. Гатака помисли, че говорят за трева, а те говореха за уиски на възрастта на метресите им (Джони Уокър със син етикет). Сещаме се веднага кои са единствените у нас, които си харчеха (харчат) парите за „коли, курви, скъп алкохол“. Точно така това са мутрите. Само дето борческите времена свършиха отдавна, нищо, че министър-председателя ни е действаща мутра. Борците днес ги има още, но са последните мамути и ще отстъпят път под напора на еволюцията.

  И пак забавно е, че когато си пишеха променливите а1, а2, а3, не се правеха на борчаги. Може би, защото тогава реалните борчаги щяха да ги настигнат и смлатят съвсем наистина. Днес обаче помпят в залите. Опа, кои бяха тия дето блъскаха железа преди? Три на нула.

  Излиза, че вярно те докато живееха в мизерията на деветдесетте са мечтали за лесни пари, мускули и курви. И са пропуснали новият век. Което е жалко. Те всички бяха инжѝнери. А се върнаха до примати. И пак борците говореха на „момче“, за да станат разгромните четири автогола.

  Чест му прави на Rabin, че призна някои от нещата. Само дето не са десет години все още, но някакви хора предпочитат да забравят бързо. Стана след влизането ни в ЕС. От друга страна някой от тези ревещи за заплати „клубари“, чистосърдечно си призна, че негов колега оставил волнонаемничеството и задрапал да се връща на сигурното. Смешен плач.

  А за да има от всичко по малко се намери някой, който да възхвалява комунизма. Рабин взе, че го похвали, на което пък Иван се опита да се изгаври, че бил наистина комунист, което обаче остана неразбрано от Рабин.

  Писанията на Джон Фунд ще оставя настрана за момент. Започнах коментар по тях и така не го довърших. Но това за КНДР беше ново за мен. За съжаление на автора КНДР не е комунистическа, дори не е социалистическа държава. Отдавна се отказа от това. Сега си е обикновена военна диктатура.

  И въпреки това е очевидно, че се подхвърля пропаганда. В Пхенян нямало режим на тока. Никой не казва, какво е положението в останалата част от страната. А и зимата как е, като всичко идва от ВЕЦ-ове. Имало модерни магазини. Обаче по снимките от тях си пролича, че това са freeshop и хотели. Те не са достъпни за корееца. Все пак и ние го живяхме същото, помним. В модерният магазин за лаптопи се продаваха машини с M$ Windows 7 и… XP. В магазините за бяла техника и хранителните, изобщо не преливаше от някакво изобилие. Модерна медицинска техника така и не бе показана. На метрото беше показана една снимка на спирка удивително приличаща на една от известните спирка на московското. Странно, кой ли я е строил? А дали има други спирки? Наплив не се видя. По-скоро приличаше на посещение на музей. Показа се един вехт влак и той беше… над земята в някакво депо. Показаните автомобили също се брояха на пръсти. Имало луксозни ресторанти. Луксозни ресторанти за властта имаше и у нас. Имаше снимка (повторена два пъти), която твърдеше, че хората на нея са с умнофони, при очевидният факт, че не са. И последно едва ли е нужно да се питаме, кое бихме предпочели — Кванмьон или Интернет.

  Накратко, там социализма си е жив, само без идеологията. Нас поне ни залъгваха със светлото бъдеще, за да сме търпели диктатурата. Там и това няма. Но очевидно, пропаганда има.

  И още една вметка. Когато направи най-първите си уроци, ти ми стана кумир. Стана за това, за което всички знаят и всеки е казвал. И в тази тема се спомена няколко пъти. Но не е хубаво човек да има кумири. Ще изпитвам уважение и занапред към теб, но не прави и ти кумири. Особено този Радо-Радо изобщо не може да стъпи и на малкият ти пръст. Той е просто едно пишляме понаучило малко Хаскел и js, попрочело малко „надъхващи“ неща, и толкоз. Много чували сол има да изяде да стигне наблизо до теб. Още дълго ще е дете, не глупаво, но дете.

  Наистина няма нито една причина да се прекланяш пред него. Хаскела и бързата мисъл не е нищо кой знае какво. Езика Хаскел не заслужава чак такова преклонение. Това, че някакви книжки по него са те шашнали, не го прави голямата работа. Това, че Радо-Радо говори бързо и привидно смислено, не го прави голям пич.

  Дано скоро се оттръскаш от заблудата по това момче. Момчето не е лошо. Не казвам това. Просто, ако приемем, че ти си в първа бундес лига, той е в първа окръжна някъде в Анадола. Отначало написах „английската висша лига“, но го смених, за да не помислиш, че те превъзнасям. Сравнението е само за онагледяване, а не да покаже реално, колко си голям ти.

  И не, когато написах тези редове, не бях прочел още мнението на Жонката. Макар последният частично да греши за теб, радвам се, че също ти е казал нещичко за Радо-Радо, което (видно е) бая препокрива моето мнение.

  И така най-накрая, най-после стигнах и до същественото, заради което пиша. Нарочно изписах толкова. Едно, че си обичам да пиша. Второ, че отдавна не съм коментирал тук и вероятно скоро няма пак да го сторя. И трето, за да откажа спайбукарите и туитчовците да го четат.

  Много народ се хванаха за болестта ти и те храниха, като директно те изкарваха лъжец, негодник, мерзавец. Ти през годините си премълчаваше, за какво става въпрос и сега сефте открехна вратата.

  Обаче, оказа се, че на мен ми е познато, за какво говориш. Хубавото е, че като всяка болест — има лечение. Името на болестта и аз не мога да го кажа, а и имената са няколко, кое от кое по-сложни. Не съм доктор и не мога да го обясня добре, но има нарушение (разстройство) на връзката между визуалният, речевият и двигателен апарат. По-тежките случаи децата трудно се научават да говорят. Имаме и такъв в рода си. При по-леките (като при теб) виждаш нещото, прочиташ го, но трудно мозъка дава команда на ръката да го напише.

  Аз също не знаех до преди години, че такова нещо съществува. Но децата взеха да порастват малкият ми син тръгна на училище. Целият първи клас живяхме в шок и ужас. Защото в училище, няма оправдание — аз не мога да пиша. Веднъж дори чистосърдечно признах на учителката му, че ако аз на времето бях учил толкова, днес щях да съм професор. Как не повредихме детето, не знам.

  Сега някой ще каже, а ве нали е твой син, значи е дете идиотче. Сигурно би бил напълно прав, ако в същото това време сина ми не беше абсолютен шампион по шахмат и математиката му идваше като на сън. Напълно възможно е да не наследява много от баща си.

  Е в края на първи клас, след кански мъки, стигнахме до истината. При училищната психоложка (вече има такива в училище) проведохме серия от тестове и се установи същото като при Иван. Пишеше някакви непроизносими думи при цялото си старание, бъркаше елементарни думи, заместваше букви, някои от които изобщо не звучат еднакво и на места, където е невъзможно да се сбъркат. Точно това уточнение от Иван ме подсети, че има същата болест.

  Решението е повече от елементарно — дълги упражнения. Но не какви да е упражнения. Има си методика. Сложна е за обяснение, пък и аз не съм специалист. Важното в случая е, че у нас е бъкано от висококвалифицирани и евтини специалисти по нея. Тия хора се наричат „ресурсни учители“.

  Когато ние бяхме ученици, такова нещо нямаше. Когато на свой ред ставах родител, разбрах, че това са такива дето помагат на шашавки да учат в нормалните училища/градини, а не специализираните. Повечето родители така си мислят, ако не им дойде до главата. Истината е, че ресурсните учители понякога се занимават с едни от най-умните деца въобще. Виждал съм го на живо и не говоря за своето дете. То си е моето гарванче.

  Така, че Иване, това, което трябва да сториш, е да си намериш такъв. Видими резултати ще имаш почти веднага. С малко късмет в рамките на една до три години, ще бъдеш излекуван напълно. За нас вече тези времена са лош сън. Успех!

  п.п. Забележи, че се прежалих да пусна Iceweasel, за да коментирам тук, но това няма да го сторя отново. Чак такъв мазохист не съм. Хром и Мозила трябва да умрат. Hashcash не Hashcash, тази болка не мога да понеса. И Hashcash трябва да се гътне възможно най-скоро.

 26. gatakka Автор

  @Бял кюнец сериозен коментар. Прочетох го 2 пъти, доста внимателно. Виждам, че се „познаваме“ от доста време, и може би ти е ясно вече, че аз глава не свалям, правя си каквото си искам и си казвам нещата директно.

  Понякога греша, и си вадя поуки, често не съм на „общото мнение“ и си го отнасям. Често провокирам, защото обратната връзка ми помага за моето развитие като личност и специалист.

  Не съм шефче с BMW и нямам намерение да коментирам защо. Не се разбрахме с хората от Despark. Понякога се случва, всички части поотделно са наред, но събрани заедно нещо не се сработват. Не смятам, че сегашната ми позиция е „понижение“. Напротив, в момента аз правя любимото си нещо – уча нови неща, и вадя нещо работещо, нещо по-различно. Аз съм доволен, от кариери се отказах много отдавна, че и в политиката имах възможност да влезна, но аз си харесвам да уча и кодя.

  За синьото джони разбрах много добре какво е, но се лигавих. Също така разбрах ясно намеците им, че няма да мога да си намеря повече работа в България, а може даже да ме бият 🙂 Прекрасно, ако работодател не ме вземе заради този пост много ще се радвам, че няма да работим заедно. Пазарът все още не е консолидиран, единствената беля която може да стане е при мое участие като „човек на някого по държавна поръчка“ – аз интереси да съм човек на някого нямам. Даже много бягам от това.

  Един интересен факт, след публикацията имах няколко разговора с мастити HR в България, наистина сериозни личности и безспорни професионалисти. Мнението им бе, че не виждат нищо лошо в това което съм направил, но те не биха го направили защото професионалната им етика не позволява. Да не говорим, че моя шеф и неговия антураж също са съгласни с това което казах. Аз глава не свалям. Казвам си каквото си мисля, и явно за това ядосвам определени групи хора.

  За Радо-Радо не зная защо това е твоето мнение, аз това което съм видял от него е положително и достойно за уважение. Не ядем и пием с него всеки ден, не следя изкъсо всичко което прави, но това което съм видял за мен е достатъчно за да го уважавам. Ако в бъдеще изскочи нещо друго ще си сменя мнението, и то ще е базирано на мое виждане а не на факта, че група хора имат негативно отношение и заради конформизъм трябва да го приема.

  За дир вече казах, там са си направили кошарката, там им е комфортно, явно предпочитат места без цензура и модерация с доста бурни страсти. Всеки сам си избира отровата. Няколко човека от там поне се оказаха доста стойностни, нищо че сме на различни мнения, но много сериозно се разминахме в основни разбирания. Не че техните са грешни а моите верни, просто различни и несъвместими.

  За проблема с правописа, нещата са малко по-сериозни от липса на старание да се науча. Наистина, не искам да го коментирам тук. Много е лично, това са си мой грижи.

 27. Бял кюнец

  Две доуточнения.

  ① Въпреки, че Жонката се е изказал по-остро от мен за Радо-Радо, това го приписвам на „етиката в Интернет“. Ползваме си по-силни думи поради „неконтролируемост“. Не смятам Радо-Радо за лошо момче. Напротив, той е умен и упорит младеж, вероятно някога ще постигне много. Просто звездата му изгря прекалено рано. Дали бяха прави да го налагат, няма да чоплим. Това, което казвах е, че Радо-Радо няма твоят житейски опит. Сиреч поне за сега, той не може да е пример за следване. Може да е само едно интересно момче, което да се наблюдава до де ще стигне, но само толкова;

  ② Не е до липса на старание. Описах как малкият ми син го мъчехме по 12 часа на ден, всеки ден и резултати нямаше никакви. Не казвам, че не се стараеш. Просто не знаеш, какво да сториш. А то е извън твоята воля. Сам от положението на нарушена връзка (по-точно едностранна връзка) между сетивният и речево-двигателен апарат, не можеш да се измъкнеш. Но това, че не можеш сам, не означава, че не може лесно (почти на шега) да ти бъде помогнато да се измъкнеш от тази свръх-неприятна ситуация. Както казах, лечимо е. Проблем е, че е толкова късно. Колкото по-рано се хване, толкова по-лесно стават нещата. При трупане на годините е все по-трудно, но не невъзможно. Както казах, намери си един ресурсен учител. Няма нужда да започваш веднага. Може просто да поговориш с него. Упражненията, които се правят са така измислени, че да регенерират връзката. И така уж правиш някакви механични неща, пък се настройва съзнанието ти. Между другото субективно съм останал с впечатление, че жените, особено младите, скоро завършили, се справят по-добре от мъжете. Имаш spybook, лесно може да стигнеш до такъв човек и без да напускаш дома си. Или може да попиташ някой познат психолог да те насочи. Има много ресурсни центрове. Е основно се занимават с деца, но винаги може да се измисли нещо. Сигурен съм, че познаваш поне един психолог. Най-малкото всяка година се минава трудова медица.

 28. Ivan T

  @Tricky – „Rabin и аз преди като теб се опитвах да наливам от пусто в празно наляво надясно по форуми и дискусии. В ИТ сектора като процъфтяващ и такъв с бъдеще преобладаващата част от хората са с дребнобуржоазно съзнание. Те винаги са на страната на шефа, винаги са на страната на бизнеса, дори когато самите те са наемни работници и това ощетява самите тях и другите в тяхното положение. Класовото съзнание се е променило доста от годините в които е описано като теория, но основите са си същите. “

  Буржоазия се казва на друго, била та и дребна. Тук се коментира нещо средно между еснафи и калфи. Понеже едновремешните еснафи са най-близо до сегашните фриленсъри.

 29. Stilgar

  @Бял кюнец качил съм ти ogg-а на n2n (да речем със закъснение от 20 часа). Найден даже даде ogg веднага, но специално не го качих заради големия размер и на следващия ден качих нормален.

  BTW не мога да разбера що не го пуснеш тоя JavaScript на тоя блог и на n2n. Тука (и там) няма 300 вида analytics, реклами и какво ли още не което да те следи, така че каква е драмата?

 30. koenig

  gatakka, хората, до които си се допитал, най-вероятно са се съгласили с теб, за да си спестят нервите, понеже показваш фанатизъм и маниакалност, които са напълно неразполагащи към разумен и спокоен диалог.

  И малко изпадаме в детинщини с това „Познавам еди кой си и еди кой си, които са най-добрите в сектора!“

 31. gatakka Автор

  Не мога да се съглася. Самият факт, че диалога с тях по темата продължи доста време, при това с мнения, дискусия и предложения. Бяхме седнали на по питие в спокойна и приятна обстановка.
  Щеше да е детинско ако споменавах конкретни имена, аз само казах, че тези хора са доказани в сектора, и тяхното мнение е много важно и има тежест. Ако те ми бяха казали, че това е пълна глупост тогава щях да се замискя какво да направя. Нямаше да трия статията, щеше да остане тук. Не знам, не съм го мислил. Както и да е, хора чието мнение има стойност за мен ми казаха, че не виждат нищо грешно. Разминаването идва от неразбирането на някой какво значи да съм зъл. Но и това е друга тема.
  За фанатизъм и маниакалност….хайде да питаме хората с които работя всеки ден, те ще имат по-добри впечатления отколкото ти може би имаш от една статия и 2-3 видеа.

 32. Nevenov

  Уникален си Иване(Gatakka), в България такива като теб за на изчезване.
  Ако някой не те е разбрал, е ясно защо и може би никога няма да те разбере.
  Ежедневно се сблъсквам с хора дето грам представа нямат къде се намират и те никога няма да разберат великата фраза:
  „ДОБРИЯТ СПЕЦИАЛИСТ НЕ Е ТОЗИ, КОЙТО ИМА НАЙ-МНОГО УМЕНИЯ, А ТОЗИ КОЙТО ИМА РЕАЛНА ПРЕДСТАВА ЗА СВОИТЕ УМЕНИЯ“!

 33. licho

  Абе тука много хора пишат какви специалисти са и колко пари заслужават и че 3000 са нищо и ала-бала. Според мен 3000 за България са си добри пари. Нямам против да взимат и повече стига да има кой да дава. Относно опит и знания и претенции. Който плаща той поръчва музиката. Хората търсят нещо което им трябва и дават за него парите, а не за това което вие искате да им трябва и да купят. В Германия средната заплата в сектора се колебае между 3000/4000 бруто. Това означава че можеш да вършиш това за което си назначен. Може и някой да взима повече, но това са хора с отговорност напр. мениджмънт и тн. Ако си свободна професия можеш да искаш от 30 до 400 на час. Но тука има капани, в смисъл какво е натоварването, плюс това че сам си плащаш застраховки и тн. Аз взимам за системна администрация по 50 на час натоварването ми рядко е над 20 часа на месец. Тоест, ако не съм на заплата ме пиши умрял. Мога да имам повече клиенти но не си заслужава защото работя по договор 38 часа седмично и получавам 3500 бруто плюс застраховка и бонуси те. 42К годишно така че го докарвам 50/55.
  Така заплащането ми е над средното в Германия. Вие говорите за тези суми без да вземате предвид какво е икономическото положение в България какви са цените и какво е предлагането.
  Всичко това идва да покаже че повечето хора/тролове тук имат претенции без покритие и се чувстват засегнати когато някой им го каже в прав текст. От тук и коментарите със заплахи, обиди и тн. Това че ние се мислим за велики и тн. не ни прави такива. Ако утре свърши бума на мобилните и уеб приложения какво става. Требва да идете да копате 🙂 или да боядисвате паветата жълти че да искарате некои лев. Аз мойто съм го изкопал и здравето не ми позволява ама ако се наложи ще дърпам каиша кво да правя: )

 34. Ivan T

  licho, на 3500 чисти трудно ще намериш средно опитен и читав човек да пише софтуер. За София говоря. Системното администриране е от най-нископлатените IT-та, сума статистики има в Нета, не бързай да сравняваш нещата. Нашите програмисти си админват системите между другото, без да го броят за някакво сложно нещо. Кодерите по UK почват от 45 000 паунда годишно, средното е около 60 000. И не само, разни офшорни зони също плащат подобни доходи, без да са някакво изключение. Аз лично тия дни ще ходя на второ интервю в София за 4500 паунда месечно в Лондон, средно ниво опит. За senior заплащането е обявено към 7000 GBP месечно.
  Иначе тука реват как нямало специалисти. Идват пишман чорбаджии с огромните претенции, да живееш пред монитора и да си софтуерен нинджа за 1500 евро месечно. Ами те на набедените емигранти дават 1000, без да работят, че и подслон и храна включва при това.

 35. licho

  Аз държа на това което съм написал. Няма как един програмист да администрира между другото
  600+ работни станции, 500 + телефона 100+ сървъра, 80+ и Cisco устройства. Колко според теб са сървърите в един Datacenter. Реалната заплата на Java Senior Entwickler Германия например е между
  3.146 – 4.823 € !!! За сведение >
  http://www.gehalt.de/einkommen/suche/java-senior-entwickler. Например Сoftwareentwicklerin/Softwareentwickler Java + Web
  ista International GmbH
  Essen
  04.02.2016
  3.338 € – 4.489 €

  Както съм написал за Германия, която е много по-добре развита икономически от България ,
  3500 си е добър доход. Ако има и 13та заплата и бонуси.. Ехее 🙂
  Не съм от слабо платените сисадмини гарантирам ти. Имам повече от 15 години опит и една камара админски сертификати от Linux, Windows, Cisco. Най ниското заплащане което съм получавал в Германия е било като програмист а не като сис и мрежови админ 🙂
  Правих при един шизофреник некакви бази данни и се радвам мн. че не съм в тая област 🙂
  Живи и здрави и късмет на всеки да си намери мястото и заплатата дето я иска.

 36. gatakka Автор

  Ама то няма лошо да искаш, ама за да искаш и да получиш трябва да имаш – в конкретния случай умения. Никой не очаква старши в България да работи за 1500, не че работодател ще откаже, но не е реалистично. Така че когато човек иска 7000+ на месец трябва да си ги заслужи. Да не казвам да си ги изработи, че някой хора са много чувствителни към думата работа, работило се на тръстиката и на тухлите… ама да не влизам в тази безумна тема.

 37. licho

  Това беше отговор за Ivan T. Иване 🙂
  Аз съм доволен от мойто заплащане а пък като човек не е добре със здравето файдата от парите.
  Така че живи и здрави потребявайте умерено и искайте умерено 🙂 Не е без значение какво ти е работното място и колко ти е натоварването. Това убива – поне в моя бранш е така. Аз предпочитам спокойно работно място с 3000 заплата пред 4500 в голям Datacenter дето сигнализацията не те оставя да спиш търчиш по нощите да правиш връзката я към Норвегия я към Египет, имаш кампус колкото малък град и като ти гръмне switch от 400те дето ти са на главата и срине и останалите трябва да бягаш маратон и да имаш нюх на куче да го намериш кой е. И като ти спрат производствените линии и ти висне шефа на главата да ти обяснява че губят по 5 милиона на час и требва да го направиш сега, веднага и даже преди това 🙂 инфаркта ти е сигурен. И то преди 50. Пиша по преживяно. Та затова парите не са най-важното.

 38. Ivan T

  IT областта е толкова сложна и мащабна, че няма как да сложиш калъп за очаквано възнаграждение, и умения. Всеки е прав за себе си. Гатака е прав, че цитираните от него 7000+ са ненормална заплата за БГ, защото стандартът ни е безумно нисък. Aз лично не вярвам цитираното момче да се изтъпанил чак толкова, но няма как да знам. На тия пари обаче няма как да намериш кодер със 7 години опит в UK. Плаща се доста повече. Те затова чужденците идват тук с неимоверни очаквания, защото сме евтини, грамотни и търпеливи маймуни. На всичко отгоре се държат и като с втора ръка хора, защото им го позволяваме.
  От сутринта до сега на мейла ми дойдоха 2 предложения за работа през социалните мрежи, и то дори не търся работа в момента. Едната е компания на Алън Мъск, накакви фотосолари. Половината свят се е юрнал при нас, защото сме им без пари. Убер дори нямат дейност тук в момента, но си направиха софтуерен отдел, поради гореспоменатите причини. Мисля, че и сега наемат програмисти.

  Личо,
  и ти си прав, че е важно и да ти е комфортно. Обаче кажи кой е виновен, че губел шефа ти по 5 милиона на час. Ти ли, че си се разчекнал сам да душиш 400 switch-а, или защото шефът ти е намерил кой да го работи сам това, и да отговаря денонощно. Има един лаф, че ако има достатъчно евтини и умеещи – и кварталния бакалия ще си поръчва по един голям софтуерен проект, да мисли вместо него. Ако всички се навиваха да кесят денонощно край машините, щяхме всички да сме на минимална заплата.

  Пазар като всеки, търсене и предлагане. Няма място за сърдене. Сега на мен ми е кеф, че петролът е евтин, преди няколко години бяха на кеф петролните картели. Някои хора се изживяват като кандидат-еснафи, и затова се вдигна такава пушилка по темата. Нищо повече, нищо необичайно.

 39. gatakka Автор

  @Ivan T прав си, не мога да оспоря логиката ти. Станахме тази желана дестинация точно заради баланса на качество и цена.
  Има един друг въпрос обаче, конкретно за UK, ако някой може да ми отговори. Как може човек без образование по специалността да започне работа в UK. Възможно ли е, ако е, колко е трудно.
  За Франция знам, че ако не си завършил подходящите места, може да си НАЙ НАЙ, но няма и да те погледнат.
  Защото тук над 60% от хората в сектора са без образование, или не е по специалността (и аз съм от тях)

 40. Ivan T

  „Как може човек без образование по специалността да започне работа в UK. Възможно ли е, ако е, колко е трудно.“
  Учил съм средна ръка унивеситет, магистър съм. Тази вечер имам уговорено интервю за Белгия. Другата седмица ще се изпитваме с Лондончани ( не аз тях де 🙂 ) Ходих и на живо до УК преди време, но не се харесахме за малко.
  Съвсем без образование не знам дали ще се получи. БГ университетите ги признават. Което ме учуди – признават дори студентските години за IT стаж.

 41. licho

  В Германия е така наречената хартиена икономика затова всекакви сертификати, курсове, бележки, препоръки са добре дошли. НО! ако им трябва човек за работа и ти можеш да я работиш си добре дошъл дори и да не ти е по дипломата. Първото условие е да шпрехваш немски и ако и си вършиш работата цената си нямаш. Разликата с образование и без ако въобще я има е до 200 евро не повече. И аз не съм по специалноста и съм учил в селски университет, ама това никога не ми е пречило.

 42. Georgi

  gatakka, ти какво висше си изкарал ако не е тайна? И ако не е свързано с ИТ, това пречи ли ти по някакъв начин, за различни позиции? Просто тази година мисля да влизам нещо, обаче не знам какво, някои ми казват информатика, пък други друго и още се чудя. Иначе работя като web developer. Какво би ме посъветвал?

  Поздрави,
  Георги

 43. gatakka Автор

  @Georgi аз съм със средно образование, нямам висше. Така ми се стекоха нещата и живота.
  Дали има смисъл да учиш висше в България? Отговора ми е ДА, категорично.
  Причините не са уменията и знанията които ще получиш, но ще си в среда на хора с твои интереси и това помага МНОГО за развитието ти. Контактите, социалните умения, достъпа до някой „програми“ е безценен. Винаги можеш да прекъснеш, спреш, прехвърлиш, продължиш….
  Дипломата е като презерватива – по-добре да я имаш и да не ти трябва, отколкото да ти потрябва но да я нямаш 🙂

 44. jazzman

  „Има един друг въпрос обаче, конкретно за UK, ако някой може да ми отговори. Как може човек без образование по специалността да започне работа в UK. Възможно ли е, ако е, колко е трудно.“

  Нещата винаги са били едни и същи. Ако нямаш твой човек да ти даде шанс / кредит да започнеш е много трудно. След това, всичко е в твоите ръце.

 45. Stilgar

  BTW оня ден бях на едно интервю и ме питаха и за референциите (не точно същият въпрос, а .NET еквивалента) и за SOLID. Е и много други неща ме питаха.

 46. Stilgar

  Разбира се. Само докато разнищвах акронима SOLID ми изхвръкна от главата кое беше O-то. Най-много ме накараха да се замисля като ми казаха „обясни един принцип от тея, който си избереш“. Моментално изпаднах в Analysis paralysis ( https://en.wikipedia.org/wiki/Analysis_paralysis ) и се опитвах да реша кой е най-подходящ за обясняване (иначе мога да ги обясня всичките) и той накрая вика обясни Single Responsibility 🙂

 47. Ендер

  Творбата е съкровена изповед, отражение на дълбока екзистенциална драма, провокираща етическите устои на лирическия герой. Риторичният въпрос „Защо съм зъл?“ недвусмислено говори, че пред себе си имаме човек, чието мислене, душевност, мироглед са подчинени на ценностите и нравствено–моралните норми на патриархалното християнско общество. Мотивите (оставащи загадка за посредствения читател) от една страна и кармичната необходимост за осъществяване на тъмната страна на личността – от друга, представят трагичните измерения на страданието на лирическия герой. Същевременно, от коментарите към творбата се изяснява, че интервюиращия признава своите кусури, изразяващи се в непоправима /по думите му/ неграмотност, липса на образование и др. и въпреки това, той намира морални сили да издевателства над чуждата самооценка (заедно с прилежащата й личност). Достигайки зенита на вътрешния си конфликт, лирическия герой е готов в името на алтруизма да достигне до невиждана крайност – да пожертва собствения си професионализъм (държейки се като „ГОЛЯМ задник“ ). В хулите към кандидата всъщност звучи болката на хуманиста, чиито идеали нямат място в един свят на меркантилност и посредственост. Всъщност творбата би могла да бъде определена като „трагедия на съзнанието”, която не може да остави безучастен дори случайния минувач.

 48. gatakka Автор

  @Ендер доста интересен изказ и мисля, че сте схванали основната теза и нейните нюанси. Споделих житейски опит за може всеки с малко мисъл да направи изводи за себе си, и си понасям негативите и позитивите от тези свои действия.

 49. Преслав

  Идиотизъм на ентЪ степен.
  Не защитавам никой!

  Но все пак е глупаво да не знаеш основи на OOP и какво е предаване по стойност и по референция.
  На скоро леко ни съкратиха 3 seniors и един 1 junior , както и дизайн и QA. Наложи се да ходя на интервюта… (най-приятна част, да ходиш при пвсевдо програмисти, който да ти оценяват знанията) попаднах на едно място където ме попитаха как мога от 3 таблици да извадя акаунтите на хора който имат реална и ( реална и виртуална сметка) като ги групирам. Отговора на про-девелопъра беше с един селект, който да има 3 субселекта. В края на интервюто ми казаха – “ До 1 -2 седмици ще ви се обадим“, отговора ми беше – „Не си правете труда“. Защо -попитаха. Защото се наложи да седна и да обяснявам на „старшият“ повреме на интервю как работи суб-селект и какви са приумуществата на join в случая които бяха ми дали.
  Върха на сладоледа, който не го споменах пред тях- пиши сортиране и sql заявки на хартия…. нооо това нещо мога да го преглътна.
  На една част от хората, пишещи тук, които знаят какво е треит и как и кога се ползва… са напълно сигурно, че ако нашишеш бъбъл сорт – или нямаш никакви основи в алгоритмите или просто в момента правиш отбий номер.

 50. Bataka

  Ето един такъв , на първо ще иска много пари , после ако решиш да му ги дадеш , ще каже това не го мога и ще откаже..
  Човека е с много дипломи със стаж като web програмист (но всъщност е бил дизайнер) казва че работи на PHP но не го може , ще каже аз Magento не знам.

  И не можеш да се договориш по никакъв начин.. Според човека е луд , шизофреник с мания за величие и нагъл.
  http://plamcom.net/bg/index.php?id=1

 51. jazzman

  Няма нормален човек, който да бяга от голяма заплата с добри условия на работа. Поне аз не познавам. 🙂

 52. ウォーロック

  Аз пък изобщо не познавам никакви нормални хора. То май и няма такива. Всеки луд с номера си 😀

 53. Ivan Tcholakov

  Мисля, че съм нормален, но бягам от голямата заплата. Аз обичам безкористно печалбата. 🙂

 54. АнонимнаБатка

  Напълно потвърждавам, във фирмата където работя аз и един коелга водим интервютата, не защото сме много квалифицирани да ги водим а от простия факт, че няма кой друг да го прави 🙂

  От 5 кандидата за Junior без един ден стаж да се иска, тези които знаеха най-много искаха най-ниски заплати, а симпатягите къде направо нищо не си знаеха искаха от порадъка на 2 хиляди лева чисто, за справка във сериозни фирми занимаващи се със C++, където уж се взимат малко повече пари заплатите за Junior са между 1500-2000лв 🙂

  А най-големия фейл беше един пич къде се самоопределяше като MID, но не знаеше какво е метод и искаше 3к заплата.

  Една молба към колегите водещи технически интервюта – колеги не забравяйте, че довчера и вие си търсихте работа за junior позиция и искам преди да почнете да си избивате комплексите да се сетите вие колко знаехте тогава, че и сега колко знаете.

 55. [email protected]

  Защо си зъл ?!
  Защото си психопат.
  Масово хората,които са минали през теб в СофтУни не знаят,къде се намират.
  Все едно не помним едно време първите ти туториали,какви глупости дрънкаше.

 56. gatakka Автор

  Че съм психопат такъв съм, не споря, че съм правил грешки, правил съм но никога не съм искал 5,7,10 хиляди заплата за неща които не разбирам и като ми кажат че не разбирам сядам и уча.

 57. [email protected]

  Живеем в свободни времена (уж).
  Всеки може да се пише за,какъвто си иска.
  Всеки може да има,каквито си претенции иска откъм заплащане.

  Твоята работа,като като интервюиращ или там,какъвто се падаш е да анализираш човека и в последствие да му разясниш различията във вижданията ви(умения,знания,заплащане) ако има такива.

  Масова практика в БГ е да те направят на 2ст, да ти се подиграят и унижат.
  За нещастие балнаксния манталитет на някои хора никога не ги напуска,колкото и начетени да са те.

 58. gatakka Автор

  Никого не съм унижавал. Писна ми да се обяснявам като ученичка.
  Ако дойдеш и ми кажеш че си начинаещ и не знаеш нещо и можеш да мислиш си ми най-любимия човек.
  Ако дойдеш и ми кажеш, че си старши искаш хиляди и хиляди а не знаеш фундаментални принципи тогава казвам кое не е наред, а ако искаш се обиждай, не е мой проблем. Забелязвам, че е някак си нормално хора с грешни оценки за себе си да приемат много лично външната критика. Не може да се направи по „мекия начин“ с тях.

  И ще спомена себе си, колкото и да е грешно – ти сам ми каза, че съм говорил глупости, и аз знам, че съм говорил глупости, погледни коментарите под тези видеа какво става? Аз питам защо са глупости, обяснявам ми се, помислям, разбирам, извинявам се и почвам да го ползвам. Защо? Защото винаги има някой с повече опит и знания и тези хора (с практиката) трябва да се слушат.

  Писна ми да се обяснявам като ученичка. Писнало ми е от хора с няколко мозъчни клетки (не че аз имам повече, ама поне се мъча да ги ползвам).
  Днеска гледам комерсиален скъп платен професионален продукт (който идва често със Cpanel) в който имам следните таблици
  – mod
  – mod1
  – mod_old
  – mod_old1
  – mod_old_old
  – mod_1old
  – mod1_old1

  Всички се ползват, имат еднаква структура но различни индекси и foreign keys между тях.
  На тоя дето го е правил никога явно не са му казвали, че трябва да поучи малко повече и най-вече да помисли.

 59. [email protected]

  Явно аз нещо съм сбъркан.
  Естествено,че има shitty code everywhere.
  Точно,като ученичка се обясняваш,как ти си имала 6,пък тая до тебе,къде е преписала имала 6 минус.
  То ако нямаше и всички бяха супер капацитети сектора нямаше да е в това положение.

  Лично аз с този манталитет,никога не бих те сложил да интервюираш хора.
  Водиш се senior dev явно,но налице са доста личностни проблеми(изкл. техн.).

  Не се обиждай.. просто наблюдения.

 60. gatakka Автор

  Малко съм афектиран в момента и за това реагирам така.
  И не, не се обяснявам защо оная имала 6 минус, хич не ми пука кой колко си вярва, кой какво мисли за мен, но аз ще трябва да работя с този човек (евентуално) и не само аз а целия екип. Предполагам е излишно да обяснявам колко е сложна темата с хората в екипа и как работят заедно. Ако започне работа при нас ще бъде аутсайдер, често няма да има възможност да му се обръща внимание за тъпи въпроси от типа „Защо sort ми променя масива на място а не ми връща нов масив“ или „Пич, не е гот да имаш 10 new Something() в конструктора“.

  А дали аз съм подходящ за интервютата – най-вероятно не съм и не ми е любимо нещо, но пък който реши да работи с нас му е ясно от начало че тук не си клетка в екселска таблица забита в някой ъгъл и никой не знае какво правиш. Не че е лошо, но ние сме проактивни, важни решения се взимат от самия екип, early adopters сме на доста технологии и за това търсим определени профили -хора които обичат да човъркат, спорят, защитават мнението си и имат характер.

  И последно, да имам личностни проблеми, кой ли няма, но поне при мен са ясни какви са и са „социално приемливи“.
  Винаги ще има оферти за Нинджа програмисти, Джедай програмисти…. и всякакви такива, което реално значи пичове способни да работят по 80 часа на седмица най-вече върху презентациите слоеве.

  Е аз не искам да работя с нинджи, джадай и хеликвощерици а с разработчици с които може докато си псуваме Docker (примерно) да намерим решение на проблем на който дори и техния официален платен съпорт не може.

  Ако някой от коментарите ми те е засегнал по някакъв начин се извинявам, не е било насочено към теб, просто имаме различни разбирания.

 61. [email protected]

  Нищо не си ме засегнал.
  Просто начина по,който подхощаш към хората не е правилен.

  Ще ти дам само един пример.
  Интервю за senior web dev.
  Човека идва на срещата,никой не му е погледнал cv-то по обстойно.
  Сумата за,която претендира е конкуретна на пазара.
  Задава му се въпрос:Може ли да се запази и ако да по какъв начин сесията на потребителя на устройстовото му.
  Човека започва усърдно мислене на глас,започва да говори за offline storage ала бала.
  При,което интервюиращите започват целеносачено да говорят някакви глупости с насмешка върху нещата,които тои казва.
  В един момента става и си тръгва,усетил подигравателното настроение.
  Отговора на въпроса бил – да може в куки.
  В последствие се разбра,че човека има сериозни проекти зад гърба си,работа с google,microsoft и все големи имена.
  Интервюиращите изобщо спряха да слушат след 10сек.

  Така,че представата за потенциала трудно можеш да си я вземеш с няколко отговора,като „не съм го ползвал това“.
  Не знам в коя компания работиш,но носиш отрицателно мнение след подобно отношение.
  Най-малко 90% от хората ще се спекът и ще забравят на какво пишат,като те представят на интервюто им.
  Лично аз даже ще си тръгна преди началото му,пък каквато ще да е работата.

 62. gatakka Автор

  Виж, разбирам аргументите ти и съм съгласен с тях. Това което по някаква причина остава неразбрано (аз ли не мога да обясня, какво ли) е че никой не се е отнесъл с неуважение, подигравателно, унижаващо, несериозно или нещо толкова негативно.

  Започнах като го попитах върху какво е работил до момента – каза ми че не може да сподели заради NDA. Добре, това е доста уважителна причина, попитах го какво от практиката си може да сподели, и той започна да обяснява серия от технологии и проекти с добра увереност, даже започна да изказва мнение за добри практики в мениджмънтa и как смята че било правилно като съпоставяше някой от работодателите си. До тук всичко бе добре, първичното впечатление бе на човек с опит и знания. Зададох му конкретни въпроси върху използваните от него технологии и замълча. Не исках академични дефиниции, формални определения, имена на методи или каквато и да е конкретика – мънкане, мълчание, засукване.

  Добре, казах си аз, има някаква причина, да минем нататък, попитах го за SOLID – мълчаниe. Добре казах си, човека може да ги знае тези неща ама да не знае че се казват така и го попитах директно „Как може да оправим клас в чийто конструктор се правят 10 нови инстанции на други класове“ – отговора беше нещо от типа на „Че какво да му оправяме“.
  – Добра практика ли е класовете да правят нови инстанции в себе си? – питам аз.
  – Да, че къде е проблема, нали трябва да се ползват и като някой друг направи инстанция на този клас не трябва да мисли за тези класове да ги подава като параметри на конструктора.

  Тука има някаква логика, но мисля, че няма нужда да обяснявам къде е грешна.

  Лека полека започнах да задавам все по-елементарни и основни въпроси докато стигнахме до момента в който стана ясно, че дори концепцията за предаване по стойност и референция не е ясна.
  Бяха минали около 45 минути, на почти всеки зададен въпрос от мен на който не получих отговор му обяснявах накратко отговора.

  Единственото което донякъде може да се приеме за некоректно или неуважително в цялото интервю бе, че отговорите които му давах бяха с твърд монотонен тон, наблягайки интонационно, че се очаква тези неща да ги знае.

  Той се самоопределяше като старши…. Не става така, като аз по едно време си повярвах, когато правих видеата, почнах да говоря глупости. Нямаш си и на идея колко съм благодарен на всички по-добри от мен които ме направиха на 5 стотинки и ме свалиха на земята за да разбера, че точно тогава се намирам на върха на кривата на „Dunning–Kruger“ ефекта. Ох как паднах тогава, как болеше егото… Аз си знам, ама хич не съжалявам, че ме „биха така“.

  За мен не съм направил нищо грешно, хората които бяха на интервюто с мен също не видяха нещо грешно, а коментирахме доста.
  Наистина не знам защо има такава реакция на тази публикация. Ако бях решил нарочно да бъда трол едва ли щях да постигна подобен „успех“.

 63. [email protected]

  Пич… темата ти се казва „Защо съм „зъл“ на интервютата“.
  След,което продължава с „Ти си голям задник, защо така закопа това момче„.

  Относно интервюто съгласен съм за класовете,конструктори и т.н.
  За другите неща не се учудвам.

 64. gatakka Автор

  Е, сам съм си виновен, такъв ми е начина на изказване.Явно води до неразбиране.
  Няма да го променям, каквото съм казал съм си го казал както съм го казал, ще си нося негативите.

 65. [email protected]

  Ясно… просто търсиш посещаемост и слава.
  Може да взимаш пример от един БГ сайт за спорт,където всяка втора новина започва „ШОКИРАЩО“,“ХВЪРЛИ БОМБАТА“,“НЕЧУВАНО“.

  Бзикам се, лек ден ти желая =]

 66. ウォーロック

  О, тук пак е имало кратка поема, описваща прост и непринуден живот, написана в стила на кратките пасторални поеми от Теокрит – „Идилии“. 😀

 67. gatakka Автор

  Как харесвам качественият сърказъм.
  Нали нне очакваш сложни неща от простичко устроен човек като мен?

 68. gatakka Автор

  Прекрасно, защото и аз не се напъвам за повече. Виж колко лесно се разбрахме 🙂

 69. АнонимнаБатка

  [email protected]

  Относно СофтУни къде каза, че нищо не знаели къде се намират.
  Има два типа хора във софтуни – такива които имат всички или повечето сертификати и такива къде са си „взели“ изпитите с 3.00. Сертификат се дава само за над 5.00 😉

  Мисля, че сам можеш да се сетиш вторите къде се намират и какво можеш да очакваш. Както се опитах да кажа със sturgeon’s law, ти ако си некадърен и ФМИ + Телерик/Софтуни да си минал пак няма да стане кадърен програмист от теб, а за да бъда честен познавам мнооого кадърни хора излезли от Софтуни и Телерик, и познавам още повече некадърни излезли от тези академии. Да не говорим, че мога да се хвана на бас, че от кадърните има хора които за две години за научили повече отколкото ти си научил за 4 в началото на кариерата си.

  А последния шампион на Телерик Академи е една „мацка“ къде изучава материала от 4 години и е гадже на един пич от телерик, то трябва да си изключително тъп да не можеш да вземеш тези темплейтни изпити когато си ги учил тези неща от 4 години, така, че в случая шампиона на телерик е една посредствена девелъпърка къде и трябва десет пъти повече време да разбере дадена материя от нормалното, което ме връща на оригиналната ми мисъл – ако си кадърен си кадърен, ако щеш и сам в къщи да си учил.

 70. PaperNick

  @АнонимнаБатка, откъде черпиш информация, защото според видеото качено в канала на Телерик, „мацката“ се е занимавала между година и половина, две с програмиране. Плюс това, изпитите накрая не са толкова теплейтни.

 71. АнонимнаБатка

  Черпя информация от това, че я познавам. На първия изпит в Софтуни, човек който не се е занимавал с програмиране преди това 500 точки не вади, каквото и да ви говорят, просто е много модерно да влизаш с 2 години опит в академии и да казваш – аз преди да дойда тук не знаех как да си включа компа, ама после фейлват когато започнат изпитите за които имаш 1 месец, сиреч тя от 4 години поне се занимава и трябва да си много прост за 4 години да не можеш да разбереш материя на ниво – basic

 72. АнонимнаБатка

  Да не говорим, че ходеше с един преподавател в Софтуни и по-средата отиде при друг преподавател в Телерик с повече финансови възможности, което е учудващо защото „шампионката“ разполага с пари, просто по-голям дивеч увъртя, все пак типичния програмист е лесна цел за обиграна „мома“.
  Толкова е смешна, че няма на къде.

 73. АнонимнаБатка

  Въобще нямаше да пиша за нейната личност ако не си позволяваше да говори глупости, но когато говориш бъди готов някой хора да кажат истината. 🙂 Спирам със спама.

 74. ウォーロック

  @АнонимнаБатка, в България хората ако си гледаха повече своята паничка отколкото в чуждата, нещата щяха да са доста по добре… ама то нали има една приказка: Чуждата кокошка – патка … 😀
  Кой както може се орежда , негова си работа … не знам какво ви бърка вашата работа, кой какви изпити си вземал и как… личните ти финанси едва ли са засегнати от цялата тая работа.

 75. Ivan T

  „Добре казах си, човека може да ги знае тези неща ама да не знае че се казват така и го попитах директно „Как може да оправим клас в чийто конструктор се правят 10 нови инстанции на други класове“ – отговора беше нещо от типа на „Че какво да му оправяме“.
  – Добра практика ли е класовете да правят нови инстанции в себе си? – питам аз.
  – Да, че къде е проблема, нали трябва да се ползват и като някой друг направи инстанция на този клас не трябва да мисли за тези класове да ги подава като параметри на конструктора.

  Тука има някаква логика, но мисля, че няма нужда да обяснявам къде е грешна.“

  Има такъв патърн, Factory ако не се лъжа. Кое му е грешното на патърна?

 76. Stilgar

  А снимки на шампионката има ли? Голи? Порно видео в Интернет? Дайте да видим, само разказвате истории…

 77. ウォーロック

  offtopic: Абе на това PHP7 оправиха ли му бъга с CLI / fgets(STDIN) или още не работи? Преди, като бях сложил 7 и се разтуриха едни работи заради туй… :D.

 78. Ivan T

  Кое му е грешното на класа дето създавал 10 инстанции, пак да питам?

 79. gatakka Автор

  Класа има hard coded зависимости в себе си при това към конкретна имплементация. Това е монолитен код, който трудно може да се преизползва или разделя. Практиката е да се пише спрямо интерфейси а не спрямо имплементация а зависимостите да се инжектират, най-често спрямо интерфейси. Това е dependancy injection, D от S.O.L.I.D

 80. Ivan T

  човекът не е знаел, че смятате за подхода във вашата фирма за ЕДИНСТВЕНО правилен, имах предвид.

 81. Stilgar

  Не виждам как да си инстанцираш 10 неща в конструктура е същото като Factory Pattern. Даже може да се твърди, че една от употребите на factory е да не се прави това.

 82. Ivan T

  Все някой клас трябва да ти направи тия инстанции. Може да е точно тоя factory. Не съм чел за ограничение на броя инстанции, които са позволени.
  А DI е криворазбрана мода. Работил съм с технологии без DI, като например EJB3. Много по-добре е без DI, по мой скромен опит. Прословутото D в Солид изобщо не е задължителна концепция. За наистина големи проекти се избягва.
  Не прави чест на Гатака ако това е една от причините да се изгаври, когато в същото време е недостатъчно запознат с класическия подход. Който изобщо не е DI.

 83. Stilgar

  Глупутки говорите. Хич даже не се избягва особено пък за големи проекти. Да не говорим, че има забележително малко недостатъци. Отделен въпрос е дали има много плюсове, но е толкова безвредно, че няма особена причина да не се ползва. Общо взето конфигурираш един път и забравяш. Има други patterns дето са доста по-спорни като например repository дето може да ти разкаже играта на проекта и трябва да се мисли доста дали да се ползва.

 84. Ivan T

  „Хич даже не се избягва особено пък за големи проекти. Да не говорим, че има забележително малко недостатъци. “

  JavaEE с прословутите си EJB НЕ ползват dependency injection. За теб може да са глупости, но мнозинството стъпват именно на подхода без DI. Няма как да убедя някой, който не иска поне да разрови да види за какво може да не е прав. Всички проекти, предвидени да са с висока натовареност, дето съм виждал – са БЕЗ DI.
  DI има отвратителната черта да работи през рефлекция. Оттам се накъсва свързаността на класовете. Разни статични анализатори просто не могат да работят като стигнат до рефлекция, защото последната работи по runtime. Ползвал съм такива тулчета – да ти нарисува UML диаграма на класовете от сорс, както и да открие потенциални бъгове в кода ти. Доста полезно нещо, което не можеш да ползваш ако класовете се свързат по рънтайм правила.
  Та, и Гатачето е подходил именно като теб – „такова животно нема“. Че и ироничен бил, че и подигравателен, че и зъл за капак… Вземете прочетете малко, че излагате занаята! Да се ебаваш с хората по интервюта, от гледна точка на своята неинформираност – просто не ви прави чест! Ако аз му се бях появил на това интервю – щеше да види в мен заплаха за блаженото безхаберие на кочинката им. И да ми разправя като теб, че като години наред съм работил без DI – са ми плащали за глупости!

 85. gatakka Автор

  Ivan T написал съм пост по темата, хайде тази дискусия да отиде там.
  Никого не съм обиждал и унижавал, ама то каквото ти е главата не може да се извади.
  И да, DI не е панацея, но е добра практика. Обясни ми, моля, как се оправяш със ситуация в която имаш нужда да смениш имплементацията в runtime? Всички методи за които аз знам страдат от много повече проблеми отколкото DI. Или става кошмар от if/else, или почват неприлични странични ефекти, или не можеш да изолираш логиката си в самостоятелна единици и да си отделиш кода.
  А в Java си има @Inject. Интересно като е толкова зле защо чак анотация има за това.
  Не се заяждам, наистина искам да знам как решаваш този проблем – как подменяш имплементация в runtime?

 86. RoYaL

  @АнонимнаБатка, ако говорим за момичето, което е на 20, не разбирам какъв е проблемът да изучава нещата от 4 години. Специално нея я познавам от като беше в СофтУни и смятам, че има огромен потенциал. Пък всеки има право да не харесва манталитета на хората, но това далеч не трябва да е измерител за професионалните качества. А да кажеш на някой на 20, че е посредствен дивелъпър – не е ли твърде рано? Попаднах на блог поста по съвсем различна линия, но някак си ме жегна подобен коментар.

 87. Ivan T

  „Обясни ми, моля, как се оправяш със ситуация в която имаш нужда да смениш имплементацията в runtime? Всички методи за които аз знам страдат от много повече проблеми отколкото DI.“
  Има много начини за управление в runtime. Има hybris, има SOA, има OSGI ако щеш. Дори EJB поддържат работа в клъстер, където си ресетваш което искаш самостятелно. С чисто административна работа си навръзваш класовете, там всеки нод в клъстера може да ти е отделен клас в проекта, без прословутия ви DI.

  „А в Java си има @Inject. Интересно като е толкова зле защо чак анотация има за това.“
  Има много други анотации, примерно @In и @Out, които правят подобни неща, без DI framework.
  Не е зле. Злето е, че без да имате познания – лепите етикети кое е глупости, и кой бил некадърник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *