Временно спиране на коментарите

Временно спирам коментарите в блога, понеже ме наля много спам.30 000 спам съобщения за 24 часа си е тормоз направо. Отделно леко почвам да пренареждам блога, с цел по-добра организаця. И да, на 95% съм готов с видеата за MVC, още няколко да запиша и после почвам да ги качвам. До края на януари (да сме живи и здрави) серията трябва да е публикувана.

7 thoughts on “Временно спиране на коментарите

 1. Гюро Яжов Метача

  Капчата е дискриминативно и глупаво изобретение на средновековието. Никой, никога не трябва да я прилага.

 2. gatakka Автор

  Аз ползвам Akismet, работи, но когато имаш 30 000 заявки целия блог се забавя, генерира трафик и подобни. капчата не е опция, дразни много, а и ефективността и е под съмнение, освен ако не е като на google, проблема е, че дори и човек не може да разбере какво точно пише там.

 3. Stilgar

  Аз на моя сайт имам един JS (който освен всичко се пуска само на нерегистрирани), който прави някаква проста сметка като събиране на две случайни числа. После ако не са събрани вади съобщение че не може да се пусне коментар. Разбира се ако някой се занимава специално с моя сайт ще наспами мощно, но за случайните роботизирани спамъри работи пушка. Досега мисля, че никога не съм имал спам съобщение което не е постнато от човек.

 4. бацето

  Аз също съм против капчите, на които нищо не им се разбира, но сложих тази със събирането на 2 числа, макар че ефективността и е под въпрос. Гюро, когато ти се изправиш пред чудото наречено спам ще те питам как ще намириш решение. Да трябва да триеш тонове коментари от сорта на „ау колкото ти як блогааа, лелеее колко кефиии – КУПИ си маратонки от ей тоя смотан линк/сайт“. Засега ботовете използват най-често trackback-a, пък ще видим колко бързо ще се научат и за останалите неща.

 5. Гюро Яжов Метача

  Баце за мен хората са по-важни от машините и ако машините пречат на хората, то не трябва да ги има.

  Има решения. Тук са посочени някои.

 6. бацето

  Еми точно де, спама също пречи на хората – и на тези, които трябва да го трият и на тези, които трябва да го четат ако не е изтрит, и също не трябва да го има.

Вашият коментар