Съвършенната цензура

Ей, успяха най-накрая. Толкова време се бориха, вече обаче май са напълно готови. Според някой е голям успех, и наистина е, ако се погледне от страна на математика, обработка на човешки езици, анализ на социални мрежи и един куп неща, за които много математици и компютърни инженери не са и чували, защото те ги измислиха. И всичко това за една проста идея, тиха цензура. Ето как работи, да приемем, че аз съм блогър, който има някакво сериозно влияние по дадени въпроси, това лесно може да се разбере, тъй като в социалния граф аз ще съм голям възел с много нодове. Да приемем обаче, че аз не споделям идеите на хората с пари, които искат още пари, и сляпо вярвам, че наистина има свобода на словото, и започвам да пиша някакви истини. Какво може да стане? Има 3 основни изхода:

1. Те не правят нищо, евентуално губят

2. Те ме цензурират директно използвайки адвокати, измислени доказателства и подобни (Асандж е подобна схема) неефективно защото вдигат шум и хората се питат защо е този шум

3. Отстраняват ме по някакъв начин да не пиша такива неща (подкуп, физическо спиране на достъп до мрежа и компютри…… абе използвайте фантазията си, гледали сте хамерикански филми) също неефективно.

Обаче вече го измислиха. Не правят нищо. Никой не ми прави нищо, блога си ми седи, няма заплахи, няма организации с по 3 букви да ми спират достъпи без съдебно (или фалшиво такова) решение. Но ако някой извън мрежата (социалния граф) се опита да прочете моя блог, той ще го отвори, но ще получи леко променена статия, специално променена за него. Тихо, тайно и неотличимо. За мен и всички от моята мрежа, всичко ще е ОК, и ще си мислим, че правим нещо, а за обикновения човек, ще му се стори, че статията, идеята, концепцията не струват и ще отиде да гледа някое реалити.

Хванахте ли как работи механизма? Същата идея както са се цензурирали писма от затвори и концлагери преди да достигнат получателя. Е, вече това го има само че в електронен вариант. И ето една от причините всяка голяма компания да иска максимално информация за вас, къде сте, какво ядете, с кого, за кого си говорите, за да се натрупа тази социална мрежа, и после информацията от нея да бъде експлоатирана.

Разбира се, че ако променят копие , което мой познат (съратник) чете, той ще ми се обади и ще ме попита „Какви са тия глупости“, за това е важно промененото копие да се вижда САМО от хора извън мрежата, а за да разпространите дадена идея, трябва да имате повече хора извън мрежата, отколкото във вашата мрежа 🙂

Хайде, да ни е честито, скоро май ще трябва да правим и хеширане на блог постве, и хеша да се разменя по криптиран канал за верификация за промяна. Ама не може да не се радваш на прогреса, и до къде са стигнали нещата.

И да, просто го сънувах преди малко, имам хрема и ми се присъни как работи този механизъм.

101 thoughts on “Съвършенната цензура

  1. Аз съм по-важен от написаното?

    На мен ми е най-смешно че има някакви радетели на не-анонимността. Покажи се че да те оплюем по нашенски и да забравим за теб, така звучат доводите им. От това, тези които не държат да са анонимни дотам трябва да се нагодят и да влязат в стереотипите, че ми се повдига като гледам големи хора, които искат да кажат нещо, да се държат профански и да си слагат бате, бейби и не знам си какви още освен наложилата се бръсната глава на профила. Отделно точно такива които са вкарани в релси, вече няма какво да кажат или са пропуснали и/или забравили да го направят, се правят на интересни и се ползват за замазване на очите на хората от истинските проблеми и идеи.

Вашият коментар