Архив на категория: текстови отговори

Комбинациите в 6/49

В:

Понеже джакпота в тото е вече 5 милиона, би ли казал коя стратегия да избера 1.Всеки път да пускам различни произволни комбинации
2.всеки път едни и същи.
Как е по вероятно да уцеля според теорията на вероятността? Нагласено ли е тото? Как си обясняваш факта, че преди известно време се бяха паднали в 2 тиража еднакви числа? Поздрави.

О:При 4/49 има 13983816 комбинации, и според теория на вероятностите, всяка една комбинация има еднакъв шанс да се падне. Тоест ако играеш с едни и същи числа, имаш същия шанс ако играеш с произволни всеки път. За това хората казват „Ако ти е писано, ще ти се падне“. Ако играеш със 6 числа имаш шанс 1 на ~14 милиона, ако играеш пълно комбиниране с 7 числа, всяка комбинация отново има шанс 1/14 милиона, но разликата е, че вече играеш с 7 комбинации. Често се бърка, че като имаш 7 комбинации шанса ти е 14м/7 или 2 милиона, но математически това не е точно така. Шанса ти е пак 14 милиона към едно, просто пробваш 7 пъти, а не е 1 път от 2 милиона комбинации. Системите увеличават евентуалната печалба, понеже при 6 познати при 7 комбинации ще има и 5 петици и много четворки.
Дали тото ни е манипулирано, не мога да кажа да или не, не съм аз човека. Дали може да се манипулира, ако някой поиска, определено да, има страшно много начини, като по-леки топки, магнити, повърхности с различно съпротивление…….
Как са се паднали еднакви числа? Ами математиката не го изключва този вариант, и не е прецедент. Случвало се е и преди, и ще се случи пак.
Никой не може да ти гарантира, че ще спечелиш от тотото освен ако не пуснеш пълно комбиниране на 49 числа, което са ~14 милиона комбинации, по 0.60 лева прави ~ 2.3 милиона 🙂 Не си струва, дори и да ти позволят да пуснеш такъв фиш, ако има още една 6-ца и си на загуба 🙂
Тотото е шанс, не може да разчиташ на него.

Допълнение:

За допълнителна информация по темата, може да посетите този блог, където математик се е потрудил да изясни въпроса още по-детайлно!

От кога човек може да работи

В:

Здравей Ванка ! (предварително се извинявам за правописа)
Искам да те питам на каква възраст най рано мога да работя или поне някак да изкарвам пари (без да крада ) защото напоследък на мен и на много мой приятели ни трябват пари а не може вечно да крънкаме от родителите си или ако не се сещаш за работа поне кажи дали има някакъв вариант.
питам теб защото в едно видео каза че си работил какво ли не -около 26 работи

О: До колкото ми е известно на 16 е легално да работиш в България, но с разрешение на родителите. Това е ако искаш да си договори и всички останали „екстри“, които има един работник/служител. Не съм абсолютно запознат с въпроса, надявам се някой да сподели, но мисля, че има ограничения за време и тип дейности. Все пак на 16 си непълнолетен, едва ли ще ти позволят да работиш в мина 🙂 Но пък винаги можеш да караш някаква фриланс работа, и каквото дойде от нея си ти е бонус, който може да спестяваш, или пък да си ги харчиш. Хубавото на собствените пари, е че са собствени и си правиш каквото искаш.
Аз наистина в момента работя 26-та работа подред, понеже почнах много от рано. Някой са били по 1-2 месеца, разбира се, но пък от всяка научих нещо 🙂

Земята…

Здравей казвам се Deni.Имам един много интересен за мен въпрос.
Та представи си,че си на северния полюс и някак си прокопаеш дупка до Южния полюс.Какво ще стане ако скочиш в нея,ще паднеш ли на другия край на света?
Другия ми въпрос е защо след като земята е кръгла топка,ни се струва,че е плоска?
Поздрави!

Няма да минеш до другия край, а ще увиснеш някъде около ядрото, понеже гравитацията е сила, която има център, и този център в случай на земята е ядрото и. Ще останеш да се клатушкаш там в „безтегловност“.

Въпреки, че скорошни сметки показват, че центъра на гравитационната сила се намира на разстояние 2/3 от центъра, ама формулите бяха сложни, и не ги схванах.

А иначе земята не е идеално кръгла, а е сплескана на полюсите. По-точно е изпъкнала на екватора, заради въртенето. Понеже екватора има по-голяма центробежна сила, понеже се движи с по-голяма скорост от полюсите, „изкача“ лекичко.

Програмирането….

Здрасти Ванка. Пиша ти за съвет, защото наистина ми трябва такъв. Искам да те питам как мога да стана програмист като думичка неразбирам от програмиране. Знам горе долу ХТМЛ,CSS и малко PHP благодарение на твоите уроци. Когато тръгна да уча нов език обаче опирам все на камък, защото каквото и да чета- българска или англииска литература не я разбирам. Мотивацията ми се стопява и в един момент се отчайвам, защото не разбирам и бъкел код. Искам да създавам софтуер и най-вече игри, но когато немога смислен сайт да напрявя, какво остава за игрите. Абсолятно нищо не ме мотивира и всички езици ме отбъскват- като ги видя ми се гади, но незнам, някакво подсъзнателно чувство ме кара да продължавам да опитвам да науча нещо. Просто или това е трудна материя или съм тъпичък. Как да преодолея бариерата? Мерси…

Първо трябва да разбереш, че програмирането винаги е едно и също, независимо от езика. Тоест, ако знаеш принципа, тогава трябва да научиш само особеностите на конкретен език, но начина по който ще си напишеш програмата (логиката) не се променя.

Опитвай се да научиш принципа, винаги това съм казвал. Това е разковничето.

Щом се отвращаваш от нови езици, ми хвани един и учи само него 🙂 Хубаво е човек да знае 2-3, но не е задължително.

А тази пречка, ще я прескочиш само с постоянство. Винаги съм давал пример с мен, как ми отне 2 седмици да напиша 1 форма на html която да праща данни на 1 php код. В момента това го правя за няколко секунди. Даже вече не го и правя 🙂

Постоянство, практика, опитване да разбереш принципа на работа и задаване на въпроси, това е.

PHP език за програмиране ли е?

Здравей Ванка, наскоро реших да се похваля на учителката по информатика че знам програмиращ език и спеделих кой е този език..Тя ми каза браво и каза да продалжавам.Но понеже и стана много интересно ме накара да и напиша някакъф код за регистрация(да демонстирам уменията си) и сичко 6 както се вика ток и жица.Е да се върна към въпроса си, синът на госпожата е бил добър програмист и споделила за уменията ми той и отвърнал че PHP не бил език за програмиране и от там тръгва спора!И аз държа на мойта че е език за програмиране а тя че е скриптов език..Аз съм съгласен с това но кой е правилният термин скриптов или програмиращ език?Аре да не навлизам в повече подробности , поздравй и изкажи мнение 🙂


Кажи на даскалицата ти да отива в мазето и да си дупчи перфокартите на които се е учила. Ето дефиниция на „език за програмиране“ от уикипедия:

A programming language is an artificial language designed to express computations that can be performed by a machine, particularly a computer.

Тоест, езика за програмиране е изкуствен език, създаден да опише „изчисление“ което да бъде извършено от машина. 1+1 е изчисление, компютъра е машина, PHP го може. Тоест влиза напълно в дефиницията за език за програмиране. Самите езици са разделени на много категории и типове. Силно/слабо типизирани, обектни, скриптови, компилаторни, за функционално програмиране….

PHP и Java (за пример)се отнасят към езици за програмиране, така както бензин и дизел се отнасят към петрола.