Инсталиране на Kubuntu заедно с Windows

В това видео ще ви покажа как се качва Kubuntu, ако вече имате качен windows. Ще видите как се разделят дисковете, какво е swap и как се монтират дялове.

218 thoughts on “Инсталиране на Kubuntu заедно с Windows

 1. Tester

  От няколко месеца съм с Kubuntu, но преди седмица изведнъж се прецака, след ъпдейт с новия кърнел ми дава грешка и не ми зарежда операционната система. Останах без ОС и се наложи да влизам през Live CD за да си взема файловите и сега съм отново Windows. Въпросът ми е до колко е надеждно да се разчита само на Kubuntu?

 2. Гюро Яжов Метача

  Тестерчо за такива като тебе е напълно ненадежно. Моля те най-искренно стой си дето си и нивга, нивга не поглеждай отново насам. Всички ще сме по-щастливи от това.

 3. кюфте

  Ееее бях сигурен, че ще бъде заклеймен от коравите бранители на линукс. Няма как да кажеш, че и линукс не е безгрешен и да останеш незаплют.

 4. Гюро Яжов Метача

  Безгрешни няма. Но от тези две изречения съвсем ясно личи начина на (не) мислене и действие на този индивид. За всички ни ще е по-добре да си седи, където е.

 5. gatakka Автор

  От толкова време ползвам линукс и Кубунту и не ми се е случвало да успея да го съсипя така. Е, ако пипам ръчно, определено мога, но през update manager ми е малко странно. Значи ако се е сдухал кернела, винаги имаш опцията safe start, която да ти вдигне машината и да оправиш пакетите.
  Също така при обновяване на кернел ВИНАГИ се запазва (освен ако ръчно не го размажеш) стара работеща версия (на предишния стабилен кернел) и можеш да стартираш от нея и пак да оправиш пакетите. Би ли ми споделил как точно го размаза?

 6. @Tester – Виждал съм такова изпълнение при Убунту, когато прави upgrade version. Тогава замазването може да е наистина голямо. В случая беше от версия 9 към 10. Надявам се в следващите версии тези случаи да са изчезнали.

  Сигурен ли си че след забиването всичко с харддиска е бил ок? Пробва ли да бутнеш със стария кернел ? Пази си най-малко три кернела – този с който работиш в момента и два стари, с които машината е била ок. Така няма да закъсаш лесно.

  Моя съвет е да си сложиш линукс отново и да си запазиш windows-a. Когато ти се случи нещо подобно (ако се случи), виж каква е грешката и я запиши – обикновенно пише „Kernel panic – бля бля “ , провери в нета за подобна грешка, питай ако се наложи във форумите на убунту. Много рядко, ама наистина много рядко грешката ще е уникална или ти ще си първия който пише и търси за нея. По-вероятно е общността вече да е взела необходимите мерки и да ти предложи решение. Бутни със някой стар кернел (в менюто на grub-a ще има такава опция) , или бутни през recovery мод. Варианти много.

  Общо взето свободата винаги ще изисква повече умения и усилия, това е цената ѝ. Хубаво е че си опитал, сега пробвай пак 🙂

 7. Гюро Яжов Метача

  Плюс свят говориш за пускане на ядра и надграждания на човек, който успява за пет минути да скапе Кубунту, след което с подвита опашка да се върне на гнусната си ОС. Наистина си голям оптимист.

  За протокола при надграждане във версия *бунту почти обезателно се скапва сериозно. Шиндоширането на системата води до такива безумия. Ама е така, като целим оправянето на грешка номер едно, а именно да привличаме такива като горният типаж.

 8. thedem

  Ейй, изядохте човека с парцалите бе : ). То едва ли е човешка грешка да не тръгне след ъпдейтите. По скоро нещо хардуерно. Може бад-сектори, я по хард ,я по рам , или едно смигване на тока , кой знае. На мене не ми се е случвало Убунту да се скапе от дистро ъпгрейд. На ментата такава опция не съм видял да имам обаче. Тука са си мануални нещата 🙂

 9. frujin

  Искам да ви помоля за помощ. Слагам значи кубунту 13.04 стъпка по стъпка както е написано и накрая нямам буутлоудър, зарежда направо уиндоус.

 10. gatakka Автор

  Явно имаш повече от 1 физически твърд диск и си сложил bootloader-a на диска, който не е 1-ви в зареждането от биос.

 11. jombi73

  Здравейте! Опитах се да инсталирам windows 8.1 pro и Ubuntu13.04 dual boot …. на HP pavilion с intel pentium. Windows 8.1 инсталирам като заделям дялове C:/ и D:/ и оставям свободно място за Ubuntu …. стигам до заделяне на дялове за Ubuntu, и не ми показва дяловете на Windows нито свободния дял, а показва че 500 ГБ е free space….
  Някой ако може да помогне ???

 12. Filip

  най-лесно става с wubi, слага boot manager на линукс който ти буутва или windows или ubuntu под виртуелен partition

  или ти си искаш задължително нормален dual boot?

 13. Марко Узунов

  В урока казвате, че след като преинсталираме windows може да върнеме kubuntu. Бихте ли обяснили точно как става. Благодаря предварително! Поздрави Марко Узунов

 14. PaperNick

  Ако правилно съм разбрал, искаш да върнеш екрана от който избираш Windows или Linux, но след като си преинсталирал Windows-а, този екран е изчезнал?

  Ако е така, пробвай да го възстановиш със SuperGRUB:
  http://www.supergrubdisk.org/super-grub2-disk/

Вашият коментар