KDE – настройки на работният плот и ALT+F2

Малко повечеко обяснения какво точно прави ALT+F2 и как да си настроим работният плот на KDE по най-удобният за нас начин, използвайки layouts

21 thoughts on “KDE – настройки на работният плот и ALT+F2

 1. Данаил

  Сърч енд лънч е по подразбиране при нетбук релийзите на дистрибуциите ползващи КДЕ (Кубунту-нетбук например), защото спестява много място. Идеално е за малки екрани, в същото време не се губи никаква функционалност.
  Т.нар. Активитита, могат да се настроят с различно поведение на десктопа. Т.е. може да си настроите Активност – работа, като директория, друга активност забавления като Нюспейпър и трета да речем като десктоп- за всекидневно ползване. Така можем да ползваме една и съща графична среда, за различни нужди. Само сменяме активностра и десктопа ни вече се държи по съвсем различен начин.

 2. Orlinzer

  Привет : ) Искам да споделя че много ми харесват тези твои презентации и като цяло гледам клиповете ти, и са много добре като идея
  Та мисълта ми е следната, след като изгледах клиповете за КДЕ ми стана любопитно дали би направил такава презентация за новото Ubuntu 11.10 знам че не си му голям фен но все пак мисля че ще е готино да направиш презентация и да споменеш плюсовете и минусите му

 3. gatakka Автор

  @Orlinzer не обещавам, но ако остане време ще направя нещо такова, въпреки, че не се сещам за нито едно предимство.

 4. xxTTcc

  Много добре. КДЕ-то ме кефи все повече и повече. Само дето в офиса видео картата ми е малко слабичка и усещам, че се тормози. Имам само един въпрос. От къде да изключа опцията когато рестартирам и се върна в линукса и се зареждат всички приложения които са били включени по време на рестарта. Едно време на ундоус 95 беше тъй и не ме радваше. Та вярвам имам такава опция.

 5. go_fire

  А бе има някъде из контролния център беше. Аз не я барам, че много ме радва това и го търся умишлено. До където съм стигнал там да продължа. Не мога в момента да кажа де беше, че настолния ми е леко строшен, а на лаптопа ми КДЕ-то тегне, че си ми е старичък и нямам.

 6. Кирил

  Много добро видео. Аз тъкмо сега щях да питам за activities. Според мен ако имаш време и възможност може да направиш и едно видео за инсталиране на kubuntu или някакъв друг линукс с kde. Може да помогне на много хора който до сега са били само на линукс.

 7. ЯГеоргиев

  Здравей! Завиждам ти какви уроци правиш! Най-най-добрите и най-разбираемите. Днес си инсталирах Kubuntu и благодарение на теб го конфигурирах. Сега изглежда страхотно. Според мен (лично мое мнение) наистина KDE е най-добрата визуална среда за разработка. Поздрави!

 8. Pavkata

  Много интересно ми стана какви по-конкретно настройки трябва да се направят за да стане KDE-то по-леко от гнома?
  Имам още един въпрос, как е стабилността при дистрибуции които не са с КДЕ по дифолт. Сложих на виртуалката последния дебиан понеже мисля да се пренеса към него и му сложих КДЕ, но ми се струва доста нестабилно(всмисъл че крашва често и е бавно), нека и другите които са си направили подобни експерименти споделят мнение.

 9. Borovaka

  Абе като стана въпрос за стабилност имам едно въпросче аз … Какво става с тоя Гном 3/ Unity и други простотии ??? Аз по принцип често си сменям дистрибуциите ( въртя се вече основно Ubuntu/Fedora ). Та какво става слагам аз Федора с Гном 3, видео картата ми е GFource 6100 вградена в дъното ( много куца но все пак … ), слагам затворения драйвер за видеото и БУМ един прозорец го отварям за 30-40 секунди като дам top mutter гълта всичко. И така викам си ще сложа Убунту да видя Unity-то дето бачка с compiz дали е ок. Повтарям процедурата и работата е още по-зле ( филмите на full screen циклят здраво ). Понеже от година си ползвам като основна среда KDE4 при него и на Убунту и на Федора няма проблем с видеото ( с ефектите по подразбиране няма никакъв сеч ). Някой би ли ме светнал що така се получава? Xorg server-a и Nvidia драйвера са най-новите и на Убунту и на Федора-та, и при двата опита първо с Unuty, Gnome 3 , и при същия драйвер и X KDE-то върви без грешка … странна работа.
  Та така … тоя Gnome 3 е голяма простотия ( Unity-то от как стъпи върху него почна да ми прави тези мизерии).
  А някой дето питаше как да направи KDE да консумира по-малко ресурс … ами с изключване на сервизи, примерно akonadi да се спре, че гълта много, Napomuk също. Могат и допълнителни неща да се направят.

  Иначе браво на Иван за уроците и се радвам, че е харесъл КДЕ.

 10. go_fire

  Ами защото го пишат от 1996-та и имат една бала пари от спонсорство, как няма да е добро?

 11. Кирил

  Аз исках да кажа уйндоус. Те майкрософт като ги гледам последните месеци голяма кампания правят за използването на „лицензиран“ софтуер – то не бяха сайтове, то не бяха сериали.
  @go_fire ако можеш малко да ни образоваш относни kde или да дадеш някакъв линк. Аз да питам на какъв принцип се прави по-различно от gnome, unity. И как се спонсорира, че като пробвам да мина на самообучение, много съм бавен.

 12. go_fire

  Всички сме бавни и всички минаваме самообучение, поне аз не знам да има курсове за домашно ползване на ГНУ/Линукс. Със съжаление не мога да дам връзки, защото не знам такива. Някой срещнал нещо, прочел някъде го споделя в някой форум. Всеки сам се блъска общо взето и тук там с помощта на познати виртуални или не.

  Ами историята на КДЕ е интересна в общи линии. През 1996-та Матиас Етрих е служител на Трол Технологии, които правят инструменти за разработчици. Неговата приятелка имала компютър, на който той искал да сложи ГНУ/Линукс. Но имало проблем, нямало никаква сносна графична среда като за ламери. И рекъл да напише. Но по онова време Qt не бил свободен софтуер, с което спечелил недолюбването от ФСС. На следващата година един активист дето няма да му кажа името, че ме яд каква подлога на М$ е станал решил да направи контра проект. Родил се Гном. Той бил базирана на единствената свободна и що годе свястна библиотека тогава, тази на редактора Гимп.

  Има още много интересни моменти след това. От 2000 насам Кът е свободен и морална дилема няма. Но сега се наблюдава обратната тенденция. За КДЕ има маса хубав код, които от 4 насам връщат към Кът. Това се прави с цел да бъде между платформен. КДЕ се обезличава за сметка на Кът. Кът от друга страна изобщо не се съобразява с КДЕ и прави всякакви свинщини, напук и да му е сечено. Естествено това не е интересно за потребителите. За тях е важно, че имат модерни среди.

  Самото КДЕ в голямата си част е писано на Ц++, защото и библиотеката, на която ляга е също. Това от версия пет на КДЕ ще се промени (версиите на КДЕ в главницата следят тези на Кът, остатъка формират сами на грубо шест месеца). КДЕ вече ще се пише на js или по-точно диалекта му QML. Но и до сега за КДЕ може да се пише и се пише на други езици, като звездата естествено е Питон.

  Голямата част от Гном е писана на Ц, защото на същия език е писан и ГТК, а освен това е предпочитания език на ФСС, чиито официален проект е все още. Там също има тенденция към изместване на други езици, особено за приложения, като звездата отново е Питон, но все по-разпространен е Ц Диез, а отскоро се пробутва подобният му Вала.

  Каква е разликата? Аз бих запитал, каква е приликата. КДЕ винаги се е стремяло да е модерна, „класическа“ среда, като е по-добрия М$ Шиндош. Тоест, каквото направи М$, те да го направят по-добре. От версия три вече бяха надраснали оригинала с много и за това във версия четири решиха да пробват собствени концепции. Тези концепции са добре видни в двете видеа. И сега връщат жеста, вече не те взимат от Шиндош, а Шиндош от тях, както още през две и седма писа Иван.

  С тази версия счупиха концепциите, с които бяхме свикнали и много хора им се обидихме. Лека полека върнаха по-незначителните, без основната. И за това и ние се върнахме. Друго, с което ни накърниха е, че все повече гледат към други ОС и пренасят програми, вместо да пишат за нас. Но трябва да им го простим, няма как.

  Гном като проект роден от реакция, винаги се е движил революционно. Няма нищо общо между главните версии 1, 2 и 3. Там мантрата е била винаги да се изпробват нови, нечувани концепции. С много от тях си чупят главата, с други много успяват. Но винаги пробват и не само на главни версии. Тъй като това е предпочитаната среда от Ред Хат, то тя е предпочитана от професионалистите. А от както Убунту стана известно, а не просто някакво разклонение на Дебиан за бедните африканчета, това стана и предпочитаната среда за домашния потребител. Понеже имаше много успешни концепции до сега, а от неуспешните сравнително бързо се отдръпваха то винаги популярността му е растяла нагоре. Потребителите обичат новото.

  Сега се случва повтаряне на историята. На всяка главна версия на КДЕ или Гном се отдръпват потребители, после средата се стабилизира и те се връщат, като водят много нови. КДЕ е, беше и винаги ще е по-развитата среда. Просто там така са устроени нещата. Гном е, беше и ще е винаги по-модерната. Там винаги това търсят.

  Потребителя сам решава, какво да използва. Това е свещеното право на избор. По между другото КДЕ и Гном съвсем не са единствени избори. Аз в момента пиша от е17. Освен тях има поне още пет среди. Ето тук малко сравнение:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_X_Window_System_desktop_environments

  A пък прозоречни управители сигурно са над сто:

  http://xwinman.org/others.php

  Имай предвид, че тук съвсем не са изредени всички. Аз знам поне още десетина, не описани там. Но по-пълен списък от този не знам, за това го давам.

  Хубавото на цялата работа е, че човек е свободен да си ползва всякакви приложения под всякаква среда или прост управител. КДЕ и Гном обаче са най-развитите и поне аз не съветвам хора, които не са експериментатори с големи познания по Юникс и огромно свободно време да мърдат от тях. Може би все пак LXDE мога да препоръчам за някоя по-стара машинка, ама тогава по-добре да се купи направо нова, защото LXDE макар и стабилно е извънредно спартанско, без грам екстри, нещо като М$ Шиндош Хвани Пътя.

 13. unholy

  здравейте.Някой може ли да ми каже как мога да инсталирам Kubuntu с iso файл от Терминала на Ubuntu 12.04 LTS?Нямам интернет ,а го имам на флашка като iso.

 14. кюфте

  http://www.pendrivelinux.com/universal-usb-installer-easy-as-1-2-3/

  Преди да започнеш си копирай всичко от USB стика на харда, защото ще бъде изтрито.
  И също така влез в BIOS да видиш дали можеш да boot-ваш от USB и съответно го направи първи boot device.
  С програмата
  Step1: Избираш си дистрибуцията, която имаш от дропдаун менюто
  Step2: Browse-> посочваш къде се намира .iso файла (който си копирал на харда си)
  Step3: Избираш от дропдауна буквичката на твоя USB стик , който естествено си вкарал преди това и слагаш тикче на Format
  Step4: Ако си решил да ползваш Live CD (без инсталация) и искаш да си запазваш да речем настройки и тнт които си направил слагаш тука примерно едно 500MB. Ако ще го инсталираш само го остави на 0.
  Натискаш create и като каже,че е Done затваряш.
  После рестартираш и инсталираш.

Вашият коментар