Въведение в KDE

Кратко въведение в KDE, запознаване с най-базовите концепции и начини на работа с този прекрасен потребителски интерфейс

51 thoughts on “Въведение в KDE

 1. Валентин

  Страхотно видео, мисля да минавам на КДЕ, но искам да се уверя, че е за мен(пратих ти майл с няколко въпроса). Благодаря ти !

 2. go_fire

  Давай ги тук, че той може и да е зает, и да не може да ти отговори, а наоколо доста стари къдъерци, че въобще линуксари се навъртат.

 3. Данаил

  Странно, че отбеляза колко бързо търси КДЕ, но не спомена коя е причината, а именно nepomuk. Може да се настрой и да увеличи скоростта на търсене на файлове и апликации. Непомук всъщност индексира всички файлове и апликации и когато ние търсим нещо, КДЕ се допитва до вече индексираните данни. Това е причината за бързото търсене.
  Искам да те приветствам за видеото. Много се радвам, че КДЕ ти допада. Добре дошъл в отбора,

 4. Pavkata

  Ами как стой въпроса с KDE на Debian Weezy, понеже си го пуснах на виртуалната преди 2 дни, но си е само средата без KDE програмите. Въпросът ми е дали е стабилно и дали има смисъл от Debian с KDE или е по-добре някоя KDE дистрибуция като Kubuntu?

 5. Данаил

  kde-core качва само основната част от графичната среда, kde-base качва и някои необходими програми, kde-full качва всичко

 6. vanssa

  Ами не съм някое линукс гуро. Но все пак от както прецакаха gnoma, не можех да си намеря удобна десктоп среда, после попаднах на KDE, и след околу седмица игра ми допадна много. На всякаде пише че е по-тежко от към видео от гнома, но на лаптопа thinkpad X31 от 2003, направо лети след като се махнат някой ненужни визоални настройки. Мисля че няма да е лошо да направиш едно уроче за визиоалните настройки, и примерно как да си настройм shortcut–ите. Все пак мисля че благодарение на тези настройки ме грабна KDE. Що се отнася до урока, наистина е много ценен, особено за хора като мен, който се учат как да работят на принципа опит грешка, питане на чичо Гошо как да си оправи грешката .

 7. spacy01

  Е, хайде, гнома не е прецакан още, поне да април 2013 ще си го има, а неофициално и малко след това. А дотогава вероятно МАТЕ ще е станало готово да го замести.

 8. go_fire

  Ванса аз за това разправям, че няма истински компютърни специалисти или ако има са много малко. Всеки се е учил така, несистематично. Защото няма кой да ти го предаде и ти почваш на парче. Изобщо не е очевидно как сам да систематизираш и такива успели се броят на пръсти. Вие днешната младеж поне имате предимство. В тъмните ДОС/Бейсик времена Интернет нямаше и се надахме на някое книжле спуснато от партиздат.

  После нещата се обърнаха на сто и осемдесет градуса. Озовахме се в джунгла, от която управия нямаше. Програмите се разпространяваха като дискети (в последствие дискове) към списания. Интернет дойде сравнително късно, но през dial-up и скъп. Иди се оправяй с XFree като не знаеш за съществуването му.

  Всичко така тече проба-грешка. И до сега си е така и винаги ще бъде. Разликата е, че част от пробите човек днес може да си спести и да стигне по-бързо до отговора, защото е твърде вероятно, някой друг да е минал същия път. Не всички грешки се спестяват, защото не може и да откриеш всеки път, този преди теб с повече опит и знание.

  Разбира се, който попадне във ВУЗ има шанса да получи някакво систематизирано знание, но изникват два въпроса. Какво да прави до ВУЗ-а? И всичко ли преподадено там ще е актуално?

  Та така Ванса не се коси. Всички неизменно минаваме всеки ден по тоя път години наред. Сега поне е по-лесно, макар да си остава все така неправилно, но друго няма.

 9. Валентин

  Ще си задам въпроса тук, защото достатъчно занимавах Иван по имайла, и вече ми е неудобнo 😀 :
  Така инсталирах си Kubuntu през wubi на диск D (на ц-то нямам място, и не мога да освободя толкова), и при пускането на Kubuntu 1-во ми пише: „Try(hd0,0) NTFS5 error „prefix“ is not set“, изчаквам малко и започва да ми зарежда Kubutu-то , но след 1 мин ми забива и не става нищо. Иван ми каза да си проверя дали имам грешки в диска,проверих и нямам.А и пробвах да вляза от „Demo mode“ и ме пусна. Някакви идеи ?

 10. vanssa

  @Валентин Ми не съм сигорен, но от моя опит съм разрал че през wubi инсталация, не всичко работи както трябва. Може би трябва да се опиташ да си го инсталираш директно от LiveUsb. Поне при мен има осезаема разлика в работата и в грешките който изникват. Може аз някаде нещо да не правя правилно в wubi но при мен поне нещатата работят добре когато съм си направи dualBoot системка .

 11. estoyanov

  Мога ли да подкарам тв тунер под кде и как се случват тези оперции в линукса? За добавяне на нови устройства. Много ми допадна представянето на KDE и мисля да го тествам дали би ми вършило работа, но като не знам основните неща как да си конфигурирам мрежата и други основни настройки под този интерфейс ме е страх да се захвана 🙂 Ако може едно видео с най основните конфигурации как стават дори ако щете драйвъри как да си сложа на видео дъно и тн. За да не забия по време на инсталацията и да няма как да питам някой 🙂
  Поздравления за доброто видео.

 12. gatakka Автор

  повечето тунери си тръгват веднага, няат нужда от драйвъри, но има някой, които е егати и гърча да ги подкараш. Но те са малко.
  За конфигуриране на мрежа и подобни е елементарно. Ще направя няколко видеа още, в които ще покажа как стават тези основни действия.
  Ако нещо ви интересува питайте тук, и ще направя видео. И не се притеснявай, и да омажеш нещо, не е фатално.
  Сложи си dual boot, тоест и линукс и win на една машина, да си тестваш, ако нещо се сдуха линукса, винаги може да минеш на win обратно. 🙂

 13. кюфте

  Всичко е топ под KDE ама имам проблем с гном шел. Като го отворя и ми се приплъзва мазно ,мазно към позиция където виждам само горния панел с името. Пробвах някви уж решения на проблема от нета с Configure Window Behaviour, ама нищо не ми помага. Моля ако има някой някви идейки да споделя, че ми пръска нервите.

 14. Marto

  Здравейте.
  Ще може ли линкче, защото не знам от къде да сваля операционната система, занимавам се само с Windows и затова така.
  Мога да кажа, че ме грабна и то само от презентацията, има толкова много възможности които Window няма. 😀
  След инсталацията направо ще получа душевен оргазъм :D.
  Браво ВАНКА, просто няма втори като –> тебе.

 15. Бобеца

  Видеото просто е чудесно, но аз имам едно въпросче. Коя графична среда е по лека: КДЕ4 или Гноме3 ? Защото моята мента 10 започна да издиша и трябва да сменявам :Д 🙂

  Cheers

 16. Бобеца

  Благодарско за мигновенния отговор 🙂 Значи е решено Kubuntu 10:04 LTS 😀 🙂

  И още веднъж благодаря 🙂

  Cheers

 17. gatakka Автор

  10:04 е много по бавно от 11.10, разликата е значителна. 11.10 въвежда много оптимизации.

 18. tonitochev

  Сега, след като заряза Гном и стана КДЕ ец, ми е любопитно Иван да сподели какво мисли за аргументите на Гномаджиите защо КДЕ не струвал, понеже имал само лъскавина, финтифлюшки и т.н и не бил удобен за работа.
  Не че нещо, ама това е основното нещо , което изтъкват заклетите гномаджии, когато обясняват защо не щат да видят даже какво е КДЕ.
  Пък до колкото си спомням ,Иван си беше заклет гномаджия.
  И понеже всички знаем колко е сладкодумен и убедителен, ми се струва, че със тези видеа ще промени доста съотношението между гномаджии и кде йци.

 19. Любо

  Защо по време на видеото новосъздадения панел постоянно мига (все едно се рефрешва) ?

 20. Tozzi

  Видеото е супер, само незабравяйте да си заключвате widgets, че понякога става объркване с Close 😀 . Аз имам един бъг от както инсталнах 11.10 – като затворя някоя програмка – неизчезва от Task Managera?!

 21. Rashid

  Много добро видео. Следващата ми игра с Линукс ще бъде малко по-приятна 🙂

 22. yaze

  дам много добро видео, все пак Ванката се завръща към нещата за които някои хора доста ги интересува

 23. Adrian

  А как стои въпросът с инсталирането на примерно Microsoft Office или Photoshop? Има ли вариант да се подкарат под Kubuntu? И също така има ли някъде видео урок или дори текстов урок как се инсталира Kubuntu или инсталацията му не е кой знае какво?

 24. gatakka Автор

  Имаш OpenOffice и Gimp, добри алтернативи са. Принципно MS офис може да се качи и да работи, с помощта на wine , но е нелегално да качваш ms софтуер на друга ОС освен windows, така им е писано в лиценза.
  За фотошопа, това е болното място на всички линукс потребители, може, но е адски нестабилно и скоростта не е хубава. Ако си професионалист с фотошоп, няма да ти хареса.
  Опитай gimp между другото, има го и за win, според някой е нива над фотошоп, ако му дадеш шанс 🙂
  А за инсталирането на кубунту, май това ще е следващото видео, честно не очаквах такъв интерес към видеата, и да, инсталацията му е супер лесна 🙂 ще видиш във видеото тия дни 🙂

 25. go_fire

  Инсталаццията е цъкане на next и почти нищо друго. избираш там регионални настройки, клавиатърни подредби, такива неща. Е и къде да се запише де, макар подразбиращото място обикновено да е добро.

  Тези две програми могат да се подкарат и ще работят, но особено втората е мудничка. За целта ти трябва:

  winhq.org

  Или някой от платените му варианти. Тези две програми имат еквиаленти и обикновено ползваме тях. Но моя личен съвет е, ако си зависим от шопа и точно конкретно от него да си седиш на Мац, може, работи, но не е препоръчително.

 26. Adrian

  Мерси за бързите отговори. За мен единствената причина да седя на Windows все още е, че твърде много съм зависим от Office и по-конкретно от Excel, защото го използваме за какви ли не прогнози и изчисления в университета, но ще разгледам Open Office дали може да го замести. Не съм професионалист с Photoshop, но ми трябва колко да мога да си режа psd-та 🙂 Май още ще трябва да вися с windows…

 27. gatakka Автор

  gimp си работи с PSD достатъчно добре 🙂 и отваря и записва в този формат 🙂
  За офиса, ако не ползваш макроси, ще намериш същите инструменти и фунции в openoffice

 28. Данаил

  Друга добра алтернатива, за офис пакет е LibreOffice. Това е форк на опенофис, но е свободен.Гимп не може да работи с CMYK PSD-татаиначе няма никакъв проблем . В някои отношения е много по-добър от шопа, в други е много по-зле. Ако ще ползваш CMYK psd-та трябва ти фотошоп.

 29. go_fire

  Така що се отнася до професионално позлване ОО.о няма да свърши работа. Освен, ако не ползваш конкретно Solver, защото него го има. Просто електронната таблица на ОО.о е добра, но не става за професионални цели. Става само за онези 90% от случаите, в които се ползват електронни таблици. Но ако това ти е проблема, не е проблем. С винце М$ Уфсъ сърви при това върви по-добре, отколкото ОО.о дето е природен на тая ОС.

 30. Adrian

  Може тези дни като си освободя време да го инсталирам това Kubuntu (иначе да, точно за тези случаи, в които се ползва Solver ми трябва… и видях, че и доста полезни формули липсват в OpenOffice), но също така видях, че няма да съм първия човек, който инсталира MS Office под Kubuntu, че да се притеснявам за лиценза 🙂

 31. Pavkata

  Реших се, искам да си сложа КДЕ за постоянна среда. Ще оставя федорката за сега. Играх си с него на вуртуалката и ми допадна свободата на настройка, което е доста по-ограничено при гнома. Дайте един съвет Кубунту или Дебиан с КДЕ. Харесвам Дебиан заради стабилността си и затова се двоумя.

 32. go_fire

  То може безпроблемно и на Федора, всичко това, което Иван показва. Не е необходимо да сменяш дистрото. А дали Дебиан или (К)Убунту зависи. Аз съм на Дебиан, но там сме само до 4,6. По принцип като, че ли си го дават Убунту като за новички. Не че има пък чак кой знае колко разлика. Аз бих ти рекъл просто да си инсталираш пакетите на Федора, няма да получиш решаващо предимство, ако смениш дистрибуцията.

 33. Tozzi

  Някой има ли идеи за моя проблем/бъг…не че ми пречи ама ме изнервя! Проблема е че като затворя някоя програма – името ѝ си остава в долу в такс мениджъра, а понякога само иконката и празна кутиика, на 10.10 го нямах тоя бъг, дайте идеи как да го реинстална тоя widget.

 34. Rumen

  Tozzi, това е бъг на самото KDE (не е само в kubuntu) има го и в 4.7.2 и в 4.7.3, като май е оправено чак в 4.7.4, който обаче още не се е появил в хранилищата. Когато ти остане такава дразнеща кутийка кликни на часовника да се отвори календара и го затвори, така тя ще изчезне.. 🙂 Иначе ако някой знае реално решение на проблема освен чакане на ъпдейт нека сподели, че наистина е дразнещо.

 35. echeveria

  Като чета коментарите и се сещам за преди няколко години „Когато прецакаха кде3.5“ „Скапаното ново КДЕ, да живее гном“ – е тем подобни простотии. Верно че земята се върти 🙂

 36. echeveria

  „gimp си работи с PSD достатъчно добре 🙂 и отваря и записва в този формат 🙂
  За офиса, ако не ползваш макроси, ще намериш същите инструменти и фунции в openoffice“
  Първото твърдение а абсолютно подвеждащо, гимп реално не отваря пълноценно псд файлове, или ако го прави, много често губи или слива слоеве, особено от версии на цс2 на горе. Ако пък записва в тоя формат направо е плачевно ако трябва да го отвориш в шопа. Ако ще работиш с гимп постоянно и профи знай че той става пълноценно само за уиб и не е много добър за печатни неща. Ползвай си неговите формати или някакви стандартизирани. Колкото за офиса – уърда му е пълноценен но за ексела.. не бих казал

 37. gatakka Автор

  @echeveria за гимп до сега не съм имал проблем с PSD, но аз не съм дизайнер, ако наистина е така, извинявам се, че съм подвел човека.

 38. e01

  Когато се отварят PSD файлове с GIMP или GIMPовски PSDта с Фотошоп има проблем с шрифтовете, стават си на слоеве които не могат да се редактират, или поне до преди няколко версии беше така.
  Относно ексела и calc-а на либрето, изчисленията си ги прави, но както казаха малко по-нагоре, с макросите е големия зор.

  Относно самото KDE, красиво е, винаги съм му бил фен още от версия 3.2.
  Бързо е да, значително по-бързо от gtk/gnome-a, много добре балансирано и интеграцията м/у неговите системи и приложения е доста добра. Но да си кажа честно струва ми се малко нестабилно. Доста често някои приложения просто си крашват.
  Също и а и когато повечето от приложенията които ползвам са написани с gtk, си е болезнено да работиш така. Има wrapper-и които уж уеднаквяват усещането, но определено не е същото, а и съ малко педантичен в този смисъл, просто не мога да понасям когато нещата с които рабтоят изглеждат различно и се държат различно, и честно казано завиждам на хората които не им пука с какъв тулкит работят приложенията 😉

 39. Марко

  Здравей Ванков. Имам въпросче към теб, пуснаха обновлението 11.10 за Убунту, а аз си ползвам КДЕ от край време и се чудя дали ще мога да си го ползвам пак след като си инсталирам ъпдейта, а и има ли изобщо смисъл?
  И ако имаш някаква идея как да си пусна ефектите… казва ми че не може да ги пусне без обяснение, а преди си вървяха доволно.
  Мерси. Последно време само видеа с теми за които съм заинтерисован правиш.

 40. go_fire

  Ами водача на видеото ти е влязал в черния списък, от КДМ правят едни такива магарии. Мисля имаше вариант „на сила“ да се пуснат. А да и ако умрат, автоматично се изключват от съображения за стабилност. Тъй, че ако си имал crash, също е вариант. Обнови си и водача на графичната платка за всеки случай.

 41. Марко

  Ще го направя при първа възможност. Сега обнових до 11.10 и се спира на BusyBox 1.18.4 и това е. По-късно днес ще boot-на от LiveCD за да проверя дисковете, ако има друго решение моля да го споделите.

 42. Meniak

  Това KDE сигурно ще иска доста ресурс от машинката? Какви параметри му трябват за да върви нормално, Предполагам най-малко двуядрен процесор или?

 43. go_fire

  Едноядрен и гъбка памет, но за конфортна работа или без ефекти или поне две гъбки.

 44. Dobrev

  Здравей Ванка, първо да ти честитя празника, жив и здрав и продължавай да ни радваш с хубавите си видеа!

  Една молба имам към теб, би ли направил една презентация на Chakra Linux, мисля че ще става все по-добър и си заслужава вниманието!

Вашият коментар