Вече съм горд (разочарован) собственик на Мак

От вчера съм собственик на MacBook, купих го защото просто няма начин да пишеш за iPhone и компания, без да имаш Мак. Купих го 2-ра ръка, на далавера, но машинката си е здрава. След 1 ден игра, съвсем спокойно, с ръка на сърцето, мога да кажа, че това е най-дървеното нещо, което ми е попадало в ръце. Не обичам мак принципно, бях много доволен от iPod-а, но не и от iPhon, и когато последно работех с Мак, бе G5, по времето на win98. Тогава линукс имаше нужда от 30 минути писане по конзола, за да сработи скрола, а 98, ами си беше 98. Мак изглеждаше извънземно добре тогава, сравнено с тях. Обаче вчера се сблъсках със „Снежния Леопард“, и да ви кажа, наистина такова дърво не очаквах да е. Но аз не съм хейтър, поне не от крайните 🙂 Ще се опитам да обясня, какво и защо не ми харесва, че да наричам „най-обичаното“ нещо на този свят, пълно дърво.

Хардуер, стабилност, бързодействие

Тук просто няма как да имам забележки. Интел на 2Ghz, 2GB RAM, 13′ екран. Лек е, работи бързо, стабилен е, всичко реагира бързо и мазно. В това отношение мак отдавна си държат здраво. Малко ме изненада факта, че за да закача външен монитор, ми трябва преходник за 60 лева (добре че имам в комплекта). Не че няма порт, порт има, просто трябва едно кабелче, което струва минимум 60 лева. Няма какво повече да говоря, като хардуер и бързодействие мак си е мак.

Клавиатури, мишки, пад

Вярно, че лаптопите идват с „кофти“ клавиатури, ама тази на този мак е просто отвратителна. Enter клавиша е по-тънък от пръста ми, с Г образна форма и не мога да го натискам нормално. Защо Shift клавиша е 3 пъти по-голям от enter? Някой умник е решил , че най-долу в ляво няма да е ctrl клавиша, а ще е fn такъв. Ако искам да използвам клавишни комбинации като ctrl+a (знам че не се използва ctrl) се оказва много неудобно, понеже функционалния клавиш е в дясно, от повечето, с които искам да прав комбинация. Пак този умник е решил, че ~ бутона няма да е под Esc, а ще е над ctrl. Тъпо е хора, на всички клавиатури, които съм виждал, този клавиш е под esc. Като цяло аз НЕ мога да пиша на това. За пада няма да говоря, понеже той е доста специфичен за Мак, и искам да се опитам да му свикна, преди да го „псувам“ или харесам. За сега ми е странен с тия 2-пръста за десен бутон. Реших да си включа външна клавиатура и мишка, през USB, и…. ами не стана. 3 клавиатури и 4 мишки. Просто не сработиха. Едната мишка се разпозна като клавиатура, но „не можел да я конфигурира“. Говорим за стандартни мишки и клавиатури, за по 15-20 лева, които си работят на всеки Win и Linux. Тъпо е хора, много е тъпо, че трябва да си търся мишка и клавиатура, които са ми не само удобни, но и да са мак съвместими. Цената сигурно ще е x3.

Какво ме раздразни в софтуера

Всички (колеги и компания) седим по миниум 8-10 часа на ден пред дадена машина, и се предполага, че тя трябва да ни е удобна, да ни помага да работим, да ни улеснява, да се чувстваме комфортно. Точно тук мак се изложи най-сериозно. С часове се опитвам да правя неща, както на мен са ми удобни, а не както някоя „голяма глава“ е решила, и не можех. Фрострацията е голяма. Реших, че ще е най-добре да се консултирам с някой мак потребител. Все пак е нова ОС, сигурно си има чалъми. Ще ви копирам част от чата с един дизайнер, който работи на мак от години, има си iPhone4, и не зная колко тениски и колажи с Apple

Аз: Как да направя така, че като дам full screen екраните да стават на full screen?
Той:не можеш
Аз:Как мога да си увелича размера на шрифта, малък ми е, малък е и екрана, трудно чета
Той: Не можеш, трябва да използваш външно приложение
Аз: Как мога да преместя 3-те бутона на прозореца (затвори…..) от дясно
Той: не можеш, или аз не знам за такова нещо
Аз: Как да направя, че когато екран дойде на фокус, автоматично езика да се сменя. Тоест ако последно в чата съм писал на кирилица, а в браузъра на латиница, ако браузъра е на фокус автоматично езика да се сменя на ЕN.
Той: Стига си питал глупости, това да не ти е Линукс. Ползвай си мака за работа, и не си мъти главата с простотии.

Ченето ми удари земята. Ако съм нов потребител, и сега се „уча“ сигурно ще се изкефя на Мак, обаче аз съм гърмян заек, видял съм и много и малко. Ползвам компа за работа, не за лайфстайл, гъзария или подобни. Всяка OS има някакви настройки по подразбиране, които отговарят, на да речем, 60% от хората. Въпроса е, с останалите какво става. При Линукс и Win (донякъде), тези хора имат някаква възможност да настроят нещата по начина, по който им са удобни. След един ден игра, ето детайлен списък на нещата, които може да настроите в мак (без външни програми и хакове)

 • да си смените wallpaper
 • да си смените аватара
 • да си преместите док-а от ляво, дясно или да седи долу
 • да промените размера и „съдържанието“ на док-а, и дали да се скрива автоматично
 • няколко нюанса на тулбара на прозорците
 • някой иконки на прозорците

Това е, не се шегувам, или съм адски тъп, и не мога да намеря останалите настройки. Бутона Full screen не е точно това, затвори не затваря екрана, малко тъпо се ориентира човек, когато има повече от един прозорец от една програма, при 7 поне може да спреш това. Хайде, с това може и да се свикне, въпреки, че на мен ми пречи, защото май най-лесния начин за достъп до прозорците е „експозе“, но това „експозе“ просто може да се скрие някъде, ако го сравня с нещата на „compiz“ по отношение на „мениджиране на прозорци“. Alt+Tab не е точно това…

Значи аз като работя имам към 20 прозореца отворени. Мак няма да се задъха, или забие, заради бройката им, но аз ще се задъхам и изнервя, докато работя, защото аз имам изградени работни навици. Кое трябва да се настройва към кое? Аз към машината, или машината към мен? Ако някой смята, че е първото, да отиде да си отлее едни циментови обувки, и да ходи да плува в яз. Искър. Както казах, огромна част от хората ще са ОК с този тип работа, но аз не съм от тях, и нямам възможност да си настроя система да работи както аз си искам.  Странното е, че всички мак потребители, които питах, май много не са се замисляли за тези неща.

Понеже взех този мак за xcode реших да си го кача. Естествено веднага искаха appleId, което е нормално. Реших да си направя, и леко изненадан останах от необходимата информация, която трябваше да дам:

 • имена
 • телефон
 • адрес
 • какво ще разработва
 • от кога разработвам
 • в каква сфера работя
 • какво съм разработвал
 • на какви платформи

Това са задължителни въпроси за регистрация в macdev. Малко ми е странно, не мислите ли? Телефонен номер?

Както и да е, направих регистрацията, качих го, обаче гледам една иконка „app store“ на мака, и викам чакай да погледна. Много приложения, добре направено, и си харесвам един текстови редактор, безплатен, и решавам да си го инсталирам. Наблягам на думата безплатен. Appstore ми иска appleID, което е нормално, предполагам. Давам му го и се отваря един екран, в който да си въведа кредитните карти. Ами сега? Аз не искам, или пък нямам. Няма бутон skip, или подобно. Или си въвеждаш данни за кредитните карти, или няма никакъв appStore. Дори и за безплатни приложения. След като ги въведе човек, всяко плащане след това става „автоматично“. Голямо улеснение е, безспорно. Такова улеснение, че чак не се усещате кога давате пари за нещо. Гледате 2.99$ и си викате 1 кафе, и цъкате. Гледате песен (понеже това влиза и в itunes) и си викате 0.99$ какво са, и цъкате. Цъкате без да гледате…. не ми хареса идеята. Пак за много хора това е предпочитания вариант, но оставяте някоя опция за хората, на които това НЕ ни харесва, или не НИ отърва. Просто така тихичко, отзад, си вървят едни плащания, по 1-2 долара, без да се усетите. Всъщност вие се усещате, но не се усещате какво точно правите….. но да не влизаме в психология и методи за „да купуваме повече неща, от които нямаме нужда, с пари, с които не разполагаме, за да впечатлим хора, за които не ни пука, и да подражаваме на хора, които не им пука за нас“.

В заключение ще кажа, че за мен мак е нещо, което не ми предоставя нищо повече, от всяка друга ос, включително Vista,7,XP, даже обратното, пречи ми да работя със скоростта и удобството, на които съм свикнал. Едва ли ще го използвам за нещо повече от xcode, и ако не бе нуждата ми от xcode веднага щях да отида и да го върна. Съветвам всички, които използват комповете си за работа, и искат наистина да им е удобно, наистина да ускорят работата си да погледнат някоя друга ОС или UI, просто за „другата гледна точка“, за да може да сравните, прецените и решите. За мен това е най-дървената OS, по отношение на удобство за работа (но е красива и шарена, и разни неща подскачат) от всички налични. Радвам се, че го взех 2-ра ръка за малко пари, че ако бях броил към 2500 щях да разправям колко е хубав. Няма да призная, че съм се минал я.

Допълнение:
Замислете се хора, аз ли трябва да се съобразявам с машината, или машината с мен. Компютъра е инструмент, и го разглеждам като такъв. Предпочитам ожулен, но удобен чук, през неудобен, но бял и лъскав с лого на него. Какво разбирам под напасване? Примерно Ubuntu може да се направи едно към едно като Мак, ако някой прецени, че това му харесва. И много хора го правят. Може да се направи да работи като 7, и много хора го правят. Може да се настрои да седи на „челна стойка“ и да плете ръкоделия, ако преценя, че ми е нужно. А на всичко отгоре имам и KDE. Това е гъвкавост. Мак НЕ и я предоставя. Дали е елегантно или не измислена сегашния му начин на работа щеше да е без значение, ако можеше да се модифицира.

225 thoughts on “Вече съм горд (разочарован) собственик на Мак

 1. gatakka Автор

  @Psychi и убунту е стабилна некрашваща система, като се замисля и 7 май вече е такава (горе-долу)
  Дока мога да го хайдна и как виждам кои са ми отворените прозорци, как ги дистъпвам? карам мишката там и чакам 1-2 секунди да се покажа, или закачам клавишна комбинация да и се покажа, или ползвам експозе. Нито едно не е удобно за мен. бавни са и неудобни по простата причина, че мен ме интересуват промени в статуса на прозорците.

  Убунто е много повече out of the box отколкото това, но да не спорим. И карат ме да ползвам Xcode, Избора ми е „не пишеш за iphone или пишеш за iPhone“. Ако реша да пиша няма алтернатива.
  @lispera мерси за пожланието, андроид си храни добре, но iPhone си има сериозен дял, няма как да се отрече.
  Като стане, и ако ми го одобрят 🙂 ще се похваля ахахахахах

  И за последно казвам, аз НЕ искам да си променям работни навици. Убнту може да стане като мак или Win, ето това е гъвкавост. Мога и на възел да си го вържа, ако искам. А има и KDE, което също мога да си го правя каквото си искам.
  Аз НЕ искам, и НЕ трябва да се съобразявам с това какво някой си там е решил, че е удобно

 2. Psycho

  cmd+tab устройва ли те? Ако имаш повече от един прозорец отворен на даден app може да ползваш cmd+`(последното е бутона до 1 и под esc)

  Какво искаш и не искаш, и с какво се съобразяваш е твое лично убеждение. Както е и на производителя на софтуер, хардуер и т.н. Ако не ви съвпадат убежденията – довиждане и благодаря за рибката. Нали така? Както казах винаги има избор. Ти си избрал да пишеш софтуер за iPhone, еми сам си си вкарал таралежа в гащите.

  Ubuntu не съм ползвал и не смятам, защото софтуера, който ползвам го няма. Но половината ми колеги ползват и постоянно прекомпилират, правят някакви щуротии, преинсталират. За мен това е загуба на време и не ми върши работа.

 3. gatakka Автор

  И какво? Да мълча и да не си изкажа мнението ли? Решил съм да пиша за него, купих си мак, преглътвам факта, че ще трябва да работя на тази система, но никой не може да ме спре, да си изказвам мнението.
  cmd+tab не ми върши работа.
  А за убунтуто не съм сигурен, че компилирам и прекомпилирам е правилната дума за убунту. не че не можеш, но това си е за енусиасти.
  Само да те попитам, знаеш ли от къде идва идеята за app store, за това автоматично качване на приложения, без компилиране, настройки и подобни?
  Идва от Debian, където бе основно конзолно, и развита от убунту като графичен интерфейс. И това много преди дори да има слухове за iPhone.

 4. go_fire

  Психо човек, как да ти обясним, че Епъл не ти дават избор- или пишеш на Хкод или нема ифону. Иначе и на мен си ми е кеф тоя обективен Ц да си го пиша на каквото ща и после да компилирам с гцц, ама не става. То и Хкода е на гцц, ама са правили некакви магии маймуните да не е съвместимо.

  Всъщност цялото мрънкане (а бе направо си е подиграване) във вече 101 поста е точно, че не се дава избор. От четирите програми дето си дал три са на Епъл. От тия дето се държат нормално, нито една не е тяхна. Ами за какво си говорим?

  Лиспера не съм съгласен. Вярно с КДЕ 2 си ми беше трудничко. Но в момента, когато излезе КДЕ 3 (2001 ли та 2002) моментално ми пасна идеално и то много повече и по-добре от 98се, който тогава властваше и беше класи над скоро появилия си и ужасяващо тежък за тогавашните компютри ХП.

  А от тогава излязахо такива извънземни неща, че не истина. Аз не вярвам да има човек на тая планета, на който ще му трябват повече от пет минути да привикне със съвременна дистрибуция на ГНУ/Линукс. И както вече Ванков каза, буквално с няколко щракания може да се докара на изглед и държане (лук и фийл дето му викат) с друга вече позната ОС- била тя някоя версия на прозорци или ябълки, че даже някое БСД.

  Като казах БСД та се сетих Боровак. Виждал съм много неща пренесени за ябълки. На практика не знам приложение от тези дето ползвам да няма версия за него. Някой от тях да речем Гимп или Пиджин е даже карбонизиран, кокоазиран или там както го наричат. Ама като ще ползвам приложения дето си ги познавам, по-добре да си ги ползвам на родната им ОС, а не по джамове и огризки.

  И погледнах този tutsplus, защото знаеш винаги се завличам на всяко ново място с уроци. И какво да вида, ами то е антиреклама за мака. Тия хора с маковете са ментално увредени. Само виж дизайна на това чудо, все едно чета Уошингтън Пост. Ами заглавията? Пълна изродия. Прост формуляр за таксуване по големия път, Котигнайтер за надраскване (фром скрач), Двадесет начина да опазим котетата и научим ПХП, Как да накодим великолепна страница във воден цвят- поощрителен урок… Това са буквално първите заглавия, които видях. Че те и на „Шок“ даже не им приличат такива. След такова заглавие е абсурд да прочета урока. Надявам се не всички ма(к)аджии да са толкова непоправимо повредени.

 5. Psycho

  Всеки има право на мнение. Нещата, които ги изкарваш като проблеми, не са чак толкова сериозни, че да загробяваш цялата система.

  Не го знаех това – мерси за инфото. Хората са развили идеята много добре и се радват на успех сега. Unix има много преди да е замислен OS X, но това нищо не значи. Интерфейса на Mac OS 1.0 e купен от Xerox. Не за първи път се доразвиват идеи.

 6. gatakka Автор

  @Psycho това го казах не да „си ги мерим“ а да разбереш, че Убунту има софтуерен център, от който с 1 клик на мишката ти се качва приложението с зависимостите. Компилирането е за ентусиасти 🙂

 7. Psycho

  Не си ги мерим, не съм имал такова намерение. Имам в предвид, че идеи постоянно се ползват и доразвиват и дадох примери.

  @go_fire А аз как да ти обясня, че Apple не те задължават да пишеш apps за iPhone? Човек сам си прави избора за кой. Искаш да пишеш за даден продукт, да работиш за дадена компания – предоставят ти се условия – устройват те започваш, не те – довиждане. Apple са си написали чисто и просто какво трябва, за да пишеш за iPhone apps. При положение, че се съгласяваш да пишеш, значи се съгласяваш на условията. Извинявай, но тук няма място за мрънкане. Като не ти харесва – ето ти Android, Rim, Palm, WP и Symbian. Имаш избор.

 8. gatakka Автор

  @Psycho аз не мрънкам за xcode. както виждаш приел съм го и не оспорвам. Но мрънкам за OS-а като такъв 🙂

 9. Psycho

  Визирах go_fire, не теб 🙂 И мен не ме кефи да ми излиза BSOD, когато правя нещо важно и все слушам обещания да не се получава повече, и все си го има като проблем 🙂 Поне поддръжаката на Mac OS X е железна и се надявам да се убедиш в това. Проблемите (истинските) наистина ги чистят с новите версии.

 10. Данаил

  Отварям си аз софтуерния център (на Убунту де, на работата това ползвам) и гледам долу 35492 налични (предполагам пакети, а не програми) Та някой да каже колко са наличните в AppStore та да сравним. И винаги съм се чудел, как аджеба измислят имената на тея неща бе, iPhone, iPad, iMac, AppStore … Нещо не хващам смисъла на главните и малките букви в тея имена.
  П.П. Иване, намери ли как се снима екрана?

 11. gatakka Автор

  Вчера заспах, вече съм на работа и тук съм на Ubuntu 🙂
  Довечера ще пробвам 🙂
  А това са пакети, не програми 🙂 има разлика.
  Но зависи и какви PPA ще сложиш. На мен ми пише 48788 🙂

 12. go_fire

  Всъщност Psycho, ако не си разбрал нямам никакво намерение да пиша за иНещоси, още по-малко да им ползвам ОС. Но на Иван му се налага, това му е работата, от това яде хляб. Той не може да иде да каже на шефа (то на практика сам си е шеф), а бе няма да пишем за иФон, майната им на милионите потенциални клиенти.

  И тогава идва гълчането. Като си оставен без избор, друго не можеш да сториш. Аз тука само пригласям, все ми я тая. Сега няма да ида да си купя комп на който ентъра е до шпацията, няма шифт (това команд да не е шифт?) и всички специални копчета са нахвърляни на случаен принцип. Няма да си купувам машина, на която, за да сложа нормална клавиатура, трябва да ровя водачи от БСД, по-добре да ползвам ФрееБСД, а не някакво недорузомение.

  Ей за тия работи става въпрос.

 13. SR

  Малко ви са грешни сравненията, операционната система за един потребител трябва да е както бензина за една кола. Наливаш бензин и си вършиш работата.

 14. gatakka Автор

  @SR а потребителя се вози само или кара колата. Че той плаща за бензина е ясно.

 15. Steve Jobs Jr.

  До Иван:
  В началото на поста ти у мен се появи нормалното желание да ти помогна, но колкото повече четях (особено коментарите след това) все повече се убеждавах, че си просто един малоумник и няма смисъл да се хабя. Моля те изхвърли го тоя Мак, използвай чука, мини с валяк отгоре му ако щеш и повече не тормози себе си и околните.

  П.П. И да, неграмотно пишеш. 😉

 16. go_fire

  Стиви човек това е дневника на Иван, не твоя. Как така като идеш на гости някъде и казваш на домакина, че е кретен? Що за възпитание е това? Не ти харесва нещо? Ами казваш го, без обидни квалификации за стопанина, след което си тръгваш.

 17. gatakka Автор

  Хахах, да ми помогнеш с какво? Да направиш мака да работи както искам ли? Да пуснеш Xcode на Убунту?
  Благодаря за желанието, честно, не знам дали имат някаква стойност за теб думи на един неграмотен малоумник.
  Също така, май ти се тормозиш повече от мен. Аз се нервих, колко е дървен, но сега се забавлявам. Ти го взимаш прекалено навътре младши.

 18. SR

  Ясно е кой кара колата. Както казах сяда и си върши работата. Глупаво е да ти се налага да се бориш с твърде много ограничения, лично аз свиквам с различни принципи на работа лесно (примерно да премина от писане на web app към desktop), но такива неща като копчетата да са ми разместени, скоростния ми лост да е между краката, щото виждаш ли би трябвало да имаме повече опит и да се чувстваме в свои води ако е там, много , много ме дразнят. Не всичко, което е различно, задалжително е хубаво.

 19. go_fire

  Извън топика
  –––––––

  Хора как го правите това? Аз като пишех за web ми беше супер забавно. Сега като се напъвам с Qt и „Здравей свят“ не мога да направя, вече месец. Ужас, много ми е фрустиращо.

 20. Psycho

  @go_fire Разбрах те. Човека си е направил сметката, това е решил, че му е по-изгодно и както той си каза не мрънка. Ти си направил своя избор. Няма нужда да си му адвокат. Избор винаги има, може някой да не е в товя полза, но винаги има.

 21. Greedy

  Иване, айде като понатрупаш малко повече опит с МАК, тогава дайвай експертни мнения. И докато тече този период, вземи се образовай малко на тая тема. Има една търсачка, която се казва Google. Използвай я като за начало. Щото наистина се излагаш и шепата хора, които ти се радват тука имат доста добре подготвена опозиция. И освен да хейтиш, може да се опиташ да си обективен, като за първи път в живота ти. И можеби освен тези 10-на юнаци, всички останали реагират по 1 начин ->> 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 ;D ;D ;D <<-

  И все пак никой не ми отговори как може да се смени мястото на Х-а в Уиндоус? 😀
  А и е един последен въпрос – работи ли ви антивирусната? Преди няколко месеца излезе един Rootkit TDL4, я кажете как се пазите от него? 😀 😀 😀

  Верно бе, за къв чеп имейла е задължителен, за да пусна коментар в блогчето?!

 22. gatakka Автор

  Е от кога чаках един истински „вярващ“. 🙂
  Не давам експертни мнения ахахах, къде пък видя експертно мнение 🙂
  Аз не хейтя, аз казвам, не ме кефи понеже…..
  хейтърите просто си хейтят и псуват.
  Както казах, големи сладури сте, преди бе „грздето е кисело“ сега съм хейтил 🙂
  И аз не мога да бъда обективен. Виж какво значи обективен и субективен, виж че това е личен блог, и пак помисли какво е обективен и субективен.
  Мястото на X са се мести с ТЕМИ, преди имаше Windows blind (старичка е вече) и други, които казваха теми (скинве) и там нещата не само се местиха където искаш, ами слагаш и други бутони.
  При убинту става с теми също, само че там може да си комбинираш елементи от различни теми, за ад си направиш своята.
  И аз съм на линукс, ние вируси нямаме, МАК май вече има 🙂
  Така че кой хейти, и кой не е образован?

 23. go_fire

  Greedy обвиниха ме (_с право_), че се правя на адвокат, но до някъде записа ти касае и мен, защото преполагам съм в броиката на тия десетина фенове.

  Отзад напред:

  1. Не го е направил Ванков, а Вордпрес. До сега не съм видял Вордпрес да не ти иска поща и както сам виждаш тя не се публикува. Но например може да ти прати обяснение, защо е изтрил твое писание;

  2. Не ми работи, нямам противовирос, не ми трябва, на Ванков също. Как тия дето се хилите не разбрахте, че той ползва Убунту?

  3. Аз още в 95 можех да сменям не само мястото му, ами и вида му или изобщо да го няма. Както сам каза ползвай Гошо, ще ти каже как. И да начините по нищо не се различават от тези за Мац;

  4. И защо да хейтим? Аз не мразя иАбълка. Казваме, какво не ни харесва и защо. Не видях някой смислено да аргументира, защо не сме прави. Всъщност не видях някой да аргументира изобщо.

 24. Тuchkata

  Ванка, пробва ли да ънинсталираш приложения ? Ако не бъркам, ти трябва допълнително приложение, с което да ънинсталираш приложения … 😀

 25. gatakka Автор

  не е точно така с махането. Зависи как е качена програмата. В един случай може на ръка да изтриеш от applications но не винаги 🙂

 26. go_fire

  Всъщност до колкото знам, махането е може би най-добре измисленото нещо на земята. Завличаш иконката на приложението до коша и то те пита дали да го махне цялото, а не просто да изтрие иконката. Ако това вече не е така, то просто няма какво да си говорим. И малкото им хубави неща вече са оакани.

 27. Ангел

  Винаги може да се изтрие програма с завлачването й в кошчето. Въпроса е, че може да остане някой plist тук-там. За да не се случва това си теглиш някой безплатен app като AppCleaner и програмата ти открива всички странични файлове, които е създало приложението, за да го премахнеш напълно от ОС-а.
  Пробвал съм клавиатури на logitech и genius на powerbook g4 12″, mac mini, macbook white 13″, проблеми не съм имал, същото важи и за мишките на А4, genius, microsoft, logitech, canyon (други не са ми попадали за да опитам и с тях). В момента си ползвам apple aluminum keyboard + magic mouse и съм повече от доволен (не че от предната периферия не бях, но всяко нещо трябва да се сменя през определен период от време).
  Дока и вида на OSX можете да променяте със superdocker и candybar.
  Не знам и кой се изцепи, че клавиатурите на маковете нямали бутон shift – имат си даже два, имат и контрол и fn. Вярно няма клавиш за скрийншот, но не виждам и защо да има като с cmd+3 или cmd+4 може да си снимаш работната площ или част от нея без проблем. Докато с PrintScreen-a не ти се предоставя тази опция.
  Къде при windows и линукс e simultaneous scrolling-a (т.е. в зависимост от това, къде ти е курсора на мишката да можеш да скролваш, без да се налага кликваш върху прозореца на приложението)?
  Защо с всяка следваща дистрибуция Убунту започва все повече да имитира мак gui-то?
  Щях да пропусна – можете да си пишете приложения за iPhone без да ползвате xcode и респективно без да ползвате Mac OS X. Има си DragonFireSDK за целта. 🙂

  С всяко нещо се свиква, а с това за прозорците на цял екран – и на мен ми бе странно отначало, но свикнах, така се пести и място на екрана, като приложението ти се разширява до толкова, колкото да ти покаже цялата информация (примерно в Safari не виждам ползата в това да отворя сайт с широчина 960 пиксела и останалите 960 да се ползват за показване фона на отворения сайт).

  За затварянето на приложенията, дали ще е в левия или десния крачол… все тая, ако не ти харесва – цъкай CMD+Q, доста по-удобно е.

 28. muahahha

  Такааа, чеи и аз да направя един разбор на мача. Значи според мен дискусията си е много добра и в крайна сметка човек може да си направи обективно мнение от мненията на другите хора. Защото всяко единично мнение е субективно. За маковците мак няма нито един проблем, за линусите мак е пълен с проблеми. За мен (гну/линукс) потребител, който не е ползвал мак, темата е много интересна и информативна. Моето лично мнение е също, че мак и уиндоус ограничават максимално свободата на потребителя. Не само с лицензи, но и с пластичността (flexibility) на системата, за да намалят възможността на потребителите на тези ос сами да си крашват системите. Така, 4е Иван е с пълно право да се оплаква за тези ограничения, а новите линукс потребители (дошли от уиндоус или мак) да се оплакват от прекалено многото настройки които човек *може* да прави при линукс. Плюс тва мак е unix базирана, така че май се различава от линукс само по ограниченията (но явно и по други грешни дизайнерски решения). Мак и линукс, обаче следват два съвършенно различни модела. Линукс се бори за колкото се може по-голяма достъптност (да работи на всеки хардуер) и свобода за потребителя (потребителя може да се УЧИ от сорса, да променя, да настройва – всичко), а мак се борят за колкото се може по-голям екслузивитет (техния софтуер да работи само с техен хардуер, ебати една клавиатура да не разпознае като хората, тва и при уинслоу го няма). Хората мислят и правят глобални стандарти за протоколи и интерфейси, обаче не мак си правят техни протоколи и интерфейси (както и уиндоус и повечето със затворен код). Ябълка да може да комуникира само с ябълка, и прозорци само с прозорци. Е пингвина не подбира, гъзи ги всички наред муахахахах

 29. Данаил

  @Ангел, при Гноме и КДЕ това със скролването работи от незнам колко време. Аз лично от както ползвам Линукс е все така.

 30. go_fire

  Ангеле, аз го изпехих това за шифта. Тука се размятаха някакви снимки и не го видях. Иначе съм виждал Мак само в Технополис и не знам. Извинявам се, но пък всички останали копчета са адски разместени, а тия двата ентъра са просто уникални от всички гледни точки.

  Не знаех, че в Мак можеш да превърташ, когато не си на фокус. Ако е така, то искрено Ви завиждам. Винаги съм се чудил, защо в ГНУ/Линукс не е така, без да знам, че е създадено, но толкова е очевидно и логично.

  До колкото знам в Мака заглавната лента е и такава на приложенията. Струва ми се много удобно и пестящо място. Имало и такава врътка за Гном, ама аз съм на LXDE и не мога да го пробвам.

  По между другото това, че Убунту от две версии на сам взе все повече да мяза на Мац с други цветове е най-унищожително критикуваното нещо в нашия свободен свят. Почти не се намира поддръжник на идеята. Но както каза и Иван, това много лесно се поправя.

 31. SR

  Всащност проблема с хардуера е по-голям под linux, а не под windows. Сега поне на черното, бяло недейте да казвате. Става дума за поста на muahahha. Драйверната поддръжка на windows е доста по-добра все още.

 32. Данаил

  @go_fire, няма проблем, аз лично доста си го ползвам, за това знам, че става. За мен това плюс и го слагам като плюс на везната за Mac, за сега там беше само дългия живот на батерията .

 33. go_fire

  Не видях muahahha да казва подобно нещо, но пък SR това беше изцепката на годината. Кой бил добре с водачите? Не вярвам на ушите си. Отнема ми цял ден да слагам боза и защо? Половин час я слагам. След това целия ден загубвам, да обикалям с Гошо и без всеки забутан в китайска провинция сървър, за да диря водачи. Ама на Хвани Пътя работел на Вкиста не или обратното. Тогава, какво да правя точно???

  И го правя от друг комп, че даже и мрежата не разпознава без водач. Джама е (бих казал боза, ама не ща да обиждам хубавото ни народно питие) пълно недорузомение по отношение на водачи. Чудя се как клавиатурата и мишката тръгват, ама нищо друго освен тях, а за разделителната способност да не говорим. Тя е измислена, за да увеличава клиентите на психодиспансерите.

  От друга страна, какво правя? Слагам диска на Дебиан/Убунту/Сусе/Мандрива/Федора/Каквото и да е, отговарям на пет въпроса от сорта, каква искам да ми е клавиатурата и времето, отивам да си правя кафе и след 15 минути като съм се върнал вече всичко работи. Ако отделя още половин час (но само две натискания на копчета) ще имам всичко обновено до последни версии. През това време мога да пиша във форум, кодя, рисувам в Гимп, каквото искам. Даже мога да го правя още до като се инсталира ОС на ПК, мога да не ходя за кафе, а директно да работя. Ръгам печатащото устроиство, пита ме искам ли да печатя. Ръгам таблета и това не ме пита. Ръгам UPS-a само ме уведомява в началните надписи, че го има. Ръгам каквото и да е, нищо не ме пита, не рестартирам нищо, то просто работи. По-просто не може да бъде.

  Сега някой ще се изцепи, че нВидиа и Ати искали водачи допълнително. И какво от това? И без тях си работи и то с нормална резолюция. Те трябват, единствено и само, ако искам да играя и то само някой 3И игри, не всички и не всички 3И такива. И как ги слагам? Ами никак. Гнома ми изпява- ей пич имаш тука една графична платка, дето не и се използват всички възможности, искаш ли да те оправя, ама да знаеш, че ще е с печелбарски водачи? Ако не ти пука за свободата отговора е „Да“ и толкоз, повече нищо не пипаш.

  Извинявам се, в джама и клавиатурата не работи даже. За да имам фонетика (да знам, че тя е грешка на природата, но съм и свикнал и не ща да се променям) трябва да ходя в Хит.бг. Това не е майтап с кандидатура за Оскар. Това е истината- ако искам да пиша на български, ходя в най-глупавото място, което е създавано някога да търся нещо дето е няколко ка. И какво сега, оказва се само мишката му работила. Ами браво, аферим за такава ОС дето толкова много може.

  Няма ОС с по-отчайваща неподдръжка на апаратната част от тия на М$, а като сложим, че не може да управлява и програмите, а бе какво точно може тази, хм ОС?

 34. muahahha

  @SR ееее мой тука не съм съгласен. Преди време бяха зле нещата при линукс с драйверите. В момента се поддържа почти всеки хардуер (всички чипове що са например по дънната платка) и архитектура (х86, х64, powerpc на mac, arm ….). Линукс върви на всичко – телефони, рутъри, микроконтролери … И всяка уважаваща себе си фирма прави линукс драйвери за линукс (nvidia например). Когато фирми нарочно не правят техни драйвери, линукс обществото прави свои такива и операционната система отново поддържа дадения хардуеър. Верно чат пат има някои с бъгове, чат пат стават бавно, но стават със или без желанието на хардуеър производителите. Няма спирачки за линукс. А кажи ми ти къв ташак е да инсталираш драйверите за уиндоус, примерно XP. Всеки един по отделно се инсталира, а. Заради лицензите. При линукс повечето са интегрирани в ос. Тоест инсталираш линукс и всичко си върви – звук, видео, камера, микрофон, мишка, тъчпад, клавитура, wifi, bluetooth и т.н. и т.н.

 35. Иван

  Ванко искам да прочетеш много внимателно написаното по-долу.
  Така както е караш до една седмица, ще си конкурент на “Гошето от почивка“, не спираш да пишеш глупости, нямаш граници, нямаш си понятие от доста неща, правиш се на агресивен, какъвто не си, избиваш си комплексите в ТВОЯ блог, даваш грешна информация.
  Да имаш блог, означава, че предоставяш някакъв вид информация,мнение и може да си е чете от всеки, без да се съобразява с теб…
  Програмист не означава БОГ… с тези видеота за “приятеслтвото“ и тем подобни се излагаш толкова много, че чак се замислих, какво ще стане, ако случайно попаднеш в полезрението на някой блогър стил- Генади…толкова ще те хранят, ще започнат монтажите на тъпи снимки с твоето лице, в Twitter ще бъдеш тотално подиграван, в Facebook ще се образува група с наименование “творенията на Ванко“ и всякакви такива глупости….в случай, че ми отговориш, че не ти пука, какво мислят другите се замисли, че ти работиш с клиенти, които четат какво става из мрежата.
  Повярвай ми в този блог има толкова материал за твоите “велики“ изказвания, че сагата със Сиромахов, ще ти се струва като детска закачка.
  Ще те помоля спри да се изказваш за неща от които нямаш никаква представа. Някак си наври мисълта в главата, че блог не е ТЕФТЕР.
  Спри да си даваш мнението за дизайн, видео и тем подбни…ставаш за смях, ако искаш хумористичен блог си тръгнал в правилния път, ама това трябва да се спомене някъде, че хора като мен да не се объркват.
  GP разправяше, че записва в студио, ти разправяш, че си имал iShits, ама как ги използва без регистрация в iTunes(App store и iTunes са с един и същ акаунт), тези ги разправяй на хлапетата от махалата(май повечето са тук), не на мен 🙂
  Когато пишеш статия си е проверявай, това е уважение към читателите.
  Понятие като XTML5 няма, думата ябълка се произнася Епъл.

  И една последна препоръка…не прави видео на тази тема…обещавам ти, ще те нахраня много, а и съм сигурен, че няма да съм само аз…
  Лек ден…

  Моля другите от отбора да не си дават образователното мнение- това е лично към автора на този блог.

 36. Stilgar

  Тук половината, които говорят за Windows не са виждали по-нов от XP. Айде да не коментираме Lunix на к’во приличаше преди 10 години.

 37. thedem

  @Stilgar виждал съм всички версии на Уинбоуз от версия 3.1 насам , и с чиста съвест мога да кажа че са пълен боклук , да не говорим за win 99 който колабира още на първата демонстрация и тъй и не се пусна в продажба.

 38. Иван

  Ще те помоля да ми отговориш по e-mail, ако все пак искаш да се завърже диалог. Мисля, че не си просто момче и ще има какво да си кажем.

 39. muahahha

  @Иван лелелеллеллеле ти да не си някъв скункс, щото много ми замириса. Чуй се кво говориш, момченцеее. Алоууу. Чуй чуй чуй. „спри да се изказваш за неща от които нямаш никаква представа“ и „думата ябълка се произнася Епъл“. Ти да не си някъв цензур или къв си. Лелееее. Иван ИЗКАЗВА/ИЗРАЗЯВА собствено мнение и читателите имат право да са съгласни или не с неговото и имат пълната свобода да му коментират мнението и да ИЗКАЗВАТ/ИЗРАЗЯВАТ своето. А ти мишок се опитваш да НАЛАГАШ твоето мнение, А? „думата ябълка се произнася Епъл“ и „спри да се изказваш за неща от които нямаш никаква представа“. Как ще стане така, че точно ти ще казваш кое как се прави, а? Пак те питам някъв цензур ли си, щото такива много ги мразя. Изрази си мнението, но не се налагай ве хуй заспал.

 40. gatakka Автор

  без псувни, и подобни ако обичате. Личните квалификации и сарказма са разрешени 🙂
  @иван, дискусията ще е публична, поиска обяснение, както и много други ще ти отговоря с пост.
  само а довърша някой неща тука по работата и ще го напиша.

 41. muahahha

  Особено пък и като си в момента на Иван блога. Както и аз. Тука той може да определя кое, как, какво и защо. А за всички важи свободата на словото. „другите от отбора да не си дават образователното мнение“. Молиш не молиш, другите те четем като постваш тука и имаме право на отговор, било то и агресивен муахахахах.

 42. muahahha

  @gatakka съгласен съм за псувните, но се ядосах. Това общо взето покавза моя слабост, да се ядосам за такава глупост, така че е в мои минус. Но не си връщам думите назад.

 43. go_fire

  Да аз съм в тая половина. Моите компютри не са и няма да видят по-нов, а и по-стар също. Никакъв няма да видят. Но това, че компютрите ми не виджат, не значи, че и собственика им не е виждал, много пъти при клиенти. Има хора, на които не можеш да им кажеш- ти ползваш боклук, оправяй се. Има много причини, каквито пожелаеш, дали ще е от приятелско чувство, дали имаш дългосрочен комерсиален интерес дори не свързан с компютрите, дали зависиш, все някога такива причини изникват. И тогава помагаш, не можеш да откажеш. И точно оня ден помагах на един, иначе сравнително знаещ с една седмица. По-грозно, дървено и нефукционално нещо не съм виждал (може Мака да е, ама до сега съм успял да избегна срещи с него). Ама се налага, трябва и помагаш.

  Преди десет години ли? Вече споменах по-нагоре. Тогава се появи уникалния за времето си КДЕ3, на ПК властваше (99.99%) 98, който е просто неуписуемо зле, а Хвани Пътя те първа прохождаше, но понеже беше тежък като слонски кит и още по-отчайващо грозен и от 98, а също толкова неработещ като него, началото беше трудно. После изведнъж (наистина изведнъж) 256 ДДР станаха на цената на 32 СД, процесорите стигнаха до едно (почти прескачайки скоростите от 450, като не броим на практика 600 и 850), позакърпиха го със сървиз 1 и чак тогава взе да се налага.

  Е по-добре не говори за преди десет години, че тогава във вашия лагер беше дори по-трагично от сега, ако въобще е възможно повече, но като чета тука за Мац, явно е възможно.

 44. go_fire

  thedem не съм баш най-съгласен за 3,1 и особено 3,11. За хората не виждали ОС, а ДОС с ДОС Шел (оле опази) или НЦ, си беше голяма крачка. Ама и пак тежък беше искаше 586 (е добре не само пентиуми, можеше и 486 ДХ, но не по-малко, на 386 беше катастрофа), а те струваха по десет бона и повечето ги нямахме, ако не се казвахме данъчна служба, митница или нещо такова. Та все пак, макар и лоши, серията 3,* не беше за пренебрегване, беше си една голяма крачка, пък била тя и не ОС, а обкръжение на ДОС, дето не е ОС, ма то и джама не е.

 45. THE_OAK

  Аз не мога да разбера само хората дето не ги кефи какво правят тук,че даже дават и акъл на другите,който не го кефи да не го чете и толкова.

 46. Anjo

  Абе немога да ги разбера някои хора като кажат, че ти трябва да се паснеш към машината. Че не е ли направена машината да служи на нас? Кола с десен волан незнам си кво – кола с десен волан си купуват тея дето искат да им излезе по-ефтино, а другите дават 1К+ да ги сменят. Ванката е напълно прав, че компютъра трябва да може да се пасне по теб, не обратното. Как така ти ще им дадеш пари, за да го купиш и те ще ти казват „как те смятат, че е по-удобно за теб“? Че ако идеш на кръчма и си викнеш една голяма ракия и бармана ти каже „Според мен ракията няма да ви понесе затова ще ви донеса една голяма БОЗА“ ще се съгласиш ли?

 47. Stilgar

  И какво виждал си как интернета не тръгва на Vista или 7 без да се инсталират драйвери за мрежова карта? Или да нямат фонетична кирилица? Някой път трябва да ме викнеш да ми покажеш, че да видя и аз.

 48. thedem

  Ейй като се замися, едно време имах IBM 486 със 25MHz CPU и 4MB РАМ 🙂 UFO и UFO2 вървяха, е малко бавно зареждаха между търновете ама… 🙂 После взех още 4 платки по 1MB и го ъпгрейднах на 8 , летеше 🙂 баси мамата по 5$ на 1МБ ме бяха одръгнали на старо 🙂 .

 49. go_fire

  Не съм се сещал да питам какво е положението с кирилицата при Москвич Седмак. При Вкиста е ясно и без да си я виждал. То чуха сигурно и ескимосите, че и мафиотите, идиотите, а сигорно и марсианците. Бяха сложили една БАНска, дето никой не я искаше. Даже по-зле бяха сложили и БАНски БДС, та изреваха всички с литературоподобни и сродни професии. За това под Вкиста за кирилица и дума не може да става, не просто нямаше фонетика (не била стандарт разбираш ли, не е ама всеки самоучил я ползва, а останалите дето все пак са учили нещо, нямат и процент), ами БДС нямаше.

  За Седмака и мрежата. Ами да точно при този дето ходих оня ден единия проблем. Разпознава вградената и Интеренета тече. Разпознава и външната, сваля си даже сам водачи и нема Интернет. Махаме я (Риълтек), слагаме ТПЛинк, същата история- вижда я, там е, познава я, сваля и всичко необходимо, в контрола никакви грешки, де що има протоколи инсталирани, всичко ток, но връзка нема и това си е. Пълно преинасталиране и пак. От вградената има, от външната, каквато и да е- не. Ами да чудо. Ами ако нямаше вътрешна, какво щяхме да правим?

  Че този Москвич Седмак е по-зле и от Хвани Пътя. При него поне, като намериш някакъв водач проработва. Вярно без да му добавиш не ще. Ама това е по-зле, само си го намира и сваля (не го диря аз) инициализира, разпознава, инсталира, конфигурира (нищо от това с ръчна намеса), но не работи. Ами да си бяха оставили положението от ХП, там поне ще загубя време, ама ще работи. При седмака и да има и да няма водач не работи. Е за чии ми е тогава?

 50. muahahha

  @thedem малко оффтопик ама да има разнообразие. Яко видео и на поздрава ще ти отговоря с поздрав да забележиш как гну/линукс се обогатява от разнообразието на потребители, които могат да добавят свои допълнвния към софтуера.
  http://www.youtube.com/watch?v=EwL0G9wK8j4
  И да поясня нещо. Аз не съм уиндоус или мак хеитър, както смятам че и gatakka не е, защото не скрива мислите си за дадени предимства на мак или уиндоус. За мнението му за линукс ни е ясен :). Аз съм линукс поддръжник, което обаче не ме прави хеитър на другите ос, камо ли пък на потребителите им. Хората са си хора, независимо примерно къв цвят на кожата имат или ква операционна система използват. В мойта работа работя на уиндоус. Така са решили, така, кво да се направи. Ама се сблъсквам с такива тъпизми, че кво да не се оплакваш ве брато. За един проект трябваше да вкарвам данни във mssql база данни със inser into, но с голямо бързодействие. Под 50 ms на транзакция. И някви странни работи се получаваха с тая база данни. Месеци наред работи системата и хоп изведнъж нещеее. Почва да бави. И не от големината на базата, щото базата периодически се сменя и се държи до към 20-30ГБ с предварително резервирано място. Рова аз из нета, макар че знам бързо писане и база данни са два антонима, но щом сиситемата може да работи месеци наред, значи има нещо някъде, което е в грешка, за да не работи в този момент. И нали съм свикнал от линукс викам я да си прочета лога на базата данни. И глей кво става, в някви форуми се пише наред – ми то тоя лог не е направен да се чете, закво ти е да четеш лога и някви такива тъпотии. Мани. Имало някъде си, някви платени разбира се туулове, но и те са рядкост. В крайна сметка намирам решение за t-sql, което било НЕдокументирано от майкрософт. Яко тъпизми. Ооо да даже това решение е за mssql 2005, а за mssql server 2000 съм сигурен дали има. Може да ви се стори оффтопик, но идеята ми с дадения пример беше, че човек може да си казва мнението за всички ос.

 51. Stilgar

  BTW БАН-ската подредба е по-хубава от другата фонетична (аз пиша на нея дори в момента). А пък тва, че нямало БДС във Vista не знам как го измисли. В 7 за да има мир ги има и 3те.

  Тея истории с мрежовите карти не знам как ти се случват все на теб. Явно интересен живот водиш. Аз съм инсталирал Vista на около 5 машини и 7 na 3 и винаги ми е тръгвало всичко без драйвери. Десетина човека във фирмата също инсталираха 7 и никой не е имал грижи с драйвери. Разбирам те защо ползваш Lunix явно само като минеш покрай Windows и той се разваля.

 52. thedem

  @muahahha аз съм с Ubuntu бе пич 🙂 , а вземи гледай на Ричард Столман, лекцията в България. На първата страница нейде на тая тема съм пуснал линк към видеото.

 53. Stilgar

  Аз си спомням едно време като дойде Stallman и я гледах тая лекция за малко да клъвна и да се зарибя по Lunix комунизма. Гледах Revolution OS ходих на OpenFest в Пловдив, даже имах начената инсталация на Gentoo на един дял на машината. После разбрах, че StarCraft не вървял и тогава за първи път ми мина през главата, че може би ни лъжат. Малко по-късно инвестирах едни пари в едни Windows-и, които се върнаха многократно (имах и 1 Lunix дето излезе по-скъп, ама това е друга тема). От тогава му давам свободно на Lunix-а. По едно време прекарах на чужд comp 2 дена със Suse от любопитство и не бях впечатлен. Тогава още уважавах Mac и си викам т’ва може да е хубаво обаче е скъпо. После обаче си купих iPod и си инсталирах iTunes. Взех решение софтуер от Apple повече да не ползвам. Преди 2 години направих последната стъпка в моя път към Нирвана. Спрях да настройвам каквото и да е. Както казах по-горе дори wallpaper не сменям като инсталирам Windows. Слава на Google обаче Vista не става по-бавна с времето (или поне тази вкъщи върви 3та година без никакъв проблем), но дори и да ставаше сигурно вместо да я преинсталирам щях да си купя нова машина. Нека ми е зле 🙂

 54. Данаил

  @Stilgar Понякога наистина така се получава. Колкото и нелогично да е , едно нещо не работи когато съм в стаята. Като изляза заработва перфектно (не е уиндоус, ама това не значи, че и там не може да се случи). Може просто от go_fire да струи енергия която не се разбира много много с МS продуктите.

 55. muahahha

  @thedem разбрах, че си с линукс мен, но кво ми пречи да ти отвърна на поздрава с поздрав. Мен тва видео много ме кефи за линукс от аибием. Ричард Сталман е светило мен.

  @Stilgar за драйверите за уин7 се прав, аз за тва по-горе давах пример с екс пи. Обаче искам ти да ми кажеш твоето мнение за графичната настройка на мрежата на виста (мисля, че и на уин7 е същия). Мойто и на няколко приятели е, че са направили user interface-a дето трябва да е user friendly отчайващо тъпо. Един приятел ми се обажда, вика а ве на уин7 скайпа работи ама не отварям страници. Викам настрой си днс-а. Ръчка, ръчка, ръчка вика немога. На екс пи интерфейда беше според мен по-лесен. И аз го разцъках, ядосах се и намерих командата да го настроиш конзолно с cmd. Пратих му я по скайп и готово. Иначе конзолата на екс пи и тя е отчайваща за съжаление. Исках да пробвам windows power shell, но така и не го пробвах.

  И тука си поправям една грешка „а за mssql server 2000 НЕ съм сигурен дали има.“ от пост 158.

 56. thedem

  @Stilgar не съм съгласен че не върви стария кран на линукс, аз лично съм го пускал и си върви идеално и с wine и с cedega. Също тъй съм подкарвал и един куп други игри като CS , HL , CS-Source, Quake4 и много много, други , вървят си безпроблемно WOW, Guild Wars …..

 57. gatakka Автор

  темата е Мак, и колко сме щастливи от него 🙂
  Всички знаем как линукс и Win ни правят нещастни и за нищо не струват, това е световна истина, тук темата е мак 🙂

 58. thedem

  А, също искам да добавя че на една и съща машина Counter Strike , на Windows вървеше с 85fps а на Linux със 100 .

 59. Stilgar

  @muahahha ами според мен е по-зле от XP. Само дето вече не ми пука и така живея един много по-добър живот. Vista (да не говорим за 7) си имат други по-големи плюсове. BTW ако може да изкараш XP-style интерфейсa ако цъкнеш на малкия надпис „change adapter settings“

 60. Stilgar

  @thedem на SC му се чупи Battle.net интерфейса (така твърдят всички ресурси в интернет както и 2ма приятели, които са го пробвали). С това число 85 съм почти сигурен, че мониторът ти в Windows работи на 85 херца с пусната вертикална синхронизация. В Lunix или ти работи на 100 или вертикалната синхронизация е спряна, което е по-вероятно. Питай стария заладжия да ти обясни за fps-а в CS 🙂

 61. Stilgar

  @thedem уверявам те, че правя

  По темата: Скоро приехме Mac потребителите в обществото на геймърите, след като преди половин година Valve благоволиха да обявят някой от игрите си за Mac и казаха, че отсега нататък ще пускат и Mac версии. Това определено направи Mac един много по-привлекателен избор в моите очи… само дето нали съм в Нирвана та нямам причина да се местя.

 62. muahahha

  @Stilgar разбирам ти гледната точка, че искаш просто да работи и не се занимаваш с настройки и губене на време. Това, обаче е когато си си вкъщи. Кво става примерно когато това ти стане работата. Да трябва да се занимаваш с уин или мак, както в случая Иван трябва да разработва на мак. Тогава недоизпипани и недонастроени детаили почват да оказват голямо влияние. Това е все едно да кажеш, аве тия дънки ми стягат ама ше отида да купа само хляб и после ги махам. И ся си представи, че работата ти е свързана с много пътуване и носиш постоянно някви неудобни дрехи или обувки. Става кофти.

 63. go_fire

  Той май иска да каже, а бе и аз не знам какво. Да си го каже той.

  За БДС-а. Да имаше, ама беше същия като фонетиката, тоест 5-6-7 копчета бяха разменкани. Та за това тия с БДС имаха същия проблем. В ГНУ/Линукс е още по-добре, освен тия трите има и стария БДС, за който си го ползва. То новия никой го не ползва, а новата фонетика, май ти си втория дето чувам, че му харесва.

  Може наистина да не му влияя добре на джама и за това ме е освободил от присъствието си, но в случая не е така. Компа не беше мой, а проблема с външната ланка беше от преди да се появя и беше многократно пробван да се реши. Аз реално просто смених риълтека с тъпълинк. Както казах седмака сам си изтегли водачи и си ги настрои.

  По мнението на собсттвеника проблема се явява, защото има вградена, която не е изключена. Значи подобно му се случило с атито. На него освен монитор има закачен и телевизор през хдми. При инсталация решавал, че телевидението е монитор и като свършвала по никакъв начин не пускала монитора. Тогава пича изключил телевизора, инсталацията минала и пак включил телевизора и всичко било наред. Та така мисли и за мрежите. Да била изключена вътрешната, а само външната, за да не се обърка и след това пак от биоса да се включи. Ама и на двамата не ни се преинсталираше вече и за това оставихме проблема.

  По негова информация също, ако махаш и слагаш много програми, Вкистата не се вкисвала толкова като Хвани Пътя и за това преинсталите били много по-редки. Ако е така бравос. А ако програмите са спрели да оставят и боклук след себе си, евала.

 64. Данаил

  @gatakka, да не би Б.Б. да ти се е обадил и поискал да напишеш приложение за новите iPad-и на министрите. За това ли взе тоя MacBook? Я си признай сега, че цялата работа е да помогнеш на правителството, а не да печелиш пари от магазина на ябълките.

 65. thedem

  М дамм на Microsofta един от най големите проблеми му е че използва регистри, и рано или късно се задръстват. На мака поне тоя проблем го няма.

 66. gatakka Автор

  @Данаил разконспирира ме 🙂 сега ДАНС ще ти тропат на вратата, един съвет, махни всички врати от пантите, за да няма къде да тропат, и ще пообиколят и ще си тръгнат 🙂

 67. muahahha

  Ми за мак да се включат мак маняците и да кажат защо го харесват, да се аргументират, да ни отворят очите. Ама не с тоя тон, вие сте хейтъри и не разбирате и затва не харесвате мак. И кво не разбираме? Нищо не разбирате. Океееееи, ясен сииии.
  Ето Stilgar си казва мнението, защо предпочита уин и аз го разбирам както казах по-горе. Няма нищо лошо хората да ползват различни неща и да имат различни мнения. Аз се опитвам да изложа мойта гледна точка. Както казват линукс гурутата „sharing is caring“. Аз се уча от другите и други от мен или който от който си иска.

 68. muahahha

  @gatakka темата я обърнахме на форум мен 🙂 щи задръстим базата данни с коментари муахахаха

 69. Stilgar

  @muahaha тезата ми е, че да се нагаждаш към компютъра не е толкова лошо, ако не си го слагаш на сърце. Аз работя на Windows и освен това работата ми е да правя продукти, които пускаме на Windows Server.

  @go_fire току що попитах един човек, който пише на БДС от преди да има компютър и той доложи, че си прав, че има нова БДС подредба, но не си прав, че във Vista има само нея. Още във Vista има и двете, което е нормално. Слагат новия стандарт без да чупят съвместимостта с предишни версии на Windows. В новия били добавени символи за евро и други полезни работи.

 70. go_fire

  То всичките теми на Иван са такива. Няма да се учудя, ако е бил и Кака Сийка по популярност.

 71. thedem

  Ъъъ извинявам се много за офтопика, ама не можах да се сдържа. Windows Server 🙂 . Айде за Workstation мога да се примира , но „Windows“ и „Server“ да съществуват в едно изречение, това направо си е …., ха сека кажете що Microsoft НЕ използват Windows Server за собствените си сървъри 🙂

 72. muahahha

  @Stilgar найстина не е толкова лошо да се нагаждаш към компютъра. Лошото е като има алтернатива компютъра да се нагажда към теб. Аз също работя в работата с уин и няма начин трябва да се нагаждам. Лошото е че знам колко по удобно би било с алтернативния вариант. Тва е се едно два стола единия обикновен, другия от тия офисните дето си ги нагаждаш на височина, облегалката, с колелца и т.н. Верно обикновен стол е по-добре от прав да седиш, ама като знаеш, че пък стола ти може да е и по-удобен?

  @go_fire коя е тая какти Сийка?

 73. Stilgar

  @thedem Microsoft ще бъдат много изненадани да разберат, че не използват Windows за собствените си сървъри. Освен това на мен, на шефа ми и на клиентите ни не ни пука дали ти можеш да се примириш и ще продължим да deploy-ваме на Windows Server 🙂

 74. thedem

  @Stilgar колко често го рескате и преинсталирате? Щото това не е добре за един сървър, да спира изпълнението на сървърните му функции :). А и на клиентите не се харесва, ако на шефа не му пука 🙂

 75. go_fire

  „Како Сийке не съм от тях“ е разказ на Чудомир и най-известния блогър в РБ последната петилетка:

  http://kaka-cuuka.com/za-kaka-sijka

  Иначе за нагаждането. Ако си профи, сигурно е така. Когато ползвах още и ХП, то най-добрия супервайзор във Видин ползваше Шиндош Експлодер. По онова време всеки уважаващ се компютърджия ползваше ВК/ТК. Като го питах, защо се мъчи с това недорузомение, отговори, че е жизнено важно да се ползват стандартни неща дето ги има на всякъде.

  Е да де, ама аз съм домашен потребител, не ми плащат да оправям мрежи, компютри и т.н. и ще си ползвам, каквото ми е удобно, а не каквото решат Били и Стиви.

 76. muahahha

  @thedem официалната страница на майкрософт си е с мс сървъри „.aspx“. Но и иначе това би било излагация на н-та степен.
  http://www.microsoft.com/en/us/default.aspx?pf=true

  Но щом говорим за сървъри то нека не се ограничаваме и да забележим каква е реалността във Формула 1 на сървърите – суперкомпютрите.
  http://www.top500.org/stats/list/36/os
  Може да забележите, че едва 1% от операционните системи са на уин. ФАКТ. Хмм и това май е много, но да има там да си сравняват резултатите, да си ги мерят така да се каже. За по любопитните тука могат да видят и най-мощните суперкомпютри to date.
  http://www.top500.org/lists/2010/11
  Така, че @thedem за стабилността на системите си прав, че линукс е светлинни години напред мой. Маковците могат само да се радват, че са unix базирани.

 77. Данаил

  Абе някой може ли да ми обясни защо Mac вместо ISO слага разширение toast на имеджите? Цял час търсих програма с която да го отворя тоя toast файл под линукс, накрая един пич ми вика „прекръсти го с разширение ISO, то е същото само името друго“. Та идеята ми е, какво толкова против стандарта ISO имат от apple. Явно нямат нищо против технологията, а само името не ги кефи . Та питам се защо? Ако някой знае да сподели. Мен лично ми е интересно.
  П.П. макфеновете, не го приемайте като нападка, просто искам да се информирам. Самата идея ми е интересна.

 78. muahahha

  @gatakka мен стига ни се караи за офтопиците има помалко кво да правим. Хората и сами могат да преценят като четат – а тоя само спами ше му прескачам постовете и готово. Все пак се движим по основния топик. Ама ти сравняваш мак с убунту, оттам идва и логично сравнение с уин и оттам се тръгва леко по околовръсното. Ама само леко ся.

 79. gatakka Автор

  Лошо няма да се кривне от пътя, ама да не мачкаме бустана (ако знаете какво е бустан)
  Както се казва, леко леко, колко леко да сме се отклонили 🙂

 80. muahahha

  @go_fire еми да и аз съм на мнение, че на човек трябва да му е удобно. Под ТК имаш предвид тотал коммандър ли? Ся ще прегледам блога на кака ти Сийка, хм макар че ника му ми е познат от някъде. И ще изгледам видеото на Сталман от бг, че всички други съм му ги гледал, но това не съм още.

 81. go_fire

  Да точно същия. Като се махнах от Шиндош той и Джет Аудио ми липсваха най-много. Бостана сега за сега още не е поникнал, тъй че страшно няма 😉 Видеото на Столман от Уебтех 05 определено си заслужава, на „Линукс за българи“ го има за сваляне. Иначе никак не е сигурно, какви точно сървъри ползват М$, ама това вече сме го обсъждали в Нау4и.ме. Да не почваме темата, че ще станат поне още 194 коментара, ама по три.

 82. Stilgar

  Ако искате довечера наминете в IRC да ви обясня за Windows Server-ите, колко често ги рестартираме и каква е връзката между херците на монитора и кадрите в секунда. Не искам @gatakka пак да ми се кара за offtopic 🙂

 83. Данаил

  При положение, че почти най-големия производител на Mac компютри е ….Microsoft, предполага се, че имат всякакви сървъри. Където е нужно BSD, където трябва Linux където трябва MacOSX . Всъщност това е хубавото, имат пари и имат от всичко.

 84. thedem

  @Stilgar за довечера няма да е , има пиене за довечера предначертано. Ама сега съм в IRC-то 🙂 ако ти се обяснява 🙂

 85. gatakka Автор

  Даде ми го един човек, не го познавам, стори ми се странно, че искаше толкова малко пари и бързаше, ама викам си, кво толкова аххахахахаха
  Купих го от колега на мой колега (сложно) той е дизайнер и мина на PRO версията

 86. Миро

  много бяха коментарите не ги четох всички, така че сори ако повторя нещо казано:
  та… езика може да се сменя на всяко приложение, от настройките за текст става. това позволява дори всеки отделен чат на скайп да си има отделен език, независимо че в новата версия е all-in-one.
  а иначе при регистрацията в сайта на ейпъл някъде си направил грешка, моя акаунт си е регистриран без кредитна карта и не ми иска като си свалям нещо. но като цяло ти си имаш собствено мнение, казваш си го и толкоз 🙂

Вашият коментар