Вече съм горд (разочарован) собственик на Мак

От вчера съм собственик на MacBook, купих го защото просто няма начин да пишеш за iPhone и компания, без да имаш Мак. Купих го 2-ра ръка, на далавера, но машинката си е здрава. След 1 ден игра, съвсем спокойно, с ръка на сърцето, мога да кажа, че това е най-дървеното нещо, което ми е попадало в ръце. Не обичам мак принципно, бях много доволен от iPod-а, но не и от iPhon, и когато последно работех с Мак, бе G5, по времето на win98. Тогава линукс имаше нужда от 30 минути писане по конзола, за да сработи скрола, а 98, ами си беше 98. Мак изглеждаше извънземно добре тогава, сравнено с тях. Обаче вчера се сблъсках със „Снежния Леопард“, и да ви кажа, наистина такова дърво не очаквах да е. Но аз не съм хейтър, поне не от крайните 🙂 Ще се опитам да обясня, какво и защо не ми харесва, че да наричам „най-обичаното“ нещо на този свят, пълно дърво.

Хардуер, стабилност, бързодействие

Тук просто няма как да имам забележки. Интел на 2Ghz, 2GB RAM, 13′ екран. Лек е, работи бързо, стабилен е, всичко реагира бързо и мазно. В това отношение мак отдавна си държат здраво. Малко ме изненада факта, че за да закача външен монитор, ми трябва преходник за 60 лева (добре че имам в комплекта). Не че няма порт, порт има, просто трябва едно кабелче, което струва минимум 60 лева. Няма какво повече да говоря, като хардуер и бързодействие мак си е мак.

Клавиатури, мишки, пад

Вярно, че лаптопите идват с „кофти“ клавиатури, ама тази на този мак е просто отвратителна. Enter клавиша е по-тънък от пръста ми, с Г образна форма и не мога да го натискам нормално. Защо Shift клавиша е 3 пъти по-голям от enter? Някой умник е решил , че най-долу в ляво няма да е ctrl клавиша, а ще е fn такъв. Ако искам да използвам клавишни комбинации като ctrl+a (знам че не се използва ctrl) се оказва много неудобно, понеже функционалния клавиш е в дясно, от повечето, с които искам да прав комбинация. Пак този умник е решил, че ~ бутона няма да е под Esc, а ще е над ctrl. Тъпо е хора, на всички клавиатури, които съм виждал, този клавиш е под esc. Като цяло аз НЕ мога да пиша на това. За пада няма да говоря, понеже той е доста специфичен за Мак, и искам да се опитам да му свикна, преди да го „псувам“ или харесам. За сега ми е странен с тия 2-пръста за десен бутон. Реших да си включа външна клавиатура и мишка, през USB, и…. ами не стана. 3 клавиатури и 4 мишки. Просто не сработиха. Едната мишка се разпозна като клавиатура, но „не можел да я конфигурира“. Говорим за стандартни мишки и клавиатури, за по 15-20 лева, които си работят на всеки Win и Linux. Тъпо е хора, много е тъпо, че трябва да си търся мишка и клавиатура, които са ми не само удобни, но и да са мак съвместими. Цената сигурно ще е x3.

Какво ме раздразни в софтуера

Всички (колеги и компания) седим по миниум 8-10 часа на ден пред дадена машина, и се предполага, че тя трябва да ни е удобна, да ни помага да работим, да ни улеснява, да се чувстваме комфортно. Точно тук мак се изложи най-сериозно. С часове се опитвам да правя неща, както на мен са ми удобни, а не както някоя „голяма глава“ е решила, и не можех. Фрострацията е голяма. Реших, че ще е най-добре да се консултирам с някой мак потребител. Все пак е нова ОС, сигурно си има чалъми. Ще ви копирам част от чата с един дизайнер, който работи на мак от години, има си iPhone4, и не зная колко тениски и колажи с Apple

Аз: Как да направя така, че като дам full screen екраните да стават на full screen?
Той:не можеш
Аз:Как мога да си увелича размера на шрифта, малък ми е, малък е и екрана, трудно чета
Той: Не можеш, трябва да използваш външно приложение
Аз: Как мога да преместя 3-те бутона на прозореца (затвори…..) от дясно
Той: не можеш, или аз не знам за такова нещо
Аз: Как да направя, че когато екран дойде на фокус, автоматично езика да се сменя. Тоест ако последно в чата съм писал на кирилица, а в браузъра на латиница, ако браузъра е на фокус автоматично езика да се сменя на ЕN.
Той: Стига си питал глупости, това да не ти е Линукс. Ползвай си мака за работа, и не си мъти главата с простотии.

Ченето ми удари земята. Ако съм нов потребител, и сега се „уча“ сигурно ще се изкефя на Мак, обаче аз съм гърмян заек, видял съм и много и малко. Ползвам компа за работа, не за лайфстайл, гъзария или подобни. Всяка OS има някакви настройки по подразбиране, които отговарят, на да речем, 60% от хората. Въпроса е, с останалите какво става. При Линукс и Win (донякъде), тези хора имат някаква възможност да настроят нещата по начина, по който им са удобни. След един ден игра, ето детайлен списък на нещата, които може да настроите в мак (без външни програми и хакове)

 • да си смените wallpaper
 • да си смените аватара
 • да си преместите док-а от ляво, дясно или да седи долу
 • да промените размера и „съдържанието“ на док-а, и дали да се скрива автоматично
 • няколко нюанса на тулбара на прозорците
 • някой иконки на прозорците

Това е, не се шегувам, или съм адски тъп, и не мога да намеря останалите настройки. Бутона Full screen не е точно това, затвори не затваря екрана, малко тъпо се ориентира човек, когато има повече от един прозорец от една програма, при 7 поне може да спреш това. Хайде, с това може и да се свикне, въпреки, че на мен ми пречи, защото май най-лесния начин за достъп до прозорците е „експозе“, но това „експозе“ просто може да се скрие някъде, ако го сравня с нещата на „compiz“ по отношение на „мениджиране на прозорци“. Alt+Tab не е точно това…

Значи аз като работя имам към 20 прозореца отворени. Мак няма да се задъха, или забие, заради бройката им, но аз ще се задъхам и изнервя, докато работя, защото аз имам изградени работни навици. Кое трябва да се настройва към кое? Аз към машината, или машината към мен? Ако някой смята, че е първото, да отиде да си отлее едни циментови обувки, и да ходи да плува в яз. Искър. Както казах, огромна част от хората ще са ОК с този тип работа, но аз не съм от тях, и нямам възможност да си настроя система да работи както аз си искам.  Странното е, че всички мак потребители, които питах, май много не са се замисляли за тези неща.

Понеже взех този мак за xcode реших да си го кача. Естествено веднага искаха appleId, което е нормално. Реших да си направя, и леко изненадан останах от необходимата информация, която трябваше да дам:

 • имена
 • телефон
 • адрес
 • какво ще разработва
 • от кога разработвам
 • в каква сфера работя
 • какво съм разработвал
 • на какви платформи

Това са задължителни въпроси за регистрация в macdev. Малко ми е странно, не мислите ли? Телефонен номер?

Както и да е, направих регистрацията, качих го, обаче гледам една иконка „app store“ на мака, и викам чакай да погледна. Много приложения, добре направено, и си харесвам един текстови редактор, безплатен, и решавам да си го инсталирам. Наблягам на думата безплатен. Appstore ми иска appleID, което е нормално, предполагам. Давам му го и се отваря един екран, в който да си въведа кредитните карти. Ами сега? Аз не искам, или пък нямам. Няма бутон skip, или подобно. Или си въвеждаш данни за кредитните карти, или няма никакъв appStore. Дори и за безплатни приложения. След като ги въведе човек, всяко плащане след това става „автоматично“. Голямо улеснение е, безспорно. Такова улеснение, че чак не се усещате кога давате пари за нещо. Гледате 2.99$ и си викате 1 кафе, и цъкате. Гледате песен (понеже това влиза и в itunes) и си викате 0.99$ какво са, и цъкате. Цъкате без да гледате…. не ми хареса идеята. Пак за много хора това е предпочитания вариант, но оставяте някоя опция за хората, на които това НЕ ни харесва, или не НИ отърва. Просто така тихичко, отзад, си вървят едни плащания, по 1-2 долара, без да се усетите. Всъщност вие се усещате, но не се усещате какво точно правите….. но да не влизаме в психология и методи за „да купуваме повече неща, от които нямаме нужда, с пари, с които не разполагаме, за да впечатлим хора, за които не ни пука, и да подражаваме на хора, които не им пука за нас“.

В заключение ще кажа, че за мен мак е нещо, което не ми предоставя нищо повече, от всяка друга ос, включително Vista,7,XP, даже обратното, пречи ми да работя със скоростта и удобството, на които съм свикнал. Едва ли ще го използвам за нещо повече от xcode, и ако не бе нуждата ми от xcode веднага щях да отида и да го върна. Съветвам всички, които използват комповете си за работа, и искат наистина да им е удобно, наистина да ускорят работата си да погледнат някоя друга ОС или UI, просто за „другата гледна точка“, за да може да сравните, прецените и решите. За мен това е най-дървената OS, по отношение на удобство за работа (но е красива и шарена, и разни неща подскачат) от всички налични. Радвам се, че го взех 2-ра ръка за малко пари, че ако бях броил към 2500 щях да разправям колко е хубав. Няма да призная, че съм се минал я.

Допълнение:
Замислете се хора, аз ли трябва да се съобразявам с машината, или машината с мен. Компютъра е инструмент, и го разглеждам като такъв. Предпочитам ожулен, но удобен чук, през неудобен, но бял и лъскав с лого на него. Какво разбирам под напасване? Примерно Ubuntu може да се направи едно към едно като Мак, ако някой прецени, че това му харесва. И много хора го правят. Може да се направи да работи като 7, и много хора го правят. Може да се настрои да седи на „челна стойка“ и да плете ръкоделия, ако преценя, че ми е нужно. А на всичко отгоре имам и KDE. Това е гъвкавост. Мак НЕ и я предоставя. Дали е елегантно или не измислена сегашния му начин на работа щеше да е без значение, ако можеше да се модифицира.

225 thoughts on “Вече съм горд (разочарован) собственик на Мак

 1. PowerBSD

  Нямах търпение да изчета 200 коментара, и направо пиша без да се повлиявам от чуждото мнение…

  До автора:

  Уважавам те с това което си направил (блога, сайта за програмиране и пр.) обаче тук не съм съгласен с твоето мислене като цяло на тази тема „Удобен ли е Мак“… От сега ще ти кажа че не съм Мак-привърженик, по-скоро съм бивш Linux потребител (Linux-ползвател дремещ над 10 часа над черния терминал, в опити да създаде нещо ново и лесно, с което да доусъвършенства иначе психично-болната Linux-среда и всичко го правех безплатно, само за да бъде в изгодно положение – Негово Величество Начинаещия потребител), принуден да мине под оковотие на злата кучка – нейно Величество – Бозата Micro$hit Boozindows 7 (естествено инсталиран от торент, записан на диск от програмата която също е изтеглена като торент :))…

  Не съм съгласен с това че:
  * Mac не е удобна среда… ==> Не е удобна за теб (за мен също), но това не означава че в действителност не е така… И за да не бъда голословен – ето един факт: Живееш в град A, който е по-малък от B (и понеже се занимаваш с програмиране (както аз), си представям как си го представяш условието if(a>b) 😀 (нека малко се пошегуваме)). И в тоя град си живял да речем 20 години. Тъй обаче ставаш студент, отиваш да учиш в гр. B. В началато – сградата на общината ти изглежда всякаш не на мястото си, закусвалнята някакси не е разположена много „симетрично“, ако мога така да се изразя. Ако сменяш училището в което учиш, всякаш стаите са едни непознати, не знаеш повечето какви са: дали това е офиса на секретарката, или е кабинета по рисуване, а защо не и – това да е един огромен кабинет по информатика (все пак не знаеш какво има зад вратата)). В горепосочените примери, ще се съгласиш че, и в училището, и в новия град, най-малко за два месеца ще се „приобщиш“ и повечето неща ще са си „на местата“, съзнанието ти ще придобие представа че закусвалнята се намира на онова кюше и винаги ще си остане там, че кабинетът по информатика, ще е точно до дирекцията, чиято врата има вид на врата на физкултурния салон и т.н. С две думи – същата е и аналогията с използването на Mac. Използвал си дълго време Windows. Вече до болка са ти познати прозорците, софтуера който използваш… Знаеш че като натиснеш X-а на балона със съобщение „Нямате налично пространство в C:\“, че вместо да го затвори, то ще го затвори но и ще отвори „Disc Cleanup“ диалога, който ще цикли 30-секунди на „Checking for compressed files“ (схвана аналогията, нали?). Но след дългия период на използване на тази операционна система, ти влизаш в един нов свят, зареждайки Mac. Тогава няма начин да не ти направи впечатление, че като се засилиш в десния ъгъл и по инерция натиснеш X-а, че това просто ще ти скрие ToolBar-а на програмата която си отворил, няма начин да не ти направи впечатление и че като close-неш една програма, че тя не се затваря, а остава Dock-ната, както и като правиш торент файл от програма която е в App формат, че вместо да браузваш файл, трябва да браузнеш папка 😀 . Но ти говориш най-вече че е „нарушен“ някакъв „стандарт“. Ами ако го нямаше тоя гламав Windows, или го имаше, но Мак беше повече разпространен, и още от 90-те години хикса ти е бил вляво, тогава нямаше ли да мърмориш защо, мамка му, някой психично-неориентиран болен мозък, си е вирнал на оная работа да го направи вдясно. Т.е. не те критикувам, а просто ти показвам че няма човек който да определи „Този панел е нормално да бъде вдясно, а тоя бутон за изключване на менюто, да бъде в Start менюто/Apple менюто/KDE менюто, или пък както в Gnome – System -> Shut down . ;)“

  Не искам да си помислиш че споря с теб, ако това си сметнал, просто исках да покажа малко и от моят „скромен опит“… За 18-годишен, колко ли опит, но това е друга тема на разговор… 🙂

 2. Yovo

  Ванка, кефиш ме брато, ама основния проблем, поради който се раждат и доста различни и крайни мнения, според мен е, че ти разглеждаш ОС като работна среда. За теб ОС е работно място и трябва да е подредено максимално удобно за теб. Проблемът идва от там, че за повечето хора компютърът като цяло е средство за забавление, а не работно място. Бъди сигурен, че тези потребители никога няма да те разберат. Не мога да кажа точни цифри но в световен мащаб мисля, че над 80 % от потребителите на компютърни системи, ползват основно функции като, браузване, гейминг, музика, филми, и връзка във социалните мрежи. За теб е важно ОС-а да е гъвкав и да се настройва по твое желание, еми OSX, няма как да ти го предложи така както Linux. Но да погледнем какво прави средностатистическият потребител. Той сяда пред компютъра, включва го и стартира браузъра, ровичка из нета(прочита какви пак си ги надробил в блога :)), пуска си музика, лафи малко в скайп и гледа любимият сериал, и всичко се изчерпва до тук. Мислиш ли, че на този човек му е от голямо значени, как най- лесно да си зуумне прозореца или да сменя 10 или повече активни такива. Аз лично се занимавам с музика и за мен няма по- удобен OС. Пробвал съм се с Windows, а за Linux, дори не съм си помислял. Е аз глупав човек ли съм или зомбясъл фенбой? Всяка ОС си има доста предимства спрямо конкуренцията, но мисля, че изказвания като “ Това е най- глупавата ОС“ са малко крайни. Разгледайте всяка една ОС, от страната на обикновения юзър, и вижте как нещата леееко се обръщат.

  Мнението ми е лично и не ангажирам никого с него. Жив и здрав и продължавай свободно да си изказваш мнението, да не ти пука дали хората те харесват. Живеем в свободна държава и всеки има право на мнение, било то правилно или грешно. Нали знаеш човешко е да се греши 😉

 3. Йордан

  Благодаря за уроците, представени са по начин, удовлетворяващ всяко интелектуално ниво. Поздравления за положените услия.
  Очаквам с нетърпение завръщането Ви!
  Поздрави,
  Йордан!

 4. ivo

  ползвам мак от около една година. който си мисли че мака е някаква невероятна извънземна машина която може всичко е в голяма грешка.
  но преди да мина на мак пробвах линукс. интересен е линукса, ама е шит отвсякъде. първо не можех да си намеря читави драйвъри няколко месеца. след това е проблема че така и не можах да подкарам флаш-а да работи за повече от 10 минути без да крашне, пък понякога изобщо не бачкаше. след това е проблема че убунтуто се влачеше като охлюв. изобщо беше ужасен. през какви мъки минах и колко файла трябваше да намеря и редактирам само за да си направя резолюцията на екрана не е истина. линдолса пък ми писна да го преинсталирам всеки три месеца заради забавяне на системата и от вируси… и така взех решението да мина на МАК и ето какво последва…

  да уточня само че става въпрос за аймак.
  свързах всичко и всичко си работеше – клавиатурата мн яка – малка безжична… мишката и тя яка малка безжична (маджик маус). мишката е НЕудобна за хора с големи ръце или с дебели пръсти. не просто неудобна ами направо НЕИЗПОЛЗВАЕМА! иначе ако я карате една седмица и свикнете ще я обичате до живот. сложих си програмата маджик префс и имам към 10 виртуални функции.
  клавиатурата е мн лека и удобна. имам стара лоджитех диново за НБ, ама на апъл клавиатурата обра всички точки. ако свикнете с разположението на клавишите и харесате малкия форм фактор… адската клавиатура. намирам я за мн по-удобна от лоджитека, която преди смятах за най-добрата.
  и сега кво става – харесват ви клавиатурата и мишката и идва следния проблем тези шибани устройства изяждат батериите през няколко месеца… мишката през два месеца трябва да се презарежда клавиатурата през 5-6. трябва да се дадат 40-60 лева за 4-6 броя зарядни батерии+зарядно за тях.
  но иначе всичко работи със включването на компютъра. кликате с десен бутон на някой зип файл и опен и си го разархивира. има си и работещ флаш без нищо да правите. пдф-а също си работи без да правите нищо. ако ви трябва даемон тоолс… просто давате десен бутон на имидж файла и избирате маунт 🙂 сложих му няколко програми с които стана прекрасна машинка : vlc, perian za quicktime, magic prefs, call of duty + patch 1.7 za multi, CS-source, rarX, utorrent, glims za safari и вече една година всичко си бачка перфектно.
  операционната система си има предимствата и недостатъците. ако сте свикнали на линукс да си правите всичко то преминаването на мак е меко казано трудно. ако не знаете какви са всичките предимства на мак ос просто няма смисъл да го ползвате. харесва ми как мога да видя 90% от файловете с интервала без да ги отварям. това са снимки, документи на лърд или пдф, дори хтмл файлове. но ако сте разработчик може да ви хареса че мака идва с апачи и има поддръжка на доста езици. и като цяло мака е много добра среда за обработка на мултимедия. обработка на снимки видео или музика има мн качествен софтуер. като цяло се чувствате удобно на линукс няма смисъл да го сменяте, но ако сте запознати с предимствата на мака и смятате че ще са ви от полза трябва да се запознаете и с недостатъците. с това че бутоните на прозорците са от ляво е най-малкия проблем. прозорците могат да се оразмеряват само от долния десен ъгъл. в следващата ос ще могат да се оразмеряват от всички страни но за сега само долния десен ъгъл. и други неща има но са много.

  за хора които искат да пробват с мак и си мислят че е някаква мн яка машина мога да препоръчам само да си купят мак мини нов или втора употреба преди да се изръсят една маса пари. шанса да не ви хареса ако сте свикнали и нямате проблеми с друга платформа било то линукс или линдолс е мнооого голям. аз ползвах чужд аймак за около месец докато бях на гости и лично на мен ми хареса. хареса ми как много неща се правят толкова лесно. хареса ми iWeb благодарение на който изкарах най лесните 500 лева за правенето на 3 сайта :D:D:D и то всеки сайт беше готов от порядъка на 1-2 дни… сега ползвам Coda i Espresso и мн ги харесвам. харесва ми и xCode. просто xCode ЗА МЕН е най-добрата среда за разработване. ако имате желание да обработвате домашни или аматьорски клипчета iMovie страхотна и идва безплатно. и само да кажа че единствената програма за която съм платил от изброените е xCode 4 – 5$. останалото е или безплатно или кракнато (игрите + Кода и еспрессо).

 5. kernel

  Имам да преинсталирам едно МакБуче, може ли някой да ми даде линк за читав софт и особености при инсталацията ако ми дадете ще е супер.

 6. Петър Ачев

  Леле тази дискусия е стара като Слънцето 🙂
  Младежи кефите ме с вашата откровенност, но факта си е факт: различни хора – различни вкусове и различни навици. Аз не вярвах, че ще прочета за човек избягал от сектата на Apple, но ето и че такъв имало. Пък даже се оказа и фотограф и споделя, че сегашния му десктоп компютър с windows е по-евтин и по-производителен от мак-а. А ужким MAC се слави като операционна система именно за фотографи, дизайнери, аниматори и музиканти. Да, ама не – за някой.
  Ето и линка към Colby Brown и предлагам да го канонизират за светец някой ден 🙂 http://www.g-technology.com/colby-brown-pc

 7. Димитър

  Всички фенове на Apple казват не бъди хейтър, защо критикуваш без да разбираш и други подобни изказвания, някои дори отправят заплахи. Аз се чудя защо толкова упорито защитават някакъв си продукт, и сега разбрах, защото са се прецакали, и сами се самоубеждават в обратното, за да не ги боли толкова. С какво е по-добър Apple? Някои ще кажат хардуерът. Без да съм специалист, правя една проверка в онлайн магазините, какви процесори, видеокарти и дъна използва Apple. Оказват се същите, както при всички останали. Например процесори Intel, видеокарти NVIDIA, дъна ASUS и така нататък. Много хубаво, но защо цените са тройно по-високи? Явно не е хардуерът, може би заради мониторите(дисплеите)? Не знам какви технологии ползват в Apple, но никой не може да ме убеди, че в този сектор са по-добри от SONY, Samsung или която и да е фирма в този бранш. Остава операционната система. Прегледах разни тестове за CPU and graphics performance на Windows и Mac OS X. Оказва се че, Windows е по бърз и производителен. За удобство няма какво да говориме. Няма как аз цял живот да пиша например с дясната ръка, и да дойде някой да ме убеждава че, ако сменя ръцете ще свикна и след време ще ми е по-удобно. Утре ще пуснат химикалка която, работи само за лявата ръка, ще кажат че си хейтър, и не е виновна химикалката, че ти си свикнал да пишеш с дясната. Освен това ще струва три пъти повече от другите химикалки, ще ти взима по 1$ на всяко щракване и няма да можеш да пишеш ако не си се регистрирал в iTunes. Накрая ще се окаже че, няма да можеш да четеш, ако без да искаш си писал в тетрадка, която не е произведена от Apple. Не може да не отдадеме заслуженото на Джобс, който успя да излъже толкова хора че, трабанта който, си купуват всъщност е ферари защото е червен.

 8. Ждём Ѭ

  Димитре, има още бая хляб да ядеш. Точно аз не мога да бъда обвинен в любов към намацаната ОС и прилежащата ѝ апаратура. И все пак на мен се пада честта да ти подам първите трохички по дългият ти път напред. Всъщност ти завиждам за това, което те първа ти предстои. Връща ме в едни безгранични (именно) времена.

  Да наистина апаратурата на нагризаните мерзавци е производство на други. Да много други използват същите заводи. Има важна подробност, която изпускаш. Взимат само първо качество, най-доброто. Други също взимат най-доброто. А техните цени по-ниски ли са? Всичко се плаща.

  Подвеждаш се по думите на Гатьо. Знаеш ли защо клавиатурите им са такива? Защото са такива повече от тридесет години. Всеки техен клиент очаква всяко копче да е точно там дето е и хич не им пука, че ние останалият свят не сме свикнали с такова разположение.

  Знаеш ли защо нямат настройки? Защото техният тертип е да няма. Те са решили, кое е най-доброто и хич не ги бърка, че някой си искал да направи нещо си.

  Това е положението. Всеки от нас, ще се чувства по същият начин като Иван. Всеки техен клиент ще каже — Ползвай си мака за работа, и не си мъти главата с простотии. Друг свят. Или го прегръщаш, или си оставаш в твоя.

  п.п. А да. Ако си видял и си свикнал с нещо в мизерната, свинска ОС, която ползуваш, не се заблуждавай, че това е нещо добро или дори измислено от тези господа. Трябва да опиташ поне, най-малко седем, осем, десет различни ОС, за да можеш да оцениш силните и слабите страни на нещото, което си избрал за себе си.

  Ако нещо е разпространено, то това не дава гаранция за какво да е, най-малко качество. Коя е най-разпространената музика? Чалгата (на запад ѝ казват поп). Ако питаш нейните почитатели и те ще ти кажат, че не е най-добрата. Ще отговарят, де да знам — Моцарт, Чайковски, каквото са прочели в кръстословица. Ама не ги радва. Харесват Преслава/Шакира. И това слушат.

  А знаеш ли какво слушам аз? Рап. От рапа няма нищо по-далеч от музика, може би дет метала, де да знам. Рапа просто не е музика. Рапърите не могат да пеят. Съмнявам се да има рапър да знае поне гамата. И въпреки това го слушам. И не ми пречи.

  Светът е голям. Хора разни. За всеки има местенце.

  А сега, независимо дали разбра, какво ти говоря — излез навън, виж света, поеми пътя си. Завиждам ти…

 9. Димитър

  Не става въпрос за това кой, какво, харесва. Да на всеки му харесват различни неща. Всички имат това право, и никого не обвинявам за това, но ти не си седнал да ми разправяш че, Пъф Деди пее по добре от Лучано Павароти. Не оставай с впечатление че, защитавам Windows, защото не е така. В горния пост просто съм направил сравнение че дори най-осраната OS има предимства спрямо другата. Обратният вариант също е верен. Обаче никой с поне малко ум в главата няма да седне да ви убеждава че, Windows е по-добър от Linux. Цената също е важна. Например процесорите на Intel са по-скъпи от тези на AMD, и има защо. Доказано е че в, момента те са по-производителни и хората от AMD го знаят много добре, и компенсират нещата с по-ниска цена.

 10. Димитър

  Да си продължа мисълта. Ти казваш „Взимат само първо качество, най-доброто“, а аз ще кажа че, когато в две системи чарковете са едни и същи, няма по-добро и по-лошо. По между другото ще кажа че, същото важи и за Dell, цените им са супер надути, но преди да ми се нахвърлят феновете ще ви разкажа една история. На един мой приятел, майка му, работи като шивачка. Шие за марки като Levis, Camel и други. Шие по лиценз, с платове и конци използвани от дадената марка. Себестойността на една блуза да речем на Camel e 15 лева. Когато излезне по магазините става 100 лева. Да вземем две еднакви блузи, и на едната сложим логото на Camel, а на другата логото на Баба Вуна. Тази на Camel отива в магазина а другата аз си я взимам за себе си за 15 лева. Когато срещна някой по улицата с блузата на Camel и му кажа „пич прецакал си се мойта блуза е 15 лева, твоята 100 лева, а са едни и същи“, той ще почне да ми обяснява как моето менте не може да се сравнява с неговата изобщо. Какви модерни технологии, платове и тестове използват Camel, а пък ти ходи да се гръмнеш с твоята блуза за 15 лева. Извода е че, марката продава и определя цената. Всичко е маргетинг, но това не означава че, единия продукт е по-добър от другия.

 11. ウォーロック

  IShit продуктите са за будали дето не се сещат. Казват им тва е супер щото струва 5к , те си казват „Даа има логика да е най доброто щом е най скъпото …“ и тъй. А настройки няма щото са прости и ще ги затруднят, и щот са прости ше кажат мани го тва бе, толкос сложно направено…

  П.П.: Ако трябва да гледам постоянно един и същ панел и ще откача и ще го боядисам с четката на дисплея направо.
  Имам случаи дето за 1 седмица по 20 различни начини ми е бил изгледа на OS-a 🙂 Ама като си харесам нещо някой път изкарва и по няколко месеца де, ама пак омръзва 🙂

 12. Ждём Ѭ

  На неовата пише Камел и това е гаранция за качество. Баба Вуна нищо не гарантира, най-малко пък престиж. Колкото много да ѭ се иска, не може да продава на същите цени.

  Още нещо. Ако нещо изглежда като Камел, но на него не пише Камел и не го е доставил Камел, то Камел съвсем спокойно може да осъди Баба Вуна.

  На мое време Камел беше марка цигари.

 13. Ждём Ѭ

  А да под „други, които пазаруват първото качество и цените им са същите“ визирах основно Дел.

  И да повторя, че не ме разбра. Ако си купиш монитор от Самсунг и нагризаните си купят такъв, то в никакъв случай не си мисли, че сте си купили едно и също.

  А че после маркетинга, че надува повече, е истина. Определението за реклама е лъжа. Но това не означава, че маркетолозите не са преценили добре, каква е разликата и не са сложили съответната разлика.

  Плащаш цена на това, че те са които са и ще ти дадат това, което винаги са ти давали.

 14. Ждём Ѭ

  УФ! Да се чете:

  …каква е разликата и не са сложили съответната на нея цена…

 15. Димитър

  Точно в това е смисъла, че каквото и да пише нищо не ти гарантира, защото важи и обратния вариант, на някакво пълно менте да седи оригиналното лого. И това се случва постоянно, а ти като се прецакаш после ходи се оплаквай на арменския поп ако искаш.

 16. Димитър

  И какво искаш да ми кажеш че, ако извадя процесора от лаптопа и сложа същия но купен отделно ще има някаква разлика? Тука не мога да се съглася с теб. Производителите не могат да си позволят да правят нещо подобно, в противен случай ще изгубят доверието на хората а това ще е крах и за най-голямата фирма.

 17. Ждём Ѭ

  Трябва да понаучиш повечко за пазарната икономика 😉

  Не само, че могат да си позволят да го правят, а че ако не го правят, най-вероятно бързичко ще напуснат пазара 😉

 18. Drdre

  Не те ли научиха ,че при създаване на пей акаунт се ЗАЯВЯВАТ ,а не се ТЕГЛЯТ 2 евро за проверка достоверноста на картата…..

 19. George Alex

  С интерес прочетох тази публикация, но с много от нещата не мога да се съглася. Ползвал съм Windows години – мъка, постоянни преинсталации и моят компютърен специалист ме направи хакер, за да не се налага да го викам постоянно. В момента, в който смених на Мак (преди повече от 10 години), се родих – няма вируси, няма кодове, няма хакерство… Сега, ако си много напреднал Windows потребител, който постоянно рови в кодовете, Мак не е за теб – макар че и там може да се влезе в скритите настройки, просто те затова са скрити – за да служи машината на нас, а не ние на нея… Някои от повдигнатите „обвинения“ са наистина несъстоятелни – за автоматичната смяна на клавиатурата в зависимост от приложението, за клавишите по клавиатурата (ако си свикнал с ужасните Windows клавиатури, естествено, че с тази на Мак ще е трудно в началото).
  Според мен всеки трябва да реши какво търси – аз ползвам MacBook Pro и iPhone. Не просто съм доволен, аз съм ЩАСТЛИВ – не плащам луди пари за софтуер, имам ПРЕКРАСНИ приложения, на които Windows може наистина да завиди, не съм имал НИКОГА вируси… Машината ми работи от 10 години и съм инсталирал поне 5-6 нови MacOs на нея – никога преди това не се е случвало с Windows… Но ако човек иска да си причини всички „прозоречни мъки“, ползвайте си Windows – нали затова имаме избор и разнообразие? 🙂

 20. Мирослав

  @George Alex какво общо има Windows тука?
  gatakka e всичко друго но не Windows потребител

 21. ウォーロック

  Друго си е да си хакер, който владее преинсталацията на Windows мхм… така си е 😀

 22. Ваш'та БаБа

  Тежки времена. Ефектът на Дънинг-Крюгер или как глупавите са твърде глупави, за да разберат, че са глупави. Дънинг обяснява:

  „Това, което е любопитно е, че в много случаи, некомпетентността не прави хората дезориентирани, объркани или предпазливи. Вместо това, некомпетентните често са благословени с неуместна самоувереност, предизвикана от нещо, което те усещат като знание.“

  Той е тежко неграмотен – никога не е ползвал Маc, но знае, че е тъпо, щото негов приятел има – пък и той е тъп.
  Той може да „хакне“ дори на баба си пералнята, но не може да чете и пише на родния си език..
  Той може да не е учил грам английски – ама той езика е прост и всичко му разбира.
  Той може да си купи стар мерцедес – през лизингова къща, който харчи 25л. на 100км. и да носи оригинален анцуг на „Барселона“, но но може да даде 2.500лв за Маc.
  Tой има телефон Samsung за 1300лв. ама не си е купил АPPLE, щото не робува на марките.
  Той „хаква“ и пише прогарми но сега временно кара ТAXI..

 23. gatakka Автор

  Тотално не разбрах за кого е горния коментар, какви таксита, какви анцузи какви мерцедеси?

 24. Irennicolova

  Здравейте момчета, аз имам един простичък въпрос, но съм само потребител и то съвсем нов, от месец, така, че като отговаряте може ли да използвате понятия, които ще разбера… И така, купих си iMak katalina 2019, версия 10.15. 2, ползвам го месец, бързо свикнах и отначало се изкефих много… Обаче… Започна да забива, без да съм го натоварвала сериозно още…може, би бях прекалено сигурна, че това с мак няма да ми се случва… Малко съм разочарована и ми се ще да се окаже нещо елементарно и оправим… Забравих да кажа, фотограф съм, работя с изображения… Засега пробвам до колко носи на натоварване… Моля, ако може да ми помогнете…

Вашият коментар