Nokia и Microsoft ръка за ръка?

То се знаеше, но тия дни новината „гръмна“, факт са вече и някой кадрови промени по високите етажи на Nokia. Ако още не сте разбрали, Nokia започва партньорство с Microsoft в мобилните телефони. Да, Nokia ще идват с Windows Phone 7. Отделно ще има партньорство в рекламите, катрите, търсенето, маркетинга, услугите…. на практика всичко. Пощата, търсенето, рекламата ще идват от Microsoft, а картите май ще са на Nokia (не е сигурно).

Защо го правят? Ами по много причини, първо Android би Nokia по продажби в световен мащаб и стана номер 1, iPhone не отстъпва, Symbian не може да ги догони, а MeeGo, ами то не останаха хора да го развиват (отдавна е бита карта, заради политика, не заради технология). Отделно, Стив Балмър не може да спи спокойно, заради провала на WP7, и е решил да го направи, както винаги са го правили от Microsoft, с много пари. Тоест 2 големи но губещи позиции компании се обединяват. Нали знаете, врага на моя враг е мой приятел. Microsoft ще налеят много пари в цялата работа, те отделиха 1 милиард само за реклама на WP7, какъв им е проблема да налеят още малко. Така че „интереса клати феса“ си е много вярна приказка. За това става това обединение. Искам да изкажа искрените си съболезнования, на всички фенове на Nokia, сред които съм и аз.

Обаче!!!!

Винаги има едно НО. Това обединение е факт, но ето какво мисля, че ще стане реално. Първо, ясно е, че Nokia го прави заради загубените позиции, те винаги са били по хардуера, не по софтуера, а в момента софтуера продава. На тях им трябва софтуер, те патентите за хардуера си ги имат. WP7 е едната възможност. Обаче няма мениджър на такова ниво, който да е толкова тъп, че да си сложи сам главата в торбата, по-точно да обвърже всичко само с един софтуер. Паралелно се водят преговори и с Google за Android, защото Nokia са производители на телефони, не на софтуер. Те ще имат и телефони с Android. Това е модела, както LG, HTC…….. всички на практика произвеждат телефони за повече от една OS, така ще го направят и Nokia. След официалното оповестяване на обединението, google коментира просто и ясно с едно изречение „като събереш две патки, не може да получиш орел. Ние водим преговори с Nokia“.

Просто нямам търпение да видя Nokia с официален Android. Вярно, че ще е наблъскан с Ovi простотии вместо стандартните Android неща, но нали знаете какво е cyanogen 🙂  Дайте ми качествен хардуер, софтуера го има. Да, и сега може да се качи Android на Nokia, но не е същото, когато хардуера е направен за Android.

Така че, MS ще си налеят пари за WP7 в Nokia, Nokia ще си пусне и телефони с Android, потребителите ще предпочитат Android, Nokia ще намали производството на WP7 телефони (няма да го спре) а ние потребителите ще си качваме cyanogen на най-добрия хардуер 🙂

Това е. Все пак съжалявам много тези, които ще си купят Nokia с WP7.

64 мнения по „Nokia и Microsoft ръка за ръка?

 1. Данаил

  А така, А какво става със симбиана… за какво го купуваха изобщо. Аз си мислех, че ще го развият малко, а те избягаха от него.
  Все пак на почитателите на Windows и на Nokia, се отдава шанса да имат устройство, на любимая им производител, с любимата ОС. Tака, че време е да почерпят.

 2. Stilgar

  Според мен такъв Nokia телефон с Android няма да има поне докато WP7 не умре официално или Elop (CEO-то на Nokia) не го уволнят. И двете признавам са възможни варианти обаче в близките 2 години не очаквайте Android телефон от Nokia.

  Ще цитирам някои неща, които каза Elop на пресконференцията

  WP7 е „primary“ (каквото и да значи това) smartphone strategy.
  Смятат да ship-нат още ПОНЕ 150 милиона Symbian устройства и смятат да продължат да инвестират в low-end телефони.
  MeeGo става платформа за нещо като експерименти. Ще пускат странни устройства с нея и ще пробват различни концепции, най-вече за UI.

  Питаха го защо са избрали MS. Той каза, че са мислили три варианта да останат големи
  1. Tехен софтуер (тоест MeeGo). Решили са че не могат да изградят екосистемата за достатъчно кратко време. Дето се вика не е лесно и е скъпо.
  2. Android каза че било примамливо, но са се отказали защото смятат, че в Android екосистемата няма как да се отличат от другите производители и няма как да предложат сериозни иновации и да повлияят на платформата. Освен това смятат, че там цените и печалбите стават малки и практически всичко се оеднаквява за всички, които произвеждат телефони. Смятат, че на този етап всичкият кяр от Android е за Google, а те не искат да стават завод на Google. BTW за PC–тата се твърди, че са такъв пазар. Просто вече не може да станеш богат като продаваш PC-та не че няма да ги купуват.
  3. Според тях с MS се допълвали „забележително“. Nokia имат brand с голям пазарен дял и много фенове, имат хардуер, канали за дистрибуция и връзки по света (не и в US) както и услуги, които могат да допринесат за WP7 екосистемата (не само за тяхните телефони а за всички с WP7). Споменаха някакви неща за images и ovi maps в тази област. От друга страна MS имат софтуер, канали в USA и армия разработчици.

  Та това са нещата на тоя етап и със сигурност в момента Nokia не работят по Android устройство. Ако Elop го уволнят може и да почнат да работят скоро.

  BTW отговорът на Elop на коментара на Google с пуйките беше

  „А пък едни братя от Dayton Ohio, които правили велосипеди един ден решили да летят“

 3. Тuchkata

  Ванка, сигурно ли е, че ще има Нокия и с Андроид ? Защото както на някой МС и Нокия са им любимите два производителя, така ми се ще и моите 2 – Андроид и Нокия да направят „сборен“ телефон. Ако има някъде новина за такава информация, дай линк 😉

 4. Светльо

  Много жалко за Нокиа, бях им голям фен, а сега направо се предадоха … защо просто не направят Symbian по-добър от преди и да продължат с него, вместо да се съюзяват с Гугъл или Микрософт …
  R.I.P Nokia …

 5. Тuchkata

  За да направят Симбиан по-добър, трябва да инвестират страшно много пари, които не се знае доколко ще се възвърнат и да почнат да пробиват на пазар, които вече има огромна конкуренция 😉

 6. gatakka Автор

  @Тuchkata Nokia са производители на хардуер. След като им отпадат разходите по разработка на цяла ОС, то тогава не им е проблем да развиват софуер за 2 или 3 платформи.
  Няма как да не пуснат и по друга причина, в момента софтуера продава, Не може чисто икономически да отхвърлиш най-големия пазар, този на Android. Има хора, които искат Android, както има хора искащи Apple. А те са много, страшно много.
  КОлкото и Elop да не харесва google, има си акционери, за които цвета на парите е еднакъв, а и могат да скърцат със зъби силно.
  Ако Nokia не пуснат телефони с Android, ще пропуснат страшно много приходи.
  Представи си, продават тези 150 милиона бройки със симбиант, за колко? около 1 година и после какво? Пазар, от 100 милиона, който могат да заемат с Android устройства го остават празен, и правят Win устройства? Еми супер. HTC,Samsung,LG….. щя вдигнат банкет по случая.

 7. Stilgar

  Е не изключвам Elop да се е объркал и да го изхвърлят. Ама първо ще трябва да го изхвърлят и после да почнат да правят Android. Тоест ще трябва да се изчака някоя и друга година преди това да стане. BTW Elop не е виновен за кофти положението на Nokia. Сега въпросът е дали ще го оправи.

 8. Жоро Неделчев

  Този канадец, новият шеф на Нокия, е голям хитрец. Първо ще прибере парите на Майкрософт, ще се възползват от могъществото му, най-вече като ПР, като вдигане на шум, че се случва нещо уникално. След което вече ще се прегърнат и с the real thing – Google, и тогава вече ще видим. Въпросът е колко скоро ще стане това и дали дотогава фирми като Motorola и HTC няма да са дръпнали твърде много напред с андроидите. Според мен Моторола в момента са на прага на голям скок – те винаги са били иновативна компания, която е имала и дълги периоди на спад. Тази година мисля че им предстои нов тласък напред, заради Xoom, Atrix и новия Droid/Milestone.

 9. gatakka Автор

  @Жоро Неделчев много си прав, че Nokia е в по-изгодна ситуация от MS. Nokia губи в момента, но не са заплашени. МS ще си умрат на ината да имат телефон. Тъй че, няма да се изненадам, ако Nokia са потърсили MS, и са им направили предложение на което не могат да откажат от типа на „Ша тъ напрая звездъ, ама за една вечер“ хаахахах
  А Xoom как го чакам, искам WiFi версията (имам си тетъринг на телефона, не ми трябва втори 3G) казаха, че ще е 600$ тая версия, а Atrix може супер готино да влезе в един сектор, представи си, че ползват Citrix, слагаш си Atrix и през Citrix имаш каквото ти трябва. Офис, Win, игри ако искаш.
  То тоя номер ще стане и с някое RDP 🙂

 10. thedem

  Micro$oft в телефон, ХЪХ ужасТ. И като трябва да звънна спешно и като ми избумка един син екран с неразбираеми бели букви … 🙂 не мерси. Microsoft деградира със всяка изминала версия. Снощи щях да си омъкна веждите заради един лаптоп с Win7. Ти му викаш затвори тоо жам, той го минимизира. Един куп работи и надписи и попъпи ти скачат насреща без да си ги питал, а като търсиш нещо да нагласиш през 10 менюта в 15-то. Конкретен пример с настройка на звука на микрофона. На XP става с 3-4 клика, на win7 с около 15 +- 5-6 заради грешно меню и пак назад. А за сметка на Microsoft, Linux със всяка нова версия се изстрелва напред с материала. Лично мое мнение: MS срещу линукса да бяга, пак не може да го стигне 🙂

 11. Stilgar

  Е MS не могат да се прецакат от тая сделка. To OS-а си го има така или иначе и са се охарчили за него. Колкото повече производители правят телефони с него толкова по-добре за тях.

 12. gatakka Автор

  Те OS-а си го имат, дали са пари, и сега просто търсят начин да си върнат нещо ако могат, дори да е леко по-неизгодна сделака, дори и да направят няколко компромиса 🙂 и май Nokia е единствени им избор 🙂

 13. thdem

  @Stilgar то идеята им е да ти начислят една крупна сума върху цената на телефона за софтуер, както правят с лаптопи и ПЦ-та които от магазина си идват с гаден уинбоуз. Не трябва хората да купуват такива неща с натрапен софтуер.

 14. Данаил

  Е разбира се, че и MS имат полза. Ето вече имат nokia maps (нещо такова подочух) и bing вече ще може да търси в него. И това не е малко.

 15. gatakka Автор

  @xxTTcc това са „умни телефони“, ще му казваш „джам капaла“ и той ще затваря. Ще му казваш, „джандър тенеке ханъм“ и той ще ти пусне Айрън Мейдън. Това са умни телефони 🙂

 16. Браво

  MS са най – аучните нещастници които могат да съществуват! Жалко за Нокия, след бъгавия symbian ще ги виждаме и с недоразомението win mobile …

 17. Stilgar

  Имат общ проблем (по-точно 2 проблема) и се събират. MS със сигурност печелят от тая работа. Nokia не толкова сигурно. BTW на пресконференцията имаше въпрос Nokia плащат ли си да правят WP7 телефони. Отговорът беше много политически, ама доколкото аз разбрах си плащат просто по-малко от другите.

 18. xxTTcc

  @gatakka позволи ми само малко оф топик да споделя един виц дето може да го знаете.
  Бил Гейтс и приятели се возят в една кола и по едно време колата спира и не може да запали. Единия бил монтьор отворил капака и взел да човърка. Другия бил водопроводчик, легнал под колата взел да гледа маркучи, аусписи. Бил помислил помислил и вика. Абе момчета дайте да излезем от колата и да влезем може да се оправи. Та да не се налага на инжинерите на Нокия да мисля бутон форс рестарт.

 19. gatakka Автор

  🙂 не знам за форс рестарт, ама има и друг проблем с WP7, и той е API-тата. Създателите на Angry Birds си го казаха директно „Трябва да си луд мазохост, за да пишеш игри на wp7, или магьосник“.
  Масово девелопъри реват за липса на API, поддръжка на неща, недомислици…..

 20. Stilgar

  Странно. Indie community-то на Xbox е полудяло на тема WP7. За какви API-та са мрънкали тея с Angry Birds? Да не говорим, че тяхната игра е толкова елементарна, че не мога да разбера кви толкова API-та им трябват. Разбирам Carmack да се размрънка, че не може да port-не Rage (както го port–на за iOS), ама на тея пък какъв им е проблемът?

 21. gatakka Автор

  Ами като пример, че нямаш API за достъп до контактите.
  А за пилетата, не знам. Имат я за всичко, за WP7 казаха, че не си заслужавало зора.

 22. Stilgar

  А това е друго. Не си заслужава щото няма устройства. Ама съм убеден, че с игрите точно няма да имат проблем. XNA има силно community, а интеграцията с Xbox Live си е мечта за всеки game dev. На сегашните игри с XNA само трябва да им преправят управлението и ги пускат за WP7.

 23. Жоро Неделчев

  За всички, които мислят, че Уиндоуса за телефони е зле: Имал съм X1 с Уиндоус 6.0 и нямах оплаквания, за времето си беше доста добра система. А сега като чета за 7-ицата, хвалят я даже хард-фенове на Епъл и Андроид – добра виртуална клавиатура, добра среда за игри, нестандартен дизайн и интерфейс. Могъществото и на двете компании не бива да се подценява. Но представям си, ако бяха се съюзили половин година по-рано. Или ако Нокия беше прегърнала андроида още от самото начало. Тогава нямаше кой да ги спре, и в двата случая може би.

 24. Минчо

  И кво стана опорочиха един стар виц, а именно: Шефовете на MS(Бил Гейтс) и NOKIA(Джорма Олила) се срещна ли. Бил, почнал да са фука колко бил богат и че ако решал можел да купи света. А Джорма се изсмял и му отговорил че няма да му го продаде 🙂

 25. agent_kowalski

  Gatakka,кажи какво ти е мнението за wp7 обективно.Аз също не съм фен на м$ и епъл,просто за недостатъците на платформата.Че няма мултитаск и копи и пейст знаем,но това ще го оправят по някое време?По-читава ли е от айфона според теб ? 🙂

 26. echeveria

  аз харесвам хардуера на нокиа и ейпъл, не харесвам софта им по няколко причини и не защото е лош, шимбион е боза и просто е смях при смартфоните, маемо беше единствения им опит за конкуренция която не беше много лоша(играх си с него ) обаче не забравайте че мс не са казали последната си дума и не значи че ще им е лош софта. Аз не харесвам меките – обаче представете си ако отворят платформата…

 27. gatakka Автор

  @agent_kowalski WP7 бе направен на прекалено бързи обороти. Какво се казва, искаха го „мъжко и за вчера“.
  Сегашното му състояние не е конкурентно на нищо. Но сега с тази поговорка с Nokia ще им даде малко време да пооправят някой неща.
  Отделно MS са майстори в продаването на не толкова качествени неща, като супер качествени. Все пак те са най-добрата маркетингова компания в света, не най-добрата софтуерна такава 🙂

 28. Stilgar

  Кефи ме контрастът между оптимистичната визия на gatakka (те ей сега ще разберат, че WP7 е за коша и ще пуснат повече модели с Android) и почти апокалиптичната на go_fire.

 29. gatakka Автор

  Aaaa не си ме разбрал @stilgar. Имах предвид не повече модели, а повече продадени бройки.
  Примерно HTC в момента имат еднакъв брой модели с Андроид и с WP7 (е поне бе така до преди месец) но едните продават милиони, от другите … никой не знае, срам ги е да кажат 🙂
  Така че и 2 модела с андроид да пуснат, ако леко са се постарали, и нарочно не са ги „скопили“ ще станат хит.
  Между другото разбра ли, че MS е разрешила на Nokia да променя външния вид на WP7 🙂 и сега HTC и останалите са скочили и те да искат това ахахахахахаах

 30. Go3i

  „А пък едни братя от Dayton Ohio, които правили велосипеди един ден решили да летят“
  От високо се пада много лошо , особено когато те гледат много хора.
  Това за пуйките е яко.ТО си е така , нокиата пада от известно време а и win ph 7 и той се изгуби като старите пари.Нормално е да се обединят срещу най-добрите – Андроид.А и версията , че Нокиа не избрала Андроид , айде по-леко я карайте , че да не излезне накрая обратното – Андроид не са избрали Нокиа.

 31. Stilgar

  HTC мисля имат само 2 телефона с WP7. Колко имат с Android? Така или иначе това не е много важно. Има ли някъде описание какво точно ще могат да променят Nokia, че това е много интересно?

 32. gatakka Автор

  За сега се споменава само за UI ама знае ли човек.
  Няма как Nokia да не искат да брандират. Нали за това ревът, че „с Android няма да се отличаваме от останалите“.

 33. Stilgar

  Интересно какво точно ще могат да променят защото една от основните концепции на WP7 е че е ограничена промяната на UI-то. Могат да шибнат там някакъв tile и да сменят няколко цвята.

 34. gatakka Автор

  Знам, то за това е интересно, че са успели да се преборят. Въпроса е колко 🙂
  Май се говори за сериозни промени, иначе HTC нямаше да измрънка.

 35. SR

  Толкова сляпа омраза срещу MS. Лично за „забиванията“ на windows според мен са нещо, което от много години не съществува. Пример development pc със 2 sql servera, vs 2005/2008/2010, Netbeans, както и доста друг страничен софтуер като sony vegas, adobe after effects, ps и куп други неща, машина, която не се спира, 24/7 е online(само при проблем с тока или при дългото ми отсаствие, тока е чест проблвм 🙂 ) изкара 3 години и можеше още дълго, просто реших, че и на нея и е време за win 7. Поне като имате нещо против кажете нещо конкретно, а не общи приказки от времето на win 98. Не ме разбирайте грешно, но повечето от вас сляпо мразят или сляпо обичат, а тук не става дума за жени, тук става дума за технологии.

 36. SR

  А да забравих, нямаше антивирусна програма и да имаше връзка с интернет. Всичко зависи от маймунката пред компютъра.

 37. gatakka Автор

  @SR няма как да пропуснем възможността да се побазикаме 🙂 Правим го с всяка тема 🙂
  Както виждаш тук спорим, никой не мрази сляпо. Изказват се мнения, кой, защо, как…..
  Все пак 2 огромни гиганта се събират. Защо ли? Какво ще се получи? като събереш 2 патки не получаваш орел, ама пък патката има мечти да лети, и май може (прочети коментарите по-нагоре ако не схващаш)
  Както виждаш, работим основно с факти. Чичко @stilgar ни е обучил всички, ако нямаме линк да не коментираме 🙂
  Факт е, че MS пропуснаха вълната на мобилните телефони, и има много да наваксат.
  Факт е, че Нокиа загуби позиции от Андроид и iOS
  Факт е, че двете се обединиха.
  Не бъркай дребните закачки с хейтърство 🙂

 38. SR

  Не говорих за теб, това което си написал е вярно, говоря за коментарите alt ctrl del и тем подобни дивотии. Лично мен тази битка никога не ме е вълнувала(мобилните телефони). Аз лично ползвам телефонът си само за говорене така че там нямам никакво мнение, тъй като за мен дали един телефон ще е с андроид или win mobile няма да има знчение, стига да мога да набирам телефони.

 39. gatakka Автор

  Еми след 3-4 години няма да има такива. Тоест разговорите ще са през софтуер, не през GSM.
  Най-грубо казано нещо като Skype, Gtalk, google Voice и подобни. Ще бъдем задължение да сме в някоя „екосистема“, а операторите ще предоставят инфраструктурата за пренос на данни и маркетингови глупости. Демек следене кой кога, къде, колко, защо и как 🙂 и ще си взимат % от „екосистемата“ а ние ще си плащаме като шейхове

 40. SR

  Малко повече ще е този период и пак същите хора ще дърпат конците. Защо mtel купиха spectrumnet, но това е друга тема 🙂

 41. SR

  Нормално е да има остра реакция от конкуренцията, но личното ми мнение е че това скоро ще отшуми и всичко ще си продължи както си е било преди.

 42. gatakka Автор

  Ах защо ми го няма анализа от преди 2 години, където говорих за тези неща, и ме базикахте в коментарите, че не съм си пил хапчетата 🙂

 43. Stilgar

  Много се радвам, че сте се научили без линк да не пишете. (Не личи много де)

  Я кажете сега според вас какво е трябвало да направят Nokia? Все пак не може да обвините MS за сегашните им проблеми.

 44. Maniac

  Да, направят това, което правят всички останали – да преминат в семейството на Android. На мен ми звучи добро начало….

  Ти представи си каква простотия. Отварят кода на Symbian, пускат MeeGo с отворен код, а се хващат на хорото с Microsoft… това е страхотна идея!

 45. Stilgar

  Ако беше преди 2 години да се хванат на хорото с Android обаче сега вече няма какво да правят там. Има 324234534 телефона и печалбите за производителите на хардуер са малки ака или иначе.

 46. go_fire

  Отворения Симбиан е точно толкова отворен, колкото Андроид, тоест никак. В някакъв смисъл винаги е бил отворен за определена група. Спомняте си Симбиан беше консорциум между Нокия, Ериксон, Моторола и Самсунг, в който първата държеше 60% и беше създаден да закупи правата от Псион. Един вид си правиха индустриален стандарт, ама другите се отказаха, защото Нокия имаше твърде определяща роля. И като накрая го изкупи и отвори, какво направи? Първо слагаше на телефоните нещо друго, а не това отвореното, точно както Андроид, а после направо закри мъртвородения „отворен“ проект. Мийго беше някаква заблуда за противника и ще е като Убунту на Дел неттопите- някакъв експеримент за маниаци и нищо сериозно. Моята прогноза е, че Нокия направи прекалено много грешки и накрая просто ще се счупи под собствената си тежест. Но пък от друга страна М$ изиграха гениален ход с канадския „легионер“. Дали това ще им осигури глътката въздух да се задържат на тоя пазар не съм убеден, но съм сигурен, че с този ход безвъзвратно затвориха (направо) хлопнаха дверите пред проникването на ГНУ/Линукс решения сред глупавите играчки, наречени умни. Или поне ги отложиха с най-малко петилетка, което на практика може би е достатъчно за завинаги.

 47. Stilgar

  Nokia просто нямат друг шанс да останат големи. Този може да е много малък шанс, но поне е някакъв шанс.

 48. Никола

  *кхъм , кхъм * извинете , но някой от вас(хората които плюят майкрософт и Windows Phone 7) да е ползвал WP7 ?
  Моля провайтео го първо и после киртикувайте/хейтвайте.

  Имам удоволствието да притежавам такова телефонче от около седмица , и съм със страшно добри впечатления относно операционната система, хардуера няма да го коментирам защото в момента си говорим за МС , нали така ?

  Буквално преди няколко часа имах малко гости и една приятелка която през живота си не е ползвала какъвто и да е смартфон се заигра с телефона. След 5-10 минути ме попита „колко пари струва тая играчка , изкам и аз такава“.

  Лично аз съм имал удоволстието да си играя с устройства с iOs(1,2,3,4) android (1.6,2) , symbian (не помня точно коя версия но телефона беше нокиа E71) и windows phone 7 и от тези всичките ,OS-a което най много ми допада е WP7.

  @gatakka , следиш ли новините в областта ?
  Това нещо расте със скороста на AppStore ! само на 4 месеца е а има над 8000 приложения ( http://bit.ly/iawcpa )
  а на андроид им отне някакви си 10 месеца …

  и до тук с коментара че стана цял роман

  поздрави 🙂

 49. Go3i

  То ясно за Нокиа , че нямаше как да станат големи и трябваше да се пазарят , ама това не им е пазар , не и като тоя със сергиите.
  При това положение вече няма как и да сме сигурни дали и win ph 7 щеше да стане голямо , защото win ph 7 още не е име/марка каквото е Андроид примерно.И шанса не е само за Нокиа а е и за Win ph 7 .

 50. gatakka Автор

  @Никола не сме само ние тези, които го критикуват. При цялата маркетингова мощ на MS и 1 милиард $ за реклама не успяха да го го наложат, и знаеш ли защо? Защото въпроса не е за хардуер или софтуер, а за екосистема (поне това Elop го е разбрал)

  От една страна имаш ябълките, които така за затворили всичко, и така са го направили, че хората влезнали в i света не искат (и не могат) да излезнат.

  Имаш и Android, който предлага също мащабна екосистема, но по-отворена, и 3-ти страни се включват в нея (и я развалят), но като цяло потребителя има избор и е доволен.

  Какво имаш при MS? Един телефон със странен и неудобен UI. Това че е различен, не го прави добър. Какво ти предоставя този телефон? Facebook, Live, Twitter, Mail и това е. А кой друг не ти ги предлага (освен Live)

  По отношение на маркета, знаеш ли защо се направиха толкова (мале цели 8000) приложения за WP7? Защото MS си плати за това. Отиват хора при компании правещи най-вървежния софтуер за iPhone и Android и им казват, ние ще ви платим разработката на ващия продукт за WP7. Това не е шега а си е официална политика. Еми толкова, 8000 спонсорирани приложения. При Apple и Android говорим за 200-300 хиляди.

  А музикалните магазини, системите за плащане, интеграцията на услуги……..

  А твоята позната, сложи и WP7, Android (едно Galaxy S) и един iPhone, пък да видим какво ще избере. Ако е до 25 ще скочи на iPhone.

 51. ReXTaN

  @gatakka аз до колкото помня и отначало Android не беше известен, на хората им писна със Symbian (който и така няма нищо полезно в него) и почнаха да се отправят към Android (а повечето хора си купуват телефон със Android, защото не могат да си позволят iP).

  И защо сравняваш приложенията на Apple и Аndroid с WP7? Между тях има години разлика, естествено, че ще има повече приложения за Apple и Android. И не е важно, че MS си плаща или не, важното е, че приложения се появяват.

 52. gatakka Автор

  Е да де, нали за това говорим, че MS просто изостанаха, почнаха да бързат, направиха една OS, която е наистина прибързана, и голяма част то девелопърите се дръпнаха.

  Нали за това е тази стратегическа сделка 🙂 за да може да „наваксат“.
  Имат шанс, трудно, с „врътки и шашми“ но имат шанс.

 53. Stilgar

  Първо милиардът за реклама още не е похарчен целият. Сигурно и половината не е похарчен. Иначе щяхме да го усетим доста по-силно. Да не говорим, че MS имат доста повече от 1 милиард.

  Второ това, че MS са платили за приложенията е пълна глупост. Сигурно са платили за някои обаче масата са просто ентусиазирани .NET devs, които гледат, че всичките им другарчета правят приложения за телефони и те искат и сега като има за какво да ги правят се надъхват. Аз лично познавам хора, които разработват такива приложения и то при положение, че на този етап изобщо не може да публикуваш в Marketplace-а от България.

  И накрая WP7 е дългосрочна инвестиция. Никой в MS не е вярвал, че хората ще се юрнат да си сменят телефоните щото изленал WP7. WP7 е като Xbox, в който потъваха (или ако предпочитате бяха инвестирани) милиарди в продължение на повече от 5 години обаче сега погази (особено пък покрай Kinect) и печата дори повече пари. Разбира се няма гаранции за успех няма. То и за другите (Android и iPhone) нямаше.

 54. SR

  Искам да попитам хората, които ползват смартфон(аз имам, но не бих казал, че ползвам) какво освен wi-fi и навигацията ползвате? Не става дума като разработчици, а чисто като потребители, защото 90% от хората, които аз познавам основно го ползват като браузер, много рядко като навигация. Да бъдя честен единствените апликации, които съм виждал да бъдат използвани на телефони от колеги и приятели са игри(или подобни) и текстови редактори.

 55. Тuchkata

  Аз лично ползвам Симбиан от 5 години вече и съм доволен. Доволен съм, за каквото аз по принцип бих ползвал телефона си. Навигация, Wi-fi, музика, камера и отваряне на някой друг ПДФ. За това симбиан за момента ми е вършел работа и продължава да ми върши. Най-вероятно ще ми се наложи да си закупя Андроид в бъдеще, но понякога наистина се чудя какво толкова се прави с тези телефони. Дали ми е заредило списъка с набраните номера за 1 или 2 секунди, поне за мен не е такъв проблем, че да очаквам бързо действие. А на тоя екран и без това да браузвам само и единствено ме изнервя.

 56. delafer

  Аз ползувам Symbian смартфон от 2004 – все Nokia, първо 6600, сега E51. С първия браузвах доста през GPRS, но ми струваше малко състояние… с втория много рядко Wi-fi за нещо дето трябва много бързо да проверя, основно за музика и радио, за игри – никога, може би просто по това време се сдобих с netbook и той отне много от функциите на смартфона… В E51 много ми допада бързата реакция на телефона при разговор и търсене на контакти. Аз съм нервак общо взето и много ме изнервят бавни gsm-и.

 57. динозавър

  Не знам дали това е правилното място да питам, но ще го направя: Какво е мнението ти за Windows 8 и новия Мetro интерфейс? Заслужава ли си да се ъпгрейтва от 7 до 8?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *