Apple

Какво мисля за „Ябълките“ и запрочутите iPad на нашите политици

Да съм казал, че Apple е зле? Напротив, казах, че политиката им не ми харесва.
Гроздето е кисело, при условие, че съм имал всяко тяхно устройство (като тип) без AppleTv.
Айде стига глупости. Пуснете си Finder, намерете си записа на някоя пресконференции на Стив Джоб, и си ги пуснете и се успокойте малко.

180 мнения по „Apple

 1. gatakka Автор

  Тук съм съгласен, исках да кажа, че го пуснаха в 4-та серия на софтуера, който става и за iPhone 3 но се обърках.

 2. Александър

  Случва се 😉

  Айде лека нощ от мен колеги.

  Една молба имам към теб, ти решаваш дали ще правиш или не.

  Може да направиш видео за Pirate Bay или за Уикилийкс.

  P.S.

  Хубав блог, ще продължавам да го следя 😉

 3. Васил Калибацев

  @Stilgar, мисля че си ме разбрал погрешно. Сигурно в 99% от темите, засягани в този блог ти имаш доста по-изчерпателно и аргументирано мнение. Не ми е и минавало през ум да изтъквам своя интелект, а напротив имах предвид че ти си интелигентен човек и не разбирам защо хора като теб се занимават с подобни безсмислици(според мен).

  Интересно ми е какво толкова ви дават тези игри освен вманиачаване по тях, харчене на пари за по мощни части и по-големи сметки за ток.
  Аз не съм някой ненормалник , който мрази всички геймъри, тъй като и аз от време на време може да утрепа половин час за някоя игра, но това е сравнително рядко и само за разтоварване.
  С предния си пост исках да задам индиректно въпроса „Какво аджеба намирате толко в компютърните игри?“
  Айде пзодрави!

 4. IvanZidane

  Значи искам да кажа нещо за името Apple незнам дали сте го чували това но до колкото знам е истина. Когато Стиви и компания седнали да мислят име някой казал ако до 5 часа не измислим име ще се казва Ябълка и всъщност така и става.Макинтош пък е сорт американски ябълки ;D. а за историята има един клип Речта на Стив Джобс за тези които не са я гледали.

 5. Данаил

  Незнам за вас, но аз по принцип съм хищник и се храня с месо (Линукс), понякога ми се налага да си прочиствам стомашно-чревния тракт с разни треви (Уиндоус) и от време на време ми се ще да захапя някоя ябълка (Apple) ей така за разнообразие.
  Само на ябълки обаче аз лично не мога да живея, все пка човек по природа е всеядно животно с хищнически наклонности.
  Надявам се сравнението да ви е харесало и да ви е разсмяло поне малко.

 6. LUBECA

  Божеее….. По ограничени коментари на незапознати с материята хора не бях чел! :))))
  Гроздето ви е кисело май, и си плюете и коментирате без да имате ни най-малка представа за какво иде реч. Но това си е национална черта, защо ли се учудвам. Хайде продължавайте с коментарчетата злостни и със здраве! 🙂

 7. Stilgar

  @Васил Калибацев както е казал един мъдър агент „Time you enjoy wasting is not wasted time“. Аз лично играя предимно състезателни игри (това не са игри с коли). За мен да си купя хардуер е като да си купя тенис ракета например. Мен лично ме кефи състезанието и турнирите, а големите турнири ги гледам както повечето хора гледат световното по футбол, което аз намирам за доста скучно.

  Някой ги кефи да организират гилдии и да въртят бизнес в WoW, други ги кефи да събират инвентар, трети се зарибяват по историята и играят игри както се гледа филм. Кой каквото го вълнува…

 8. gatakka Автор

  Стига за игрите.
  Аз обаче все повече се чудя аз ли не мога да говоря, хората ли не могат да ме разберат?
  Да съм казал, че Apple е зле? Напротив, казах, че политиката им не ми харесва.
  Гроздето е кисело, при условие, че съм имал всяко тяхно устройство (като тип) без AppleTv.
  Айде стига глупости. Пуснете си Finder, намерете си записа от някой пресконференции на Стив Джоб, и си ги пуснете и се успокойте малко.

 9. Go3i

  Ти си обясняваш добре , май хората нещо не те разбират или не искат да те разберат и или де да знам какво но определено има неразбиране от тези които са гледали видеото 🙂

 10. deiman

  Ми именно, човека си каза, ще останете доволни най-вероятно, но трудно се излиза от него и не им одобрявам политиката, ама кой да слуша 🙂

 11. deiman

  Честито за кое? Малко по-директно, а, или нещо съм твърде елементарен за теб 🙂

 12. deiman

  Благодаря :), но пиши за кой имаш предвид, понеже от мнението на gatakka минаха няколко поста и понякога не става ясно за кой става въпрос.

 13. Данаил

  LUBECA wrote:

  Божеее….. По ограничени коментари на незапознати с материята хора не бях чел! 🙂 )))

  Политиката на Apple е ясна, ползваш само разрешеното от тях. Те преценяват кое ще ти хареса и кое не. Още по-лошо, те преценяват кое ТРЯБВА да ти хареса. Ако бъркам поправи ме. И никой не каза нищо лошо за хардуера на компютрите им, а се критикува възможността за ъпгрейд (имаш някаква възможност, но силно ограничена). Те са на принципа „ако искат по-силна машина, да си купят новия продукт и да се изръсят още 2000$ вместо да купят само нова РАМ и нов процесор за 700$ общо. Това е което не ми харесва на мен лично. Аз ползвам PC и в момента в който реша, че искам да си сменя харддиска с 2ТБ просто си избирам някой 2ТБ диск, купувам си го и заменям стария. Какво става с Apple потребителя ако иска да смени харддиска си с 2ТБ? Ами търси оторизиран сервиз, те пък търсят такъв диск (незнам дали някой от оторизираните доставчици предлага толкова голям диск ) После се оказва, че от Apple не са съгласни на твоя модел да се сложи толкова голям диск и ти пада гаранцията (в най-добрия случай) или от сервиза ти отказват замяната. Всичко това мен лично не ме кефи. Ако ти си съгласен с лаптопа си да мъкнеш и един куфар външни дискове, само защото от Apple не ти разрешават толкова голям размер на диска в машината, няма проблем. Това е твоя избор и ако те прави щастлив, няма нищо по-хубаво. Но аз не съм доволен от това. Аз съм съгласен да си нося малкия Асус Еее, въпреки, че е д много по-ограничени възможности от Apple MacBook Air. Но все пак мен ме прави щастлив Asus защото ми дава свобода. Теб те прави щастлив MacBook защото ти дава една отъпкана пътека, по която да вървиш в една посока. Аз искам да имам свободата когато ми скимне да изляза от пътя, да прекося нивата и да поема по друг пък.
  Apple е като железопътния транспорт. Много бърз, може да пренесе дадено нещо от точка А до точка Б, движи се по зададено разписание. Но много хора предпочитат автомобилите, защото им дават свободата да спрат когато поискат, да се полюбуват на природата. Ако щеш и да се изгубят и да преживеят едно незабравимо приключение, за което да разказват с години. Ето това Apple не ти го предоставят.

 14. Stilgar

  Абе разберете, че ако ви се наложи да правите upgrade значи сте се издънили със сглобяването на машината по начало. Upgrade-ът на хардуер всъщност е bugfix, а не нормална ситуация.

 15. gatakka Автор

  Стига глупости за ъпгрейда.
  Има смисъл от него до едно ниво, после сменяш всичко.
  Стига офтопици, било бъгфикс и подобни. Закона на Мур още работи, тоест в един монет, ще куповаш ново. Ъпгрейда забавя този момент и пести пари.

 16. gatakka Автор

  Въобще не знам за какво говориш @KG. Говорихме за хардуерни ъпгрейди, и темата приключи.

 17. kg

  Пиша на български. Просто казвам, че е хубаво за някой хора да няма ъпгрейд, дори това да не ти харесва (не че някой те пита) 😉

 18. Александър

  Вижте, за всеки влак си има пътници.

  @Данаил много добре го обяснява, говоря за свободата.

  Има хора, които обичат свободата, има хора, които обичат да вървят по определени принципи си ги следват.

  Аз с момента съм с Тошиба, хубав лаптоп, новичък, страхотна работа върши и мога да го ъпдейтна след време, без видеото – вградено е, но аз игри не играя. Работя си с него.

  Иначе не бих отказал и MacBook, просто ми харесват – ОС, дизайн, интерфейс на ОС и още много неща.

  Бих могъл и с него, защото компютъра/лаптопа го използвам по предназначение. Игри и такива работи бяха до 16-17 години. Сега играя някви елементарни в интернет за разтоварване.

  Може и да се чувстваш свободен с Apple, зависи за какво ти трябва точно продукта им. Ако прецениш, че някой Mac е за теб и ще ти върши работа близките 2 години (минимум), защо да не го вземеш? Пак ще се чувстваш свободно.

  Важно е, когато се взима една вещ, да знаеш за какво ти трябва, колко време смяташ да я използваш и може ли да разчиташ на нея.

  Всичко се сменя след време, колкото и да ъпдейтваш един компютър винаги идва едно време, в което просто ъпдейта не може да продължи по една или друга причина.

  Не подкрепям Apple напълно, но не мисля, че са и толкова зле. Имам техен продукт и съм намерил „свободата си“ в него. Просто използвам нещата, които ми трябват на него и мога да ги намеря free в „App Store“.

  Не съм си jail-вал телефона, но нямам и намерение.

 19. GrimReaper

  А аз да изразя 1 мнение за Ипад. Това според мен е показност. Според мен правителството си е купило просто за игра и забавление тези Ipod и да ги мислят за готини ей това е …

 20. Ангел

  @Данаил – примера ти за хардовете е пълна глупост. Сменял съм хард диска на PS3-ката ми с на приятелката ми макбука (понеже нейния бе 120GB, а на PS-a – 250GB) – никакъв проблем няма машинката с хард диск, който не е сертифициран за епъл машина. Сменял съм хард дискове и рам на Мак Мини, PowerBook G4 и пр.
  Има една особеност обаче – RAM-та се препоръчва да е сертифицирана, не че ако не е няма да тръгне, ще тръгне, но просто се препоръчва.
  Гаранцията на компютъра не пада при смяната на хард или РАМ, поради простата причина, че по корпуса му има предвидени отвори, а и в ръководството, с което върви в куфарчето като си го купиш е описано точно как става.
  При по-новите модели мисля, че това вече го няма, но може да отвиеш 2-3 болта и си готов.
  През времето откакто ползвам Епъл хардуер (имам и настолни машини на Дел, които също са доста стабилни и работят добре), не съм се почувствал ограничен по никакъв начин. Ако нещо не ми хареса Mac OS X – винаги мога да си сложа Windows или Линукс, като за Windows-a, дори в Mac OS X има специален инструмент (BootCamp), който максимално да улесни цялата процедура.
  В софтуерно отношение, компютрите бълвани от Епъл нямат ограничения – може да си ползвате каквато ОС искате, ако тази, с която сте си взел машината не ви допада.

  Преди, докато бях на РС сменях през година я дъно, я процесор, я видео карта, а всяка година – ъпгрейд на рам-та, на всеки две години – хард диска (добавях нов или сменях стария с по-голям). Средно на година давах близо 1000лв. за ъпгрейд. Исках всичко да е мощно, да върви без засечки. Играех и игри и исках всички да вървят на максимални детайли.
  В момента… имам macbook от година (последния, който си взех и ползвам за основна машина) – дадох за него около 2000лв., взех си през 2009та PS3 Slim за игрите. От тогава, до този момент не съм дал и стотинка за нов хардуер. Плащам за игри, които ми се доиграят и знам, че която и игра да пусна – ще ми върви на макс и ще съм доволен. Няма да трябва да ъпгрейдвам докато не мине поне година след излизането на PS4, за което още почти нищо не се чува. Преценил съм и че макбука ми ще изкара поне още 2 години, а може би и повече. След което, тъй като всеизвестен факт е, че маковете си запазват повече цената от гаражните РС-та ще мога дори да му взема някой лев, или да го подаря на приятел, за да му се радва. Понеже все още ще работи с актуална весия на Mac OS X.
  Финансовата набутвация, за която говорихте се прави веднъж, но после парите се избиват постепенно от спестени ъгпрейди.
  Mac OS X е оптимизирана за хардуера, с който се продава и двете неща – софтуера и хардуера вървят добре и не се пропилява хардуерен ресурс. Точно затова е важно да се инвестира в правилния модел (в зависимост от целите, за които си вземате машината) и да се кара с него. Минималните ъпгрейди – РАМ и Хард диск, са си в реда на нещата, ако случайно целите ви за ползване на машината се променят.
  Ако съм про до такава степен, че ми трябва много мощна машина – има си Мак Про. Вярно ще дам една торба с пари, ама машината ми ще е с два Intel Xeon процесора с по 6 ядра, всеки от който с по 12 виртуални ядра (общо 24), всяко работещо на честота от 2.93GHz (има и вариант за 3.33GHz), или със стандартен 8 ядрен процесор, 32GB DDR3 RAM, 8TB HDD, 4 firewire ports, общо 7 usb порта, ATI 5870 видеокарта, с поддръжка на до 6 външни монитора, 512GB SSD, airport, bluetooth. И всичко това се ъпгрейдва.
  Ако сте отваряли Мак Про ще знаете за какво иде реч.
  Такива компютри както казах се ползват от големи професионалисти (напр. във филмовата индустрия), и не са предназначени за домашна употреба.

 21. HYU

  @gatakka
  Цената която Apple взимат на бр. iPhone е около 500-600$, при определени условия които Apple поставя на операторите.
  Вече 1-2 год. договор това е фирмената политика на самия мобилен оператор. В някои държави се продават на чисто отключени, без договори.

  А за затворената политика на Apple ще кажа че е с чисто комерсиална цел. Това може би е една от най печелившите мобилни системи, но както всяка система си има край и това си има. С навлизането na Android, политиката на Apple не може да продължава така, поне при мобилните устройства. В Apple се очакват големи промени, като окончателното напускане на Стив, може би новият изпл.директор ще „отвори“ до някава степен системата.

  Тяхната политика си е една от най-добрите корпоративни политики на света, печелят си огромни приходи от нищо.

  Ти разглеждаш нещата от по ниска точка (потребителска) а аз ги виждам за какво е така.
  Така че по икономика недей да спориш с мен.

 22. Windom Earle

  Хахаххаха.. На Данаил асуса му бил с по-ограничени възможности от мак-а, но му предлагал по-голяма свобода. Купи си едно дървено сметало. И то е с ограничени възможности, ама може да му смениш всяка част и да я модифицираш по свой вкус.
  Аман от заучени, криворазбрани идеи за морал и свобода.
  Иначе за пореден път жестоки сравнения. Наистина те умолявам следващия път да включиш нещо библейско.

 23. gatakka Автор

  Значи го продават на оператора с дубал на цената. Ок, лошо няма, едно от първите неща във видеото е „това е фирмина политика, не им казвам да продават по-евтино, а че е скъпо“ така не виждам защо въобще го обсъждаме.
  Едва ли на Версачи дънките са с производствена цена 1000 лева и ги продават за 2000. Това си го определя фирмата. Но просто затворените неща не ме кефят просто.

 24. Данаил

  Windom Earle Стига с личните нападки, казах си мнението за политиките на Асус и Apple, и политиката на Асус е да ти позволи свопбодата, а тази на Apple е да ти дава готово решение за всичко което те са решили и както те са решили. И ти казвам пак, ако имаш някакъв проблем с мен недей да пълнише темите тук с безмислени коментари а ми го кажи лично. Имаш ми координатите.

 25. Windom Earle

  @Данаил, т’ва всеки път като ти кажа нещо заемаш отбранителни позиици, не даваш отговор по зададения проблем и ми просиш лична среща. Хайде пак ще опитам.
  Как КОНКРЕТНО в твоя случай, продуктът с по-ограничени възможности ти дава по-голяма свобода, само щото политиката на политиката на производителя била по-хубава? И колко често си купуваш лаптоп с мисълта да го ъпгрейдваш?

 26. Данаил

  @Windom Earle Добре, ще ти кажа. На моя Асус мога да кача каквато искам ОС, на Apple не е разрешено, може но не е разрешено. На моя лаптоп мога да сложа колкото голям харддиск искам или SSD какъвто искам, на Apple са разрешени само определени видове и модели, ти можеш да сложиш и друго, но от Apple не гледат на това с добро око.
  И Windon Earle не ти прося лична среща, но ти прекаляваш с тея искания за библейски сравнения. Мога да дам и такова, защото съм имал възможността и желанието да прочета тази книга. Ти прочете ли я? Но както и да е не е тук мястото за този спор.

 27. Die Son Of a Bitch Die

  Има просто решение ,за тези ,които искат да имат Mac OS X без да влагат пари в Apple hardware ,аз в момента съм точно така ,подкарал съм 4 Ос на 1 комп ,който пък ми излезе 1000ЛВ ,ОС-овите са 1Уинбоуз 2 „Mac OS x 10.6.5“ 3 „Ubuntu 10“ 4 и някакъв Соларис . Занимавам се с видео§фото обработка + Web програмиране и без никоя от ос-ите работата не върви ,трябват ми и всичките.
  А телефоните ми са iPhone 3gs , Samsung Galaxy S ,Nokia 5800XM ,всичко от горе изброените ми трябва. А и като хоби се занимавам и с Андроид Девелъмънт . Теловете си изкараха сами кинтите ,така че те нищо не ми струваха ,а лаптопа с 4 буут мода си е перфектен ,та какво остава дори да си нормален българин ,то пак можеш да си позволиш всичко без ограничения ,въпросът е ДОСТАТЪЧНО УМЕН ли си да го направиш?!?!?!?!?

 28. Stilgar

  Как точно тея телефони си изкарват сами парите да вземем и ние няколко да ги впрегнем да работят?

 29. Windom Earle

  @Данаил, като чета поста на Ангел, който е притежател на Mac, твоите доводи ми звучат баш като заучени фрази. Ти хубаво си чел Библията, ама как ще разтълкуваш светото Mac писание на Ангел, щото аз като несвят човек го разбирам твърде буквално.

 30. Ангел

  Данаиле тези твои твърдения за хард дисковете ти казах вече и пак ще повторя – нямат общо с реалността.
  В мака си можеш да сложиш какъвто хард диск искаш (ама гледай инчовете, а не да го набиеш с теслата вътре) – няма значение дали ще е хибриден, ссд или сата. Няма значение и размера, нямат значение и оборотите.
  Чичо ти Стив едва ли ще седне да гледа накриво някой българин, че си е сложил еди-какъв-си хард диск. Щом е направено така, че лесно да можеш да го сменяш – значи е разрешено и одобрено. Ако все пак не си сигурен – винаги можеш да отидеш до близка Гърция да ти издадат грамота за спазване на политиката на Епъл и да те обявят за светия.
  Писах и за това, че на Мак можеш да си сложиш каквато искаш ОС и дори има вградено приложение в Mac OS X, което има за цел да ти помогне да си инсталираш Windows като втора ОС. С линукса също няма проблеми, но ще са ти нужни малки познания.
  С инсталирането на втори/трети/четвърти ОС на Епълска машина не се нарушават гаранции и други идиотии. Човек може да си инсталира на машината каквото си ще и от Епъл не им дреме за това. 😉

 31. Данаил

  Ама вие въобще четете ли лицензните споразумения, щото от това което казвате явно ги нарушавате. Ако за вас нарушаването на лицензното споразумение не е проблем за мен е. Аз си държа на думата, а да се съглася с дадено лицензно споразумение, значи да го спазвам. Хайде със здраве прочете те си лицензните споразумения. там ясно си пише какво може и какво не може да се променя по хардуера и софтуера.
  И не е нужно да купувам дадено устройство за да му прочета лицензното споразумение. И пак казвам че няма нищо против хардуера. Моя проблем е точно със лицензното им споразумение. За това не го подписвам и за това не купувам техните продукти. Аз не искам да нарушавам дадено обещание. Хайде със здраве, и се замислете дали непознаването на правилата, оправдава нарушаването им.

 32. Данаил

  @Stiglar какво искаш да ми кажеш с това? Ако питаш дали съм го чел цялото …. цялото нямам време да го чета, но няколко от лицензните споразумения, за няколко продукта ги прочетох. И навсякъде пише, че нямаш право да променяш нищо освен в установените граници.

 33. Windom Earle

  Е, цитирай тези няколко граници, никой не говори за цялото. Все пак ще е трудна задача да цитираш нещо, което не съществува. Бог да ти е на помощ 🙂

 34. Windom Earle

  P.S. Всяко едно споразумение има установени граници, така че не знам какво имаш предвид с това.

 35. Stilgar

  Няма нужда всички да си чел трябва да ни покажеш един пример където си прочел това, което твърдиш, че си прочел.

 36. go_fire

  Жената гледа нек’ви турски бози и туко що дадоха реклама на новините след 13 минути (22:00). За съжаление точно в този момент от слушалките ми не течеше музика и чух първата и последната новина (слава +Богу не чух по средата новините):

  „Вече и дупедатите на ГЕРБ с таблети“ (явно кои модел)

  „След 20 години в България ще се отглеждат мандарини вместо картофи“

  Моля Ви се спрете планетата, искам да сляза от Абсурдистан!

 37. Данаил

  В момента се сещам за това например „B. Except as and only to the extent expressly permitted in this License or by applicable law, you may not copy, decompile, reverse engineer, disassemble, modify, or create derivative works of the Apple Software or any part thereof. THE APPLE SOFTWARE IS NOT INTENDED FOR USE IN THE OPERATION OF NUCLEAR FACILITIES, AIRCRAFT NAVIGATION OR COMMUNICATION SYSTEMS, AIR TRAFFIC CONTROL SYSTEMS, LIFE SUPPORT MACHINES OR OTHER EQUIPMENT IN WHICH THE FAILURE OF THE APPLE SOFTWARE COULD LEAD TO DEATH, PERSONAL INJURY, OR SEVERE PHYSICAL OR ENVIRONMENTAL DAMAGE.“

  Това не е точно за гарвуернте ъпгрейди, но като сме почнали да се заяждаме, дайте вие да видим къде пише, че можеш да правиш каквото си искаш.

 38. Windom Earle

  Това е извадено от лицензионното споразумение на Mac OS X, и не казва нищо за забрана за сменяне на хардуер, ОС или използване на неепълски софтуер. Опитай пак.

 39. Данаил

  Виж какво, писна ми да се заяждаш. Ако имаш доказателство което доказва, официално разрешение да подменяш нещо по ейпълските машини с каквото ТИ решиш за добре покажи го. В момента няма как да намеря лицензното споразомение на български език и да ти го покажа. Хайде ти ми покажи обратното. Щото само плямпаш и ти и се заяжсдаш. А доказателства никакви. Явно имаш нещо лично против мен, жалко от твоя страна, че не приемаш другите да имат свои вярвания и мнение. Дано прочетеш коментара ми преди Иван да го изтрие, защото отдавна излязохме от темата, но не ти искаш да се заяждаш. Честно казано пука ми на оная работа какво мислиш ти с ограниченото си мислене на 13 годишен пубер. Вземи порастни малко и научи че земята не се върти около теб и твоите разбирания.

 40. Windom Earle

  Ами то ако е забранено, задължително ще е упоменато в споразумението. Ако не е казано, значи е разрешено. И тука не става въпрос за мнение или разбирания, а за факти. Малко по-различно е мисленето ми от твоя средновековен мироглед. Може би щях да съм изгорен като еретик.

 41. Stilgar

  Няма нужда да пише, че е разрешено да правиш това или онова защото всичко което не е изрично забранено от споразумението или закона е разрешено. Тоест ако не можеш да намериш някъде да пише, че е забранено следва, че е разрешено.

 42. Данаил

  Ами хайде покажи ти доказателство де. Нали си много печен и разбиращ. Когато започнеш да се заяждаш с някой стигни до края. Писна ми всички теми в които коментираш да се превръщат в лична дразга между теб и няко й друг. Кандидатствай за шоуто на слави, там си търсят такива сценаристи като теб.

 43. gat3way

  По принцип лицензните споразумения описват условията при които можеш да ползваш дадена услуга или продукт. Съвсем логично е че всичко неупоменато е разрешено – понеже ако го нарушиш, няма клауза според която да ти търсят отговорност. Така че е малко безсмислено да се доказва дали нещо можело да се прави – ако някъде изрично не е упоменато че не може да се прави, значи по презюмпция е разрешено.

 44. Данаил

  Май искаш да си изгубя цялата нощ, за да намеря и преведа едно тъпо лицензно споразумение и да ти докажа, че не си прав? Няма да стане пич, не ми пука за теб просто. Намери си го сам или иди си купи Мас и му смени харда с някое хитачи или самсунг и после иди в оторизиран сервиз. Те ще ти кажат дали си нарушил лицензното споразумение.

 45. Stilgar

  Като не искаш да го намериш недей го изкарва като аргумент защото иначе ще се наложи да ти викаме лъжец

 46. Windom Earle

  Нали сме големи поддръжници на аргументираното т върдение или това ти е поредната заучена фраза? За мен като не ти пука, нали си голям моралист? Даваш лъжлива информация на горките останали хор.? Не те ли те ли яде отвътре? В случай, че си сляп ще копирам полезни съвети от по-горе:

  gat3way wrote:

  По принцип лицензните споразумения описват условията при които можеш да ползваш дадена услуга или продукт. Съвсем логично е че всичко неупоменато е разрешено – понеже ако го нарушиш, няма клауза според която да ти търсят отговорност. Така че е малко безсмислено да се доказва дали нещо можело да се прави – ако някъде изрично не е упоменато че не може да се прави, значи по презюмпция е разрешено.

  Stilgar wrote:

  Няма нужда да пише, че е разрешено да правиш това или онова защото всичко което не е изрично забранено от споразумението или закона е разрешено. Тоест ако не можеш да намериш някъде да пише, че е забранено следва, че е разрешено.

 47. Гошо

  @Данаил, добре ли си ? По твоята логика , щом по закон не е казано ,че можем да дишаме, трябва да не дишаме.

 48. Данаил

  Сега вече преиначавате думите ми. Казах че в момента нямам възможност да намеря лицензното споразумение за ползването на хардуера на ългарски. И понеже срещу мен няколко души изискват да им намеря точната клауза се ядосах и ги накарах да намерят те това което тввърдят.
  Защото един от тях ме провокира последните няколко дни. Днес ме нарича и тъп. Както се вижда горе съм цитирал част от лицензното споразумение за софтуера на Apple. Но е по-лесно да се поеме в хор обидите на Windom Earle който е високопочитан хакер крадящ хостове и представяш се за gatakka е IRC. Да той е умния аз съм тъпия. Казах , че в момента нямам желанието да си губя цялата нощ, за да доказвам на един … като него, че не е прав. Защото дори и след това той даже няма да ми се извини за обидите.
  Точно поради тази причина смятам, че въпросното лице или трябва да спре да се заяжда и да се извини, или да ми докаже че Apple дават по-голяма свобода от останалите производители. Защото точно от там тръгна целия спор. Обаче е по-лесно да се скочи срещу човека който се опитва да държи добрия тон. Лека нощ сега. И моля ви не изопачавайте думите ми.. А индивида който ме нарече „тъп“ нека повече да не комуникира с мен, освен ако няма неоспоримо доказателство за свободата която Apple дават повече от останалите.
  Предполагам, че с последното той няма да се съобрази, но все пак това е въпрос на възпитание.

 49. Windom Earle

  Сега ти изопачаваш думите ми. Изречението започваше „В случай, че си тъп..“. За хакерството също не си разбрал основната идея. ;(

  С най-добър тон те умолявам да докажеш твърдението си, защото май-лесно е да си говорим общи приказки. Също се извинявам за нанесената травма по крехката ти психика. Добрият християнин прощава! Пък и като чета глупости, не се сдържам. Отново тази пуста простосмъртна моя природа.

  Очаквам отново да се измъкнеш от въпроса за Епъл и се оправдаваш че лично те нападам.

 50. Ангел

  Данаиле… ей ти две снимки, прясно направени посред нощите от моя милост:

  http://prikachi.com/images/73/2964073z.jpg (виж съдържанието на Chapter 3)
  http://prikachi.com/images/74/2964074N.jpg

  Както ти казаха хората, нещо като не е упоменато в лицензионните споразумения се води разрешено.
  В случая където ми казваш, че съм нарушавал лицензионното споразумение, като си ъпгрейдвам RAM-та – виж снимките, които качвам. Ще се и потретя – хората обясняват надълго и на широко как сами да си ъпгрейднем рамта. Също така хард диска в слота има прикрепено найлонче за да се издърпа лесно и да се подмени.
  Не се нарушават и лицензионните споразумения що се отнася до софтуера, стига да решиш да си сложиш легален Windows или ново копие на следваща версия на Mac OS X, която си си купил (ако мака ти върви в комплект с 10.5 при покупката му и поискаш да си инсталираш 10.6 можеш да си купиш копие за ъпгрейд за 20$ мисля).
  Ей затова както бях казал – има BootCamp – да си инсталираш легалния Windows по-лесно.

  Ако всичкото това не бе одобрено от Apple и нарушаваше лицензионните споразумения… нямаше да си правят труда да ни пишат ръководства как да нарушим въпросните лицензи (що се отнася до хардуер), нито пък да пишат приложения за Mac OS X, които допълнително да ни улесняват (що се отнася до софтуер).

  Когато хората ти пишат им чети писанията преди да говориш неподготвен.
  Този цитат, където го извади ни в клин ни в ръкав, в никаква степен не доказва тезата ти.
  По тази твоя логика, и Microsoft са същия шит, понеже не съм видял ядрена централа или животоподдържаща система да се управляват от Windows XP Home. И не искам да си помислям какво би се случило ако се ползваше. За целта си има специално писан софтуер, предназначен точно за нуждите на определените звена. И Епъл са искали да се уточни, че не носят отговорност ако някой лумпен, разбирай шеф на АЕЦ, производител на животоподдържащи системи реши да инсталира на хардуера си Mac OS X. То и аз да съм, няма да искам името на компанията ми да се свърже някой ден със следващия Чернобил.
  Както виждаш – в цитата, който си посочил нищо не е споменато за домашни и фирмени нужди (поне такива, чиято дейност не е свързана с лечение на хора, управляване на самолети, АЕЦ и пр.).
  Така че…хайде да спрем с глупостите.

 51. Windom Earle

  P.S.
  „освен ако няма неоспоримо доказателство за свободата която Apple дават повече от останалите“
  Никъде не съм твърдял подобно нещо, че да трябва да ти давам доказателство. Единственото, което казвам е, че твоите твърдения са откровена лъжа. Между другото ти ме обиждаш с лъжите си. Моля незабавно да ми се извиниш.

  поради технически недоразумения чак сега си допълвам коментара. измислете някакъв edit

 52. Данаил

  Значи наскоро обявената забрана от страна на Apple за ъпгрей на SSD дискове от фирмата PhotoFast, не е никакво ограничение. И Аз казах , че може да се ъпгрейдва само с разрешените от тях. Ето пример, PhotoFast не са разрешени, какво става ако ти си сложиш такъв? Toshiba пък нямат този проблем и техните SSD са си ОК.
  Както и да е. Явно аз съм тъп, дето споря с вас, вие нещо не ме разбирате правилно (или не искате). Има инструкции как се смянят компонентите, но пак казвам, това става само с одобрените от Apple компоненти. Това е разрешеното. За софтуера е същото. Някъде да казах че физически е невъзможно? Напротив. И не съм казал, че нещо което изрично не е забранено е грешно да се прави.
  И ако се зачетете пак в постовете, ще видите, че споменах лицензното споразумение във връзка с инсталиранияте на компютър 4 ОС едната от които е MacOS. Това нарушава лицензното споразумение на Apple.
  И пак ще ви кажа, не ми преиначавайте думите.
  @Windom Earle , аз не съм те обидил с нищо, ти обаче на няколко пъти вече го правиш.

 53. Stilgar

  @Данаил стигам до извода, че ти не знаеш английски и вероятно си набавяш информация от крайно долнопробни сайтове като Калдата. Аз си направих труда да потърся какъв точно е случаят с PhotoFast и се оказа, че на потребителя изобщо не му е забранено да си сложи нищо от тях. За капак на PhotoFast не им е забранено да произвеждат. Това което всъщност е станало е, че Apple са поискали (заплашили ако щеш), че ще отнемат сертификацията на PhotoFast за производство на официални Mac части ако не се спре производството на конкретен продукт, които сигурно е боклук. Крайните потребители не са ограничени по никакъв начин, а и PhotoFast могат да продължат да произвеждат каквото си искат само дето ще загубят правото да слагат лепенката, че е одобрено от Apple.

  Няма нищо не си виновен ти. Калдата са виновни.

  http://www.slashgear.com/apple-block-photofast-macbook-air-ssd-kit-production-30116813/

 54. Данаил

  Не съм казал че знам английски, имам бегли познания. Но самия факт, че те забраняват дадено нещо си е ограничение. А аз точно за тези ограничение говоря. Калдата не чета от 5-6 години.

 55. Stilgar

  Да ти обясня пак. Те НЕ забраняват тея памети само казват, че ще отнемат на тези келеши правото да слагат името на Apple (което надявам се сме съгласни, че е собственост на Apple) върху техните продукти.

 56. xxTTcc

  За епъл поне аз смятам е, че това са машини за видео ренд, графични програми и 3D ренд. Естествено и за игички и залъгалки. Ако трябва да избирам между Бил Гейтс и Стийв Джобс избирам втория.

 57. Я па си аресвам аЙподо -

  Реално погледнато „ябълките“ зарибяват не само с lifestyle“ но и чрез качествено направени продукти , визирам IPOD серийте които поне за мен са еталон в бранша,Единствения продукт който не става са телефоните на ябълките /по нефункционална играчка не е излизала на пазара от времето на ТЕТРИСА/.

 58. Pingback: Едно интересно мнение за Apple « Fristys Designs

 59. fristys

  Моя лаптоп е с еквивалентни, ако не и малко по-високи характеристики от един MacBook Pro…сдобих се с него, кажи-речи ,за половината от цената на MacBook Pro, даже малко повече от половината – някъде 1100-1200 лева беше, не помня точно. Вярно, лаптопа ми идваше с Линукс без графичен интерфейс, но дискове с Линукс (например) имам из цялата къща и не е проблем инсталацията. Голям праз, че лаптопа ми не е с ябълка на него, няма подсветка на клавишите и не е бял. Важното е да си върши работата качествено. Собственик съм и на iPod Touch първа генерация и трябва да призная едно нещо…това нещо iPod-ите са корави машини, след толкова много години (моя iPod е купен малко след премиерата на самото устройство) работи безпроблемно и без засечка, все едно е купен вчера. Не мога да кажа същото за iPhone-a (разцъквал съм всичките му версии, но не съм бил собственик на която и да е било от тях), на който единственото преднимство е операционната му система и богатата гама от апликации. Нито хардуерно е нещо велико и невиждано, нито ще ме направи с по-висш статус в обществото.

  @gatakka реших да споделя видеото ти в блога си (еmbed-нал съм го), надявам се да нямаш нищо против.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *