Какво е това с жълтата тениска?

Какъв е този блог, какъв съм аз, каква е тази жълта тениска.
Това видео е сложено в страницата „Кво е туй?“, и мисля, че отговаря на много въпроси.

161 мнения по „Какво е това с жълтата тениска?

 1. gatakka Автор

  абсолютно класически рак 🙂 най-хубавата зодия

 2. dogma

  Тук, в този форум има хора, които говорят за видеата ти сякаш не се интересуват от това, какво говориш в тях; жълта тениска, как изглеждаш, какво впечатление си създавал… (не съм съгласен). На мен, видеaта ми харесват (php уроците). Не бъдете толкова злобни към труда на хората и се радвайте, че има такива като него || щяхте да ходите още по клонаците и щяхте да се чудите, как банана да си го завирате в дупките, знаете кои. Ванка, не се предавай и с рогите напред, без да се интересуваш от разни траверси, как си изглеждал. Успех!

 3. asdfg

  Ти беше първия влогър в България защо спря клиповета ти бяха интересни и смислени,да очакваме ли завръщане ?

 4. vanya

  ….мммм… една от най-любимите ми! :)))))))
  Кога ще се завърнеш? Може ли с нещо да помогнем, за да е по-скоро?

 5. Пререден

  С уроците стана малко безсмислено за съжаление. Наков се опитва (и скоро ще успее) да изпие цялата вода. Ама така е като има як финансов гръб.

  Относно кракерската групировка, нищо особено. Обикновени script kidie-та, въпреки че има и по-възрастни сред тях, пак са си на това ниво. Тези отдавна правят бели, но взеха да стават съвсем нагли и накрая ги прибраха. Точно като случая Ванко 1. Ако си траеха или поне не парадираха, никой нямаше да ги търси.

 6. gatakka Автор

  не разбрах, кое за уроците е станало безсмислено?

 7. Svilen

  Надявам се да не прозвучи като обида към Наков, обаче всеки безплатен видео урок, който съм намирал в интернет не е бил по-лош от някой негов, а даже доста бяха и по-добри. Уроците на gatakka са може би най-добрите в България и не смятам, че е „станало малко безмислено“ да бъдат правени. Като се има в предвид, че gatakka не получава финансови облаги от тези уроци, бих предложил да го стимулираме по някакъв начин(независимо дали ще бъде финансово или просто морално), а не да определяме труда му като безмислен.

 8. Пререден

  Напълно съм съгласен, че каквото и да е снимал до тоя момент Иван все е на световно ниво. Имам предвид и като достъпност на предаденото съдържание, и като коректност, и като премереност, и като педагогически подход, и като всичко неизброено.

  Наков от друга страна се слави с лошо име и сред програмистите, и сред линуксарите. Но пък е намерил доилка и се опитва да превземе всичко. Точно днес видях, че вече има уроци за php, html5, css3, lamp, mysql, а уроците по SEO пък станаха толкова известни, че преди време докараха няколко човека до бой във форума на „Научи ме“. На всичкото отгоре дебилите от Телерик са златен партньор на оногова и не биха ползвали жаба, пхп или ГНУ/Линукс дори света да свърши.

  Всичко това демотивира всеки, който се опитва да стори нещо, защото ще бъде издухан от Св. Наков.

 9. Пререден

  Я това съкращение мяза на съкращението на свети и се губи, че е от името. Но то натам отиват нещата, светията скоро ще дава наклон на х*я на всички.

 10. Svilen

  Не мога да кажа, че Наков е заплаха за сайтове като nau4i.me или някой от конкурентите на nau4i.me, също предлагащи безплатни видео уроци. Повечето от хората, които познавам не гледат или пък даже изобщо не са чували за този „светия“ Наков. Може би съм влязъл в Linux обществото и по тази причина нямам познати, които да гледат на него с добри чувства.

 11. gatakka Автор

  За моралната подкрепа, вие сте мия дали достатъчно. Скулопедия се забави, понеже изскочиха други неща,(фринас работа) които приключвам. Смятах да я подхвана след малко почивка летния сезон, но май ще я позасиля. Тамън вече ще махна и тоя windows дето ми се налага да ползвам 🙂
  Едно огромно благодаря, за подкрепата ви през тази почти 1 година, през която не съм пуснал нищо смислено 🙂

 12. Svilen

  Няма нужда да благодариш, защото все пак тази подкрепа си е наистина заслужена :D.

  Бих искал да попитам дали в schoolopedia ще могат да се качват текстови уроци, защото като гледам такива в nau4i.me не са на почит, пък аз видео уроци просто не мога да правя. То не се знае колко мога и текстови да правя, ама това е друг въпрос… 🙂

 13. gatakka Автор

  Да, ще може. В момента съм се запънал за някой читав WiKi енджин, който да го интегрирам като средство за лесно структориране и въвеждане на текстовите уроци.

 14. Svilen

  Аз имам идеи и за видео уроците, но няма да ги споменавам в този пост, за да не спамим повече 🙂

 15. vanya

  Много е деликатен въпроса с качеството на видео уроците! От една страна- постарали са се момчетата да направят нещо полезно, от друга- доста от уроците са си чиста загуба на време за този, който ги гледа. Няколко пъти доста се изнервих и започнах да ползвам само уроците на Иван. Това също не е правилно, защото може би пропущам нещо добро, но е много изнервящо/поне за мен/ да искаш да научиш нещо и да се луташ и да губиш време… Може би по някакъв начин трябва да се подбира какво да се качи в nau4i.me. Все пак не всеки, който знае е добър „учител“.

 16. Mario(ftpkid)

  @gatakka Проектът open source ли ще е ? И ако „да“, къде ще качиш сорса(чисто любопитство)? Лично аз предлагам „bazaar“. От Каноникъл 😉 Лично аз много му се кефя, все още мой код не съм качвал там, но е много читав. Друга опция е code.google.com, но знам, че не сте в добри взаимоотношения с Google 🙂

  @Пререден

  И защо Телерика да използват жабата 🙂 ? Vala се превръща в C и след това се компилира. По синтаксис наподобява C#, но бие е жабата и C#(по много фактори)!

  И защо Наков се слави с лошо име? Не се заяждам(честно), чисто информативно 🙂

 17. Пререден

  Наков е двулика лопата и е готов да продаде и майка си. Освен това е с прекалено голямо и непокрито самочувствие. Да не говорим, че е скандалджия. А за безбройните му изцепки в дира се лее въодушевление.

  Не ме разбра за Телерик. Телерик не биха ползвали нищо, което не идва от М$ дори да е по-добро за конкретната нужда. Просто това е тяхната ниша. Имали били няколко макаджии дизайнери, ама и тая информация не е сигурна.

  И въпреки това са се повели по наковия акъл и „произвеждат“ разработчици на игри, ардуино, иОС. Това последното не го разбирам, но разбирам Светлин. И те обаче го ползват като реклама, че са „социално отговорни“ и „патриотични“.

 18. Svilen

  Предлагам да спрем с офтопика по адрес на Наков. Много може да се каже :), но нека не го коментираме тук. За край на темата поставям линк към една страничка, на която попаднах наскоро – http://dreal.net/wiki/index.php/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%B8%D0%BD_%D0%9D%D0%B0%D0%BA%D0%BE%D0%B2.

  Относно качването на кода, на мен лично ми харесва github и мисля там да кача реализация на идеята си, която написах някъде по-горе .

 19. Stilgar

  „И те обаче го ползват като реклама, че са „социално отговорни“ и „патриотични“.“

  Е че не са ли? Учат ли децата? Учат! Значи са социално отговорни.

 20. Mario(ftpkid)

  Има свят и извън Майкрософт. Иначе прегледах му блог-поста, относно интервюто му в Гугъл. И разбрах едно нещо за Наков, мога да го обобщя само с една дума: ЕГО! Ама много, много голямо. Е не знам, дали има покритие, не съм запознат с неговите знания и умения, но се дразня на хора с твърде голямо его.

  @Stilgar
  Не знам колко „социално отговорни“ са, но в форумите на Калдата, често се среща някой, който съвсем случайно „споменава“, колко били велики в Телерик, а уменията им по HTML, CSS и JS били ненадминати!!

 21. Stilgar

  @Mario това със спама по форумите вече установихме, че е в резултат на курса по СЕО. За такава идиотска дейност, такива идиотски методи са съвсем на място.

 22. deadlikeme

  Може да е всякакъв ама обучават в академията стотици младежи безплатно всяка година. При това на доста добро ниво. Някой да се похвали с подобно постижение ?

 23. Svilen

  На някои уроци нивото може и да е много добро, но други са просто за изтриване. Друго, което ме дразни са самите преподаватели. Заслушай се и ще разбереш колко надменно се държат. Не ги познавам лично, но не знам какви толкова умения са показали, за да се държат по този начин. Да, наистина обучават стотици младежи годишно, но нека се замислим наистина ли придобитете от тях знания са правилни и практични.

 24. Stilgar

  Аз съм гледал на посоки няколко лекции от основния им курс (тоя за .NET) и съм с много добро впечатление.

 25. Svilen

  .NET курса никой не оспорва, че става :). Аз говоря за другите курсове, примерно като този за PHP, и някои други от Училищната академия. При тях просто качеството на уроците не съответства на държанието и хвалбите на тия от Telerik.

 26. Stilgar

  Значи са социално отговорни щом имат дори 1 курс дето става, а аз подозирам, че имат доста повече от един. Това че не всички курсове са им на едно и също ниво е отделна тема.

 27. Пререден

  Доколкото разбрах от този основен (прехвален) курс дават единствено а-б-ъто. Малко теорийка що е то Ц#, яко АСП МЖЦ, силвърлайта го свалиха като безперспективен и това е. Тоест нещо съвсем основно, колкото да си драснеш една страничка, като твоята. Е това сто пъти по-ефективно мога да сторя с, която и да е от трите П-ъта или рубина (не че него го знам, за разлика от тях). Няма смисъл. Или да дадат за мащабни проекти как е, или най-малкото за настолни приложения, дето има много смисъл. А те нищо и половина.

  Накрая казват, ама това ни е конкурентното предимство. Браво ве. Тия неща дето ги криете, са нещата дето се иска от всеки начинаещ сега постъпил. Сиреч от техните курсове, пари няма да изкарам. Ами тогава за какво си губя времето? Каква им е социалната отговорност? (евала правя за кръжоците, ако наистина ги има)

  Не, че аз бих погледнал технология като тая, говоря принципно за тези, които биха се заинтересували. И прословутата им потребителска група са я забили в именуваното пространство орг! Как пък никой не се сети за тая работа?! А иначе всичките лектори са се нацвъкали с домашните си страници в Италия за смях на кокошките.

 28. Пререден

  А да забравих. Като изключим двадесетина видеа дето са по два часа и обясняват колко са велики (в началото на всеки курс), аз изгледах само един цял урок и фрагменти от други. Навсякъде ми направи впечатление, колко много им куца теоретичната подготовка, а терминологията е ужас. Гледаш нещо и се чудиш, тия на български ли преподават или на развален английски?

 29. deadlikeme

  Вас май ви бърка повече самочувствието на тези от Телерик, не уроците им.

 30. Svilen

  @deadlikeme, не е лошо да имат самочувствие, но само ако то е премерено и изградено върху добри резултати.
  За тях не мога същото.

 31. deadlikeme

  И лоши ли са им резултатите на Телерик ?

  Като гледам не са фалирали още.

 32. Svilen

  @deadlikeme, каквито и да са резултатите, щом има създадени уроци, тези от Telerik си вземат парите. Само ако спрат да правят уроци или никой не ги посещава, само тогава Telerik Academy ще фалира.

  @Stilgar, на курсовете им често ходят младежи, които заемат първите места по олимпиадите. Това са младежи, готови да започнат работа, дори и без да си губят времето по разни курсове.

 33. Mario(ftpkid)

  @deadlikeme

  Чуй му приказките за PHP и ще ти стане ясно, дали ни бърка само самочувствието им: http://vbox7.com/play:00d2a35b
  Цял свят пишат динамични уеб приложения на PHP, той ми говори(по принцип, не в конкретното видео) за Жаби.
  Въпреки, че е прав, че няма много кадърни PHP(визирам България). Не казвам, че няма, казвам, че некадърните са доста повече от кадърните 🙂

 34. Stilgar

  @Svilen нали ти е ясно че курсовете за безплатни и Telerik ДАВАТ пари за тях, а не взимат?
  Колкото до това кой ходи на курсовете… ами отговори си защо тея младежи дето явно не са прости ходят на тея курсове.

 35. кюфте

  @Mario(ftpkid)
  Големи хейтъри. Като защитават gatakka, изтъкват, че правил нещо безплатно, а Наков го правят на 5 стинки ей така за спорта. Иди ги разбери. А съм сигурен, че не могат да му се опрат и на нокътя на кутрето. Ама дай да си го потровиме.
  А колкото до PHP…
  Ето ти една много хубава статийка с много примери и обяснения.
  http://me.veekun.com/blog/2012/04/09/php-a-fractal-of-bad-design/

 36. Svilen

  Не съм се изразил правилно. Исках да кажа, че Telerik дават парите, а Telerik Academy начело с Наков ги прибират. Аз така разбирам нещата и не искам да влизам в излишни спорове, които нямат смисъл.

  Тия младежи дето не са прости ходят на курсовете, за да надградят знанията си, но доста от тях се връщат разочаровани. Ех, има и доволни, това не мога да го премълча, обаче има и много разочаровани.

 37. gatakka Автор

  @кюфте загледах се отгоре отгоре в тази статия, и мога да ти кажа, че е писана от човек, който идея си няма за какво иде реч, и ми прави някакви сравнения. Все едно аз да почна да сравлявам ProLog с javascript. Е не става баце така. Езика си има концпции, и начина му на работа е съобразен с тези концепции. Не може да искаш неща, характерни за силно типизирани езици в скриптов език.
  Както и да е, разбирачи много, то и преди време един „голям“ обяснваше, как андроид ще умре и няма да доживее до 2011 година, а то какво взе че стана.
  Хубавото е, че като на някой не му харесва, има поне 500 стабилни езика, на които да пише и поне още 1000 експерементални 🙂

 38. кюфте

  Ами аз PHP съм почвал на няколко пъти да се занимавам и точно заради някои от нещата, които са описани в статията всеки път съм се отказвал. От всякъде са взели по нещо и накрая нищо. Пълна анархия е. Ето и създателя на stackexchange не е на друго мнение. Има и много много други.
  http://www.codinghorror.com/blog/2012/06/the-php-singularity.html

 39. Mario(ftpkid)

  @кюфте

  Всеки си изказва мнението. Не виждам „хейтване“.
  До вчера никой не ги знаеше, сега спамят, като луди по форумите, колко били велики. Преден-заден девелопмент, голямо чудо.Грандомания до небесата. И не виждам техническа причина да използват само Майкрософтски продукти. Не казвам да е само FOSS, но има и свят извън Майкрософт. Цялата нагласа за мен е грешна. Един вид, те казват: „Елате при нас, ние сме хората, дето ще ви направят хора. Ще работите в най-хубавите фирми в страната. Най-хубавите професии…“. Такава нагласа е извратена и грешна. Хората, които сега са истински добри програмисти/девелопъри не са започнали с идеята за големи заплати. Те го правят с тотално различна нагласа.

  Относно статията, която си ми предоставил: По принцип е много неточно да се сравнят някои езици. Например, Питона е динамичен и динамично типизиран. Докато една Жаба, например, е статично типизиран език(колкото се може повече проверки по време на компилирането).
  Всеки си има плюсовете и минусите. Плюс при Питона(и динамичните, като цяло) е лесното писане на код, има много богати езикови конструкции. Но минуса е, че нямаш възможност за добра оптимизация на изпълнимия код.И оттам по-бавни програми.

  Но смятам, че си наясно де. Така че статии от типа „Python vs Java“, отдавна не се занимавам да чета.

 40. Stilgar

  @Mario(ftpkid) Telerik „ползват“ само MS технологии защото това им е бизнеса. Продават инструменти, компоненти и прочие неща за MS технологии. За това им плащат клиентите им. Също така аз ли пропуснах къде се обсъжда Python (и Java) щото като гледам само линкове за PHP се мотаят тук.

 41. Svilen

  @Stilgar, Mario може би имаше в предвид, че теми сравняващи, два коренно различни езика са неприемливи. В отговор на коментарите на @кюфте мога да кажа, че на мен PHP ми харесва и макар да не е перфектен, той е най-масово използвания за създаване на динамични уеб страници. Подкрепям мнението на gatakka, че на който PHP не му харесва, може да си избере от куп други езици.
  Между другото, четох един коментар(не беше от този блог), който гласеше: „Като не ви харесват уроците на Telerik, направете свои по-добри.“
  По тази логика аз мога да кажа: „Като не ви харесва PHP, направете език, който да е по-добър от него.“

 42. Stilgar

  “Като не ви харесва PHP, направете език, който да е по-добър от него.”
  Всъщност поста на Jeff Atwood точно с този проблем се занимава 🙂

 43. Mario(ftpkid)

  @Stilgar

  @Svilen го каза много добре. Неприемливо е да се сравни динамична типизация с статична типизация. И двете си имат и плюсовете и минусите, а ти ги знаеш по-добре от мен.

 44. Mario(ftpkid)

  EDIT: В тоз’ късен час пиша по-неграмотно от обикновено 😀

  Та, какво викаше се „Telerik Academy“, че нещо не съм запознат с методите им на монетизация 🙂

 45. deadlikeme

  Изгледах това видео дето пусна колегата и не видях нищо нередно в това което казва омразния Наков.
  Напълно съм съгласен, че PHP не е перфектен и предразполага към лоши практики, но в замяна на това си има и предимства които го компенсират. На мен ми върши добра работа и без да е перфектен. Но никой сериозен професионалист не търси перфектния инструмент, а само този, който ще му свърши работа.

  Айде бъдете малко по-скромни и недейте да учите баща си как се правят деца…

  А Телерик са мразени по няколко причини:
  – успели са;
  – партньори са на Майкрософт;
  – символ са на гадните капиталисти дето ограбват народеца и експлоатират горките програмисти;
  – правят безплатно повече за младите ИТ кадри от колкото който и да е друг проект/фирма/учреждение (и това бърка здравето на много хора тука);
  – не споделят безрезервната подкрепа за отворения код, линукс, световния мир и Нирвана;

  Както се вижда от този блог повечето потребители предпочита 2 шитняни урока измънкани от 14 годишен сополанко с 2 седмици опит в програмирането вместо пълен курс лекции в някоя академия като Телерик примерно.

  Телерик далече не са перфектни и Наков не е безгрешен, но пък евала на пичовете, че правят нещо смислено и дават занаят на толкова много млади хора.

 46. thedem

  PHP е един от най перфектните и удобни езици. Кюфте, по добре кажи „Аз не мога да го направя на PHP“ а не „не може да стане на PHP“ . А щом не си успял с PHP, дето не знам да има по удобно и лесно от него, не знам с какъв друг език ще успееш ?! От javascript мигрена ще получиш сигурно 🙂

 47. go_fire

  Така как се печели от академията. Значи малко по-отзад трябва. Господина цял живот се върти около идеята. Още като студент се бута в преподаването (във ФМИ това се поощрява, слава на небесата). Даже успява да стане кандидат на науките, което той нарича доктор по философия 😛 Пък не наемал философи на работа, ха-ха.

  И почти веднага му светва, че с академична кариера няма да изкара кинтаж. Вече беше почнал да става известен. Най-малкото Гоце му даде награда „Джон Атанасов“ (точно година след батко му, който е наистина много умен). И почна да опитва частна инициатива. Обикаляше университетите (не само софийските, даже варненските, а може и други да е имало), защото все пак му трябват зали, а от де да ги вземе?

  Първо се кръсти БАРС, после НАРС или обратното, не помня. Интересното е, че тогава пропагандираше жабата (то диеза още го нямаше), нищо, че сега я храни здраво. Малко след като се появи диеза почна да преподава и него, двете вървяха паралелно.

  Курсовете струваха някакви умопомрачителни суми. И въпреки това май не бяха толкова успешни. Все по-малко хора ходеха (аз не съм, нямам такива пари и интереса ми не е в жаба), от други, на които вярвам, съм чувал. Но още тогава се хвалеше, че хваща хора от улицата, едва ли не чистачката на блока и ги прави „софтуерни инженери“, каквото и да значи тази безумна езикова конструкция. Напомням, че той не признава математическото начало на науката, от където автоматично губи правото да нарича това, което прави инженерство.

  Че от един момент нататък е бил на загуба говори косвено точно това, с което парадира днес, а именно обикалянето на Европа и щатите с надежда да го вземе М$ или Гошо на работа.

  Сега точно как е станала заварката с Телерик, не знам. Никога този човек не ми е бил интересен, че да го наблюдавам зорко, но той сам се набива на погледа на всички, дори тези дето не желаем да се занимаваме с него.

  За всеки случай с Телерик са си лика-прилика, тщеславие, празнодумство. Официалната теза е, че те просто са го купили. Някъде споменава, че връзката с тях е станала през бивши състуденти. Не е ясно как точно. Както е известно, шефовете са от АУ Б-я и един от ТУ Сф. В крайна сметка, изобщо не е важно. Те си бяха въздухари и без него, и той си беше същият без тях.

  Категорично не приемам, че „продукта“ им е високакчествен. В тази и темата за скулопедията. казвам ясно, подробно, конкретно защо. Към това може да се добави изключително ниското техническо качество на записите. Деди извинявам се, ама тоя 14-годишния Миро дето вече е пълнолетен, дето намекваш за него, прави много по-изпипани в техническо отношение уроци. А с тези на Гатьо е просто непосилно сравнението.

  Непростимо е за хора с огромен бюджет и още по-голяма претенция да правят толкова лоши записи. Любителите без бюджет и китайски микрофони, правят по-добри. Техническата страна разглеждам тук, защото съдържанието вече обсъждах.

  И така. Наков и хората му са на заплата. Преди да получат аплодисменти да напомня, че всеки сериозен работодател в каквато и да е област, има сериозни звена за обучение и развитие. Единствената разлика е, че Телерик (с цел реклама?) публикуват част от материалите си.

  А да щях да пропусна нещо. Понеже стана дума, тук последните два дни доста подробно разглеждах портала на „академията“. Ами там е хаос. „Научи ме“ може да е джунгла+смф, туриста може да е дърт на костеница, а „Моята технология“ олицетворението на анархията, но всеки от тях е десетки пъти по-добре структуриран. След като ми се налага да ползвам Гошо, за да стигна до конкретна информация то положението е наистина зле. Аз може да съм ламер, ама през ръцете ми са минали стотици системи за навигация и поне на това мога да дам оценка. На тях не мога. На практика те нямат такава.

  Както казах и преди, оценявам високо, че правят кръжоци, лагери и гимназиални курсове. Имат интерес в това. Има невероятен глад за кадри, а това им позволява на ниска цена да си „отгледат“ и следят развитието им. В премия получават страхотен престиж. Но въпреки, че това им е намерението (все пак не са ФСС, хе-хе), то аз много се радвам на инициативата, защото палят интереса на малките. И въпреки, че ги обучават в имуществено отношение към програмите, евентуално може и ние да намажем нещо — все един от тия хора ще стане съвестен и отговорен гражданин, който да върне нещо на обществото.

  А да по въпроса за заплатите. Не са по-различни експлоататори от другите. И те ти дават 1700-1800 лева, а като станеш испански господин две, две и нещо. И въпреки това, тия заплати са много пъти над това, което взимаме в другите индустрии, но пък и техният труд е много по-високо специализиран от нашия.

 48. go_fire

  Я докато съм писал, имало още коментари. Та какво е това дето не може да се напише на пхп? Водачи на периферия? ОС? Микроконтролери?

 49. кюфте

  Не съм казвал ,че нещо не може да се направи на PHP. Все пак е най-използвания в сферата си език, така че няма как да е неможещ език. Аз от чисто любопитство и желание за обща езикова култура съм го захващал. Никога не ми е трябвал и няма и да ми потрябва слава богу.

 50. go_fire

  Кюф езиците са различни, защото и хората сме различни. Не може всеки да допадне на всеки. ПХП като наследник на Пърл до петите си версии даваше свобода, защото това е философията на Пърл. После взе обектният модел на жабата и започва да е все по-стриктен (е не чак като питонеца, но има време да стане). Даже въведоха паскалевото именуване (GetFuckingShit), което макар и съвсем дребничко, показва кардиналната промяна. Даже качиха първата средна скоба на реда на оператора, точно по жабешки. В шестицата прогнозирам, почти няма да е възможно да се пише по стария начин. Просто натам вървят нещата.

  Е Наков още се чуди, от къде идва foobar. Ами така е като имаш ниска информационна култура, ако изобщо имаш някаква, щом не знаеш 😉

 51. Stilgar

  Mario(ftpkid) никъде никой не сравнява динамично и статично типизиране, това ти си го измисли. Даже авторът на първата линкната статия си казва рано рано, че харесва Python.

  Пък Telerik не знам как могат да бъдат наречени въздух под налягане. Компанията е световно известна и продуктите им се считат за много добри, хората отиват да работят там с мерак (от нашата фирма 2ма отидоха в София и директно в Telerik) и имат сигурно най-интересните .NET проекти в България. Ако отворят офис в Пловдив аз първи ще си пусна CV-то.

 52. Mario(ftpkid)

  @Stilgar

  Да, и след като казва, че обииичал Python, допълва: „I will also happily talk your ear off complaining about it“ 🙂

  А това, че Телерик бил световно известен, не е индикация за качество! Въобще!

  Относно тез’ дето не харесват PHP: „На некадърния дърводелец му е по-лесно да обвини инструментите, отколкото да си свърши работата, както трябва“ 😀 (това в кръга на шегата)
  А сега сериозно, бъркате му предназначението. В 90% от случаите работата на PHP е да взима нещо от база данни и да ти ги праща. Или пък да взема нещо от формуляра и да го праща в база данни. И толкова.Нали? Колко е пригоден за enterprise проекти, е съмнително. Но да не забравяме, че PHP движи и някои много големи проекта. Например WordPress и…Facebook(до преди една-две години) 😉

 53. Stilgar

  А сега кажи как да измерим качеството на продуктите на Telerik?

  BTW като кажеш на Jeff Atwood че е некадърен дърводелец шегата е леко неуместна.

 54. go_fire

  Фейса още го мъчи, но с хип-хоп и други хакове. Определено и със сигурност може да се каже, че става и се използва за мащабни проекти. Не е ставал в далечното минало, но днес не е така. По между другото дори дърводелеца има любима тесла и може да не харесва изобщо чуковете или да отказва да ползва чужди тесли.

 55. Stilgar

  Мащабни и enterprise е тотално различно нещо въпреки че много често проектите са и мащабни и enterprise.

 56. Mario(ftpkid)

  WordPress – PHP – WP стои зад голям процент от уеб сайтовете
  MediaWiki – PHP – MW е енджина зад Wikpedia(и много други вики-та), а това говори достатъчно!

  Това, че Джеф не уважавал PHP, не е индикация за езика. Например Линус Торвалдс(а и Столман май) намира C++ за ужасен език. Негов цитат: „Quite frankly, even if
  the choice of C were to do *nothing* but keep the C++ programmers out,
  that in itself would be a huge reason to use C.“
  nuff said

  В двата му най-големи проекта(linux kernel и git) няма и ред C++
  Може би го намира за непрактичен при low level неща, не знам. Но е факт, че го ненавижда.

  Тъй че, кой програмист, какво харесвал – няма значение. А и да не говорим, че PHP е сравнително млад език(с ~12 по-млад от C++), но се развива сравнително бързо.

 57. кюфте

  Неуместно е да сравняваш C/C++ с PHP, както и машинно ориентиран език с ООП език.

 58. Mario(ftpkid)

  Ексстра, само че това не е сравнение, ама нейсе. Предполагам си нямал какво да кажеш 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *