29 thoughts on “Какво е .NET

 1. vDesign

  Наистина полезни клипове, аз лично благодаря! Тъй като контакт формата ти е затворена, бих искал да те попитам (естествено, ако имаш време): Какво е Visual Basic, Visual Studio? Благодаря предварително!

 2. deiman

  Visual studio е компилатор, който потдържа (в най-новата си версия) езиците: basic,c++,c# ,май само тва беше, ако „компилатор“ и c# не ти говорят нищо,имаш още работа, преди да продължиш напред 🙂

 3. gatakka Автор

  Visual studio е IDE (Integrated Development Environment) демек среда за разработка. Мислите за това като, най-грубо казано, един мощен текстови редактор, наблъскан с неща, които правят живота ви като програмист по-лесен. Не е компилатор, „компилатора“ е част от него 🙂
  А Visual Basic е един „весел“ език за програмиране 🙂 както каза @deiman 🙂

 4. deiman

  Всъщност да, точно така това е средата, а компилатора е вграден един вид в нея. Ама и аз къде съм тръгнал, само да обърквам човека 🙂

 5. Awaken

  .NET е хубаво нещо, ако приемем, че абстракцията е хубаво нещо. Да бъдеш програмист се превръща от 01100101 в ‘do this do that if that’, което може би е хубаво защото е един вид еволюция на процеса, а за еволюцията не вярвам някой да може да каже нещо лошо. Лошото в този случай обаче идва от думичката мултиплатформеност, а именно липсата й. Да пишеш на .NET е като да се занимаваш с отделен дял от пазара. Това всеки решава сам. А сега малко OFF TOPIC: понеже не намерих никаква помощ във видимия за нас Internet, реших, че е време да се обърна към някого за такава. Ето го казусът: PHP + MySQL, имам 4 таблици: users, usersTags, articles, articlesTags. В таблиците Tags са записани съответно таговете на статиите и всички тагове, които един потребител е посетил и събрал. Та, въпроса е как мога да препоръчам на даден потребител топ 10 статии със най-много съвпадащи тагове с таговете на потребителя без тотално да предефинирам думичката перформанс при 100 статии. Всеки пост по моя проблем се възнаграждава с 1 бира! Край на OFF TOPIC: .NET rules :D:D:D

 6. Никола Сивков

  Поздрави са доброто видео и обяснението за това какво е .нет

  Относно това че уеб програмистите започнали да пишат на .нет (aspx) се усакатяват съм съгласен, но това е само когато пишат на WebForms , а от скоро (1-2 години ) майкрософт пуснаха и опен сорс MVC фреймурък , и там нещата стоят по различен начин . По -точно този MVC framework е г/д като всички останали frameworks на всички останали езици (php, ruby, python etc ..)
  Което е хубаво нещо и мисля че ще привлече доста програмисти идващи от php (поне мен успя ! )

  АА и да спомена за скоростта , там нещата са много по добре ( вс равнение с версии 2 и 3 на ,нет). Естествено не може да се очаква скорост като на компилирано C/C++ но пък е малко по бавно

  П.С. Последната версия на .нет е 4 🙂

  Поздрави !

 7. Stilgar

  Аз не бих казал точно, че осакатява защото това някак си предполага, че е завинаги. Аз лично съм от „осакатените“ само дето не смятам, че не знам хептен как работи web. Просто съм го научил по дългият и труден начин.

  BTW WebForms според мен е гениален web framework и технически и стратегически (има много причини да го направят точно такъв преди 10 години), само дето не е подходящ да те учи на основите на web.

 8. Intel

  Е да така е, но Ванката имаше предвид, че както в училищата ги учат да преписват, а не да мислят, така Microsoft уш да глезят деволъпърите, ги карат да стават по-мързеливи. И ако сами не си направят труда да разберат какво аджеба става под капака, след това в един момент става лошо за тях.

  Но иначе един приятел като учеше .NET за web, много ме кефеше лекотата с която се гради проекта 🙂 Явно са се постарали поне в организацията от MS.

 9. Данаил

  Абе .net май е като колата с автоматични скорости. Знаеш че има нещо като смяна на скоростите, ама само един Бог и конструктура знаят кога и как става това. 🙂 Образно казано де, на мен ми е по-удобно да карам автоматик, защото колата сама прави част от операциите и така спестявам време и нерви. Но пък в заледено време ръчната трансмисия ти дава по-голям контрол например :). Или иначе казано .net дава по-добра скорост за разработка и не изисква да имаш големи знания, за да направиш повечето неща, но за да правиш сложните неща, щеш нещеш ти трябват знанията, как си се сдобил с тях вече е друга работа.

 10. gatakka Автор

  Тази сентенция не я бях чувал, но е абсолютно вярна 🙂
  Ако .NET бе мултиплатформен, аз сериозно щях да се замисля да мина на него.

 11. Slaffchy

  Човек ти ме изумяваш казваш уникално смислени неща може ли да направиш едно виедо по въпроса за Flash игричките в интернет ??

 12. SR

  Малко неща за хората, които говорят за .Net, първо ако мислите, че пишете C/C++ код и той задължително е по-бърз от .Net или сте найстина много добри програмисти или нахално глупави, защото пишете код с команди, които да могат да се изпълняват примерно с инструкции за 386, а какво прави .Net, първо се иползват доста по-бързи машинни инструкции(за какво правим нови процесори и постоянно бива разширявани техния набор от инструкции), второ след първото извикване на метода всички следващи извиквания се изпълняват със скоростта на специфичния за процесора код. Тук може да се говори много за JIT компилатора на MS, но истината е, че .Net e отворен и MS не държат нещо като лиценз. Опитват се да се правят framework-ове за linux, но това не е никак лесно, както се вижда. Един съвет никога не подценявайте другите. Както един мой приятел арабин беше казъл не трябва да мразите еверейте (както и която и да е раса), но задължително трябва да имате някакво уважение, иначе се губи реалната перспектива. MS e комания, която разполага с много умни хора, на които се плаща добре, в този смисъл там трудът е силно концентриран, защото има пари 😀 . Има много неща, които могат да се напишат за .Net надявам се, че съм накарал някой от вас да се поразрови 😛

 13. SR

  А също искате да пишите нормален unmanaged code? Погледнете unsafe декларацията. Плус това аз не се сещам, за друга среда освен VS, която да позволява комбинация от unmanaged и managed код. Хайде със здраве!

 14. gatakka Автор

  @SR .NET е по-бавен от C/C++ и това е факт, който е доказан на практика, и е ясно много добре защо се получава.
  И никой не подценява .NET 🙂
  Поне не аз де. Както казах, ако бе мултиплатформен щях да се замисля.

 15. gatakka Автор

  Dalvik (андроид JVM) има такава среда. И за делфито може да се каже, но там е друго 🙂
  А да, и няколко езика изградени върху JVM

 16. SR

  Аз нищо не съм казъл към теб, но аз постоянно се сблъсквам с подобни неща. Обикновенно тестовете се правят за доста малки скрпитове, в такъв случай аз използвам unmanaged код. Пример редактор за изображения, алгоритмите са си unmanaged код ! Но примерно framework 4.0 предлага нови неща като паралерен for и foreach, като можеш да товариш n-те ядра на новите процесори и все повече за определени задачи почвам да се замислям много, защото не съм сигурен, че бих написал по-качестевен код(особено, когато и времето ми е ограничено), когато става дума и за паралелност. Трябва да сложиш един форум!

 17. gatakka Автор

  Е то точно за това е сложена тази възможност, като ти потрябва и знаеш как да изцедиш на макс алгоритъма. При unmanaged си стигаш C перформанса 🙂 спор няма
  А за паралелните неща, евала, че ги вкарват. А паралелното програмиране си е гати и чудото, налжи ми се да очаствам в едно такова начинание, доста от далече де, по-скоро бях наблюдател. Без „framework“ тясно свързан с езика, не става. Не е във възможностите на нормален човек, така че евала, че го правят.
  Между другото опитай Go на google за това е железен 🙂

 18. SR

  Много неща станаха, толкова работи искам да погледна, но времето не стига…

 19. gatakka Автор

  Можеш да пишеш C в андроид и през него имаш достъп до VM, ако ти трябва

 20. Stilgar

  Как изглежда достъпа до VM-то в код? То най-малкото изглежда, че това е на обратно, ама подозирам, че просто стартира процеси.

  BTW езикът D смесва managed и unmanaged код. Objective-C май също го може.

 21. echeveria

  Ми Ванка щом искаш да се занимаваш с „точката на мрежата“, вземи се занимавай с моно? Ако в това е проблема дето викаш – многоплатформеност – тука нямаш проблеми!

 22. gatakka Автор

  Има проблем 🙂 Mono не е .NET.
  То има и PHP за Android, тоест с PHP да си пиша native приложения, ама защо ги пиша на Java?
  Не става, трябва да е оригинално, а не нещо някой си, ентусиаст, да е решил да направи със съмнително бъдеще и развитие.

 23. Stilgar

  Е Mono не го прави някой си ентусиаст а сериозна компания, която по между другото е отговорна за една от най-популярните Lunix дистрибуции и за една от двете най-популярни desktop среди. Също тази компания е отговорна да имаш запис на docx (и много други неща) в Open Office (ако помниш дето спорихме, че в чистия Open Office няма такава функция) и сега в LibreOffice. Разбирам тезата ти, но сравнението с PHP за Android е просто абсурдно. Разликата между ресурсите отишли в едното и в другото е колосална.

Вашият коментар