HDTV

Що е то HDTV и има ли то почва у нас.Аз специално съм клиент на BLIZOO и с неудоволствие установих,че HD каналите който предлагат са с малко по добро от цифровата.С изключение на евроспорт но имам чувството че това са просто HD пуснати по „обновен“ начин.Благодаря ти предварително.

60 thoughts on “HDTV

 1. Данаил

  Най-напред, добро утро. Имах възможността да работя в кабелен оператор около 5 години и имам малко информация за HD каналите. Първо върос на $ е цялата истина. Каналите които се излъчват с Full HD разделителна способност са скъпи за закупуване от българските кабеларки. Има няколко свободно разпространявани HD телевизии (като Евроспорт, LUXE и фешън тв) които биват излъчвани от кабелните оператори. CNN излъчват HD, но цената е прекалено висока, а потенциалните потребители които ще привлече са много малко и не си заслужава. В момента в който българските телевизии започнат излъчване с висока разделителна способност, кабеларките ще пуснат програмите им с това качество. Но до тогава, ще си гледаме само няколко канала с HD и това е.
  Сега относно стандартната телевизия. Стандартът PAL е с разделителна способност 720/576, стандарта SECAM 720/480.
  Това е така защото в страните изшползващи PAL честотата на електрическото напрежение е 50Hz, а тези ползващи SECAM 60Hz., Сега за да не се чудите, тази честота се ползва за синхронизация на лъча, който бомбандира екрана. След навлизането на импулсните захранвания, масово в производството, вече е възможно за синхронизация да не се ползва честотата на захранването.
  Искам да те поправя, че няма български стандарт, стандарта който се ползваше в България се наричаше PAL DK като това DK е стандарт за звука, и при него честотната лента на звуковия с-л е 6.5 MHz, а западния свят ползваше PAL BG като там честотната лента е 5.5 MHz, иначе си е един и същ стандарта за картината.

 2. Злият кебап

  Близоо е бившата Евроком, известна в Плевен като ЕвроРом, заради „качеството“ на услугите си.

 3. kg

  (Има поне HD видео в интернет)
  Отдавна сравнително вече има от „големите телевизори“, комбинирани с компютър, т.е. имаш дистанционно за превключване между двете. Има и тач панел и т.н.
  Има и плазмени големи телевизори, тази технология е поне на 10 години, а LED е преди нея.
  Това показва скоростта, с която идват технологиите тук.
  Преди време видях една анимирана реклама на Графа с електронна хартия (т.е. пак нещо голямо и хубаво 😉 ), което пак е добре, като се има предвид, че от няколко години в някои държави има такива учебници за спестяване на разходи.

 4. Браво

  Моя монитор като е 1440х900 да разбирам ли че може да възпройзвежда HD, защото тоя в магазина ми каза да взема другия (LG, с 60+ лв. по-скъп) защото бил HD, и тоя дето съм взел аз е бил 4:3, абе един вид искаше да ме откаже от тоя монитор, да взема скъпото LG, ам аз взех та го купих и съм си супер доволен (Philips e).

 5. DG

  Мегалан предлагат Full HD канали. В момента служителите им тестват още няколко Full HD канали и скоро ще бъдат достъпни за всички абонати.

 6. gatakka Автор

  Аз за това казах „По моя информация няма“ 🙂
  но евала, че някой е почнал

 7. Данаил

  А Телекабел Пазарджик предлагат 2 Full HD и 2 – 720p канала 🙂 но за целта ти трябва или Full HD телевизор или да си вземеш HD приемник от тях (с депозит 200 лв)

 8. bubo

  Аз имам един въпрос, винаги ли се налага допълнителен приемник при цифровата телевизия? Аз все още не съм си взел плазма но навсякъде(по хотели, при познати) гледам че се гледа през приемник. За мен не е много логично да дам 2 бона за TV и да се налага да размятам 2 дистанционни и да се занимавам с приемници :/

 9. gatakka Автор

  Зависи по какъв начин пренасят сигнала. повечето телевизори имат вградени тунери, но пък някой кабеларки правят така, че да не ги използваш, а да си с тяхно устройство.
  Всичко зависи от кабелната ти.

 10. kg

  Трябва да питаш фирмата доставчик на цифрова кой точно tv да си вземеш, някой се оплакват, че имат супер tv, но като си платят за цифрива, разбират, че не се вижда добре.

 11. Данаил

  За приемане на цифрова телевизия се ползват 3 стандарта DVB-T, DVB-C и DVB-S, DVB-S е когато се приема директно от сателит, такива са булсатком и ITV партнер. Кабеларките пускат сигнал DVB-C, ако телевизора ти има DVB-C тунер, ще ги хване (ако са кодирани, ще ти изпише, че са кодирани). DVB-T е стандарта за цифрово разпръскване с помоща на антени, по този стандарт ще се разпространяват телевизиите по според новия закон за цифровизация. Именно такива са цифровите тунери в повечето телевизори. За това по-добре търси телевизор с DVB-C или DVB-T/C.

 12. gatakka Автор

  @Данаил абсолютно прав си, но остава момента, че ако си купи телевизор с тунер, и кабеларката кодира, пак ще трябва да си вземе някой box от тях.

 13. kg

  От сателит са и Vivacom и в момента са на супер ниска цена, което не значи, че се вижда добре с всеки tv.

 14. Данаил

  Иване има и карти 🙂
  @kg приемника който ти дават от VivaCom се свързва чрез SKART интерфйес, За това всеки телевизор който го има, ще възпроизведе сравнително идентична картина (всеки телевизор произведен след 90` има такъв интерфейс май)

 15. kg

  На мен ми казаха от опит, че има проблеми с големите екрани и цифровата при някои модели.

 16. Данаил

  @kg проблема с големите екрани е, че разпъваш резолюция 720х576 на екран с диагонал 1 метър, както каза Иван при такова положение самия телевизор запълва празните места когато приема по RF входа, през SKART входа това е значително по-малко. Естествено зависи и от качеството на подадения сигнал, ако това е аналогов сигнал изкуствено направен на цифров, ще има проблеми.

 17. kg

  На мен ми казаха за трептене, което при по-старите модели го нямало, но при новите го има.

 18. Данаил

  @kg и намен ми казаха, че Asus Eee 1000H не може по никакъв начин да тръгне с Убунту, ама аз вярвам ли им на продавачите?

 19. gatakka Автор

  az imam Asus Eee 1000HD и си работи с ubuntu и цепи мрака 🙂
  тръгна out of the box 🙂

 20. kg

  Asus Eee 1000HD няма и дясна клавиатура (доста неудобно понякога). Има нови таблети, които работят почти по същия начин, имат тач панел и са на много по-ниска цена и размери.

 21. Данаил

  Именно понякога продавачите (на уреда или на услугата) в целта си да ни пробутат това което продават, ни лъжат. Ето например, преди 2 години, мой бивш колега си купува HD телевизор, всичко ОК, но на въпроса към продавача „ще хващам ли HD каналите на Телекабел (кабелния оператор в който работех, а купувача още работи)“ Продавача му казва „ооо как? всичко хваща“ Да ама не, телевизора не подържаше mpeg4 и беше с DVB-T тунер, колегата се усъмнил разбирасе и попитал продавача дали телевизора държи mpeg4 и дали тунера е DVB-C, момъка направо млъкнал и казал „незнам“. Защо тогава лъжат като незнаят. В разказания случай купувача има информация какво търси и не слуша продавача, но повечето хора незнаят и се доверяват.

 22. NanoTech

  Мерси за „No bullshit“ обеснението. Бая полезно за хора които не се интересуват (в детайли) от TV технологий по приницип.

 23. gatakka Автор

  е не знаех колко навътре да влезна 🙂 затова карах на сигурно 🙂

 24. Дамян

  Хм…по това което чух, дори и примерно на стария ми Тринитрон(примерно говоря), ако поддържа резолюция 1920×1080, реално е със fullHD качество и ако си купя някакъв тунер с поддръжка на fullHD- качество, реално гледам fullHD телевизия, при положение че сигнала е fullHD от доставчика?
  Говоря примерно, понеже си правя извода, че всичко е до резолюцията.
  И искам да попитам по задълбочено, каква е разликата от анлоговия и цифровия сигнал.Защото след като някои доставчици предават двата сигнала по коаксален кабел(поне така мисля), аналоговия сигнал се губи а цифровия не.Говоря при идеална връзка.

 25. gatakka Автор

  Смущенията са по-малки при дигиталния и може да компресираш, и да изкараш по-голяма честотна лента.
  Разликата е същата като между iPod и оулкмен (от ония с касетките)

 26. svetljjjo

  Разликата между цифровия и аналоговия сигнал е в чистотата на изображението. Върху аналоговия сигнал могат да действат смущения които не могат да бъдат филтрирани изчистени по просто казано докато върху цифровия сигнал могат да се прилагат алгоритми които да изчистят смущенията . От тук идва и по голямото качество и яснота на картината при цифровата телевизия .И другото което малко хора знаят е че по един аналогов канал може да се предава само една телевизия или програма докато при цифровите канали по един канал се предават две програми или две телевизий .А канал това е стандартизирана честотна лента. Примерно за аналоговата телевизия е нужно 10MHz честотна лента за да не се смущават две програми иначе казано ако на 10MHz се излъчва една програма следващата ще е чак на 20MHz .

 27. Ивайло

  Браво- много интересно клипче изясняващо основни понятия в HD.
  Несъм съвсем съгласен с избора на HDMI кабел. Наистина- нека не е най-скъпия… ама и най евтиния нека не е. Нека е на някакъв сравнително известен производител.
  Относно кога ще има 1080p канали. Ми според мен няма да е никак скоро. Нашите оператори още не могат да предават като хората 720p. С цел намаляване на битрейт-а се опръцкват иначе качествените канали. Аз ползвам услугите на известен цифров кабелен оператор от Варна и трябва да ви кажа, че качеството на HD каналите е едно от най-доброто, което съм виждал (при сравнение с други оператори).
  Иначе продължавай в същия дух.
  Да ти дам тема за размисъл:
  Как техниката в къщи е „енергиен вампир“ в режим стендбай и колко много ток харчи зарядно неизключено от контакта. Тези думи са на разни шефове на енергото. Живот и здраве ще направя опитна остановка с която да докажа пълната липса на потребление на ток след приключване на заряда на ГСМ и прословутите консумации в стендбай (1 ват за 1 месец = под 20 стотинки). Извинявам се за лиричното отклонение.

 28. Intel

  Имат и още един мазен трик тия с телевизорите.
  Казват му HDready – това най-често са просто широкоекранни резолюции, и са междинни halfHDFullHD резолюции. Най-често срещаната е 1366х768… Има и други такива извратени, и както Иван казва, чудят се процесорите на телевизорите да го покажат аджеба 1080 на формат 768… добре че aspect resio-то е спазено иначе егати сплескването щеше да падне…

 29. Миро

  Ванка, браво за интересното видео. Отностно HDMI кабела съм напълно съгласен с теб, няма смисъл да се купува скъп кабел. От опит мога да кажа, че и евтините кабели вършат добра работа, ползвам вече 2,5 години 10м HDMI кабел (цена около 20 лв.) с проектор който е HD-Ready (1280×720) и нямам проблеми със сигнала и качеството.

 30. Браво

  @Ивайло не ми говори за ток, виж една фактура – цената на изразходваната енергия ако ти е 30 лева, към нея начисляват какво ли не – то не е за пренос по мрежата, стойности за разпределяне и какво ли още не, накрая като драснат чертата излиза че трябва да платиш 60-70 лева… то излиза че тоя ток, за да стигне до тебе е по-скъпо от самата ел.енергия, това нормално ли е?

 31. Кристиян

  Здравей,интересува ме дали ако на кинескопният ми монитор(да тези CRT и FPD) сложа резолюция 1600х1200 ще има ефект върху качеството на образа и каква и оптималната резолюция за тези прозорци(сещеш се монитори :D).

 32. Ивайло

  @Браво – Точно това ми е идеята. Надуват сметките, а се оправдават с разни зарядни и техника в стендбай режим.

 33. gatakka Автор

  @Кристиян зависи какъв ти е монитора. за CRT по-добре е да го сложиш на по-ниска резолюция но на по-висока честота, така ще получиш много по-качествена картина.

 34. Sown

  Интересно видео. Доста неща ми станаха ясни относно тази тема – HDTV! Благодаря, и да беше полезно.

 35. Андрей Хадживасилев

  В грешка си „колега“ с фактите. HD-TV-то в БГ е HDV, което е 1440×[email protected] и има BG HD канал за щастие на фолк феновете – Planeta HD

  HDV-то освен различно по резолюция от 720p и 1080p има разлика и в подредбата на филдовете, които са интерлейз!

  HD стандартите са доста повече от Full и „half“ (това half не е професионален термин както full)

 36. gatakka Автор

  „колега“ HDV е формат различен от HDTV. Има го не споря, но видеото не е за форматите, а конкретно за HDTV. Но е все пак си прав, че трябваше да го отбележа.
  Отделно аз казвам, че нямам информация кабеларка да пуска FULL HD в България.
  А за „half hd“ знам колко абсурдно звучи, и че няма такова нещо, но това съм го чувал от консултант в техномаркет (онзи под ЦУМ)

 37. Андрей Хадживасилев

  HDTV в България е HDV – 1440×[email protected] (на този формат стриймва и единствената HD БГ телевизия – Planeta HD) и се брои за HD, защото е повече от SD-то 720×576.

  За фулл не знам има ли у нас, аз само ги правя клиповете, телевизия не гледам въобще 🙂

 38. gatakka Автор

  Не знам дали аз тълкувам нещата правилно, понеже HD дефинира стандарт, а това не е в HD стандарта, тоест не е HD а нещо друго. Не зная, може би бъркам.

 39. Данаил

  „HDV is a format for recording of high-definition video on DV cassette tape“

  🙂 За да се излъчи един видео сигнал, като HDTV , то той трябва да бъде компресиран с MPEG-4 компресия. Съответно приемника после трябва да го разкомпресира, или иначе казако приемника трябва да е MPEG-4 декодер.
  Стандартната цифрова телевизия е с MPEG-2 компресия, и приемник за стандартна цифрова не може да отвори HD телевизия, отваря само звъка и се държи като радио 🙂

 40. Минас

  Моят кабелен оператор преди време имише около 7 FullHD канала и като казвам това имам впредвид 1080р на инфо на каналите пишеше MPEG-4 а останалите цифрови са SD ,та мисълта ми е че има доставчици /ОПЕРАТОРИ/в България които предлагат FullHD сигнал. Близу е мн кофти оператор мн приятелчета проплакаха от тях кофти сигнал + много лошо обслужване от страна на персонала…за сега единствено можем реално да се изкефим/за хората с FullHDTV/ на филми с висока резолюция,защото излъчването на български канали с такава резолюция не го виждам в близките 10 15 годинки.

 41. Данаил

  Е по-скоро ще е. Кабеларката в която работех за 4 години от напълно аналогова кабеларка вкара 120 цифрови канала + инвестиция в система за записване на телевизионните програми и излъчването им с часово изместване. Т.е. има няколко канала които се излъчват с изместване от 1, 2 и 3 часа. Което е много удобно, защото можеш да си гледаш мача по диема и жена ти да не ти опява че ще изпусне сапунката по нова, например. Техниката се развива толкова бърз, че нищо чудно само след година половината български програми да имат готовност да отговорят на търсенето. Кабелните оператори лесно ще транслират сигнала, само трябва някой да им го подаде.

 42. PLamen

  Искам да те питам трябва ли картата на лаптопа да ми поддържа FULLHD резолюция за да изкара на FULLHD телевизор максималното от филма. Незная дали зададох въпроса правилно 🙂 Примерно видео картата на моя лаптоп е nVidia 9300m GS ще мога ли като свърза тв и лаптопа с хдми да гледам 1920×1080?

 43. Данаил

  PLamen това си е доста сериозна карта, не би трябвало да има проблем с HDTV-то, аз стм с nVidia 7100 и се справя с HD-то

 44. gatakka Автор

  На парактика всяка видео карта с HDMI държи full HD не се сещам за изключение.

 45. Stoyns

  Въпрос в който не съм вещ пък ти не обясни и не се сети . Ако свържа компютъра с VGA кабел, губя звук но губя ли качество?Питам защото аз така съм направил, аз звука си го вадя от „системата за домашно кино“ 😀

 46. gatakka Автор

  През VGA кабел не може да изкараш звук, а загубите по качеството на видео сигнала са минимални, и едва ли може да ги забележиш.
  А иначе преди HDMI това бе начина, звук отделно и VGA към плазмата.

 47. xxTTcc

  За HDV. Това може да не изгледа като фул HD но не е и халф hd и прочие както мернах по на горе. Това е заигравка с отношението на пикселите за което не съм много компетентен да се изкажа но след като SONY, CANON и JVC са избрали да снимат на този стандарт мисля че не е зле. Лично аз имам един канон hv20 макла хенди камерка, обаче така мощни ипълни една 46 инчова плазма, че на хората свят им се зави. Отделно съм крайно против камери с хард дискове флашки и машки. Първо че като ти се напълни и си на път не можеш да си го смениш второ видеото мина през сурбулюк компресии, че да може да има 3 часа запис. А за тия дето пишат директно на двд просто не искам да говоря. Може да е старомодно и да превъртам на ляво на дясно като едно време ама касетата си е касета. Но компрешън. Или поне в мнинимално количество. Отделно за българските канали яко делят мутиплексите. В смисъл не съм видял дали се е говорило за това но това до колкото знам са канали мутиплекса с mpeg4 компресия. То не е лошо да е комресирано но ако се ползва целия трафик. То там е като интернета има си трафик. Нашите обаче сто процента режат от трафика за да пуснат повече от един канал на един мутлиплекс. Има я тая възможност за това когато въведат някога цифровизацията в българия ще можем да гледаме много повече ефирни телевизии. А тия близу ли са млизу ли тия са пълна пунтамара. Тия са ЕК еврокома едно време ако ги помните. 100% режат трафик и за това мажат „hd’ каналите.

Вашият коментар