XTML 5

Какво е и как работят HTML5 сокети.
Кво мислиш за canvas тага. (свободна тема)
Какво е и как работи SVG.
Защо още нямаме 3D интернет?

40 thoughts on “XTML 5

 1. Stilgar

  Всъщност САМО Chrome и Safari поддържат Web Sockets. Firefox и Opera за малко даго поддържат в СЛЕДВАЩИТЕ (Fx 4) версии, но съвсем разумно и отговорно се отказаха. IE9 няма да го поддържа поради простата причина, че от всичките HTML5 простотии Web Sockets и Web Workers са най-недомислените в момента. Microsoft имат техническа имплементация за тестови и експериментални цели, с които разработчиците могат да си играят, но няма да сложат поддръжката в продукта, което е всъщност същото, което правят Firefox и Opera.

 2. gatakka Автор

  # Chrome 4.0 supports Websockets.
  # Firefox 4.0 beta supports WebSockets.
  # Opera 11 (or 10.70) alpha also
  # Safari 5.0.2 supports them too

  FF и Опера ги поддържат и ЩЕ ги поддържат
  Това, че MS не искат пак да спзават препоръките на W3c и компания само ще ни трови живота.
  А WebWorkers са много готино нещо. Баси искам нищки в JS
  няма ли tова недоносче IE да го отрепат. То бива бива, ама хич вече не се трае да спира развитието.

 3. Данаил

  Ванка, кажи кяква е тая ноата камера, да не си купуваме такава, тя постоянно губи фокус.
  А по темата … надявам се скоро повечко сайтове да минат на HTML5 и да ползват всички възможности на езика.

 4. gatakka Автор

  проблема не е в камерата а в осветлението. Ще трябва да си взема някаква лампа или подобно. Изивинявайте ама 2 видеа имам с нея, докато и свикан ….

 5. Intel

  Според мен, ако има настройка в драйверите за камерата, която да махне автофокуса и сам да и нагласиш един статичен фокус – всичко ще заспи.

  Друг е въпроса дали си под linux докато записваш видеата(както предполагам че си) – дали изобщо има специфичен драйвер за камерата или се ползва някакъв универсален…

  Но това 100% не е от светлината – просто когато се движиш атофокуса се опитва да намести най-добрата стойност. Но когато се местиш много бързо или в случея, махаш с ръце – явно е прекалено чувствителна и автофокуса пощурява.

  По темата – аз даже се чудя как може толкова време тия от MS да не го вградят като поддръжка…

  Това е толкова лишено от логика и парадоксално, колкото и монопола им с тоя IE дето не могат да го убият сума ти години вече…

 6. Данаил

  Ами … те хората в някои страни си го ползват IE щото си им идва инсталиран с windows. И като попаднат на сайт който IE не може да отвори коректно, не си слагат друг браузър, а просто спират да посещават сайта. Тези хора ще си посещават само сайтовете които се подържат перфектно от IE и ще си плащат за всичко което ползват на един единствен доставчик MS . Хората от MS явно това си ги удовлетворява. Щом има печалба, не е нужно да се инвестира в прогрес, това е логиката.

 7. deiman

  Ако хората по целия свят бяха със психология като България и Русия M$ щяха да фалират 🙂

 8. gatakka Автор

  То хората почнаха де се усещат лека полека. Не че ще фалират де, но загубиха няколко ключови позиции с тенденция и от другаде да им взимат.

 9. qwerty_104

  Е то Майкрософт с тоя Експлорър за врагове на човечеството. Няма смисъл да плащаш толкова пари за лиценз и после да не може да си работиш. IE досега не съм ползвал и няма да ползвам- ако ще и 12 версия да пуснат

 10. gatakka Автор

  Подочу се, че ако 9 не спре спада на използване на IE, MS няма да правят 10 🙂

 11. Go3i

  Т.е. другите си напредват , то няма да има повече версии на ИЕ,спират да го правят?Това ако стане тия ще направят много голяма услуга на света но не ми се вярва.По-лесно е да се прави да е гадно на конкуренцията да не може да дръпне.

 12. svetljjjo

  Хора не знам но от вас всичките май никой не ползва уиндос. Веднага след инсталацията на Уйн ХП се появява прозорец и то всъщтност е като програма която си слага и шоркът на десктопа за избор на браузар. Та в тоя прозорец се отварят всички браузари с логотата си и кратко описание за всеки един от тях . Като описанието е сравнително коректно . За мозилата казват че е най сигурния ако държите на сигурността да изберете него за хрома пише че е най бързия . Това в най общи линий де описанията са по подробни. Забележете това е направено от майкрософт не са хакове на ундоса. Ако избереш някой от браузарите които ти се предлагат а те предлагат всички известни то той веднага ти става браузар по подразбиране и работиш ти и всички програми с него.
  Така че ИЕ изобщо не е задължителен нито е съществено че е инсталиран по дефаул ако избереш друго може и да не разбереш никога че имаш и ИЕ .
  За това не е коректно да говорите че ИЕ и майкрософт спирали прогреса. ИЕ си е това нито е задължителен нито се натрапва просто е избор на хората .
  Аз примерно си ползвам мозилата въпреки че имам и хром и виждам че е по добър но съм свикнал вече с тая мозила а човек трудно се отказва от навиците си .

 13. gatakka Автор

  Това стана след като ЕУ задължи MS да го направят и те го бавеха почти година. Не го правят по собствено желание.
  Заплашваше ги антимонополна кампания.

 14. Данаил

  @ svetljjjo това е само във версиите за ЕС, във версиите за САЩ не е така. Това е така защото европейската комисия ги задължи да го направят.

 15. svetljjjo

  Не знам да ли е само за ЕС аз мойте версий си ги тегля от знаете къде…..
  Въпроса е че даже и да са ги задължили то са го направили много коректно и изчерпателно и докато не си избереш браузар постояно ти досажда .
  Нали се сещате че можеха да го направят и по друг начин.

 16. gatakka Автор

  Не можеха 🙂 EU им каза как, иначе антимонополно дело. А те почти никога не свършват добре 🙂
  Тъй че нямат избор в EU.

 17. qwerty_104

  Пичовете от Мicrosoft с Експлорър няма да спечелят кой знае какво вече. В момента имат толкова много конкуренция, че трябва да стане чудо, за да почнат да връщат загубеното. В момента дори и бавната Мозила е по-добре от тях. Аз ако бях на тяхно място щях да закрия проекта Internet Explorer и бих започнал нов бранд въобще. Ама те си знаят..

 18. Данаил

  Ами да, тъкмо повече разработчици ще се вкл. по останалите проекти и може да ги направят по-добри, че то е необходимо.

 19. Stilgar

  Данаил нали не смяташ, че IE екипът ще е много щастлив ако ги уволнят всичките? Или че другите браузъристи ще са много щастливи от внезапния наплив на хора с опит в тяхната област, които да бутнат заплатите?

  А иначе от IE има смисъл за компанията. Освен че клиентите им ще побеснеят ако случайно се окаже, че няма да има следваща версия те ползват IE за да правят Windows най-добрата платформа дори да ползваш друг браузър. Например първите releases на IE9 бяха първия браузър с хардуерно ускорение. Съответно сега и другите им се налага да слагат хардуерно ускорение но по разбираеми причини те въпросното работи най-добре на Windows. Подобна е ситуацията с интеграцията с новия taskbar в Windows 7.

  Освен това за какво да се отказват след като все още са най-използваният браузър. По тая логика Opera трябваше да са се отказали преди 10 години.

 20. deadlikeme

  Хайде не го отписвайте IE още.

  В ЕС има анти монополно решение на ЕК, но в останалата част от света такова няма. Там ИЕ си е стандартния браузър и много хора ще си го ползват още дълги години.

  Добрата новина е, че конкуренцията се засилва много, а с нея и качеството се подобрява.

 21. Данаил

  IE е продукт. Ако компанията почне да губи от разработката на един от продуктите си и няма как да спре загубите, най-логично е да пренасочи ресурсите си в друга област. И не говорим да уволняват екипа, а екипа да започне работа по други проекти. Ето сега започва портването на уин за арм процесори. Мобилните версии на операционната система отстъпват значително на конкуренцията. На пазара настъпват таблетите, а майкрософт нямат алтернатива за този пазар. Браузъра го раздават безплатно, т.е. преки приходи от него няма. Популярността му спада и то както върви няма да е временно явление, а си е устойчива тенденция. Екипа който го разработва може да донесе приходи на компанията.
  А като спомена новия таскбар, я сподели за какво иде реч, че аз не съм го виждал това животно.

 22. Stilgar

  Ами тогава всички браузъри да ги закрият понеже всички са безплатни. Също да закрият екипите дето работят по всичкият софтуер на Майкрософт, за който не се плаща (тоест над половината софтуер).

  В IE9/Win7 може да закачаш сайтове за taskbar-а също както закачаш програми и тогава поведението и изгледът на съответният прозорец се променят. Освен това има API-та за достъп до фунциите на taskbar-а. Ако те интересуват подробности може да гууглираш и ще намериш много информация какво точно може да се прави и как.

 23. gatakka Автор

  И какво ме боли мен, че може да сложиш страница на таскбара, като не ми позволява да си направя страницата както искам, заради неспазване на препоръките
  Тъпо е просто.
  Как може всички други да спзават препоръките, ама всички други без IE.
  Вчера погледнах какво няма да има в IE9 и ми се приплака. То нищо няма да има осен един border-radius и 2-3 нови така.

 24. Данаил

  Е Stilgar това сега какво трябва да бъде. За разлика от мозила фондейшън майкрософт са корпорация която продава продуктите си. Всеки продукт служи да бъде продаден или да направи друг от продуктите по-продаван. В момента един от безплатните продукти губи позиции, В началото когато са започнали да го дават безплатно, това е било с цел да стъпят сериозно на пазара на сървъри. Позициите им на пазара на сървъри са стабилни. Със или без IE разликата ще е минимална, и поне според мен, ще предпочетат да насочат усилията и ресурсите си към ниша която има потенциал. Определено това не е браузъра им. Поне не такъв какъвто е сега. Да вземем например интерактивните писма. Ами ако успеят да пробият на този фронт, ще си повишат продажбите на офис продуктите и outlook .Облаците също са хубава ниша, където трябва да се конкурират с гугъл и другите.

  Просто това е като да водиш война, да губиш западния фронт, но да се инатиш и да държиш цял полк на някакъв безименен хълм, който дори и да превземеш няма да ти помогне с войната, а ако го загубиш нищо няма да се промени..
  Разгледах няколко клипчета за този таскбар и честно казано не ме впечатли с нищо. Има няколко нови функционалности в сравнение с таскбара на ХР, но панелите в гном и плазма ми дават същата функционалност.

 25. gatakka Автор

  @Данаил не мога да го кажа по-добре от теб 🙂
  А за таскбара, то от къде ли е дошла идеята?
  ахаххахах

 26. kg

  Каза, че може да чертае правоъгълници, триъгълници и други подобни, т.е. вероятно може да се използва за направата на динамични диаграми (или отделна програма).
  Има доста фирми, които направиха състояние от това.
  Аз лично ползвам други неща за диаграми, но те не са предмет на тази тема.

 27. deadlikeme

  Пичове успокойте се малко. Тука става все по апокалиптично. Спрете IE веднага щото сте на загубаааа…

  С постоянен ръст на продажбите и тенденция пазара на компютри постоянно да расте много ще им е зле на MS. Направо са го опряли до кривата круша и спират всички странични проекти само и само да са на плюс… Хайде стига глупости.

 28. kg

  Като пишеш и продаваш отделна програма какъв е проблемът да кажеш с какво ще работи.

 29. Stilgar

  Уф к’во да ви обяснявам… единият вярва противно на всичката информация (официални блогове, Wikipedia) и факти (тоест прост тест), че Firefox и Opera поддържат Web Sockets. Другият смята, че IE има нещо общо с пазара на… сървъри?!?!?

  Ако някой не може да оцени стратегическата и финансова стойност на браузър с огромен пазарен дял явно няма да мога да помогна.

 30. gatakka Автор

  Opera:
  http://my.opera.com/core/blog/websockets
  Цитат от официалния блог на опера
  This is the same as Chrome 6, Safari 5.0.2 and Firefox 4 beta.
  @Stilgar, ти какво мислиш че пиша напоследък? Тествано е и работи на тези браузъри.

 31. Stilgar

  Това е старо. И Firefox и Opera са ги изключили тея неща (през декември) заради security vulnerability в СПЕЦИФИКАЦИЯТА. Освен това го тествах на Opera 11 и НЕ работеше (Firefox нямам че да тествам).

 32. gatakka Автор

  Чакай малко, тука говорим дали се поддържат. Това че всеки обновява спецификацията е едно на ръка, кодовете са готови, стандарта е приет 🙂
  Сега го обновяват. Скоро ще е активно по подразбиране.

 33. Stilgar

  Стандарта НЕ Е приет ами е draft. Точно Web Sockets и Web Workers са най-назад от целия HTML5 + тва и MS имат имплементация както може да се види в tech демото, което са пуснали. Положението с Firefox, Opera и IE е едно и също по отношение на Web Sockets

 34. NanoTech

  @Stillgar

  Тука бъркаш адкси много. Точно Sockets i Workers нпоследак са нещото за което сички говорят.

  Щом в Google изнасят лекции на възможните употреби. Значи хич не е на най заден план.

 35. Stilgar

  И какво като говорят? Говрят щото точно сега ги измислят как да работят нещата. По принцип причината да се спре имплементацията която имаха досега е security бъг в спецификацията на handshake. Гаврата е че дори да се приеме, че не е толкова страшно и може да се използва в момента като променят спецификацията всичките приложения които ползват web sockets просто ще спрат да работят защото ще е променена спецификацията на handshake-а.

  Също ми е много интересно кое според теб е най-недоклатената част от спецификацията щото след като е draft значи не е готова и все нещо е назад от другите неща.

Вашият коментар