Малко Linux статистика

Наскоро Linux Foundation публикуваха доста интересни статистики за развитието на Linux кернела. Като цяло документа (цък за PDF) дава яснота, кой го пише, как го пише, защо го пише. Ето няколко сбити цифри.

 • време между 2 версии 81 дни
 • брой промени между версиите ~ 9000
 • среден брой одобрени пачове на час 5.18
 • 15531 реда код са променяни всеки ден (добавени, изтрити, редактирани)
 • последната версия на кернела има 13,468,253 реда код и се увеличават с 9,058 всеки ден
 • средно 659 компании и 6117 разработчика се грижат за проекта
 • над-активните 30 разработчика са направили 22% от всички промени по ядрото
 • 30% от всичката работа е свършена от хора на добра воля, в свободното им време.

Доста впечатляващи цифри. Опитах се да намеря референтна статистика за MS или Apple, за да сравним как са там нещата, но не можах.

Извода е, че Линукс разработката си се прави от ентусиасти в свободното им време, но не в мазетата и не от аматьори, и скоростта на развитие се увеличава линейно с времето.

PS: моля не захапвайте пак Linux VS Wilindows VS Apple VS извънземните.

70 thoughts on “Малко Linux статистика

 1. linux

  Не се споменава в статистиката колко хиляди дистрибуции има Линукс. Ако всичките хорица се обединят в един два проекта Линукс може и да вземе някакъв дял от пазара.

 2. gatakka Автор

  Е това е статистика за кернела. Дистрибуциите и другите проекти (KDE,GNOME,X) са си отделно. А аз смятам, че е лоша идея да се обединяват дистрибициите. Това което е направено си остава за ползване от другите. Дори и дистрото да загине, кода му е наличен за ползване от други. Затова има Ubuntu, Mint …….

 3. linux

  Ако разделиш хората, които използват линукс на дистрибуциите, просто пример.
  Примерно 100 000:100 = 1000 човека на дистрибуция.
  Ако 100 000:2 = 50 000 човека на дистрибуция.
  Разбира се това е абсолютно невярно, но това е днешният линукс.
  Мисълта ми е, че ако всички хора се обединят, много повече приложения ще се пишат за OS

 4. gatakka Автор

  Всяка дистрибуция предоставя нещо различно от друга. Тоест потребителя има избор, има и специализация има и конкуренция.
  Това са все позитивни неща. Софтуера писан за линукс работи на всички дистрибуции (почти), не е по-сложно от това да пишеш софт който да работи едновременно на Виста и 7.
  А софтуер за линукс има, просто са различни програми от тези с които хората са свикнали. Предполагам се сещаш, че има хора, които сменят OS но не сменят WinAmp 🙂
  Трябва да се появи Photoshop, CAT и някой мощен 3d енджин 🙂
  И това ще стане, скоро 🙂

 5. Stilgar

  Освен проблемът с дистрибуциите, които според мен ще се реши радикално от Ubuntu което като име ще стане по-известно от Lunix има и друг по-голям проблем когато говорим за Photoshop, CAD и 3D engine. Как ще научим тея дето се гордеят, че софтуера, които ползват е безплатен да плащат за софтуер.

 6. Exword

  Дано чул те господ само After Effects и 3D Max да тръгнат под линукс и махам тъпият win7 (егати и тапата ос играе си на тука има тука няма с пространството 20Gb ги няма за нищо )

 7. hp-stuff

  Така е с удоволствие бих минал изцяло на линукс ,но просто не мога Adobe пакетите ме задължават и то не защото аз не искам да ползвам други ,а по простата причина че съм fron-end developer (за сега 🙂 ) и като ми дадат psd или png ( правено на Firework ) няма както да правя. Ще кажете тръгват с wine да ама изисква много повече ресурс от windows-a и като отвориш 10Mb png с 30 fame-a на 15 се скапва вече и не издържа (поне при мен) така че @gatakka дано си прав и да се появяват тогава ще бъда най щастливия не да отделям по 10Gb за windows-a.
  Поздрави от мен.

 8. Stilgar

  Абе да не го мисля ама явно и те не са го измислили. Adobe все още продават кода си за пари на потребителите. Даже Carmack заклет фен на опен соса, които традиционно портва engines за Lunix обяви, че не могат да оправдаят разходите да подкарат Rage (новата им игра) на Lunix, нищо, че явно е доста portable щом работи на Windows, Mac, Xbox360 и PS3. И ся кво да правим? BTW ти как точно предлагаш да спечелят Adobe или Carmack от Lunix?

 9. Мартин

  Решението на проблемите ви е VirtualBox поддържате си там един изрядъчен win и сте си готов.

 10. deadlikeme

  Наистина това е голям проблем. Не виждам и решение в скоро време. Доброволното финансиране работи, колкото разработчиците да не умрат от глад, но ако не постъпват редовни приходи няма как да стане номера. Софтуерните пакети и ядрото ще вървят нагоре, а където стане дума за софтуер от външни страни нещата ще куцат и за напред.

 11. linux

  Решението е линукс дивелопърите да ходят да пишат за чичо Бил или линукс да заработи с exe-та…………..

 12. svetljjjo

  Аз не знам само тая статистика дето я даваш за гордост ли е или за срам ?!?
  Щом има изтрити редове промяна на кода то това мен като съвсем обикновен и прост потребител ми говори че нещата са куцали и се правят опити да се оправят ?!!?

  Или сега ще кажете не бе той кода е бил съвършен но тея промени го правят още по съвършен въпреки че той още от първия написан ред си е бил такъв …………

 13. gatakka Автор

  @svetljjjo май не си програмист. Естествено, че ще има триене и дописване и промяна. Като се намери грешка, нали трябва да се оправи. Като се комбинират няколко „функционалности“ в една нали трябва да се трие.
  А и кой е казал, че кода е съвършен? Ако беше такъв нямаше да има какво да се променя.
  Сигурно MS девелопърите не трият код, и затова им е 20гига ОС-а

 14. svetljjjo

  @gatakka абсалютно си прав в твърдението си че не съм програмист. Занимавам се с РНР и С++ изцяло и само за свое лично удоволствие. Някой ходят за риба други събират марки аз пък с това си убивам свободното време.

  Въпроса е че ние уйн потребителите никога не парадираме и не сипем суперлативи за него .
  А вие линукс потребителите постоянно го хвалите и той постояно излиза с нови версий нови дистрибуций получава се лек парадокс или може пък на мен само така да ми изглежда.

 15. gatakka Автор

  Нека да не отваряме спора MS-линукс. Излизат нови версии защото някой прави нещо ново, защото има да догонва по отношение на UI. А и при Win нещата са същите. На всеки 2-3 години SP, на 4-5 нова версия. Същото е, просто скоростта е различна, и заради точно тези промени се трие код. Точно тези промени правят линукс все по-добър и затова го хвалим 🙂
  PS: не се вързвай, прав си, че всеки си има хоби. Аз просто ти обяснявам защо ги има тия триенета 🙂

 16. go_fire

  Хвалим го, защото имаме какво да хвалим, а до тук от вашата партия виждам само ридания и оплаквания 😉

  На момчето по-нагоре с psd файла да му кажа, че The GIMP си го отваря. А това за png е лъжа. Аз лично съм правил често png файлове с по 40 слоя по над 30 МБ и никога не съм имал никакъв проблем. И о да аз също се занимавам от време на време с дизайн без да ми е професия, а като гледам личния му сайт и на него. И да точно във веб муе силата на гимпа.

 17. Асен Тричков

  Впечатляваща статистика
  „70% от всичката работа е свършена от хора на добра воля, в свободното им време. 30% е платена от компании“ това е просто изумително…

 18. Stilgar

  Абе не че разбирам какво толкова изумително има, ама това не е вярно. Ето какво пише в документа:

  The top 10 contributors, including the groups “unknown” and “none” make up nearly 70% of the total contributions to the kernel. It is worth noting that, even if one assumes that all of the
  “unknown” contributors were working on their own time, over 70% of all kernel development is
  demonstrably done by developers who are being paid for their work.

  Според моите познания по английски тука се казва, че 70% от всичката работа се плаща от компаннии, което е обратното на написаното тук.

 19. omgbanana

  Линукс НЕ е user friendly и това ме дразни.
  Впрочем и той си има бъгове, хич не ми ги разправяйте тия бабини деветини….

 20. Тuchkata

  Понякога имам чувството, че четете през редовете. Естествено, че има бъгове. Няма операционна система, а няма и да има такава, която да няма бъгове. Никой не твърди, че Линукс е абсолютно перфектен.
  @svetljjjo : „А вие линукс потребителите постоянно го хвалите и той постояно излиза с нови версий нови дистрибуций получава се лек парадокс“. Е това твърдение ме разби. Естествено, че излизат нови версии. Мерцедес като направят уникална и неповторима кола, тя е такава за най-много половин година, а после има нещо по-добро. Няма да спрат с една кола. Нали света уж върви нагоре и излизат все нови и нови неща.
  Но наистина не пренасяйте спора Линукс vs. MS. Тука общо взето всеки тълкува нещата така, както му е изгодно. Разберете, че повечето Линукс потребители сме такива не, защото Линукс е перфектен, а защото той ни дава свободата да го направим такъв, какъвто ни харесва, да го моделираме как изглежда, да инсталираме и променяме, каквото пожелаем, да не плащаме за това, че го притежаваме. Той ни кара да направим компютъра си по наш вкус на 90%, а не по вкуса на някой, който е решил, че за него е добре този изглед/програма и т.н.

 21. ollie

  Добре, кажете ми защо когато линукс е ултимативната ОС, болшинството хора не преминат на него, а всеки използва с Уин?Защо ако е безплатна притежава 1 % пазарен дял?

 22. Тuchkata

  Тоя въпрос дори се чудя дали има смисъл да пиша отговор на него или не …

 23. Данаил

  оффтопик @ollie: уиндоус за бекъп? това да не е от раздел научна фантастика.

  И сега по темата. Статистиката е хубаво нещо. Така хората виждат с какво темпо се движи проекта.
  Мен лично ме впечатлява времето между 2 версии. 81 дни ….. това се казва стабилна работа. Също и броя одобрени пачове на час 5.18…… тава си е кажи речи по 5 сървиспака на час (ако можем да ги наречем така).
  Общо взето тази статистика показва, че се работи здраво.
  Над 6000 разработчика, над 600 компании…600 компании не е шега работа. Ако някои има статистика от преди 5 години нека да я даде за да видим как са се развили нещата.

 24. Данаил

  Пак извън темата, ollie, смяташ ли че след като болшинството от хората слуша попфолк рока трябва да го затрием? Щото по думите ти така излиза. Щом болшинството се качва на Титаник значи той няма да потъне.

 25. Белар

  Най-напред е добре да се прави разлика между пазарен и потребителски дял. Потребителският дял на платените ОС-и особено в случая с уиндоус е значително по-голям от пазарният. Правете разлика между платен и пиратски софтуер.

  Потребителският дял на ГНУ/Линукс е толкова малък, защото хората са глупави лицемери по природа. Те не вярват в безплатният обяд, но стой та гледай как нагъват краденият. 😀 Печалбата в капитализма от религиозна гледна точка е издигната в божествен култ, а от гледна точка на криминологията е мотив за престъпление. В момента участваме в криворазбраната „циливилизация“. 😀 Затова е такова положението и докато човекът не изправи кривините в себе си така ще е. MS успешно се възползват от човешките слабости, но ясно е, че всеки си плаща рано или късно с лихвите. 😉

  Имам легален W7 OEM по неволя, но съм до тук. (Изплащам си кармата от времето, когато ползвах само пиратски софтуер. :D) Просто признавам си, че не мога да устискам да си плащам за всяка програма, от която имам нужда и го държа само заради гаранцията на лаптопа.

  Сега съдете ме, че вече съм честен човек! 🙂

 26. Тuchkata

  Stili, аз ще дам едно предположение, но очаквам и ти да предположиш 🙂 Аз лично бих казал може би около 7-8% най-вече от Западна Европа, Русия и Азия.

 27. Тuchkata

  Поправка на горното мнение. Източна Европа имах предвид. //оффтопик
  Ванка, не е лошо да сложиш някакъв едит на мненията 🙂

 28. Stilgar

  Данаил позна (25 от всички comps и около 30 от самите Windows инсталации). Четох го в някаква статия където цитираха slide от презентация на Ballmer. Поуката от презентацията беше, че най-голямата конкуренция не е Lunix, не е дори Apple ами са пиратските инсталации.

  BTW и аз смятам, че пиратите са в аборигенските страни като България, Русия и Китай.

 29. Белар

  @Stilgar, по мое скромно мнение не по-малко от 50% от всичките им потребители ползват пиратски уиндоус и друг софтуер основно в къщи. Ако не беше бизнеса и държавните администрации, числото щеше да е още по-голямо. Все пак хората по света, които са в състояние да си го позволят са по-малко от 20%, предимно в Западна Европа и Северна Америка. Това е реалността, такава засега е системата и няма как всички да разполагат с нужните средства. (Д)Ефектите на капитализма и на глупавите хора, но това е друга тема, в която няма да навлизам тук.

  Извинявам се, че се отклоних толкова от темата и повече няма да пиша в тази посока!

 30. ALF

  Нормално е всеки в БГ да е с пиратски софтуер. Средната заплата на българина е има-няма сигурно 400-500 лв. Уин-а струва една заплата. Отделно всяка програмка струва някви пари.

 31. Тuchkata

  Нормално е, защото ние така сме решили. Иначе не е нормално 😉 Нали затова има така наречената безплатна алтернатива. И без това за неща като Фотошоп и Аутокад ти трябват още повече пари.

 32. ALF

  Кое по точно е безплатното? Това, че е използваш линукс, не значи, че фотошоп (или която и да е друга професионална програма) е безплатен. Има хора, които си използват примерно фотошоп и опън сорс алтернативите не му вършат работа.

  А пиратството в БГ се възприема за нормално, защото е ненормално да отидеш в магазин плод и зеленчук и да ти свършат парите, примерно…..

 33. gatakka Автор

  @Stilgar прекаляваш. Не обиждай моля те.
  Като не ти харесва махай се, отивай при консуматорите и си плащай за всичко, но не обиждай.

 34. ALF

  Ахаа… сега разбрах коментара ти @Тuchkata.
  Забрави първата част от предният ми пост 😀
  Ако хората имаха пари за харчене, пиратството щеше да намалее ноо……………..

 35. ALF

  Впрочем уважавам идеята на линукс като цяло. Има неща които дразнят, но в крайна сметка не е перфектна ОС, нито която и да е друга.

 36. Stilgar

  Не обиждам бе. Цитирам. Гледах го по телевизията 🙂

  BTW с Photoshop се ВАДЯТ пари и е нормално да се плаща. Освен това аз като програмист искам хората да си плащат софтуера пък да си откраднат хардуера:)

 37. Тuchkata

  Нека има софтуер, които се плаща. Аз лично не съм фен на пиратството на софтуер и не го подкрепям. Заради това ползвам нещо, което е безплатно и ми върши точно толкова добра работа, колкото и платената алтернатива. Но парите, които получават хората, не може да е оправдание за пиратството в България.

 38. Данаил

  Някой знае ли колко са разработчиците в Apple или в Microsoft?
  Интересно ми е да сварним и техните. Да видим и на тях колко дни се падат междумежду версиите или пък другото.

 39. go_fire

  Съгласен с Тъчката. Значи ти взимаш пет стотака и толкова е цената на бозата. Ама между две главни версии на бозата са шест години. Ами нищо не те оправдава да си крадец, освен че си нагъл, безочлив, безсрамен престъпник. С нищо не си по-различен от бате Бойко, Маргините и Маджо. Ти си същия боклук.

  Стил спомена нещо за някакъв шошопал. И с това съгласен. Ако ще изкарваш пари от това е редно и ти да дадеш, иначе си гнусен червей, паразит.

  Но все пак свободния софтуер ми дава привилегията да не го правя. Аз изкарвам реални пари от The GIMP и не плащам. За сметка на това считам за мой морален дълг да го рекламирам на всякъде дето ми е възможно.

  Ей това е тънката разлика между нас. Ти си нагъл престъпник, а аз и Стил спим спокойно. Аз защото ползвам само и единствено свободен софтуер, а той защото всичко си плаща. Ще черпя много бири в деня, когато те тикнат в затвора дето ти е мястото.

 40. Тuchkata

  Една корекция само. На кирилица името е Тучката 🙂 Иначе си престъпник, ползвайки нелицензиран софтуер и още със закупуването на компютъра трябва да знаеш, че или се бръкваш за Уиндоус, или ползваш безплатен софтуер, какъвто за много неща има. Ако не фирмата ще ти купи Аутокад, Фотошоп и т.н. Пък, ако имаш пари за да си купиш и у вас, смело цакай пачките.

 41. Stilgar

  BTW не си плащам за всичко. Преценявам за кое ми трябва платен софтуер и за кое ми е достатъчен безплатен. Не си свалям Photoshop за да рисувам мустаци на снимките на даскалите. Освен това Win не струва толкова по принцип. За 200лв може да си купиш нормална версия за домашно потребление (Home Premium). Освен това Windows, който влиза в цената на един средностатистически лаптоп струва не повече от $20. И разбира се винаги може да си сложиш Lunix ако машината така и така ще е евтина (разбирай така и така не става за игри и Photoshop).

 42. Данаил

  Eeee 9000 души и ми се струват малко. Несериозно е от тяхна страна да ангажират само 9000 души с тази работа.

 43. gatakka Автор

  Сметни заплатата на 9000 програмиста 🙂
  Ако зависи от тях (МС) ще ги намалят на 9
  То от тях зависи ама няма начин 🙂

 44. Данаил

  Е то така ако мислим ….. да отворят кода на ядрото и да намалят програмистите, то ентусиасти много. Хем ще стане по-добро, хем няма да плащат.

 45. Данаил

  Е него няма да го уволняваме де ……. само част от програмистите, или даже не е нужно да ги уволнява, просто да ги метне по другите проект. Хем да го направят по красив тоя уиндоус. Може малко хора и към ИЕ екипа да метне.

 46. gatakka Автор

  Първо не е по 1 проект. сам го знаеш. Имат ОС, Офис, Сървъри, бази….. че и телефони.
  Че е голям екипа голям е, но да не забравяме, че сигурно над 50% е аутсорсинг.
  Както и да е, безспорно са огромни екипи. Не се опитвам да го омаловажа

 47. Stilgar

  Е 9К за Windows team де. Не всичките им разработчици. Отделен въпрос е дали Windows е един проект обаче със сигурност Office е отделен division (не просто team), както е и Server & Tools и entertainment division (Xbox и по някаква неведома причина mobile). BTW това число (9000) го взех от една статия за WP7 (още преди да се казва WP7 или дори да е показан официално) където казваха, че MS са увеличили много mobile team до 3000 човека което е 1/3 от Windows team, така че тея данни може да не са много вярни или актуални и подлежат на интерпретация.

 48. Джи

  Да.ба и скапания Ubunto [email protected]!$#!#R

  Току що при едни DPI GGSN тестове, за които ни трябва Linux да снифи, Убунтото искаше update заради 3G модема и след update-а тръгва и вади Чисто Черен Екран, нещо като Син екран, само че сигурно му викат Черен екран на смъртта……..

  Ванка, да ти имам и стабилната ОС [email protected]№$$

 49. gatakka Автор

  Ми като почнат да си оправят 3g драйвърите може и да стане.
  A IBM за десктоп системи и лаптопи хич не ми ги хвали. Те пд Win не могат да си оправят WiFi драйвърите, да не говорим за 3g под линукс.
  качи си Win да ти снифи 🙂
  Аз нямам никакви проблеми с Linux като цяло

 50. Джи

  Мен това ми е ясно. Проблема е защо след update и приключи с работата? Колкото човек бърза да свърши то се нещо се прецаква.
  Поуката е, че и линукса не е съвършен! Сега отиде деня да го оправям….

 51. gatakka Автор

  Джи, кой е казал, че е съвършен, уникално стабилен и безгрешен? Ако някой го каже, за която и OS или софтуер да е, да ходи да се прегледа.

 52. go_fire

  За мен IBM е превъзходна машина. Имам два лаптопа и двата се ползват до днес- 600е и X41. И двата под Дебиан вървят out-of-box. Екстри като 3G обаче никога не съм имал, Убунту също и за това не мога да отговоря на питането. Интересно, че вече не се представяш с цяло име.

 53. echeveria

  Определено не е смислен спора! Аз лично съм се отказал да конкурирам Линукс и другите системи. Самата идея да се води борба за дял по начина който най често се вижда показан тук – омраза към уиндоус, мак и явна неприязън към тях, е меко казано тъп.
  Гледам някакви глупаци тука дето говорят как трябвало Линукс да почнели да ползват ехе-та. Това го казват хора дето нямат никакво понятие какво е това. С такива даже самата идея да се спори е повече от смешна. Даже няма да обяснявам колко е тъпо изказването!
  Линукс трябва да е съзнателен избор на този който го избира а не подбуда за това колко бил непробиваем за вируси или безплатен. Има много ОС които са също толкова не заразими – всички Юникси например, така че какво толкова го ползвате това за довод.
  Самата идея линукс (като структура и програмна идея) да е Юнукс-подобна е нарочно избрана и да се смята че той трябва да прилича на уиндоус е смешно.
  Простотията за юзъпфрендлито == уиндоус е смях на капачки 🙂
  Мак е тавана на тази идея, кой каквото да казва.
  Проблема с това че за някой Линукс не бил лесно ползваем идва от идеята, че са свикнали с логиката на уиндоус по дефаулт. Всичко което са ползвали до сега което е вървяло на него като страничен софт има идея да изглежда и да се държи като самата ОС. Баща мие на 60 и преди няколко години му подарих комп с двете Ос и еднакво добре се справя и с двете (не е работил на комп от времето на ДОС) и повечето неразбории с яснотата кое , как и защо идват точно когато ползва уиндоус. Него го боли глава с постоянните упдейти на софт кога с питане кога без. Лицензните споразумения. Антивирусната която много го дразни. Обаче ползва софт който няма аналог под Линукс и няма да мине на Линукс изцяло.
  Идеята че някой ползвал пиратски уин и друг софт щото сме били бедни е смях на капачки 🙂 Ползват щото могат, работил съм с фирма с печалба няколко милиона на година и от 70 компа във фирмата нито един няма ни едно лицензно копие (ся вече има след една солидна глоба). На запад също има пирати и то не малко, обаче когато става въпрос за сериозна работа никой не си и помисля да пиратства.
  Да избереш Линукс е решение което трябва да се вземе с пълно съзнание – понякога и от чисто идеалистични подбуди. Ако минеш заради пари, вируси, опит да си различен, мода, скука – те прави потребител който рано или късно ще се върне в света на уиндоус.
  Линукс като чиста ОС дава пълна 100% ползваемост колкото уиндоус, но за някой специфичен софтуер който не е продукт на майкрософт няма алтернативи колкото и да ви убеждава някой в обратното.
  Идеята на отворения код не се свършва с Линукс – това просто е фронт-енда идеята е това да стане повсеместно – без значение дали ще ползваш коя да е ОС.

 54. Simeon1024

  @гатакка че Гимп е еквивалент на фотошоп доколкото ми е известно.. ползвал съм и двете по малко и са 85% еднакви 🙂
  Също гледам от софтуер центара има Блендер… 🙂
  и той не е по-надоло

 55. Simeon1024

  @hp-stuff има и друг вариант.. 🙂
  Може да минеш на МАС ОС 🙂
  Тя, както и Линукс за Юникс базирани и малко или много си приличат, с тази разлика че Епъл ще искат да си плащаш за продуктите им :)..
  И друго не знам дали е вярно но съм чувал че МАС бил най-подходящ за разработка на графични приложения, анимации и т.н.
  П.С. Ще се радвам някой да хвърли светлина по-темата

 56. Simeon1024

  @svetljjjo промени по кода, включително и триене на редове не значи само да отстраняваш проблеми…
  Може да е за добавяне на новост, доосъвършенстване, оптимизация. От някъде си останал/а с грешни впечатления 🙂 по въпроса

 57. Милен

  Работя с линукс от 5 месеца и за целите за който ми трябва е перфектен.
  Наскоро започнах да ползвам BSD операционни с-ми и съм доволен, всичко зависи от нагласата на потребителя и от това дали той е готов да чете информация за тези системи защото когато знаеш какво правиш в повечето случай Операцонната с-ма няма значение, поправете ме ако съм в грешка.

Вашият коментар