Какво е системен администратор

Би ли казал какво представлява в цялата си светлина тази длъжност? Би ли казал правилният път, по който да се започне, най-нужното като познания и съвети ??
Както, и, разбира се – гради ли се кариера с такава длъжност ??

20 thoughts on “Какво е системен администратор

 1. Kamen

  Леко да допълня за да стане една идея по ясно. Като цяло има два типа администратори. Системни и мрежови. В по малките фирми един двама души отговарят за всичко и са общо наречени системни админи. Но в по големите фирми нещата са разделени на общо взето двата типа администратори.
  СИСТЕМЕН АДМИНИСТРАТОР – грижи се за системите. Поддържа операционните системи (Windows, Linux …), приложенията и програмите към тях. Поддържа мейл сървири, файлови сървъри и неща от този род.
  МРЕЖОВ АДМИНИСТРАТОР – поддържа и изгражда мрежата. Конфигурира рутери, суичове, модеми и т.н. Отговаря за сигурноста в мрежата на фирмата. Общо взето на тях им трябва Cisco сертификатите, за които Gatakka говореше в друго видео.
  Това е с две думи.

 2. deyan

  Тва за момчето ,което върши всичко е много вярно.Отишъл си след работно време в неделя на плаж на 50 киломерта от града и ти се звъни за нещо от сорта „Защо, като кликна на иконата 2-пъти не се появява на екрана ами долу при часовника?“,като човека (обикновено от женски род) не го интересува че си забил на някъде , че не си с колата ,да не говорим ,че може развалиш кефа на приятелчетата с теб.Има и случаи да ставаш в 3 суртинта ,зависи къде си администатор.Не ти препоръчвам такова предприятие с денонощен цикъл на работа, а когато няма кой друг квалифициран да рестартира някой от сърварите или забил суитч след спиране на тока,поради пестене на кадри, техника и пари става дразнещо.Работата не винаги е чак толкова сладка и определено не винаги можеш да си я направиш лесна и да скатаваш.

 3. Mitaka 89

  Искам да споделя опит и да дам съвет в качеството си на бивш български системен администратор. Като постъпих там течеше едно монотонно темпо, при което всеки проблем се решаваше най-рано след 2 дена. Аз работих страшно много, и бързо, и коректно. Обаче поставих високо летвата, в следствие на което останалите намериха начин да ме разкарат от екипа си. Който иска да му е лек живота като системен администратор в България и работи с други колеги, нека се слее с тях колкото и лошо да е за развитието му. Иначе много е приятно цялата фирма да ти се мазни, но намирайте начини да показвате, че сте нужен, щото когато винаги всичко работи, шефовете и колегите ще забравят за какво сте на работа 😉 Някои ще кажат: зависи от средата. – Да, така е.
  И малко извън темата бих попитал Gatakka и посетителите на сайта за тяхното мнение относно ситуацията в чужбина, когато някой млад, амбициозен и видимо знаещ човек постъпи на работа. Интересува ме вашият опит за това, дали е така ясно изразена завистта и желанието да те прецакат, когато се развиваш бързо пред останалите?

 4. gatakka Автор

  Мога да изкажа мнение от Холандия. Там тези неща ги има, както навсякъде другаде и се ползват същите „методи“.
  Разликата там, е че това са супер крайни мерки, понеже процесите са организирани. Ако някой пречи, мениджмънта го вижда и взимам мерки, преди да се достига до там. Същото е и ако си добър.
  Тъй че тука си е партизанска война, а там е дуел с правила 🙂

 5. Viderbit

  Понеже и аз се занимавам с това, мога само да кажа едно – да си сис админ в България е блага, но много мързелива работа…

  Да вземем един пресен пример – майками работи с компютър(няма значение къде и т.н.).

  Така, изведнъж клавиатурата спира да реагира на натиснатите клавиши(всички копчета).

  От там майка ми звъни на така наречената фирма за „съпорт“, на която забележете – плащат всеки месец по 5 лв. и то всички, които работят на това място.

  След обаждането и след проведения разговор с пишмян админ-а извода е следния: Казано е на майка ми да иде до отсрещния officeMan и да си купела нова клавиатура ама и да е на USB(!?!?!?!?).

  В тоя момент майка ми, ми звъни на мене и казва – може ли да погледнеш какво му има на компютъра, че му блокира клавиатурата, а тия дето им се киха всеки месец пари, само си клатят краката и дори не си направиха труда да проверят конкретно(я чрез remote, я да дойдат на място).

  Отивам аз и сядам на стола. Натискам клавишите, няма никой, оглеждам куплунгът(PS2) да не е прекъснат заради огъването при дъното, няма проблем. Рестартирам аз щайгата, и хоп сигналните лампи за проверка на клавиатурата(горе трите лампички) светнаха. Викам си проблема е софтуерен. След това за да потвърдя влизам в BIOS-a – естествено без проблем.

  Стартирам аз бозицата и оп, моментално пак „заспа“ клавиатурата, но в тоя момент при зареждане на бозата, долу в „трея“ забелязвам аз какво мислите? Ми едно малко часовниче(което се беше hide-нало преди рестарта)…

  Натискам го и ми се появяват настройките за продължителното натискане на специалните клавиши(Shift и т.н.) 😉

  В тоя момент ми стана ясно какво е станало – запецнал е Shift-a на старата клавиатура и от там се е появило онова досадно съобщение за натиснатия Shift. От там майка ми не знае какво да прави и инстинктивно натиска ок/close.

  Да ама това активира pause-aта на клавиатурата.

  И така, както и да е, махнах го това. Нещо повече – изключих тази настройка за продължително натиснатите специални бутони и всичко си дойде постаромо…

  И какво стана накрая, майка ми спести 30лв. за USB клавиатура(Само това не ми стана ясно, защо точно USB и какво общо има това с реалния проблем).

  Така че сами си правете изводите какво е положението като цяло.

  Ниско платените услуги за нищо не стават, а за да ти вършат работа качествено, трябва да те съблекат целия(но хората са си прави и си ценят труда)…

 6. deyan

  Имаше едно сериалче IT Crowd мисля, че се казваше ,точно за сис админи,много съм се смял,английско е .Има доста истина в него обаче.

 7. Пламен Петров

  Здравейте!

  Това ми е първия коментар в това интересно блогче. (много ми харесва, но още не съм се запознал с цялото)
  Пиша защото по длъжност се водя системен оператор (би трябвало да съм системен администратор), а дефакто съм си „момче за всичко“.

  По първия коментар какво да кажа: виждъл съм че ги има тея разделения и в българия, но това са наистина големи институции.

  По втория коментар: Абсолютно вярно! А най-лошото е, че хорада не се сещат че това не е децка игра. Званят, обясняват с някакви собствени думи и си мислят че ти само за тях си мислят. Което показва колко ни е възпитанието като цяло.

  По третия коментар: И това е вярно с пълна сила. Преди си вършех работата бързо и качествено. Винаги съм оправял или вземал мерки преди да се счупи нещо или преди да стане проблем. Резултата
  е че вече всички искат всичко да става от днес за вчера, никои не иска да му се пипа нищо – просто да си работи, никои не се сеща че файловете му стоят в „щайгата“ която подритва всеки ден.

  По петия коментар: Никои не може да ме убеди че някои които е от другата страна на телефонната слушалка ще се трогне от твоя проблем ако няма кои да го контролира! Такива фирми за подръжка някак си са като наливаш пари в нищото.

 8. natali

  Zдравей бих желала ако може да направим 1 контакт по имей,понеже желая да ти задам някое и др.въпросче свързани със това да си системен администратор 🙂

 9. gatakka Автор

  Ами не знам дали мога да ти помогна. Аз не съм сис админ, знам само общи неща. Аз съм девелопър, което си е доста дарече от сис админите.

 10. Малкия

  Здравейте, имах една фенка продавачка в една аптека. И много държеше да разбере разни неща за мене и като разбра какво роботя каза: „А-а-а знам какво е това, този дето като имаш проблем с компютъра идва навиква ти се, оправя проблема и си отива.“
  А почват да те правят на маймуна само ако им позволиш.
  А по въпроса за колегите. И това, че оправяли нещата до два дни и някой е дошъл да разваля дисциплината няма какво да кажа. Аз работя с брат ми. Нямам такива проблеми.
  А фирмата дето са наели. Те не са администратори. Те са инсталирвачи на Windows. Много са далече от IT-то. Лошото е, че се бият в гърдите и разказват колко са добри. Няма да ми стигната буквите да напиша какви неща съм виждал правени от такива тикви.
  Айде сполай ви.

 11. Данаил

  22 прилики между системния администратор и Дядо Коледа (Дед Мороз)

  1. Дядо Коледа е брадат, дебел и смешно облечен
  2. Когато молите за нещо Дядо Коледа, шансовете да го получите клонят към нула
  3. Дядо Коледа почти никога не отговаря на писмата ви
  4. Когато питате Дядо Коледа откъде взима всичко това, което има, той отговаря: „Това е чудо…“
  5. Дядо Коледа не се интересува от сроковете на вашите задания
  6. Вашите родители са преписвали на Дядо Коледа свърхестевствени способности, но са правили всичко сами.
  7. Никой не знае пред кого се отчита Дядо Коледа
  8. Дядо Коледа ПРЕКАЛЕНО монго се смее.
  9. Дядо Коледа не се притеснява да се изтърси у вас.
  10. Само лудите говорят лошо за Дядо Коледа в негово присъствие
  11. Дядо Коледа е принуден да върши цялата работа, когато потребителите му ги няма.
  12. Той трябва да работи даже по празниците
  13. Той твърди, че е уникален, но вие често ги срещате такива…
  14. Потребителите му отправят невероятен брой неизпълними поръчки, но в края на крайщата, всичко от което се нуждаят са нови играчки
  15. Някакси, по неизвестен начин… се е сдобил с жена, същата като него.
  16. Там където хората не вярват в него, задължително има такъв, който върши същата работа, само, че го наричат по друг начин
  17. На хората не им е достатъчно просто да видят резултатите от работата му. Те продължават да задават въпроси, за това как успява да я свърши. Не искат да приемат отговора, че това е вълшебство.
  18. Даже невярващите се молят да дойде
  19. Той единствен се смее на собствените си шеги
  20. Той никога няма да си намери друга работа, резюмето му е прекалено специфично.
  21. За да си върши работата трябва да се навира в тесни и мръсни места… даже и да е облечен прилично
  22. И накрая… даже работата му като цяло да е нематериална, светът става по-добър от неговото присъствие.

 12. damage

  Тъй като мисля да се занимавам с това можеш ли да ми дадеш няколко съвета с какво да започна, тук или на имейла?

 13. thedem

  От системен администратор , до системен администратор , може да има балкан разлика. Примерно от системен администратор на някоя държавна бюрократична службица, до системен администратор на ISP, ама нищо общо няма. Примерно за сисадмин на ISP няма как да се размине работата с няколко съвета по имейл и да започнеш работа 🙂 , докато за държавната службица може и да стане. Щото какъвто и да си изтърсак, пак няма да има някой дето да разбира повече от тебе там 🙂

 14. Bogdan Bogdanov

  Здравейте,
  изтеглих една програма uTorrent,която не ми хареса,и сега не мога да я деинсталирам защото“нямам достатъчен допуск за деинсталирането и ме съветва да се обърна към системния си администратор“.Какво да направя за да я изтрия за да изтегля друга подобна.
  Поздрави:Богданов

 15. Митко

  Аз лично не съм запознат с -P – може и да е същата като тази която аз използвам винаги, за тези цели:

  sudo apt-get remove ПРОГРАМАТА_КОЯТО_TE_ДРАЗНИ

  🙂

 16. Ждём Ѭ

  „P“ е съкращение от purge. Ако имаш желание може да използваш пълното му име, но тогава с два дефиса, а не един. За разлика от remove, премахва и конфигурацията, сиреч по-пълно премахване.

 17. валентин

  относно горните коментари за у-торента….аз имам същия проблем,къде трябва да напиша
  sudo apt-get -P utorrent
  за да мога да го премахна напълно и да си инсталирам друга версия…благодаря ви

Вашият коментар