Защо знанията са на английски

Здрасти Ванка, понеже те гледам постоянно и виждам че си Социално приемлив Пич, та реших да те питам:

Защо езиците (Английски, Немски и т.н) са толкова тясно свързани с програмиране?
Защо ако не знаеш език, не мислят потенциалните ти работодатели че можеш да програмираш?

Аз примерно, не съм много добър с говоренето на Английски, но пък си чета и си разбирам документацията – що годе!

7 thoughts on “Защо знанията са на английски

 1. Stilgar

  Аз защитавам теорията, че е ПО-ТРУДНО да се учи на български защото рано или късно стигаш до момента, в които документацията на български свършва. Колкото по-дълго си ползвал ресурси на български толкова по-брутален е сблъсъкът със стената защото засилката е по-голяма. Най-добре човек да си спести мъките и да почне от начало на английски. Така още от начало ще разбере дали „става“ и няма да си губи примерно 1 година с български ресурси само за да установи после, че не може да се справи.

  BTW последните 2 конференции, на които ходих едната Java ориентирана (Java 2 Days) другата .NET ориентирана (DevReach) бяха в България и посетителите бяха главно българи, но българските лектори и на 2те конференции говориха на английски.

  Колкото до работата, аз не съм виждал някой да търси хора дето могат да говорят или пишат английски освен ако не се налага да работят с хора които не са в България. Това което е необходимо е да може да се ЧЕТЕ ТЕХНИЧЕСКИ ТЕКСТ и нищо повече (пак казвам ако не се работи заедно с хора от други страни). Да говориш, пишеш и прочие не ти трябва. Да се чете технически текст е възможно най-лесното ниво в ученето на език, писане, говорене, превод, четене на художествен текст са все неща, които са много по-трудни от четене на технически текст. Познавам хора дето са много зле с английския (и освен това с българския са много зле), но нямат проблеми с четенето на технически текст и си работят като разработчици дори с хора от други страни.

 2. gatakka Автор

  Според мен трябва да стане като в медицината. Обясненията и ученето трябва да са на български, но терминологията, трябва да остане английска.

 3. Stilgar

  Ами то в университетите си е така, обаче това не променя факта, че за разлика от медицината където учебниците и публикациите не са на латински, в програмирането в реалния свят нещата се случват на английски.

 4. Kamen

  Безспорно англииския е необходимост. Трябва да се знае на някъкво средно ниво. Както спомена Stilgar, за четене на технически текст. Но не виждам нищо лошо да се четът материали и на български и на други езици. Особенно за начинаещи понякога дадени определения се разбират по-добре на български (с англииските термини) ако англииския ти не е на достатъчно високо ниво. Поне при мен така беше отначало. Четях и на бълг. и на англ. След като схванах основните термини и т.н. вече почти само на англ. чета материалите.

 5. deadlikeme

  Вече живеем във времена, в които и за сервитьор няма да те вземат ако не знаеш чужд език, така че който е зле с езиците да сяда докато е време и да учи. Техническия английски се учи лесно, няма толкова граматика, а основно технически термини.

  За техническите специалности с две ръце гласувам за английски + руски. Английския за неща като ИТ, а руския за всичко останало.

Вашият коментар