Филма „the social network“ и други работи

Кво мислиш за цялата дъндания покрай създателя на facebook?

Да поясня ако не си запознат, направили филм за създателя на фейсбук как откраднал идеята когато бил стундент бла бла бла.

И преди да се пусне филма, дарил някви 100 милиона да покрие негативния имидж който филма му създава…

Интересно ми е как хората може да са толкова тъпи, че да се хващат на такива елементарни маркетингови стратегии.Щото като цяло тва е същото както филма за Бил Гейтс и как откраднал идеята от мак…

Аз лично не съм гледал и филма и няма… но просто ми писна да ме заливат с viral marketing отвсякаде и ми е интересно твоето мнение по вапроса.

12 thoughts on “Филма „the social network“ и други работи

 1. Мартин

  Хора не разбрахте ли, че въпроса с Facebook е като при .NET нито са му най-любимите теми за разговор пък и е дразнещо вече Facebook това Facebook онова … за неща като тези според мен трябва сами да си изградите мнение, това че питате Иван за тези глупости, или си нямате работа и се гъбаркате с него, или нямате нещо по-смислено да попитате … нещо което да ви послужи в реалния живот, нещо което да вземете за пример от него … Нека станем по-сериозни Shall we ???

 2. gatakka Автор

  Принципно си прав, за това някой от задените въпроси по темите просто не ги правя. Няма какво повече да кажа. Тук ставаше въпрос за филма, но и тука няма кой знае какво да се каже 🙂
  Ама не искам да ставате сериозни 🙂
  Задавайте хитри въпросчета 🙂

 3. Stilgar

  Според мен пък питащият няма представа какво е viral marketing. Вярно, че понятието е размито, но филм струващ милиони със сигурност не се включва в него.

  Аз за този филм имах големи надежди, че ще е нещо като новият „Пиратите от силициевата долина“, но като чета първите отзиви се притеснявам, че е някаква по-лигава и несвързана с историята простотия. Все пак ще ида да го прегледам.

  Споменатият „Пиратите от силициевата долина“ за мен е един от най-яките филми и ако някой симисли че е филм за това как „Бил Гейтс е откраднал идеята от мак“ значи нищо не е разбрал. Това е един от филмите, който трябва да вдъхновява хората в IT индустрията и трябва на интервютата за работа да се задава въпроса дали си го гледал и ако не си да те пращат да си ходиш.

  BTW според Woz събитията от филма в общи линии са се случили, но в малко по-различен ред, а героите са пресъздадени реалистично и приличат на първообразите си, което според мен е най-важното.

 4. Самуил

  Бил Гейтс не е откраднал идеята от Стив Джобс а е купил DOS за 50 000 долара от хакер при положение, че е имал вече сключен договор с IBM без де факто да има операционна система. Това е идеята във филма за „силициевата долина“ и май не е единствения източник с това съдържание. Стив Джобс взима мишката от инженерите на XEROX защото изпълнителния директор казва:
  -XEROX е твърде сериозна фирма за да продава нещо със смешното име мишка.
  Бил Геитс пък взима мишката от Стиф Джобс като му обещава, че за вечни времена ще има 100% интеграция между Lisa (първата графична операционнасистема) и Windows и естествено лъже. Всичко това го има във филма представено в един лек и елегантен начин …..

 5. Stilgar

  Самуил ако те чуе режисьора какви ги плещиш ще си пререже вените. Човекът искал да покаже как няколко гении и мечтатели променят света за всеки от нас, а ти си запомнил как няк’ви джебчии крадат няк’ва мишка.

 6. Станислав

  Принципно филмите са най-любимото ми нещо и уважавам мнението на всеки и различните изводи, които си вадим от тях. Пиша този коментар, само защото виждам, че ти не го правиш. В този филм имаме няколко главни героя, включително и от Microsoft, и от Apple, и филмът проследява тяхното развитие, начина по който те създават днешните гиганти, различните подходи, различните мнения, интереси и др… Тези „епизоди“, за които ти говориш искат да покажат само едно и това не е както каза Stilgar, че „няк’ви джебчии крадат няк’ва мишка“, а че факта, че виждат нещо велико във предмет, който за другите се струва неизползваем, ги прави гениални. Да, този филм има за цел да ни запознае с гениите на миналия век. Не знам, ако не беше този филм, колко от хората щяха да познават Wozniak примерно. Това е човекът, който седи в основата на Apple и в същото време започва да бъде все по-малко и по-малко свързван с компанията. Ето това е моето разбиране за филма. Колкото за другия, след като го изгледам, ще коментирам.

 7. Иван Лазов

  Току-що изгледах трейлъра на филма. Ще си заслужава да се види филма. Поне на мен ще ми е интересно да видя как е тръгнала идеята за тази мрежа и нейното по-нататъшно развитие, за да достигне сегашните успехи. Въпреки, че още не мога да си обясня как миналата година изведнъж нашумя толкова много…

 8. Stilgar

  @Иван Лазов само не го ползвай този филм за да учиш история защото е много далече от истинската история.

 9. Go3i

  Хора гледал съм филма за пиратите и като чета какво пишете си вадя изводи , че всеки е запомнил най-добре това което му се искало да запомни.Аз примерно имам друга интерпретация за филма.И не разбибрам какво ве бърка толко какво Гейтс откраднал.Ами добре , че я откраднал тая мишка , иначе ако я беше патентовал Джобс и не продаваще лицензи(примерно) за това а си я ползваха само те , то сега или всички щеше да сме с мак(лиса 😛 ) или щеше да пишем в конзоли!
  Та на темата – филма за Марк.Незнам дали и до колко са истински нещата които са представени във филма но ако са то аз си извадих заключението , че тоя е откраднал идеята от свой колеги , и прецакал друг човек благодарение на който днес има фейсбук(май-нетрябва да използвам думата фейс защото е подадена молба за патентоването и ) като е инвестирал около $ 19 000 .До някъде се загатва , че Марк е искал нарочно да отстрани някои които са му съдружници заради лични неща и подобни но @Stilgar каза , че е далеч от истината , може би ще сподели линк към истинската 🙂

Вашият коментар