Тез големи палати, кой ли ги мамо разклати?

Тъй, айде сега малко да поразсъждаваме. Всеки предполагам чу и видя „незаконните“ палати в нашата мила родина, и може би най-веселото място „Министерството на веселбата“ (който си спомня разказите за ДиДи може и да се сети). Че ги има има ги, аз съм от онзи край, има и много, които не са ги намерили още 🙂 има и G класа с ескорт, а отпред върви каруца, на която има цигански оркестър и свири на „шефа“.

Но това е съвсем друга тема. Изведнъж ги подкараха всичките, и забележете, че от 1 седмица се говори само за язовир Ивайловград, и повтарят 30-40 къщи. Ок, не споря, че са незаконни, ама не са толкова богати бе хора (освен 1, ама нея не я показваха много). Защо Ивайловград, а не Искър, където има наистина уникални неща, стотици декари заградени с ограда, места където 40-50 човека може спокойно да останат за 2-3 месеца, и така нататък. Да не влизам в детайли, ако решат ще ги покажат. Но защо Ивайловград, при условие, че 1 къща от ония в София, струва повече от всички на язовира на Ивайловград, барабар и с 2-3 села наоколо. Ми защото Ивайловград е много близо до Свиленград.

Каква е официалната версия за проверките? Да накажем виновните, НАП да си събере парите, че пари в държавата няма, да респектира и така нататък. Аз съм с двете ръце за това. Ама наистина ли това е основната причина, или елегантно комбиниране на няколко нужди в едно решение?

Какво като Ивайловград е близо до Свиленград? Ами просто, повечето митничари имат имоти там. За какво са пък тия митничари? Ами защото не са удобни.

Няколко пъти от високо ниво се заявява, че догодина влизаме в шeнген (а дано де). И какво става Свиленград след като влезем в шенген? Външна граница на съюза. Нали се сещате, колко стратегическо място става, понеже мине ли нещо от там, може да си обикаля целия ЕС без да го спре никой. Туй добре, ама май някой е казал, че да влезем в Шенген, трябва да има пълен контрол на митницата. Не говоря за неща от типа на корупция или подобни. Това дали го има или няма сега няма общо. Става въпрос да има пълен контрол. За да има пълен контрол, трябва да се сменят няколко ключови позиции, едната от тях е самия шеф на митницата. Е добре, ще си кажете, да го сменят, какъв им е проблема? Ами проблема е, че не могат, а искат след има няма 6 месеца да сме в шенген. Сегашният шеф вече бе уволняван 1 път, но след съдебно решение бе върнат обратно. Ако сега го махнат пак, пак ще има съд, и дори да не спечели делото, то няма да завърши за тези 6 месеца. Предполагам всеки се сеща, колко време може да се овърта едно дело. Тъй че какво излиза, трябва да направят така, че да се махне „доброволно“, той и още няколко човека.

Не е толкова лесно да смениш шеф на митница, шеф на агенция. Е, не че е трудно, но може да се приеме като „чистка“. При което какво става, почва да се говори за онези къщи и конкретно за тази на шефа на митницата.  Интервюта, публикации, тоя и ония започват да говорят, и накрая за няколко дена само неговата къща се оказва законна, а всички други незаконни. Хората си изграждат мнение. Разбирате ли, тук няма никакво значение, дали къщата е наистина законна или не. Хората си вадят мнение. При което се получава ситуацията „Дай да не си ги мерим, на кой е по-голям.“ Има обществено мнение, и махането му няма да се приеме като чистка. При смяна та на шефа (и още 2-3 ключови места) трябва да се назначи нов. Тук вече е лесно. Новите шефове почват тихомълком да подменят други важни позиции под тях, с термини като реформа, оптимизация, спазване на директиви за шенген, и резултата е пълен контрол на митниците. Паралелно с това, се махат и хора от строителен контрол, които (поне така разказват) се опитват да саботират строежа на инфраструктура, а някой (явно по-умни) да се облажат от това, създавайки изкуствени монополи на суровини и подобни.

Не казвам, че е лошо. Държавата има контрол на митницата, „онези“ са доволни и не ни спъват за шенген, няма кой да спира инфраструктурата и евентуално НАП посъбира някой друг лев.

Искам веднага да уточня, че това са свободни разсъждения без никаква „вътрешна“ информация. Просто си разсъждавам 🙂

Измислих и още 2-3 сценария от същите факти (в единия участват извънземни, празна бутилка бира и една тъпа блондинка) , пък и язовир Ивайловград стана много търсен в google, тъй че малко СЕО никога не е зле хахаахха

Еми коментирайте 🙂

4 thoughts on “Тез големи палати, кой ли ги мамо разклати?

 1. Maniac

  Аз не съм съгласен напълно!

  Това, че нещата почнаха от язовир Ивайловград, не значи че обект на НАП е само той. Влез например във vesti.bg и виж къде другаде беше заснето и къде другаде предстои. Значи, язовир Ивайловград е едно начало. На данъкоплатеца, това заснемане на час струва 300 лв, но предвид това, което НАП ще събере от тези обекти, това е капка в морето.

  По отношение на Ваньо Танов. Този тип е пълен непукис! Само ще ти кажа: Гледай един от първите епизоди на „Код: Криминално“ по PROBG да видиш как този човек си глътна граматиката и не може да каже нищо. Все едно нищо не знае, нищо не е чувал. Още тогава ми направи лошо впечатление. В последствие се появиха много негативни мнения за него покрай проблемите на митницата и много хора смятаха, че той не може да върши работата и реално в края на годината митницата не предава тези пари, които се очаква. При което Бойко Борисов излезе пред медиите и каза, че ако продължава това и реално стане така, то Ваньо Танов е пътник. За сега стои на поста си, но аз силно се съмнявам, че това ще продължи и се надявам да стане така, защото не си личи, че следи нещата от близо и вниква в цялата тази работа.

  Промени имаше и ще има, г-н Борисов показа, че е готов да сменя министрите, така че не виждам повод за притеснение.

 2. walpsup

  @Maniac батко ти Бойко сменя, сменя всичко. Ама не от дъжавен интерес, а от личен..
  Уж ги прибира, после ги пуска. Много реване и крещене \Олееее ние ги хванахме\. После негласно кажат \ние гипуснахме\.
  Какво стана с Алексей Петров, на виж те бяха хванали \най-големия мафиот в страната\, \лидер на ОКТОПОД\, вчера го пуснали и останало само 1 обвинение срещу него и още ТРИМА (октопода се оказа, че е от ТРИМА човека) и ги обвинили за дребни далавери в ТАКСИМЕТРОВИЯ бизнес. Оказа се, че лидер на най-голямата мафиотска организация е човек занимаващ се с таксиметров бизнес и цялата му организация е от 3 човека.
  Бойко Борисов казва \Ние ще..\
  1) Помните те ли, преди 1 година, когато дойдоха те на власт. Казаха \Ако някой депутат не ходи на работа, ще му режат заплатата\, даже го и гласуваха приеха го УЖ. Обаче до сега да сте чули, че някой не си е взел заплатата? Може да гледате парламентарен контрол по БНТ и ще видите, че 70% от депутати ги няма. Колко гръмко се говореше за това. и изведнъж се замълча, и се оказа, че никой не ходи пак.
  2) Толкова много операции, аз не забелязвам престъпността да е намаляла.

  @Maniac просто ми кажи кои са добрите промени за страната?

  Поздрави

 3. Maniac

  Аз не виждам какъв му е личния интерес и от което се е облагодетелствал. Ако пропускам нещо, кажи, няма проблем.

  Работата с Алексей Петров и цялата тази простотия се дължи на факта, че в съда работят някакви пълни боклуци и там се въртят далаверките, затова се предложи да се направи специализиран съд и онези мизерници се размрънкаха, че този съд щял да бъде на ГЕРБ и че искали определени случаи да се разглеждат там. Защо? Защото това им е икономически неизгодно! Правят ли се акции? Правят се! Погледни след това как излизат като първите хора. Нямало доказателства? То има, има много просто хората си мълчат. Цветан Цветанов и като цяло ГЕРБ с нищо не е виновен, че тази измет в момента се разхожда из улиците. Колко обвинения му повдигнаха на Алексей Петров? Ако искаха да оставят, нямаше да му правят допълнителни медицински прегледи, нямаше да му повдигат обвинения, щяха да оставят нещата и накрая без тяхна намеса щеше да излезе.

  За отсъствията: Доган си го отнесе. Виж с колко хиляди го глобиха. Може да не са му бръкнали достатъчно, но поне направиха някаква крачка. По въпроса със спирането на заплатите, това вече не знам как стоят нещата там нито съм чул, нито съм видял и не мога да коментирам.

  По въпроса с престъпността. Аз лично (да чукна на дърво) не съм бил обект на престъпност, нямал съм допир с такива случки през живота си и не мога да се оплача като цяло. Въпросът е в София, примерно. Има си хора, които следят как са нивата и те най-точно биха ти казали. Аз наистина не мога да дам точен отговор.

 4. deadlikeme

  Някои хора в парламента изобщо не са чували за google maps… Но какво пък изхарчихме десетина хиляди евро за полети с хеликоптери… за същия резултат.

  Тези акции ще зачестят защото идват избори. Точно така това са PR акции за вдигане на доверието.

  Ако има едно нещо, което българската администрация прави най-добре то това е да симулира работа.

  За политически чистки не може и да става дума, защото новия управляващ е в състояние да сменя длъжностните лице както прецени за добре и не дава обяснения на никого. Ако някъде обаче вонята стане прекалено силна дават за курбан някой от началниците и замазват положението за няколко месеца.

Вашият коментар