19 thoughts on “Първото ми телевизионно участие

 1. Imagic

  Поздравления,
  Представи се добре, а и говориш по-добре от някои журналисти и политици.
  Може ли да дадеш някакви насоки и/или линкове/материали от къде човек да започне се учи на изкуствения интелект и технологии, програмни езици….

 2. Imagic5004

  И в какъв цвят са думите 🙂
  Айде кажи за противоречеията, че аз нещо не ги чувам.

 3. gatakka Автор

  @venci.bf4 я дай някое противоречие, може и да съм объркал нещо, ама гледах го и нещо не откривам. Ще се радвам да споделиш.

 4. gatakka Автор

  @Imagic темата е доста комплексна и дълга но започването не е сложно.
  Първо ти препоръчвам да се запознаеш с основни термини в статистиката, нищо брутално сложно, но е добре да разбереш какво е стандартно отклонение, крива на Бел, различните начини за взимане на „средна стойност“.
  По youtube има достатъчно материали, нищо сложно.
  След това трябва да се запознаеш с основните алгоритми като линейна регресия, KNN, и подобни.
  След това минаваш на неврони мрежи, back propagation, stocastic gradient descent и активационни функции.

  Като стигнеш до тук ще ти е лесно да разбереш как работи конволюция, дълбоките невронни мрежи, LSTM и подобни.

  Ето това е прекрасен курс (може да си го намериш по мрежата от къде да го свалиш) който ще ти даде доста добри идеи за какво иде реч
  https://www.coursera.org/learn/machine-learning

  Днес ми споделиха и тези

  https://www.youtube.com/watch?v=F-g0-6_RRUA&list=PLLvH2FwAQhnpj1WEB-jHmPuUeQ8mX-XXG&index=1

  https://www.youtube.com/watch?v=zij_FTbJHsk&index=1&list=PLrAXtmErZgOfMuxkACrYnD2fTgbzk2THW

  Втория съм го гледал не веднъж, той е за deep learning, много е добре обяснено всичко, но е малко hard.

  Материали има много, тънкия момент е да си последователен. Едно търсене в google ще ти намери всичко, но започни от простите неща, какво е регресия, какво е класификация. Каква е разликата между supervised и unsupervised learning и така 🙂

 5. kjufte

  Поздрави за участието.

  Аз както винаги ще бъда наопаки 😉

  Това, което ми направи впечатление, е че докато в статията тука в блога ти предричаш апокалиптични картинки и е по-скоро в стил „хора страхувайте се“, то в предаването си по-умерен в предсказанията си за идващото и казваш, че всичко ще е ОК.

  Тезата ти обаче, че машините ще произвеждат, а хората само ще консумират и при това повече, е доста слаба. Особено имайки предвид, че предричаш огромна безработица породена от навлизането на машините. Както и под блог-поста ти писаха няколко човека, предлагането се определя от търсенето. А безработните хора не търсят. Това, че производството на даден продукт ще стане с Х стотинки по-евтино и евентуално цената му ще падне с Y стотинки не означава задължително, че хората ще купуват повече от този продукт. А заменяйки хората с машини ставаш единствено по-бърз.
  Поддръжката на машините никак не е евтина и колкото повече стават те, толкова повече ще нарасне търсенето на инженери, които да ги поддържат и съответно тяхното възнаграждение ще увеличи.

  Четох някакви изследвания, че заменяйки хората с машини предприятията пестят около 15-20% от заплати. Да речем, че сме успели да развием машините толкова, че да си спестим 50% от заплатите. Какъв процент от цената на продукта правят заплатите на хора директно свързани с производството му?

  Един пример с iPhone. По приблизителна оценка Apple плащат за работна ръка между 15 и 30 долара на всеки произведен телефон, което прави около 5% от крайната му цена. Като намалиш тази цифра на половина ($15 – 2.5%), заменяйки човешката ръка с машина, с колко мислиш ще падне крайната цена на телефона?

  И дали хората ще си купят повече телефони, само защото те не струват 600, а само 580 долара? И тези хора, които са останали без работа, колко повече ще консумират?

  А изказването ти за намаляване на населението е тотално в противоречие с действителните очаквания. В момента населението на света е около 7.5 милиарда. През 2050 се очаква то да бъде около 10 милиарда, т.е над 30% повече от сега.

 6. gatakka Автор

  Първо няма разминаване какво съм казал на 2-те места, за пример:
  – намаляване на работните места заради заместване от машини
  – намаляване на работните места като следствие от намаляването на работни места (счетоводство,юридически и подобни)
  – намаляване на броя на населението
  – задържане на знанието в големи корпорации
  – изчезване на личното пространство
  Кое не съвпада, че не разбирам, конкретен пример ако обичаш.

  Как бедните ще купуват ли? Ами населението ще намалее, тоест по-малко хора, повече ресурс към тези хора, по-евтина стока, по-голямо купуване. Да не говорим, че в момента можеш голяма част от стоките да си ги „направиш“, или да ги вземеш от конкурентни производители. Тогава ще е по-трудно и конкуренцията ще е по-малко, което значи отново по-голяма печалба на определени компании. Ако не го схващаш да обясня по-подробно? Историята е пълна с подобни случай в микро мащаби, сега ще стане в макро мащаб.

  Защо вадиш заплатата на човек от крайната цена? Извади я от производствената, и ще получиш доста по-голяма цифра. iPhone6 се произвежда за 200$, извади 30$ от това и виж процента.
  А смяташ ли неща като дефектни бройки заради греша на хората, забавяне на производство заради грешка на хората. Разходите по HR и юредически дела свързани с тези хора.
  И най-вече смяташ ли, че тези хора работят по 8 часа (принципно), а машината ще работи 24. Тоест (най-грубо) трябва да умножиш разхода за хора поне по 3.

  За населението – виждам, че си отворил wikipedia и си взел цифрата. Това е максималната възможна при идеални условия при запазване на тренда от последните години. Само че този тренд ще се смени и той вече се сменя.
  Кой ще ги ражда тези деца? Кой ще ги гледа? По същите прогнози 2040-та година над 30% от населението ще е над 65 годишна възраст. Едва 10% ще е под 15. Като измрат тези 30% какво става?

  Виж, не се заяждам или подобно, твоето го приемам като градивна критика, но аргумента ти, че съм си сменил мнението даже леко ме обижда.
  За другите неща може да си спорим спокойно, може и аз да съм в грешка, но до момента никой не ми е показал по-достоверен модел на развитие, от този който описвам.

 7. kjufte

  Първо да поясня, че и аз не искам да се заяждам, или да те обиждам. Ако се е получило така се извинявам 😉

  Явно не съм се изразил достатъчно ясно. Не съм казал, че си си променил мнението спрямо статията, а че в нея няма изказване от рода на „… това не е в ущърб на хората, вредно за хората“ и тнт.

  Въпреки, че като се замисля сега казвайки, че ще има 60% по-малко работни места, големи социални сътресения и подобни и после да им казваш да не се плашат, че няма нищо страшно е малко противоречиво.

  Логиката ти за хората консуматори наистина не я разбирам. Какво означава по-малко хора повече ресурс? Какъв ресурс и от къде идва, като няма кой да го създава? И как въвеждането на тотална машинизация ще премахне, или намали конкуренцията?

  Възнаграждението на работника го вадя от крайната цена, защото това е цената която заплащам като краен потребител – консуматор. И защо мислиш iPhone-а струва 600 долара, а не примерно 300, след като производството му е само 200? Защото цената се определя от търсенето. Достатъчно будали има, които са готови да платят 600, така че Apple да си оптимизира печалбата.

  Както вече по-горе писах машинизацията ще доведе предимно до по-бързо производство. Но това че произвеждаш по-бързо не означава, че хората ще пазаруват повече. Няма никаква казуална релация между двете. И между другото хората работят на 3 смени по 8 часа. И това е защото машините не трябва да спират да работят през тези 24 часа.

  За населението не съм погледнал във Wiki, а в изследвания по темата, като например това тука
  https://esa.un.org/unpd/wpp/publications/files/key_findings_wpp_2015.pdf

 8. stealth

  Интересно ми беше, че машините се учат, но никой не знае как точно. Забавно, но докато са в пясъчника и не могат да счупят нещо реално.

  Иначе туй не го ли коментирахме вече преди няколко статии 🙂

  Населението в развитите държави застарява – факт. При това не от вчера, а отдавна. Пример – Япония и Европа. Но Азия ще продължи да расте още, преди да обърне посоката, а Африка тепърва ще се развива. Колко ще е населението през 2050 год. никой не знае, но да намалее, то най-вероятно трябва да се случи планетарен катаклизъм.

  Ако прогнозите бяха точни, сега би трябвало отдавна да са свършили запасите на изкопаеми горива. Въпреки това, в момента картелът на копачите трябва да намалят добивите, за да държат цените изкуствено високи.

  За да имат безработните покупателна способност, то най-вероятно ще трябва да има нещо като ББД – https://en.wikipedia.org/wiki/Basic_income – което не виждам как може да се случи поне в скоро време. Автоматизацията си върви и ще продължава да навлиза все повече, хората ще се преориентират, както го правят от стотици (да не кажа хиляди) години. Съмнявам се да има някакви сериозни сътресения по този повод. Единственото несъответствие според мен е, че населението може да започне да намаля.

 9. STALIN

  Еми ще хората и сега мислят че са свободни но не са и сега света се ръководи от малка група хора зад океана англосаксонците отдавна доминират върху нашия свят единствената ни надежда беше съветският съюз но глупавите ръководители на ссср тогава показаха върховна глупост . сега Тръмп и Путин имат няколко години да се преборят с паразитните олигархични системи в държавите им ако не успеят се боя че войната е неизбежна трябва да се изкорени транснационалния финансов капитал веднъж за винаги !!!!!

 10. [email protected]

  Ето няколко,критики,размисли и въпроси от мен 😉

  1.Как така не е ясно как работи създадения AI ? За да имаш IO имаш серия от алгоритми.Дори и алгоритмите да се вадят на собствен принцип,как това нещо не може да се види при положение,че говорим за машина.Ясно че ще са огромно количество,трудно разчетими за един човек,но има анализи има други машини,които могат да се ползват.Нима искаш да ми кажеш,че от една серия правила,нещо е тръгнало само да се развива,като ползва Х хардуер,Y енергия и се развива с Z знания?
  2.Как така машините допускат грешка? При един саломет,където са 4-5 машини за контрол.Ако една върне грешен резултат останалите поемат грешката.Тук ако збъркат всчики не означава ли това,че алгоритама е грешен,има пропуски?Не е ли по вероятно алгоритама да е правилен,но ние да не го разбираме?
  3.Как така сценарии на филм написан от AI печели награда?При положение,че AI няма фантазия?Може ли някакви конкретни данни за тези експерименти?
  4.Значи първо казваш,че машините ще достигнат ниво,което да казват на хората,какво да правят.Един вид човек ще е силно зависим и едва ли не роб на един алгоритъм.Това ако не е апокаплсис здраве му кажи :).
  5.Ако стоките станат доста по евтини,както казваш и човека се преръне в един голям консуматор.. това няма ли да увеличи драстично населението? За мен това е повече от очевидно..
  Ако консуматорството и производството се увеличат драстично то това ще доведе до бързо изчерпване на ресурсите.
  Т.е. големите компании ще се целят именно в докопването на ресурсите.Отново имаме същият проблем,както и сега.Само че тогава ще бъде много по мащабен.
  6.Всичката тази информация,която се трупа от голямата db се съхранява някъде нали така? Тоест ако премахнем основната информация,която вече е „здъфкана“ AI може и да работи на някакво ниво с доста по-малко ресурси?Казваш,че който владее технологията ще определя правилата.Да кажем,че щатите имат преднина в развитието,то това означава,че веднага ще настане глобален конфликт.Ще се създадът конкуренти на тази технология навсякъде.Ресурсите и енергията ще станат основните блага на земята.Това според теб няма ли доведе до войни тип „Терминатор“?
  7.Ако този AI е самоубочаващ се със страшни темпове.То,какъв е проблема да започне да изследва космоса и за нула време да отвори несъизмерна информация? Защото,човек в днешно време гледа космоса през най-малката ключалка.То един такъв интелект с предоставена му голяма енергия за целта би отворил цялата врата.

 11. ウォーロック

  @gatakka, казваш данните не се събирали за следене… а за обучаване на AI да ама следенето се извършва от AI освен че се обучава в процеса. Не ми казвай, че AI-то не вдига флагчета към разни инстанции като засече определени типове информация…

 12. licho

  Бре хора оставете го човека на мира той не е социолог и икономист и философ а програмист. За тая му специалност евала. Изкарва за хляба и маслото и прави каквото му е интересно и каквото го влече. Ако имаше някоя от другите специалности, щеше да ви каже, че както учеше чичо Маркс единствената реална цена в един продукт или суровина е тази на положения труд. Всичко останало е принадена стойност служеща
  да изравни уравнението пари-стока-пари-прим.
  Тея прим няма откъде да дойдат освен от купувача. Проблема драги ми смехурковци е че прима в един момент включва лихвата която продавача начислява щото капитала е на акционерите. И мооже би ако си взел ябълката на изплащане и тази лихва дето ти плащаш. Всичко е толкова просто и логично че трябва да си похарчиш останалите стотинки за барут за да си напълниш ушите с него и да си дръннеш главата в стената. Тъкмо за да намалее населението както се изисква от формулата ☺.

  Сега сериозно. Всяка една промяна като тази описана от гатакка означава революция. И то не само технологична. Така че внимателно.

 13. stealth

  Е, няма как… https://imgs.xkcd.com/comics/duty_calls.png 😀

  Чепкаме си тука някакви въпроси, нали за това са коментарите 🙂

  [email protected],
  2.Как така машините допускат грешка? – Защото алгоритмите им не покриват всички възможни сценарии. При възникване на ситуация, за която няма решение, не е ясно какво ще се случи. Всъщност и при хората е така. При натрупване на опит (при хората) и статистически данни (при машините), грешките се минимизират. Тоест, с течение на времето, машините ще стават все по-безгрешни, но за момента това е под въпрос.
  3.Как така сценарии на филм написан от AI печели награда? – Ами не е трудно. Може би не си забелязъл на какво ниво е производството (а не творенето) напоследък. Филми, книги, музика – всичко се прави по готови шаблони, сглобява се и се дооформя с ъглошлайфа.
  4.Значи първо казваш,че машините ще достигнат ниво,което да казват на хората,какво да правят. – То и в момента има много професии, които разчитат на алгоритми или скриптове. Всичките телефонни оператори, например, които бъкел си нямат от дадена материя, но решават проблеми. Има си статистика за възможните случки и скрипта е напълно достатъчен да каже, че щепселът трябва да се пъхне в контакта или да се натисне голямото копче с надпис POWER. Автомонтьорите също работят по скриптове. Скоро разглеждах едно ръководство на Ивеко, което точно си те прекарва точка по точка, за да провериш проблем и пак така кое как се разглабя и сглобява после. Дали ще го четеш от хартия или ще има някакъв интерфейс през машина – няма разлика – слушаме и изпълняваме 🙂

 14. Deyan

  В момента гледам първата конференция на АМД на живо отностно ZEN .Впечатляващо, внедрили са machine learning в новия си чип…

 15. Иван

  Няма как изкуствения интелект да се самоосъзнае поради простата причина че други неща стоят зад съзнанието на човека които не са свързани с интелекта… Така че няма от какво да се притеснявате за напред.

Вашият коментар