17 thoughts on “Как да учим

 1. kjufte

  Хах! Като не съм те виждал от времето на жълтата тениска… поостарял си 😉

 2. Кирил

  Аз коментирам в блока ти още от 2011. Като цяло имам много положително мнение за теб. Но когато каза, че човек може за 6 месеца човек от junior да стане senior някак си ме изненада. И по реклами не съм го чувал. Чувал съм и че човек може да научи немски за 6 месеца, но досега не съм се запознавал с нито един човек, който е успял да го научи толкова бързо.
  Радвам се, че правиш нов клип. Бих се радвал да чуя какво прилагаш за да учиш по-бързо? Например дай някакви съвети как успя да се концентрираш и как успяваш да се „дресираш“ да влизаш в състояние, в което си по-концентриран. Как успя да се пребориш с нещата? Ти каза, че в началото се учат само принципите, но все пак и детайлите трябва да се учат – те пак по същият начин ли се учат?

 3. Димитър

  На мен лично ми помага много , описването на материала така сякаш правиш разяснение на други хора
  …колкото и странно да звучи създаването та псевдо „урок/туториал“ по един или друг начин те кара да обобщиш и осмислиш нещата от страни, тоест придобиваш поглед върху нещата

 4. gatakka Автор

  @Кирил Ами аз в това видео точно това обяснявам. Махаш външните дразнители и се съсредоточаваш в аналогиите и сценариите, това е пътя по който като тръгнеш влизаш в това състояние на по-дълбок фокус, асоциативно учене и запомняне и развиване на абстрактното мислене.
  АКо очакваш нещо от типа на „завърти се 3 пъти на крак и кажи тези магически думи“ явно имаш грешно очакване. Това не емагия, това не е нещо вродено което като компютърна програма можеш да го пускаш и спираш, това е умение което се развива и е много ндивидуално. Аз давам принципите, ти ги напасваш спрямо себе си.

  И да, за 6 месеца станах старши, година и половина след почването ми в сектора работих за огромна Холандска компания и водих целия DEV екип правейки едно огромно ERP на Java

  Но аз имах късмет, че попаднах на хора които ми даваха сбитата готова информация, предадоха ми ефективно техните години опит и винаги бяха насреща когато имах въпроси и ми обясняваха детайлно защо е така а не иначе. Рядкост са такива хора. Това в комбинация с тези техники, моето минало и нещата които съм правил ми помогнаха. В повечето случай няма да е 6 месеца, но няма и да е години, ако човек си седне на задника.
  И да, през това време аз нямах никакъв социален живот, което се оказа голяма грешка.

 5. rh

  Искам да попитам коко време изкара с това темпо преди да „припадкаш“ ? , тъй като и аз сам правил подобни офанзиви и знам ,че в дългосрочен план не се отразяват никак добре имаше ли го после момента на „уморения от живота човек“ и липсата на желание за каквото и да било ?

 6. Кирил

  Да се концентрираш помага, но например когато го правеше – сещаш ли се за нещо, което наистина ти пречеше, за нещо, което ти помогна? Неща от сорта на – пусках телевизора всеки път, когато учех и това не беше добре. Например за спирането на цигарите беше споменал много личен опит.

 7. Angel

  Поздравления за видеото беше страхотно, много полезно и най-важното – пълно с практически съвети. Бих искал да попитам дали неможе да направиш кратко видео на тема „problem solving“. Въпреки че предполагам че някои от нещата се припокриват, предполагам че на би им било полезно и интресно да научат какъв е твоя подход при решаването на по сложни проблеми.

 8. cyanide

  Мене друго ми е интересно – как някой, който 1 html form го мъчи 2 седмици, за 6 месеца става senior? Въпросът не е ироничен, интересно ми е дали това е друга изява на оня проблем за „ч, ш, щ“ и т.н. или нещо съвсем друго.

 9. gatakka Автор

  @cyanide отговора е много прост, с учене и малко късмет. В моя случай късмета бе, че попаднах на хора, които ми даваха информация сбито, на готово, без да крият нищо и ми обясняваха нещата асоциативно и веднъж като схванеш принципа на работа почваш да виждаш, че всичко е еднакво.
  @rh по-горе попита колко врем съм изкарал така, явно знае за какво говори. Аз нямах никакъв социален живот, бях се фокусирал само в това, имаше случай да правя 40 часови сетове пред компютъра без да спирам, често със странен хранителен режим.
  след около година и малко така направих най-бруталния burn-out за който може да се сетиш, отне ми почти 2 години да се възстановя.
  Така че човек винаги си плаща цената ако напъне нещата повече от колкото трябва.
  Всичко трябва да е в граници и норма, всеки ми го обясняваше тогава, ама съвсем друго е да го изпиташ на собствен гръб.
  Ако можех да върна времето на зад не бих го направил. Щях да си дам повече време и да го карам по-полека.
  По-ценно нещо от здравето няма, дано не ви се налага да го разбирате от личен опит, че е страшно.

 10. pavkata

  Ванка, поздравления за 2-те видеа, излкючително полезна информация. До сега не съм се интересувал от Game Theory, но след лекцията се поразрових и се оказа доста интересна материя която тепърва ще разучаам подробно.
  Исках да те попитам какво мислиш и дали си пробвал и други методи на учене и прием на информация, например мнемоника, бъро четене, Mind maps?

  Поздрави.

 11. gatakka Автор

  От горните съм запознат с mind maps и те са много полезни, но не са за всеки. В смисъл не всеки се чувства комфортно с тях. Бързото четене го владея, но не съм го „учил“, някак си сам стигнах до тези „техники“. То само спестява малко време, нищо повече.
  За мнемониката не мога да кажа нищо, нямам достатъчно наблюдения и информация.

 12. licho

  Аз направих B2 Zertifikat Deutsch за 5 месеца. Условието е да си там в средата дето го говорят и да учиш де. Не съм перфектният немскоговорящ ама за работа и всекидневие съм ок. Има обаче един проблем – забравих английски. В смисъл чета и разбирам ама като трябва да говоря излиза немски:)

 13. Иван

  @licho
  По колко часа на ден учеше?
  И това как го постигна – с курсове ли. Защото един курс средно е около 3 месеца.
  4х3 = 12 месеца.
  Сам ли се обучава. Разкрии малко от тайната 🙂

 14. kati

  Според мен е въпрос на гени.
  Аз лично съм виждала, а и в YouTube има примери за деца 4-6 годинки как говорят и четат на различни езици, тях кой ги е учил?
  Аз също съм свикнала с няколко езика, особено след като вече има интернет, но това само ми помага да си почивам, ако не пиша код, т.е. и двете са вид изключване от един начин на мислене и превключване изцяло на друг език, било програмен език или напълно различна и непозната област. Като да играеш на различни игри, иска ти се да си победител и търсиш схемата, какво е налично и може ли да се комбинира, да стане по-добре – просто игра 🙂

 15. kati

  Пратих ти имейл в Gmail.com надявам се няма да го приемеш за спам, а за гаранция за успех 😉

 16. Иван

  Ванка, рисуването отговаря ли на условията. И още един въпрос, писането на лист хартия разни текстове като стихотворения, и литература и такива неща ок ли са?

 17. Димитър

  Gatakka, научи се да рисуваш, за да си развиеш креативното мислене или намери друг начин(има и други не казвам). Трябва и креативното мислене да ти е развито, щото иначе само ще се тревожиш за всичко.

Вашият коментар