7 мнения по „Добрият програмист – въпрос на гледна точка

 1. rh

  Вдъхновяващ си човече !!!
  Има много експерти в различни области, които се изказват по подобни конференции , но разликата се усеща веднага , когато един човек го прави с желание наистина да помогне , да е полезен на слушателите и когато просто иска да покаже колко е велик. Полезно е човек да отдели от времето си и да погледне или прочете твоите изказвания, дори когато нещо ми е познато пак научавам много нови неща, неща които би ми отнело години да преживея , за да рабера по начина ,описан от теб

  Бъди Здрав и Щастлив и продължавай в същия дух.

 2. rh

  От утре спирам кафето нещо , което отдавна се канех да направя 🙂
  Дано волята да ми стигне 🙁

 3. venci.bf4@abv.bg

  Аз имам един конкретен въпрос към Иванчо.

  Какво прави добрият програмист в случея:
  Клиента голям,плаща добре,но е пълен тъпак откъм идеи,реализация и бизнес логика.
  Правиш му продукта с десетките пъти преправяния защото не му харесва,това което е решил първият път и т.н…
  След,което започва едно мазане върху продукта,което се прави за да е доволен клиента,да си плати сметката и да му работи продукта.
  Исканията му обаче граничат с безкрайната глупост и колкото да го убеждаваш в това си ги иска.
  Кво правим тогаз?

 4. gatakka Автор

  Това не е въпрос по темата, понеже това е проблем на мениджмънта. Няма ясен отговор на този проблем, който за съжаление е по-чест от колкото на всички ни се иска.
  Не мога да ти дам генерално решение, такова няма, всичко зависи от клиента, договорите, хората…. прекалено е субективно.
  Преценявате дали „нервите“ които ще строшите са повече от парите които ще получите и решавате. Знам,че е мисия невъзможна да „образоваш“ клиент, особенно ако е от този тип който смята, че продукта и идейте му са уникални и никога никой никъде не е правил подобно нещо и ще променя света.
  Повечето фирми които могат да си го позволят бягат от такива клиенти защото тези хора не са бизнесмени/предприемачи. Те си мислят, че са, ама реално не са защото не се адаптират.
  Всичко е субективно…

 5. Ivan Tcholakov

  Моят възглед е радикално наопаки. 🙂 Предпочитам да се съобразявам със собствената си преценка (самооценка). Съветите струва ми се стават при добра фирмена култура, където всички са добронамерени и играят честно. Такова нещо аз лично не съм видял, простете за скептицизма. Има селения, има прехвърляне на отговорност, има черен PR, има сочене с пръст, има инфантилност и прочие глупости. Ако прекалено се съобразяваш с мнението на другите, 1. ще се подцениш, 2. ще закърнее собственото ти критично мислене и обективния поглед (доколкото е възможно при човек).

  Та в коренно различната парадигма бих пробутал два съвета:

  Съвет 1: Учи се с труд за без пари. Направи неща, които предполагаш, че ще трябват в „собствения си гараж“, за да си наясно кое какви усилия иска и как да обещаваш. Не използвай реални проекти за учебни цели, предварително имай готов материал.

  Съвет 2: Изолирай всичките тези „меки“ простотии и сложнотии с човешкия фактор, направи си фирма. Създай си кръг от „приятелски“ фирми. Ако ти попадне по-голям проект, прави сътрудничество с тях, дори да не си водещ в някои случаи. Идеята е да работиш заедно с професионалисти, които ТИ си избрал. Фирмата те дисциплинира, залагаш много, същото важи и за другите играчи. На базата на ясен общ интерес взаимоотношенията стават професионални и точни.

 6. Милко Костурков

  За тепърва започващи или такива, на които им предстои да започват, мисля, че не са лоши съвети.
  За малко по-напреднали и вече в играта горещо препоръчвам „The Clean Coder“ на Боб Мартин. На мен ми помогна да стана по-добър човек, така да се каже.

  https://www.amazon.com/Clean-Coder-Conduct-Professional-Programmers/dp/0137081073

 7. gatakka Автор

  ООО Чичо Боб е велик, всеки който иска да става старши в програмирането трябва да знае кой е Чичо Боб и да е гледам видеата му 🙂 (или книгите)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *