Inteligen

Наскоро се появи поредното „революционно“ откритие, хапче наречено Inteligen, което повишавало IQ точките 2-3 пъти (ако съм със 120 ще имам IQ 300+?), повишавало концентрацията, способностите да мислиш и да запомняш. Звучи велико, направо като филм.

Но дали наистина е така? За съжаление не успях да открия точен отговор, ето фактите които успях да намеря:

 • Лекарството не е одобрено от нито една официална агенция в USA или Европа. Дори не е класифицирано.
 • Производителя твърди, че няма никакви странични ефекти, въпреки, че при две от съставките му (VINPOCETINE и ACETYL-L CARNITINE) има ясни доказателства за странични ефекти като проблем със съсирване на кръвта, главоболия, диария, проблеми с кръвното и гърчове. Тези вещества НЕ трябва да се взимат от бременни и кърмещи.
 • Лекарството се продава само по интернет  – само този факт трябва да ви е достатъчен за да започнете да се съмнявате, че нещо не наред
 • не успях да намеря нито едно независимо проучване на ефектите му, нито едно. Дори блогър който е споделил с няколко думи какво мисли. Нито едно!!!
 • Всички материали които го хвалят са стандартна маркетингова мрежа, фалшиви блогове, платени постове. Нито едно независимо мнение
 • Стъвън Хокин го бил пробвал и казал, че било уникално. Не успях да намеря никаква референция, че господин Хокин наистина го е пробвал. Дали той знае, че го е пробвал?
 • Начина на дистрибутиране, маркетинг и подтикване към покупка са опасно агресивни. Ако продукта е толкова добър колкото твърдят няма да има нужда да се напъват да продават, а ще се мъчат да направят нови производствени линии. Нито една уважаваща себе си фирма/продукт няма да сложи „Do not leave page“ JS код в страница.

Лекарството е доста скъпо, дори за западните стандарти, така че не се подвеждайте.

Но да приеме, че наистина работи. Има такива лекарства, знаят се от години, още през студената война СССР и USA правят огромни проучвания по отношение на засилване на човешките способности, и контрол над хората установявайки конкретни медикаменти които наистина са ефективни. Проблемът е, че не много далеч във времето започват много сериозни здравословни проблеми.

Дори е сега в комбинация от няколко антидепресанта в много малки дози човек може да си „изпили“ мозъка за 1-2 дни преди изпит и да покаже уникални резултати, един път ще му се размине, ама ще го направи втори, трети. Тази игра с невротрансмитерите в мозъка ще промени почти всеки баланс в тялото, което води до непредвидени резултати, но депресията е почти сигурна. И говоря за тежка клинична депресия, не за „ама днес ми нещо тъпо и не съм в настроение“

Не се подлъгвайте, ако лекарството работи и има ефекта както се твърди то ще стане хит, но оставете няколко месеца да бъде тествано и анализирано. След като се появят независими ревюта тогава човек може да се замисли. Ако не работи ще си замине като всеки подобен продукт. Така че ако почакате печелите във всеки един случай.

Научете се да се концентрирате, човешкия мозък има огромен потенциал и капацитет, овладейте го. Там няма странични ефекти, там няма химия, там няма зависимости.

9 thoughts on “Inteligen

 1. [email protected]

  Аз очаквах нещо Тръмп,Оставки,Президенти… ала бала..
  Изложи се с тоя измислен продукт.Такива с лопата да ги ринеш.
  Даже се учудвам, че си отделил време да се занимаваш с тази глупост.

 2. gatakka Автор

  Е, като съм се изложил изложил съм си се, какво да направя.
  Прекалено много взе да ми изкача тоя продукт и няколко човек ме питат за него. Не знам защо хората ме питат такива работи, аз не съм фармацевт или доктор, ама ме подразни.

  А за Тръмп, Бойко и подобни то всеки говори. Много е лесно да коментираш СЛЕД като нещо е станало. Аз коментирах ПРЕДИ да е станало, и за момента прогнозите ми се сбъдват.

 3. Борислав Анчев

  Това не виждам как може да е вярно в смисъл да повишава IQ и т.н.
  Иначе що се отнася до медикаменти за концентрация – има доста такива (които са медицински доказани).

  В България се продава „Пирацетам“ – съвсем свободно (медикамент за оросяване на мозъка) – медикамента е открит 60-70 година и до сега няма ясно изразени странични ефекти.

  Дори и с него обаче трябва да се внимава и да не се приема ей така. Примерно едно от нещата е, че трябва да се приема с Холин (витамин Б4, който се съдържа в яйцата например).

  И дори с такова лекарство трябва да се внимава и да се консултира с лекар.

  А простотии, които някой забърква в гаража лично на мен не ми се рискува.

 4. licho

  Брей Иване пиши по често де.
  И махни ги тия апове. Аз като зимам по 10 на ден голям праз. Я кажи нещо за политиката.
  Или в краен случай нещо по професията. Ти да не си станал аптекар:)

 5. rh

  В момента дават подобен сериал по Fox – главният герой взима някакви накротици ЕН – ЗИ -ТИ и под тяхно вляние работи за ФБР – като му се повишават умствените възможности.
  Иначе реално от личен опит (потвърдено) и системната употреба на кафе в големи количества действа по подобен начин , да не говорим за по сериозни стимуланти , но ефекта върху нервната система е пагубен – напрегнатост, паника ,аритмия и всякакви други неврози , при рязко спиране на кафето и физически симтоми главоболие , спазми в коремната област, неспокоен сън.
  А това от едно кафе , така че преди да си правите експерименти с организма ВНИМАВАЙТЕ, това не е играчка която като счупиш можеш да поправиш или смениш.

  Човек не оценява нещо докато не го изгуби.

  Поздрави към автора за желанието му да загатне за опасността от подобни продукти.

 6. licho

  „Пийте магнезий, ефективен и безвреден“

  Още един аптекар. Абе Вие за магарешки ли работите всичките или аз съм объркал блога:)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *