Когато популизмът стане наистина опасен

Рядко пиша за политика и гледам да седя далеч от тези теми в този блог – политиката си е за политиците. Обаче великият неповторим стожер на България, единственият и ненадминат вокален експериментатор, завършил колеж за непорочни девици, винаги правият Слави Трифонов, започва да бута нещата към много, ама много опасна пропаст.

Естествено говоря за прочутия му референдум и най-вече факта, че част от въпросите ще бъдат изпратени за тълкуване от Конституционния съд. И този господин с цялата си медийна власт обяснява колко ужасно лошо е това и как цялото управление (включително и опозицията) се опитвали да пренебрегнат „желанието на народа“.

Нека да изясним няколко неща – първо, не народът е измислил тези въпроси, а някой от неговия екип (надявам се). Референдум ще има, това е ясно, даже и датата е ясна. Никой не прескача никого и нищо. Не съм психиатър или психолог, но нещата малко ми приличат на шизофренична параноя. 20+ години този господин само обяснява как някой го мачка, респективно народа, как все има конспирация срещу него, следователно срещу народа, как все някой нещо нередно прави, разглеждайки частни случаи, махайки контекста на глобалното… Как един път не похвали някого…

Обаче този господин, който, както предполагам се досещате, не уважавам, излиза с тежки тези и тълкувания и цитира чл. 1 на Конституцията, който гласи:

Цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция.

Неговото тълкование е, че щом властта произлиза от народа, народът може да си прави каквото си иска, обаче обърнете внимание на второто изречение:

Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в тази Конституция

Тоест, най-важният закон казва ясно, че властта на народа НЕ е абсолютно директна, а преминава през органите, които спазват правилата на тази конституция. И в същата тази конституция (и законите произтичащи от нея) пише много ясно, че референдум НЕ може да се свиква по въпроси от компетенцията на Велико народно събрание. Следователно, ако трябва да се спазва закона, за което този господин непрекъснато реве, референдум по някои от въпросите не може да се проведе, защото самият референдум ще наруши конституцията и всеки българин гласувал по тези въпроси ще наруши Закона.

Ето за това има конституционен съд, съставен от юристи с достатъчно опит и разбиране, за да могат да решават да или не. Не разбирам как сезирането на законен орган по въпрос от компетенцията му, може да се интерпретира като опит за манипулация.

Какво толкова ще си кажете, някой си реве, кое му е опасното, референдумите са хубаво нещо. Ами конкретно 3 въпроса са изключително опасни, и ще се опитам да ви обясня моето лаишко виждане на на нещата.

Въпрос 1

Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

Ох боже, даже не знам от къде да започна. Може би като обясня какво ще стане, ако това се приеме – това означава (най-грубо), че ще се гласува за конкретни хора а не за партии. Това е най-краткият път за създаване на феодално управление. Някой „богаташ“ в по-малък град ще „помогне“ на някоя „личност“ да бъде избрана и тази личност, която в никакъв случай няма да бъде в зависимост и конфликт на интереси, директно заминава за парламента, без значение от коя партия е. Прекрасно, и в един момент ще имаме 240 човека, които обслужват директно интересите на някой местен батка с авангардни маниери и съмнителни интереси. Не всички са такива, но проблемът е, че се разбива едно основно звено в сегашната политическа система – политическите партии и тяхната сила да взимат единно решение.

В момента партията излиза с политики, единна позиция и лидери. Представете си консенсус между 240 човека, които директно обслужват интересите на точно определени хора в различни части на страната? Е, аз не виждам как ще стане.

Но нали все пак това е идеята? Тези хора да се грижат за интересите на народа и районите, от които са избрани? Така е, само че понякога има форсмажор, външна политика, приоритети и какво ли още не, което изисква ЕДИННОСТ.

На една сграда пише „Съединението прави силата„. Приемането на този въпрос няма да доведе до съединение, а до дърпане и късане на малки парчета от това, което е останало. Опитайте се да разберете колко фундаментална промяна е това, погледнете малко историята. Доста по-малки промени в управлението са водели до ужасни последствия.

Въпрос 2

Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120

Не, не, и НЕ. Намалянето на броя на депутатите ще доведе до по-трудно формиране на мнозинство, колкото и противоречиво да ви звучи. Помислете си само, при 240 депутата един пръст обърна цялата политика на България преди години. Говоря за Волен Сидеров и последвалите безумия. Статистиката и простата математика са доста ясни тук, при 120 човека НЕ може да има ефективно работеща система.

Може би ще изтъкнете аргумента, че в някой по-големи държави от нас имат по-малко депутати, и сте прави, но те имат други закони, правила и интереси. Тази цифра не е измислена от нищо. Тя е съобразена с законите, народа и политиката. Аз лично бих гласувал броят им да се увеличи, вместо да се намаля. И не, депутатските заплати и премии не са толкова много на фона на общите държавни разходи.

Този въпрос в комбинация с първия означава даването на властта на една много малка група хора, която може да седи в сянка. Точно обратното на това за което се бори двуметровият еродит.

Въпрос 6

Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на МВР и началниците на районните управления в областните дирекции на МВР да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура

Ох боже мои, искам да разбера по какви логически пътища са достигнали до този въпрос, може би съм прост и не разбирам, но ако това се приеме, отново означава, че не може да се прилагат общи политики на национално ниво, а всеки локален феодал ще си дърпа чергата към него.

Представете си малък град , 1-2 човека са богати, те са „помогнали“ за издигането на шефове на репресивните органи  в техния район и да кажем, че някой от тези господа е решил да се прибере пиян с новия си джип и прави инцидент. Този, който ще трябва да го съди/разследва/арестува, е този, който е в зависимост от него. Има ли смисъл да продължавам? Имате виждане за действителността в България, имате и въображение. Помислете…

Комбинацията от тези 3 въпроса реално правят така, че местни феодали ще имат абсолютна власт и ще са тотално недосегаеми. Останалите въпроси от референдума за мен са напълно нормални, но тези 3 са меко казано опасни.

Може би някой ще изтъкне аргумента, че щом изборът ще е директно от народа, феодалът няма да може да сложи негови хора. Ако това е вашият аргумент, не знам под каква скала сте живели. В един малък град едно предприятие може да дава основния поминък. Какво ли ще стане, ако шефът на това предприятие „помоли“ всички свой служители да подкрепят опреден човек? Не, това не може да се случи, нали? Ха, Ха, Ха!

Една маймуна не се пуска от клона докато не се е хванала за друг. Това което се предлага е не да се пуснем от клона без да се държим за друг, а направо да си теглим куршума сами.

От кога куцо, кьораво и сакато си мисли, че може да представлява народа?

78 thoughts on “Когато популизмът стане наистина опасен

 1. Ilia Iliev

  Ванка, първо благодаря че в 01:00 ме откъсна от кода да се разсея малко 🙂

  Народа е измислил тези въпроси и народа го е подкрепил. Народа може да са и ние двамата с тебе и ако има кой да ни подкрепи, още по-добре. Все някой е инициатор и повежда хорото, иначе няма да се поведе нищо и наникъде. Това че Слави Трифонов го предлага/коментира/популяризира в шоуто си и дали е правилно или не, не мога да кажа. А това че все някой му е виновен(черта която виждам в поне 60-70% от българите), си е негов личен проблем и за това много хора не го харесват което си е нормално.

  Въпрос 1. И в момента депутати се нагласяват по този начин. Мога да ти дам и примери и за народното събрание, и за местните избори. А ако някой е успял да се издигне по свой си начин, много лесно може да се намери способ да се манипулира. Сега кой вариянт е по-добър не мога да кажа. Но аз лично, предпочитам да съм участвал в избора на представителя за моя избирателен район.

  Въпрос 2. Тук не мога да изразя мнение, колебая се. А това че малка група хора си стоят в сянка и управляват и сега си е така. Точно те подготвят листите в момента, кой да е 1,2,3 в листите за избирателен район. Погледни някои от предишните избори и ако се разровиш, ще намериш хора които не са имали никаква партиина дейност към дадена партия и хоп 2-ри или 3-ти в листата, ей така от нищото.

  Въпрос 6. Ами и сега е така. Който си има връзките закона го пази. Тук си допуслан една грешка, директорите на областните дирекции на МВР не съдят. За това си има други органи. И примери мога да дам ама на бира 🙂

  И куцо, и кьораво, и сакато са част от народа. И могат, и стават народни преставители за огромно мое и твое съжаление. И феодалите

  Но да кажа и аз с какво не съм съгласен относно референдума. Това е точката с задължителното гласуване. Идеята, отново някой да ме задължава да правя нещо, което правя по собствено желание не ми харесва. Достатъчно години са ме задължавали да правя неща които искам или неискам. Самата идея ми е противна, а като гледам и как искат да го реализират депутатите мили родни, още повече ме отблъсква.

 2. Think

  От програмиране може да имаш хабер, но от политика си толкова бос, че просто не е истина … Дали си мажоритарно избран или не, всеки един депутат обслужва интересите на шайка алчни копелета. Винаги е било така и винаги ще бъде така. И проблема на България въобще не е в законодателната власт. Проблема на България е 99% в изпълнителната и съдебанта власт. От Европа ни го повтарят това всеки божи ден вече 10 години във всеки един доклад и всеки втори малоумник продължава да си мисли, че всички проблеми идват от депутатите и все протестират пред парламента … Хората, които са останали в тази държава като цяло са толкова глупави, че въобще не могат да осъзнаят коя власт създава проблемите и трябва да бъде поправена. За да поправиш един проблем, трябва да поправиш причината. Вече 30 години българите поправят само следствието и се чудят защо са най-скапаният народ по всички показатели в Европа …

 3. gatakka Автор

  @Ilia Iliev народа не е измислил тези въпроси. Ако аз заявя, че искам Азис да започне да се изучава задължително в час по музика аз народа ли представлявам или съм просто човек с проблеми?
  И сега има хора в сянка, но тогава ще стане страшно, хем ще са в сянка, хем ще се недосегаеми и с почти абсолютна власт.

  Избора на личност директно води и до друг проблем – много от тях няма да са експерти или специалисти, и няма възможност да вземеш такива. Това е човека който е избран, хубав или лош, умен или не, с умения или не ще решава за всички. Хайде представи си 100-на Бат Сали в парламента, красота, те всичките са с по няколко висши образования… А техния електорат ще гласува, ама много ще гласува.

  @Think аз ясно заявих, че не разбирам от политика и това е моя интерпретация на ситуацията, дано греша.
  Напълно съм съгласен съм с теб, че има огромни проблеми в изпълнителната и съдебната власт,. но как тези 3 въпроса ще решат проблема? Аз даже мисля, че те ще го влошат, защото тези власти трябва да са независими, а с тези 3 въпроса зависимостта ще стане още по-голяма.
  Наистина се надявам да интерпретирам ситуацията грешно, но дългуча май в момента бива използван по същият начин както се използваха Бареков и Сидеров. Разликата е, че при Бареков и Сидеров използваха техни „зависмости“ към субстанции и хора за да ги манипулират, а при Трифонов използват неговото безкрайно его. Но целта и резултата са едни и същи.

 4. Йордан Делчев

  Всички разбираме от политика и от футбол, така че ще се включа и аз. Това че Слави е зависим не е от сега. Навремето премиерът Костов го изхвърли от БНТ и неговото шоу се излъчваше в телевизия „7 дни“, единствения рекламодател му беше „Овергаз“.
  Някои въпроси биха могли и да дадат добър резултат. Например районният съдия и „шерифът“ да бъдат на изборна длъжност. Доколкото знам, така е в щатите.
  Намаляването на броя на депутатите също би могло да стане, но не с промяна на конституцията, а по друг начин. Полето „не гласувам за никого“ в бюлетина да оставя празен стол в в парламента, а не както го мислят сега да се заема от влезналите партии.

 5. [email protected]

  Иване…
  Ти си пълното олицетворение на тезата ми,че:
  Хората от IT сферата и специално тези в София не са в тази държава.
  Помисли защо..

  Твърдо съм за всяка коренна промяна!
  Нито една държавна организация в момента не работи,както трябва.
  Всичко е свински черва.
  Каквото и да става по-последни в Европа не можем да станем.

 6. gatakka Автор

  Не разбирам какво значи, че IT от София не е от тази държава? Аз съм решил да остана тук въпреки многото възможности да отида където си поискам.
  Защо масово хората си мислят, че всяка промяна е за добро, ами ако промяната доведе до по-лошо? Може да е по-лошо. Не зная колко си голям, но аз имам много ясни спомени от едни времена наречени „Луканова зима“ и „Тигре – Тигре“.
  Аз не съм против референдума, промените и оправяне на глупостите които ги има, аз съм за промяна водеща до по-добро, а не до деградация.

  Защо няма въпроси които да предложат ефективна промяна в съдебната и изпълнителната власт, а не в законодателната? И не, назначаването на „шерифи“ директно от хората не е ефективна промяна в изпълнителната.

  По-последни в Европа не може да станем, но дъното което може да достигнем е много надолу от последно място в Европа!

 7. Deyan

  Много къса памет имат някои хора.Гговоря по принцип.Трифонов от край време се опитва да се домогне до политиката и от доста време си подготвя почвата за това.Не знам дали помните когато Борисов беше секретар на МВР как го възхваляваха ,направи партия ,спечели.СлаФчо умираше за него ,комиците непрекъснато правиха положителен ПИАР ,надявяайки се че ще изкяри от цялата тази работа… Не му се отвори парашута и той обърна монетата.Така беше когато дойде царя и преди това когато дойде СДС.Никой не го отрази и обръщаше палачинката,като типичен ветропоказател със силните на деня.Сега някой по-интелегентен му е подшушнал ‘цаката’ и ще се мъчи сам да пробива манипулирайки простия народец,’отразявайки’ неговите желания.ПОнеже злобния Шишо Бакшишо и бай Иван Пияндето искат и те като 240-те депутати да лапаткат, умират от злоба и искат да не „ядат“ от техните парички,барем и държавата ще „цъфне и върже“със спестени уж 2000 лева заплати на месец на 100 изгонени депутата. Лошото е ,че не си правят сметката ,че намалянето на броя на депутатите улеснява създаването на вътрешни коалиции ,унищожаване на опозицията и по-лесно корумпиране заради намаления състав,а кражбите съвсем няма да намалеят.В най-добрия случай ще са същите в мащаб ,като сегашните с тази ралика ,че ще има и по-малка гласност заради намалената липса на уж независими депутати.Не можем да прилагаме системи подобни на тези като в Швейцария например, при положение че манталитета ни не е швейцарски. Лошото е, че чалгията е навсякъде.

 8. Илиян К.

  @gatakka Само едно не мога да разбера относно вашите тези, че когато избираме мажоритарно депутатите си ставаме по-зависими от феодалите които са ги издигнали.
  Моето мнение е че точно така ще могат да се разединят и ще бъде много по-трудна за осъществяване на следната ситуация, която е вкоренена в ежедневието ни в момента. Давам за пример Феодала Х, който стой зад партия У с мнозинство може да наложи своята воля в парламента пряко.
  Така се оставяме на феодала Х подкрепящ партия У изцяло да налага своята воля и реално той да управлява държавата.
  Ако това се промени както е заставено в референдума ще имаме едно голямо множество от (феодал Х с избран депутат У) и като цяло управлението ще става по-малко по демократичен начин, тоест от кръга феодали които съответно имат различни интереси и най-вече интерес за развитието на своя район, а не един Феодал Z от сегашната власт който стой зад партията с мнозинство и защитава само своите интереси на своя бизнес.

 9. gatakka Автор

  @Илиян К. точно това е проблема, че ще се разделят. Също така се нарушава един много основен принцип за балансиране на силите известен още от римско време.

  Ще се опитам да обясня моята логика по следния начин. В момента местен феодал обслужва интересите на дадена партия, и активно помага за избора на тази партия с надеждата тя да бъде мнозинство. Но той помага за избора на партия, не на определен човек. Приемаме, че партията печели с пълно мнозинство, тогава тя може да прилага политики на национално и международно ниво гледайки общото. Дори може да се противопостави на феодала, който е помогнал за издигането и.

  Ако се избират директни личности тогава е много трудно партията (или мнозинството) да излезе с обща позиция, защото всяка една единица от това мнозинство ще има една единствена цел – да обслужи интересите на феодала който я е издигнал. А много често тези интереси са противоположни. Ще се получи управление от 240 дребни душици гледащи собствения си локален интерес.

  Не мисля, че е реалистично, дори и без да взимам предвид нашата народо-психология, че толкова хора, които не са обединени от нищо могат да излезнат с обща позиция или политика.

  Има държави в които това се прави, но това разпределение на силите е заложено чрез други механизми в други закони.

  Ако тези предложения се приемат ще трябва да се променят и серия други закони, за да се запази баланса, иначе става страшно. И точно за това е предвидено Великото народно събрание, което не е съставено от Сульо и Пульо.

  Съединението прави силата – нашата история (и не само нашата) е много ясен пример какво се случва, когато започнем да играем „на дребно“.

 10. Gog

  Аз ще се изкажа накратко.
  Положението сега не е добро. Трябва да се направи промяна. Може да стане по-добре, може и по-зле, но след няколко промени нещата ще намерят нужното равновесие. Това е много по-добър вариант отколкото да не се прави нищо.

  Депутатите трябва да се намалят. Просто ми става смешно да ги гледам как постоянно се плюят един друг, прехвърлят топката и са толкова много, че някои просто си кътат там и никой не ги търси за нищо. Трябва да останат само дейните и да не им се бърка пълнежа, който така или иначе го манипулират.

  Всички депутати и ръководните постове от държавната администрация трябва да минават детектор на лъжата при постъпване и при сдаване на поста.

 11. Angel

  Подкрепям изцяло мнението на [email protected], че хората живеещи в София и като цяло работещи в IT сферата са изгубили представа колко всъщност е зле в момента положението в страната. Пълно е с възрастни хора които си броят стотинките да си купят хляб и немогат да живеят достойно. Хората по селата буквално са оставени на произвола на съдбата. Определено е време за промяна, а това че може да стане по-зле от сега е чист песимизъм. Няма никакво значение кой е организатор на референдума, а това че хората ще бъдат питани.
  Политическата надменност и арогантност са преминали всички граници. Медиите в голямата си част са платени, здравеопазването и образователната система не работят.
  Мажоритарният вот е най-ключовия елемент в целия референдум – чрез него наистина може да се промени самата система която е в момента. Това че гражданите ще могат сами да решават кой да ги представлява може да доведе само до положителни промени.

 12. gatakka Автор

  @Angel какво означава, че сме загубили представа? Май вие имате грешна представа за нас. И аз се изнервям когато трябва да седя 2 часа на опашка за да ме обслужи неграмотен служител, или когато за да платя сума от 3 лева ми искат 4 лева комисионна на Сибанк. Примери колкото искаш. И на мен ми идва да застана на пусия с един драгунов (ама много бях добър с него) и да почна подред.

  Не, няма да доведе до положителни промени, това се опитвам да обясня. Хубаво е да има референдуми, хубаво е хората имаме повече пряка власт, но не всяка промяна води до хубаво нещо. А тази, поне от историческа гледна точка, е гарантирано, че ще ни закопа още повече.

  Пример – шивашко предприятие, ниски заплати, лоши условия. На кого ще се оплачеш? На феодала, който е обвързан с това предприятие? То сега едвам успяват да направят нещо, а тогава няма да има нито желанието нито инструментите за това.

  За това казвам, че този популизъм е опасен. Давайте да ги избием всичките, давайте да я правим монархия тази държава. Сериозна промяна е, ама за добро ли е в по-дълъг план.
  По-горе в коментарите се спомена една много мъдра мисъл „Хората са с къса памет“. Само последните ни 25 години история са пълни с примери как подобни популистки решения само ни закопаваха и закопаваха и закопаваха. За това сме на дъното, защото хората масово залитат по такива предложения от някакви спуснати от горе. Царя ли не бе, Станишев ли не бе ( и двамата без 1 работен ден в живота си) Орешарски ли не бе…

 13. Angel

  @gatakka коментара ми като не беше отправен лично към теб, а просто визирах че има хора на които им е трудно да осигурят физическото си съществуване, и проблемите за които ти спомена са „бели кахъри“ на фона на това.
  Като цяло мисля че поне за едно нещо сме съгласни – трябва да се направи нещо градивно и то веднага.
  Одавна си задавам въпроса какво може да е това нещо?
  Определено ако не друго в референдума виждам нещо положително – обединяването на голяма група хора около една идея.
  Напоследък се чудя как е възможно в Гърция да има такова гражданско общество и да са толкова единни, а при нас да не могат да се обединят дори 20 човека с едно и също мнение . Всеки има своя собствена теория, обикновено никой не предлага нищо градивно, а само хейти и стои пасивен. Може би е народопсихология.

 14. [email protected]

  @gatakka върни се в Ивайловград и си направи едно проучване.
  Попитай хората по улицата (ако въобще са останали такива,и изключи циганите) : По добре ли жевеете сега отколкото преди (когато си напуснал града).
  И ще чуеш такива страхотии,че да ти се прииска да си сложиш въжето.

  Просто си заспелен за действителноста на масовия човечец в България.
  И аз съм в IT-то от много години,но никога не гледам само през моята гледна точка.
  И аз съм в Софето, но планирам съвсем скоро да си бия чукалата от тая дупка за сметка на по-ниското заплащане,защото вече не се търпи. Нещата стават градивно по-зле с всеки изминал ден и не се вижда светлината в тунела.

 15. gatakka Автор

  @Angel, аз не съм се засегнал, а и съм съгласен с теб, че има хора, които са доста далече от реалността, но те ги има във всеки сектор и професия. Това е до човек, не до професия.

  Промяната трябва да започне от изпълнителната и съдебната власт, това е. Законодателната може да се пипа после. Как може да се направи това? Ами различни критерии за избор на хората на тези позиции, тотална лустрация, създаване на механизми които позволяват контрол върху тези институции.
  Първоначално много хора ще изгорят, но те ще са за пример за останалите, които са се замислили да правят някакви глупости, и да знаят че има пряка връзка между престъпление и наказание. Не говоря за някакви тоталитарни методи или крумови закони, необходимо е да започне ефективно прилагане на сегашните закони, това ще е достатъчно за начало. После на спокойно може да се тунингова системата в 3-те и оси.

  Ако има референдум водещ до такива промени аз ще съм на палатка пред изборната урна за да гласувам. Ама глупости като това (изключвам 3-те нормални въпроса) са си незаконни и направо опасни.

 16. gatakka Автор

  @venci.bf4 аз знам много добре как живеят хората в Ивайловград, семейството ми е там, брат ми е там, племенникът ми е там, бабите са ми там, братовчедите са ми там, мислиш че не знам какво им е?
  Аз не дискутирам какво е положението в страната, още по-малко се опитвам да кажа, че всичко е наред. Не е наред на много места. Ние от IT-то взимам една идея по-големи заплати, но ядем същата храна, караме по същите улици, дишаме същия въздух, ходим в същите болници.

  Положението в страната не е ОК, за това спор няма. Аз коментирам, че ако тези 3 въпроса минат положението ще стане още по-зле, ама много по-зле. Това са опасни заигравки, много опасни.

 17. Angel

  @Gatakka тук съм съгласен на 100% с теб, че истинският корен на всички злини е точно съдебната система и неприлагането на законите. Въпросът е как е можем да променим система при положение, че политиците са съгласни да водят война с народа ако трябва само и само да запазят статуквото.

  Аз съм привърженик на това че човек не бива само да се оплаква и да хейти, а да се опитва да прави нещо градивно. Ако искаме истинска промяна трябва първо да започнем със себе си и хората около нас. Като цяло мисля че това което ти направи с твоята серия от уроци е просто безценно. То е помогнало на стотици млади хора да започнат работа и по този начин да променят живота си, както и живота на семействата си(аз също съм един от тях и ще ти бъда безкрайно благодарен и признателен завинаги). Ето пример за нещо градивно което има голяма ползва за останалите.
  Но като цяло аз мисля че неможе всички да се оправяме индивидуално, както спомена ти здравната система е за всички, а на всеки който му се налагало да се сблъска с нея му е ясно колко окаяно наистина е положението у нас.
  Не виждам какво би могло да обедини хората, ако не определена фигура или инициатива. Все някой трябва да подеме нещата.
  Сигурно няма човек който пряко или косвено да не е пострадал по-някакъв начин от правосъдната ни система, но цялото ни възмущение няма да помогне с нищо ако не подемем конкретни действия за промяна.

 18. gatakka Автор

  @Angel така е, съгласен съм с теб, ама пак повтарям, че не всяка инициатива ще доведе до добро. Вече няколко пъти се вкарва референдум, ясно е, че може да се направи, защо няколко НПО-та не иницират референдум за съдебната система, да предложат за обсъждане въпросите публично и да се гласува. Аз лично ще им направя система за онлайн обсъждане на въпросите без пари, без лицензи, без дори да има нужда да се споменава, че аз съм я правил. Даже ще я хостна без пари на моите сървъри.

  Защото Слави, като някакъв пророк, слезе по ескалатора и каза „Ето ви 6 неща, които ще оправят държавата“. Аз не разбрах да има обсъждане на дефиницията на въпросите. Не само това, ами и доказани хора, достойни за уважение, съвсем директно казаха, че това е опасно. Ама не, Слави си знае неговото си.

 19. Борислав

  @gatakka, в момента в България са необходими около 12-16 хиляди реални гласа за едно депутатски мандат, като се използват 32 непропорционални многомандатни измирателни райони. Това означава, че за депутат от София са необходими 18 000 гласа, за такъв от Шумен 12 000, а за Бат Сали (Кюстендил) бяха нужни 864 гласа за да стане депутат. Тоест в момента системата обслужва точно тези местни феотдали и търговци на гласове от малките градове, от които се притесняваш.

  При мажоритарно гласуване в два тура, държавата ще бъде разделена на 120 (240 – колкото е броят на депутатите ) ЕДНОМАНДАТНИ избирателни райони. Т.е. при 6 милиона имащи право на глас и задължително гласуване, ще са необходими минимум 25001 (12501 – при 240 депутата) за един мандат (ще са нужни доста феотдали, които да склонят толкова хора да гласуват). Ако след първия тур, хората от някой район видят, че печели човек защитаващ интересите на някой олигарх, на вторият тур (балотаж) хората гласували за други партии (партиите също могат да подкрепят личности) и личности, могат да обърнат резултата, като гласуват за човекът класирал се на второ място в първия тур. С други думи хората могат да предпочетат по-малкото зло или да предпочетат специалиста, пред партийният редник, сложен на избираема позиция в партийният списък. Това в момента е невъзможно.

  Отностно това, че народа като суверен има право непосредствено (направо, директно, пряко, косо, без заобикалки и т.н.) да оправлява държавата, това се прави с референдум. Ако Слави може да промие мозъците на 600 000 души и да свика общонародно ДОПИТВАНЕ, то има още 5 400 000 имащи право на глас, които да кажат НЕ! Според всичко което съм прочел по темата към момента (не съм юрист, и аз съм в IT сектора), за да не е конституционен въпроса за промяната на броя на депутатите, той трябва да промени държавната структира на управление (парламентарна република), което аз не виждам как става.

  Изборът на директорите на ОД на МВР няма значение от кого се прави, но според мен е по-добре да бъде директно от хората (тези които той трябва да защитава), а не от партийната договорка (припомням за това как в цяла България, ДПС озорпираха местната власт, като назначиха свои редници на ключови административни места като областни оправители и т.н.).

 20. gatakka Автор

  @Борислав какво става, ако даден район няма 25001 гласа? Кой ще се избере? Човека с най-много гласове, което не е много по-различно от сегашното положение, или няма да се избира никой?
  В първият случай едно изкуствено намаляване на избирателната активност ще позволи още по-лесна и брутална манипулация. Помисли си кое е по-лесно, да накараш една огромна група да не гласува или да гласува?

  Аз лично се надявам тези 5 400 000 да излезнем и кажем не на тези въпроси и по някакъв начин да помогнем за издигането на въпроси, които наистина ще помогнат.

  Пак повтарям, в това положение сме като държава защото постоянно масите залитат по популистки идеи „Ще ви оправя за 800 дни“ – така ни оправи, без вазелин, че още някой ги боли. Примери много….

 21. Борислав

  В момента има задължително гласуване (а и да няма не е от особено значение, но по този начин се контрира контролирания и купения вот). За да се избере един депутат ще бъдат нужни 50%+1 (подобно на президентските избори) от гласувалите (абсолютно мнозинство), което означава, че повечето гласували, ще бъдат парламентарно представени (няма да се губят гласове в границата под 4%). Ако ромите не гласуват, даже по-добре.

  Аз съм ЗА мажоритарна избирателна система в два тура, задължителното гласуване и изборът на директори на ОД на МВР.

  Имам резерви към намаляването на броя на депутатите, защото ако са 120, ще бъдат необходими 31 гласа за да се приеме закон (61 – кворум, 31 – ЗА). Ще бъде по-лесно да си ги купиш (не че сега е много трудно).

  Твърдо против съм електронното гласуване. Мисля, че всеки уважаващ себе си IT специалист знае защо!

  Твърдо против съм намаляването на държавните субсидии на партиите на 1 лв. Според мен е по-логично да бъдат направени на 5лв, което заедно със задължителното гласуване ще доведе то едни 30 000 000, които партиите да си разделят и да се поддържат. Ако получат общо 6 000 000, то те ще бъдат силно зависими от „спонсори“, чиито интереси ще трябва да защитават (не че в момента не го правят).

 22. Brainless

  Прост народ – слаба държава… не знам кой го е казал (не ми се търси в Google), но думите са си точно на мястото!

 23. кюфте

  @Борислав
  доста наивно от твоя страна да си мислиш, че като вземат 30 милки и ще станат девици. И 300 да им бъдат осигурени пак ще посегнат към единият екстра лев. Това е стар български лайнян манталитет.

 24. Борислав

  @кюфте, наивно ще бъде да им даваш 6 млн и да очакваш, че няма да вземат „екстра лев“! 😀

 25. Димитър

  Ванка това което казваш и примерите които даваш звучат правдоподобно, но само на теория , НЕ МИСЛЯ ЧЕ ИМА ПРЯКА ЗАВИСИМОСТ между (измамите/олигарсите/корупцията и т.н.) и това как ще избираме хората които в последствие ще практикуват тази дейности .
  Тези които сега въртят далаверите и ръководят задкулисно ще правят същото , просто ще трябва да показват повече излъскани и „читави“ кукли на конци за пред народа .

  „Представете си малък град , 1-2 човека са богати, те са „помогнали“ за издигането на шефове на репресивните органи“ …ми то и сега издигането на шефове става на същият принцип , просто ги издигат през други клинични патеки 🙂

 26. Stilgar

  Какво се оплаквате, че хората живеят зле? Точно така заслужават да живеят. Хората които искат да има държавни пенсии заслужават ниски пенсии (даже и никакви ако питате мен). На мен не просто не ми пука, аз се кефя като видя пенсионер който живее зле, защото това е житейски урок за тези след него. Като чакаш на държавата вместо на себе си и децата си заслужаваш да тънеш в мизерия и това трябва да се демонстрира докато на хората им увре главата, че държавата трябва да се намалява за да не пречи и да не краде, а не да се увеличава за да се „грижи“ за хората.

  Иначе аз съм за намаляване на броя на депутатите и премахване на субсидията. Логиката ми за първото е, че така ще ми е по-лесно да следя кой депутат какви ги върши, а за второто, че искам хората сами да си финансират партиите които подкрепят (аз бих). Ся някой щял да гласува за феодали… едва ли ще стане така щото виждаме, че феодалите са предимно прикрепени към ГЕРБ, ДПС и БСП и сега си ги вкарват, а последните експерименти с мажоритарни избори показаха, че всичките ги спечелиха ГЕРБ и ДПС. Но да приемем за момент, че наистина феодалите притиснат хората. Както може би сте забелязали аз съм голям фен на суровите житейски уроци и е редно всеки който би гласувал за феодала щото го е заплашил да продължава да е собственост на феодала. Свобода е редно да се заслужи и не може да се даде насила нито с изкривени изборни правила. Даже в последно време не подкрепям тайната на вота. Направо да ми правят електронно гласуване където да мога да проверя поименно дали ми броят гласа. Нека не е тайно!

 27. gatakka Автор

  @Stilgar и на мен твоето мнение по темата ми идва малко множко. Не знам тролиш ли в момента или наистина го мислиш, ама хич не мога да се съглася с тебе, най-вече за пенсионерите. Те са си свършили тяхното, огромна част от тях са бачкали като животни. Реално погледнато те са прецакани, защото по онова време не е можело да пестиш и инвестираш, не е можело да имаш собствен бизнес и имоти, не е имало частни пенсионни фондове. И да са искали не е могло да заделят за тези дни. А сега са стари, болни и и да искат физически не могат да работят.
  Тотално са прецакани.

 28. Stilgar

  Не троля изобщо, през годините мнението ми по тея въпроси само се втвърдява. Първо вече от 26 години може да има частна инициатива и индивидуална грижа на човека за себе си. Тея пенсионери дето нищо не са можели да направят вече са незначително малко щото трябва да са на 90+. Второ аз на другите изобщо не им прощавам защото докато чехите са вдигали бунтове и са ги газили танкове за да не им отнемат свободата нашите какво са правили? Ааа да помагали са на руснаците като са карали част от танковете.

  Иначе да, тотално са прецакани, ама не виждам как за това съм виновен аз и защо сега трябва да им плащам пенсиите за това, че някой ги е прецакал (или дори сами са се прецакали!). Не вярвам някой да твърди, че аз съм ги прецакал и затова трябва да им върна парите. Освен това аз ги съветвам за да живеят по-добре да се откажат от пенсиите и идеята за пенсии. Така ще се подобри икономическата среда защото в момента пенсиите са най-голямата тежест на бюджета (това абсолютно сериозно!) и премахването им ще позволи на децата им да се върнат и работят в България и да ги издържат.

  И накрая това не важи само за сегашните пенсионери. Аз сериозно съветвам всеки да акумулира ресурси за пенсия и то извън частните фондове дето Горанов иска да ги национализира и/или да произведе и възпита 2-3 деца, за да е сигурно, че ще има начин да оцелява на старини. Белият свят има демографски проблем и тая система за солидарните пенсии е невъзможно да издържи икономически.

 29. [email protected]

  @gatakka „Не разбирам какво значи, че IT от София не е от тази държава?“
  Сега вече разбра ли? Масово са на това мислене колегите…

 30. gatakka Автор

  Аз продължавам да смятам, че е до човек, не до професия. А @Stilgar си е анархист по природа.

 31. Stilgar

  За протокола: самоопределям се като минархист ( https://en.wikipedia.org/wiki/Minarchism ), но това не е щото мисля анархията за нещо лошо, а защото не мисля, че съм достатъчно, смел, красив и умен за да съм анархист.

 32. Nibiru69

  Как пък нейде в България някой не оплю нещо?
  Каква е алтернативата на референдум, за промяна на система – свикване
  на ВНС?
  Тук въпросите ще видим дали ще доведат до „промяна“,защото хората са реално двигателят, а въпросите са спусък. В този си вид те са една добра ОСНОВА.
  За мен въпрос с реална икономическа значимост са:
  1. Да направим ли приоритетно образование с договори за задържане на кадрите в България и финансиране?
  2. За субсидии за млади семейства да останат в България
  3. Увеличаване на минимална заплата за лекари , за да останат тук
  4. Отваряне на блоковете на АЕЦ Козлодуй И/ИЛи развиване на Зелена Енергия- хидро/слънчева/био
  5. За или против оставане в Нато/ЕС?
  6.Свикване на референдум с 50 000 гласа и ЕЛЕКТРОННО гласуване на тях

  Властта е огледало(spiegel) на „пролетариата“.
  Много вожд, малко индианец.Всеки иска да е буржоа.А България е страна на чудесата.

  PS: Споделям мнението на Щиглар,
  аз също смятам,че трябва да носим лична отговорност.
  Аз се стремя освен да съм „наемник“ и да имам собствена инициатива „бизнес“ ,
  да си развивам идеите , да падам и ставам и си нося кръста.

  Някой спомена и коренът на проблема – поправянето на системата и откъде идват „проблемите“.
  За мен това е,че освен кражбите НЕ СЕ ЗНАЕ какво да се прави с КАПИТАЛА от никого, освен
  от няколко частника , които обаче са ЧЕРВЕНИ КРЕДИТНИ МИЛИОНЕРИ или финансирани от ЧУЖДИ ИНВЕСТИТОРИ.
  Така че много е добре да имаш КАПИТАЛ, обаче да знаеш какво правиш и резултатите ти да го доказват.

 33. licho

  Иване, проблема не е че референдума ще промени нещо а че нищо нема да се промени.
  Като чета какво пишете виждам че не знаете къде се намирате. Държавата България умира и затова пак са виновни циганите, пенсионерите и да не забравим руснаците. Каква е въобще ролята на държавата в живота на средният гражданин. Помага ли му, организира нещата прави ги по-лесни или само го трови. Какъв е обществения договор в България и работи ли въобще. Държавата и нейните органи интересите на гражданите ли брани на мафията
  на олигарсите на власт и париимащите или на Америка. Като си отговориш на тези въпроси тогава ще разбереш че и пет референдума нищо няма да променят или просто ще дадат възможност на още някой на когото парите вече не са му достатъчно да се добере и до властта че да ги увеличи още и да е недосегаем.
  Няма значение дали ще се казва Трифонов или Магарешки.

 34. Михаил

  Един велик писател беше казал „Ако изборите решаваха нещо,щяха да ги забранят!“. Не мога да разбера как може да спорите за неща, от които нищо няма да се промени, какъвто и да е изхода от гласуването. И изобщо, как има още хора, които вярват, че техния глас може да промени нещо и се редят пред урните. Който и да е на власт ГЕРБ, ДПС, БСП политиката винаги е насочена в една посока, посока показана ни някъде отвън. Всяко пускане на глас в урната е престъпление срещу държавата, от което мишките, от които така или иначе не зависи нищо, ще вземат по 11 лева.

 35. кюфте

  @Nibiru69
  почти всичките ти изложени точки са чисто популистки простотии. Да направим това, да направим онова, а пари от къде? Дори и всичката корупция и крадене в политиката да изчезне, няма от къде да се вземат тези пари за подпомагане на този и онзи, за по-високи заплати и за каквито и да е субсидии и инжекции.

  Неграмотен народ, нищо не произвежда, нищо не дава, а само иска. Онзи клип дето се върти из нета с онази другарка, която пита кой ще ни даде пари сега е перфектното олицетворение на тъпия ни манталитет, заради който ще си останем за винаги на това дередже.

  А последната точа, 0.7% от населението да свиква референдум, даже няма нужда от коментар.

 36. ウォーロック

  Изборите са нужни, за да поддържат илюзията за демокрация :D. Винаги, ще има такива дето ще се вържат :D.

 37. Ivan Tcholakov

  Какво да ви кажа, нека да е по-голямата картина. Край на Модерната епоха и навлизане в Ново Средновековие. Рационализмът вече не е на почит, ще гледаме и слушаме митове, легенди, врачки, певачки и сценаристи. Не само България е поразена от тези неща.

 38. Kebapa

  Всеки си има право да гласува на въпросте както прецени за добре не виждам дори да стане много зле положението от какво трябва да ни е страх за да намерим най-доброто е нужно да грешим по пътя

 39. Ivan Tcholakov

  @Kebapa

  Властта на народа не е абсолютна. Например, властта на народа няма място в моето лично пространство. Втори пример: „Съгласен ли сте да овъргаляме Слави в катран и пера, защото нещо не ни е симпатичен?“ – за такова нещо народът не може да бъде питан. Ние сме и република, освен властта на народа има правила и институции.

  Моля, престанете с призива „дайте да пробваме“ за неща, които са известни от векове, стига простотии.

 40. Nibiru69

  @Кюфтак
  Както и предполага Никнейма, …. нулева.
  Предложи и реално точки и защити с аргументи.
  Колко милиарда заем в взеха от 2001 – 2016???
  Аз ще ти кажа откъде мога да дойдат Инвестиции:
  1. Спиране на цигански помощи – със сигурност 10+ милиона
  2. Орязване на администрацията и замяна с е-правителство на гишетата и леличките 100+ милиона
  3.Е-избори Със сигурност тука е спорно , но печатниците ще окапят и тука има профит
  4. Субисидията орязване – тука има 100+милиона за пренасочване
  Привличане на инвеститори или направо насочване на всички Фондове към собствено производство на продукти : дали са автомобилни части, електронни четци, собствени програми като например V-ray на Chaos Group.
  К’во да ти обяснявам, хайде предложи вместо да се напъваш , да не се изпуснеш?
  Оплю коментара, щото видиш ли е популистки???
  Кое е популистко,че ще развали рахата на БКП и ДС в момента ли??
  Сам по себе си рефередум с тези въпроси няма да развали статутквото, но е добро начало.
  В Швейцария се свикват референдуми с 1% горе долу 50 000 или 100 000 бяха.
  Те както знаеш или не , не са от най-бедните.
  Приоритет трябва да са Е-технологиите, науката, медицината , образованието, съдебна система.
  Стълбовете. Затова още има фондове , но потъват.
  За манталитета е ясно, ама явно освен да храчите , по-лесно е да се краде, капиш?

 41. Banish

  Това за феодалите е истина. Видял съм го с очите си. Известно време бачках в едно градче близо до Пловдив (да не конкретизирам) и местният феодал с обкръжението на няколко местни фамилии си бяха осигурили (и предполагам още си е така) местната власт. Те колят и бесят и ако не си част от тези фамилии или въобще не си местен жител или родословието на местните, въобще не си и помисляй, че имаш някакви права било и то „дадени“ от конституцията на България. Да не влизам в подробности, но вярвам схващате идеята.
  И мисля, че Трифонов и групата му от нереализирали се учили и недоучили философи определено обслужват нечии интереси, клатейки тъй или иначе крехкото ни равновесие. Даже е очевидно.
  Благодаря за вниманието.

 42. кюфте

  @Nibiru69
  защитаваш горните си популистки изказвания с още 5 такива.

  Тези приказки за циганите, съкращаване на държавната администрация и привличането на инвеститори са ми втръснали от всякъде вече. С какво да ги привлечеш тези инвеститори? С крадлива, мързелива и в много случаи некомпетентна работна ръка, или с безкрайните рушветите, които трябва да приготвят?

  Едно единствено нещо трябва да се оправи и това е съдебната система. Ако тя заработи както трябва всичко останало постепенно ще се намести на мястото си. Безнаказаността е в основата на този манталитет, за който писах по-горе. Заради нея поколения са израснали и възпитани като селски тарикати.

 43. Nibiru69

  @Кюфте
  Само не ми казвай,че си от онези с плаката Съдебна Реформа на онзи „протестър“ министър от Козяк на Сорос.
  Съдебна реформа с командировки в САЩ. Онази седмица пак се назначиха кума и кумата в СГС.
  Безнаказани са , щото се позволи от хората.Те са виновни.
  Обаче вместо назад, се гледа напред, който иска де.
  Моника Маковей ни го каза, ама я очерниха медиите на батко и братко. Не видях реакция от стадото, само блее, кучетата си лаят, кервана си върви.
  А не са толкова безнаказани като се опре до Страсбург ,Женева и другаде, да знаеш.

 44. stealth

  Референдумите са хубаво нещо.
  Проблемът е във въпросите. Аргументацията на питанията, обяснение какво точно трябва да се случи при едно евентуално ДА, как точно ще се наредят нещата в оптимален вариант, и какви нови проблеми ще възникнат трбява да се обсъдят доста сериозно и масово сред народа преди изобщо да започнат да се събират подписи.
  Простото гласуване с ДА не носи промяна. Дали ще избираме мажоритарно или не няма значение – ще изберем едни и същи хора. Хора, с които, най-вероятно, никога няма да имаме вземане-даване.

  Законодателният орган също е важен. Работата на другите два зависят от него. Докато депутатите отделят време и енергия единствено за да творят лайна, няма да имаме качествена изпълнителна и съдебна власт.

  Кефи ме как Stilgar хем вижда някои неща правилно, хем ги интерпретира по най-изкривеният начин 🙂 Пенсиите не са проблем за бюджета. Допълнителните суми, които се наливат там от бюджета всъщност са за осигуряване на държавните служители (чиновници, полиция, армия), които не плащат осигуровки, както хората в частния сектор. Това няма как да се промени, защото там се назначават партийците, щом се смени властта. Затова и няма да имаме ел.правителство и ел.гласуване скоро (или ако има, то ще е в много осакатен вариант). Трябва да има много щатни бройки на държавана работа за наши хора, управлявайки държавните пари в правилна посока. Но по тези въпроси няма да има референдум, защото няма кой да ги зададе…

 45. Stilgar

  Абе няма лош референдум, аз ще се подпиша за всякакви въпроси дето не противоречат на законите на физиката. Даже ако има въпрос дали да ме разстрелят бих се подписал сигурно (после директно бягам от страната докато не се гласува против). В крайна сметка дори и да мислим, че предложеното е лошо, защо сме против да ни питат за това? Ако сме против волята на народа щото подозираме, че народът е много прост, не е ли редно да направим нещо за да му отнемем правото да гласува или поне на простата част? Последно кое е народът трябва/може ли да взима решения или не трябва/може?

 46. stealth

  Народът е прост! Като цяло тълпата е стадо, което се води по различни инстинкти от отделните индивиди, които може да са, а може и да не са прости. Но сборът от всички, дава величина клоняща към минус безкрайност.
  Предложението (въпрос за референдум) може да е лошо за отделният индивид (теб или мен), може да е лошо за народа като съвкупност, може да е просто безсмислено упражнение хабящо време и енергия (и пари), които би било добре да се вложат някъде другаде. Против съм последният вариант. Още повече, че той не произтича от волята на народа за промяна по конкретен въпрос, а се възползва от тълпата за постигане на някакви лични цели.
  Това че народът е прост, не означава, че трябва да му налагаме ограничения, защото те обикновено не работят. Ако някой изнамери достатъчно добър филтър, вероятно ще получи няколко нобелови награди.
  Народът трябва да взема информирани решения. За съжаление това е невъзможно. Било поради липса на информация, било поради необходимостта да се погълне огромно количество информация, било поради мързел. Затова е безпредметно да питаш народът дали трябва да се строи АЕЦ Белене. Няма информация колко точно ще струва това, не всеки е запознат с атомната енергетика, а на повечето не им пука. В момента сме представителна демокрация, властта произтича от народа, но не той взема преките решения. И това е доста работещ вариант. Аз лично, не съм абсолютно съгласен, но моето виждане клони към утопиите, тъй че ще го пропусна 🙂

 47. Петко

  Ванка от където и да го погледнем както и да размишляваме сме прецакани…

  Само празни обещания от народните ни представители… трябваше да има реформа в задравеопазването и съдебната система, но се случиха… Това показва че и сега при 240 депутати, задкулисно някой друг дърпа конците…
  В Сирия преди войната здравеопазването им е било безплатно имали са и нулев външен дълг, а в момента външният ни дълг се увеличи още повече, защото се изтеглиха кредити…
  В България има достатъчно природни ресурси здравеопазванто ни да бъде безплатно и да нямаме външен дълг. Едно от местата където би ни решило доста проблеми е находището на злато в Челопеч (не е единственото има и на други места) Всеки може да загледа това село Челопеч с гоогле мапс на какво прилича и каква лоша инфраструктура има.Само си представете какъв парадокс в земята под него има злато за милиарди долари и спокйно могат да трансформират това село в модерен курортен град с небостъргачи, спа центрове и туристически поток от цял свят като при градове от типа на Дубай, Абу даби и др.
  http://trakiaworld.com/c/Bulgaria/ChELOPECh-NAY-GOLYaMATA-KRAZhBA-V-ISTORIYaTA-NI-

 48. Петко

  @licho
  С някой неща мога да се съглася който си описал, но не си прав че са виновни само руснаците…

  Над девойката България трима момака са и хвърлили око и яко и пускат ръце къде може да са барне. Момаците са хамерикани, туркумани и русани. На практика нищо не можем да направим срещу никой не можем да се опълчим защото нямаме армия, нямаме и техника.Едно от последните изказвания на Ердоган е че мюсулманите в Бг били силно репресирани… Тоя яко ни е хвърлил око…

 49. Петко

  Като цяло общите неща който обединяват повечето хора който са коментирали са реформа в съдебната система и здравеопазването ще добавя и нещо от мен правилното отдаване на концесия за използване на природните ни богатства. Надаявам се да прочетете какъв процент печелим от златното находище в Челопеч. По времето на Шундева този процент е бил намален на 0.75%. Имаме и газови находиша в Черно море и в района на делтата на река Дунав, от който можем да печелим по 70% за БГ и 30% за фирмите който ще ги разработват. Тези проценти идват от идеята как Гогл и Апл прецакват девелъпърите като взимат солиден процент от продажбата на аппове, щом западните компании ни прецакват така защо за природните богатства да не можем ние да ги прецакваме?! 70 на 30.

 50. licho

  @петко.
  Всъщност това за циганите, пенсионерите и руснаците беше ирония и са изказванията на тримата коментирали преди мен. Стилгар например държи палмата с пенсионерите и руснаците а пък някой преди него писа за циганите. Моето мнение е че България загива защото българите са безродници, предатели, и всичко което са постигнали предните поколения е разебано продадено и просрано. Аргументите ми са следните:
  Безродници защото за толкова години не се намери дори един управник дето да не гони собствения си интерес и кражби и да бъде подкрепен от хората .Безродници защото за толкова години не се намери един да излезе и да застреля някои от крадците дето грабиха и грабят – една пушка не пукна едно топче не гръмна. Предатели защото се изплюха в лицата на всички приятели които имаха и само които не е платил на него не са се одупили. В резултат на всичко това в България има феодално управление не а управия в което правото е на страната на по-силния нема зачитане на интереси и компромиси а има групировки управници и нищожества които само грабят както дойде. България може да се сравнява само със средно развитите африкански държави но за съжаление няма техният демографски потенциал. И така се прецаква всичко, народа тъпее, вярва на всякакви глупави пропаганди и гледа да се измете докато може.
  Това няма смисъл нито да го пиша обаче, нито да го дискутирам с когото и да е, щото е чистата истина и се състои от атомарни факти и трябва да си сляп за да не си го видял и разбрал.

 51. Цеци

  Ванка, уважавам те много, но изглежда, че не я разбираш политиката, по скоро си се подвел и гледаш през изкривена призма…

  Няма популизъм!
  Да, прав си, но това, че властта се управлява от народа „съобразно членовете на конституцията“ не поставя конституцията над народа. По твоята логика е трябвало да не пада комунизма, защото по тогавашната конституцията не е имало право на свикване на Велико народно събрание. От къде е дошло то и как е било легитимно, след като е било против конституцията? Първо… и второ… референдума на народа (той не е на Слави – само е предложен от него, но – подкрепен от народа) не е в противовес с конституцията, защото референдума на народа е съобразен дори със сегашната престъпна конституция и нито един от въпросите не е от компетенцията на Велико народно събрание… От компетенция на Велико народно събрание е: промяна на територия, смяна на държавно устройство и ратификация на международни договори. Държа да отбележа, че намаляването на броя на депутатите от 240 на 120 не е промяна в държавното устройство, защото то не включва това – държавното устройство е разделението на властите, а това е просто бройка, а аз дори съм на мнение, че конституцията трябва да се промени, защото Великото народно събрание е също толкова вредно колкото и обикновеното Народно събрание – със стари курви нов бардак не става и е безполезно. Разликата е в броя на депутатите – 400 за Велико и 240 за обикновено народно народно събрание. Идеята за мажоритарна система е много логична и ясна: Купуването на гласове ще стане по-трудно, защото при сегашната партийна система с 3 000 гласа си вътре, а при мажоритарна система ще трябват 15 000 гласа, за да си вътре. Ще могат да се избират конкретни личности, а не подредени листи, както и политиците няма да се крият за партии, а ще застават с името си, плюс това когато трябва да се премахне някой е доста по-трудно да свалиш 100 човека, отколкото да свалиш 5 човека, защото аз съм далеч от мисълта, че всички хора в една партия са балъци (изключвам „Атака“ и „ДПС“), а и виждаш, че партиите не гласуват единно, както се изказа… а така ще се вижда кой точно какво е гласувал и хората няма да бъдат лъгани, а така не знаеш твоя човек какво гласува и какво не гласува… Купуването на гласове ще стане по трудно, защото ако един депутат влезе по листа, Например: БСП. Олигарсите и местните феодали имат изгода точно от това – пионките им да им вършат мръсната работа, скрити зад партийно съкращение. Идеята на Слави е да накара свестни хора да се занимават с политика, защото замисли се, че на Слави му е през к*ра от финансова гледна точка дали ще е така или иначе – той парите си ги прави и на всеки, който се осмели да застане срещу престъпната политическа класа, ще му бъдат измислени такива неща. Да, точките са измислени от Слави и екипа му, но все някой трябва да ги предложи. Аз ще гласувам със „За!“ на всички точки, защото те са единствения начин да има шанс кадърни хора да влязат в политиката, не е казано, че ще стане – но поне така се дава шанс да стане!!! 🙂

 52. Цеци (edit)

  */ При редакцията имаше един повтарящ се ред, това е обновения коментар. Разбирай него!“ /*

  Ванка, уважавам те много, но изглежда, че не я разбираш политиката, по скоро си се подвел и гледаш през изкривена призма…

  Няма популизъм!
  Да, прав си, но това, че властта се управлява от народа „съобразно членовете на конституцията“ не поставя конституцията над народа. По твоята логика е трябвало да не пада комунизма, защото по тогавашната конституцията не е имало право на свикване на Велико народно събрание. От къде е дошло то и как е било легитимно, след като е било против конституцията? Първо… и второ… референдума на народа (той не е на Слави – само е предложен от него, но – подкрепен от народа) не е в противовес с конституцията, защото референдума на народа е съобразен дори със сегашната престъпна конституция и нито един от въпросите не е от компетенцията на Велико народно събрание… От компетенция на Велико народно събрание е: промяна на територия, смяна на държавно устройство и ратификация на международни договори. Държа да отбележа, че намаляването на броя на депутатите от 240 на 120 не е промяна в държавното устройство, защото то не включва това – държавното устройство е разделението на властите, а това е просто бройка, а аз дори съм на мнение, че конституцията трябва да се промени, защото Великото народно събрание е също толкова вредно колкото и обикновеното Народно събрание – със стари курви нов бардак не става и е безполезно. Разликата е в броя на депутатите – 400 за Велико и 240 за обикновено народно народно събрание. Идеята за мажоритарна система е много логична и ясна: Купуването на гласове ще стане по-трудно, защото при сегашната партийна система с 3 000 гласа си вътре, а при мажоритарна система ще трябват 15 000 гласа, за да си вътре. Ще могат да се избират конкретни личности, а не подредени листи, както и политиците няма да се крият за партии, а ще застават с името си, плюс това когато трябва да се премахне някой е доста по-трудно да свалиш 100 човека, отколкото да свалиш 5 човека, защото аз съм далеч от мисълта, че всички хора в една партия са балъци (изключвам „Атака“ и „ДПС“), а и виждаш, че партиите не гласуват единно, както се изказа… а така ще се вижда кой точно какво е гласувал и хората няма да бъдат лъгани, а така не знаеш твоя човек какво гласува и какво не гласува… Олигарсите и местните феодали имат изгода точно от това – пионките им да им вършат мръсната работа, скрити зад партийно съкращение. Идеята на Слави е да накара свестни хора да се занимават с политика, защото замисли се, че на Слави му е през к*ра от финансова гледна точка дали ще е така или иначе – той парите си ги прави и на всеки, който се осмели да застане срещу престъпната политическа класа, ще му бъдат измислени такива неща. Да, точките са измислени от Слави и екипа му, но все някой трябва да ги предложи. Аз ще гласувам със „За!“ на всички точки, защото те са единствения начин да има шанс кадърни хора да влязат в политиката, не е казано, че ще стане – но поне така се дава шанс да стане!!! 🙂

 53. stealth

  „Аз ще гласувам със „За!“ на всички точки, защото те са единствения начин да има шанс кадърни хора да влязат в политиката…“

  Няма никакъв шанс кадърни хора да влязат в политиката. Не, че ги няма, но просто винаги ще са малцинство, от което нищо не зависи. Те и сега си съществуват неизвестни никому и вършат някаква работа…
  Да приемем, че се смени начинът за гласуване и започнем да избираме мажоритарно. Къде са хората, за които ще гласуваме? Не е проблем начинът за събиране на депутати, проблем е, че липсват личности в България. Скоро ще има президентсти избори, те са по начало личностно ориентирани – трябва да намерим човек, обединяващ възможно най-голяма част от народа. Колко президента имаме, които не са издигнати от политическа партия? Предишният? Настоящият? Бъдещият? Реално дори нямаме кандидати все още („Здравейте, българи!“ – както ме поправи един познат оня ден, но него не го броим)! Ще продължим да си избираме, това което партиите предлагат… или Слави…

 54. Петко Пенев

  Направих си труда да изчета всичи коментари. Изводът ми е, че проблемът на България не е в циганите, комунистите, руснаците или американците. Проблемът е в „интелигентните“ и „образованите“ (нищо, че голяма част от образовните, в случая IT-та, са пропуснали часовете по български език). Ти му даваш доводи защо предложен въпрос от народа (пардон, от говорителя на народа Слави) е тотално неудачен, то те гледа, рупа и вика, да де, ама сега хората крадат и затова трябва да бъде на моето. Нищо, че човечеството вече е минало през неговото и резултат е нямало. Та доводи в полза на въпросите на Слави (не на народа) не видях. Само мнения тип „млад атакист с голяма заплата на програмист“. Само с кодене не става момчета, трябва и история да се чете и анализи да могат да се правят. Иначе си оставате същите нещастници като комуниста Слави, според когото: „Ако народът каже да ходим със зелени гащи, ще ходим с зелени гащи!“. А честита ви нова Октомврийска революция. Моля Аврора да гръмне с оръдията!

  ПП: И моля ви се, научете най-после как се употребява буквата „Й“. Язък ви за големите заплати!

 55. gatakka Автор

  @Цеци Аз лично не съм съгласен с теб. Не мога да тълкувам конституцията, тезата не е моя, а на сериозни юристи. Ако бройката е по-малко как ще влезнат повече „млади, умни…“ хора?
  Просто няма да има място за тях.
  Отделно аз съм много, ама много резервиран към комбинацията млад и амбициозен. Аз лично съм правил тези грешки, мисля си, че морето ми е до колене и после търсиш спасителна жилетка. А политиката, особено международната, не е за неопитни, поне така мисля. Някак си не мога да си представя бат Сали на среща на високо ниво.

  @Петко Пенев в моя случай грешките в правописа са следствие на нещо друго, а не на некадърност, липса на желание или мързел. Всеки си има бъгове, това е един от моите. Срам ме е, и почти няма пост в който да не се коментира, но това мога да направя!

 56. Батак

  Ха-ха… То грешките на Славчо също са „са следствие на нещо друго, а не на некадърност, липса на желание или мързел“.

 57. ウォーロック

  @gatakka, за какво па да те е срам… премествай го в другия крачол и толкоз 🙂

 58. gatakka Автор

  Кои юристи ли? Ами да кажем консултантите на Президента, юристите на ГЕРБ … И Георги Марков, бивш конституционен съдия. Мисля, че господина има компетентността да прецени.
  Предполагам има и други, но това ми изкача по спомен.

 59. Nibiru69

  @Gattaka
  От комунисти от ГЕРБ ли очакваш да изкарат Юристи???
  http://www.zadkulisite.com/post-594
  Ето ги БКП = ГЕРБ,ДСБ.

  КС може да определи въпросите за ВНС и да де преопръка , не може и не бива да ги спира.
  700 000 + хора, добри , лоши, прости ,умни вече са подписали.
  И после 12 човека да има кажат НЕ.

  Еми това ако е ОК, значи Терминал 2 е по-близо за всички ни.
  Нека 6 милиона да си кажат ДА или НЕ.

 60. Мишо

  Я,
  Stilgar e започнал да ползва Firefox какво да обърнем :Д най-ревностният почитател на IE беше, но явно времената се променят 😉

 61. stealth

  По въпроса с въпросите. Онзи ден слушах (за съжаление не цялото) интервю по радиото с някакъв швейцарец и техните референдуми. Там хората не гласуват за фиктивни въпроси, а за готови закони.
  Примерно ел.гласуването – аз принципно го подкрепям, но при референдума тук нямах идея как ще бъде приложено на практика. Реално гласувайки ЗА, мога да подкрепя някакво напълно малоумно изпълнение написано от идиоти, които трябва набързо да скалъпят полуработещо решение само и само да се вместят в сроковете.
  Същото е и с идващите референдуми. Искат да гласуваме по въпроси, които не знаем как ще бъдат реализирани и до какви резултати реално ще доведат. Личното ми мнение е, че референдумите в България са счупени още при замисъла си. Този рев в момента дали трябва да има филтър за въпросите е безсмислен. Така или иначе дори и въпрос за смяна на цвета на Слънцето да бъде допуснат след като 2 милиона човека са се подписали за смяна на системата, то най-вероятно ще се гласува в последствие на гражданите държавата да купи розови очила и това ще струва поне 1000 лева на всеки плащаш си данъците.

 62. Батак (Долу ДИПЛОМИТЕ)

  Решението е мноо просто – Хахов да направи и „Парламентарен университет“ – без дипломи и без гнусни математики. Само така ще се оправи държавата.

 63. agogo

  Има интересно филмче в „Колибка“ по темата, казва се „Да манипулираш демокрацията“ – точно за IT-та и електронното гласуване!

  Тъй като беше споменато „римско време“. Една от основните причини за разпада на Римската империя са много повече вътрешните борби за власт(когато всеки е претендирал да бъде император), отколкото въшните фактори(преселението на народите).

  Смятам, че колкото повече се раздробява една власт, толкова по-слаба е Държавата! Следвайки тази логика се стига до извода, че монархията(също спомената по-горе) или едноличната власт е най-добра за всяка страна.

  Помислете, преди да го отхвърлите! Ще си позволи ли монархът да има недоволни „селяни“ ? Пример Френската революция.

  Наскоро попаднах на една мисъл, съжалявам не се сещам от кого:
  „Никога няма да имаме достатъчно от това, от което нямаме нужда наистина!“

 64. кюфте

  Мисля, че със събитията от последните дни се показа, защо на простия селянин (неграмотен, а не тъп) не трябва да му се дава възможността да решава съдбата на една държава и поколенията след себе си.

  Както на нас дъртите комуняги ни го набутват от години, така и на младото население в UK им го набутаха.

 65. licho

  @кюфте>
  Да не се окаже че те са си направили сметката а пък ние ще плачем.
  И на младото поколение ще му е зле, че няма да се конкурира с емигрантите или какво.
  В сегашната обстановка това че Англия напуска не е свързано само с минуси. След четири месеца ще си говорим. Ако пък тръгнат да го правят ЕС обща държава с единна имиграционна политика и ала бала каквито гласове се чуват тогава не на тях а на нас жална ни. И младите в България са прокопсали от това че сме в ЕС или как. Щото търчат да живеят и работят в Англия…

 66. stealth

  licho, това с имигрантите не мисля, че изобщо е релевантно в случая. UK и сега е пълно с индийци и пакита, които нямат нищо общо с ЕС, още по-малко с политиката му. А младите в България, имат избор къде да работят и живеят. И това в никакъв случай не е лошо. Все пак живеем в държава, в която или си на държавна хранилка, или работиш нещо IT за чужди компании.

  Така или иначе едва ли ще има някакъв сериозен разрив между UK и ЕС. Дори и да излязат, ще се сключат един куп споразумения и всичко ще е почти като по старо му. С единствената разлика, че UK вече няма да имат право на глас.

  Интересното е, че това е точно по темата за популизма. Как една заигравка с цел изнудване на ЕС (много подобно на шотландците с UK), се превърна в доста лошо политическо сътресение (а и икономическо в последствие). Надявам се всички да са си извлекли поуки, както UK и ЕС, така и българските политици.

 67. licho

  Не знам защо си мислите че ЕС е вечен. И проблемите не се решават с бягство. По скоро бягството е предизвикано от нерешени такива.
  Досега за ЕС освен че подпомага обезлюдяването на България и ни набутва в глупави търговски войни нищо друго не мога да кажа. Натам предполагам че ще има още какво да се каже но боя се че няма да е добро.

 68. stealth

  Разбира се, че проблеми има. И не се решават с бягство (което си е провал от всякъде). Както вече казах, надявам се всички да си извадят съответните поуки.
  ЕС няма нищо общо с обезлюдяването на България. Това си е политика (или по-точно липсата на такава) на България (далеч преди ЕС). Във всеки един аспект. Но нека не изпадаме в конспиративни теории, че това е целенасочено. Липсата на политика и визия за повече от година напред е далеч по-лесният вариант за хората в управлението. Много по-изгодно е да не правиш нищо, докато управляваш държавни средства по „правилен“ начин.

 69. licho

  Напротив ЕС има много общо. И преди България е била член на икономически съюзи но като резултат не са избягали милион и половина в държавите членки. И няма нужда да се гледа България само. Виж Италия, Испания , Португалия и тн. България е жертвала много от своя икономически суверенитет в полза на общностната политика. И какво. Една голяма нула. В СИВ имаше много повече самостоятелност и изгода. И вие тука всички забравяте че ЕС е икономически съюз и че свободата на придвижване не е основното в него. Ние сме в положението на едно Косово дето най голямото перо в бюджета е превода на пари от гастарбайтерите и наркотъргоците в ЕС.

 70. кюфте

  @licho
  Тезата за изземането на работните места от чужденци е характерна за националистите, които в 90% представляват неграмотни хорица с основно образование, а останалите 10% са тези, които се възползват от останалите 90 процента за собствени облаги. Демек Führer-и. Надявам се да не си от никои от тях.

  Единственият сектор, в който евентуално ще се освободят места е копането и сеене и бране на подове и зеленчуци. Но англичаните са прекалено изтънчени за този вид дейност, и за това не приемат такъв вид работа. На пазара за високо квалифициран труд те са били и са, ако не по-привилегировани/предпочитани от чужденците, то поне на едно ниво с тях. Та ако вземе една фирма бизнес анализатор от Полша, то това се дължи на простия факт, че няма англичанин с нужната квалификация, а не че поляка взема по-малко пари.

  Това важи не само за Англия, а за всяка държава в Европа.

  Единствено ще се отърват от нашите цигани, джебчии, крадци и цоцащи социални помощи безхаберници.

 71. stealth

  Еххх, licho…
  „И преди България е била член на икономически съюзи но като резултат не са избягали милион и половина в държавите членки.“
  Трудно се бяга, когато за да се приближиш на 50км. от границата ти трябва открит лист. А граничарите не питат за паспорт, а стрелят. Не знам защо въобще…

  „България е жертвала много от своя икономически суверенитет в полза на общностната политика.“
  Може ли няколко примера, защото аз не се сещам. Освен спрените 4 атомни реактора.

  А в СИВ беше яко. В нашият град имаше предприятие, което 20 години правеше един и същ модел хлеборезки за необятният пазар на СИВ. Сигурно можеше поне още 50 години да ги прави, ако още бяхме там… Плановата икономика е добра, ако не смяташ да се развиваш. Но май се отдалечихме от темата 🙂

 72. licho

  @кюфте
  Твоята теза че емигрантите са само берачи на ягоди не струва. Брането на ягоди е всъщност сезонно занимание и няма отношение към емиграцията. Аз не бера ягоди в Германия и моите познати също не берат. Аз не познавам берачи на ягоди всъщност. Политиката на насочени ими и и еми процеси е стара но тя няма за цел благоденствието на страни и народи а само на отделни класи. Тоест на капитала му е през нещо си какви са последствията за България която губи повече от 70 процента от образованото си младо население без война и за инженерите в Германия които са подложени на дъмпинг от румънските или пък фирмите им изнасят производството директно в Индия.

 73. кюфте

  @licho
  Явно не си ми прочел коментара както трябва. Аз не съм казал, че емигрантите са само берачи на ягоди. Даже напротив. Емигрантите са тези, които знаят език и имат образование, или отиват да учат в чужбина и не се връщат. Тези емигранти ги имаше преди 20 години, преди да сме били в ЕС. Ще ги има в Англия и след като тя излезе от ЕС. Ще ги има в Германия дори от утре да кажат, че България не е в Европа, а в Африка.

  И в Германия сред инженерите дъмпинг от румънци няма. Заплатите на румънците и германците са едни и същи. Разлика има в заплатите между Румъния и Германия.

 74. licho

  @ Stealth
  Коментара ти не е по същество. И по социализма имаше бягства макар че стреляха. Но мащабите не бяха същите и не ми казвай ако обичаш че това е била икономическа емиграция, защото ще станеш смешен. Аз ти пиша за общностна политика ти ми пишеш за реакторите които не бяха спрени заради общностната политика а в услуга на чужди интереси.Тоест мн добре личи чий суверенитет беше нарушен. Самият факт че ги споменаваш говори за това че има нещо гнило в тая история. България е пожертвала своя икономически суверенитет защото стопанските решения се подчиняват и не могат да бъдат в разрез с общностната политика. И трябва да те уведомя че тя не е правена от и за България.
  Относно социализъм и планова икономика не съм писал дали е добра или не. Аз само писах че не всеки международен икономически съюз трябва да ти отнема суверенитета.
  @ Кюфте

  Уважаеми (мо) Кюфте 🙂

  Ти пишеш че не съм прочел, разбрал и тн.
  Ето какво си написал:

  „Единственият сектор, в който евентуално ще се освободят места е копането и сеене и бране на подове и зеленчуци.“

  Тоест ти изхождаш от това че емигрантите като си тръгнат ще се освободи работа на полето – бране на ягоди 🙂

  Да приемем че не съм разбрал.
  После пишеш че тези емигранти ги имало и преди да влезем в ЕС.
  Сериозно ли твърдиш такова нещо. Например в Германия преди 2008/2009 като български гражданин нямаше право да работиш. Като студент трябваше да си тръгнеш след като завършиш. Просто никой не ти дава виза и чао. На българските граждани им трябваше ВИЗА за да влезнат в страната а какво остава да работят и да живеят. Така че този довод не е сериозен. Това за Африка въобще няма смисъл да го коментирам.
  После ти пишеш :
  „И в Германия сред инженерите дъмпинг от румънци няма. Заплатите на румънците и германците са едни и същи. Разлика има в заплатите между Румъния и Германия.“

  Ами ето ти един пример за дъмпинга който го няма. Работил съм в Datacenter на световноизвестна фирма. В моя отдел само аз бях чужденец, назначен чрез външна фирма, бях на нивото да кажем на колегите и получавах най-малко. Това казваш не е дъмпинг.
  Имаше отдел на сървър админи и след едно преустройство миграция и ала бала те не можеха да смогват. Просто работа имаше прекалено много. И какво направи фирмата. Назначи германци и им плащаше по 5000 евро със застраховките? Да ама не. Фирмата командирова румънци плащаше им по хиляда евро и поемаше храна и подслон. Такааа. И сега това също не е дъмпинг казваш. Румънците да ти кажа бяха мн доволни. Ама германците не.

 75. stealth

  Eто подробен план как ще се действа при гласуване на ИЗХОД на британският референдум:
  http://thebrexitplan.com/
  Такова нещо е добре да има за българските рефердуми, за да са наясно хората преди да гласуват.

Вашият коментар