Как е подреден IT сектора в България

Забелязвам, че често хората, най-вече начинаещите, не са напълно наясно, че в България има 3 основни типа фирми в IT и ще се опитам да дам малко яснота. В никакъв случай тази статия не претендира за пълнота, идеята и е да опиша сбито основните сектори и техните основни разлики. Това не са абсолютни граници, някои фирми и проекти често не могат да се определят категорично в някой от секторите.

StartUp

Всеки е чувал този термин, ако сте поне малко на ти с компютрите малко вероятно е да нямате поне един познат, който да се е занимавал с някакъв StartUp. Но какво точно представлява това? Най-общо казано StartUp е новосъздаден продукт (независимо дали говорим за услуга или физически продукт) който получава финансиране от някой инвеститор в замяна на процент от компанията. StarUp фирмите често пробват новаторски и интересни идеи, които понякога успяват, понякога не. Самият бизнес модел е много комплексен и аз не смятам, че имам необходимите познания да го разисквам в детайли, но това не е целта на тази статия. Най-важното което трябва да разберат хората е, че инвеститори подпомагат новаторски идеи, при това не една и две. Голяма част от тези идеи няма да успеят, но инвеститорите са наясно с това. На тях е необходимо само малък процент наистина да успеят. Никой няма да се сърди, че 10 идеи са пропаднали, но 11-та се е оказала SnapChat. Това правят инвеститорите, хвърлят мрежата и виждат какво ще се улови в нея. Само че мрежата е много добре премислена, пресметната и анализирана.

Какви качества са необходими за да работите в StartUp

Основната идея на StartUp е максимално бързо да се извади продукт на пазара. Не е задължително той да бъде напълно завършен или перфектен. Най-важното е времето – всичко трябва да стане бързо. По тази причина основния тип програмисти които се търсят са средно и напреднало ниво. Може би най-характерното за този тип компании е тяхната нагласа и желание да „променят света“, да извадят следващия продукт който ще се използва от всички, или ще реши някой сериозен проблем. По тази причина се търсят хора, които вярват в тази идея, мотивирани са това да се случи, и са склонни да отделят повече от своето време и енергия, отколкото принципно се изисква.

Какви са заплатите в StartUp

Няма как да обобщя заплатите в толкова разнороден сектор, също така много зависи в кой етап от развитието си е проекта, но често се предлагат по-ниски заплати в замяна на процент от фирмата. А понякога заплатите са по-ниски само срещу обещание за бъдеща по-голяма заплата при „гарантирания“ успех на продукта. Може да мислите за това сякаш служителя влага собственото си време и умения в продукта, а не средства, както инвеститора. Ако продукта стане успешен тогава заплатите ще зависят от конкретната политика на фирмата.

Предимства

 • Често се започва от самото начало, без наследен код и технологии
 • Решенията се взимат от екипа
 • Често се експериментира и се използват най-новите технологии, които дори не са се доказали. Всичко е на гребена на вълната
 • Силно мотивирани хора
 • Реална възможност за сериозни приходи, ако продуктът успее

Недостатъци

 • Всичко се променя в движение
 • Динамиката и натоварването са доста големи, което за някои хора може да не е комфортно
 • Рискът за провал не е малък. Не кода и техническата реализация са основната причина за „провал“ на StartUp

Продуктово-ориентирани фирми

Много фирми имат екипи, които разработват един или няколко продукта, които обслужват самите фирми. Типичен пример е компания, която разработва счетоводен и ТРЗ софтуер. Това е продуктът, всички работят по него, компанията го продава. Разбира се, има много вариации, може да се разработва продукт който обслужва нуждите на други фирми. Обикновено всички решения за развитието на този продукт се взимат от фирмата която го разработва. Това позволява по-детайлно планиране и управление на процеси и ресурси.

Какви качества са необходими за да работите в продуктово-ориентираните фирми

Тук няма ясни тенденции, има всякакви примери. Поради недостиг на персонал много фирми имат стажове, обучителни програми или цели академии. Не е рядкост в тези компании да започват хора с малко знания и практика като се залага на потенциала на кандидата. Точно за това са тези стажове и обучения, за да се преценят кандидатите в които ще бъде инвестирано. В момента продуктово-ориентираните фирми са предпочитани от повечето старши програмисти заради множеството предимства и по-балансираната работна среда и условия на труд.

Какви са заплатите в продуктово-ориентираните фирми

Това е сектора с най-високи заплати. Отново правя уточнението, че това е обобщено. Винаги има изключения. Причината е, че самите фирми са заинтересовани да задържат служителите си, които са запознати със спецификата, някои от тях са станали тесни специалисти. Никой не иска да сменя части на добре работеща машина. Някой компании имат точно обратния подход, те са организирали процеса си така, че ако има голямо текучество на персонал, това да не повлияе на приходите, но по мои наблюдения тези фирми не са толкова много. В тези фирми заплатите са по-ниски.

Предимства

 • Добро заплащане
 • Инвестиции в професионалното развитие. Платени курсове, платени билети за конференции и подобни
 • В повечето случаи добре подреден работен процес
 • Ясни отговорности, задължения и задачи
 • Ясна визия какво трябва да се случи
 • Дългосрочни отношения
 • Специализиране и развиване на сериозни умения в точно определени технологии. За някой това може да е недостатък, но аз го намирам за предимство.

Недостатъци

 • Много рутинна работа и еднообразие. За някой това може да е желано.
 • Свръх тясната специализация закърнява други умения. По тази причина някои компании периодично сменят задачите на служителите си за да може да се развиват  и в други технологии
 • Често се работи с наследен код и технологии, чиято подмяна е трудна, ако въобще е възможно.

Аутсорс и дигитални агенции

Това е най-големият сектор в България, който буквално се къса по шевовете. Най-голямото търсене на специалисти е точно тук. Ако не сте запознати с термина, аутсорсинг, най-грубо може да се опише като наемане на група от специалисти за решаването на точно определена задача. Не е необходимо да бъде цялостен проект, може да бъде една малка част от по-голям проект. Някои компании предлагат цялостен пакет услуги, от дизайн, разработка, поддръжка, SEO … Най-голямата особеност на този сектор е, че клиентите често не са технически лица. За пример, местна пицария иска страница и мобилно приложение. Те са добри в пиците, не в IT, за това се свързват с някоя дигитална агенция, която изгражда всичко необходимо. Друг пример е голяма компания разделя свой проект на по-малки части и ги разпределя на няколко екипа по света, като всеки екип прави само малка част. Това се прави за намаляване на риска, намаляване на разходите и отпадането от поддържането на голям IT отдел.

Какви качества са необходими за да работите в аутсорс и дигитални агенции

България е предпочитана локация за по-бързо реализуеми проекти. Разбира се има и изключения, но повечето поръчки са за малки локални проекти и временни нужди на маркетинга. Поради тази причина, заедно с факта че липсват над 33 000 специалиста, в аутсорс сектора повечето хора са начинаещи или напреднали. Никой няма да откаже на старши програмист или старши дизайнер, но  тенденцията е старшите да се махат от аутсорса започвайки свой бизнес (startup или freelance) или минавайки в продуктово-базирани фирми. Това е най-лесният сектор в който начинаещ програмист може да влезе в „играта“ и да започне да трупа реални умения и практика. Искам да спомена за една малка група фирми в България, които са аутсорс, но са се специализирали в дългосрочни, сложни и мащабни проекти. При тях обикновено се взимат старши специалисти и управлението им се доближава до това на продуктово-базираните фирми.

Предимства

 • Лесно се започва работа в тези компании.
 • Обикновено се работи с модерни и актуални технологии. Може да ги видите как работят на практика.
 • Има голямо разнообразие, понеже екипите и проектите се сменят често. За някой това може да е недостатък.
 • Често е необходимо да имате множество умения в различни технологии и можете да прилагате и развивате тези умения.
 • Отговорността на служителя е ниска. За някой това може би е недостатък.

Недостатъци

 • Ниско заплащане с ограничена възможност за растеж. Заплата на служителя е пряко свързана с цената на която е нает. Разбира се, има и изключения, ако фирмата е договорила по-високи цени на час.
 • Клиентите често не са технически лица. Комуникацията с тях е проблематична и често заданията са неясни или технически невъзможни. Добре организираните компании имат PM и AM които седят между клиента и програмиста, но често има фрустрация.
 • Работи се с голяма динамика. Клиентът е платил за точно определени часове, които са договорени преди началото на проекта. Предоговарянето на цената и крайните срокове е  труден процес.
 • Текучеството на хора е голямо.
 • Ограничено кариерно развитие. Тук също има изключения.
 • Понякога има проект чието задание е да се оправят „белите“ от предишна аутсорс фирма. Пренаписването не е опция. Клиентът вече е инвестирал сериозна сума и е трудно да му се обясни защо трябва да дава същите пари за същото нещо отново.

Няма да разглеждам другите два „сектора“ – R&D и freelance, понеже R&D в България е наистина малко, а freelance е толкова индивидуално, че ще е глупаво да се опитам да слагам някакви граници. Но все пак ще спомена с няколко думи, че при freelance всичко зависи от вашите умения да намерите добрия клиент. Има freelance които взимат по $50 – $100 на час, но има и такива които работят за $5 на час. Всичко зависи от вашите умения, контакти и имидж. Най-специфичното при freelance е, че вие сте човека армия, вие сте мениджър на себе си, вие сте PM, вие сте AM, вие сте изпълнителя. Мит е, че при freelance нямате шефове и разполагате с времето си напълно. Най-трудното нещо е да намерите правилните клиенти и да изградите подходящото доверие, за да може да започнете да взимате високото заплащане. Но ако успеете може да вадите изключително високи доходи, високи не за България, а високи за която и да е точка на света. Не е рядка практиката няколко приятеля с различни умения да работят заедно като freelance по общи проекти, и така да започнете свой бизнес. Един full-stack разработчик, един дизайнер и можете да започвате.

Заключение

Опитах се максимално сбито да посоча предимствата и недостатъците на сектора, но сами виждате, че някой от нещата могат да бъдат определени като добри или лоши в зависимост от вашата нагласа. Със сигурност има пропуснати детайли, и ще се радвам да ги споделите в коментарите. Няма знатни правила, няма ясни граници. Всичко се свежда до конкретна фирма. Ако нито едно от горните не ви допада, винаги има опцията да опитате да направите нещо свое. StartUp не е единствената опция за започване на собствен бизнес.

 

 

 

65 thoughts on “Как е подреден IT сектора в България

 1. Анонимен

  Ванка, преди мислех, че само се правиш на психично болен, но вече на 384% съм убеден, е ти перманентно си психично болен мозък.

  Пропуснатите детайли са, че ти СЕРИОЗНО вредиш на IT индустрията!!!

  Пропуснатия детайл е, че аз съм Анонимен, защото ако колегите някъде те набият, те на 384% гаранция ще те набият, да не кажеш, че не съм те предупредил и че не съм се опитал да ти попреча да правиш Мега Глупости!.

  И едно въпросче – ти същият ли си оня Иван Ванков, за който Вергиния Къшева разправя наляво и на дясно колко супер НЛП идиот си?!?

 2. gatakka Автор

  Анонимен, как точно вредя? А госпожата за която говориш не ми е известна,освен, че имаме общи познати във FB. Не се занимавам с NLP. За NLP зная само какво значи абревиатурата.
  И защо колегите да ме бият, набий ме ти.
  Още от първия коментар се почна.

 3. Iv

  @gataka, в коя категория попадат фирми като google или подобни по-малки, които
  имат уебсайт(ове), от които печелят.Има и такива фирми с БГ.

  Другото питане е, според теб как стоят нещата за момента и как ще са за вбъдеще относно
  разработката на изкуствен интелект(в всичките му аспекти) и интернет на нещата? За България а и по света.

 4. gatakka Автор

  @Iv google категорично попадат в продуктово-базираните и R&D. Фирмите които имат един сайт и печелят от него, мисля че отново са продуктово базирани. Независимо дали сайта е за диети, видеа или нещо друго, той се разработва от фирмата спрямо нейните виждания и политики. Но както споменах няколко пъти границите не са абсолютни.

  За искуствения интелект много големи вече се изказаха и са на еднакво мнение, аз съм абсолютно съгласен с тях. Вече се говори за 4-та индустриална революция чрез IoT която ще има огромено влияние на начина ни на живот. И не говорим за по-хубави телефони, а за фундаментални промени в това как работят обществата и бизнеса.
  AI се развива и ще се развива. Не само Бил Гейтс предвижда, че AI ще измести много професии. AI е мозъка а IoT ще са неговите сетива.
  Според някой анализи над 60% от работните места ще бъдат заменени от AI и машини. Това вече започва да се случва, Foxcon вече замени много от служителите си с роботи, в USA се борят кой ще заеме пазара за доставки с дронове или автономни автомобили. Това е виждането на хората от които зависи това да се случи. Аз съм съгласен с тях.

 5. ウォーロック

  @Анонимен, такива надъхани като тебе и колегите ти, в моя град и на бар не могат да идат, без да им изпопадат зъбите :D. Или само зад монитора сте много вървежни :D.

 6. Stilgar

  На мен ми е много любопитно какво е „супер НЛП идиот“. Дали е някой който прилага NLP на хората или някой който е много бос в NLP

 7. Grigor

  Аз вече на 384% съм убеден, че на този блог трябва да се сложи ограничение, с въпрос 2+2=? и не-можещите да отговорят да не могат да четат статиите. Колкото и да са Анонимни лапета.

 8. Noone

  Има и четвърти вид. Компании който са извън ИТ сектора, не могат да си намерят свестен комерсялен софтуер който да не се нуждае ат доработки, и хваща 1 до 3 ма програмиста да им направят базов но силно къстамизиран аналог на комерсиалния продукт. Недостатъци:
  -В този случай основен проблем, може да бъде факта че нито ръководството нито служителите са на ти с компютрите, и смятат че всичко може да се напрани
  -Задания от тип „Направи нещо и ще го гледаме“
  -Никога не се само програмист, ти пишеш тестваш, внедряваш , обслужваш и обучаваш „клиенти“(клиента може да е и колежката на съседното бюро ).
  Предимства:
  -Никога не се само програмист, ти пишеш тестваш, внедряваш , обслужваш и обучаваш.
  -Познаваш на сто порцента цялата система, защото собственоръчно си написал между 25 и 100 % от целия код.

  Относно заплащането, не знам как стоят нещата със „истинския“ ИТ сектор, и нямам база за сравнение.

 9. kernel

  Пустия му измекярски български манталитет на зад клавиатурните мишоци. За кво го нападате за щяло и нещяло. Завист баце, я го виж тоя пък на къв се праи все, нали.

 10. gatakka Автор

  @Noone прав си, това е някаква интересна комбинация между аутсорс/продукт/фриланс.
  А това често ли се случва в България? Не съм запознат.

 11. Plamen Yovchev

  Хора, нали се сещате, че това е мнението на Гатака. Никой не е казал, че това е 100% истина и важи във всички случаи. Това е неговото виждане. Мислете с главите си и те така.

  Анонимкото, поне си кажи името, че така леко си СМЕШЕН.

 12. Noone

  Аз от 6 години съм в подобна ситуация.Незнам колко е масова, а на мен ми е първата работа. Поветето познати, работят във ИТ фирми.

 13. ウォーロック

  Това не го зацепих?! Искаш да кажеш, че сте курви и никой няма да ви бие ли? Е, могат и да ви… в … тогава…

 14. HackInToIt

  Ванката е прав (през повечето време е седнал, разбира се, кой пише код изправен?!)…
  Статията ми хареса.

 15. jazzman

  Някъде около 2040 се очаква да има машина (суперкомп) която да може напълно или почти напълно да симулира човешки действия и мисъл. Според Stephen Hawking разработването на AI би могло да доведе до краят на човечеството, което не е тайна за тези, които вярваме в Христа.

 16. ウォーロック

  @jazzman, спокойно, няма такова животно на тая планета, дето да е по лошо от човека. Винаги ще се справи, щом трябва да пречука/развали нещо, пък било то и свръх AI :D.

 17. Nibiru

  Релевантно е да се спомене,че много малко са българските компании – Owned by Bulgarians , e.g. (Chaos Group);
  Start Up – Eleven & Launchhub имат % от еврофондовете по Jeremie , но са американски ,а мениджърите бяха банкери, което е меко казано странно. Новият Tech park – гробището на IT индустрията, както се изразиха много хора.
  Outsource като Бизнес Парка и стотици други обучават роботи на min. wage. Аз не виждам реална инвестиция , освен офиси под наем и сървъри, когато има обучение голяма част е Virtual. Реално сме износители на мозъци, имаме добра школа, но нямаме продукти, с прекрасни изключения много ясно.
  Telerik примерно се продаде добре, но бизнес ангелът им мисля прибра доста от чистата продажба.
  А Сирма Холдинг с всичките му разклонения долколкото знам е канадски с голямо българско участие и е list-нат , но все пак имам съмнение ,че първоначалните инвестиции не са български.
  Бих отбелязал и струпването на еврейски фирми напоследък, ако не винаги са били тук. Заедно с измекярите от “финансовия сектор“ на офшорните транзакции, геймминг, бетинг, форекс, биткойн и други “сладури“ както се изрази един холандски мениджър : “Бързо се разбираме с Томислав Дончев и Росен Плевнелиев“.
  При наличието на повече български фирми и продукти няма да станем California, но защо ни е , след като 19$ дълг, не се натрупва от “успешни start up“ с неясн бизнес ангели, инвестиции и съмнителна възвръщаемост.
  Bubble gum е IT в България (София и Пловдив).

 18. Анонимен

  Искам да кажа, че е 100 пъти по-добре да си позициониран като Мишка, отколкото като Лайно!

  И понеже на всички им е ясно, че Ванката се скъсва да лъже и да маже еректиралото там незнам кво си, ще кажа само какъв е правилния отговор на Псевдо уЙниверситета:

  Здравейте,

  Благодарим Ви за обратната връзка. Ще вземем необходимите мерки медиите да не дават грешна и невярна информация. Извиняваме се за причиненото неудобство. Ако се интересувате от обучението в СофтУни може да Ви дадем точна и ясна информация по имейл или на 0899 55 55 92. Ако имате възможност, заповядайте и на място.

  Още веднъж се извиняваме, че до Вас е достигнала грешна информация.

  Kind regards,
  Alexandra Svilarova
  Community Manager
  Software University: http://softuni.bg

 19. Бял кюнец

  Браво ве младеж! Откри Америка и топлата вода. Иван не знаел някакви работи и правил грешки. Хванал си се сега, че не е учил ви’шу̀ и не знае, какво е ректор, не знае факултет. И не е следил изявите на св. Св. Наков. Ура!

  Стига се заяжда! Човека специално за теб е сложил уточнение към обявата за курса.

  На теб нищо ли не ти говори, че за негов курс са се записали рекорден брой хора? Защото никой от тях, никога не е чувал за пълничкият добряк Борис. И без значение, че курса е безплатен.

  Не те прави много голям това, че знаеш от години, какво е ректор, декан и факултет, а той е научил едва на скоро. Не те прави голям това, че се заяждаш с някаква секретарка по пощата. Не те прави, че ползваш Убунту. Ползвай LFS, пич!

  Обаче за разлика от теб привидно анонимният, Иван е голям. И знаеш ли защо? Защото добро, лошо, е оставил нещо след себе си. Не просто нещо, много неща е оставил. „Научи ме“ и n2n са само по-малките от тях. А след теб остават единствено злобни коментари и жлъчка в корема ти.

  И много хора са му благодарни. На много хора е дал надежда, устрем, хляб в ръцете. А когато видят теб в списъка с коментарите, отиват до тоалетна.

 20. Stilgar

  Няма достатъчно забавни коментари тая статия 🙁 Трябва повече да ни обясняват как сме роби на работодателите ни

 21. birkoff

  Анонимен, щом gatakka е такъв идиот, болен итн. ти чий дириш в блога му? Аз не бих се занимавал да следя хора, които за мен са някакви болни идиоти. Съвет към другите, не му отговаряйте на тоя. Пълен ИГНОР! Като не му понася да се изнася.

 22. sHoRtBG

  И пак не разбрах анонимния за к’ъв х*й се завира тука? Ходи и прави салта от яд, че има хора с по-читаво мнение то неговото.. lmao

 23. Мега Програмиста

  Гейтака, сетих се на кой ми приличаш. На Гошо от почивка, само че той е за живота като цяло – ти за програмирането. Апропо, към няколкото типа фирми, добави и тая – с големи букви:

  СОФТУЕРНИ АКАДЕМИИ И БЛОГОВЕ – ще ти го напиша вместо тебе, че гледам flow of thought не ти върви особено гладко. „Това са фирми, където джонки, буквално събирани от спирките (цитирам Наков, да не кажеш, че нещо толкова умно аз съм го измислил) стават МЕГА ПРОГРАМИСТИ след като Гейтака им прочете две лекции коя е последната версия на PHP“.

 24. gatakka Автор

  Много не разбрах какво искаш да кажеш. Никога не съм твърдял, че с моя курс ще станеш майстор. Но може да ти помогне да започнеш. После е много четене, практика и мислене и ставаш мега програмист.

 25. Мега Програмиста

  Искам да кажа, Айнщайн, че тия, дето си мислите, че можете да научите куца и сакато на програмиране:

  а) не ставате за чеп за зеле
  б) станахте повече от самите фирми

 26. gatakka Автор

  Много ти е дълбока мисълта, не мога да я схвана винаги.
  Добре, приемам критиката, че не съм професионален преподавател, който ме познава знае, че съм доста критичен към себе си. Отделно има грешки във видеата ми, това никога не съм го крил, нито съм го поправял. Само съм ги маркирал. Кажи ми тогава кого да ползвам за пример, за гуро, за водач?
  А ако и ти се занимаваш с това сподели твой курсове, материали да видим.

  И между другото, само за протокола – аз китапи, дипломи и подобни не издавам. Аз имам един канал в който си обяснявам мои си неща, по същия начин по който някакви хора си обсъждат, че земята е плоска. Никой не е длъжен да следи мен, а ми гледа видеата. Има толкова много материали, че чак свят да ти се завие, повечето свободно достъпни.
  За обобщение ще кажа следното – аз не ангажирам никого с моите материали и уроци, очаквам никой да няма претенции към мен. Видета ще са с по 20-30 гледания за 1 години, и това е.

 27. birkoff

  Айнщайн, щом ти си се научил да програмираш и си станал „мега програмист“ (ахахаха ще падна) предтави си тогава, колко огромен потенциял има всяко ромче, което едвам срича да стане софтуерен инженер.

 28. Miro

  Сори, ако се изказвам като оскъдно информиран и тесногръд, но аз по-добри и изчерпателни видеа на БГ, в интернет, от тези на Гатака, не съм видял досега.

 29. Miro

  п.п Ако някой знае, да даде линк. Може на мен пък да ми е бедна представата нещо и това допускам.

 30. freedomless

  Здравейте, хубава статия. Относно положението на Noone срещат се такива фирми особенно в провинцията. Ако искаш да сравниш заплащането пиши на [email protected]. Поздрави на всички.

 31. asdf

  Аз пък ще кажа евала на Ванката, че е склонен да отделя от времето си за останалите! За мен уроците му са на много добро ниво + предоставени са безплатно! Такива хора трябват на България и на IT общността, не някакви интернет тролове, които изскачат, за да напишат няколко хапливи коментара!

 32. Ендер

  Като стана приказка за непознаване на IT сектора в България, да разбираме ли, че Автора не причислява към тази сфера специалистите в областта на телекомуникации, системна интеграция, банково дело, държавна администрация и прочие дейности?

 33. anonimen

  Предполагам „мега програмиста“ има нещо лично срещу Иван. Да не би да е момчето, което не знае последната версия на PHP ? 😀

  Има милион книги във интернет по програмиране, уеб дизайн и т.н

  Дипломата не гарантира, че сте computer geek – за 1000 лева се купуват.

 34. gatakka Автор

  @Ендер напротив, причислявам ги, но ако говорим за държавна администрация там парите са като за държавна администрация, но си има голямото предимство, че си в държавна администрация.
  Системните интегратори, телекомуникациите и банковото дело аз лично ги причислявам към продуктово-базирания сектор, но там има големи специфики между фирмите и заплащанията.
  Все пак, аз лично предпочитам системен интегратор, телекомуникация и подобни пред аутсорс за Web или мобилни.
  @Михаил работи си, сега я отварям.
  @anonimen само той да имаше нещо против мен… ама поне повечето откровени идиоти не пишат тук, поне тези които не ме харесват успяват да обяснят защо не ме харесват и къде греша (в повечето случай).

 35. Ivan Tcholakov

  По моя субективна преценка, „мега програмист“ на PHP струва около 7 години реална практика. Така че, никой не може да направи от някого програмист, то е въпрос на лична стратегия и усилия.

 36. gatakka Автор

  @Ivan Tcholakov съгласен съм с теб, но това важи не само за PHP а може би за повечето езици.за Но ако вземем C++ 7 години са времето за достигане на добро ниво на разбиране на езика и всичките му врътки, чалъми, специфики, и това при условие, че си доста отдаден на идеята.
  За това ми е много интересно като видя книга „Научи C++ за 24 часа“…. егати и матрицата 🙂

 37. Владо

  Моля блога да се сдобие с фавикон, та по-лесно да се откроява сред favorites 🙂
  Поздрави пич !!

 38. Разумир

  Стилгар, някои от патологичните коментари по-горе показват разпространението на робско-тиранска психика, а една по-живописна илюстрация беше с оня „известен мениджър“, на когото му откраднаха БМВ-то от гаража и гостува в „БТВ“.

  Водещият спомена, че са откраднали две *ЛУКСОЗНИ* коли. Чичото обаче нали е от „Айтито“ и вади по 4-5-6-7-8-10-12-15 хиляди на месец заяви, че пазарната цена на колите била „само“ по 10-15 хиляди евро – едно нищо! Голяма работа че са ги откраднали!

  Е, да, обаче се оплака с тъга в гласа, че като видял белята, „трябвало да бяга и за работа…“

  Т.е. и той е като куче на каишка и това не му харесва, а позлатената му кучешка колиба не го прави щастлив.

 39. jazzman

  Ако наистина вземате тези пари в българия (което, поне за мен не е никак малко) то няма лошо да се наричате „роби“ на работодателите си 🙂

 40. Stilgar

  Ще почна вече да разправям, че работодателите са ни роби на нас щото не могат без нас и ги изнудваме да ни дават пари.

 41. Цветан

  Предварително се извинявам, че коментарът ми ще бъде извън темата. По-точно дори не искам да коментирам, а да задам въпрос на Stilgar, тъй като той е доста запознат с Windows.
  Лаптопът ми е с wifi-приемник Broadcom (lenovo g580). С Windows 7 нямам никакви проблеми с безжичната връзка. Тъй като обаче ми се наложи да го преинсталирам наскоро и ъпдейтването беше ИЗКЛЮЧИТЕЛНО бавно, реших да премина на Windows 8.1, като специално внимавах да не му се инсталират телеметрични ъпдейти. Появи се обаче проблем с wifi – периодично губи връзка (показва жълт триъгълник върху иконката за мрежата и ми пише „no internet access“. Търсене в Гугъл показа, че доста хора имат този пролем. Пробвах най-различни упътвания как да го оправя – изключване на всевъзможни опции за енергоспестяване, ресет на адаптера, смяна на dns с 8.8.8…, но нищо не помага. Затова, Stilgar, ако знаеш какво може със сигурност да реши проблема (с изключение на покупка на нов лаптоп), ще съм ти много задължен да отговориш. Предварително благодаря и отново извинявайте за спама.

 42. Stilgar

  Нямам идея, но наистина имаше Wi-Fi проблеми покрай Windows 8.1. Сигурно просто се мрънка на производителя на лаптопа за нови драйвери.

 43. Петко

  Здравей,

  днес открх това видео в което говориш за криптографията:
  https://youtube.com/watch?v=ZpFEgMrA9ts

  Може ли да направиш видео урок или да напишеш нещо по темата с криптографията. Как да съхраняваме паролите и как да ги криптираме защотото сега масово се използва опцията с хеширане, но цената на АСИК майнарите падна значително и вероятно вече има много „новоизлюпили“ се хакерчета кадето ще искат да трошат пароли ей така за кеф. Видео урока ако направиш ще е полезен за всички без значение на какъв език пишат. C#, Java, PHP, Python… просто криптографията е доста важна в днешно време. Дори и WhatsApp преминават на цялостно криптиране. http://technews.bg/article-90099.html#.VwTy-3rXerV

 44. ウォーロック

  Уж преминават ама никой не може да е сигурен какво става като не е open…

 45. Noone

  Малко оффтопик. Понеже разбрах че се правят опити във фирмата която работя да се нормира трудът ми като програмист, та реших да попитам как е във ИТ сектора този въпрос. Нямам опит с големи или малки ит компании. Та въпросът ми е как, и кой решава една задача колко време отнема да се свърши. Примерно мен ми се е случвало сложни на пръв поглед задачи да ги правя супер бързо, а „прости“ да не мога да ги измисля как ще станат. Та при вас имали такова лице което да ти казва, задача X ще я направиш за 4 часа, а задача Y за 3 дни. Щото този вариант не ме кефи, и ще е кофти ако навсякъде е така. Не ме разбирайте погрешно не съм от хората който протакат до безкрайност, но как при поставяне на задача да кажа колко време ще ми отнеме, като повечето са някакви уникални. Въобще имате ли инфо как се нормира трудът на програмиста, това все пак не е като да завиваш болтове на конвейера във Форд примерно.

 46. Stilgar

  Този проблем лесно се решава. Заявяваш, че няма да ги гледаш тея оценки и ще си правиш задачата колкото сам си решиш и „когато стане“ и ако не им харесва да те уволнят.

 47. Noone

  Не е толкова лесно, изплащам жилище. Ако се махна от сегашната си работа, ще ми трябват мин 1000 на месец зада мога да живея и плащам кредита. А всички знаем че в Пловдив, трудно се налира работа за над 700-800 лева.

 48. Stilgar

  За програмист с реален стаж отнема около 1 седмица да започне работа на над 1000 лв на месец.

 49. Stilgar

  Ми не знам що така, на мен ми отне 2 през 2006-2008 когато 1000 лв. бяха повече пари отколкото сега и имаше много по-малко фирми. Сега е логично да отнема около 1. Плюс това колкото и време да ти е отнело в крайна сметка си стигнал до това ниво и освен ако не си ги подлъгал, че си компетентен и че вършиш работа няма как да се върнеш назад в развитието си, логично е да те вземат другаде на подобна сума на тази която взимаш сега. Отделен въпрос ако смяташ, че не ги заслужаваш тези пари, тогава естествено седиш на мястото дето си и се примиряваш докато се опитваш да си вдигнеш квалификацията.

 50. Noone

  Относно колко разбирам – 2ма човека сме написали работеща ERP система. Относно дали заслужамаш или не- въпросът е колко дават. На 2 пъти се опитах да си сменя работата – през 2012 и през 2014 и двата пъти съм бил на поне по 5-6 интервюта за работа, и всичките пъти предлагата заплата беше по-ниска от заплатата ми в текущия момент.

 51. Stilgar

  Ся нормално е там където е повече гърч, срокове и да ти висят на врата да плащат повече… абе нормално е ама често се случва обратното.

 52. byordanov

  Това май зависи и от компанията. На мен ми дават задачки белгийци а за тях спешно е… след 1-2 месеца. Чак се чувствам тъпо като го направо по-бързо.

 53. Noone

  Машиностроително предприятие тип завод. Шефовете са свикнали всички да са на норма. Ние като отдел сме им трън в очите.

 54. кюфте

  Тебе те питат колко време ти трябва, или някой ти казва колко време имаш?

  По принцип това мениджъра да иска от всеки един изпълнител да обяви някакъв срок за завършване на задачата, която му е поставена не е нищо ненормално. Ако всеки си цъка колкото иска по своята част няма как да се мениджва един проект.

  Ти би трябвало на база натрупания през годините опит да можеш горе-долу да даваш някакви срокове за изпълнение. Естествено винаги си слагаш малко повече от колкото смяташ, че ти трябва, за да минимайзнеш евентуален стрес.

  Все пак и ти ако отидеш да си поръчаш някъде мебели ще искаш да знаеш колко време ще отнеме изработката. Няма клиент, който да дава безсрочни задачи.

 55. Ivan Tcholakov

  @Noone

  Ако е нещо, което си правил преди, на око можеш да дадеш преценка, грубо, с 50% грешка.

  Проблемът е с уникалните разработки е, че можеш да сгрешиш в пъти. Ако дадеш конкретно обещание, дори с уговорки, на еди-коя си дата, в еди-колко си часа всички ще ти се нахвърлят. 🙂 „Ти нали каза, ти нали обеща.“ Покрай всичките проблеми може да си докараш т.нар. „impostor syndrome“, вечно да се чувстваш виновен, въпреки че правиш всичко възможно.

  Разните методики за оценка на времето може да са приложими за рутинни задачи, според мен, но за уникални задачи се съмнявам, че въобще могат да дадат обективни резултати. Дори изпълненият проект може да е провал спрямо времето и бюджета.

  Всичко зависи от това, дали между теб и мениджмънта има взаимно доверие. Ако мениджърът просто ретранслира какво иска клиентът, без да мисли и да добавя някаква стойност – сменяй фирмата. И още, мениджърът трябва да е наясно, че не си Господ, за всеки конкретен случай трябва да сте наясно колко може да е грешката в преценката, трябва в това отношение да има толерантност.

  И накрая за общото отношение към клиента, уважавайте го, но не го оставяйте да ви се качи на главата. Ако го няма този дух – сменяй фирмата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *