Защо съм „зъл“ на интервютата

Вчера водих поредното интервю и след краят му колегата който също участваше ме погледна учуден и ми каза в прав текст – „Ти си голям задник, защо така закопа това момче„.

Наистина бях леко агресивен, но не в смисъла на физическа агресия, а в смисъла, че показах на момчето колко нереалистична представа има за уменията си, пазара на труда в България и като цяло в IT сектора.

Нека да дам малко контекст, преди да се опитам да обясня основната теза. Момче на около 28 години, с завършено техническо образование и 8 години професионален опит в IT, в частност  PHP. Според CV-то е почти идеалния кандидат за нас. Но както се казва – „На думи и CV-та всички сме богове“, за това има серия от интервюта, за да се види кой кой е.

Започнах да задавам стандартни въпроси за да се ориентирам най-общо за нивото му, интересно бе, че не знаеше коя е последната версия на PHP, според него бе 5.6. Също така не знаеше какво представляват traits, нещо което го има в PHP от 2012 година. Добре, казах си аз, не му се е налагало да ги ползва – не ги е ползвал. Ако може да мисли ще разбере колко хитра идея са и как се използват ефективно. Следващият ми въпрос беше „Каква е разликата между предаване по стойност и предаване по референция“ при което разбрах, че дори не знае каква е тази концепция. Не в PHP, а като цяло в програмирането. Хайде стига де, 8 години практика, техническо образование и да не знаеш, че съществува такова нещо е все едно да попиташ счетоводител каква е разликата между дебит и кредит и да получиш отговор „Не знам, никога не съм ги ползвал“. А тази концепция има значение, има ОГРОМНО значение, когато се пише код. Повечето езици я правят „прозрачна“, не се налага да се мисли, но когато кода зависи от нея и не се съобразиш – страшни бели стават.

Човека искаше доста висока заплата, не мога да кажа колко заради конфиденциалността, но да кажем, че искаше повече отколкото взима Президента и Министър председателя на България. Лошо няма, докато не си поискаш никой няма да ти даде, а и всеки работодател ще е щастлив да плаща 100 лева на месец вместо 1000, и всеки трябва да иска толкова колкото смята, че заслужава, но не това е от значение. От значение е каква бе неговата самооценка за уменията му и за пазара на труда в България.

Той се определя като senior developer  в PHP и MySQL и смята, че заслужава такава висока заплата. Ето тук е проблема, динамичния пазар на IT в България и хроничната липса на специалисти води до такова разглезване и нереалистична преценка. Липсват над 33 000 специалисти в сектора (според някой анализи са и повече) и всевъзможни фирми почнаха да промотират всевъзможни курсове с гръмки заглавия от типа на „Стани програмист за 2 месеца, стартова заплата 3000 лева чисто„. Разбирам тези фирми, има пазар – експлоатират го, а вече стана и силно конкурентен, нормално е да има подобни изцепки, но никой няма да даде 3000 лева на начинаещ, нека бъдем реалисти. А в конкретния случай човека искаше доста, ама доста над 3000. Да, единични фирми може и да дадат такава заплата на начинаещ, защото са отчаяни, или искат да изчистят едни пари, но това са изключенията, не правилото.

Помислете си, 3000 лева на месец – чисто. Приемаме, че това е заплатата която обещават разни фирми ако завършите курсовете им. Това са 1500 евро. Предполагам имате познати във Германия, Англия, Франция…. попитайте ги колко взимат хората там, но СЛЕД данъците. С колко пари се прибират в края на месеца? В някой държави данъците са над 60% от заплатата. Ще го кажа така, много хора на запад ще са много доволни ако успеят в края на месеца да имат 1500 евро в джоба си. Не че няма по-високи заплати, има, но тук говорим за някаква сравнителна линия между България и запада, който винаги ни се бута за пример, нали за да успеем да разберем дали дано нещо е малко или голямо трябва да го сравним с нещо друго. Колко взима един човек, който тепърва започва своята професионална кариера?
3000 лева на месец за българския стандарт, ами някой хора и за 1 година не вадят по толкова. А ако имате собствено жилище и не плащате наеми бих казал, че не е толкова зле. А ако пък сте добри и взимате повече от 3000, което е нормално за нашия пазар, още по-добре.

Защо тогава така сериозно ударих егото му, защо бях толкова остър, нали до сега обяснявам, че всеки може и трябва да иска колкото заслужава?

Отговорът е много прост, след интервюто той може да направи 2 неща, едното е да си каже „Егати и задника, на какъв ми се прави тоя, за какъв се мисли, по-добре, че няма да работя с такива кретени“ и ще бъде прав, в неговите очи и в неговия свят. Ще продължи с нереалистичните си самооценки и очаквания и в един момент някак си ще излезе, че всички в тази държава са кретени, задници и не го оценяват. „Аз съм егати пича, но България не ме обича„. И ще бъде прав, за него си, в неговия малък свят, тотално откъснат от реалността.

Другото нещо което може да направи е да си помисли „Чакай малко, изложих се, но се изложих не защото този задник е по-добър от мен  – изложих се защото уменията ми не са на необходимото ниво и претенциите които имам може би надскачат реалните ми възможности. Я да си седна на задника и да стана по-добър. Има толкова много книги, курсове, уроци, материали. Просто трябва да седна и систематично да повиша нивото си – да стана по-добър специалист.

Вие преценете кое е по-правилното, аз акъл не давам. Всеки сам избира как да е нещастен, но егото на човек понякога трябва да бъде мачкано, защото това е един от най-ефикасните начини за корекция на самооценката. И не, не говоря за гаврене, извращения и унижения, но човек не може да се самооцени. Самооценката е следствие от средата, казано по-ясно – самооценката се изгражда спрямо обратната връзка на хората с които общувате. Не всяко чуждо мнение е вярно, но сумарно обратната връзка дава доста добра представа за реалността. Ако трябва да влизаме в чисто философски разсъждения може даже да кажем, че реалността е изградена от обратната връзка на нашите действия със средата, но нека да не задълбаваме.

За това съм задник, и смятам, че така трябва да се постъпва в подобни ситуации. Може би не е професионално, това е единствения разумен аргумент заради който често се сдържам.

Ако искате да бъдете добър в каквото и да е трябва да имате ясна преценка за уменията си и това е наистина трудно за постигане. Причината е така наречения „Dunning–Kruger“ ефект. Може би сте чували израза „Толкова си тъп, че не можеш да разбереш колко тъп си„. Това е доста циничен вариант на горепосочения ефект който накратко гласи, че колкото по-некомпетентен е даден човек, толкова по нереалистични са неговите представи, очаквания и преценки. Правени са стотици, ако ли не и хиляди проучвания по темата, и всички водят до един и същи извод – добрия специалист не е този, който има най-много умения, а този, който има реална представа за своите умения.

„Dunning–Kruger“ ефекта често се визуализира със следната диаграма:

Тя доста ясно показва, че в началото хората имаме много грешна представа за това какви са ни уменията, след което постепенно преценката ни започва да се коригира спрямо опита и обратната връзка от хората и средата, до момента в който реалността и нашата представа за реалността съвпаднат.

Самата тема е изключително интересна (заради това откритие авторите получават Нобелова награда) и има страхотни статии които разкриват много „мръсни“ детайли от човешката природа, които реално са виновни за това поведение, но егото влияе много в тази крива, особено в началото.

За това съм задник (понякога), защото колкото по-бързо започне кривата да спада, толкова по-бързо човек ще се „оправи“. Който иска да ми се сърди да ми се сърди. Който мисли, че съм гадно копеле, ами гадно копеле съм, но за тези 10-на процента от хората, които ще си седнат на задниците и ще разберат, че са в грешка, това ще е полезно и от тях ще излезе нещо стабилно.

На мен ми се случи същото нещо в началото на професионалното ми развитие, но с доста по-тежки последствия. Така ми „набиха канчето“, че трябваше да се консултирам с терапевт. Тогава псувах, обиждах, ненавиждах и имах такава агресия в себе си, че бе плашещо. Сега обаче съм благодарен на тези хора, че много рано ме свалиха на земята, защото после щях да падна от още по-високо.

Без бой не става, боя изгражда, той не разгражда“ – много умни думи на Камен Донев. Дали ще е физически бой или бой по егото няма значение. Ви да познавате боксьор който се е научил да се боксира без да са го били? Лекоатлет без навяхвания, разтежения и подобни контузии, музикант без лоша песен? Няма, няма и да има, защото точно тези „неуспехи“, „провали“, „унижения“, „травми“ са нещото, което бутат кривата в правилната посока.

Така че, шамар от един задник може да бъде много по-полезен от похвала от един пухльо!

Ако все пак не сте ме разбрали, аз не съм закопал човека с трудни въпроси (от алгоритми или структури от данни), аз го питах елементарни неща. Човека идва с претенции за старши, иска заплата на старши, казва, че последните няколко години е работил като старши а не може да каже каква е последната версия на технологията в която е „старши“. Едва ли има работодател който ще взема на сериозно човек, с претенции за „старши“ който не знае дали има разлика между малки и големи букви в имената на променливите – сериозно? Въобще не се стигна до нормалните въпроси за „старши“. Ако момчето имаше покритие на претенциите си, заплатата която поиска е напълно реалистична за нашият пазар, и най-вероятно щеше да я получи.

Коментарите ескалираха неочаквано много. Единственият проблем с момчето бе, че силно е надценил текущите си умения. Това не го прави лош човек, лош разработчик, още по-малко означава, че не може да се развие. Всеки е бил начинаещ в един момент, всеки се е учил, всеки се е надценявал.

Уточнение:

Не знам защо но много от вас си помислиха, че аз съм обиждал или унижавал момчето. Не е така. Който ме познава знае, че за да обидя някой трябва доста да се е постарал. Това което направих е, че не му помагах да отговори на въпросите които задавах и просто му задавах друг въпрос. Когато това се направи с подходящата интонация има силен ефект, но наистина, аз МНОГО рядко си позволявам да обиждам, осъждам или злепоставям човек, ако го правя, го правя по най-недвусмисления начин.

Уточнение 2:

Моля за разбиране за правописа и граматиката. Не мога да направя нищо по въпроса. Причината е състояние, което не ми позволява да се оправя с правопис и граматика. Мислете за това като недъг, а не като некадърност. Опитвал съм се, но е извън възможностите ми. Отнема ми около 10 секунди да разбера кое е буквата ч и ц във всяка една дума. Срам ме е, но и невролозите не са сигурни защо е така. Мога да чета по 5-6 страници в минута осмисляйки съдържанието, но не мога да пиша грамотно. Извинявам се и моля за разбиране. Благодаря!

Уточнение 3:

Ама то аз съм за бой, цялото това чудо е било заради такова глупаво неразбиране, че момчето е искало 3К, а аз съм смятал, че това е било прекалено много за старши програмист в България.
Добре, дължа извинение на всички в този случай. Всеки който се е почувствал засегнат моля да ме извини, ако е възможно. Нека да се опитам да изясня нещата, доколкото е възможно на този етап:

-Момчето искаше МНОГО повече от 3000 лева.
-Според мен 3000 лева чисто на месец за старши програмист в България клони към долният минимум на реалните заплати в момента. Има фирми, които се опитват да минават „тънко“, но 3000 и нагоре е повече от нормално и реалистично за старши програмист в България.

И отново се извинявам за това недоразумение, не зная как се е получило, близки мой хора четоха публикацията и НЕ я разбраха грешно.

538 thoughts on “Защо съм „зъл“ на интервютата

 1. gatakka Автор

  @Пешо в кое съм се закопал? И кога съм казал, че някой ме е искал? Не са ме искали от google или подобни 🙂 И абсолютно съм сигурен, че не съм казвал нещо подобно на „За нищо не стават“ за Despark. Тъпо е да слагаш думи в устата на човек. Дай ми цитат, запис, свидетел, документ, каквото и да е в което аз казвам, че Despark за нищо не стават и че „Мен много ме търсят, направо се чудя какво да избера“. Тъпо е.
  @Ivan T знаеш много добре, че практиката в България е да не се публикуват заплатите.
  А да ти кажа кандидатите ни (повечето) хич не са зле. Днес имах интервю с един господин, който в много отношения е по-добър от мен, и заплатата която поиска е адекватна за впечатляващото му CV и умения.

 2. Ivan T

  „знаеш много добре, че практиката в България е да не се публикуват заплатите.“

  В мнение 276, параграф втори – описах разликата от БГ и нормалния свят по този въпрос. Знам, българска работа, тука е така. Търси се най-гладния, който все пак може да свърши нещо, затова не се обявяват. В Индия и Китай имах база за сравнение, и бяха по-платени от нас. Познавам хора, които работиха там по съвместни проекти. Това преди години, сега може разликата да е още по-голяма.

 3. gatakka Автор

  @Ivan T живеем в България, тук е така. Не само Индия и Китай заплатите се обявяват, и то на годишна база. Има си доста основателни причини огромна част от HR в България да не публикуват заплати. Но заплати се взимат.
  Нали знаеш приказката „Като си в Италия се дръж като италианците“.

 4. Rabin

  ‘Има си доста основателни причини огромна част от HR в България да не публикуват заплати. Но заплати се взимат.
  Нали знаеш приказката „Като си в Италия се дръж като италианците“.’

  Похвално! Вземали се заплати! Kaто гледам последните постове – вече сте си стиснали ръцете за БГ мизерията!

 5. gatakka Автор

  Какви ниски заплати бе човек. Обясни ми логиката с която стигна до този извод, че аз нещо не схващам.
  Или просто се чудиш какво да кажеш?

 6. employer

  Алоо, Гей клуба … ?!?! , лъснахте вече, ставате все по неадекватни. 7-10к заплати 🙂 – шефовете ви дали знаят за тези полюции ? Анонимни сте а се правите на арогантни, как пък един не каза досега аз съм „Иван Драганов“ от село „Долно Нанагорнище“. Иначе давате акъл но като Ви гледам как не можете да сглобите един логичен довод от птичи поглед е ясно, че повечето от Вас не могат да си избършат носа. Целта Ви е ясна – да хвърляте плява в блога и именно заради това сте зациклили едно и също от първа страница още. Не виждам досега никакъв резултат от „тролене-то“ Ви а напротив с всеки нов пост прозирате какви лаичета сте. Вие въобще не сте наясно какво е да работиш в екип защото всички говорите в единствено число колко сте добри. Наков бил такъв, Иван бил онакъв а Радо бил еди какъв си. А Вие кои сте джуденца малки, как Ви беше името, че никой не Ви познава ?
  Искрено Ви пожелавам да се осъзнаете, да пораснете и да свършите някаква полезна работа. Пробвайте, ще се почусвтате по добре.

 7. gatakka Автор

  @Rabin
  Моля те отговори ми на следния ясен въпрос – колко според теб е нормалната, реална заплата за всяка една следните позиции:
  – Старши PHP/MySQL
  – Старши Android
  – Старши QA

  Колко на месец, чисто, без бонуси и всичко останало НЕ е ниска заплата според твоите виждания. Нека да говорим в числа, за да има ясна мярка за много и малко.
  Ако не те затруднява ще се радвам да споделиш и колко е нормалната заплата за същите позиции, но начинаещи, хора в които ще трябва да инвестираш поне 6 месеца преди да започнат да си избиват заплатите.

 8. КИБЕРТРОН

  Гатака, разбирам че горното е взето от позициите отворени или съществуваши в твоята фирма, но е абсолютно некоректно да поставяш – Старши PHP/MySQL и – Старши Android в една графа.Едното си е Уеб , другото е вече тежка категория и пада към .NET,C,C++ и т.н

 9. gatakka Автор

  @КИБЕРТРОН за това съм ги сложил на 3 реда, отделно. За всяка една от тези позиции каква е нормалната заплата според очакванията на господата.

 10. БОЛШЕВИКА

  (старши ~ 6-7 години опит)
  – Старши PHP/MySQL : 5500+
  – Старши Android : 6500+
  – Старши QA : 3000-4000

  (новак – без професионален опит, но със знания)
  – Новак PHP/MySQL : 1500
  – Новак Android : 2000
  – Новак QA : 1200

 11. gatakka Автор

  Аз питах конкретен човек за тези стойности, но ще коментирам твоите по следния начин – след изпитателния срок от няколко месеца и показване на ефективност, за старшите позиции, тези заплати са реалистични за компании които искат да задържат дългосрочно хора и най-вече тесни специалисти.
  Стартовите заплати рядко са такива, и са малко по-ниски, но не драстично по-ниски.
  За начинаещите в който и да е сектор са си така, често и без изпитателния срок.

  За аутсорс индустрията обаче много компании няма дадат толкова, понеже продават по-евтино времето за да се конкурират. В аутсорса моето виждане е, че стршите php взимат около 4500, андроид почти толкова. За qa там около 3000.
  Пак казвам, че се хващате за всяка дума, в аутсорсинга по мои наблюдения.
  Коментирайте, ниски, високи, абсурдни?

 12. temata

  Откак напуснах, скуката е завладяла темата, затова моралния ми дълг ме принуди да се завърна и да внеса малко колорит;

  Искам да направя показно как се тролва Гатака с един марков трол на тия клетници над мен къде се хващат заплати/маплати……

  Та…Гатаче още не съм ти изтрил видеата, даже мисля да направя немислимото- да ги прехвърля на флашката за спомен- постарал и се, евала за труда

  Съвсем случайно попаднах на твое видео в тубата(наблягам на ‘случайно’) от 2010 г. в което говориш за филма ‘тайната“…..

  Видях как изглеждАШ за 1 път- приличаш на 100 кила(за мен) и си добре подържан, нз защо представях си те като лъмбърджак чичка…но явно и пич- ‘мир и любов’

  Обачеее ще се наложи да ти сложа- граааааам не си разбрал филма, ама милиграм даже!!!

  Разсъжденията ти бяха логически счупени- ето затапвам те (като коркова тапа)- беше да дадeш ГЛУПАВИЯ пример за човек, който иска друг да не е добре сс здравето vs човек, който иска да е добре, е не си хванал основната идея ТАЙНАТА НЕ ПРИЗНАВА „НЕ“……т.е. ако е „искам съседа да НЕ е добрре“ = „искам съседа да пръщи от здраве“….относно китайците- всички искат, но не с еднакво ЖЕЛАНИЕ) като сила, не са с еднакъв приоритет- като математиката в ПХП е брат, който оператор е с най-голям приоритет и него отиват благата….–не си хванал и др важна идея-> филма „пропагандира“ да сме благодарни…..за нещата които имаме….хванал си важния момент, че не тр да се вкарваш в розовия свят и да губиш чувството за опастност….те така 1 филм ни моеш аналиира а ши ми подбираш кадри……

  Финалният акорд- логическа колизия –беше ми казал, че не те е*е кой те четее, а вв въпросниото видео апелираш за коментари като Емил Конрад….казваш че са ти интересни дискусиите…Значи не ти е все едно кой/колко те четат…ама кажи си….да се знай

  Като цяло си готин, пич и ти желая успехиии

  П.С. Докато има ПикселЕр флаш нЕма умре и спри да пушиш като комин си

 13. gatakka Автор

  Къде го чукаш – къде се пука. Няма да изтрия коментара защото няма за какво да го трия, но и не виждам защо да отговарям.
  От чудене какво да кажеш се върна чак 6 години назад. Аз не съм даже ядосън, аз съм впечатлен…

 14. БОЛШЕВИКА

  @gatakka
  Аз давам пример какви биха били едни нормални заплати да живееш добре в тая шибана държава, да можеш да си позволиш хубаво жилище, кола, да издържаш семейство и да си плащаш сметките.
  Знам много добре каква е реалността и докато има плашипутарници, които са готови за безпари да работят и да подбиват пазара, ще сме на такова положение!

 15. temata

  Фен съм на Тайната и ти видях видеото

  А кажи ми как да се сдържа и а кажи ми можеш ли да ми опровергаеш трола…

 16. gatakka Автор

  @болшевика винаги ще има хора, които са склонни за по-малко. Трудно се прави картел от толкова много индивиди в конкурентна среда. А ако някак стане има по-евтини пазари, ще се надочат натам клиентите.
  @temata, това не е тролене и ти сам имаш противорече, явно протиеоречие в коментара си. Но няма да засилвам офтопика. Пиши ми по мел ако искаш. Може да влезем в детайли. Подсказка – какво се случва когато дадена система работи винаги в една посока?

 17. gatakka Автор

  Не за дълги периоди от време. За няколко дни да, но се работи екипно и живата комуникация не може да се замести със скайп и подобни.

 18. Iv

  (3-4+ години опит)
  – PHP/MySQL : ~ 4500
  – Android : ~ 5000
  – Старши QA : нямам идея
  – JavaScript : ~ 5500
  Java , .Net 5500+

  (новак – без професионален опит, но със знания)
  – Там е доста относително. Познавам хора почнали на под 900 с PHP

  Това са ми наблюдения от LinkedIn. По-точно от хората за потбор на персонал. Това което е ясно, е че php програмистите са като цяло по-малко платени, и се работи в по-кофти фирми. Добре че са аутсорсинг компаниите, че да вдигнат заплатите на всички в бранша в Бг заради конкуренцията. А и по мой наблюдения точно тези фирми предлагат най-добри условия: заплати, бонуси, социален пакет, обучение (не рядко и в чужбина), работна среда…

 19. Miro

  Забелязали ли сте как по разни музикални формати като X Factor и др. подобни, в началото при подбора на кандидатите как най-голямото шоу става с надъханите кретени като Марин и Мустафа или Кен Лееее.

  А забелязали ли сте как почти на 100 процента, точно тази група кандидати, са най-надъхани, спорят с журито и винаги се сърдят като ги отрежат и как коментират след това пред камерата колко са неоправдани и порязани от некомпетентното жури. Е, това много често се случва и във всички останали сфери.

 20. Radostin

  Обобщавайки 200-те коментара по горе, разбрах, че за да си програмист с 8 години опит (на PHP) НЕ Е НУЖНО да знаеш:

  – Коя е последната версия на PHP.
  – Каква е разликата между предаването на аргумент by-value and by-reference
  – Какво е Trait
  – Какво са Design Patterns
  – Какво е SOLID
  (предполагам, че и ООП, защото няма ООП без Design Patterns и SOLID… Без тях, би имало процедурен код мушнат в класове…)

  Заставам зад Иван и смятам, че избора му е правилен. Не знам, защо хората забравиха, че във всяка една бизнес сфера си има минимални количества на знания, които трябва да има човек за да работи в нея. Човек, твърдящ, че е професионален програмист, трябва да има понятие за нещата изброени отгоре.

  Сега естествено ще ме нападнат 100 човека, които ще кажат, че не мога да заклеимя една група от хора като „непрофесионалисти“ за това, че не знаят SOLID. Те може да са чудесни писачи на код, но не са професионалисти и не могат да се наречат програмисти.

  Това е същото все едно да кажа, че съм „доктор“ защото мога да си сваря чай за кашлица или да кажа, че съм професионален архитект, защото съм построил колиба за куче. Как би се почуствал един доктор или архитект при подобни твърдения? За мене би било обидно някой, който не знае какво са тези работи да се нарече програмист и бих постъпил по същия начин, както Иван е постъпил.

  Според мен всичката помия срещу Иван се изля от малко-душковци, които бяха обидени от факта, че някой им каза, че за да са професионалисти, трябва да отговарят на някакви критерии. Факта, че започнаха личностни нападки срещу него и нападки по правописа му, само доказва, че тези хора нямат реални аргументи срещу истинската теза на поста.

 21. Miro

  @Radostin „Факта, че започнаха личностни нападки…“

  Българският народ много НЕправилно се оприличава на „овца“. Това е много ГРЕШНО. Овчицата е блага, има добри очи и не гледа лошо. Виж, патока е много по-точно попадение. Пляска с криле, съска, вдига много аларма и се клатушка важно.

  Абсолютно си прав. Повечето от противоположните мнения са директни лични нападки, което цитирам те „доказва, че тези хора нямат реални аргументи срещу истинската теза на поста.“

 22. Фен на боб с наденица

  Привет от фен на боб с наденица !
  Гатака искам да те попитам колко работи си сменил досега и от всичките фирми в колко ти е харесвало да работиш ?

 23. Чурулик Пенчо

  Аз бях чувал, че програмистите взимат яко кинти. Можеш ли да кажеш рецепта за бърз старт на 2к+ ? Да започна с Наков академи ? Искам така за кратко време да стана нинджа и да взимам 2к+

 24. gatakka Автор

  Аз работя от 14 годишен а и от преди това ако броим земеделието на село, в частност тютюн и съм работил какво ли не. Ако говорим за програмиране съм бил в 7 различни компании, това е осмата. Не броя фриланс и консултации. От тези 8 съм бил супер доволен в 4 от тях, а в 2 си е направо мечта. Най-краткия ми стаж е 2 месеца, най-дългия малко над 3 години.

  А на въпроса как се става нинджа за 2К+ максимално бързо отговора е само един, почваш да се занимаваш с завидно постоянство. То това важи за всичко като се замисли човек. Софтуни и останалите помагат но няма нито една институция която да те направи нинджа докато не седнеш да се занимаваш сам. Те могат да помогнат, но ако не инвестираш от собственото си време и интереси няма да се получи нищо.

 25. Rabin

  @Gatakkka
  „Rabin
  Моля те отговори ми на следния ясен въпрос – колко според теб е нормалната, реална заплата за всяка една следните позиции:
  – Старши PHP/MySQL
  – Старши Android
  – Старши QA“
  Нормална и реална са съвсем различни неща. Горе се писа колко струва ипотека на нормална къща около града, в който живееш. Около София няма под 300 000 лева, понеже познати наскоро купуваха. Нормална заплата е над 5 000 лева, и то старши на каквото се сетиш, вкл. системен анализатор или тестер. За Java или .NET – поне 30% нагоре. Нормална е колкото на Запад, защото цените тук вече са по-високи. Нормално ли е електротехник по света да живее относително нормално, а тук девелоперите с 8+ години опит да са на квартира, в наследено жилище или при гаджето? Около мен повечето са така.
  Реалните са съобразени с БГ мизерията, не се обявяват заплати, търси се най-евтиния, който се навие. Залага се на текучество. Сам спомена, че HR имали причина да правят така. Имат, защото стандартът ни е по-зле от Китай и Индия. Реалните са това, което виждаме всички. Това НЕ ги прави нормални. Хванал си се за тази мизерия, вписал си се в нея, и се опитваш да убедиш останалия свят, че така трябва да е навсякъде. Хората не те хейтят, опитват се да ти обяснят това, в което си се вплел.
  Какво щеше да е ако не бяха дошли западните фирми да вдигнат стандарта? Щяхме да работим за 800 лева и то опитните. Не, че не беше само преди 10 години. Щяха да са рентабилни в пъти по-мизерни проекти. За кварталната бакалия щеше да е възможно да си поръча custom ERP система. Реалността в момента не го позволява, благодарение на лесния outsourсe. Също така реалността не позволява нормални заплати, освен доходите на робовладелеца. Една приятелка работи customer support в British Telecom. Ходят на Малдивите да почиват. А ти обясняваш за високия стандарт с лаптопа от Анталия с евтин предплатен туристически пакет, и се надяваш да не те потърсят за работа през отпуската.

  @Миро
  „Забелязали ли сте как по разни музикални формати като X Factor и др. “

  Кой ги гледа пък тия помии?

  @Радостин
  „Сега естествено ще ме нападнат 100 човека, които ще кажат, че не мога да заклеимя една група от хора като „непрофесионалисти“ за това, че не знаят SOLID. Те може да са чудесни писачи на код, но не са професионалисти и не могат да се наречат програмисти.“

  Ти знаеш ли GRASP, понеже е много близък до SOLID като теория? Можеш ли да издекламираш принципите на UP и RUP? Ако не можеш да издекламираш разликата от WATERFALL направо ще те заклеймя по форумите като неграмотник, както прави Ванката. Шегувам се, не съм такъв. Всички теории ли знаеш понеже у всяка книга е различна? Всички дизайн патърни ли знаеш, че трябвало професионалистите да ги знаят? Знаеш ли, че са поне 70 бройки, после има архитектурни, дето не са описани в книгата на GOF. Има и анти-патърни, според мен са дори по-важни. Тоновете стандарти, които са ми минали през главата са писани от хора, дето не са програмисти. Дори лично познавам един дето пише книги, и случаят е точно такъв. Просто има писарушки, дето с това си вадят хляба, защото не могат да пишат код, и затова учат другите.

 26. gatakka Автор

  Разбрах, на теб ти е крива държавата и света и политиците и зелените неща със зъби. Ако човек има умения ще живее добре на всяко едно място, защото ще си го подреди и нареди както му харесва. Ама едно от условията е, да знаеш какво искаш и най-вече какво можеш. И аз искам 100 милиона кеш в банка и да си правя каквото ми е кеф, не че сега не го правя де, просто нямам 100 милиона, ама си знам възможностиге, мисля, че имам добра визия за действигелността, подредил съм си приоритетие и в зададенкте рамки се справям така, че да съм доволен. Когато човек стигне това ниво може да се замисли дали може да излезе извън тези рамки, и често може.
  Има фирми коиго дават 1000 лева, има и такива които дават 10 пъти повече. Като ти е малко в някоя отиваш в друга съобразявайки се с реалността и уменията си. Ако няма нито една която да става, ами правиш си твоя фирма и почваш да даваш по 20 000.

 27. ウォーロック

  За тестер някой ако дава 5к веднага да се обажда 😀 бъговете ми се лепят направо. Всичките при мене идват :D. Оня ден така хубаво строших… айде няма да казвам какво… ама не беше малко :D, съвсем случайно ей тъй, без да искам, отръки ми идва 😀

 28. Rabin

  To това ясно.
  По провинцията познавам едни дето леят алуминий, лятото нямат климатик до пещите, и са доволни за 600 лева нето.
  Човек може да е доволен и да яде корени в Рила, като св. Иван Рилски.
  На глобална валута като долар и евро, глобални цени на стоки – си има и глобални критерии за нормален живот.
  Да казваш на цитираните суми големи – е смешно, поне отстрани. Я кажи колко от колегите ти си купиха къща и кола, и издържат съпруга с поне 1 дете? Или с „високата“ заплата изплащат двустайка апартамент в Дружба, „нов внос“ на Опел Омега, и бабата в кухнята, че няма за гледачка.
  А който няма силни позиции и не се хили с шефчето като вас в момента – на квартира! Вероятно те четат и колегите ти, ако споделиш – надявам се да е истината.

 29. Ivan T

  @ ウォーロック“За тестер някой ако дава 5к веднага да се обажда“
  Тук не е борса за работа, хората си говорят за други неща. В жобс.бг се пробват и на 500 лева в София. Ако мине. Говори се, че са пробвали дори да картелират пазара, ама дошли големите от чужбина и им изсмукали готовите кадри. Просто защото работа има много , но не всеки може да я върши.

 30. кюфте

  @Rabin нещо май си се объркал. Да роботиш като developer или programmer ти дава среден стандард на живот, или малко над него. Висок стандард имат евентуално босовете ти. Та като си от средната класа ще изплащаш апартамент, докато къщата за 300 хилки ще си я купи роботовладелецът. Под наем живеят останалите простосмъртни.

 31. ウォーロック

  Ivan T, ти да не си помисли, че това го пиша на сериозно :D. А да, май от скоро се моткаш тук, не си запознат със странния ми „хумор“ 😀

 32. Rabin

  „Та като си от средната класа ще изплащаш апартамент, докато къщата за 300 хилки ще си я купи роботовладелецът. Под наем живеят останалите простосмъртни.“

  За висок стандарт не говоря. В България почти нямаме средна класа. По света е един значителен процент. Инженери, лекари, дори учители – могат да си позволят къща в предградията, и нова кола, но не Лада или Дачия. Там пък имотите са с доста по-други цени, тук може да се живее нормално с по-малко пари.
  Тук мизерията си я знаем, потретвам, че не я отричам. Реалността е каквато е, тук спор не може да има. Просто наричам реалността с истинското и име.
  Петък до обяд, 1 неприсъствен ден, стаички за почивка, спокойна обстановка, нормална заплата, социален пакет – това са работните условия на колегите. Много пъти ходих и го видях лично.
  Още ли не разбирате за какво става въпрос?

 33. Ivan T

  Като отворих лаф за Жобса. На втория намерен резултат има и заплата. Ето колко е нужно за 3600 нето. Вместо магистърска степен – Е категория. Без диви теории, ежедневни митинги, и само 2 години опит зад волана! Дори без задължителен език, което при нас се води по подразбиране.

  http://www.jobs.bg/f3070309
  „За длъжността са необходими

  -Опит в Бранша минимум 2 години!

  – необходими документи:
  Категория С+Е, Дигитална Карта за Тахограф, Удостоверение за проведен Психологичен Тест, Удостоверение за Професионална Компетентност, Медицинско Свидетелство за Работа, Свидетелство за Съдимост, Медицинска Застраховка или Европейска Здравна карта.

  Владеенето на Английски или Немски език се счита за предимство.

  Месечно Възнаграждение 1620-1770 евро!“

 34. Ivan T

  Ето още, господа големи спецове! Не са търкали студентските банки 5 години, и после сертификати и изпитчета. Това с третата обявена заплата в техния бранш. Все едно всички наши обяви да почват от 3600 нето нагоре.
  http://www.jobs.bg/f3063640
  – Командировъчни 1700 – 2200 евро месечно
  – Възможност за гарантирана почивка, по една седмица всеки месец, ако карате „прави“ курсове – три седмици работа, една в къщи.

 35. кюфте

  Ами хващай се де! Тръгвай да караш тир, да си седиш на хемороидите по 12+ часа на ден и да спиш по магистралите. И заплатите, ако не пише изрично „нето“, са дадени с брутна стойност.

 36. ウォーロック

  Ivan T, за тая работа, първо трябва да пуснеш обява, че търсиш някой да прави компания на жена ти, докат те няма 😀

 37. gatakka Автор

  Аз може би не схванех нещо, искате да кажете, че да си международен шофьор е лесно и е за всеки? Не мога да се съглася, тази работа е толкова специфична и изисква доста интересен набор от умениия. А семейството докато се моташ по опашки на митници? За това взимат такива суми. И между другото там изискват много ама много сериозни сертификати, примерно книжка и доказан стаж , а не „ми ние с чичо бяхме 3 пъти до Гърция да караме дърва“.

 38. Ivan T

  „И заплатите, ако не пише изрично „нето“, са дадени с брутна стойност.“
  Пишеше нето на първата.

  „Ivan T, за тая работа, първо трябва да пуснеш обява, че търсиш някой да прави компания на жена ти, докат те няма“

  Много колеги програмисти прекарваха по 2-3 месеца по чужбинско, като се връщат по някой друг ден месечно.
  Не казвам, че им е лесно на тираджиите. Имаме го като синоним на див селяндур, неук и нагъл зад волана.
  В ИТ професията се искат много години учене в университет, курсове, език, постоянно доучване. Искат се силни аналитични умения и памет. По цял ден се кьориш в 2 монитора, и гледаш една и съща обстановка, от метрото сутрин до метрото вечер.
  Просто дадох за сравнение как нормален шофер изкарва „големите пари“, както се изразявате.

 39. ウォーロック

  Ivan T, пред монитора можеш и да позатвориш очи за малко от време на време, ама като управляваш 20+ тона бързо движещо се желязо не е много здравословно :). Коментарите продължават да са все толкова безсмислени, както от началото.
  П.П.: Супер зарибяваща игричка: Berusky 2 😀 / Отворена / Логическа тип пъзел / 3D / С калинки !/

 40. Ivan T

  „Коментарите продължават да са все толкова безсмислени, както от началото.“

  Ами напиши един смислен коментар! Дай да крякаме колко сме велики, учени и паралии, на повърхността на блатото. Това ли е смислено?

 41. ウォーロック

  „Ами напиши един смислен коментар! Дай да крякаме колко сме велики, учени и паралии, на повърхността на блатото. Това ли е смислено?“
  Е аз като гледам само това се коментира. Ама накрая винаги всички измират, така или иначе :D, трябва да се мисли по позитивно…

 42. gatakka Автор

  Ами не коментирайте тогава, задръстихте коментарите с глупости (говоря събирателно, не за някой конкретен). Добре, че има и стойностни коментари. Някой да ви кара на сила? Чак се чудя как не се стигна до Хитрер и Сталин…

 43. Rabin

  Ще ми е интересно да видя кое се има за стойностно като коментар. Вече оставам с впечатление, че са глупости ако имаш своя си идея какво е нормален живот. Моята не я натрапвам, и се обосновах с факти, доколкото мога онлайн. И не твърдя, че живея нормално. Много далеч от нормалното съм, по света се казва „работещ беден“, каквито са и 99% от колегите.
  За вас умните неща са зубрене на SOLID, стискане като мишка, носене на лаптоп (обзалагам се дори личен, с личен мобилен нет) на почивка с VPN към службата. Работа под час в кюбикъл и мрънкане ако закъснееш, унижаване на колеги? Само защото е от другата страна на масата за интервю? Че и да се хвалиш после за геройството.
  Наистина ще ми е интересно кое е правилно и кое са глупости.

 44. gatakka Автор

  Ами последния ти коментар @Rabin е много добър и ясен пример за глупав коментар, толкова е зле, че чак може да се объркам и да си пимисля, че е опит за тролване. Не допринася за нищо в дискусията, ясно показва тотално неразбиране на прочетенето, има желание за провокация в него и абсолютно желание за налагане на твоето мнение като най-вярното на тази планета. Всичко останало е глупаво. И проблема (по скоро средсрвото) е изопачаването и неразбирането на основната теза и идея на предишните коментари, слагане на думи в устата на други хора, вадене от контекст и даване на тенденциозни примери с добре премерени детайли с цел създаване на ясна негативна обстановка около някаква мъглява неразвита теза от която рязко избягваш когато някой се опита да конкретезира какво точно искаш да кажеш.
  Това е малоумен коментар, по малоумен от чистото псуване, то поне има ясна идея и настроение.

 45. Rabin

  Дай сега по-конкретно. Кое точно е невярно от предишния ми коментар. Чисто логически твоят последен коментар също отговаря на тролване, ако и моят пост е такъв. Дори аз имам повече конкретика. Кешовете пазят коментарите, дори ако си го махнал по стар навик.
  1. Сам каза, че си онлайн на лаптопа през отпуската, надявайки се са не ти се обадят от работа.
  2. SOLID е зубрене, едва ли си си го измислил ти лично. Наизустил си някаква постановка, мисля, че зубрене е точно това. Това е нищожна, малка част от уменията за кодене. Не, че е невярна, но е върхът на един от 1000 айсберга.
  3. Работа под час в кюбикъл, или още по-зле – „опен спейс“.
  4. Похвали се колко си зъл на интервю.
  5. Не твърдя, че съм средна класа, това ли е „налагане на мнението“ ми? Не съм говорил за друг, а за мен.

  Кое сега от горните е невярно?
  Каква теза съм избягвал? Дадох в цифри кои доходи могат да се водят за средна класа в България.
  Дано не отговориш мъгляво като последния път. Отговори конкретно както пиша аз.

 46. gatakka Автор

  Ах, ще се пукна да се смея. Ти сериозно ли? Малиииии. Наистина, който не може да разбере къде е проблема в последните ти 2 коментара няма да може да разбере какъвто и да е аргумент даден от мен иши друг човек. Но за да не кажеш, че се измъквам ето ти конкретика.
  Отивам с личен лаптоп защото ще ми е трудно да нося desktop workstation с мен по летища. И да ,готов съм да помогна ако се наложи, защото аз съм ангажиран с проекта и фирмата. Щом шефа е коректен с мен и се съобразява с мои особенности, като че си върша понякога лични неща в работно време и аз ще съм корвктен да видя защо нещо не работи в почивката ми.

  Солид обобщава много ясни и добри практики, можеш да минеш без целия солид но не искам да виждам код в който не се прилагат, най-вече depebdency injection. И да, за мен един професионалист трябва да знае какво е. Ако не е запознат със S и D хич да не ми се тупа, че може да пише качествено ООП

  Това за кюбикъл и опън спейс ти си го измисли толу що, а за работа под час даже и не знам от къде и как. Е заслужава коментар. Между другото кой е перфектния начин за хората в офиса? Кабинет за всеки? Сериозно те питам.

  За метафора да си чувал, за иносказателен израз, и подобни неща? Това във връзка със ЗЪЛ.

  Можеш ли да ми обясниш с няколко думи какво искаш да покажеш/докажеш. Обясни ми сякаш съм 5 годишен.

  Моята теза е проста – за да взимаш заплата на старши теябва да имаш минимални практически и теоретични познания, както и добри работни навици.

 47. Rabin

  „Можеш ли да ми обясниш с няколко думи какво искаш да покажеш/докажеш. Обясни ми сякаш съм 5 годишен.“

  Мислех да пиша двоен пост, но изчаках, да не кажеш, че троля. Представи си сега затворническа/робска общност. Винаги се намира някой от себеподобните да се мъчи да юрка останалите, да се престарава, за да си повдигне малко положението пред надзирателя. По-образно не мога да го опиша, не го приемай буквално, не сме затворници/роби в буквалния смисъл.

  „Между другото кой е перфектния начин за хората в офиса? Кабинет за всеки? Сериозно те питам.“

  Не, може да се помисли неприсъствена работа от къщи. Не казвам да е на 100%, но аз губя над 2 чАса път на ден до офиса. Като сметнеш и гласенето, че не отивам по домашни чехли – клонят към 3 чАса. Не ми разправяй колко неефективно се работи от къщи, защото сметката почва с 3 чАса преднина. Не може да е чак 40 % по-неефективно, отколкото в офиса. Особено като имаш предвид офисните простотии, разсейване, интриги.

  „Солид обобщава много ясни и добри практики, можеш да минеш без целия солид но не искам да виждам код в който не се прилагат, най-вече depebdency injection.“

  Това стана много популярен похват, до степен да забравите за всичко останало. В момента берем горчивите плодове, използвайки на всяка цена Spring за огромни проекти, и повечето дори не са виждали на живо EJB. Това е огромна тема, не искам да я засягам точно сега.

  „Отивам с личен лаптоп защото ще ми е трудно да нося desktop workstation с мен по летища. И да ,готов съм да помогна ако се наложи, защото аз съм ангажиран с проекта и фирмата. Щом шефа е коректен с мен и се съобразява с мои особенности, като че си върша понякога лични неща в работно време и аз ще съм корвктен да видя защо нещо не работи в почивката ми.“

  Еми ето че се смееш много както спомена, ама на нещо съвсем вярно. Което потвърждаваш като вярно. Мислиш ли, че западнякът прави конференс колове от Малдивите? Дали влиза в сорс репото??? Бидейки средна класа, не като нас. Всеки си решава как да работи, аз също бих оказал съдействие ако нещо дойде на зор. Но погледни първата точка, дадох нагледен пример как изглеждаме за средната класа по света отстрани. Това за „зъл“ е ясно че не е съвсем буквално. Но буквално се топим един друг, а в много от случаите хората идват с нагласата да ни дават доста повече пари. По другите клубове има много описани случаи как робче убеждава робовладелеца, че другите робчета ще работят за много по-малко. Твоето е софт версия, все още.

 48. gatakka Автор

  Чакай малко, ти говориш по принцип а не за мен, поста и фирмата в която съм? В такъв случай ти дължа извинение за неразбирането и резкия тон. От толкова хейт ми се изкриви преценката. Но все още държа на казаното от мен по-горе.
  Аз лично не се интересувам как изглеждаме в очите на другите, нали мен ме устрйва ситуацията.
  Работа от вкъщи за всички служители е логистичен кошмар и е непрактично.
  Абсолютното спазване на което и да е правило води до лоши резултати, но не можеш да отречеш, че DI е полезна концепция в много случаи.
  А по отношение на взаимното топене то е до човек, не до сектор. За това личностните качества са от такова значение когато влизаш в сериозен екип. Дори и в църквата се топят, мачкат. Всички сме роби по един или друг начин във всяка професия и държава. Абсолютната свобода не съществува.
  Ако мога да добавя едно мое виждане – нека всеки да прави каквото харесва докато не пречи на другите да правят същото.

 49. ウォーロック

  @gatakka – то това е виждането на всички анархисти не е само твое…

 50. gatakka Автор

  Не бих казал, че горното е същността на анархизма, но разбирам какво имаш предвид. Ще добавя само, че много от правилата са въведени за да може човек да разбере кога почва да пречи на другите. Не говоря за законите, говоря за морал, етика, авторитети и експерти. Много, но не всички, закони в държявата слагат прекалени правила. Но нека да не размиваме темата 🙂

 51. Rabin

  „Работа от вкъщи за всички служители е логистичен кошмар и е непрактично.“

  Кошмар е само за Скум мастера, че няма да има какво да прави и словоблудства. Изглежда сте на поточна линия, в шивашко производство, или консерви. Бъзикам се естествено, но така звучи както го каза. Домати и конци ли размъква логистиката ви? Работил съм години наред с хора, които не съм виждал на живо. В момента отричайки това с дистанционната работа, че и СТО си бил по някое време – натискаш другите на плантацията, без някой да печели от това. Само метрото става по – пълно, и повече народ боледува от грип зимно време. Това е поредният скапан предразсъдък, че само в офис се работи. Като си в къщи се губи идеята за скатаване, някак подсъзнателно оценяваш, че трябва да осребриш привилегията да нямаш надзирател. В офис е обратното.

  „но не можеш да отречеш, че DI е полезна концепция в много случаи.“

  Да де, ама в още по-много случаи пречи, и то много. DI накъсва кода и го прави нечитаем за статични анализатори. Има и много други поразии, като например при дебъгването. Иначе DI за малки проекти има повече плюсове. Изказа се малко крайно, затова се обадих.

  „А по отношение на взаимното топене то е до човек, не до сектор. За това личностните качества са от такова значение когато влизаш в сериозен екип.“

  Не ви познавам, но така и не каза колко от вас са още на квартира, като сте толкова сериозни. Като я чуя тая дума и вече ми се гади. Също като клишетата на яйчарките за младия и мотивиран екип. Което между редовете се чете – сбирток нископлатени новобранци с амбиции.

  Човек, не те нападам, просто се опитвам да ти обясня защо коментарите под тая ти статия гонят 400, и вече те размъкват по няколко форума. Това не е хейт, и не е само конкретно за статията. Сума народ се опита да ти обясни, и повтаряш, че не разбираш какво се случва. Особено грозно е някой да се държи непривично за статуса си. В едно от първите мнения споменаха за лордове и икономи, не ми се рови за цитат. Много добре е казано, ако настояваш ще го изровя.

 52. gatakka Автор

  Кои визираш под „колко от вас“. Кои нас? Хораъа в нашата фирма, хората от php (аз не съм php от много време), програмистите като цяло в България? И не мога да се съглася, че работата от вкъщи е възможна във всяка ситуация. В много става, и аз съм работил от нас. Ама каква тръстика, какви поточни линии? Кажи ми професия в която нямаш задължения и срокове. То по твоята логика всичко е тръстика. Наистина имам проблем с разбирането кое в кое не ти харесва.

 53. Rabin

  „Кои нас? Хораъа в нашата фирма“

  Хората от екипа ти, дето сте били толкова сериозни.

  „И не мога да се съглася, че работата от вкъщи е възможна във всяка ситуация.“

  Само в 90% от тях е възможна от къщи. Само че тук хората трябва да имат самосъзнание и нагласа. Не се сещам какво не може да стане от къщи, ако не разработвате и споделяте скъп хардуер. Това може да е капката, която да наклони опитен човек да не стане фриленсър, или емигрира. Едно безплатно за фирмата благо е дистанционната работа, и оптимизира едни 40% от работното време, ей така за отскок.

  „То по твоята логика всичко е теъстика.“

  На практика е така, ако нямаше заплата нямаше да ходиш на работа. И е грозно някой като почне да се слага, навръх цялата мизерия в БГ.

 54. gatakka Автор

  Явно не си говорил по принцип.
  Какъв ти е проблема че хейтиш компания, която дава реални за България заплати, осигурява добри условия, плаща за обучения и развитие, толерира самоинициативата, има глезотии, работи се в екип с приятна и забавна атмосфера?
  Всичките ти глупостинсе отнасят за всяка една компания на нашия пазар, а при някой положението е МНОГО зле.
  Явно ти работиш някъде където голи девици ти белят грозде и ти го дават в устата. Евала, аз работя в компания която е над нивовото на повечето в България, и ми харвсва. Като гледам и на колегите им харесва.
  Защо хейтиш без да имаш и идея как са нещата. Нещо лично си засегнат?
  От къде да знам колко са на квартира. На запад щото всеки е със собствено жилище. Погледни статистиката, България е на едно от водещите места по притежанир на жилища от частни лица без ипотека.
  Правиш негативен PR на фирмата? Ако е така защо?

 55. gatakka Автор

  Щом ще говорим за фирмата и екипа ето ти малко инфо. До момента има един напуснал защото реши да си прави стартъп. Колегата му взеха служебен iMac, най-високия възможен клас защото работи на мак. Има масажен стол за над 7000 лева и върши супер работа. Пълно е с джаги, дронове и всевъзможни джиджавки с които всеки може да си играе колкото иска. Ясно е, че има и конзоли, ама на тях нещо не ни се цъка. От време на време се появява и някое кашонче с блейдове, работното време е гъвкаво, има сериозна здравна застраховка която се плаща от фирмата и управлението не е корпоративно.
  Към това добавяме реални за пазара заплати, работа по интересни неща свързани с продуктите на фирмата, надбавки ня заплатата спрямо стаж, допълнителни почивни дни, работа от вкъщи ако ти се налага и хора с кокто ти е кеф да общуваш.
  Ако това е зле според теб, ако това е тръстика, ако това е поточна линия не знам какво за теб е хубава фирма и работна среда.

 56. Rabin

  „Явно не си говорил по принцип.“

  Съвсем по принцип говоря, за пръв път чух за тази компания от блога ти. Ти лично си частен случай от общото, което не е добро.
  Ами и аз се предавам, опитах се да ти обясня какво става, дето все казваш, че не разбираш. Не ме питай нищо повече, аз се предавам!

 57. gatakka Автор

  Как по принцип си говорил като преди малко точно ти каза, че става дума за екипа и фирмата в която съм. Тука четем няколко човека и не схващаме. Явно всички имаме проблем да разберем какво искаш да кажеш.

 58. Iv

  Едно от тъпите неща, на които попадам масово по блогове и други неща в интернет, е че има хора които обясняват на другите каква е „ситуацията“ като се опитват да им „отворят очите“.
  Такива хора не са способни да възприемат мнение/възглед различни от техните.
  И се започват едни спорове като този….
  Забелязвам че добра практика е на такива хора да не се обръща внимание.
  Ползите да не им се обръща внимание са много: спестяване на време, нерви, така или иначе такива няма да възприемат гледната ти точка, става им на тях хубаво като се чустват значителни защото някой отделя толкова много време от живота си за тях, и много други неща…

 59. Stilgar

  УжасТ, Ванка, налазили са те комунисти. Аз в началото си помислих, че тея дето дойдоха да приказват за заплати са успели капиталисти, гъзари дето идват да ни се смеят колко сме бедни, а то какво се оказа? Просто ги било яд на лумпенпролетариата, че не се е случила октомврийската революция и някой е навит да работи за по-малко от къща за 300 000 лв. та се налагало и те да са „работещи бедни“

 60. Enlightment

  Беше ми изключително досадно да чета всеки втори коментар, който беше за правопис и пунктуация, затова се отказах към 3-та страница. То остана само Адел да се включи и да каже, че Ванков няма право да се изказва за PHP, докато не се научи да пее…

 61. gatakka Автор

  Аз съвсем нарочно не споменавах детайли за условията във фирмата за да няма критики, че това е реклама или подобно, но @stilgar обобщи доста ясно.
  Който смята, че условията, които описах няколко коментара по-горе са лоши за България ще се радвам много да НЕ ми е колега. Едва ли ще се сработим при толкова различни разбирания за нормално.

 62. Rabin

  Oф, хора, не мога! Ни моа!
  Джага, дронове и масажен стол имало, представяш ли си? Винаги съм си мечтал за джага, дронове и масажен стол, ама като нямаше кой да направи реклама и не съм знаел къде са. За Мака няма да го коментирам, то си е ширпотреба на запад, но и сечиво на труда. Щом си изкарва парите – няма лошо! Аз лично не ги харесвам, пък и Ванката ги храни в няколко видеа.
  И играчки, кой колкото иска да си играе ! И игрови станции! Сега ще кажеш, че и безплатно кафе има!
  Който е надживял детството бил сега пък комунист!
  Не е истина просто, реклама било… Реклама на джага и играчки.
  Ей това най мразя в колегите, като почнат да се възнасят колко много знаят, колко били оценени, и в колко сериозен екип работели. До следващото работно място като ги отрежат на сегашното.
  Единодушни сме, не бих искал да сме колеги. До колкото виждам фирмата ви се старае да ви угоди, предлага добри за България условия, просто на манталитет няма да си паснем.

  „Към това добавяме реални за пазара заплати“

  Ми ако не са реални за пазара – няма да ги има и тях на пазара. И аз бих искал да наема служители с подценено нереални заплати, ама нещо не ми се удава 🙂

  Не ме коментирайте, не държа да пиша тук, и „да си налагам мнението“. Опитвам да вечерям, и ако се задавя и умра от хил – вие ще сте виновни!

 63. gatakka Автор

  Ами не знам на какъв пазар работиш ти, ама явно си му собственика. И какво точно се опигваш да кажеш? Че няколко хиляди лева заплата заедно с добри условия на труд е смешно, жалко, направо унизително за България? Брей, ти да не си ония от google, на който му плащат по 500 000 и си работи от тях?
  И какво искаш да кажеш, че всички ние вкупом да се вдигнем и да кажем на работодателите че искаме увеличение с 10 пъти?
  И какво като ни сменят? Ще отидем в друг готин екип с който с кеф си общуваме с лекота и взаимно уважение. Ти какво, не работишнс колеги? Не си сменял работа?
  Хапвай си там хайвера от белуга и остави ние тука да се радваме на дребните неща.
  Не искаш да пишеш тук а пишеш. Хайде, аз обичам конкретните въпроси.
  Опиши ми реалната заплата, работна среда, проект, атмосфера, колеги, с няколко думи, за да видя разликата, пък и не само аз, много интересно им стана на всички.

 64. Rabin

  „И какво искаш да кажеш, че всички ние вкупом да се вдигнем и да кажем на работодателите че искаме увеличение с 10 пъти?“

  Манталитетът, мен! Манталитетът ви не е за улегнал опитен човек. Не си първа младост, а се държиш като тийнеджър. Фирмата ви не я знам и не коментирам нея. Набеди ме, че правя черен PR, само защото не куфея на каквото там имате. Кой не скача – е червен! Няма да се изтърпим и 2 дни в екипа ви, ако попаднете на такъв като мен. Това с DI беше показателно какви философи има при вас, но темата е прекалено голяма за няколко мнения.

  „Опиши ми реалната заплата, работна среда, проект, атмосфера,с няколко думи за да видя разликата, пък и не само аз, много интересно им стана на всички.“

  Няколко мнения нагоре са описани съвсем подробно, и примерни цифри дадох.
  Пиша без желание, щото и комунист ме изкарахте. Иначе мислех да спирам. Очевидно е, че не можем дори да се разберем кой какво иска да каже. Изгубена кауза, губим си времето взаимно!

 65. gatakka Автор

  Не те набеждавам за черен PR, имаше въпрос там. Ти определи фирмата и екипа като поточна линия, трастика, работа по минута и час и бой с пръчка за всяко закъснение. Аз ти казвам, че не е така и ти описвам атмосферата във фирмата. Ама чакай, ти май говореше по принцип или не? Казваш, че 5К е нормална заплата за старши и никой не каза нещо против това, освен ти самия.
  Да, няма да се изтърпим, любопитно ми е какви са колегите ти.
  Сподели къде работиш, или на какво си собственик. Ти ми говориш, че не било нормално старши да е на квартира. Ами да си взима ипотека като иска, всички се осигуряват на реални заплати, а и няма студентски заем да го мъчи с години. Това какъв критерии е не знам.

 66. Iv

  В Германия около 50% от хората живеят под наем. Важи и за програмистите 🙂 А и не разбрах за какво е критерий
  А това да съм благодарен, че ме осигуряват на пълната ми заплата в бг и да съм благодарен за това е много кофти сиъуация…

 67. Rabin

  „Ти определи фирмата и екипа като поточна линия, трастика, работа по минута и час и бой с пръчка за всяко закъснение.“

  Дори за това не се разбираме, че не се разбираме.
  Говоря по принцип какво е положението в софтуерните фирми. По минута и час няма никъде, защото не е възможно. Пиленето е през седмица, защото често се поемат нереални срокове.
  Опонирам като вземете да превъзнасяте колко сериозен и велик екип сте (забележи, не говоря за фирма). Дразня се, като на интервю излезе икономист и ми даде задача от регионална олимпиада по програмиране. Виждал съм на живо камери над всеки монитор, също така бяха наредени точно като на поточна линия.
  Това, че при вас ги няма точно тия неща – не ви прави бленувано кътче от рая. Нали опитни търсиш за екипа си? Точно опитен може да се откаже той от вас, като ви разбере манталитета.

  Eто, най-точното попадение за случката, направих си труда да го потърся:
  „Боже, върни феодализма! Там поне икономът е знаел, че е иконом, а не лорд. “
  http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=programers&Number=1953985725&page=0&view=collapsed&sb=5&vc=1

 68. gatakka Автор

  За осигуровките исках да кажа, че сектора е легален и рядко се среща някой да не осигурява на пълна заплата, за разлика от други сектори, което прави взимането на заем по-лесно. Ако някой ми каже че няма да имам пълни осигуровки ставам и си тръгвам, и не само аз.

  Много лошо слагаш всички под една шапка, има ги тези фирми и те са аутсорс. В продуктово базираните рядко е така. И да, сериозен екип сме, хора с опит и умения. Не сме Екипа, а сме един от многото в България и по света добри. Думата велик не съм я използвал. Това че при нас ги няма камерите, блок на сайтове и подобни ни прави една от многото фирми в които ги няма. И да, търсиме старши защото старши е видял 2 и 200 и не иска камера, не иска шотове на екрана на всяка минута, не иска екип който гледа да се мазни за дребни облаги и не споделя нищо, а иска спокойна атмосфера и едни такива дребни но важни неща.
  Манталитета на фирмата е ясен, на който не му допада, както на теб, направо ни прескача. Тундра балшая, много риба в морето… Ама ако му се струва, че е неговото нещо е добре дошил, ще се сработим най-вероятно.
  Сподели къде работиш и каквъ е вашия манталитет. Нека да стане конструктивно, да сравним двете неща. Да обсъдим и да видим предимства и недостатъци, може да е нещо което да ми отвори очите и да „порасна“.
  Моля те, сподели.

 69. Rabin

  „Сподели къде работиш и каквъ е вашия манталитет. Нека да стане конструктивно, да сравним двете неща. Да обсъдим и да видим предимства и недостатъци, може да е нещо което да ми отвори очите и да „порасна“.
  Моля те, сподели.“

  Работя дистанционно. Проектирам цяла нова система, има си доста творчество. Именно едно от нещата, които много дразнят, дето твърдиш за някаква логистика, и че не ставало от къщи. Не правим консерви или конфенция, баси… Много по-добре се получават нещата от нас когато бачкам. Чужденците имат един ден такъв, регламентиран.
  Ще го напиша още веднъж – изгубва се вътрешният гъдел от скатаването. В нас нещата вървят 3 пъти по-бързо, засичал съм. В офиса офиса все някой ще изцепи някоя простотия на 20 мин., ще му се допуши и т.н. Казвам го с най-добри чувства, не, че ме дразнят. Отива един час на обяд, а в нас не си прекъсвам мисълта, често хапвам докато работя. На мен ми е зора да се наканя да бачкам, после ми е зор да спра. Офисът много пречи на този режим и накъсва естествения режим.
  Занимавам се с почти всичко без фронтенд. Програмиране, системно админване, дори малко хардуерни неща.
  Доходи не мисля да споделям, нито планове. Вижда се по цял свят, а такава лична информация може да изиграе лоша шега, в неподходящ момент. Ще се похваля ако му дойде времето.

  По въпроса с легалните доходи – пак се разминаваме. Баш като тийнеджър се държиш, не целя да те засегна, но така го усещам. Питай шефа си колко бруто плаща на т.нар. държава, която после ги разпределя м/у т.нар. „елит“, и циганите. Сумата гони хилядарка месечно. Ти ги изкарваш, не падат от небето. Осигуровките се удържат от работника, господа, проумейте го най-накрая. Все едно изплащаш ипотека.

  В момента работя (да, неделя е), защото си разпределям сам времето, винаги съм наспан, не ми звъни часовник сутрин. Разполагам с работното време на останалите, примерно ходене до администрация, магазин и какво ли не.

 70. gatakka Автор

  Значи понеже на теб ти допада да работиш от вас автоматично означава, че всичко друго е грешно. Интересно. В петък имах интервю с човек много по добър от мен и с много по-голям опит който работи дистанционно и се отказва, защото не му понася. Иска офис, социална интеракция на живо, такива неща.
  Явно имаш нужда за твоята работа да останеш сам, когато си вдъхновен и да дълбаеш проблема, нямаш си и на идея колко добре те разбирам, но това не значи, че манталитета на всички е грешин или сбъркан.
  Аз приемам твоя начин и не виждам нищо лошо в него, още повече, че тогава си най-ефективен, но моля те, не заклеймявай всичко различно.

 71. Rabin

  „но моля те, не заклеймявай всичко различно.“

  Aз пък настоявам да спреш да ми приписваш каквото не съм казал. Обширно и просторно описах защо мисля, че докато сме в БГ си оставаме в мизерията. Опитах да дам примери как може да се подобрят нещата, без допълнителен разход на пари. Нито съм отричал, нито мога да налагам мнение.
  Хората дадоха грозни епитети, аз опитах културно да комуникирам. Не си разбираме тезите, само не ми приписвай каквото не съм твърдил.
  Един ден ще осъзнаете защо се бъзикаме с тръстиката, робите, и тия, де се правят пред надзирателите. Явно ви е рано, говоря не само за теб. Многото напъване не значи много работа, на какво ли не съм се нагледал. И не, не съм комунист. Хората по света са си отгледали средна класа в капитализъм.

  „Иска офис, социална интеракция на живо, такива неща.“

  Свят голям, хора всякакви. Познавам колеги, дето са родени да опъват каиша, в главите им е само и единствено мисълта шефът да е доволен. Обаче им се губи голямата картинка дори в конкретния проект. Познато ми е, искам да кажа. Някои са родени за кибицане в офис и висене по задръствания. Дава им смисъл в живота. Дори има случаи да идват на работа след пенсиониране, без да има заплата.

 72. gatakka Автор

  Ти сам каза няколко пъти, че манталитета ни е грешен, на повечето хора в сектора не само в Бъгария.
  Работодателя осигурява задачи, условия за решаваане на тези задачи и възнаграждение когато са готови. Работника изпълнява задачите и си взима възнаграждението. Не изпълнява тези задачи и не си взима възнаграждението. Това е опит да обобщя манталитета на повечето хора, не само България но и по света. Това ли ти разбираш като грешен манталитет?
  Казваш, че заради този манталитет България нямало да се оправи и да стане като на запад, ама то и там това е масовия начин. Явно проблема не е в манталитета.
  Ако това е грешен манталитет какъв е правилния? Доколкото разбирам работиш за пари, не си собственик, и някой ти възлага работа.
  Нали?
  А иначе аз също предпочитам офиса. Аз съм служител 8 часа там, 16 часа съм си какъвто си искам. Събота и неделя са ми събота и неделя. Почивките са ми почивки, хобито ми е хоби. 9 месеца работих от нас отдалечено, не искам. Смесиха се лично и служебно време. Често не знам аз работя ли, почивам ли, с мой неща ли се занимавам. Не срещах толкова хора, затворих се в себе си заради липсата на жива комуникация, излезнах от общия ритъм. Приятелите ми ме викат на по бира, ама аз не мога защото докато те са работели аз съм се занимавал с друго. Груб пример но показва идеята. Това в само една малка част от нещата заради които хората сме склонни да преглътнем задръстване, метро и подобни. Между другото като си изместиш работното врвме с 1 час напред или на зад няма толкова задръствания и метрото е спокойно. А и нали всички сме на квартири, просто си сменяме квартирата по-близо до офиса и отиваме пеша.
  Може би сега ще кажеш, че точно това е грешния манталитет, да съм в кюпа със всички, да съм в общия ритъм,и ако е така до някъде ще си прав. Но това е личен избор. На мен може да не ми пука за голямата картинка на нещата по които работя. Аз може да искам да отивам лятото на море, зимата на ски, а не обратното, заедно с всички други хора, в големия цикъл.

 73. Rabin

  Вече в чисто академичен смисъл искам да разбера изобщо ще ли схванеш какво се опитвам да ти кажа. Все го извърташ в личен план, аз какво и не какво.

  Айде ще пробвам пак, вероятно за четвърти път:
  1. Изискванията към нашата професия са много по-големи от качеството на живот. Ключова дума – средна класа. Учиш като малоумен цял живот, а водиш стандарт на шлосер в Германия, или плочколепач. При същите цени. При същите и по-големи умения, и резултати. До колкото разбирам там само бедните живеят в апартаменти, и то в доста поддържани блокове. Каза ми го колега българин, живеещ там, бяхме в един екип. Моля да приемеш, че имам на идея за мизерния стандарт в България, и защо става каквото става.
  2. Може да се предостави на всеки да реши дали да работи от тях си, преди да реши да емигрира, и независимо какво си мисли прекият му началник с бетонна глава. Ключова дума – не струва пари!
  3. Програмистите в мнозинство са силно надценяващи се, асоциални копеленца. Тая графика горе на Даннинг Крюгер – тия си мислят, че важи за другите, а те самите са в най-благоприятната според тях позиция. Ключова дума – SOLID, DI. Имаш и едно видео с 1-2 принципни грешки защо в Линукс нямало вируси, но не искам да говорим за някого конкретно. Утре може да се окажеш в ролята на прословутото момче, дето си направил на 5 стинки, и то може да се получи с голяма вероятност ако попаднеш на правилния изпитващ.
  4. Метафората с дрипавия надзирател роб, също роб – разбра ли я? А за българския казан в Ада, дето нямал нужда от дяволи да пазят – някога мислил ли си какво означава? Досега не я схвана, затова човек като мен би се изпокарал със „сериозен“ екип като вашия. Някога виждал ли си колко пари се печелят от един софтуерен проект, и колко остава за бурлаките, дето си ядът ушите един други – кой по-голям опъвач на каиша е? Ключова дума – „Наистина бях леко агресивен, но не в смисъла на физическа агресия“.

  Опитай да забравиш за момент, че уж се опитвам да давам акъл, налагам и още какви нелепости бяха. Сега пробвам варианта да пиша максимално съкратено. Искам да видя дали някой ще схване, че не говоря за мен конкретно – аз дали съм работодател, дали работя от нас, и за колко. Изобщо нямам идея да коментираме някого конкретно.

 74. gatakka Автор

  Тоест искаш да кажеш, че няма смисъл да сме програмисти в България, понеже на други места и други професии искат по-малко квалификация и отдаденост за същия стандарт на живот. А къде остава момента с „Аз наистина харесвам това което правя“. Аз лично не искам да съм плочкаджия, тираджия или да играя на Forex, защото не е моето нещо и съм доволен от стандарта на живот който имам. Достатъчно съм живял на запад за да си преценя за себе си къде какъв стандарт и КОМФОРТ на живот мога да имам. Всеки го прави, границите са отворени. Не мисля, че може да генерализираме толкова комплексби неща. Един учител, истински учител не учи заради парите а учи защото това е неговото призвание, това е неговото нещо.

  Не, не може да се предостави на всеки възможността за отдалечена работа, но всеки има право да търси фирма предлагаща това. Всичко е до работен процес, проекти и начин на водене. Бил съм във всички сектори на IT, включително и чистото R&D, и категорично казвам, че има ситуации в които отдалечената работа не е възможна.

  Силно интровертни сме с лошо его и грешна оценка за уменията си, то това е в основата на темата. Всички сме в тази крива, не само в IT, аз също. SOLID са задължителни като знание за ООП, майсторите обаче знаят кога да ги използват и кога не. Това е разликата.
  Колко са вирусите в линукс, които са актуални и не са пачнати? Кога в линукс от страница ще ти се качи програма без твое разрешение и ще ти пренасочи трафика? Като изкочи нещо такова се пачва за дни, често и за часове.
  И да, прав си, че някога ще попадна на човек знаещ повече от мен, даже ми се случва често. В петък интервюирах такъв човек. Някой от колегите са такива хора, за това им се радвам, защото уча от тях. Правили са ме, правят ме и ще ме правят на 5 стотинки. Аз проблем с това нямам. Моята нагласа е, че като се случи явно съм се надценил явно кривата нещо не е в унисон с реалността и се коригирам. Това е практичбия начин. Това е в основата на тази публикация. На всеки един от нас профилактично трябва да му се набива канчето за да слизаме на земята. Аз това го смятам като профилактика и не виждам нищо негативно.

  Виж, всеки избира сам как да бъде нещастен. Някой хора са щастливи с това което имат и са постигнали и не искат повече. Не се разбираме заради различбото ни разбиране за щастие, успех и подобни. За мен както и за много други хора IT е нещо което обожаваме, дава ни стандарт на живот с който НИЕ сме доволни и ни оозволява да живеем по хубав за НАС начин.
  Уважам твоето виждане за нещата, то си е твое и е вярно, но всеки ина свое.
  Между другото благодаря, че парира индиректно глупавите коментари в тази тема, която излезна извън всякакви разумни граници.
  Всеки е щастлив в собствената си нищета защото си е неговата.

 75. aaa

  Иавне, толкова тъпотии написа, че цялото това нещо заприлича на порно-драма. Стига възхвалява работодателите и уникалната работа, която ти дават. Бруталната истина е, че си оставаш един подчинен на заплата. Кога ще надскочиш кокошкарското мислене и ще се насочиш към това ти да бъдеш създателят на продукти, ти да предлагаш работа на другите?

 76. gatakka Автор

  Ето за това не споменавах нищо за фирмата, защото очаквах такива коментари. Няма лошо, на такъв коментар като моя такъв коментар като твоя. Напълно заслужено.

 77. Stilgar

  Пък аз съм постигнал Рабинската мечта. Живея в къща 🙂 Всъщност не знам откъде тая идея, че програмистите не можели да си позволят къщи. Аз не живея в София щото не ме кефи, но познавам и програмисти в София които живеят в къщи извън града. Според мен повечето опитни и кадърни програмисти просто ги кефи да живеят в средата на големия град (всъщност повечето хора ги кефи да живеят в големия град, ако къщите бяха масова ценност нямаше всички да се местят към София). Още повече че самият Rabin по-горе направи сметката, че 5000 лв стигали за тая прословута къща в Софийското равно поле, а според мен е очевидно, че опитен и кадърен програмист в София може да получава такава заплата. Даже от контекста на статията разбирам че въпросният интервюиран е поискал толкова или повече (щото бил поискал много над 3000).

 78. Gergi

  @aaa Браво, чудесна логика! Давай всички да сме шефове и да не зависим от заплатка (макар, че ОТНОВО ЗАВИСИМ от заплатка, само че ни я дава КЛИЕНТЪТ). Всеки РАБОТОДАТЕЛ е БАЧКАТОР спрямо клиента.

 79. Rаbin

  „Пък аз съм постигнал Рабинската мечта. Живея в къща 🙂 Всъщност не знам откъде тая идея, че програмистите не можели да си позволят къщи. Аз не живея в София щото не ме кефи, но познавам и програмисти в София които живеят в къщи извън града.“

  И аз съм така, но къща на село се купува с джобни. Ходи обясни на Гатачето как ще пътуваш всеки ден по 2 пъти, щото не можел да си оправи логистиката и иска да си на линия при другите тийнове да си играете с играчките на шефа 🙂 Не знам защо постоянно се опитваш да профанизираш дискусията. Очевидно е, че не можеш да схванеш за какво говоря, не само аз. Това с комунизма още не мога да го преглътна. В комунизма няма средна класа, има чакане 20 години за Москвич, пералня и ТВ когато пуснат, и 3 дни опашка за него. Сев. Корея и отчасти Куба са построили много близо до безпаричното общество, и са на косъм от истинска гладна смърт.

  Това логистика важи за разнасяне на товари, като домати и конци. Не съм чул на транспорт на байтове по жица да викат логистика. Ама да не издребняваме.

  „Още повече че самият Rabin по-горе направи сметката, че 5000 лв стигали за тая прословута къща в Софийското равно поле“

  Говорих за QA и системни аналисти. Казах 30% отгоре за претенции за ТЪРПЕНЕ и учено кимане с глава на SOLID словоблудства и „гениалното“ DI дето трябвало да е вездесъщо.
  5К стигат на косъм за средна класа, ако и жена ти работи нещо какво да е. И да нямаш много деца. И да имаш баба да ги гледа. И да не е нова или голяма къща. Ако може и да си я дострояваш. Абе много ако-та, но там е условната граница на беднотора за БГ. Абе направо не си е средна класа.

 80. Stilgar

  Виж сега ти явно си неосъзнат комунист щом смяташ, че можеш да казваш кой работодател е хубав, кой е роб (използването на думата роб за някой който може да притежава собственост е силен признак за цоциализъм) и да им обясняваш, че са бедни. Хората си знаят и ако искат ще емигрират, ако искат ще работят от вкъщи ако искат ще живеят в апартамент. Ако не беше комунист щеше да знаеш, че пазарът определя правилната цена на нещата тоест колкото е реалната заплата толкова е и нормалната.

  А това дето 5000 вече не било средна класа е no true Scottsman история. Сега ако се окаже, че тоя е искал 6000 сигурно ще вдигнеш границата на 7000. BTW аз си пътувам до работа (към половин час от Асеновград до Пловдив) за което колегите програмисти на жената от Франция и Германия си мислят, че е много малко като време щото явно тяхната средна класа пътува повече. То понякога и тея в София пътуват повече…

 81. Rabin

  Ясно, ударихме дъното, вече на комунизъм се обиждаме, стигнахме до Хитлер и Сталин, както предрече Гатака.
  Освен това не съм отричал пазарната икономика, повторих го няколко пъти, мисля се обосновах много аргументирано. Очевидно си заковал на нивото на дядовците в хоремага. Там само за комунизъм и Сталин се говори, и колко било хубаво едно време. Не успяват да го надмогнат това ниво.
  Ти за богат ли се имаш?

 82. gatakka Автор

  @Rabin знаеш ли кой е @stilgar? Не че нещо, ама на него да му кажеш, че е на нивото на дядовците в хоремага минава границата на абсурда и смешното, минава и границата на жалкото.

  Много добре те разбираме какво искаш да кажеш, и много добре ти обясняваме защо не сме съгласни с теб. Забележи, не казваме че грешиш, казваме, че не сме съгласни, и че ние мерим с друг аршин нещата.

 83. Iv

  Сега пътувам половин час до работа. На предната пътувах около 45 минути. Ако може да живея на село/по-малък град и да ходя за това време до работа в големият град – бих си взел къща на село. Хем по-евтино хем предимства много…

 84. Stilgar

  Не те обиждам, просто ти помагам да осъзнаеш в какво вярваш всъщност. Борбата на работниците срещу империалистите дето ги кара да ходят в офис.

  И да, имам се за богат. Вероятно статистически влизам в топ 5% на най-добре живеещите в света, може би дори 3%. Пък и нали живея в къща…

 85. Rabin

  „Не те обиждам, просто ти помагам да осъзнаеш в какво вярваш всъщност. Борбата на работниците срещу империалистите дето ги кара да ходят в офис.“

  Нямам нужда от помощта на някой, де лепи етикети, които дори не разбира. Да не се изпитваме, но не си наясно с теорията на комунизма. И изобщо не съм говорил за борба с империалисти. По прословутия запад си живеят добре с тях.

  „И да, имам се за богат. Вероятно статистически влизам в топ 5% на най-добре живеещите в света, може би дори 3%. Пък и нали живея в къща…“

  И аз живея в къща, по селията има по 5 хилки бройката, и то тухла и плоча. И сега резонният въпрос е да кажеш какво притежаваш. Само да не излезе, че си бил само духовно, алтернативно богат. 🙂 Четох дискусии, че дори милионерите вече не ги признават за богати, заради инфлацията последните години. Това са си 2 семейни къщурки в Щатите, в читав квартал.

  „@Rabin знаеш ли кой е @stilgar? Не че нещо, ама на него да му кажеш, че е на нивото на дядовците в хоремага минава границата на абсурда и смешното, минава и границата на жалкото.“

  Не знам, сега очаквам да сподели на какво се дължи самочувствието му на заплатаджийче. 🙂

 86. gatakka Автор

  Аз ще ти отговоря накратко кой е @stilgar. Това е един от хората който често ме е правил на 5 стотинки защото знае по-вече от мен. И за това го уважавам много, винаги ще ми каже директно в очите как той вижда нещата, да не говорим, че сме работили заедно и професионално и като „хоби“.
  Колко пари има в дюшека, в банка или в биткойни не знам и не ме е грижа. Грижа ме е, че той е помогнал на много хора, мнението му е експертно, и когато реши да троли троли както трябва.

  А ти не взимаш заплата? Какво си, милионер 2-ро поколение? Имаш собствен бизнес? Ох момче, нито знаеш мен, нито Stilgar, кой какво може и прави, как си вадим парите и какви проекти имаме и се напънал да ми се пъчи и обяснява колко сме били жалки, били сме на заплата, били сме под средна класа, били сме в мизерията на България.

  И не, няма да ти кажа аз какви проекти имам, как си вадя парите, колко вадя, дали живея в къща в Горно нанадолнище, в апартамент в Модерно предградие или в имение около Панчарево. Аз други неща ценя, качества които малко хора имат. Stilgar е един от тях, ти определено не си. Не ме интересува дали си солташак на Пеевски, милионерче с новата 7-ка или някак си изкопал 2% от акциите на Apple, за мен ти нямаш стойност, мнението ти вече няма никаква стойност. Говори си, не ми пречиш.

 87. Iv

  „Не знам, сега очаквам да сподели на какво се дължи самочувствието му на заплатаджийче.“

  Ей, това заплатаджиите не сме хора 🙂

 88. Rabin

  „Аз ще ти отговоря накратко кой е @stilgar. Това е един от хората който често ме е правил на 5 стотинки защото знае по-вече от мен.“

  Tака си и предполагах! Богат бил ама духовно, с много приятели 🙂 Изобщо не съм коментирал какъв спец е, нямам грам идея, а написа цели 2 абзаца по въпроса. Той си каза директно, че бил богат, а това се мери с паричен еквивалент.

  „Ей, това заплатаджиите не сме хора“

  И такова не съм твърдял. На тръстиката сме всички, дори собствениците на дребни фирми.
  „Боже, върни феодализма! Там поне икономът е знаел, че е иконом, а не лорд. “ – това е заглавието на първата тема, ако реша да си заотварям блог. С линк към тази.

 89. Iv

  „И такова не съм твърдял.“
  Мда, много неща пишеш, нищо не твърдиш и никой не те разбира, защото живеем мизерно в бг, тъпи сме че не сме в чужбина, че работим за малко и сме под средната класа, и че не живеем в собствени жилища като белите хора….

  А да и от утре ше си сваля самочуватвието до нула защото съм заплатаджииче…

 90. gatakka Автор

  @Iv остави го тоя, щом и Stilgar реши, че не си заслужава да си направи лека закуска с него.
  Казал не казал, на заплати без заплати, бедни богати, седи си някой там без жена, без гадже, изкарал малко пари от някъде и си мисли, че е хванал господ за шлифера и цяла България му дължи по 20 стотинки. Стожер. Знаеш ли на кого ми прилича? На Слави Трифонов и ред колегията ама в едно, все недоволни, все онеправдани, все мрънкащи без ясна средно-срочна визия. Все някой друг им е виновен, ама те са НАЙ.

 91. Stilgar

  Тя твойта дефиниция за богатство се мени за да ти защити тезата. Ту е да живееш в къща, ту е да е къща в София, а накрая и милионерите излетяха от списъка с богатите. Очевидно е че докато не стана най-богат на света ще може да се намери дефиниция на богат която да не покривам. То и има логика де, тая дума няма точна дефиниция. Ти ме пита за богат ли се имам. Ми имам се, що да се нямам. Статистически живея по-добре от 90% от хората на планетата, имам повече чисто имане от 90% от хората на планетата за държавата също. Сигурно живея по-добре и от 90% от хората в САЩ ако това е въпроса. Не разбирам защо трябва да ми пречи че къщата била на село след като стандартът ми на живот си е същия като ако беше в София (даже мога да пробвам да защитя тезата, че е по-добре). Та това е – чувствам се богат щото така се чувствам. И имам предвид на пари, не на приятели. Имам онея неща дето ги даде в 5000 лв списъка горе и дори не взимам 5000 лв (ако бях в София щях да гледам да ги взимам де щото намирам оценката ти за горе-долу правилна в Софийска обстановка ама тука е по-евтино). Цоциалистите са единствените дето ходят да обясняват на другите колко са бедни (и от там се екстраполира до роби и „а ти знаеш ли шефът колко взима???!!!1!“)

 92. jazzman

  Хората, които аз познавам емигрирали в Канада и Норвегия не са тук или там заради заплатите, които евентуално ще вземат. Голям процент от тях започват на стартова заплата далеч по-ниска от тази, която са вземали в България. Аз не бих живял в България дори да работя за 7000 месечно, да имам собствено жилище и нормална работа, освен ако не съм наистина принуден. Но това е друга тема, свързана с балкано / анадолския манталитет на българина, който аз дълбоко ненавиждам. Лично аз се радвам за вас, че получавате добри заплати и живота в България ви харесва, но…… Ванков и Стилгар вие сте ергени нали?

 93. Stilgar

  Ъм… не сме. Освен дето сватба не сме дигали доколкото знам ама в по-общия смисъл на думата не сме. Не виждам и какво общо има това.

 94. Stilgar

  Еми човекът горе нали е направил сметката за София с 5000 лв.? Горе-долу стандартна заплата за опитен и кадърен програмист стига.

  Иначе има валидни причини за емиграция. Например престъпност и здравеопазване. Най-вече бърза помощ щото да речем за другото ако имаш пари може да идеш да се лекуваш другаде ама бързата помощ не можеш да я поръчаш on demand. Само дето аз съм решил, че много ме кефи да живея в страна в която се пуши в заведенията (не пуша и димът от цигари ме дразни, но не искам държавата да ми управлява всичко в живота)

 95. Rabin

  @Gataka“Казал не казал, на заплати без заплати, бедни богати, седи си някой там без жена, без гадже“

  Хаха, ти си готов за помиярския клуб, ве баце! Разбрал – неразбрал – веднага да си правиш регистрация, че се изказваш неподготвен. Наскоро се оваканти място 🙂
  Щом почнаха нападки на чисто лична основа (случва се като свършат аргументите) – ще ти отговоря. Не коментирам личния си живот и имам ли нямам ли гадже. Просто няма как да знаеш – нито ти, нито отрепката дето само това я вълнува там.

  @Стилгар „Ти ме пита за богат ли се имам. Ми имам се, що да се нямам.“

  Ааааа, то по самооценка и чувстване ли било. Аха, сега вече и аз разбрах 🙂 Ето един забавен отговор от друг форум:

  „Колкото хора има, толкова са и отговорите на тоя въпрос.
  Баба ми едната, вземаше социална пенсия 39 лева и като и дадоха 5 лева отгоре, се чувставше финансово независима, шото това бяха още 5 шишета олио в долапа.
  Имам приятел, 39 лева не му стигат на ден за колa и кафета и все бучи, че няма пари.“
  http://forum.abv.bg/lofiversion/index.php/t26487.html

  @Stilgar “ Статистически живея по-добре от 90% от хората на планетата, имам повече чисто имане от 90% от хората на планетата за държавата също. Сигурно живея по-добре и от 90% от хората в САЩ ако това е въпроса. “

  По първото изречение – много ме съмнява имуществото ти да надхвърля дори на средния европеец. Хубава къщичка в читаво предградие почва от половината милион нагоре. По Босфора 1-2 линия почват от 20 милиона долара. Но няма как да знам за теб, всеки може да е кръстоска м/у Крали Марко и Рокфелер по форумите.
  Да живееш добре няма много общо с богатството. Наскоро чичко Стиви дори престана да живее, пък беше от най-богатите на планетата. Няма грам задължителна връзка едното с другото. Аз също си живея доста добре, напук на всеобщото мнение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *