Интересни роботи във Facebook

Днес ми се случи нещо доста интересно, поглеждам във Facebook да видя някакви неща по курса и виждам, че имам интересна покана за приятелство от девойче с френско име. FB ми казва, че имаме много общи познати. Стана ми интересно, все пак имам познати във Франция и общувам често с чужденци, помислих си, че е наистина е някоя личност, с която сме имали общо. Я по конференции, я по някой проект.

Профилът изглежда нормален, снимки, месторабота, някаква що-годе реална активност. Решавам да приема поканата и буквално 5 секунди след приемането получавам съобщение от девойчето, което ми се извинява, че ме е добавя като приятел без да се познаваме и изтърсва някакво замотано извинение.

До тук добре, но тук започва интересното, тя започва със серия „общи“ въпроси от типа на от къде съм, с какво се занимавам, като всичко става под формата на диалог и тя „споделя“ същите неща за себе си. Много правилен изказ, използване на разговорен английски и следене на контекста на разговора, реално пише по-добре от мен и има по-добър изказ от мен.

Разговора се развива доста бързо, но няма конкретна насока или цел, small talk както се казва, но отново отбелязвам, че всичко е в правилен контекст и логическа последователност.

Първото нещо което ми направи впечатление е, че скорошните и приятели са само българи. Помислих си, че знае български и за това писах едно съобщение на български. Тя ми отговори, че не знае този език. Разговора продължава с тази разлика, че тя явно започва да прави рапорт с мен – за незапознатите рапорт е предизвикване на симпатия и добронамерено отношение в отсрещната личност, което често се използва при свалки и подобни.

Разговора продължава, аз участвам в него, защо все още не съм разбрал коя е тази и за какво се бори. Тя започва да задава все по-лични въпроси, женен ли съм, деца имам ли, къде точно работя, как съм със здравето – само да отбележа, че скоростта на разговора е нетипично бърза. Повечето хора не могат да пишат толкова бързо без грешки.

Разбира се, когато непознат започне да ми задава такива въпроси моето правило е да не давам никаква информация. За това се нарича лично пространство, то си е за мен и хората които съм допуснал до него. Това си е мое нещо, така смятам, че е правилно в моя малък свят. Но тя продължава да прави по-силен рапорт и да настоява да получи подобна информация.

Всичко изглежда наред в разговора като изключим, че се запознава само с българи, пише страшно бързо и иска по много хитър начин лична информация. Французойка да пише на английски без грешки си е чудо само по себе си. Нищо против французите и техния интелект, но който е общувал с тях знае много добре какво им е отношението към английския.

Нещо започна да ми святка в главата, но не мога да определя какво е, а и взима да ми писва, аз съм на 33, свалки по FB – хайде да не е 🙂

Решавам да я питам от къде ме е намерила и ме е добавила – изненадващо тя се забавя при което получавам отговор „аз съм на 26 години“. Тотално извън контекст, тотално извън логиката на разговора. Може да е объркала чата, често се случва ако чатиш с 10 човека и естествено след около минута получавам съобщение „Извинявай грешен чат“.

Всичко е много добре, но аз отново задавам въпроса си, но под различна форма – как ме е намерила. Отново 1 минута мълчание и отново отговор извън контекста.

Тука ми светна, че може би говоря с бот, при това много много интелигентен бот. В последствие разбрах, че съм го извадил извън контекста заради словореда и правописна грешка на моите въпроси.

Сега вече със силно съмнение, че е бот реших да изпробвам до къде са му възможностите – първо прехвърлих разговора към чисто информационна тема и фактология. Бота последва контекста и да ви  кажа честно останах МНОГО изненадан, всичко бе точно, оставаш с впечатлението, че говориш с истински еродиран човек. Малко са лабораториите с интелект, който може да се оправи с това:

Аз: Преди много време бях в Богота, хубаво място

Бот: Винаги съм искала да отида в Колумбия, всички казват, че е хубаво място

Добре, казах си аз, явно си играя с нещо доста сериозно и продължих да го „тествам“ и единствения път когато се „дънеше“ бе когато имах наистина омазан словоред и правописни грешки, но въпреки всичко успяваше да се върне в разговора и контекста. За аматьор в невроните мрежи и AI като мен това си е доста впечатляващо.

Реших наистина да бутна нещата до край и си спомних един пост, в който автора обясняваше как може да излъже convolutional neural network за класифициране на изображения да си мисли, че куче на снимката всъщност е топка за бейзбол, и естествено бе (почти) успял манипулирайки само няколко пиксела (за съжаление не мога да намеря линк към статията)

Не искам да влизам в детайлите как точно става, и аз не съм напълно сигурен, понеже обяснението беше доста математическо, но мисля, че бях разбрал принципа. Всяка една неврона мрежа е толкова „силна“ колкото е нейното обучение. Когато NN попадне на сет който не е познат резултата често е random. Разбира се, това е много генерализирано обобщение на много сложна тема, но NN може да се оправя само с неща за които е обучена. NN обучен да разпознава животни на снимки може да намери куче независимо как е заснето и каква е породата му, но няма никакъв шанс да намери права лопата или голф 2-ка на снимката .

Започнах да правя изречения в стил Камен Донев : „гледа ли междузвездни войни, не мисля, че филма е по-хубав от марс, защото стартрек повече няма да се снима от дисни в русия“

Очаквах тотален краш, но въпреки всичко бота се опита да се върне в разговора, но определено нямаше запис който включва стартрек, марс, дисни, москва и междузвездни войни заедено. В този момент вече си личеше, че е бот, но още съм силно удивен как се опитваше да намери смисъл в това и да се върне в разговор, като някак си пак успяваше да попита за някаква лична информация.

Честно да ви кажа, това бе бот с превъзходен AI. Много хора биха се вързали веднага, че това е истински човек и биха получили симпатия към него. Някой даже биха казали, че този бот е по-умен и оправен от много девойчета във FB, и ако си седят в нормален контекст на разговор и започнат да флиртуват с него кой знае колко време ще отнеме, преди да разберат какво точно е това.

Сега като се замисля, днес AI флиртува с мен. Случва ми се за първи път, а и не съм чул някой друг с подобен опит. Леле мале, замислете се, преди 10 години AI можеше едвам едвам да се използва за автоматична телефонна централа с 10-на фрази, при това не много ефективно. Сега AI флиртува. Баси, едновременно съм впечатлен и леко озадачен. Какво ли ще е след 10 години.

Не зная кой го е пуснал и каква е целта на този бот, но това не е нещо, което някой може да си забърка във къщи. Това е по възможностите на компании като Google, Facebook, IBM… Дори и Apple нямат необходимия капацитет да го направят.

Не знам защо, но асоциирам това с изказването на Зукербърг, че тази година FB ще пусне пълен функционален AI. Може би си го тестват? Кой знае…

Последното нещо което писах в чата бе: „So you are very clever bot, I’m impressed“ При което чата се блокира и девойчето не се появява в търсенето. Не знам какво се случва, когато някой те блокира, може би е точно това.

Очакват ни интересни времена, определено, но да не забравяме, че едно китайско проклятие е „Пожелавам ти да живееш в интересни времена“

Разбира се, да не пропускаме и следният вариант – тя си е била истински човек, който по някаква причина си търси познати в България и като съм казал, че е бот може да се е обидила и да ме е блокирала. Това е теста на Тюринг – ако след разговор не можеш категорично да определиш дали си говорил с човек или робот. Почти го издържа, почти. Още няколко годинки и ще стане МНОГО интересно…

37 thoughts on “Интересни роботи във Facebook

 1. gatakka Автор

  @rargirov тази класика съм я гледал доста пъти, прав си, интересно ще е 🙂

 2. z

  Добре де, дай го този бот – и ние да се позабавляваме. Дай линк към профила – няма да му казваме, че знаем, че е бот.

 3. Валентин

  Много е вероятно да е работа на фейсбук, наистина. Намерих я във фейсбук, разгледах и профила и след няколко секунди ми изписа, че съдържанието не е налично, и след като рефрешнах повече не ми се отвори страницата. Нито можех да я намеря във фейсбук търсачката, а преди това излизаше на 1-во място.

 4. Данаил

  Искуствен интелект със съзнание на жена …. идва края на света. Представи си, че и позволят да управлява ядрените ракетни установки и реши ,че е „в цикъл“

 5. Данаил

  Баси обърках първата дума, толкова много се отплеснах по останалите … искуствен да се чете изкуствен

 6. r3nt3r

  Положението си е ебало майката, всъщност си е доста страшничко това.

 7. yulimoto

  Да ще е много имтересно времето, когато имам такъв бот на pc-то връщайки се от работа гледам листа с уредените срещи с други ботове 😉

 8. ウォーロック

  Абе никви сурат тефтери… Само Diaspora* , правено от хора дето не харесват фейсбук. Всички там не харесват фейсбук. Почти всички ползват линукс :D. Почти всички са или програмисти или сисадмини или хакери или анархисти или активисти или всичкото на куп или от части хаха голям купон… Не е направено по идиотския начин да ти предлага някакви хора дето вероятно вече познаваш, хората се събират по интереси. Няма идиотска стена има тагове. Може да се шерва информация публично по тагове или само с контактите (с всички контакти или с определена група) Българи може и да има, ама до сега не съм видял… Абе нещо направено с акъла си. Реклами – никакви, дразнещи искания на лични данни – никакви. Цензура – няма, само препоръчват ако се качва порно да се слага таг #nsfw който казва на системата да сложи бутон click to show…

 9. darighteous1

  Опитах да я намеря, интересно ми стана, но без успех. Предполагам след всеки „неуспешен“ опит си акаунта се трие и създава наново или пък може би сменя името, снимката, приятелите, знам ли…

 10. ウォーロック

  Той да беше поне кат тия от Ex Machina и за друго да става. То само за чатене…

 11. lord elgin

  Няма такова същество, бот, твар из фейса.. Сменен, мутирал е.
  Дано мутират и всички онези които създават подобни и се опитват да манипулират хората. 🙂

 12. noname

  А бре тука никой ли не е чувал за chomskybot и cleverbot? И кое му е странното ако има база данни отзад която да се учи от чата? А има всякакви хора по принцип в нета в един момент може цяла екип да седи зад един ник с някаква бизнес или друга цел. Но най-вероятно е бил някакъв трол който е решил да се прави на социален инженер или пък някой си е тествал уеб версията на някаква полулегална фб сео идиотия.

 13. Ивайло

  Хм, на мен само по скайп ми се включват такива с предложения да ги гледам как се пипат.

 14. Луд без хапчета

  Интересно е като те е питала дали си женен да си казал да и тая да те зарибява още .

 15. Dimitar

  И на мен адски много такива ботове са ми искали покани в скайп(само че не ми изглеждаха мн умни, може би ти си попаднал на далеч по-добра версия). И всеки път започват с някакви заучени фрази, като се стремят те да определят темата на разговора и наистина ако само им отговаряш и не разбираш от компютри, може да се хванеш. Като накрая се опитват да те препратят към някой сайт, ама при първия въпрос който им зададеш започват странните отговори(освен ако въпросът не е често срещан, тогава се оправят). Интересно е на къде вървят нещата с технологиите, но като се замисля такива ботове след време ще започнат да спестяват адски много работа и време, е и да създават проблеми със сигурност.

 16. 007

  Колко ли са те псували от някой отдел разработчици, че си им разкрил творението и са останали без премии – като са попаднали на теб направо са изтеглили кривата клечка 🙂

 17. gatakka Автор

  Едва ли, след повечко „разследване“ май се оказва, че нещата не са толкова advanced колкото изглежда 🙂

 18. ウォーロック

  Никога робота не може да е като човек. Да му вдигнеш нервите и кръвното както си му е реда :), няма хормони… не му е смешен английския хумор (ама и на мене не ми е смешен, това не е критерий 😀 ) Можеш да го пробваш и с музика ….

 19. Konnikbezglava

  Като стана дума за изкуствен интелект, се сетих за едно нещо, което напоследък ме терзае. То се отнася, както за изкуствения интелект, така и за Windows и сродните му широко използвани софтуерни и уеб продукти.

  Много хора, включително мои приятели и близки, изразяват мнението, че нямат нищо за криене от Microsoft и съответно нямат повод за притеснение относно хвърчащите към Microsoft данни и статистики. Аз обаче искам да обърна внимание на нещо, което, колкото и абстрактно да звучи, е много важно – правото на лично пространство.

  Когато се използва фразата „лично пространство“, мнозина започват да говорят за порно и торенти. Но то, разбира се, далеч не е само това.

  Аспектът от него, на който искам да обърна специално внимание, е следният – идеите. Може да звучи за някои нелепо и смешно някой да се притеснява за тях, но аз се притеснявам много.

  Съвсем не се притеснявам, че унификацията на операционните системи и ограничаването чрез ПР-инструменти на идеята за свободния код ще ни направи по-глупави и мързеливи. Това зависи от конкретния човек.

  Притеснителното за мен е следното – след като Microsoft получават статистика какви търсения правиш, какви неща харесваш и споделяш (при употреба на браузъра Edge пък съвсем), какви файлове съхраняваш в облака им и кои от тях най-често отваряш, то те могат лесно да отгатнат над какво работиш и докъде си стигнал. А сега си представете, че имате някаква наистина иновативна и печеливша идея в областта на технологиите и един ден Microsoft я реализират преди вас в още по-добър вариант.

  Докато в миналото вероятността това съвпадение да е плод на случайността е била много по-голяма, то с днешните възможности на корпорациите да събират данни, да ги анализират и обобщават и да си помагат с изкуствен интелект, тя е много, много пъти по-малка.

  Тук някои от вас може би вече са си казали: „Е, какво толкова – нали това, за което съм си мечтал, е реализирано без да се мъча и при това по-добре“. Проблемите са два – вие не получавате пари, макар недоказуемо да знаете, че идеята е била ваша, а Microsoft (или който се добере до информацията) лесно запазва монополното си положение.

 20. xaxa

  бота се познава веднага като му зададеш въпроса кога ше те бвгз и подвеждащи въпроси примерно хареса ли ти вчера като се видяхме

 21. xaxa

  и както се знае никой няма да те покани на кебапчета и бира безплатно ще ти иска услуга или пари

 22. Светла

  Здравей, такъв бот ме намери в скайпа, и аз се изненадах – първо помислих, че е от онези „девойки“, но на няколко пъти буквално се разубеждавах, защото въпросите и отговорите бяха много интелигентни. Когато попитах каква програма използва за този разговор, защото ми стана ясно, че не е човек – леко измести темата, но пак се въртеше около личните ми дела. На английски беше. От Америка се представи, че е.

 23. Ивайло

  Много интересна статия!
  ( Все пак не беше ли споменал автора ,че няма глупав ФБ профил? 😀 )

 24. gatakka Автор

  Времената се менят, вече имам. Благодаря за забележката, обнових страницата.

 25. Пачо

  Заради тази статия ровя вече половин час във файловете си. Случи ми се преди 5 години да говоря с бот, ей това си казахме:

  ================================================
  alissamarschelqawvt says:
  HI
  Pacho says:
  Hi, do I know you?
  alissamarschelqawvt says:
  I came across you in the Yahoo directory, Im a bit of a social butterfly, u have time to chat.. maybe flirt a bit
  Pacho says:
  Sorry, it would be waste of your time with me.
  alissamarschelqawvt says:
  how are you baby
  Pacho says:
  I am fine, but you seem to respond as a bot.
  alissamarschelqawvt says:
  Ok, now you really lost me?? bot???
  Pacho says:
  Why did you want to get in touch with me?
  alissamarschelqawvt says:
  good… ur alone right??
  Pacho says:
  No, I am not.
  alissamarschelqawvt says:
  i’ve been busy like crazy lately, just got home and i’m kinda feeling a little naughty lol..
  Pacho says:
  I am sure there are folks that will be happy to chat with you.
  alissamarschelqawvt says:
  Oh yeah i’m super horny lolz! u?
  Pacho says:
  Not right now
  alissamarschelqawvt says:
  Mhhm babe i love a guy who knows what he wants..u want me to show u something naughty?
  Pacho says:
  No really, I’ve got to go. It was nice talking to you
  alissamarschelqawvt says:
  Nice!! lolz i like to wear lingerie for my man and slowly strip out of it…u into that?
  ===========================================================

  Интересното, че приех поканата и водехме разговора в windows live messenger, а ботът казваше, че ме намерил в yahoo където никога не съм имал регистрация. Другото, заради което и сметнах че е бот, отговорите бяха светкавични.

  Бях забравил кога се е случило, но помнех, че го публикувах в един форум с приятели та там ходих да го намеря и видях че е станало 2011 година. За съжаление, снимката която направих тогава на чата съм я бил сложил на imageshack.us които после си смахнаха услугата и сега стои като лисваща картинка в постинга ми в онзи форум. Намерих си логин креденциите и влязох в imageshack, но всичките ми картинки стоят с икони „image currently unavailable“. Та рових си във файловете да намеря някъде оригинала на картинката, но не би.

  Радвам се че си жив и здрав и че пишеш. Аз наминах понеже се присетих за теб в youtube и видях, че отдавна не си бил там.

 26. Georgi

  Ти пък си много nice. Трябваше да и напишеш още в началото shut the fuck up you little skinny bitch

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *