Ще водя курс по Python3 в SoftUni

Аз и Борис Червенков ще водим курс по Python3 в SoftUni – 12 лекции по 4 астрономически часа. Курсът ще бъде малко по-различен от обичайните. Всички лекции ще се водят нас двамата, едновременно, и ще има МНОГО задачи. Курсът е безплатен, сертификата е платен (по желание). Има възможност и за Online обучение, но присъствието в залата ще ви даде МНОГО повече.
За повече информация:
https://softuni.bg/trainings/1281/python-programming-january-2016

Заради голямия флейм ето какво каза Светлин наков по темата:

 • аз не съм ректор, поне не официално, понякога се бъзикам, че съм е-ректор
 • имам диплома за доктор и за доцент (може да се провери в регистъра на научните степени), но избягвам да споменавам за това, защото не смятам, че е някакъв плюс за студентите и за СофтУни
 • СофтУни не е акредитиран ВУЗ. Издаваме наши сертификати, а който иска може да получи диплома от университет-партньор като учи още 1-2 години при тях с признаване на нашитр изпити.
 • В СофтУни нямаме факултети.

 

85 мнения по „Ще водя курс по Python3 в SoftUni

 1. Мирослав

  Има ли някакъв смисъл от изпита след този курс, ако не си „студент“ в академията?
  Поздрави!

 2. gatakka Автор

  Ако издържиш изпита ще получиш сертификат от softuni. Сертификата не е обвързан с това дали си студент там или не.

 3. Мирослав

  Мисълта ми е каква е стойността на сертификата. Има ли тежест в индустрията?

 4. gatakka Автор

  Това е много сложен въпрос, не мога да ти отговоря. Принципно университета е акредитиран и легален, така че има по-голяма стойност от някое лисче с печат издаден от някой си.
  Със сигурност няма да навреди да го имаш в CV-то си 🙂

 5. Анонимен

  Аз не мисля, че този въпрос е изобщо е сложен въпрос. Защото си има рейтинги и други качествени показатели! Да не говорим, че принципно изобщо не вреди човек да има диплома от някой доказал се във времето и пространството ВУЗ, но нинам защо някоЙ хора си мислят, че тия с дипломите ядат доматите с колците…

  Но пък лоша реклама дет’ се вика нЕма. 🙂

 6. PaperNick

  До колкото знам СофтУни не е университет, но си партнира с акредитирани такива, просто исках да отбележа.
  Програмата изглежда доста обещаваща, дано успеете да вместите всичко.

 7. Анонимен

  @PaperNick, СофтУни не само, че не е Акредитиран Университет, но даже изобщо не се доближава до нещо като университет!!!

  СофтУни са нещо като рекрутери под прикритие. Преди тях Булуърк бяха номер 1, но там освен красиви момичета и договор пълен с неправилни клаузи нищо друго нямаше.

 8. Miladinov

  Аз се записах преди ден за курса, смятам че ще бъде на високо ниво както обикновенно 🙂 поздравления.

 9. Митко

  Това очаквах да се случи в един момент заради това леко бях оставил Python на страни 🙂

  Радвам се че си се съгласил и че Наков отново е разбрал че ти си човека!

  Поздрави!

 10. gatakka Автор

  @Анонимен дипломите на SoftUni са легални и признати. Не ги защитавам, но това е обективната реалност. И не са рекрутъри, те не търсят хора, те продават хора на рекрутъри.

 11. Stilgar

  То без това в контекста на тоя курс дали дипломите са легитимни няма значение. Те ще ти издадат сертификат за курс не диплома за вишу.

  Според мен тея сертификати имат смисъл само ако ще се бачка по държавни/европейски проекти. Тогава фирмите кандидатстват в разни търгове и си пишат колко сертификати имат служителите им.

 12. кюфте

  Не знам какво трябва да означава легални точно, но определено не са акредитирани.

 13. Митко

  Този път не се стърпях (хехехе) – какво значение има какви били сертификатите? Важно е че Иван ще ни налива с кофи знания – пък вече дали ще ги приемете или ще чоплите тези сертификати вместо да попивате знания – това е съвсем различна тема и едва ли трябва да насочите тези въпроси към този блог а към SoftUni.bg 😉

  Хайде наздраве 🙂

 14. Мирослав

  Ясно е че това не е диплма от ВИАС. Смисъла на въпросът беше дали 100лв за сертификат от SoftUni няма да са хвърлени на вятъра. Господин Ванков отговори. Питах тук защото:
  1.Той ще води курса.
  2.Дори и да не го – неговото мнение ме е по – важно ( не се познаваме ) от това на SoftUni.bg.

 15. Кирил

  @Мирослав, трябва този въпрос да го зададеш на работодателите. Всеки има различни критерии и начини за наемане. Бай Ставри може да цени сертификата много, докато бай Димо може да си има собствен изпит и да не зачита нищо друго.

  СофтУни не са акредитирани легално – от държавните институции. И ТОВА Е ЧУДЕСНО. Аз имам горчив опит какви глупости се учат по родните университети и като се замисля СофтУни имат единствената смислената програма за програмист. Сега те си имат партньори, при който може да се продължи образованието и да се получи диплома.

  Ако нямаш опит с питоня, тогава курса ще ти е много полезен. Може и да не се записваш за изпита, а само да изгледаш клиповете и да направиш домашната. Аз съм го правил за някой от курсовете там. Но ако отидеш на изпита и получиш сертификат ще е по-лесно за работодателя да се ориентира какво знаеш и че имаш някаква представа. А и на самият изпит много често се учат нови неща.

 16. Кирил

  „СофтУни не са акредитирани легално“ – с това може да съм казал голяма глупост.
  Но даже и да са, няма как да се съберат достатъчно кредити да се издаде диплома, но тези кредити се признават в университетите, които са им партньори. А те са признати.

  Дали СофтУни са акредитирани няма значение, защото акредитацията означава, дали програмата на софтуни се вмества в идеята на държавната администрация какво трябва да е бакалавър. Което е пълна глупост. Например gatakka няма диплома, издадена от университет(доколкото знам) но това не му пречи да работи това, че даже да води и курсове. Но ако той теоретично иска да работи в университет, училище или друга държавно учреждение като учител няма да може, защото няма диплома.

  Важното е какво мислят работодателите за сертификатите. Ако работодателите одобряват хората, които излизат от софтуерния университет няма никакво значение какво казват от държавната администрация. При програмистите дипломата няма такова значение както при другите професии.
  Ако човек иска поради някаква причина да работи на държавна работа – тогава – да. Но

 17. Анонимен

  Ванка, ти в кой Факултет каза, че ке изнасяш лекциЙта?!? Стана ми много любопитно КОЙ е ректора там…

  Ванка, с тези бай Ганьовски философии само и единствено доказваш, че Гугъл имат пълно основание, че са те плеснали през ръчичките.

  Ванка, НЯМА закон който да ти казва, че не можеш да си изпапаш супата като попара с люта чушка, но има някоЙ неща изобретени от няколко хиляди години, които продължават да са на 300% актуални и… много е жалко, че човек като теб не ги осъзнава.

  Наистина – много е жалко… иди си и си преподай знанията, а аз че съ мъчим с долнопробни фирмички кат’ Гугъл…

 18. gatakka Автор

  Ох анонимен. Първо, подигравките за правописа ги приемам като лична обида. Имам дислексия, която ми пречи. Имам и други неща, които напрактика не трябва да ми позволяват да излезна от нас или да си кажа името, но това не те интересува. Аз си знам какво ми коства всичко. И не, не се правя на страдалец, обяснявам ти защо някой неща са така.
  Защо си анонимен трол? Аз излизам с името си и аргументите си, ти говориш глупости зад имагинерен анонимен екран, което ясно сочи, че имаш силното нежелание да асоциираш изказванията си с твоята личност по каквато и да е причина. Страх? Комплекс?
  Softuni има ректор, казва се Светлин Наков. Дипломите които издава през датския университет и са признати и легални.
  Аз не преподасвам във факултет, защото ще водя свободен отворен курс използвайки инфраструктурата на университета, който е одобрил програната и изпита и смята, че тя е достатъчна за да се издаде сертификат.
  Между другото факултета е просто вътрешна организация, а не характеристика на университетите.
  Може ли с 2-3 думи да ми обясниш какъв ти е проблема и защо хейтиш така?

 19. Анонимен

  Ванка,

  Първо – хейтенето е онлайн заяждане, а заяждането е да тормозиш някого без причина. При теб има причини, има и дебатиране, в което излагам аргументите си делово! Тук обаче няма да ги повтарям.

  Второ – няма човек без страхове и без комплекси. Единственият ми упрек към университетите е, че масово не ти подсказват какво да правиш, когато някой извършва престъпление и особено, ако това е под влиянието на психична болест, защото тогава този човек не може да носи отговорност и даже може да те осъди на няколко години затвор.

  Трето – според мен има голяма разлика между:
  „Софтуерният университет“ (СофтУни) е основан с идеята за иновативен и модерен образователен център
  и
  „Софтуерният университет“ (СофтУни) е АКРЕДИТИРАН УНИВЕРСИТЕТ

  Дипломите, Ванка са на другите университети! НЕ СА НА СОФТУНИ-то. Що се отнася до сертификатите – „цветна хартийка“ може да ти направи всяка една козметичка, която е отделила 10 часа за декупаж. Това е реалността!

  И още нещо – Изкуствения интелект е част от Мехатрониката, която е внучето на Кибернетиката. Тя пък от своя страна е под контрола на военните. В България обаче такива военни НЯМА. Няма и да има. Точно обратното е – Гугъл и Фейсбук доброволно сътрудничат на военните.

  И като стана дума за военните и за вътрешната организация – ти, Ванка, за съжаление си нямаш никаква представа каква е организацията нито в ЦРУ, нито при Мормоните. Да, точно така – „Мормони“ и „Шпионин под прикритие“ са едно и също нещо!

  Както и да е… В България е модерно да си на 100% напудрен и да се излагаш по телевизията.

  Наистина – както и да е – аз нямам никаква мотивация да те тормозя. Точно обратното е – опитах се да те предпазя от някои възможни в бъдеще проблеми. Проблеми, които ще се появят след 15-20 години, защото зная разликата между 3-то измерение и 5-то измерение, а повярвай ми – ние хората не сме камъни и не живеем в 3-то измерение.

  Наистина – ако съм те изтормозил – приеми извиненията ми, нека все пак да сме нясно – статиите ти и поведението ти мен лично ме тормозят и то без причина. Аз съм убеден, че дипломите ми и опитът ми, които ти неглежираш не са били загуба на време, парички, мечти и т.н.

 20. Кирил

  „Аз съм убеден, че дипломите ми и опитът ми, които ти неглежираш не са били загуба на време, парички, мечти и т.н.“
  Ето къде бил ключът за палатката. Анонимен, защо се засегна така? Защо трябваше да минеш директно на тролене?

  За Университетите – по отношение на информатиката голяма част от нещата, които се учат са безполезни. Имах познати, които по-лесно си намериха добре платена работа като програмисти, отколкото да минат трети курс на ФМИ. Виждал съм и хора, които работят от няколко години и са добри професионалисти и още отиват до ФМИ с надеждата да вземат математически анализ I. От тези неща аз си правя извода, че там се учат някой неща, които няма да трябват на хората, след като завършат. Но по-лошото е, че на тези предмети се отделя изключително голяма част от времето. Там най-трудните изпити са тези по математика. И те в общия случай не те правят добър програмист или толкова добър ако се занимаваш само и единствено с програмиране.
  Да, диплома от ФМИ гарантира някакво качество при програмистите, но не защото са учили много програмиране, а защото гарантира, че мозъка ти може да издържи на изключително много гърч. Което в дългосрочен план е хубаво, но не е най-добрия начин да хвърляш големи усилия.
  Според мен е по-добре да има образователни центрове, където хората наистина да учат съществените неща и да не се занимават с глупости. Докато в университета ако се учат само съществените неща няма как човек да изкара достатъчно кредити, което за държавните бюрократи е много по-важно отколкото колко са квалифицирани кадрите. Има много прилежни учители в университетите, но като ти омажат програмата колкото и да се стараят не могат да компенсират.

 21. ウォーロック

  А тия дипломи от тия акредитирани университети, къде по света важат освен в България – никъде. Какво им е акредитираното тогава? Те не че в България вършат някаква работа, освен за някой държавен служител, дето в крайна сметка нищо няма да знае, от това дето му го пише в дипломата…

 22. кюфте

  @Кирил
  Приятел, явно нямаш представа какво означава акредитация. Това няма нищо общо с кредитите, които получаваш по време на обучението си. Тези кредити са валидни за цяла европа и имат за цел улесняването на смяната на ВУЗ из Европа.
  https://en.wikipedia.org/wiki/European_Credit_Transfer_and_Accumulation_System
  Акредитацията на ВУЗ и/или специалност има общо с качеството на обучението включващо Персонал, материална база и тнт.
  http://www.lawsbg.com/proceduri/642-akreditacia-vuz.html

  Колкото до партньорите на академията, те са пълен виц. Свободен Уневиерситет Варна и Бургас 🙂 При това си плащаш като поп и то е една цифромания жестока.
  Ако ти е за дипломата може да запишеш Свободния и без да си част от SoftUni. Там и без това с пари всичко може и става.

 23. Кирил

  @ウォーロック дипломите от тези университети са важат, въпроса е каква стойност имат в чужбина.

  @кюфте повечето университети имат различни учебни програми – с различни предмети, с различни кредити и ако решиш да се местиш ще е изключително сложно, без значение колко кредита имаш.

  За да не размивам темата още ще обобщя:
  За да работиш като програмист в България на колко места ти искат диплома, на колко места ти искат опит, на колко места ще искат да им покажеш нещо по което ти си работил?

 24. Кирил

  За да работиш като програмист ти трябват знания. Дипломата можеш да си я окачиш на стената, но тя не ти дава знания.
  Ако смятате, че през следването си сте ги получили – браво. Но дипломата сама по себе си не ти гарантира нищо и на практика работодателите много не я зачитат.

 25. Анонимен

  @Кирил, сама по себе си шофьорската книжка също е документ! Защо разкарахме Юбер? Защо навсякъде ги мразят? Най-лесното е да си кажеш – аз мога да командвам и не ми трябват документи и тапии. Най-лесното е да си кажеш – аз ще наемам финансови индианци с документи и тапии

  Да, прав си – издаването на документ не ти гарантира, че той ще работи вместо теб и че можеш да се освиниш така, че после цяла седмица да не си работоспособен.

  Брачното свидетелство също не ти гарантира, че партньорът ти няма да те предаде, но въпреки това много хора предпочитат да го имат. Именно заради тази невзрачна хартийка Кобилкина е плакала цели 3 дни…

  За да работиш под прикритие в „черния“ сектор не ти трябва да имаш легална диплома. Пълно е с лекари на които им е отнет лиценза, но те продължават да практикуват професията!

  @Кирил, тънкият момент е, че в България масово не те учат, че има професия „работодател“ и че за да я практикуваш тази професия трябва да имаш страшно много документи! И че не можеш да си позволиш да си играеш с човешките съдби! Много са малко хората, които знаят, че наемат работодателя си и че имат пълното право да го уволнят и то дисциплинарно.

  Да – документът/дипломата се окачва на стената! С тази разлика, че стената не трябва да е в най-малката стаичка, а да е на най-видното място! А това не знание масово не се преподава в класическите училища. Идеята на визитките е именно тази – да кажеш на новия непознат, че ти имаш доказани документи и че трябва да ти се довери.

  Да – трябва да има реформа в университетите, защото те все още карат по комунистическата формула, а е всеизвестно, че комунизмът е недоносче. Доказано е, че това е приблизително равно на Шизофрения!

  @Кирил, нека обаче да сме наясно – СофтУнито все още НЕ е университет и не издава по-качествени дипломи от който и да е Бг-университет поради простичката истина, че не е университет! Дай Боже да стане университет, но дотогава твърдението, че СофтУни-то е университет си е меко казано неадекватна нереалност!

  Разбира се, че аз не съм идеален и че всеки има право да ми покаже и докаже, че съм се объркал. Всеки (и най-вече Ванката) може да ми покаже къде е написано, че Наков е РЕКТОР?!? Вие така ме стресирахте, че на едно (Е)ООД може да бъдеш ректор, че цяла година ще се моля за вас…

 26. Анонимен

  Има само 2 разлики между „Клиент“ и „Работодател“.

  Първата е, че клиентът почти винаги купува еднократно, а работодателят – дългосрочно.

  Втората е, че клиентът често пъти е финансово неграмотен, докато работодателят ти пише договора и то в негова полза.

  Аз когато продавам труда си винаги го продавам срещу възнаграждение и с валидна гаранция, че работодателят ще си изпълни обещанията на 100%. Защото най-лесното е един пишман работодател да те превърне в еднократна носна кърпичка…

  3 милиона нормални и работоспособни българи избягаха именно защото тук малко или много е легализирана баджанашката проЗтотия. Публична тайна е, че е пълно с българи в чужбина, които 1-2 години след бягството си са станали началници.

  Никой не може да спре прогреса, но българите в България дори след 10-20 години ще са си едни от най-бедните в Европа. Да, ще има милионери и ще сме едни от първенците с анй-луксозните леки автомобили, но в крайна сметка стандартът на българите ще си е даже по-нисък от този на половината от африканските държави…

 27. jazzman

  @анонимен, добре е да се научиш да не казваш (пишеш) всичко което мислиш. тва е препоръка от мен. хората живеещи в бг-то остават с впечатлението четейки постингите ти, че надежда за тях нема. винаги оставай надежда. тва е задължение на всеки Християнин.

 28. Кирил

  Анонимен, абсолютно съм съгласен с всичко, с изключение на:
  „Вие така ме стресирахте, че на едно (Е)ООД може да бъдеш ректор, че цяла година ще се моля за вас…“
  Сега има частни университети. И затова аз си мисля, че ако софтуерния университет е признат като университет е напълно нормално да има ректор. Но за мен лично този въпрос не е важен.
  Сега ако за някой университета е добър избор – да действа, ако за друг е курсовете в Софтуни – да действа, ако ще се образова сам – да действа. В сегашно време избори да искаш.
  В нашата страна все пак висшето е по-добре, защото при нас хората не взимат кредити, за да учиш както в Америка. С тези кредити можеш много сериозно да се порежеш и на всичкото отгоре не можеш да спреш да ги плащаш.

  @jazzman аз си мисля, че трябва за положението ни в страната ни да се говори и да се каже кои са виновни за него. Аз имам много да говоря по темата, но просто ще наспамя още повече тази тема. Но ще е добре да се каже кои ни ограбват, защото по новините и телевизиите не спират да ги хвалят каква работа свършили, къде рязали лентички…

  @gatakka бих ти предложил от пост 6 нататък всичко да го преместиш в някоя друга тема, че малко ти поспамихме темата.

 29. PaperNick

  @gatakka Съжалявам за флейма който се получи, нямах представа, че с едно изречение всичко ще избухне…

 30. gatakka Автор

  Няма за какво да се извиняваш, почнал е разговор – върви. Аз много рядко си позволявам да трия коментари, или да разделям мнения.

 31. Анонимен

  @gatakka НЯМА причина да триеш. Това, че моето мнение се различава от твоето не означава, че имаш основание да триеш. Има един бг сайт, в който си назначиха многократен шизофреник за модератор, но там от 5-6 години е по-зле от „розариума“ намиращ се в родните ни казарми. Там сега е перфектното място за социално инженерство – проучваш елита на България и знаеш как да му продадеш WordPress сайт за 2 хиляди лева.

  @jazzman След като Ванката си казва и пише всичко защо и аз да не го направя? Първо – надеждата умира последна и затова в България винаги ще има надежда. Второ – под влияние на комунистическото робство (вижте Северна Корея, ако не знаете, че комунизмът е диктатура) хората са по-зле даже и от османското робство. Преди са плащали кръвен данък, а сега плащаме мозъчен данък.

  Аз НЯМАМ проблем с Ванката. Точно обратното е – той има проблем с такива като мен, защото точно такива хора изграждат изкуствения интелект за Гугъл и за Фейсбук. Или за АутоКАД и АрхиКАД.

  Най-лесното е да си като бай Ганьо и да лаеш срещу маскарите и да си мислиш, че Иречек ти е длъжен да ти стане служител във „фирмичката“. Иречек ще си празнува ако иска и Хелуин и Мелуин и каквото си поиска без да се интересува кой какво си мисли в България за него.

  Дипломите никога не са били панацея! Може да се родиш като кандидат престолонаследник и въпреки обучението ти да си пустиняк, а може да се родиш сред кокошките и да се окаже че си грозно патенце. Казано по друг начин – дипломите само ти отварят вратата, но сам трябва да се научиш културно да си я затваряш.

  Бай Ганьо е ПРЕДПРИЕМАЧ, но такива хора има и при циганите, и при аборигените и даже при маймуните. Бай Ганьо обаче не притежава потенциала на Американския предприемач. Не притежава потенциала на немски и на ирланския предприемач!

  Преди учебната реформа имаше институти. Такъв бе и техническия университет! Такива бяха и други акредитирани университети. Да, знам, че има частни университети и че хората им сега заемат високи ръководни позиции, но именно защото знам, че не можеш на един червей да му сложиш крила и той да стане пеперуда знам защо България никога няма да настигне нито Германия, нито Ирландия, нито Америка.

  Аз не съм идеален, даже се оказа, че имам няколко много лоши социални навика, които ужасно много ми пречат, но аз знам къде мога намеря правилния подход да се самопрепрограмирам и да създам истинска алтернатива на Гугъл, на Фейсбук или на АутоКАД. Но това няма да е в България – Наков много пъти каза, че брат му не е в България именно защото някои неща през следващите 10-20 години няма да се случат в България.

  Надявам се, че на всички вече ви е ясно, че уважавам Гатакка и че в никакъв случай нямам желание да му преча. Чисто и просто няма да му позволя под влияние на неидеалността му той да ми пречи…

 32. gatakka Автор

  Само ми обясни как аз ти преча? Да не би да съм дошъл в google или FB да ти давам акъл как се пише recurrent convolutional NN? Аз отивам да водя един курс по python за хора, които им е интересно.
  Как аджаба ти преча? Като казвам, че при корпорациите нещата не са толкова „лъскави“ както ни се представят?
  Като карам хората да слезнат на земята, и да не си мислят, че щом могат да напишат Hello World ще могат да направят новия Snapchat/FB или каквото и да е.
  Как аджаба ти преча точно на теб, с дипломите ти, позициите ти и всичко останало (това не е сарказъм)

 33. Анонимен

  @ウォーロック, прав си – тук не е място за сериозни теми. тук е място за лигавене… или за шикалкавене…

  @gatakka, всеки който лъже, краде или извършва някакво друго престъпление ПРЕЧИ на тези, които искат да живеят честно и достойно.

  Да си позволяваш да жонглираш с думичките правейки тънки намеци, че уЙниверситетските сертификатчета са дипломи или че обикновените дипломи са със статут на диплома за ВИСШЕ образование си е меко казано една безочлива лъжа.

  Преди 20 години бях в казармата. 1 месец по-късно заради дипломата ми от техникума имах правото да командвам даже ефрейторите. Да си ефрейтор означава да имаш най-малкото 6 месеца служба и да те уважават старите „кучета“.

  Аз обаче нямах психологичната сила за да строявам и управлявам тези, които бяха от „гората“. Тогава видях, че „Ленчето“ (Лейтенантът) също няма психологичната сила да командва и че старшината го прави на пух и прах. Старите войници си позволяваха да хвърлят снежни топки по Ленчето, а 5 минути по-късно правеха по 20 лицеви опори под въздействието на психичната сила на Старшината.

  Малко по-късно осъзнах, че това е проблем на всички „Ленчета“ и че за да стане едно „Ленче“ истински Капитан трябва да придобие психичната сила.

  Казвам ти го защото Робърт Кийосаки в книгата си „Богат татко, беден татко“ много подробно обяснява конфликтната точка за дипломите. Да, точно така – конфликтът за УНИВЕРСИТЕТСКИТЕ дипломи!!!

  Казвам ти го защото съквартирантката на майка ми е била съколежка на баща ми. Тя ги е запознала и оженила. Тя е от твоя роден град. Това е само една от многото причини заради които общувам с теб.

  Казвам ти всичко това, защото НЕ искам по никакъв начин да ти преча, но ти НЕ си идеален и много пъти НЕ си адекватен. И ПРЕЧИШ. Не го правиш нарочно, но това не означава, че не пречиш.

  Казвам ти го защото много хора ти вярват и те следват и ще направят същите неадекватни грешки, които после могат да им струват 1-2 десетилетия престой на топличко…

  @gatakka, хубаво е, че ще има лекция за Питончето в УЧЕБНИЯ ЦЕНТЪР, но е много лошо да подвеждате хората, че това е УНИВЕРСИТЕТ!

  Да, дипломите от учебния център са легализирани, но те НЕ са дипломи за ВИСШЕ образование, а всеки който лъже в 99% от случаЙте има и финанасова изгода. И тогава това е ИЗМАМА, която ПРЕЧИ на тези, които искат да живеят честно и достойно!!!

  @gatakka, аз не съм човекът, който ще събира информация за действията ти. Аз не съм човекът, който ще те съди или осъди. Аз не съм твоят палач! Аз съм ти приятел, който знае, че Изкуственият Интелект живее в 5-то измерение и че там половината от физичните закони, които работят в 3-то измерение са депрекейтет…

 34. gatakka Автор

  Хм, ще ме съдиш? За какво? Точно пък на теб какво съм ти направил? Малко ми е объркано, ще ме съдиш ама ми помагаш…
  Иначе аз никога не съм карал някой да ме слуша, да купува нещо от мен, да ме следва или подобно. Всеки сам си избира как да е нещастен.
  Явно имаш някакъв проблем точно с моята личност, а не с нещата които правя – въпреки че си нямаш и на идея какви са те. Дай да го разрешим добронамерено и мирно, вместо да си говорим глупосги тука,задочно и анонимно.

 35. ウォーロック

  На дуел с прави лопати веднага! 🙂
  @Анонимен, на всякъде трябва да има място за майтап, иначе става скучно. За това не се дръж като английски сноб, щото и те са скучни 😛
  5-тото измерение е само в главата ти.
  И какво общо имаше съквартирантката на майка ти с цялата тая одисея?

 36. ウォーロック

  @Анонимен, също така парите не са най важното нещо, но някои хора никога няма да го разберат…
  Не можеш да си ги занесеш в гроба… пък и да ги занесеш, все ще ги хване някоя девалвация :D… Можеш да ги занесеш във вид на злато евентуално и да се чувстваш като фараон… докато не ти ги изровят след някоя и друга година 😀

 37. ウォーロック

  @Анонимен, можеш да кажеш „за децата пари да има“… ама тия деца дето са ги взели на готово, бързо ги изсмъркват или ги проиграват на комар. Айде спирам се вече.

 38. Dimitar

  Ванка, не се ядосвай за глупости. Btw преди години бях гледал някои от уроците ти за MySQL и PHP и като цяло ми харесаха, така че евала :). Бих ти дал като съвет, гледай малко по-позитивно на нещата. Просто някои от постовете, които пишеш, те издават :). Сега гледам сайта ти schoolpedia.org и въпреки че е пълно с такива сайтове, имам чувството, че ако го барнеш малко(UX + UI), нови функционалности, още видеа, автори и добро сео, ще може да се радваш на успешен продукт.

  Поздрави,
  Димитър

 39. gatakka Автор

  Аз не се ядосвам, просто ми е любопитно какво преча на google, съкватрирантката на майката и човешкия прогрес.
  Всеки си има свое разбиране за нещата, и аз принципно не отхвърлям никое, защото във всяко едно се крие някаква истина, или поне алтернативна глена точка.

  Иначе за schoolpedia прав си че има много, но целта никога не му е била да се конкурира. Знам, малко е странно за разбиране, но не ми се обяснява сега. Там са, безплатни са, който се интересува ще ги намери. А ако се окажат и полезни за него – още по-добре.

 40. Brainless

  Тези висшистчета подскачат като ощипани ученички, като започне да се говори за дипломи… 😀

 41. Мирослав

  Относно вишишчетата. Един мой преподавател обичаше да ни повтаря: „Като знам какви инжинери пускам, ме е страх да отида на доктор!“

 42. birkoff

  Супер! Много се радвам, че ще водите курсa с Борис в СофтУни (и то по Python) Счупихте броячите там. Има близо 1400 души записали се за курса. 1400 (общата бройка на феновете на Славия и Локо Сф.) ДУШИ ЗА КУРС? Уау, това не са студенти-ентусиасти по програмиране, това са ФЕНОВЕ! 😀 😀

 43. Deyan

  Анонимен се хвана ,като удавник за сламка с това акредитиране и легализация на конкретното учебно заведение.На едно 99% им е ясно ,че Softuni не е софийския ,но човека явно има много ниска оценка за масата и затова смята ,че Ванков пречи и заблуждава неговите слепи фенове,което пък е един вид комплимент за него.Надявам аз ,като човек от простата маса или овцете според теорията на Фройд, да не обидя около четиридесет годишния анонимен интелигент,но ми звучи някак отчаян ,депресиран и примирен със съдбата на света и световната конспирация.Обикновено на тези години идва първата критическа ,някои хора на запад си купуват Порше-та, като я достигнат за да се почувстват по-млади.Разбира почти сигурно не съм прав и за което моля да ме извините.

 44. gatakka Автор

  @Deyan не бих казал, че имам фенове. Криско и Азис имат фенове, аз съм един човек с почти неработещ блог, хронична липса на време и тотална дезорганизация на „публичните ми изяви“.
  Хората, които се записаха на този курс се записаха не защото аз съм някой си, а защото колко безплатни курса по Python на Български има?
  За Борис (другият лектор) той си е майстор в занаята, знаят го, мнението му си тежи. По-вероятно да са се записали заради него, отколкото заради мен.
  Иначе за Фройд си прав, аз говорих точно за това няколко пъти – как „младите лъвчета“ да не се затварят само в програмирането а да се набръмчат, докато са млади и морала и етиката им го позволява, че на по-късни години се развалят семейства.

 45. Deyan

  Понеже и аз се записах (онлайн) ,искрено се надявам още на следващия ден да се качват записи от лекциите,понеже те на 2 пъти съвпадат с нощните ми смени .Предполагам няма да има проблем с качването на видеата?

 46. gatakka Автор

  Ами това зависи напълно от SoftUni, предполагам ще е както другите външни курсове. Не съм запознат кой и как монтира и качва видеата.

 47. IFo Hancroft

  Ванка, аз пък се записах до голяма степен заради теб.
  Да, също защото колко безплатни курсове за Python има на български (макар, че английския не ми е проблем), но и защото ще го водиш ти, което за мен автоматично означава, че курса ще е на много добро ниво и със сигурност ще ни даде добри знания, както и макар, че винаги влагаш много във всичко каквото правиш, особено пък в Python защото ти е любимия език (освен ако не си си намерил друг любим вече)

 48. ウォーロック

  Има ли още някой дето да ползва Aутокад освен училищата? Всички професионалисти дето познавам да се занимават с това, ползват SolidWorks

 49. IFo Hancroft

  Хора, видеото ли още не е качено от първата лекция на курса или аз не го намирам?
  Нещо сайта на SoftUni е много странен и объркан.

 50. Deyan

  Дам ,не е качено,жалко.Пропилях два свободни дни.С оглед графика ми не се знае дали ще може да се наваксва…

 51. Angel

  Анонимен, изчетох всичко, което си изписал на този пост. По някакви мои сметки си на 35+, аз съм на 20. От всичко изписано разбрах, че обичаш да си набиваш правописа в очите на хората, и че имаш натрупан опит в живота си, който също някак си се опитваш да ни го набиеш в очите. Евала браво, само не разбрах, защо сипваш целия този хейт върху gatakka и СофтУни? И да правилно се изказах, това е точно хейт. Такива сертификатчета, козметчика можела да направи, цветни били, такива били и т.н. Ти си взел дипломата си от университет кога? Преди 15…20 години? Браво на теб, евала след като толкова упорито се опитваш да ни докажеш колко е ценна тя в твоя живот. Ако те видя и ръка ще ти стисна. А другия въпрос, е колко общо имаш ти в момента с някой университет? И ако имаш, кой е този университет? Ето аз ти казвам от първо лице… Студент съм в ТУ и отделно карам курсове в СофтУни. И докато се опитваш да си защитаваш дипломата и плюеш цветните хартийки, сам видях как се учи Java в ТУ и как се учи Java в СофтУни. И видях много други неща, и ако трябва да съм честен, чак ме дразниш с това колко „опитна“ личност се опитваш да се извадиш. Твоето мнение е не просто различно, ти се правиш на интересен. Както казах, не знам какъв е твоя опит с университетите, аз съдя по моя. Жив и здрав и вместо, както казаха, като ощипана госпожица да се ежиш с твоите похарчени време, пари и нерви в това да си изкараш дипломата, дай направи нещо по-смислено.

  Вчера бях на първата лекция, останах много доволен, а от двамата лектори се държаха много професионално, много на ниво и винаги се отзоваваха на помощ. Евала! И пак обръщение към г-н Анонимен, АЗ до сега не съм видял или получил такова отношение в ТУ, каквото тук, нито знания! Така, че спирам, че чак ти се дразня.

 52. IFo Hancroft

  @Deyan Видях, че вече са качили материалите, но видеото не (има го в системата и линк към него в YouTube, но пише, че в момента го process-ват и май е изтрито от YouTube).
  Такъв хубав курс от Ванката, a SoftUni правят такива издънки…
  24 часа от края на лекцията а видеото още не е налично/работещо.
  Дано го оправят възможно най-скоро и за следващите лекции от курса да спрат да правят такива издънки, че все пак си е 4 часа лекция и като човек ходи на работа и ако е записан и на още някой курс, трудно се намира време.

 53. Deyan

  От малкото видяно.Много интересна концепция.Не видях срокове на домашни ,което е добре за хората с нестандартно работно време.Харесва ми това ,че е заместена PDF презентацията с „Таковата“ и че задачите ще вървят успоредно с лекцията.Успех на всички записали се и аз съм с вас след третата лекция и честит имен ден на Иван Ванков,много успехи в личен план в префесионален вече ги има!

 54. ウォーロック

  Аз имам един неприличен въпрос. Защо никой никога в никакви курсове няма User Interface?! Ем сложете в последните лекции PyQT примерно какво ги учите тия хора само с терминал да работят. Кат ще е гарга да е рошава нъ’л тъй 🙂

 55. ウォーロック

  Може да им покажете примерно как се ползва и QTDesigner за питонски UI-та… Малко много код налива, ама върши работа 🙂

 56. gatakka Автор

  QT и GTK са си тема за цял отделен курс. Не можеш да пишеш такива неща ако не можеш да направиш един прост списък с Python.

 57. Deyan

  Гледам второто видео в момента,ама не мога да се стърпя.Някакви си говорят точно пред камерата и става една какафония и страшно разсейват.Слайда,който се прожектира също е много блед.

 58. Deyan

  Моя грешката,сега видях ,че сте качили и запис на десктопа на 2 части.Качеството е перфектно.

 59. Мирослав

  Днешната лекция беше по – зле отколкото очаквах, а залата беше на половина празна.
  We miss you 🙁

 60. PaperNick

  Да попитам, „Таковата“ ще е налично ли след края на обучението и ако да, до кога?

 61. gatakka Автор

  Таковата вече се хоства на някакви Azure сървъри и ще е налично докато softuni поддържат акаунта в Azure.

 62. Бял кюнец

  Чак сега разбрах какво е „Таковата“. Не бях ходил на страницата на курса. Имах интерес към Питон, ама преди 16 години. Днес нямам. Нямам интерес към нищо, което е „основен поток“ при езиците. Нищо, че ВУЗ го обичат. За мен и те не са, каквото бяха. А и то в края на предният век за това го харесвах, което прескочи и в новия, защото още не знаех, че ВУЗ са залезли. А като навлезе на дълбоко в любимата ОС направо ми стана антипатичен.

  И все пак видях, че имало някакви материали. Те седят зад парола. Не съм гледал видеата (сигурно ще ги изгледам единствено заради Иван, нищо, че ми е противно) и не я знам. Ама взех, че нацелих някаква. Проблема е, че пътхон3.софтуни.бг е някаква js-ка повърня. Следователно дори да дадеш на wget някаква парола, се сдобиваш единствено с някакви шрифтове и елементи на тема, но не и нищо използваемо.

  Та викам следното. Иван да направи един архив на съдържамеемото на пътхон3.софтуни.бг и да го сложи тук. Така един ден, га някой рече да учи смоко, а Softuni примерно е зачезнал (нещо твърде характерно за цялата накова кариера), то да си ги има тия неща. Това е полезно дори днес, защото, за да учиш не си зависим от връзка. Теглиш видеата, теглиш материалите, теглиш майна на всички и заминаваш за балкана.

  Естествено материалите от превъзходният курс на СУ си съществуват, ама ще е странно някой да учи от техните материали, до де гледа вашите видеа. Така както хвърлих поглед структурата на техният и вашият курс, почти няма никакви прилики, макар съдържанието да е подобно.

 63. Stilgar

  @Бял кюнец ти нали знаеш, че след 2 години няма да може да ползваш web изобщо с тоя бойкот на JS? Тая битка е загубена отдавна.

 64. Бял кюнец

  Възможно. Също така е възможно да нямам две хилядарки след две години, за да си купя нов ThinkPad, евентуално Yoda. Работим с каквато техника имаме. Нищо де, викат до тогава щяло да има WW3, та не се притеснявам много, че ще съм out-of-day. Ако случайно няма WW3, то винаги просто мога да тегля една майна на цялата паижина, ида на село и копам пиперо.

  п.п. С теб си пишем на две различни места и народа хич не може да хване, за какво си говорим.

 65. Markov

  gatakka, Записах се на курса и даже платих за изпита още преди да стане ясно, че няма да водиш повече лекции. Което не ми допадна особено, но все пак съм там, за да уча питон, нали? Харесва ми как преподаваш – някак си имаш педагогически способности, освен технически и задържаш вниманието. Нека никой не ме разбира погрешно – Борис Червенков също се справя отлично, но той е някак си повече техничар по мое мнение и сякаш обяснява на нов джуниър работник във фирма 🙂 Все пак до днес мисля, че научих много и курсът ми беше от полза дори и да не взема сертификата, който според мен има стойност сам по себе си, особено за ковек, който се занимава с програмиране от 4 месеца.
  Очаквам с нетърпение курс по Питон с уеб насоченост, за който обещахте още в началото. Надявам се да споменете и за графичен интерфейс с Питон.
  А също не знам къде остана и PHP, езикът, който захванах преди Питон – не съм срещал отворени, безплатни курсове. Явно не е толкова актуален вече, ама на мен ми харесва. Има доста платени курсове за сметка на това.

 66. gatakka Автор

  @Markov за това курса почна да се води от 2-ма, ако нещо стане да курса да продължи. За съжаление стана.
  Курс за WEB с Python е коментиран, и при желание от страна на SoftUni ще има.
  PHP си се развива доста добре, бих казал доста стабилно. Не зная защо смяташ, че не е актуален. Ако бе така нямаше да има платени курсове, обяви за работа и подобни.
  Много се радвам, че курсът ти е допаднал.

 67. Markov

  @gatakka, курсът ми хареса и питам за още 🙂 радвам се, че мислиш така за PHP, защото на мен ми харесва да работя с него, макар и като първоначално впечатление. Просто около себе си чувам доста негативни мнения за PHP (някои казват, че ще бъде заместен с JS – може, не познавам JS и не съм наясно с предимствата му).
  И аз видях, че има доста платени курсове и дори мислех да се запиша, но предпочетох да се запозная и с Питон щом имам тази възможност точно в същия момент. Харесах и курса за Линукс програмиране в СофтУни, но това е по-скоро ентусиазмът на начинаещия да научи всичко веднага 😀

 68. gatakka Автор

  Винаги ще намериш хора които ще мразят дадена технология. Аз ненавиждам .NET, Objective-C, iOS и Windows, и имам аргументи, които са валидни в моя случай за АЗ не искам да ги използвам. Това не значи, че не може да се използват.
  Истината е много проста – една технология е добра когато ти помага да си свършиш работата без да ти пречи. За много PHP, JS, iOS…. са технологии които им вършат перфектната работа.
  JS няма да замени PHP по много причини, но Nodejs вече зае солиден дял в Real time communication, и определено Nodejs е много добър в това. За други неща …. еми според мен не 🙂

 69. ウォーロック

  На заглавната страница / Последни коментари /
  Всички ги дава с уинбоуз 8.1 хах…

 70. birkoff

  Ами Ruby и RoR? Може ли да кажем, че след години ще замести PHP? Учудващо колко добре е платен, може би защото е е толкова популярен?

 71. gatakka Автор

  Руби е добре платен защото на много меса няма специалисти, а по някаква причина има проекти, които трябва да се поддържат. И на COBOL, Clipper и много други заплатите са високи по тази причина.
  Руби има страхотни идеи като език, това едва ли някой може да го оспори, даже много езици крадат идеи от него, но Руби е бавен език. Това е единственият му проблем. Също така има доста странно разпределение къде се използва Руби, колкото по на запад отиваш толкова по-популярен става. На изток Руби не е от най-използваните. Това са моите виждания.

 72. Georgi

  Гатака, предишния дизайн на блога беше много по лесен и приятен за четене. Не знам защо си сложил този сега, на мен лично предишния ми допадаше повече, по-добре си личеха различните коментари, различните постове, а сега цветовете са много бледи и само с тези сиви нюанси хич не стои добре.

 73. Мирослав

  Ще ни трябва малко време да свикнем, и ще се чудим как сме се оправяли с другия дизайн.
  Например беше много дразнещо как подчертава правилно написани думи, също така вече е по – лесно да се отговаря на коментар. Малко постен ми е дизайна (малко стил апъл), но това си е въпрос на вкус!
  Важното е да има активност в блога 😉

 74. Марков

  А какво мислиш за свободната практика в програмирането в България? На мен лично много ми допада като идея и е една от причините да искам да премина в тази свера. В момента работя като Exchange съпорт в една фирма и парите са ми повече от достатъчни, но 12 часови дневни и нощни ми идват в повече и не чувствам удовлетворение.
  Според теб има ли възможности да си докарваш доходи от по 1.5к и малко с freelancer-ство?
  От Руби нямам идея, но ще го проуча. В крайна сметка човек рядко се жени за първата си „любов“ 😀
  От скоро използвам Убунту и ми хареса добрата съвместимост на Питон с Линукс. Като цяло Питон ме накара да сваля поглед от уеб.

 75. gatakka Автор

  Почнахме да размиваме малко темата, но ще отговоря на въпроса ти. Freelance много рядко зависи от държавата в която се намираш, огромна част от клиентите са извън България, или държавата в която живееш. С freelance можеш да вадиш наистина страхотни пари, стига да:
  – изградиш име, че си добър и си заслужаваш високото заплащане. Има хора които правят дъмпинг на цените, Индия и Пакистан за пример
  – успееш да намериш правилните клиенти, може би най-трудната част. Много от клиентите имат малки проекти, и не е рядко да са некоректни
  – успееш да си управляваш времето успешно. При freelance ти си работника, мениждъра, PM, AM.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *