Защо „големите“ даряват всичките си пари за благотворителност

Предполагам сте забелязали тази тенденция, че милиардери, собственици на големи компании, в един момент решават да дарят 99% от всичките си пари за благотворителност. Това хора като Бик Гейтс, Тим Кук и стотици други. В този списък скоро влезе и Марк Зукербърг – създателя на Facebook.

Какви прекрасни хора, колко благородни. Направили са пари от нищо, и няма да си ги носят в гороба, по-добре да ги дарят, да може и другите да имат. Ех, идилия. Но истината е малко по-различна.

Съкратената версия е следната:
Различни икономически организации (наричайте ги както искате) непрекъснато следят за идеи, и за правилните хора зад тези идеи. Когато видят такава идея, която отговаря на техните цили те се свързват с тези хора и им казват „Това са банките с които ще работите и от които ще вземете финансиране, това са адвокатите, които ще оправят всичко, това са хората, с които ще комуникирате, правете идеята“. И тя я правят. Когато обаче идеята се развие и стане доходоносна идва време да се плати сметката. Няма безплатен обяд. „Създателите“ на тази идея даряват всичките си пари на точно определени фондове, от където тези организации могат да ги използват за каквото си решат и никой не може да проследи парите.

Казано иначе, много от тези хора, които са успели ей така като на филм не са направили много, те са просто лицата пред проектите. Всички решения, контакти, конфликти, бизнес сделки са контролирани от мозъчни тръстове. Един прост пример, който е гледал презентации на Зукербърг ще остане с впечатлението, че този човек няма уменията да създаде такъв голям бизнес. Как тогава успява? Ами успява, защото непрекъснато му е помагано. Искам да уточня, че не хейтя Зукербърг, нито пък му завиждам, споделям наблюдения, че той няма необходимите умения (нито пък аз)

Как една малка фирма в USA може да сключи сделка с компания като Samsung приложението им да бъде инсталирано на всички телефони, и то не само исталирано, ами не може да се махне. От къде контакти за това? Примери много.

Само 5 от тези хора са дарили общо 178.1 милиарда. Помислете, 178.1 милиарда от 5 човека. За тези пари може да се оправи водата в цяла Aфрика, примерно.
LCH е Женева струва около 10 милиарда – най-големият научен експеримент в цяла човешка история е под 10% от дарената сума на 5 от дарителите. Опитвам се да ви дам разумен мащаб да разберете колко пари се даряват, и ако те наистина отиваха за някакви такива цели – определено щяхме да видим резултати.

Защо го пиша това – защото искам да имате по-ясна представа за действителността, и да не си мислите, че може сами да направите някакъв проект в тези размери. Можете, но ако ви помогнат. Ако ви помогнат, ще трябва да платите сметката. Ако откажете ще бъдете купени или съсипани от армия юристи, патенти, тълкувания на закони и подобни. Случвало се е много пъти, има достатъчно фактология в мрежата, ще се случва много пъти. Никой не иска някое младо хлапе да му обърка бизнес за милиарди.

Това е простата истина. Това не означава, че всички тези хора са лоши. Те просто си изпълняват договорките. Но наистина ми става криво като виждам как те биват издигани на пиедестали, които не е много сигурно дали заслужават. Аз съдя за хората по действията, дали са пари някъде – хубаво, но какъв е резултата от даването на тези пари?

34 мнения по „Защо „големите“ даряват всичките си пари за благотворителност

 1. Димитар Станков

  Има нещо вярно , на ляво и надясно се пише и казва: този и онзи дарил еди колко си милиарда , но никъде не се казва какъв е резултата , какви се промените направени с тея ПАРИ (както и в политиката само че там парите не са представят като „дарения“)
  (еми кво да правим ние простолюдието в богатите е и хляба и ножа , за нас остават размислите и идеите)

  Даже сега се сещам за един международен конкурс който обявиха онзи ден по тв ….конкурс са бизнес идеи с награда 1 000 000 (после се оказа че тея пари щели да се разделят между няколко десетки участници , но това е друга тема)
  …. общо взето хиляди (да не кажа десетки хиляди) ще споделят своите идеи за бизнес и после няколко човека ще си разделят по 50 000 – 100 000 награда , а какво ще стане със хилядите идеи и кой ще се възползва от тях не е ясно. И цялото това мероприятие се представя в медиите едва ли не като благотворително действие за развитието на бизнеса по света и у нас.

  Също имаше конкурс на микромеките за сценарий на игра , и даже в общите условия беше упоменато че макромекия си запазва правото да ползва всяка една идея от всеки който изяви желание да участва и даже че нямаш права над тази идея след като си я споделил с тях (а наградата за първо място беше май някакъв контролер за xbox) (Разбира се всеки сам си решава дали да участва , но мен ме дразни подхода „то ние простолюдието ядем доматите с колците“)

 2. ZeroNaye

  Какво ти стана бе човек, преди качили по-нормален беше, сега съвсем си изперкал. На всеки му се случва да е много заблуден за нещо през живота си, но лошото при теб е, че си се поставил в ситуация в която никой не може да ти промени мнението. Аз във всичките ти видеа, подкасти и постове един път не съм те чул да кажеш, че не си бил прав. Ти винаги си прав. Винаги си абсолютно сигурен в предположенията си и не си склонен да водиш разумен разговор. Никога не спориш като нормален човек с цел да търсиш истината. Не. Ти истината вече я знаеш. Само ти. И всички около теб са слепи и не могат да видят очевадното. Презираш религиозните, а си същия като тях, съвсем неспособен дори и да схванеш концепцията, че може би не си прав.

  Поста не го прочетох. Прочетох само заглавието и първите 2 параграфа и веднага започнах да мисля какво ще напиша като коментар. И после се сетих, че с тебе не може да се води конструктивен спор. Дали си прав или не, няма никакво значение. Всеки може да има мнение. Проблема е, че ти не си склонен да промениш своето.

  Съжалявам, че съм off topic.

  Голям съм ти фен, всичките видеа съм ти изгледал, podcasts изслушал и съм изчел голяма част от блога. Помогна ми много, преди години когато навлизах в занаята и content-a ти още ми помага. Не ми е за цел да флеймя. Може би не съм прав, но поне съм способен да приема тази възможност.

 3. ウォーロック

  @ZeroNaye, май ти не можеш да спориш :). Каквато и да е работата, винаги става въпрос за пари. Ако не е за пари, тогава е за много пари.

 4. Луд без хапчета

  То и И аз съм чувал същото за такива проекти.Например знам че на Бил Гейтс някой от дядовците му са били банкер.Като чух това че парите са за изграждане на нови общества се сетхи за Прекрасния нов свят или революция на потиснатите маси.

 5. dz3n

  Ако не беше RSS Reader-а едва ли щях да прочета поредната простотия. Човек, ти наистина имаш проблем!

  Ако беше на 12-14 години може би щях да помисля, че не си достатъчно зрял и това ще го израстеш с годините, но когато човек на твоята възраст говори подобни неща без абсолютно никакви познания и информираност по темата, то единственото, което ми остава да си мисля, е че ти имаш проблеми, които сам трябва да си решиш.

  Напълно съм сигурен че мотото на твоя блог: „Че си прайм кот си искам!“ и на nerds2nerds: „ще си говорим каквото си искаме!“ са твоя идея, но преди да правиш и говориш каквото си искаш е редно да помислиш – така правят зрелите хора!

  Като програмист си супер, но явно човешките ти качества са останали на заден план, нямам друго обяснение за всички безумни неща, които си написал последно време!

 6. gatakka Автор

  @dz3n Добре, да приемем, че аз съм дал фира тотално и говоря само глупости, щом ти казваш, че са глупости явно знаеш каква е „истината“. Би ли ми обяснил ЗАЩО хора като Зукербърк, Тим Кук, Стив Джобс, Бил Гейт и хиляди други си даряват парите и какво става с дарените пари. Говорим за суми стигащи трилион долара.
  Защо не си ги оставят на децата, примерно.
  Обясни ми.

 7. dz3n

  Аз не обяснява, нямам мнение за себе си, че разбирам от всичко и че винаги съм прав! Имам мнение, което НЕ считам за най-правилното и не използвам изречения от рода на „защото искам да имате по-ясна представа за действителността“ ZeroNaye ти го каза достатъчно добре относно правотата и мисля, че няма какво да прибавя към въпроса.

  От край време съм забелязал, че ти живееш в свят на конспирации в които шепа хора управляват света, но те са зад паравана и никой не знае за тях. Колко забавно!

  Няма кой знае какво да ти обясня в случая.

  МОЕТО МНЕНИЕ е, че има хора като Уорън Бъфет (на който дали са му помагали за да стигне до тук. ще оставя ти сам да си прецениш), Бил и Мелинда Гейтс, Марк Зукърбърг и т.н. имат желание да дадат известна сума пари минаващи най-често през благотворителна фондация, дали причините са финансови облекчения, морал или икономически – вероятно всеки от тези хора има различен отговор. Има и такива обаче като Карлос Слим и Лари Елисън, които не дават пукната пара за благотворителност или ако са давали тя е смешна на фона на гореспоменатите и харчат парите си като купуват острови, самолети, огромни имения и трупат милиарди които ще се предават от поколение на поколение и съм сигурен, че лошите чичковци които ще дойдат да им ги вземат НЯМА да се появят.

  Кийосаки казва, че когато едно нещо не може да се провери за достоверност то е МНЕНИЕ а не ФАКТ!

 8. gatakka Автор

  Ох, ZeroNaye твъди, че винаги съм прав, въпреки, че толкова често съм си признавал грешките и приемал чуждо мнение, но това няма значение.

  Твърди, че „Презираш религиозните“ което хич не знам от къде идва. Презирам конете с капаци, които вярват сляпо без грам разум и критична мисъл.

  Аз винаги споделям мнението си заедно с аргументите заради които смятам, че нещата са така. Ако някой ми даде по-добри аргументи ще си сменя мнението, и се е случвало не един път.

  И какви неща се въртят покрай конспирацията покрай мен, аз се надсмивам над теориите за Химическите следи, влечугите, устройствата за контрол над съзнанието (които са монтирани на телевизионната кула в София) и какво ли още не.

  Общо взето не разбирам този силен хейт от какво е провокиран. Говорил съм за доста по-противоречиви неща в този блог и къде ли още не, и винаги се е получавал аргументиран критичен спор.

  Явно не съм ви по вкуса, защото стила и начина ми на изказ са си същите и нямам намерение да ги променям.

  И все пак, така ли щяхте да реагирате, ако вместо „защото искам да имате по-ясна представа за действителността“ бях написал „защото искам да погледнете ситуацията от по-различен ъгъл и да прецените за себе си“

 9. Луд без хапчета

  Dz3n погледни Джон Кенет Гълбрайт „Анатомия на Власта“.И погледни как функционират медиите те са част от Истинската власт.Медиите от къде печелят от реклами.Рекламите са от Капитала.

 10. yulimoto

  Пределно ясно е, че това което говори gatakka е преположение. Но е преположение, в което може да има голяма доза истина. Примерно начина на първоначалното финансиране на Google не изглежда да е много встрани от този сценарии. Друг аргумент в тази посока са фондациите и посоката на парите, която не знам дали може да се проследи т.е. ако някой може да ги проследи то той би могъл и да каже как седят нещата.
  От друга страна, може и да става въпрос за култура и начин на възпитание. Ако имах състояние от което могат да живеят и пра-пра х 10 внуците ми едва ли ги бих лишил от взможността да успеят самостоятелно в живота, а за мен дом, закуска и вечеря биха били достатъчни.

  @gatakka не съм чел поста от блога, но в feeda има доста правописни грешки, повечето явно просто отбързане. just noted

 11. samyil

  Аз не, че нещо ама да твърдите, че на Бил Гейтс и Марк Зукърбърк историите са реални е много смешно. Достатъчно е да гледаш официалните филми за двамата и като махнеш младежкия дух и романтиката в която нямаш пари за сандвич изведнъж се появяат едни милиони и бизнеса тръгва само нагоре … 🙂
  Нямам представа защо ги даряват, и аз съм се чудел макар, че лично за мен незнам каква ще е разликата ако имам 10 милиона долара или 100 милиона долара ???

 12. Stilgar

  Не може ли да ги даряват щото вярват, че така е най-добре. То Dz3n много правилно отбелязва, че далеч не всички го правят.

  Иначе аз четох още една конспиративна теория, че заради големите данъци за наследство на богатите (до 40% стигат въпреки че предполагам че сметката не е толкова проста) те си правили благотворителни организации и си назначавали децата за пожизнени председатели. На мен тази конспиративна теория веднага ми влезе в категорията „Искам да вярвам“ (но май не вярвам) защото щеше да ми подсили вярата в човечеството повече отколкото ако вярвам, че просто искат да ваксинират африканските деца. Да въртиш такива далавери за да не дадеш пари на мафиотската организация наречена „държава“ е похвално начинание и дълг на всеки гражданин особено на богатите.

 13. ウォーロック

  Баш си е заради данъците до голяма степен. В щатите от тотото да хванеш 10м , 5-то ти ги взима държавата.

 14. jazzman

  При всички положения нещата около даренията при „големите“ са комплексни. Примерно в училището на дъщеря ми много деца даряват доброволен труд в името на каузата, но има и такива които го правят за да отрази в хисторито им и им помага да си намерят по-лесно бачкия в бъдеще. При всички положения дарението е добро и благородно нещо без значение от намерението и не е предвидено за прости хора.

 15. Кирил

  jazzman, можеш ли да обясниш какъв е резултата от това дарение? Все пак ако наистина толкова много пари се дарят, то ще е много лесно за обикновен човек да посочи какво се е променило. И можеш ли да посочиш какво се е променило от благотворителния труд на хората, без значение от техните мотиви?

  Stilgar тази мафиотска структура в САЩ не допуска човек да укрива данъци. Та въпроса ми е защо се реши да се позволи на някой да укрие милиарди?

 16. Кирил

  jazzman, можеш ли да обясниш какъв е резултата от това дарение? -> имах в предвид даренията на хора като Бил Гейтс, Тим Кук…

 17. Stilgar

  @Кирил, a платеният лобизъм и корупцията правят ли нещо? Или държавата контролира богатите или богатите контролират държавата, няма как да вярваме и в двете конспирации едновременно 🙂 Може да си представяш, че има хора дето просто даряват щото ги кефи или че са платили на политици да оставят вратичка в данъчното законодателство.

  Иначе Bill Gates редовно се хвали колко намалели случаите на полиомиелит в благодарение на неговата фондация, ама аз не обръщам внимание щото не ми пука много за африканчетата.

 18. jazzman

  „И можеш ли да посочиш какво се е променило от благотворителния труд на хората, без значение от техните мотиви?“ Благотворителността не е присъща за балканите и никога няма да бъде. Ако визираш Канада, ще ти кажа, че огромен процент от приходите в държавата идват от помощи и благотворителен труд. Тук хората все още помагат и тва се е превърнало като част от тяхната културата. Хора от мащаба на Гейтс и компания не познавам, но лично знам един от най-успелите българи, живеещи в северна Америка – Игнат Канев. Човека подпомага и дарява редовно пари за болници, училища, църкви и също така помага на българчета родени тук да учат български език, итория и религия. Както казах по-горе даренеито е благородно начинание, но не е за всеки. Личното ми мнение е, че то трябва да остане скрито и невидимо за масата 🙂

 19. Кирил

  @Stilgar, за корупцията и лобизма, за съжаление, си напълно прав. Само да те питам не трябваше ли африканчетата и техните родители да благодарят на Бил Гейтс, че им е помогнал, а не Бил Гейтс да се бие в гърдите? И все пак Африка е толкова бедна страна, че даже и няколко милиона да се налеят веднага ще си проличи.

  @jazzman не бих казал, че при нас няма благотворителни инициативи, просто не са така показни както при тях. Училището, в което аз учиш си смени голяма част от дограмата благодарение на дарения. Знам за много хора, които са дарявали, но нито един от тях не го е казал, тоест разбрах го от хората, които са получили дарението. Не казвам, че даряването в нашата страна е масово срещано явление, но определено го има и се разбира по-трудно.

 20. Stilgar

  Аз предполагам, че му благодарят, но понеже не ми пука много за тях и не комуникираме много та не съм разбрал.

  @gatakka дали можеш да оправиш да се постват коментари с Edge?

 21. gatakka Автор

  След някплко дни ще седна да пооправя блога, че малкп съм го запуснал.

 22. Анонимен

  @Stilgar, за съжалене и аз си мисля, че Ванката откак започна в онази „хАмериканска“ фирма с КодИннитера ептен изперка.

  Значи първо информацията винаги се валидира. Идеята на дДипломите е да служат като доказателство, че притежаваш знанията, уменията, лоялността и т.н.

  Знанията от няколко години са безплатни. Не е безплатно обаче да те валидират, че няма да злоупотребиш с тези знания. Ще ти дам един пример – друг мой приятел е учил 6 години за адвокат. Всичко е назубрил! Обаче е меко казано Клюкар. И поради тази прични никога няма да се дипломира и никога няма да се присъедини към гилдията на Адвокатите и Нотариусите.

  Не е абсолютно никакъв проблем да си купиш учебниците и да си научиш всички неща за да бъдеш Правист. Тънкия момент е именно във валидацията на качеството на тези знания и т.н. Точно това никога, ама никога няма да стане нито безплатно, нито публично достъпно.

  Нека да не забравяме, че именно дяволът е най-умния! По-умен е и от Бог, но въпреки това са муЙ акнали АдСенса без право на пожалване!

  Та нИнам защо Ванкаа реши, че трябва ерудирано и публично да мрънка, но видимо е, че има някакъв неВедом проблем който не се валидира…

 23. gatakka Автор

  Бе вие направо в психиатрията ме пратихте, леле мале…
  А дали наистина не съм луд, и да си мисля, че всичко ми е наред, а вие тук така добронамерено да ми казвате, че имам нужда от специализирана помощ, понеже не съм на общоприетото мнение.
  Колко сериозен въпрос, екзистенциален…
  Аз едно нещо знам за дарителите, че хората които даряват от сърце и с добра цел не търсят медийна изява, благодарност, признание или нещо такова.
  С 180 милиарда може да се направят много забележими неща, като космическа станция, достъп до интернет на всеки човек по света, да се плаща десетилетия напред на най-добрите учени да намерят лекарства за едни от най-гадните болести, да се образова цялото население на планетата…
  Ей такива забележими неща, ама то лудите кой ги слуша 🙂

  Между другото, момченцето което се опитва да ми прави DoS поне да ми пише защо го прави, аз не съм интересен, ще свали един wordpress на виртуален хостинг, голяма работа е тоя. Сигурно вече се е научил и да пуска traceroute от онова черното с белите букви.

 24. Brainless

  Нали тоя Зукабърк щеше да прекарва Интернет в Африка? Видиш ли, по тоя кабел щяло да може да се разглежда само определено съдържание… видиш ли, Интернет, ама не със свободата на Интернет. А хората си мислят, че прави нещо велико, като позволява на туземците да се регистрират във фацебука. 😀

 25. Minkoff

  Някакъв коментар да направиш относно биткойн като заместител на онлайн payment gateway? Мисля че в доста отношения наделява над PayPal и плащанията с кредитни карти и отваря врати за нови иновативни проекти 🙂

  Доста web сайтове създадоха merchant web API-s:
  https://bitpay.com
  https://www.coinbase.com/merchants
  https://stripe.com/bitcoin

  Ето и примерен проект реализиран с биткойни мисля че автора е доста прав в статията по-отношение на фактите с бази данни, DDOS атакиите и т.н.

  http://hash.bg/%D0%B1%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B9%D0%BD-%D0%B7%D0%B0-it-%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8/

 26. Minkoff

  и като стана въпрос за нови иновативни идеи за които говориш незнам дали си запознат с проекта „Ethereum“ https://www.ethereum.org

  Това не е just another new crypto currency, Stilgar също може да се включи в дискусията защото той е човека по нещата свързани с Микрософт технологии. https://azure.microsoft.com/en-us/blog/ethereum-blockchain-as-a-service-now-on-azure/

  Като цяло Bitcoin и по-специално blockchain технологията бяха новото нещо, което отвори нови врати за нов бизнес.Смея да твърдя че с тези нови технологии навлизаме в ерата на Web 3.0.

  http://www.ibtimes.co.uk/setting-your-own-central-bank-just-start-ethereum-1532146

 27. Анонимен

  Що бе Ванка, к’во лошо има човек да иде до психиатъра си или до стоматолога си или до адвоката си?

  Аз лично вече не се опитвам нито да се самолекувам, нито да си самоадвокатствам, нито да давам акъл кой как да си живее живота. Всеки има право да прецени как ще си конвертира времето и парите.

  Да, знам, че в България, ако една жена е преспала с двама мъже, то тя веднага е пропаднала жена.

  Да, знам, че в България, ако идеш на курс по финансова грамотност веднага те обвиняват, че се опитваш да откраднеш бизнеса на работодателя си и веднага трябва да те уволнят дисциплинарно.

  Да, знам, че в България, ако идеш при експерт по психичните болести, то ти веднага си опасен джихадист и си 5 нива по-долу от мургавите булгари.

  Но я ми кажи – в крайна сметка какъв е извода, който четящия статията ти трябва да си направи? Да реша, че това да долни измамници и че капитализмът е загнил и че стои на ръба на пропастта ли? Да!!! Капитализмът е много лош и наистина стои на ръба на пропастта. И оттам ни глед как ние сме стигнали дъното на пропастта, но въпреки това продължаваме да копаем надолу.

  Истината е, че вече половината африкански държави имат по-добър стандарт от българите. Истината е, че с този манталитет бългатите не могат да поддържат темпото на технологиите, камо ли да настигнат Германия и Ирландия и да ги задминат. Истината е, че нормалните хора даже не чакат да си завършат средното образование в България, а направо бягат в чужбина по-бързо от дявола бягащ от тамяна, защото знаят, че с комунистически стъкмистики икономика и технологии не се правят!

 28. ウォーロック

  @Анонимен, той в България е рисково и на доктор да се ходи :). Ше вземат да ти изкарат няколко бъбрека и черен дроб и квото имаш там, без нищо да ти няма, само и само да ти вземат парите, плюс тия от здравната каса 🙂

 29. Анонимен

  @ウォーロック, в България принципно (вече) е рисково да си нормален. В България останаха само пенсионерите и лудите. „Жълта книжка“ имат само онези луди, които са си позволили многократна агресивност. Още по-интересното е, че точно тези психично болни мозъци нямат проблем да работят „под прикритие“ и да се хвалят, че не можеш да ги осъдиш…

  Обичам България, но обичам и себе си. 🙂

 30. Ivan Tcholakov

  Покрай Зукъбърк открих, че между английските думи „charity“ и „philanthropy“ има смислов нюанс. Тези 99% на Зукъбърк не са дарение, а инвестиция. Според мен е легален данъчен трик. И това е добре. Ако „големите“ наистина се побъркат и почнат да даряват почти всичките си пари, икономиката много ще пострада.

 31. Ivan T

  Цитат от Фейсбук:

  Lubomir Alamanov

  Предварително се извинявам, че ще ви разваля предКоледното настроение, но ще трябва да ви разочаровам. Марк Цукербърг не прави никакво дарение. Няма благотворително намерение. Прави опит да избегне данък наследство от 40%, който все още не е отменен в САЩ. А 40% от 45 милиарда долара са точно 18 милиарда долара. Да не е луд да ги дава на правителството.

  Схемата е следната: прави се нон профит тръст (да, и те са открили ползите от НПО-тата), слагат децата си за пожизнени мениджъри и им дават абсолютно право на глас. Разбира се, не става ей така да направиш тръст и данъчните да се вържат, а е задължително да има и доказуемо намерение за създаването му с благотворителна цел, а не просто избягване на данъци. Това е прословутото писмо, което всички умилени хора шеърнаха, все едно е мило котенце. А когато наследството е прехвърлено без данъчната секира на щатските НАП-аджии, то може някой ден да се използва по всевъзможни начини от наследниците. Това е честа практика на големите фамилии като Рокфелер и т.н. Като е въпрос за милиарди долари, които трябва да се скрият от данъци, родителите изключително внимателно планират всички стъпки още от момента на раждането на бебето, за да нямат данъчните за какво да се хванат и да се опитат да приберат един ден.

  Цялата схема е и брилянтен ход за печелене на пъблисити. Шапка му свалям, алелуя, бейби!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *