Защо не харесвам Хелуин

Нека и аз да си споделя мнението за този празник – Хелоуин, който ни се натресе ей така от нищото, заедно с останалите „модерни“ западни традиции. Нямам нищо против запада, изтока или Марс, всеки си има своята култура, тук не споря дали западните нрави имат някакви ценности, а споделям конкретно за Хелуин.

Колко от вас знаят от къде идва този празник? Не е много ясно, но се знае, че произлиза от келтските култури и има няколко различни тълкования защо се е празнувал. Едната е да се гонят злите духове – като нашите кукери, другата е, че с него се е отбелязвал края на земеделския сезон, прибирането на реколтата и за това хората ходят от къща на къща и разменят храна, за да е благодатна другата година.

Всичко е хубаво и прекрасно, но сегашният модерен хелуин няма нищо общо с тези традиции. Той е един свръх комерсиален празник без никаква същност. Хората се събират, слагат разни костюми и се веселят. И това не е кой знае колко лошо, като се замисли човек, нали все пак идеята на празниците е да се веселим, НО,едно голямо НО …

Да вземем пример мартениците, древна езическа традиция, по-стара от повечето държави в света (не преувеличавам) носеща смисъла на надеждата, желанието за добруване, благодатна година, здраве и какво ли още не.

Да вземем за пример сурвакането, малки деца ходят и бият с дрян непознати за пари – но ги бият за здраве, за берикет, за сполука. Това е духа на празника.

Да вземем за пример съвременният хелуин – какъв смисъл носи? Да се облечеш като любим герой, нищо че любимия герой може да е порно звезда? Да се облечеш като страшно същество? Каква е „темата“ на празника. На хелоин можеш да видиш вещици, дяволи, филмови и герой, аниме и хентай герои, неща с неопределен произход или чисто неподправено кретенство.  Каква е целта на това? Какво ще постигнеш, какъв му е смисъла.

Нашите кукери са доста ясни и тематични, обличат се като дяволи за да гонят дяволи, има си ритуали, традиции, хората участват, наблюдават и дори и да не разбират напълно ритуала и традицията изпитват уважение към нея, изпитват смирение. Да, после има ядене и пиене на корем, но преди това има нещо духовно, вътрешно, лично, метафизично което човек е видял/докоснал/почувствал.

Когато едно малко дете си слага мартеница, обикаля църквата или яде агне може и да не разбира какъв е смисъл на рози ритуал, но усеща че има нещо дълбоко в него, нещо мистично, нещо пред което да се смири – усеща, че е част от нещо по-голямо, което е над него.

Какво има на съвременния хелуин? Костюми по всякакви теми, пиене, ядене по всевъзможни места и какво ти остава? Нищо, абсолютно нищо. В София почти всяка седмица има тематични партита по различни клубове, човек се облича, отива и се забавлява. Няма нищо лошо в това, щом му помага да си почине, но това не е празник. Това е просто леко излизане от ежедневната рутина. Какво ще разбере едно дете, когато се облече като нещо си и тръгне по къщите да иска бонбони. Защо му дават бонбони? Заради костюма, заради благодарност, заради уважение, заради страх? Какво възпитава?

Ето за това аз ще празнувам хелуин когато американците започнат да носят мартеници и да празнуват Гергьовден ден както ние го празнуваме. Хелуин е кух, безсмислен празник, който не учи на нищо, не възпитава на нищо и по никакъв начин не се вързва с нашия манталитет, история и народо-психология, освен в частта за яденето и пиенето, но ние може да ядем и да пием на сватби, погребение, победи и поражения, и най-вече след като сме преяли и препили, тогава е най-сладко.

Хелуин, в американската си форма е шизофренично празнуване на подтиснати желания насочен към егото и егоизма. Точно обратното на вековните празници чрез които народите са оцелявали. Запомнете – празниците са средство за оцеляване, яденето и пиенето е следствието от много други неща, не повод и причина.

 

 

 

32 мнения по „Защо не харесвам Хелуин

 1. Stilgar

  Хелоуин се празнува защото е забавен. Няма никаква голяма конспирация нито мания за поамериканчване. Това е видно от простия факт, че никой не се напъва да празнува безумно скучния ден на благодарността.

 2. Deyan

  Е,то е като „Свети Валентин“ ,не български празник,като Дядо Коледа измислен в Колумбийския университет от пеподавател-аналог на Дядо Мраз,само че без Снежанка ,но с джуджета…С времето ,колкото и да се възмущаваш ,тези неща ще се размият.Това е положението.Колкото до бизнеса,всеки иска да прави пари,а китайците са майстори в това да експлоатират празниците с печалбарска цел-всички празници!Много хора си мислят примерно, че носят български мартеници ,някои на ръката им другата година ще бъдат български ,други не…Хората от старата генерация лека-полека загиват.Също като бабите ни,които плетяха пуловерите с такива шарки ,че никъде по магазините не можеш да намериш или ако има ще са по 200 лева и нагоре.Ще свърши ерата и с вкусната домашна храна,така както разкараха бункерите пред блоковете където варяхме компоти ,лютеница и сладка.Никъде вече не може да подушиш миризма из улиците на печена в чушкопек или на ламарина чушка…Не че не е модно да ядеш ‘био“храна с минимум консерванти ,ама ако някъде набарат домашен хляб ще го обяват за боклук защото се втвърдява на следващия ден,а млякото че не струва ,защото се прокисва ден два след като си го купил.Кой сега ще обясни на претенциозните кифли ,че червейчето в плода показва ,че е чист „както майка земя го е родила“…Дойде друго време,други празници,други технологии и разбирания.Приспособяваш се или се влачиш след каруцата…

 3. Аман

  Коледа, Свети Валентин , 8 март. Все западни празници да му се невиди. Добре, че не ги празнува дядо ви Иван.

 4. Анонимен

  Има голяма разлика между „Празник“ и „Тържество“. От статията останах с усещането, че авторът й не е наясно с 10-те прилики и с 10-те разлики между двете понятия.

  Келтите и Келтския тигър предимно са Католици и те нямат нищо общо с псевдо-комунистите. Да не говорим, че това е народ, който в момента има „бейби-бум“. Те не изчезват. Точно обратното – позагледайте тяхните IT сайтове за да видите колко сме изостанали.

  Баба Марта и мартеничните са езически празник и недоумявам какво общо имат с църквата и с годеницата на Христос.

  Психичните болести са като холестирола – има добър холестирол, но има и лош холестирол.
  Христо Ботев е най-лудия БГ писател. Марк Твен също е луд писател. Изобретателят на телефона също е много луд човек. Никола Тесла и Айнщайн също са откачалки.
  Науката отдавна е доказала, че най-важните професии могат да се практикуват само и единствено от Психично болни.

 5. jazzman

  „Това е видно от простия факт, че никой не се напъва да празнува безумно скучния ден на благодарността.“
  Скъпо излиза а и нема далавера, за тва 😉 Ти наясно ли си как се празнува halloween тук?

 6. ウォーロック

  Пък аз, като един прилежен Атеист, от ордена на Анархистите… Като има ядене и пиене е празник :). Не ми пука, кой с какво се е маскирал. Щом му харесва да го прави. Аз съм на принципа, кой каквото иска да прави, ако не пречи на околните.

 7. Кирил

  Иване, много добре си го описал този псевдо празник. Много прилича на американската Коледа – празника се състой в купуването на подаръци. И от някои медии като босфор ТВ даже ни показват данни къде се намирал дядо Коледа, по завоалиран начин да ни подскажат, че подаръците са най-важни и да не забравим да почитаме консуматорството. Българския вариант – Коледа като семеен празник е къде по-добре – събираш се със семейството.

 8. ウォーロック

  @jazzman, пък аз толкова време да съм си мислел, че разбираш от музика :). Или може би си го слушал, на някакви скапани колони в кола, при натоварен трафик и там е проблема. A Capella – пеене без инструментален съпровод. Ти къде чу в цялото изпълнение, някакъв музикален инструмент освен глас (на няколко слоя, но е само глас(ако може да се каже тоя глас, само глас 🙂 )). То ако имаше инструментал нямаше да има нищо интересно ;).

 9. ウォーロック

  Аахаха да да, изпъдиха оркестъра от файла, шарени пилета ше ми връзваш пак 🙂

 10. Георги

  Подкрепям те за това, че не одобряваш този празник.
  И освен причините, които си изброил има и много по-голяма и основателна причина поради, която не само българите, но и никой човек не бива да празнува „Хелоуин“. Причината е в корените, произхода, смисъла и влиянието на този „празник“ (ритуал). Информация за тези неща, тук – https://www.youtube.com/watch?v=wk9eGdEUX7E&feature=iv&src_vid=LetQbmALx4Q&annotation_id=5422f8b6-0000-2336-84aa-001a113aba22

 11. ウォーロック

  BTW тоз дето са го кръстили в по новите религии за сатана. Образа е взет от Пан и е бил бог на природата, дивото, музиката, овчарите… в по старите религии.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Pan_(god)

 12. ウォーロック

  @jazzman, там не знам как е станала тая препратка вече, иначе Alissa White-Gluz преди беше в The Agonist па ся е в Arch Enemy. Таз такива звуци може да изкарва, че … :):
  https://www.youtube.com/watch?v=tc-p93x5rPQ из-по-раз-къртва хяхя.

 13. samyil

  @Анонимен, Келтите какви католици са според теб ????

  Келтите са племена езичници с много богове които са безмъстни, след тях в иерархията от смъртни са друиди, пророци и вещици. Културата им е в развет преди новата ера след като се ражда Исус идват Римляните, завладяват им земите и ги претопяват. За кой народ който има бум говориш, в днешно време има Келти колкото има и Траки !

  Не мисля, че Баба марта е езически празник защото не я изобразяват като богиня и не съм чул някой да я свързва с Исус.

  Христо Ботев за малко е бил журналист но по принцип си е поет а не писател. Във малкото му произведения има здрава логика, дори е известен с това, че с много малко думи казва много неща – доста нетипично за луд, нали ?

  За Айнщайн и Тесла пък въобще не съм съгласен !

  Не се заяждам ама поста ти ме втрещи освен ако не е някаква зла шега в стил Хелуин …

 14. ウォーロック

  Минали римляните през келтите, ама като стигнали ей до тия, и се върнали с изкривени шлемове, и мечове натикани в … 🙂
  https://www.youtube.com/watch?v=CpAcxbtXUgQ
  Която империя е отишла до там, и и е трябвало много аналгин после хахаха 🙂

 15. ウォーロック

  П.П. 30 Викинга = 300 Спартанци :). Особено ако са от тия берсерките, дет им е паднало червеното перде пред очите, и не различават свои от чужди (та своите стоят по на страна, кат се бият) 🙂

 16. sHoRtBG

  К’ви глупости, к’ви 5 ле’а?? Хелоуин е измислен от България с участието на Македония и лорд Борисов докато правили планове за финансирането на следващия километар от магистрала Тракия. 🙂 А що се отнася до Викингите, те са генномодифицирани зеленчуци, за това са толкова едри.

 17. @Надя

  Това което знам за произхода на Halloween – идва от древен обичай на келтите наричан Самейн. Нещо сходно на нашите задушници, но според вярванията на този народ се случвало веднъж в годината. Те са възприемали 1 октомври като граница м/у летния сезон(сезона на живота) и зимния сезон(прогресивно застудявало, денят намалявал, природата като, че ли загивала). В този ден хората са вярвали, че границата м/у отвъдния свят и света на живите се размива и отслабва, а духовете на починалите са имали възможност да я преминат и да ги посетят за един ден.
  Както се досещате някои духове не посещавали света на живите само за да прекарат кротко няколко часа с любимите си хора. Хората са се страхували, че някои от духове ще искат да поживеят отново или имали някакви сметки за уреждане. За да се предпазят от обсебване или да отблъснат потенциалните недоброжелатели, хората се обличали в животински кожи(за прикритие) и, ако те е било съвсем страх, са носили страшни маски.
  За да омилостивят предците си и да може те да не правят пакости хората оставали лакомства – каквато по-специална храна са имали и много често някъде извън къщата за да може натрапниците да стоят отвън и да не влизат вътре. От там и идва и познатото възклицание Trick or treet.
  Освен тези очевидни неща празникът може и да има и по-дълбок смисъл, но аз не съм наясно с него.
  Това, че американците са превърнали този обичай в мега, турбо комерсиалната история си е техен проблем. Ние имаме глава на раменете си, можем да преценяваме кое е стойностно и кое е поредната куха маркитингова стартегия.

  P.S. @Георги… *facepalm*

 18. Анонимен

  @samyil,

  Днешните Келти са в Ирландия, Уелс и Шотландия – сам можеш да провериш каква е основната религия там. Акцентът на статията е за днешния (съвременния) вариант на Хелуин, а не за този от преди 3 хилядолетия.

  Баба Марта доколкото ми е известно е бабата на бог Янус (месец Януари) и на бога на месец Февруари. Нямам идея защо в някои легенди се твърди, че тези богове са римски, а в други – гръцки. Друг тънък и много съществен момент е, че „Бог“ е нещо като титла. При титуловането нямаме „женски“ вариант. Нямаме „професорки“, „докторки“, „адвокатки“.

  Не знаех, че поетите не са писатели. ЧестнЪ пионерска! Заклах се!

  За Айнщайн и Тесла – гледай повече филми или поне чети повече книги. Дали си съгласен с фактите – това няма никакво значение. По важното е да разбереш, че лудите хора са като холестирола – има добър холестирол, но има и лош холестирол. Да, съгласен съм, че лошия холестирол създава много проблеми, но пред фактите и Боговете мълчат…

 19. samyil

  Аз съм на възраст малко над 40 години, в моето детство баба Марта е сестра на Малък и голям Сечко тоест месец Януари и Февруари, явно с годините и легендите се променят. Също в моето детство писателите пишеха романи а поетите стихотворения. За Айнщаин имаше интересни истории в списание „Космос“ а за Никола Тесла сръбския филм от 80-те години като малък го гледах няколко пъти. И двете личности не мога да свържа нито с лудост нито с холестерол.

  Тъй като разклати мойте спомени какво съм чел за Келтите първия сигурен линк който намерих в Интернет за тях е от „Дойче Веле“

  http://world.actualno.com/keltite–takyv-narod-njama-news_401140.html

  След прочетеното тук имам чувството, че живеем в различни светове.

  През последните 10-15 а и повече години медиите се подиграват с историята на света. Холивуд от една кокошкарска история за Джеси Джеимс направи така наречения фалшив героичен свят „Дивия запад“ прикривайки геноцида над Индианците а по късно и на Африканците. Холмарк пък показа Шехеризада като руса мацка със сини очи и нашият Орфей като негър. Които и филм да гледаш за Спартак и след това прочетеш историята му оставаш с впечатление, че вероятно са различни личности и са само адаши. На фона на всичко това се нароиха и сайтове с видими измислени истории на исторически личности с цел кликане и изкарване на някое доларче от Google. Точно това е и Хелоин за България – индустрията, медиите и магазините гледат да изкарат някои лев.

  Наистина се извинявам ако съм досадил с поста си.

 20. Peter

  Извършвали са се човешки жертвоприношения… затова не е добре да се празнува и в други древни народи също са извършвали човешки жертвоприношения като са вадели още туптящи сърца от хората а са хвърляли торуса да се таркаля по стълбите на пирамидите(дрвените инки)

  „Точно така – толкова известната на всяко американско дете днес мантра – „trick or treat“ („почерпка или номер“).

  Това е двусмислена фраза, която пращала вълни от паника у хората, които я чували. Ако някой от благородниците се съгласявал да си сътрудничи с друидите, те трябвало да изберат един от техните слуги или ако нямат такива – някой от собствената им къща, т.е. член от семейството, който да бъде използван от друидите като жертвено агне същата нощ. Това била „почерпката“. “

  относно човешките жертвоприношения на хелоуин прочети тук:
  http://vnimavaite.dir.bg/_wm/library/?df=764442&GDirId=5d65dedb93a0b69e7d88a32157c80dd3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *