Windows 10 и личните ни данни

Тук не искам да говоря за това как изглежда Windows 10, за мен външния вид е изключително грозен, неконсистентен и му липса ергономичност, но това е субективно. По-интересното е, че приключи анализа на лицензионното споразумение с което просто се съгласяваме без да прочетем. Отне близо 4 дни на група юристи да се запознаят с него, и там пише някой много интересни неща. Едно от тях е, че Windows 10 ще събира следната информация за вас:

 • Кой и кога е на компютъра – тоест всеки ще има профил. Има се предвид профил на някакви сървъри на MS а не локалният ви профил
 • Колко време се използва компютъра
 • Какво пишете по клавиатурата
 • Кои програми сте отворили и какво правите в тях
 • Всяко едно съобщение, независимо дали е по поща, чат или друга система
 • Календари, бележки и букмаркове
 • Камера, микрофон и периферия
 • При наличие на биометрия, данните от биометричните сензори.

На практика Microsoft си заявяват директно, че ще събират всяка една възможна информация за вас, но никъде не се казва за какво ще се използва тази информация. Единствения текст по темата е нещо като „Информацията може да бъде използвана за защита на нашите партньори“. Кои са тези партньори, как ще се използва?

Ще си кажете, че може да изключите тези опции, нали все пак има някакви чекбоксове по настройките? Да ама не, в лиценза се споменава, че дори да ги изключите по-голяма част от тази информация пак ще се събира.

Другото интересно нещо е, че ключа за bitLocker, което е криптогравския механизъм на Windows 10 ще се съхранява в OneDrive. Това е безумно, всеки с достъп до OneDrive може да вземе ключа и да декриптира всичко. Това е като да оставите вълка да пази агнето.

Windows 10 също така ще съхранява ВСИЧКИ пароли в OneDrive. Всички!!! Не можете да го промените (е някой хакер ще намери начин, но за сега легално не можете)

Интересна е и концепцията за споделяне на пароли за WiFi. Ако аз и ти сме приятели, ти отидеш в някое заведение и запомниш WiFi паролата на това заведение, когато аз отида в същото заведение няма да има нужда да въвеждам парола, понеже моя Windows ще вземе паролата от твоя Windows. От уважение към интелекта ви няма да обяснявам колко е грешно това.

На практика не може просто да си качите Windows 10 в „самостоятелен“ режим. Трябва да е свързан с мрежата, и трябва да имате акаунт. Иначе много от нещата няма да работят както очаквате.

Windows 10 е нещо, което надминава нещата в  1984 на Оруел. Съвсем нагло Microsoft заявяват, че ще следят всяко едно нещо което правите или говорите 24/7.

Не, благодаря, аз ще си използвам Linux.

И ако някой от вас каже „Аз няма какво да крия“, моля ви, отидете и се застреляйте. Ще си направите услуга щом смятате, че това навлизане в личното пространство е нормално и ви препоръчвам да прочетете малко история, най-вече как са се сформирали тоталитарните строеве. Винаги подхода е един и същ, само технологията е различна.

И още едно нещо над което да помислите, един цитат от Уил Смит:

„Когато бях на 15 бях идиот, но бях идиот в анонимност. Сега всеки идиот на 15 остава следи в интернет, и тези следи ще го тормозят до края на живота му“

Малко уточнения

Горното не означава, че някой ще ви гледа през web камерата 24/7, или че всяко едно натискане на клавиш ще се записва. А може и точно това да означава. Точно това е проблема, не е ясно както точно ще се събира, и как ще се използва. Това което е ясно със сигурност е, че нямаме право да спираме събирането на телеметрични данни освен тези,които са налични за изключване в настройките. Няма описание каква друга информация се записва, къде се записва, кой я използва, за какво я използва нито пък да я изтрием.

Също така е ясно, че Microsoft може да инсталират отдалечено софтуер на компютрите ни, без наше знание и потвърждение.

Не може да спрем създаването на профил. Независимо дали ще искаме реклами или не,  за нас ще се създава профил.

Все още не е напълно ясно как Microsoft се отнасят към криптогравските ключове и паролите, но експерти започват да се притесняват сериозно, а други експерти потриват ръце, защото май ще се отвори напълно нов пазар на измами със социално инженерство, най-вече към тези, които са решили да споделят WiFi паролите си.

249 thoughts on “Windows 10 и личните ни данни

 1. ウォーロック

  @L.Nikolaev, далече сме от мисълта, че има назначен човек да следи всеки потребител, или че от всяка машина ще върви постоянен аудио-видео стрийм 🙂

 2. gatakka Автор

  Ох, ето цитат от официален документ на MS
  „Microsoft automatically collects data from the devices you use with the Programme software and services. This may include information about all aspects of the Programme software and services, such as device performance, user interface interactions, and feature and application usage, including third-party applications. “
  След което следва:
  „You will not have the option to turn off the transmission of data for certain features in the Programme software and services.“
  Демек ми казвате, че събирате каквото си искате и нямам право да го спра.
  Да може някой да не ми гледа web камерата 24/7, което е така защото все още изчислителната мощност на дата центърите не е достатъчна да я обработва, но ми казвате, че си събирате каквото и когато си искате и нямам право на контрол.
  Всеки да си го тълкува както си иска. За мен това е брутално влизане в личното ми пространство.
  А между другото, микрофона не се ли слуша 24/7 ако си пуснал Кортана?

 3. L.Nikolaev

  А между другото, микрофона не се ли слуша 24/7 ако си пуснал Кортана? кортана единствено изпраща информация само когато някой потърси нещо и с цел подобряването на програмата

 4. gatakka Автор

  А мога ли тотално да изключа кортана, така че сякаш въобще я няма на компютъра. Да не присъства в интерфейса, да не ми „мрънка“ за нещо? И ако мога каква функционалност ще загубя от самия OS. Ясно е, че няма да мога да търся с глас, какво друго няма да работи?

 5. L.Nikolaev

  да може да бъде изключена но не и премахната „Settings->Time&Language->Region“ и региона го правиш на България и кортана се изключва какво ще загубиш ами само функцията за търсене с глас нищо повече няма да ти мрънка за нищо щом е изключена 🙂 а ако искаш да не бъдеш „следен“ всички функции от „Settings->Privacy“ трябва да са OFF

 6. gatakka Автор

  Първо, не всички настройки са в Privacy, което не е хубаво. Скрити, неясни обяснения кое какво прави. Второ, и да ги изключа това ще спре ли генерирането на AddID?
  Трето, ако изнамеря всичко което е по настройките и го изключа ще се спре ли изпращането на информация за използването на OS-а, какви програми използвам, какви файлове отварям и всякакви други подобни. Ако ми кажеш ДА, повече не виждам смисъл да коментираме каквото и да е било, при условие, че в официалното споразумение пише, че НЕ мога и нямам право да спирам всичко.

 7. gatakka Автор

  Това е за OptOut от реклами, което е силно съмнително какво точно ще направи, определено няма да спре рекламите, но аз питах за следенето какво се случва по компютъра.
  Ами ако съм PenTester и компа ми е пълен с експлойти, вируси, аналитичен софтуер, криптография и подобни как ли ще бъде третирана тази информация?
  Ами ако съм човек с критично мислене насочено срещу дадена „сила“ как ли ще се използва тази информация.

  Знам какво ще кажеш – „Никой не чете файловете от компютъра ти“. Да приемем че е така, но се събира поведенческа информация, която в повечето случай е достатъчна да направиш изводи със огромна сигурност. Казвам го от предишен опит, занимавах се с подобни неща, преди да се отвратя напълно.

  Ако някой му е чудно как пък става това, ето ви пример. Седите си във вас и си пиете кафе, чувате шум на улицата, виждате агитка със сини флагове да пее по улицата.
  Разполагайки само с тази информация какво може да разберете? Че е имало мач, кой е участвал и спрямо виковете как е свършил.
  Компютрите са много добри в това, да намират зависимости сред огромни количества информация.
  Събирайки данни само за това в кой сайт си бил и колко време, само тези 2 данни е възможно да определиш със сигурност следните неща:
  -пол
  -възраст
  -здравословно състояние (в конкретика)
  -психическо състояние
  -сексуална ориентация
  -социална ангажираност
  -религиозни и политически нагласи
  -интереси
  -интелектуални способности

  Ако към това се добави и какво пишеш по сайтовете, какво купуваш, къде ходиш (като местоположение) си нямате и на идея какво се случва….
  Стига съм философствал, ясно е, че MS събират информация, която аз НЕ желая да споделям. Нямам опция да я контролирам, още по-малко за какво ще се използва.
  Мерси, всеки сам избира как да е нещастен, няма да го ползвам, колкото и тука да се опитват да ми обяснят, че не е толкова лошо.
  Не е лошо банката да ти знае EГН-то, не е лошо кабелният оператор да знае телефона ти, не е лошо държавата да знае дали си престъпник, но е лошо когато някой иска да знае всичко. А още по-лошото е когато не знаеш кой е този, какво знае и какво смята да прави с цялата тази информация.

 8. L.Nikolaev

  едно 90% от нещата който каза са не верни а другите 10% извадени от контекста си 🙂

 9. gatakka Автор

  Колко ли ти плащат за да отстояваш това мнение, без да отговаряш конкретно на въпроси.
  И щом не са верни, защо има такива неща в споразумението, защо има такива точки?
  Щом си толкова в нещата, би ли ми казал какво ще се случи с Windows 10 след 1 година (+-1 месец), как ще се смени „политиката“ на Microsoft към потребителите които вече са го качили? Сподели, нали си по върховете, трябва да ги знаеш тези неща, аз съм никой, само си говоря и копирам разни неща от мрежата….

 10. ウォーロック

  Както каза човека по-горе, няма право да говори, щото е много секретно и потребителите нямат право да знаят 🙂

 11. ウォーロック

  П.П: вчера и ябълките пак се омазаха с канална маса, яко бекдор пак на ниско ниво 🙂 🙂 🙂

 12. L.Nikolaev

  „Колко ли ти плащат за да отстояваш това мнение“

  Microsoft не практикува подобна практика камо ли точно в БГ

  „без да отговаряш конкретно на въпроси.“

  ами задавай конкретни въпроси „пример: *това какво прави, защо е сложено *това и т.н.“ 🙂 мисля че над 16 пъти ви казах че нещата не са така както вие ги мислите че едва ли не всяко едно щракване с мишката се изпраща до сървърите им – мисли логично

  „какво ще се случи с Windows 10 след 1 година“

  след 1 година ще видим 🙂

 13. gatakka Автор

  Добре, нека да си спорим. Искаш конкретни въпроси, ето ти:
  – Има ли начин легално да спра изпращането на телеметрия към сървърите на MS. Говоря за каквато и да е телеметрия.
  – Има ли начин криптогравския ключ да НЕ се записва автоматично в OneDrive, при условие, че имам валиден акаунт (не съм с локален)
  – Има ли начин Да спра напълно асоциирането ми с профил. Не говоря да мина през PopOut процедурата, която уж ще спре таргетираните реклами. Искам да не ми се създава профил.
  – Има ли начин да спра напълно възможността MS да инсталират отдалечено софтуер на моят компютър без мое разрешение, да кажем, че съм с Home edition
  – Има ли начин да разбера каква информация е събрана за мен, как се използва, кой я използва и да я изтрия?
  – Има ли начин да спра Windows 10 от автоматично сканиране на цялата ми локална мрежа, да събиране на информация за устройствата и сървисите в нея. Не говоря за това да види другите windows машини, или xbox. Скана който ми направи машината беше толкова детайлен, бих казал леко стряскащ. Ако искаш да видиш друга win машина не пускаш такива заявки по ниските слоеве.
  Ето ти въпроси, имам и още.

 14. Цветан

  Здравей, gatakka!
  Разрешаваш ли да препечатим текста ти в OFFNews? С препратка към блога, разбира се.

 15. gatakka Автор

  @Цветан, разбира се че може. Надявам се, че ще оправите някой правописни грешки 🙂

 16. ウォーロック

  Ей, отворихте работа пак на L.Nikolaev . Сега и в OFFNews трябва да идва да пише в коментарите, че не е тъй работата 🙂

 17. L.Nikolaev

  1. Няма как да спреш това напълно но повечето неща могат да бъдат спрени от Settings->Privacy
  2. Не
  3. Можеш но(с нелицензирана версия) някои функции няма да работят както ти очакваш
  4. неразбирам въпроса ти но ако говориш за Windows Update – не можеш
  5. можеш да разбереш каква информация се събира и за какво се използва тук: http://windows.microsoft.com/bg-bg/windows/preview-privacy-statement
  6. Settings->Privacy

 18. gatakka Автор

  Значи за кое съм излъгал и кое не е вярно, при условие, че всичко което коментираме до сега се върти около тези въпроси.
  Само да уточня нещо, в споразумението, което е официално пише следното нещо:
  “ Примери за данните, които може да събираме, са Вашето име, имейл адрес, предпочитания и интереси…“
  Примери за данни, а не това са всички данни, или само това събираме. Значи дори в официалния ви документ не пише какво събирате, казваш ми, че не мога да го спра, и ми казваш накрая, че 90% от нещата не са верни, а 10% извадени от контекста.
  Добре.

 19. ⌀--·⓪

  Да кажа за OFFnews. Ако някой не знае за тях, а се интересува от актуалният свят, който ни заобикаля, то непременно да започне да ги следи! Това е най-читавата медия в страната. Не се шегувам. Винаги съм казвал, че журналистиката е най-древната женска професия в света, но ОФФ някак си са успели да са обективни. Някак си не се влияят от русофилия/фобия, американофилия/фобия, ляво, дясно, център, родолюбие, глобализъм, християнство, атеизъм и пр. Някак си успяват да балансират между всички тези несъвместими неща. Страхотни са.

  А най-удивителното е, кои са. Ако сега попитам, кои са най-големите идиоти (в оригиналният смисъл на думата) в мрежата, ще получа десет от десет отговора — автомобилните форуми. Ако попитам, кои са най-неспасяемо безмозъчните от тях, окончателният отговор ще е хората с джипове. И именно от свърталище на тези най-непоправимо малоумни люде се роди тази перла. Света е едно място, което учудва всеки ден. Хората са си направили и гражданско сдружение с нестопанска цел. Изобщо изрядни са от всякъде.

  Този случай трябва да ни служи за урок, че не винаги „умният може да направи глупост понякога, но глупавият никога няма да направи нещо умно“. Напротив, най-глупавите хора на света (при това българи, удвояващо ефекта) успяха, изградиха и утвърдиха този безценен ресурс. Човешките способности са безкрайни!

 20. Kovi

  @Nikolaev, от две седмици стои един проклет прозорец, който ме подканя да ъпдейтна. Няма затваряне това чудо.. какво правим!? Купувам нова машина ли? Скандално. Текущата ми машина е с оригинален 8.1 Ужасно досадно. Моля те дай някакво решение, питай там някой колега как се маха…

 21. ウォーロック

  @Kovi , с GParted много добре се маха :). Има и други подходящи аналогични инструменти…

 22. L.Nikolaev

  @Kovi, ако става дума за този прозорец http://i.imgur.com/zJj2iQz.png то от TaskManager->Startup трябва да може да се спре 🙂 „Текущата ми машина е с оригинален 8.1“ ако минеш към 10 пак ще си с оригинален/лицензиран Windows но 10

 23. VOODOO

  @kovi
  Следвай тези инструкции:
  http://www.7tutorials.com/how-disable-get-windows-10-icon-and-notifications

  По темата: МС си вкараха автогол в задния двор с това 🙂

  @Nikolaev
  Съжалявам, но от моя гледна точка ръсиш големи простотии. До преди няколко години бях на Уиндоус от далечната версия 3.11, за жалост ми се налага да го ползвам в работата, но се надявам скоро и това да се промени. Никой не знае какво се случва с ОС-а, даже и тези, където пишат ядрото, но по всичко изглежда, че следенето е реално и е в количества, които изглеждат заплашителни. Надявам се ЕС да вземе мерки и да наложи солидни глоби за това.
  Най-лесно е да се докаже, като се редиректне трафика към снифер и се видят заявките към кои сървъри отиват, но предполагам всички знаем какво ще излезне.

 24. ⌀--·⓪

  Което както разбрахме е набутвация. Щом Стил записа 40 мин. огън и жупел за него, то значи дори Бил Гейтс не го харесва, защото Стил е по-голям почитател и от него. И е единственият човек на планетата, който харесва Балмър. Не на планетата, във вселената, оти мо’е някой марсианец да се навърта наоколо. То като гледам т’ва не мо’е са го пра’ли ‘ора, а само инопланетяни, хе-хе ☺

 25. ⌀--·⓪

  @Вудо т’ва вече е правено и резултата е потресаващ. Има много по темата изписано от ФСС. На ЕС не се надявай. Напротив. Те приемат все повече и повече диктаторски закони.

 26. ⌀--·⓪

  Уточнявам „регламенти“. Регламента е нещо, което е над законите. Да се чудиш и маеш, как свободолюбивите европейци, събирайки се в Лисабон, са се съгласили на подобна тирания.

 27. NoName

  „Да кажа за OFFnews. Ако някой не знае за тях, а се интересува от актуалният свят, който ни заобикаля, то непременно да започне да ги следи! Това е най-читавата медия в страната.“

  OffNews нямат много общо с джипаджийския форум, който пък е най свирепо модерираният форум, на който съм попадал. Ако имаш нужда от надзирател и бавачка в едно – това е твоето място! Читавите хора отдавна ги няма там, въпреки, че започна толкова добре преди години!

 28. Kovi

  @Nikolaev, шарлатанино, не ме зарибявай да тегля това илюминатско чудо

 29. ⌀--·⓪

  Не че нещо, но илюминатите са били просветени хора¹, които са превзели от вътре останалите тайни общества, стигнали са до върховете им и на практика са се оказали над тях. От тази гледна точка в такава безпросветна компания, няма нищо илюминатско. Освен това прекалено са дребни и незначителни. Илюминатите са се сочили на високо.

  От друга гледна точка, ако 10² е наистина илюминатска, то няма как същото да не се отнася за осем³.

  ¹ Тук не обсъждам липсващият им морал, а интелектуален заряд;
  ² Дето не е 10;
  ³ Пак същото като горното.

 30. Kovi

  От 5 дена не съм си гасил компютъра да не вземе нещо да се ъпдейтне.. наистина някой ако дочуе да сподели.

 31. gatakka Автор

  Щом има линк към оригинала е абсолютно легално да използват съдържанието.

 32. ウォーロック

  Хахах като пуснах текст сърч на това -> „Тук не искам да говоря за това как изглежда Windows 10“

  Доста новинарски сайтове излезнаха 🙂

 33. ウォーロック

  А то не за легалното, радвам се че е стигнало до повече хора.

 34. Kovi

  Много дублирано съдържание. Карай ги да удрят и по един каноникал към поста хаха

 35. ウォーロック

  А .NET-а , дали са го направили, като компилираш и автоматично да вкарва техен бекдор във всяка програма дето си правил ъ? 🙂

 36. ⌀--·⓪

  Какво очакваш от Хасково? Тия тъпаци си събориха затвора, увековечен в народното творчество и единственото, за което се сеща човек, като се каже за града им. Честно, батко няма такива алчни тъпаци като тях. За пари и майка си ще продадат.

  И все пак по веригата човек може да стигне до тук, макар да си мисля, че Ванков е далеч по-четен от новинарският портал на гр. Хасково.

  Определено е добре, че е стигнало до повече хора. Нищо, че стил твърди, че не е вярно. Той сякаш е виждал кода на въпросните функции.

 37. ⌀--·⓪

  Поправка — Стилгар е име (по-скоро прозвище) и следва да се пише с главна буква. Извинявам се! Беше неволно.

 38. L.Nikolaev

  @kovi, бъди спокоен ако изключиш пц-то си няма да се update само 🙂 но win 10 е много по добър силно ти препоръчвам да минеш на него а ако не ти хареса винаги има вариянт да се върнеш на сегашната ти версия 🙂

  @ウォーロック, „А .NET-а , дали са го направили…“ бъди спокоен 🙂 не са

 39. se'se

  Имам въпрос ако някой може да ми даде адекватен отговор, защо win 10 праща по над 50 заявки за 1 минута до сървърите на microsoft при положение че на pc/то не се извършват никакви действия и всичко което може да генерира някакъв трафик е спряно?

 40. ⌀--·⓪

  Лукане Николаеев, както казах, щом единственият почитател на тая компания в галактиката „Млечен път“ направи близо едночасово изявление в най-слушаният български podcast, че тая ОС е пълна излагация, то нямам никаква причина да ти вярвам, че е добра. И това е пак единственият човек, който изобщо е харесал осмицата.

 41. jazzman

  „щом единственият почитател на тая компания в галактиката „Млечен път“ направи близо едночасово изявление в най-слушаният български podcast, че тая ОС ……“
  И въпреки тва е за предпочитане пред линъкс и mac os 🙂
  Аз да попитам, защо няма виндовс 9 преди 10? Или аз не съм просветен?

 42. ⌀--·⓪

  Щото било имало страници в Интернет, който проверявали за девет вместо девет-нещо. И после пак да разправяме, че били „илюминати“. Пълни идиоти. Моята версия е, че все пак версията на главният им конкурент е десет и само след година и половина ще я минат. Двойни идиоти, ако е така.

 43. L.Nikolaev

  @se’se, много лошо се бъркаш нещо ако всеки компютър прави по над 50 заявки за 1мин към сървърите на microsoft … я мисли разумно и логично

  @jazzman, имало е 95 затова няма 9 🙂 и не очаквайте 11, 12, 13 вече ще е само win 10 който ще бъде надграждан/подобряван 🙂 2026г се предвижда спирането на поддръжката за win 7 ако някой не знае 🙂

 44. ⌀--·⓪

  Тройни ☺

  Жази, не си просветен, оти си християнин. Сатаната ти е най-големият враг, а не приятел, хи-хи ☺

  п.п. Ама сега се замислям. Ако тия са слабоумни, то рогатия не би ги взел в свитата си. В същото време, не служат и на †Христа, готови са си за преизподнята. Е тогѝз’ за де са? За чистилището? Проблем. Чистилище имат само католиците, завещано им от безсмъртният Данте.

  п.п.п. Но пък неведоми са пътищата †Господни.

 45. jazzman

  „и не очаквайте 11, 12, 13 вече ще е само win 10 който ще бъде надграждан/подобряван“
  @Николаев, ако знаеш само как ма развълнува с тази новина. Не знам дали шъ мога да поспя спокойно надвечер. Thanks anyway.

  Гоше, католик значи християнин. Тва, че под католик българина разбира римо-католик е съвсем друга тема 🙂 За другото си прав, както винаги 🙂

 46. SolidState

  По – голям хейтър от теб не съм виждал . Постоянно плюеш за кво ли не , особено против Уиндоус , при положение , че дори не го използваш . Хората , които имат право да се оплакват и хейтват , са тези , които го ползват . Тва е все едно аз да си карам мойта кола и да соча колата на комшията и да казвам колко е зле и колко комшията е боклук . Страшна параноя вече , край , че Майкрософт ще събирали данни ? И кво ? Някой от техните да не вземе да те види как лъскаш бастуна през камерата , че голяма излагация ще падне . Мене пък Линукса не ме кефи (с всичките му отнемащи прекалено много време конфигурации – за пример давам инсталация на Оракъл база данни върху Ред Хет и Уиндоус . Само , който го е правил знае за кво става дума ) и не го ползвам . Не съм тръгнал да плюя и хетя . Като искаш да не те мониторират , изключи кабела от лан порта и си готов .

 47. ウォーロック

  @SolidState, като инсталираш нещо на боза влизаш в няколко менюта, натискаш йес незнам си колко пъти, рестартираш около 2-3 пъти и можеби ще тръгне. На линукс ако знаеш какво правиш paste 1 ред в конзолата (ако те мързи да го пишеш) и Enter и не се занимаваш повече.

 48. gatakka Автор

  @SolidState аз обяснявам на хората с какво да се съобразяват, да вземат така нареченото информирано решение и изявявам своята позиция. Това не е хейт, хейт е това което Stilgar казваше 40 минути в подкаста, а той е религиозен фен на MS.
  Ползвай си Windows, щом си ОК със ситуацията, аз не съм. И защо да изключвам кабела? Не може ли да съм си с кабел в мрежата, но пък да не се съобразявам с измишльотинете на МС? Ами може, лесно е , друга OS.

 49. SolidState

  Ахаххах инсталацията на Оракъл върху Ред Хат представлява ей тва нещо :

  http://oracleflash.com/19/install-oracle-11g-release-2-on-rhel-5.html

  И в най – добрия вариант ако не липсват един тон библиотеки ми отнема около 3-4 часа , за да конфигурирам , без сетването на env variables и борбата с един тон рестрикшъни .

  При Уиндоус с няколко клика на мишката , след 10 минути имам работеща база данни и пращам query-та към нея .

  8 от 10 опита за инсталация на Ubuntu на личния ми компютър завършват с черен екран и никакво съобщение за грешка . Никога инсталация на Уиндоус не ми е приключвала така . Да не говорим , че не поддържа игри . Да не говорим , че част от хардуера ми или не го разпознава или не ми позволява да го използвам (Пример с Dual SLI на Nvidia ) . Да не споменавам , за разни тъпи бъгчета , при които не ми се отварят прозорци и менюта и трябва да търся по два дена по форуми как да ги оправя . Въобще всичките им конфигурации отнемат ценно време , което в Уиндоуса е спестено и е улеснено на мах . Постоянно работя и с Линукс и с Уиндоус – еми не мога да си кривя душата – с Уиндоуса се работи много по – лесно и спестява време .

 50. ウォーロック

  Това че Oracle са смотани, не значи че ОС-а е смотан.
  По 4 пъти на ден ли инсталираш база данни ?
  А при виндовс завършващия екран обикновено е син, за това не си виждал черен 🙂

 51. gatakka Автор

  Аргументи но не по темата, тука не говоря кое е по-добро. Ако искам професионална аудио обработка линукс не става.
  Тука говоря за мизериите които правят MS по отношение на личните данни.
  Никакъв хардуер, никакъв софтуер, никакви такива. Само лични данни.
  Следващия коментар който се аргументира с поддръжка на хардуер/софтуер на която и да е ОС ще бъде изтрит.
  Ясна ли ви е каква е темата?

 52. Димо

  Доста злобна и комплексарска статия. Автора явно живее на самотен тихоокеански остров.

  на пълно подкрепям @SolidState като не сте потребители на windows какво коментирате и хеитите ама вие друго не можете като не сте потребители на win изобщо не коментирате гледайте си там забилият linux и си трайте 🙂

 53. gatakka Автор

  Не мога да разбера тролове ли сте, или просто не ви стига акъл. Линукс се споменава 1 път като мой алтернативен избор.
  Второ, никой не говори кое е по-добре.
  Трето, говоря конкретно за лични данни.
  Не живея на самотен остров и използвам Windows. Ползвам даже и мобилен телефон и социални мрежи. Щом не може да разберете за какво е тази статия, хаде поне не коментирайте.

 54. elgod

  Нали помните онзи хит от 2000ната година Windows e boza : ))

  https://www.youtube.com/watch?v=nSoHyjrT5_w

  15 години по-късно бозата е още по-вкисната, няма ли някой който да осъвремени този музикален хит като за 2015та? Моля!

  M$ да го духат, не е като да няма супер качествени алтернативи с ОТВОРЕН КОД за 95% от нещата лол

  Да идва GNU Hurd и да се свършва : ))

  ПС. Гледате ли MrRobot сериала? Там става въпрос Evil Corp …

 55. elgod

  Ванка, очевидно е, че са тролове при това от глупавите май кОр софт флашнати зомбита които не могат да водят аргументиран диалог.

  Не само в този конкретен случай, а по принцип твоите секюрити кънсърнс са си напълно основателни и на място.
  Затова не им се връзвай, не си виновен, че можеш да мислиш. Изразяваш се с невероятно мек тон имайки предвид колко е сериозна темата…

 56. Димо

  стига говори глупости баш си написал че win едва ли не ще ни откраднат личният живот и вместо да си изкарваш комплексите и да хеитиш земи се разрови из office сайта на windows и виж как седят нещата поинтересувай се малко повече и тогава изкажи мнението си както винаги си правил и в добрият аспект и в лошият не си избивай комплексите без да си наясно по темата както казах [Доста злобна и комплексарска статия/мнение] видял си от някой руски сайт 5 негативни изречения и 2 снимки на windows 10 и почна да хеитиш 🙂

 57. gatakka Автор

  @Димо познаваме ли се? Знаеш ли с какво се занимавам и какво умея и не умея? Знаеш ли къде съм проверявал?
  160 коментара коментираме какво пише в сайта на майкрософт.
  Един господин, който се представя за служител на майкрософт на високо ниво НЕ успя да обори твърденията ми. За повече инфо виж коментари 114 и нататък.
  Така че, щом половината свят който е заинтересуван от сигурност реве, щом експерти по стратегическо развитие си блъскат главата в стената как да отиграят ситуацията, щом служител на майкрософт НЕ успява да обори няколко прости въпроса какво излиза че аз си хейтя, или че има нещо вярно в това.
  Но да, логиката е систематизиран метод за достигане до погрешни заключения с висока увереност – фенбойчета и тролове не я използвате.
  Айде оставете моята особа с лични напатки. Обори хора които с това си вадят хляба и са доказани експерти. Защото те казват същото.

 58. Bitcoin

  Ванка поздравления за това че казваш истината на хората.
  https://www.youtube.com/watch?v=SUJtMlEwd6Q ето този човек говори от години за тези проблеми предлагам да гледате видеото за всички които ползват линукс ползвайте linux-libre ядрото което е изчистено от сякви байнари фирмъери и драивери защото самия линус не го е грижа за свободния софтуер добре че я има FSF (Free Software Foundation).

 59. ⌀--·⓪

  @Solid state първо — научи се къде и какви препинателни знаци се поставят. Учи се във втори клас! Това не го приемай за заяждане, а заповед. Недопустимо е. Да се пропускат запетайки, може. И коректорите го правят. Но да не знаеш, как се пишат, не подлежи на критика.

  И като казах заяждане, време е да те захлебя. Никой не инсталира творчеството на Оракулите на домашни компютри, никой. Та дори не се инсталира на единична машина. Обаче, знаеш ли кое е смешното? Смешното е, че милиони администратори по света се справят с тази задача, а ти не успяваш. Да се чуди човек, за какво шефа ти, ти плаща заплата. Бъди пич — купи си спаркове със солариси и рулирай 😛

  Откровено, всеки който хвърля Убунту на сървър трябва да го налазят триста негри с големите близалки, нищо, че каноничните издават такава версия.

  Преди дванадесет години вече имах около петилетка зад гърба си около петилетка с ГНУ/Линукс като домашен потребител. Там някъде вече се оформяше идеята да мина изцяло на него, за което обаче трябваше да минат още няколко години. Знаеш ли защо? Защото емпирично установих, че не ми губи времето, че не му трябва никаква настройка, всичко тръгва от раз, сядам и работя. По-късно щяха да дойдат моралните съображения. Все още не бях установил, че излизайки от пещерата се качвах на кораба Етерпраиз на капитан Кърк. Бях видял само, че КДЕ 3 тъкмо се беше появил и беше светлинни години по-добър от всичко, което бях виждал. Още не знаех, какво се намираше под капака.

  Тук всички имаме подобни истории. Но ето идва Солид стейт и заявява, че не сме можели да играем игри. Ироничното е, че напоследък сериозно прекалявам с игрите. Вчера следобед като се почнах и до тази сутрин в десет. Получавам някаква странна болка в ръцете, но не спирам. Но не съм можел да играя, щото не съм бил на небесната ОС. Игри е имало десетки години преди нея, ще ги има и когато отдавна всички са забравили, че е съществувала.

  Намери си друго място да се правиш на мъж.

 60. Bitcoin

  http://www.fsf.org/news/the-fsfs-statement-on-windows-10

  BOSTON, Massachusetts, USA – Thursday, July 30, 2015 – The Free Software Foundation urges everyone to reject Windows 10 and join us in the world of free software. Like all proprietary software, Windows 10 puts those that use it under the thumb of its owner. Free software like the GNU/Linux operating system treats users as equals and gives them control over their digital lives.

 61. ⌀--·⓪

  Елгод категорично съм против да наричаме т’ва неописуемо нещо — боза. Бозата е наше национално питие. Тя е нещо много хубаво. Нещо, което милиони българи много обичаме. Недопустимо е да се сравнява с нещото. Ако ще е питие, нека е лимонада — химия, захар и газировка, все вредни неща. Идва обаче една транснационална компания, изсипва едни милиони, показва един дебел дядка с червена пелерина и ни увещава, колко е хубава. Мани друго, ами струва майка си и баща си плюс фамилията до пето коляно. Нека не е девето 😀 Деветото го оставяме за етър от ябълки за хора дето не са учили в пети клас „Физични и химични явления“, за да знаят, че не течност може да е върху лед, а обратното.

  Та „Микрофон и мишка“ имат голям грях пред народа за тая песничка.

 62. ⌀--·⓪

  Биткойн, поне да го беше превел чу̀’ек. Не всички знаят езици. Не можем да пропангадираме моралните си съображения по начин далеч от адресата ни.

 63. Bitcoin

  Има и нещо по лошо новите процесори и имат вграден 3г модем в тях и дори да дръпнем кабела
  винаги инфото ни може да бъде достъпено но това се крие в дълбока тайна не случайно сложиха тия ла****а UEFI bios в новите платки това си е цяла ОС. Всички с нови цпу-та които са след sandy brige
  имат 3г модем в тях.Драйвера е в uefi фирмуера ползва се нещо като виртуализация.

  FSF имат решение на проблема като заместител на UEFI но за съжаление подръжката е силно ограничена до няколко модела дъни платки.

  http://libreboot.org/

 64. root

  с този ход microsoft много брутално изнасилват потребителите си за всевъзможна информация с цел продажба иначе за какво им е, дефакто те много сериозно защрашават свободата в интарнет пространството както те сами казват че ще следят всеки потребител за незаконни дейности и други от този сорт и биха предавали тази информация на отговорните власти щом са стигнали чак до там да събират cookie’s от сайтове които потребителите им посещават, вижте до къде са стигнали чак и най лошото е че никои не може да им каже нищо и никои няма да предприеме да им каже „пичове не може така“ …

  и да правилно прочетохте „с цел продажба“ иначе за какво такава голяма компания биха пуснали нещо безплатно което би се ползвали от много хора… дори Office вече няма да е сигурен да знаеш че ако напишеш нещо в excel нещо много важно за теб или за фирмата ти и е поверително – е няма да е, microsoft ще имат копие с каква цел не се знае … до преди няколко години казваха че google искат да завладеят интарнет светът но по скоро маи microsoft се стремят към това .. а до колкото дочувам от сигурни източници то след 1 година тази далавера с windows 10 ще е още по голяма 🙂

  Извинявам се за правописните грешки, написах го набързо.

 65. elgod

  ⌀–·⓪, прав си обиждаме бозата : )

  Биткоин, благодарим за инфото.

  BitCoin and all other OpenSource FTW!

 66. ウォーロック

  @Bitcoin, те нашите оператори, няма да им пуснат 3г без пари, спокойно 🙂

 67. Bitcoin

  Не разбирам как хора които са програмисти ползват windows ? Стартират код които никои не знае какво прави и правитества корпорации го ползват банки 🙂 За каква сигурност може да става дума 🙂

  А това с следенето потребителите да не правили нещо незаконо това е същото като тероризма и измислената ислямска даржава . Кое е незаконоо ???? Кои прави законите ? Определени хора които купуват политици на високо ниво!

 68. Bitcoin

  „@Bitcoin, те нашите оператори, няма да им пуснат 3г без пари, спокойно :)“

  А те пари имат и плащат 🙂 То те си ги печатат 🙂

 69. Kovi

  Айде бе, пишман разбирачи, някой ще ми каже ли как да махна това чудо, което ме подтиква да ъпдейтна до 10… За работа ползвам Линукс, за удоволствия Уиндоус и съм крайно разочарован от цялата тази простотия с личните данни.. Тука на 8.1 намерих някакви xml-ски файлове съдържащи данни на приятелите ми. Изумителното е, че има елемнти date of birth и така вече знам рожденните дати на хора, които досега са си криели тази информация. Явно си ни следят още от 8.1. Хайде, моля ви, кажете как се маха тази проклетийка -> http://tinypic.com/view.php?pic=2jfzmv6&s=8

 70. Brainless

  Аз си карам на Windows 7 от Zamunda и ме боли фара за 8-ци, 10-ки и тем подобни оргии… докато вървят игрите на седмицата – няма да сменям! 😀

 71. Brainless

  Извинявам се за двойния пост, ама…
  @Kovi изтрий от ъпдейтите KB3035583

 72. Kovi

  @Brainless, благодаря приятелче, ама този ъпдейт отговаря за get win10 app, и отдавна съм го изтрил него.. не е това решението за ш****я прозорец.

 73. L.Nikolaev

  @Kovi, от диспечера с задачи се спира най добре мини на windows 10 🙂

 74. Kovi

  С какво е по-добър 10? Не питам с какво е по-добър за вас, корпоративни _________ , а за обивновените потребители? И не, не се спира от там.. иска специални права.. стига сте ни стискали за топките за бога!

 75. Kovi

  Сори, ама този процес няма спиране… http://oi61.tinypic.com/256651w.jpg Това е въпросния прозорец, който се появяв винаги и ти крещи в лицето – ПРОДАЙ МИ ДУШАТА СИ. Лукавия Лукан се оказа ментаржия.

 76. Bitcoin

  Незнам колко е безопасно да се стой и на win7 тай като тия обновления се инсталират постояно и
  си мисля че Microsoft ще направят и седмицата шпионска без никой да разбере 🙂 Те така или иначе си имат вече написан софта кво им пречи да пуснат упдате и „ОВЦЕТЕ“ качват без да мислят 🙂

  Махате ги тия windowsi докато можете щото утре като нищо ще ни забранят да си слгаме нещо друго на компютъра различно от виндолс 🙂 Те и сега се мачат да го направят с тва лa**о secure boot.

 77. ウォーロック

  За тия дето им е мъчно за скапаното и не могат да се разделят с него, ей това е била много добра запушалка още от ерата на 98 и XP …

  http://www.zonealarm.com/software/free-firewall/

  ВНИМАНИЕ !!!
  Забележка 1: Не помага срещу атаки тип „харакири“ 🙂
  Забележка 2: Ако не знаете как да го ползвате, си правите атака тип „харакири“ 🙂

 78. ウォーロック

  Иване, тоя плъгин против спам, трябва да вземеш да го смениш вече, много е скъсан 🙂
  Хваща неща дето не са спам. Не пуска и не казва кво е направил. Сега не знам, да го пускам ли пак или чака Йоу Хайнест Аутуризейшън, за да се появи :).

 79. ウォーロック

  Или спам асасина има някакви лични чувства спрямо мене? Щот не му е за пръв път 🙂 ?

 80. Bitcoin

  http://www.gnu.org/distros/ Това е линк за изцяло свободни Gnu/linux-libre ditros

  https://www.h-node.org/ Ето тука можете да видите кой hardware e съвместим има free drivers и не изисква бинарни фирмуери зареждайки се с ядрото.

  За феновете на Ubuntu, Trisquel e изцяло изчистена ubuntu версия с linux-libre кернал.

 81. elgod

  „Сори, ама този процес няма спиране…“ – да не си господар на собствената си система е ужасяващо : )

  killall -9 win_pid

 82. anonymous

  Така е който иска да го ползва, но спирането и променянето на настройки не решава проблема.
  Както каза колегата Bitcoin чрез windows update те могат да си сложат квото си искат на компютрите ни защо изобщо да даржим бомба със закъснител в дома си ?

 83. Kovi

  @elgod брато, мерси, че писа! Като го убия, автоматично стартира същия процес с нов номер!!!!!!!!! УЖАСЯВАЩО!

 84. Brainless

  @Bitcoin то там си пише за кво е ъпдейта, пък ако те съмнява – просто не инсталираш.

 85. elgod

  Kovi, направо форматирай : ) нали има Steam и Play on Linux
  Аз за multiplayer 3D shooter си цъкам Xonotic и е много добра игра с friendly community.
  OpenTTD също.

 86. ウォーロック

  @elgod, хвърли едно око и на Smokin Guns, Sauerbraten, Nexuiz(Тип Quake с много турнирни сървъри 1 vs 1)

 87. Иван Чолаков

  Последно имам за тестове Windows 7 и съм дотук. Не съм компетентен за Windows 10, от 8 години Ubuntu ми е за лично ползване. Прочетеното тук ми изглежда доста смущаващо. Опитвам се с Windows 10 да си представя работно място в банка, в държавна администрация, кметство… Това споразумение само за физически лица ли е? Ако за институциите условията са същите, как ще си пазят тайните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *