Windows 10 и личните ни данни

Тук не искам да говоря за това как изглежда Windows 10, за мен външния вид е изключително грозен, неконсистентен и му липса ергономичност, но това е субективно. По-интересното е, че приключи анализа на лицензионното споразумение с което просто се съгласяваме без да прочетем. Отне близо 4 дни на група юристи да се запознаят с него, и там пише някой много интересни неща. Едно от тях е, че Windows 10 ще събира следната информация за вас:

 • Кой и кога е на компютъра – тоест всеки ще има профил. Има се предвид профил на някакви сървъри на MS а не локалният ви профил
 • Колко време се използва компютъра
 • Какво пишете по клавиатурата
 • Кои програми сте отворили и какво правите в тях
 • Всяко едно съобщение, независимо дали е по поща, чат или друга система
 • Календари, бележки и букмаркове
 • Камера, микрофон и периферия
 • При наличие на биометрия, данните от биометричните сензори.

На практика Microsoft си заявяват директно, че ще събират всяка една възможна информация за вас, но никъде не се казва за какво ще се използва тази информация. Единствения текст по темата е нещо като „Информацията може да бъде използвана за защита на нашите партньори“. Кои са тези партньори, как ще се използва?

Ще си кажете, че може да изключите тези опции, нали все пак има някакви чекбоксове по настройките? Да ама не, в лиценза се споменава, че дори да ги изключите по-голяма част от тази информация пак ще се събира.

Другото интересно нещо е, че ключа за bitLocker, което е криптогравския механизъм на Windows 10 ще се съхранява в OneDrive. Това е безумно, всеки с достъп до OneDrive може да вземе ключа и да декриптира всичко. Това е като да оставите вълка да пази агнето.

Windows 10 също така ще съхранява ВСИЧКИ пароли в OneDrive. Всички!!! Не можете да го промените (е някой хакер ще намери начин, но за сега легално не можете)

Интересна е и концепцията за споделяне на пароли за WiFi. Ако аз и ти сме приятели, ти отидеш в някое заведение и запомниш WiFi паролата на това заведение, когато аз отида в същото заведение няма да има нужда да въвеждам парола, понеже моя Windows ще вземе паролата от твоя Windows. От уважение към интелекта ви няма да обяснявам колко е грешно това.

На практика не може просто да си качите Windows 10 в „самостоятелен“ режим. Трябва да е свързан с мрежата, и трябва да имате акаунт. Иначе много от нещата няма да работят както очаквате.

Windows 10 е нещо, което надминава нещата в  1984 на Оруел. Съвсем нагло Microsoft заявяват, че ще следят всяко едно нещо което правите или говорите 24/7.

Не, благодаря, аз ще си използвам Linux.

И ако някой от вас каже „Аз няма какво да крия“, моля ви, отидете и се застреляйте. Ще си направите услуга щом смятате, че това навлизане в личното пространство е нормално и ви препоръчвам да прочетете малко история, най-вече как са се сформирали тоталитарните строеве. Винаги подхода е един и същ, само технологията е различна.

И още едно нещо над което да помислите, един цитат от Уил Смит:

„Когато бях на 15 бях идиот, но бях идиот в анонимност. Сега всеки идиот на 15 остава следи в интернет, и тези следи ще го тормозят до края на живота му“

Малко уточнения

Горното не означава, че някой ще ви гледа през web камерата 24/7, или че всяко едно натискане на клавиш ще се записва. А може и точно това да означава. Точно това е проблема, не е ясно както точно ще се събира, и как ще се използва. Това което е ясно със сигурност е, че нямаме право да спираме събирането на телеметрични данни освен тези,които са налични за изключване в настройките. Няма описание каква друга информация се записва, къде се записва, кой я използва, за какво я използва нито пък да я изтрием.

Също така е ясно, че Microsoft може да инсталират отдалечено софтуер на компютрите ни, без наше знание и потвърждение.

Не може да спрем създаването на профил. Независимо дали ще искаме реклами или не,  за нас ще се създава профил.

Все още не е напълно ясно как Microsoft се отнасят към криптогравските ключове и паролите, но експерти започват да се притесняват сериозно, а други експерти потриват ръце, защото май ще се отвори напълно нов пазар на измами със социално инженерство, най-вече към тези, които са решили да споделят WiFi паролите си.

249 thoughts on “Windows 10 и личните ни данни

 1. ウォーロック

  Остави адвоката, има и по лоши варианти. Ядрена централа или биолаборатория с 10 🙂

 2. Господинов

  Казвам, че следното не е вярно:
  Windows 10 също така ще съхранява ВСИЧКИ пароли в OneDrive. Всички!!!
  не е вярно, защото това означава, че ако нямаме достъп до OneDrive не можем да се логнем на машината си. т.е. W10 има задължително offline механизъм за работа с паролите. Също така го казвам, защото ако това е вярно дори и на половина, W10 автоматично ще отпадне като решение за корпоративни клиенти, които не искат данните им да докосват облаците. Сам се сещаш, че никой не е толкова глупав да отреже над 90% от корпоративните си клиенти. Enterprise организациите, които работят с някакви governmental данни обикновено са задължени да не ползват облак и всичко да е on premise. Затова ми се струва идиотско някой като напише подобно изречение. и накрая с „…Всички!!!“

 3. sHoRtBG

  @L.Nikolaev Моля те виж това, https://youtu.be/076Jplu1Abk?t=5m44s И замълчи, най-сигурния ти източник, най-много може да бъде сайта на майкрософт. Никой няма да со заголи задника за да ти покаже кирливите си гащи..

 4. бацето

  localghost.org/posts/a-traffic-analysis-of-windows-10 The amount of collected information, even with strict privacy settings, is quite alarming.

 5. пипето

  Пичове, вие верно сте се вкарали в някакъв филм. Според мен щом ползваш телефон. мобилен, компютър и други джаджи независиму с коя OS ще бъдеш следен така или иначе. Дали го знаеш или не е друга тема. Това е играта.

 6. ⌀--·⓪

  Пипе жестоко си се объркал. Ако не ползваш нищо от М$, Гошовица и Spybook като начало имаш доста прилични шансове да не могат да те проследят. Ако добавиш към това неща като Глостери, Но скрипт, Би фрее и подобни, то шпионската индустрия съвсем загазва. Вярно е, че вкарват троянците си на ниво централен професор, но смятам, че тази технология все още е недоразвита, а докато се развие, ще имаме готов Open RISK и други подобни.

 7. anonymous

  IceCat това трябва да се ползва.Това е модната версия на Firefox специално от FSF !

  @Tricky

  Ами ползвай тогава нещо по-добро ако има ако това е лош форк.

  http://libreboot.org/faq/#intelme
  Точно този скрит процесор има подръжка от Windows ядрото. За линукс не съм сигурен но най-вероятно да в повечето извесни дистрибуций така че кабела на нета тряя да е off 🙂

  Лошото е че след sandy bridge има и 3g modem вече! Така че дори и кабела ако е офф пак
  може да ни достъпят!

  Linux-libre кернала няма бинарни файлове! Другите версий на ядрата имат. И то в случай че не се
  ползват бинарни драйвери и фирмуери!

  Спазвайте препоръчаните от FSF дистрибуций. Те са анализирани. Убунту не е сред тях!

 8. anonymous

  Да хич хахах хаха 🙂

  Компанийте искат яко да ни го сложат 🙂

  Утре вече като влезем в магазин и докато се огледаме витрините ще ни пускат реклама в зависимост
  от това кои накъде гледа хахах 🙂

  Но това е най-минималното 🙂

  Как ли правителствата ще ползват технологиата незнам 🙂 Лепете камерите , и чупете микрофоните интегрирани в платките (ползвайте външни камери и микрофони )

 9. PHP University

  Следя разговора по шпионирането и се сетих, че имаше една статия:

  Ричард Столман: Ubuntu шпионира потребителите – http://technews.bg/article-28396.html#.Vc4GOLU2F_m

  Аз лично виждам големи предимства в събирането и обработването на определена информация. В така наречените „мокри помещения“ няма как да ми влязат и да ме шпионират, но има доста ситуации в които трябва човек да има информация и т.н.

 10. N.Ivanov

  Има една купчина процеси, които се пускат със старта и са скрити в Task Shedule. Те също събират доста информация.
  На домашната версия преди няколко дни бях спрял ъпдейтите от Services и за моя огромна изненада открих, че ъпдейтите някак си пак са се стартирали сами.
  Освен това ми се е набутал някакъв ъпдейт за отстраняване на няаккъв вирус. Точно този ъпдейт аз не желая на машината си.
  За моя голяма изненада открих и, че не мога да го деинсталирам.

 11. z

  Ето че шпионирането от Windows 10 вече се пренесе и на по-старите версии на Windows, макар че и там винаги си го е имало – сега обаче вече е в крак със съвременните стандарти на M$. На печелившите – честито.
  https://www.kaldata.com/IT-%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%A1%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%B5-%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA-%D1%81-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B7%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%8A%D0%BF%D0%B4-103781.html

 12. Иван Чолаков

  „Windows 10 включва истински кийлогър“ – http://technews.bg/article-84085.html
  Друга статия цитираща първоизточника е посочена по-рано от бацето. Пускам този линк, защото е на български.

 13. Шишо

  Аз да ви разкажа приказка от 78 год. Та в тази година великото ЦРУ заедно с не по малко великото ФБР решават че са в състояние да подслушват всички телефонни разговори едновременно в САЩ и при ключови думи- например Алах или Пиле с Зеле да включват автоматично записващо устройство. Речено сторено. Отделят се необходимите стотици милиарди, хиляди персонал и т.н После се разраства системата и май по едно време бодро са рапортували, че могат целия свят с малки изключения да подслушват и храбро да записват. Потресаващо! А сега се замислете, каква полза е имало от това!? Да са предотвратили с подслушване терористичен акт, диверсия, шпионаж от китайски студенти на топови технологии!? Ами че кой идиот дето прави лоши работи ги разказва по тел!? И изобщо от цялата тази програма не са ли облагоденствани само фирмите доставчици и персонала работещ в нея!? Защото има древна максима от хиляди години- свърши си работата сам. Ако ще ловиш терористи се внедрява човек в организацията и така ги ловиш. Ако ще ловиш шпиони си има контра шпионаж и т.н. Идеята че ще запишем някакви данни и всичко ще е наред със сигурноста бляскаво се е проваляла хиляди пъти. Последния бляскав провал е с кредитните карти- те по принцип са измислени за да не могат терористи и изобщо престъпници да купуват материали и орижия. На някой терорист кредитните карти да са му попречили!? А проекта на ЦРУ Фейсбук!? Нали идеята е да вземат студент 4-курстник от Харвард, да го поставят за лице, екип от няколко стотин програмисти и психолози да направят такъв уеб проект, че хората с лекота да си дават личните данни, контакти и пътувания. Успешен проект от 10-тина години. И колко терористи и прочие са изловени с него!?
  Изобщо навремето един мой преподавател казваше горе долу следното следното. Искаш ли да решиш задачата? Дръпни се от компа, вземи бял лист и химикалка, седни и я реши на листа. Чак след това пипай компа. Толкова за ползата от шпионажа чрез Уин10.

 14. ウォーロック

  @Шишо, основната цел на упражнението е „… Отделят се необходимите стотици милиарди …“. Всичко друго е „пунта-мара“ както му викат 🙂 Също тъй е строго поверително за какво са похарчени в повечето случаи. Имаше едно време едно забавно сериалче „Алан Копле – новия политик“ или нещо такова беше, дето беше въоръжил полицията с оръжия от рециклирани тигани 🙂 разликата в джоба … Всички много му се кефеха, че е въоръжил полицията. За Великобритания ставаше въпрос, там нали ползваха палки … 🙂

 15. ⌀--·⓪

  @ウォーロック Да ве, с тоя сериал бъзикаха Барека, който се представяше за „новият политик“.

  @Шишо твоите несвързани приказки звучат като оправдание някакви от Редмънд да правят, каквото им хрумне. Но въпреки това си в грешка. Системата „Ешалон“, която тъй много нашумя точно в края на живота си, няма персонал — напълно автоматизирана е. И да помогнала е за научаването на много тайни отвъд желязната завеса.

  А доколко spybook е проект на ЦРУ, чувам за първи път и звучи като теория на заговорите. Едва ли само звучи. Но да бая народ, включително терористи изгоря покрай нея. Новините за това не можеш да ги изброиш само, камо ли изчетеш.

 16. 2++

  Русия си купи сорс кода за Уиндоус и Офис, предните версии. Защо ли? Тест за интелигентност.

  Наш’та администрация и бизнес нямат тайни от Биг Брадър, а папкат и слушкат!!

 17. ⌀--·⓪

  @2++ както обичам да казвам — аз съм тъп, обясни, какво искаш да кажеш. С недомлъвки не става.

  п.п. Между другото компанията, която държи правата на двете цитирани програми, никога не е продала дори ред код другиму.

 18. 2++

  Ако следиш руски сайтове, ще видиш, че продава. Иначе няма как да влезе в руските институции. Интереса клати феса.
  Китайците пък си имат лунукс (собствен) за институциите си.

 19. Mega_Sun

  Ubuntu e nai-dobrata OS, ne se puskaite sas w10 – nqma po4ti nishto novo, ako izlu4im bezpoleznata Cortana i Spartan .
  Windows 10 e palen garbage – ot Microsoft vinagi prawqt nqkakwi drebni updato-ve na windows i gi pre-prodavat na visoki ceni. A reano vsi4ko towa mojeshe da se naprawi kato update za windows .

  Az imam dalboki samneniq che Widnows i FB sa proeki na CIA (na cru).

  Dnes si slojix Kubuntu (kato dual-boot zaedno sas w7) i sam mnogo dowolen.
  *Sorry za latinicata, oshte ne sam zapoznat kak da si dobawq bg na Kubuntu….

 20. Петко

  Windows е доста зел но аз съм с DualBoot за да мога да си разработва поектите на .net

 21. kovi

  Хайде бе, братовчеди, от август месец пиша тука и чакам някой от елита на IT индустрията да ми каже как да разкарам проклетия прозорец, който изскача и подтиква към инсталация на win10. Поредното извращение от днес – гледам си стрийм на футболен мач на фулскрийн и по едно време бам! направо изскача Windows Update прозореца. Това от днес започна да го прави. Явно Microsoft са предприели мерки срещу бунтовниците.

 22. Nikka

  @kovi Вероятно си решил проблема, но все пак: Uninstall KB3035583, KB2990214. След това пускаш чек на ъпдейти, намираш горните два -> hide updates. Problem soldved.

 23. kovi

  Благодаря Nikka за отговора! За съжаление това, което си написал не е решение. И двата ъпдейта отдавна са изтрити, но прозореца изнудващ за ъпдейт си стои.

 24. Nevenov

  Уникален човек си ти Иване (Gatakka).
  Възхищавам се на такива хора като тебе.
  Много неща съм научил от уроците и постовете ти.
  Да си жив и здрав.

 25. Марков

  Като се замислиш дори и този уебсайт събира лична информация и я публикува. А в статията става въпрос единствено за това, че се изпращат данни от търсенията към амазон. Тази опция е много лесно да бъде изключена и веднага потребителят бива уведомен, ако е включена.

 26. Марков

  Този тип шпионаж не се ползва само с анти диверсионна и др. подобни цели. Проблемът е, че се проучват хората и по този начин корпорациите много по-лесно те контролират. Един вид, колкото повече познаваш масата, толкова по-лесно я контролираш и вадиш печалба от нея. А да не забравяме, че държавите са просто също такива организации.
  А това, че повечето хора могат да кажат, че нямат никакви тайни от държавата и от полицията говори много лошо за гражданското им съзнание 😀 Да, гражданите трябва да имат тайни.

 27. Георги Георгиев

  Лек коментар – тоталитарните строеве са започнали не заради навлизането в личното пространство, а заради вярата в социалистическите глупости и липсата на бърза информация от различни източници. Нима протеста КОЙ през 2013 г. щеше да е факт без интернер и фейсбук? Съмнявам се
  А IT гурутата (в световен мащаб) могат малко да се стегнат и да измислят начин хем да има защита на личните данни, хем да пресекат комуникацията на терористите (видяхме в Бриксел какво стана), а.к.а хем вълкът да е сит, хем агнето цяло.

 28. ウォーロック

  @Георги Георгиев, искаш от IT групата, да измисли начин да повиши средно статистическия коефициент на интелигентност на масите? Дообре… Скооро ще е готово… 🙂
  Пък колкото до терористите, веднъж не съм видял да взривят някой парламент, само граждани дето нямат нищо общо. Това силно навежда на мисълта, че са правителствено спонсорирани от същите тия държави.

 29. Марков

  @ウォーロック Да, най-вероятно си прав. Макар че едва ли е толкова просто де. Но според мен подкрепата към основния спонсор на терористите – капиталистите от САЩ спада постепенно и да се надяваме, че ще спре скоро защото не знам историята да познава по-престъпна нация – самата им култура е такава, още откакто са напуснали европейските брегове (което означава, че са наследили колониалното отношение точно от тях де.)
  @Георги Георгиев „социалистическите глупости“ може да са глупости, но са по-добре от капиталистическите такива. Това е мое мнение. Истината е, че човечеството сме един комплексиран вид и не съзнаваме колко вредим и на себе си и на всички останали видове около нас.

 30. Ivan Tcholakov

  @Марков

  Абe, момче младо, кога успя да се назобиш с тези зелено-левичарски простотии? В училище ли ви ги пробутват тези неща?

  Ако искаш да разбереш капитализма, виж в историята какво е бил (Манчестър), виж и какво се твърди, че е сега. И ще разбереш, че днес капитализъм почти няма.

  България преразпределя чрез държавния си бюджет около 40% от БВП. Има и страни, където преразпределението е още по-зле. Естествено, от такова преразпределение се създава и се храни олигархията. Така че, мощни икономически лостове и възможности, и мотив да се посегне на твоите права ги има. Най-малкото – пази си информацията.

  За твоето ниво ще ти цитирам по памет Марк Твен: „Бойте се за своите права и собственост, защото Конгресът заседава“.

 31. Markov

  @Ivan Tcholakov Кое е моето ниво? 😀
  Че съм със зелени убеждения – да, така е, а иначе съм по-скоро анархист. Не разбирам какво против имаш двете. Всъщност мисля, че Марк Твен подкрепя и двете – дори и с цитата от теб.
  Но нека да се върнем и донякъде на темата – доколкото виждам ползваш Линукс, който е до голяма степен зелено-анархистки според мен. От другата страна стои Уиндоус, с който въпреки че си плащаш – пак те прецакват. Е добре, кой продукт има повече перспектива; и за кой продукт е необходимо да се достигне до тоталитарни мерки, за да се задържи на пазара.
  Проблемът на капитализма е, че човечеството произвежда толкова голям излишък, че няма логика от съществуването на капитализъм… Но за да се отнеме този излишък от хората и да се създадат класите се прилагат тоталитарни мерки – ето защо и не е възможен капитализмът и защо времето му е отминало отдавна и защо е уродясал. Ето защо и капитализмът е враг на природата и на човека като част от нея. И ето защо капитализмът разчита на комплексирания човек.
  Да не започвам за разделението на труда…
  И според мен е малко прекалено да се преписват чак толкова сложни идеи на капитализма (може би само сложни механизми един вид). Той си е това, което си носи в името си – устрем да трупаш капитал. И мисля, че по този начин си съществува в днешно време.
  И за да се върна на темата с Уиндоус, мисля че историята познава лошите практики на тази компания за разправа с конкурентите си – дори не са тайна, а аз не се интересувам много по темата.

 32. UbuntuDead

  Microsoft купува Canonical и спира ОС Ubuntu Linux

  Ден втори на Microsoft Build 2016 се оказа шоков за технологичния свят, след като Microsoft обяви, че е закупил Canonical – компанията създала Ubuntu Linux, и заедно с това прекратява развитието на Ubuntu Linux.
  Информацията е на fossBytes, уеб-порталът, който е много активен поддръжник на Open Source технологиите. Сайтът ни припомня, че още през първия ден на конференцията Build Developer Conference 2016 бе показана интеграцията на командния интерпретатор Bash в средата на ОС Windows 10.

  Най-неочаквано, вторият ден на конференцията се оказа шокиращ за отворения код и Linux-обществото. Още в началото на деня Microsoft обяви, че е закупил създателя на Ubuntu Linux – компанията Canonical и затваря Ubuntu Linux.

  Когато неотдавна съобщихме, че Ubuntu ще се вгражда в ОС Windows 10, изобщо не очаквахме подобна драстична стъпка. Днес разбрахме за пъкления план на Microsoft.

  Заедно със закупуването и на практика убиването на Ubuntu, Microsoft съобщи, че ще създава нова операционна система, с име Windows L. Естествено, без никакъв Open Source. Очаква се Windows L да съчетае най-добрите възможности на Ubuntu Linux и Windows 10.

  Докато цялата Open Source общност се възмущава в социалните медии от тази стъпка, Microsoft обяви за началото на нова ера.

  Microsoft дори публикува в Twitter екрана за начално зареждане на Windows L:

  😉

 33. ウォーロック

  Без значение. Ubuntu тъй или иначе е сговнено отдавна, пък и само вземат на готово от Debian неща и ги развалят по техен лош вкус.

Вашият коментар