Кратко въведение в Netbeans IDE

Ще се опитам да ви покажа някой от най-полезните инструменти на Netbeans, и как може да се възползваме от тях. Дописване на код, дописване на SQL, проверки на код в реално време, настройки на външен вид и подобни.Нали знаете, че 50% от майсторлъка се крие в това, да можете да ползвате инструментите правилно 🙂

32 мнения по „Кратко въведение в Netbeans IDE

 1. Mario

  Off Topic
  Забелязах във видеото ти проекта Schoolopedia и да те питам дали скоро ще е готов 🙂 ?

 2. Мартин

  Здравей,

  От клипчето, което превъртях набързо, се досетих, ако имаш време може да направиш няколко урока за Doctrine 2. 🙂

  Поздрави.

 3. jazzman

  Абе Марине, той да не ви е длъжен с нещо и да ви прави безплатни уроци за всичко и за всички. Има си начини, ако искаш урок и намираш Иван за добър в това, бъркаш в джоба си и му плащаш, наемаш някой друг или четеш документацията за този продукт. Що за коментар ??? Казвал съм го много пъти и пак ще го повторя – „Има два начина българина да се оправи. Да му се бръкне в джоба или да играе тоягата“

 4. vanssa

  Ванка, сподели има ли някакъв начин с Netbeans да се работи директно в/у ftp сървара. Защото в момента позлвам триала на phpstorm и след 30 дни я преинсталирам 🙂 А защото каза че ти харесват продуктите на jetbrains видях че в мазаина на ubuntu я има IntelliJ IDEA с opensorce license 🙂 До колкото видях става и за android 🙂

 5. vanssa

  @Митко – да точно така затрих работата на дизайнера 20/30 пъти, то си има remote control, ама не е измислен като хората, ако има промяна на сърва, не ти казва че има такава а директно ти презаписва файла. В phpStorm си има настройка с която те оведомява че има промяна на сървара, и ако искаш сваляш файла или го презаписваш с твоя. Въпроса е че в NetBeans никъде не можах да видя такова нещо.

 6. Оги

  Ванка – Бъдещите домашни в курса който водиш в телерик ще ли са някак продължение на първото или всяко на отделна тема?

 7. Митко

  @vanssa – извинявай (надявам се не е заминало някое копие заради мене :)). Не съм работил в екип и не съм се сблъсквал с този проблем. Надявам се някой да ти отговори които вече се е сблъсквал с този казус.

 8. Nuclear

  Нещо не мога да инсталирам NetBeans на Ubuntu 13.04, 64bit . Преди го подкарах без проблем на Slackware, но сега не иска.
  Преди няколко дена пробвах apt-get install netbeans. Инсталира се, но при пускане даваше някаква грешка в java. Оказа се че работи ако се пусне като root. Обаче дори и да се пусне, като дам new project, под Categories изписва please wait и седи така и не мога да правя нищо.

  Изгледах видеото и реших да го дръпна директно от сайта им. Махнах този който имам (apt-get remove netbeans) Дръпнах един .sh скрипт (инсталация в shell script, доста добро решение), инсталирах го и сега се пуска без да дава java грешка, но пак зависва на please wait при new project.

 9. gatakka Автор

  Проблема най-вероятно е от това, че си с openJDK а не с JDK. След като Oracle купиха SUN, респективно Java смениха лицензите, и сега е малко мазано там.
  Това което трябва да направиш е да махнеш Java и JDK, да си сложиш чистата Java (за предпочитане 7) и JDK, и ще си ОК.
  Има PPA за Java
  http://www.webupd8.org/2012/01/install-oracle-java-jdk-7-in-ubuntu-via.html

 10. WiseMan CAX

  Браво, Ванка!

  И този път надмина очакванията ми. Винаги съм се чудил как успяваш да се информираш за всичко това. Били направил едно видео в което да разкажеш нещо за твоя професионален път? Имал ли си моменти на отчайване и как поддържаш бойния си дух? Колко години вече се занимаваш с програмиране и по-специално с PHP?

 11. jazzman

  @Митко – да точно така затрих работата на дизайнера 20/30 пъти, то си има remote control, ама не е измислен като хората, ако има промяна на сърва, не ти казва че има такава а директно ти презаписва файла. В phpStorm си има настройка с която те оведомява че има промяна на сървара, и ако искаш сваляш файла или го презаписваш с твоя. Въпроса е че в NetBeans никъде не можах да видя такова нещо.

  Нещо не правите кът ората или не сте догледали всичко както трябва, но netbeans пази старите копия на файловете, не знам колко време точно, но се пазят. Аз не мога да се оплача от него и го ползвам с голям кеф, още Иван като го анонсира в стария сайт на научиМе. Също така и подръжката на MySQL DB driver-a е на прилично ниво, въпреки, че там си ползвам MySQL WorkBench или конзолният клиент.

 12. jazzman

  Като се свържеш с отдалечената машина, погледни за History Tab под файла, който си едитнал под NetBeans, старите и текущият лог трябва да се там!

 13. jazzman

  Иване можеш да изтриеш коментарите ми щото са един след друг, но се сещам за нещо в момента и за т’ва ги пиша по този начин( по-принцип, не обичам да драскам ей тъй за спорта, както бях несправедливо обвинен от някои хора в научиМе 🙂 )

  @vanssa, имаш възможност също така към файловете, които едитваш и се очаква да бъдат прочетени от някой друг да сложиш някакъв нотис, виж message tab-a също. Не знам да има опция всеки път да те уведомява ако има нова промяна, но не смятам, че това е и нещо важно. Най-важното е да се пазят старите логове и евентуално да можеш да слагаш напъстващи съобщения към тях.

 14. Оги

  В netbeans 7.4 има inspector който припокрива доста от много полезните функции на firebug и Chrome DevTools. Трябва да се инсталира приставка за chrome. Функцията GOtoSource не съм засякъл да работи с функционален PHP код 🙂 но сигурно ще работи с популярните frameworks.

 15. Оги

  Ванка,
  В Netbeans 7.4 това което ти винаги казваш да не слагаме „?>“ затварящ таг излиза като Warning 🙂 ако го сложиш накрая на файла и пише „Unnecessary closing delimiter“

 16. Милен

  Имам един въпрос, решението на който може и да е елементарно, но нещо не успявам да го открия.
  Има ли вариант да направя mysql connection от Netbeans, ако работя директно на споделен хостинг.
  Пробвах всякакви варианти на host name, но без успех.

 17. gatakka Автор

  Накратко НЕ, понеже няма да ти дадат отдалечен достъп до SQL базата данни.
  Надълго: за да се свържеш към sql сървър или той трябва да слуша на външни IP-та, което НИКОЙ не прави, заради сигурност (слушат само на localhost) или да имаш ssh към сървъра, да влезеш в машината през ssh и от там да работиш локално с SQL. Ако имаш shh достъп, което зависи от хостинг компанията, няма да имаш проблеми

 18. thd

  Абе що тъй понякога като поствам тука и няма никой , та да се повторя , ако е на суперхостинг има openvpn за директна връзка с базата настройва се от ц-панела.

 19. Stilgar

  Аз на повечето споделени хостинги, които съм ползвал съм имал директна връзка към базата (SQL Server, не съм им тествал MySQL-а). Отделен въпрос, че това ми е бил един от критериите като съм избирал. Superhosting искат VPN, което ме дразни и затова предпочитам други хостинги.

 20. jazzman

  GoDaddy, HostGator и HostMonster (ползвам ги и 3-те) предлагат възможност за директен достъп към MySQL сървъра. MySQL WorkBench работи прекрасно с тях, стига да не е инсталиран на windows machine 🙂 При горе споменатите само към HostMonster можaх да инициирам криптирана връзка през SSH и да се вържеш към базите си. Питах GoDaddy и HostGator защо не става при тях, отговора беше, че базите лежат на други сървъри различни от този на хостинга и да се направи гимнастиката искаха да ме наубутат с dedicated server 🙂 Ако си решил да хостваш недей избира големи компании като GoDaddy и HostGator, макар че бях голям тях привърженик, съпорта при голените понякога е доста тромав.

 21. Delisa Hantz

  Hi there, You’ve done an incredible job. I will certainly digg it and personally recommend to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this website.

 22. Elena

  Напоследък всички разбират от всичко.В момента много спешно ми трябва някой който може да направи домино игра и саит на нетбийнс дипломна работа
  Дали случайно не познавате такъв човек

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *