Курс в Telerik Academy – лекция 3

В тази лекция ще напишем елементарна адресна книга, като видимкак знанията от предишните лекции се комбинират заедно. Как се ползва POST, какво е нормализация и валидация, как се работи с файлове в PHP.

26 мнения по „Курс в Telerik Academy – лекция 3

 1. Sas

  Относно проверките на домашни на други курсисти не разбрах две неща: 1. По каква система трябва да ги оценяваме, десетобална щестобална петобална … ?
  2. В самия сайт на телерик ли ще има форма в която ще се пишат оценките и т.н. или някъде на самите файлове ще се пишат оценките и после пак ще се качват, не става ясно ?

 2. !ntel

  Копирал си youtube линка за вграждане в wordpress-a заедно с параметъра лист и ти показва Playlist с всичките лекции вместо конкретното видео. Това нарочно ли е?

 3. gatakka Автор

  Оценката е от 1 до 10, оценяването започва след края на срока за предаване,за да е коректно за всички, а видеото беше объркано, вече е оправено, благодаря, че забеляза.

 4. wowar

  Интересно ми е има ли свободни места в залата? И може ли да присъстват хора които не са записани присъствено.

 5. HD

  И аз имам въпрос за оценяването. Ясно колко пъти ще трябва да оценяваме, но цялата работа на мен ми се струва доста субективна. Трябва ли да се пише кратка рецензия, защо си оценил дадено домашно с такава оценка? Давам следния пример. Мога да оценявам дадени домашни с 6 точки ей така без да ги преглеждам. Има и обратния случай, където мога на всички да слагам оценка 2. Някак цялата тази система не ми вдъхва особено доверие. Ясно е че ти на 1700 човека няма как да провериш домашни(не съм сигурен за бройката).

 6. Manix

  Малко да те поправя и аз, да се почувствам важен 😀 има функция за новия ред PHP_EOL

 7. jazzman

  Иване, браво! Много добро обяснение за референциите и компютърната памет. В крайна сметка в неща в които се изисква повече четене, но в същото време и елементарно разбиране в дадена материя, картинките вършат прекрасна работа.

  Искам да обърна малко внимание на пътищата и тяхната употреба, знам, че каза, че ще направиш по-детайлен урок, но все пак да спомена някои детайли..

  Лично аз в 99% от случаите ползвам релативни пътища когато разработвам и абсолютни само, когато се нуждая от тях. За релативните пътища е ясно как се изписват, лично аз винаги ползвам „./“. Може да се каже за тях, че работят малко бързо от абсолютните като цяло, понеже индесирането на файла става на локално ниво към текущата директория от сървъра…..но не за това искам да говоря.

  Ползвайки „http://“ префикса, ние казваме на браузъра, че този файл се намира някъде извън обхвата на този сървър и първото нещо, което браузъра прави (поне преди беше така) е да се обърне към уеб и да намери точно този адрес. Така, че ако ние знаем, че този файл е в/у сървъра може да се спести този префикс ползвайки някакъв абсолютен или релативен път към файла към този сървър.

  Намирам, оценяването преглеждайки и едитвайки скриптовете на другите участници за много ефективен метод и както Ричард Столман казва, това е един брилянтен начин да станем добри програмисти поправяйки кода на някой друг.

  Писането на коментар, както казва HD е страшно полезно нещо и го намирам за удачно да го има и да влияе позитивно при поставяне на оценка на учатниците.

  @HD, ти нали щеше да стaваш C# програмър бре 🙂

 8. HD

  Тъй ама… Щях е точната дума. PHP си ми е страст и въпреки че си има недостатъци, позитивите са повече. Да не ме разбират погрешно, C# е много много добър език, но не ми допадна. Експериментът свърши. Сега да се върнем на темата. Това с рецензията наистина е много добър начин да се разбере дали проверяващия е вникнал в домашното на човека X. Освен това ми се струва добре да дадеш повече насоки как да ги оценяваме. Ти сам каза, че писането на адресната книга е много стар начин за писане на код. Не знам обаче дали спомена за писането на коментари в кода . Не съм догледал видеото до края, но това е наистина важно. Ако видя код, който няма коментари и е спагети код общо взето повече от 3-4 няма да получи. Хубаво е още от самото начало младите лъвчета да свикват с добрите практики, защото на мен лично доста време ми отне да свикна.

 9. WiseMan CAX

  Само да добавя, че PHP_EOL is the correct ‘End Of Line’ symbol. Available since PHP 4.3.10 and PHP 5.0.2

  Все пак е хубаво да се знае, че съществува понеже има работодатели, които по време на кандидатстване за работа при тях питат подобни неща.

  Аз лично не съм успял да пиша толкова оптимизиран код. Губи ми се перформънса.

 10. HD

  А и може ли да използваме обекти в задачата? Тоест да я напишем обектно…?
  PS! Длъжен съм да се пробвам 🙂

 11. Manix

  @HD и аз си мислех да ползвам обекти, но като се позамислих малко повече, все пак ще ти проверяват работата и хора, които те първа започват. Имай предвид, че тези хора няма да имат идея какво се случва

 12. HD

  Да знам и затова ще следвам заданието както го е казал Ванката, но е доста трудно човек да превключи към старите навици. А и базовите неща в обектно ориентираното програмиране не са толкова сложни за разбиране. Най-малкото,че кода е много по-четим. Надявам се и това време да дойде.

 13. jazzman

  Ами, т’ва за мен е голяма простотия, да се набутат общо в кюпа, начинаещи и напреднали. На едните им е скучно, на другите им спира тока кът чуят за референции и логически оператории и в крайна сметка водещият го отнася здраво 😉

 14. Иван Иванов

  Според мен трябва да има изискване в домашната работа да не се използва материя, която не е обяснена в лекциите до момента. По този начин на всеки ще му се наложи да изслуша лекциите поне по веднъж и второ, няма да се подлагат начинаещите на стреса да оценяват неща, които не разбират. Например аз често използвам JS валидация на формите, при която бутона събмит става активен, само ако съм попълнил правилно задължителните полета от формуляра. Има опасност, когато някой начинаещ започне да изпробва кода ми, да отчете това като грешка и да постави слаба оценка и обратно, някой да го оцени незаслужено високо.

 15. HD

  На мен ми се поизясни малко начина на оценяване. Дадена домашна се оценява от 3 или повече хора и оценката се формира като средно аритметично от дадените ти оценки, което е малко по-добре. Не съм съгласен много с написаното от Иванов, че трябва да се ограничават хората как да пишат код. В съветите за оценяване е написано по какъв начин трябва да се оценява и какво да се взима под внимание. JS и CSS не влизат в оценката. Реално целия проект на Иван дето го е дал може да се напише само с JS и CSS. Оценява се само php код. Мисля, че ако дори в проектта има нещо, което не е разисквано на курса, проверяващите могат да го научат.

 16. denizz

  http://picbg.net/img.php?file=28f493b7e38bd0b0.png
  здр имам нещо като проблем както виждате на снимката като сложа „\n“ в браузъра всичко изгежда нормално обаче в тхт файла не е така а като сложа „\r“ този път и в браузъра във файла се омазват редовете

 17. Фьт Дхюс

  Няма как да е само по материала взет на лекция, защото самата задача зая домашно включва много повече от взетото. Взетото е просто основа. Гледайки самото домашно обаче, изглежда точно това е била и целта.

 18. Фьт Дхюс

  Жаз абсолютният път е по-бърз, когато говорим за информация върху един и същ физически дял от диска и дори когато е върху един и същи диск. По протокола http не съм специалист и не мога да кажа дали действително интернет-навигатора прави точно това. Или май имаш предвид препроцесора на php?

  Разбира се досадният localhost може да се замени със запис в hosts и тогава си максимално близко до истинската ситуация, особено ако си докарал същите версии и настройки, което не всеки път обаче е възможно, просто защото при несериозен проект обикновено не знаеш предварително, къде ще дъде.

 19. jazzman

  Жаз абсолютният път е по-бърз, когато говорим за информация върху един и същ физически дял от диска и дори когато е върху един и същи диск

  Е….то т’ва е и идеята от релативният път. Лично аз го полвам, когато търсеният файл и файла със скрипта към него сe намират в една и съща директория и по-рядко ако търсеният файл е едно ниво над текущата „../path_to_the_file“. Но, не и в такава ситуация: ../../../path_to_the_file. Иначе, за намиране на абсолютният път някои ползват $_SERVER[‘DOCUMENT_ROOT’], аз предпочитам __DIR__.

  Относно Hypertext Transfer Protocol (http://) , ами той прави точно това, както казах по-горе, то си личи и по името му.
  Не твърдя, че видимо ще има някакъв ефект в performance-а, просто му обърнах внимание 😉

 20. HD

  Аз имам едно въпросче. Става дума за предаването на стойност по референция. Ясно ми е как се прави и изпробвах примерите от сайта на php, но някакси не мога да си подред

 21. HD

  Извинявам се.. Не мога да разбера практическото предназначение на цялото нещо. Къде и кога ще ни е нужно това? Досега не съм се сблъсквал с нуждата да го използвам. Ако може Ванката или някой друг да хвърли светлина върху очевидното ми неразбиране.

 22. jazzman

  Понеже сега се прибирам, а тук е доста късно вече за да дам повече обяснения около рекурсията, поствам мой пример към питане в един друг форум, за да видиш нагледно за какво иде реч. Прочети цялата тема интересна е:

  http://forum.abv.bg/index.php?showtopic=112135&pid=2150147&mode=threaded&start=#entry2150147

  Прикачената снимка можеш да я видиш ако имаш регистрация, но резултата е такъв какъвто питащият търси.

 23. Милко Емануилов

  Супер са уроците. Исках да попитам само как мога да видя домашните на другите хора и да пиша коментари. Видях, че вече са ми писали но не знам как мога да видя решенията на другите. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *