Yarss – 16

Ще направим един малък проект, в който ще съберем всичко от предишните уроци, с още малко информация.

Изходен код на проекта от уроците (цък)

17 мнения по „Yarss – 16

 1. Лъчезар Лечев

  Здрасти, много ми харесват уроците ти, много е добро това, което правиш. Имах един познат, който ми помагаше много, в последствие почна мн да ме псува и така се разминахме. Малко съм Off Topic, няма проблем да го изтриеш, исках само да ти кажа това и евентуално да те помоля за едно малко изяснение.

  Главно се занимавам с PHP, кефи ме, уча го, сега почнах отново след дълга почивка да го дъня почасово, особенно с уроците ти за MVC за 2 дена ги минах, като вчера не спрях =) . Сега мисля, че съм доста напред с материала за PHP и донякъде OOP, все още не разбирам всичко, но както са казали хората – с времето… Мисля се за JUNIOR, нищо че имам доста повече знания от други хора, но със сигурност не съм и не се мисля за SENIOR, затова въпроса ми е:
  Какви са технологиите, езиците, насочеността, големината на знанията и всичко свързано с програмирането ( главно не само за даден език ). Някакви насоки, които може да дадеш за WEB (PHP), Android, C/C++ какви сфери какви знания трябва да покриваме, на какви стъпки, на какви принципи. Абе така да се каже каква трябва да ни е библиотеката от знания в главите по дадена насоченост, дали ще е PHP, дали ще е за инжинеринг и т.н.

  Малко съм изморен вече и аз, нищо че не работя, ама компютри какво да ги правиш =) . Извинявам се за неадекватния и неадекватно конструирания въпрос!
  Поздрави!

 2. Stilgar

  Ееее т’ва ли беше всичко? Тамън взе да става интересно и да се появява тук таме мегдан за флейм 🙁

 3. Tuchkata

  Ванка, само да те подсетя да качиш архива със сорса, както каза във видеото 🙂

 4. Miro

  Благодарим за уроците. Всеки може да намери по нещо полезно в тях. Въпреки, че съм писал вече доста за андроид и аз си харесах някои неща като идеи.

 5. Гюрчо Жольов Метача

  Ха-ха шиндошарите как ще се изпотят с тоя gun zip tape archive 🙂

 6. Петър

  @Stilgar
  „Тамън взе да става интересно и да се появява тук таме мегдан за флейм“ 😀

  Kажи си мнението ще ми е интерсно да разбера с какво е по-добър WindowsPhone OS и какво може по-добре да се направи със C#.

 7. Петър

  @Лъчезар Лечев

  „Какви са технологиите, езиците, насочеността, големината на знанията и всичко свързано с програмирането ( главно не само за даден език ). Някакви насоки, които може да дадеш за WEB (PHP), Android, C/C++ какви сфери какви знания трябва да покриваме, на какви стъпки, на какви принципи. Абе така да се каже каква трябва да ни е библиотеката от знания в главите по дадена насоченост, дали ще е PHP, дали ще е за инжинеринг и т.н“

  В общи линии като ти дадът даден проект, да можеш да го осъществиш.От теб зависи с какво искаш да се занимаваш дали с уеб технологии или мобайл девелъпмънт или десктоп апликейшъни.Ако разработваш игри в някоя компания като „UbiSoft“ те хората ясно са си го написали какво искат C/C++ и много добри познания по виша математика, защото сигурно ще работиш и по усъвуршенстането на къстъм гейм енджйн кадето се изисква – Game Physics, Artificial inteligence etc.

  Що се отнася до backend технологии избора е много голям – PHP, Node.js, Ruby, Pyhton, C#, Java/Scala и т.н. важното е като работиш с дадена технология на теб да ти доставя удоволствие и да fit-ва точно на твоята концепция за разработка.
  Най-важното е да си добре запознат със структурите от данни и алгоритмите, следващото ниво са design patterns и ООП.

 8. Sfolter

  Уроците са полезни и с удоволствие бих изгледал и продължението им. Хубаво е, че има хора като теб, на които им се занимава да вършат това.

 9. Krasen

  Та като цяло уроците са много полезни. Не знам дали другите ще се съгласят. Аз не видях, че има изходният код и съм писал заедно с теб докато говориш. Общо взето така се учи и по-добре.
  Ta най-после след две седмици пауза намерих време да довърша и последният урок. Това което каза че си обяснил по-добре, но аз така и не намерих обяснено в друго видео е за видовете Context. Например какво пречи в onCreateLoader вместо getApplicationContext() да ползвам просто this.

  И това което ме изяде отвътре е не разбрах:
  1. как подяволите изтри записа от базата от самият емулатор. Там където бяха адресите за фийдовете мисля че с някакво задържане на мишката и може би някакъв бутон ги триеш.
  2. Папката ми за data така и не се отваря във File Explorer-a. Добавял ли си някакви права за да имаш достъп?
  3. Доколкото знам андроид разразботчиците ползват доста adb в конзолата. Ако може да дадеш някакви примери с които да ни е полезен.

 10. gatakka Автор

  1. не съм сигурен за кое точно говориш.Изтриването стана като дадов да се изтрия цялата информация на устройството, и качих програмата наново. Ако говориш за long press, това си е механизъм в андроид, при дълго задържане на пръста (мишката) върху екрана може да показваш меню (мисли за него като десен бутон)
  2.На емулатора през ADB не би трябвало да имаш проблеми да видиш тази папка. На истинско нерутнато устройство няма как да ги видиш, има права. Трябва ти root на устройството.
  3.ADB ти е комуникационен канал, с който можеш да менкаш файлове, да качваш програми, и един куш други неща. За да работи пълноценно трябва да си пуснеш developers options от настройките на телефона.

 11. Krasen

  M да точно този лонг прес имам предвид от който се появява така нареченето контекстно меню в андроид. Аз нямам такова меню или не знам как да го пусна. Знам че може да си създадеш такова, но в случая това го няма във видеата зададено доколкото видях.

  За root знам вече. Специално заради това си руутнах телефона за да мога да я достъпвам . Само че аз не говоря за това , а имам предвид емулатора. Когато си стартирам приложението в емулатор би трябвало да нямам проблеми от file explorer да си отворя data папката, но това не се получава. Това са много калъфски въпроси, но какво да се прави.

  Иначе за ADB просто дадох идея за ново видео. На мен няма нужда да ми го обясняваш подробно. Не че го знам, просто досега за каквото ми е трябвал съм намирал в нета лесно инструкции.

  И въпроса за по-подробното обяснение на Context си остава. Наистина смятам че това е едно от най-важните неща и не смятам че е обяснено както трябва във всичките тези около двадесет и няколко видеа.

 12. fire147

  Работя над разширяването над този проект и, тъй като все още съм начинаещ програмист, срещам трудност при това да показвам items само на определения feed, когато да кажем потребителя кликне върху дадения feed. Доста е дразнещо, когато имаш повече, защото заедно се показват всичките им статии. Ако някой знае как да реша този проблем, моля да ми отговори. Благодаря предварително!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *