1 – Инсталиране на софтуера

В това видео ще ви обясня от какво имаме нужда за да започнем да пишем за Android, какъв е софтуера, от къде и как да го инсталираме. Ще разгледаме SDK мениджър и начините за правене и стартиране на емулатора.

49 мнения по „1 – Инсталиране на софтуера

 1. Митко

  Благодаря! Издържах до 5-ти урок утре сутринта с кафето ще ги довърша 🙂 След това се почва практиката 🙂

 2. mail

  Здравейте, имам един въпрос относно уроците. Трябва ли да съм опитен програмист, и с кои езици трябва да имам опит за да мога да разбера всички уроци? Тоест човек, който няма опит (или минимален) може ли да се научи да прави Андроид приложения? Гледах първите 2 и до тук няма никакви трудности, въпроса е за напред и в тази част, ковто тепърва ще се качва.
  Иначе поздравления за труда, както и за фирмата спонсорирала уроците.

 3. gatakka Автор

  Да, трябва да имаш базови познания в java и обектния модел. Никакви засукани неща като Spring, Hybernate……. Просто Java , с типовете и, обектите и, как работи самият език, и малко мисъл в главата 🙂

 4. kernel

  Това с мисълта в главата много трудно, не знам как ще се оправя. 😀 Евала Ванка

 5. Лъчезар Лечев

  Много добро въвеждащо видео! Един основен проблем продължавам да срещам в Linux средата ми – винаги имам проблем със софтуера.. Вмомента чисто ново изтеглено Juno Eclipse с този ADT плъгин ИЛИ ADT бъндела просто не желаят да стартират самото ми виртуално устройство… Цъкам Start нито се затваря, нито грешка – нищо…
  Имам малко видео и е интелско, може ли това да е проблема?

 6. Петър

  Ето това е едно от нещата, които не ми харесват при разработката на Андроид апс. IDE-то нестава.Твърде досадно е да се занимаваш с настройки и донастроийки.При Xcode всичко ти е подредено и само инстaлирваш и action!Плюс това в разработките на apps за iOS можеш да включваш 3-th part open source librarita. В github e пълно с opensource comunity което разработва най-различни библиотеки и Apple не са ги забранили.Така че всичко е до желание.Apple компютрите били скъпи, дрън-дрън, ако имаш желание сглобяваш hackintosh и започваш да се учиш, после като започнеш работа в някоя фирма Apple компютъра го купува фирмата 🙂 и като цяло най-евтините компютри, от Apple са мак минитата за 1100 лв, ако нямаш толкова има форуми от където можеш да си вземеш секънд ханд за 650- 700 лв. Но като цяло ще има хляб и за iOS develop-ъри и за Android.Даже е добре да се работи в екип, (ios dev с android dev) защото изкачат разни оферти за работа при който възложителя иска app-a да е мултиплатформен.

 7. кюфте

  @Лъчезар Лечев
  А направил ли си си вече виртуално устройство?
  Стартирай го през конзола и виж какви грешки ти дава.
  emulator -avd

 8. Лъчезар Лечев

  През коя конзола? През Eclipse не може да се пише в конзолата му, а на Терминала ми дава че нямам команда emulator?

 9. gatakka Автор

  emulator комантата се намира в sdk/tools/
  или влизаш в тази папка и пишеш ./emulator или правиш симвиличен линк в /bin/bash за да имаш достъп от всякъде

 10. Лъчезар Лечев

  ./emulator -avd Nexus_s
  Failed to load libGL.so
  error libGL.so: cannot open shared object file: No such file or directory
  Failed to load libGL.so
  error libGL.so: cannot open shared object file: No such file or directory
  emulator: emulator window was out of view and was recentered

  Иначе ми показа един прозорец

 11. Гюрчо Жольов Метача

  Най-вероятно нищо, защото в Убунту по подразбиране локейт не е активиран 😉

 12. thedem

  малко оффтопик 🙂 пак за инсталации де:

  Малко да зарадваме уиндоус потребителите , дето им е омръзнало от apache па харесват неща като XAMPP – > http://winginx.com/ – nginx , php, mysql, mngodb …..и др, че са им го направили и с 2 клика да стават нещата :).

  При пингвинчетата отнема повечко време да се наредят тия неща , ама там не е за дилетанти 😉

 13. Фьт Дхюс

  Е те т’ва е онова същото. В някой там от първите епизоди на n2n каза, че одобрява, но още не го е пробвал. Одобрява го, защото е уверен в пичовете с мозъка.

 14. KanKubrat

  Я малко да съживим темата… 🙂 Смъртен грях ли е, яко реша към днешна дата да ползвам Eclipse, вместо Android Studio?

 15. gatakka Автор

  Да, голям проблем ще е, понеже Eclipse вече не се поддържа и му липсват много много неща. Ще се справиш и с него, но ще е трудно.

 16. KanKubrat

  Разбрах! 🙂 Ще се пробвам с Android Studio, пък каквото стане. Миналия път с твоите уроци успях да си напиша каквото ми трябва, сега ще пробвам да си ги адаптирам към Android Studio…

 17. Vili

  Помощ!
  При стартиране на AVD Manager дава следните 2 грешки:

  [2016-08-09 16:01:44 – SDK Manager] Error: Error parsing C:\Users\f\android-sdks\system-images\android-24\android-wear\armeabi-v7a\devices.xml
  [2016-08-09 16:01:44 – SDK Manager] Error: Error parsing C:\Users\f\android-sdks\system-images\android-24\android-wear\x86\devices.xml

  Къде е проблема?

 18. Ангелов

  Здравейте, уроците са страхотни, но аз имам проблем и съм на път да хвърля лаптопа през прозореца и да пробвам директно на телефона. Свалих си нетбеанс, еклипс и андроид студио, е и към 10 гб други глупости, плугини и незнам си какво още.Написах си кода на нетбеанс, утрепах се обаче не можах да намеря емулатор за него.С еклипс същата работа, с андроид студио пак не се оправих, не ми отваря емулатора.За два дни си написах кода, а една седмица не намирам на какъв емулатор да го подкарам.Кажете някоя програме, която се сваля свободно и всичко необходимо е в инсталационния пакет1

 19. gatakka Автор

  Радвам се, че ги намираш за полезни. Само че видеата са стари и за това не става.
  Съдържанието в тях е актуално, но инструментите мнооооого се промениха.
  Силно, ама много силно ти препоръчвам да НЕ използваш Netbeans или Eclipse.
  Google имат нов официален безплатен и много по-добър инструмент наречен Android Studio
  https://developer.android.com/studio/index.html

 20. Ангелов

  При опит да стартирам приложението в андроид студио ми изписва; “No USB devices or running emulators detected“’ “Your CPU doest not support VT-x.“ и до там.

 21. gatakka Автор

  Ами трябва да имаш CPU което поддържа виртуализация, иначе няма как да тръгне емулатора.
  Всичи CPU-та последните 6-7 години имат тази възможност. Да не ти е забранена виртуализацията в BIOS?
  А погледни настройките там и търси за VT или Virtualization, трябва да е Enabled.

 22. Ангелов

  Оказва се обаче, че процесора на тоя лаптоп не го подържа “Intel® Virtualization Technology (VT-x) ‡ No“’ http://ark.intel.com/products/59836/Intel-Pentium-Processor-B960-2M-Cache-2_20-GHz. Да имате някаква идея, как мога направя приложени за телефон по някакъв друг начин. Занимавам се само любителски и правя приложение само за моя употреба, все пак ми е първи опит. 🙂 Пак ти благодаря за отделеното време!

 23. gatakka Автор

  Ау, старичко. Значи единствената ти опция е с истински телефон. Включваш си андроид телефона през USB, в зависимост от модела и версията може да се наложи да включиш Developers options от менюто на телефона и почваш.

 24. gatakka Автор

  Доколкото ми е известно и genymotion изисква cpu виртуализация, така че в неговият случай не е опция.

 25. kjufte

  Може да са променили нещо. Миналата година си играх с него на един AMD 3800+ от 2005 година, който няма виртуализация и нямах проблеми. Освен, че беше супер бавен сестествено. Но до колкото си спомням и виртуализацията беше нужна само за ускорение. Емулаторите бачкаха и без нея.

  Сега видях обаче, че за ARM system image виртуализация не се изисква. Така че може вместо от SDK Manager да свали ARM имиджите вместо нормалните x86.

 26. Ангелов

  Благодаря на всички за съветите! 🙂 Все пак накрая, след 2 часа ядове с установяване на връзката телефона, всичко се получи добре! Даже го намирам за плюс, защото приложението,което си правя е директно инсталирано на телефона и веднага може да се ползва за работа! Е, един минус е може би, че не можеш да видиш, как ще изглежда на други истройства, но мен ме устройва идеално!

 27. Ангелов

  Извинявам се за глупавия въпрос, но преработвам едно десктоп приложение, в приложение за андроид и понеже в него изходната информация се записва в текстови файлове “ .txt“ и съответно при зареждане се извлича от тези файлове , та мисълта ми е, каква е алтернативата в андроид, дали там се поддържа този файлов формат и с какво може да се замени?

 28. gatakka Автор

  Ами нямаш разлика, android както и всяка друга OS може да си работи свободно с текстови и бинарни файлове. Единствената разлика е пътя (папката) в която записваш файловете.
  Класовете на Java които четат и работят с текстове са едни и същи при desktop и android.

 29. Ангелов

  Разбрах, то и кода не ми даде грешка, но след стартиране на приложението се бъгва нещо, явно текстовите файлове се записват някъде и после не може да ги намери! Ще проуча въпросът, вероятно ще се наложи да им давам целия път, докато на компа се записваха в папката на програмата и всичко си вървеше! 🙂 Благодаря за инфото!

 30. Ангелов

  Здравейте, пак забих по един въпрос, не че не съм си горешил по заобиколен начин, но все пак ме гложде!Става въпрос за текстов масив в Java и по конкретно, как да направя проверка за „празни“ елементи на масива.Не мога да разбера с каква стойност се инициализира при създаването му! Пробвах с .equals(“ „), с equals(null) и с equals(„null“) , при което кода се компилира, но при стартиране ми изключва приложението!

 31. kjufte

  Какво означава за тебе текстов масив и неговите елементи?
  String – обектите се проверяват с
  (c == null) || c.isEmpty()

 32. Ангелов

  Проблемът се появява когато декларирам масива така String[] c=new String [5]; Опитах и вашето предложение, но ефекта е същия, изхвърля ме от приложението! Когато го декларирам така String[] c = new String[] {„edno“,“dve“, “ „,“ „……..}; и правя проверка с c.equals(“ „); всичко си работи добре!

 33. kjufte

  Значи проблема е, че не работиш правилно с масив от низове.
  Метод equals(), или isEmpty(), или какъвто и да е друг се вика върху String обект. А ти имаш масив от обекти.

  String[] str = new String[] {„edno“, „dve“, null, „“, „pet“ };

  for (String s : str) {
  System.out.print(„[“ + i + „] „);
  if(s == null) {
  System.out.println(„null“);
  } else if(s.isEmpty()) {
  System.out.println(s);
  } else {
  System.out.println(s);
  }
  i++;
  }

 34. Ангелов

  Да, значи просто масив не ми върши работата за която ми трябва! Благодаря! Ще мисля нещо друго! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *