Как се събира информация за нас, кой и защо…

Ще се опитам да ви обясня как реално се събира информация за нас, без дори да знаем, за какво се използва и дали всъщност това е лошо или добро.
Без теории на конспирация, само факти 🙂

80 мнения по „Как се събира информация за нас, кой и защо…

 1. Гюро Яжов Метача

  Наса-а-ам народе! Хайдде на флейма. Топло-топло. Ще има за всички. Не се бутайте.

 2. Meniak

  Добре де хората събирали информация за мене какво ми харесва какво не ми харесва и при дадени обстоятелства как ще реагирам.
  За това че сам писал в facebook какво ми харесва и какво не и след време цъфнат една каруца рекламки да си купя това дето ми харесва – аз решавам какво ще си купя и какво не и ако си купя да речем бира аз ще реша каква да е Загорка Каменница Чакълица каквато аз искам те просто си предлагат продукта. Интересували се от това как ще реагирам при дадени обстоятелства е че то това си е от едно време но сега е разработено по мащабно.
  Едно време ако външната врата ти е червена значи си от БСП и ще гласуваш за БСП ако ти е синя си СДС ако е неотрална за кои дойде само че по онова време да имаш настолен компютър беше супер лукс еле пак с интернет и ама секои си имаше външна врата боядисана с някав цвят. Както и да е тези неща винаги си ги е имало дали по цвят на вратата или какво си писал в нета те винаги са знаели това което им трябва въпроса е какво и къде ще споделям. Някаде бях чел ако искаш нищо да не се знае за тебе, на компа ти има една буксичка RJ45 извади я, изгори компа, качи се на най-високото място в планината дето и куче не е минавало изкопаи си една дупка и се разови в нея ама няма гаранция че пак няма да те намерят.

  Между другото тая добавка Adblock Plus отдавна я ползвам ама не за друго еми сайтовете са станали прекалено НАГЛИИИ с тези реклами.

 3. Христо

  Невероятни уроци и обяснение г-н Ванков. Едва ли тук, е начина да ви попитам това, но никъде не намерих добра информация относно ООП тоест как да напишем логин форма на ООП както и регистрационна форма. Не знам аз ли съм тъп или просто хората не могат да обясняват като вас, нямам си и на представа. Та искренно ви моля когато и да е ако имате време да обясните малко за това как да напишем логин/регистер система на ооп най – основните неща. Благодаря ви предварително. Всичко хубаво и лека вечер.

 4. Think

  Това, което твърдиш, че дадено IP може да се свърже с физическо лице е доста субективно. Ако устройството, което ползваш, за да влизаш в интернет се води на чуждо име (например на баба ти) информацията се изкривява тотално, защото ще излезе така, че 85 годишна баба обича да обсъжда идеи в сайтове за дрифтинг и тунинг по 5 часа на ден или пък да гледа лесбийско порно по 3 часа на ден. Тежко и горко на фирми, които биха направили маркетинг таргетиране разчитайки на подобни данни. 😀 😀 😀

 5. HanKrum

  … а баба ти ли отива да го плаща, или с нейната дебитна карта или директно от разплащателната и сметка???

 6. IFo

  Ванка, ти все още си Иван Ванков ‘gatakka’ а стила на рисуване може да се нарече ‘скрибане’ 😀
  @Христо определено никой не обяснява както Ванката.

 7. gatakka Автор

  @Христо въпроса ти не е много смислен. ООП не е език, той е парадигма. Няма много смисъл да пишеш login форма на ООП, ако е само тя. Ако тя е част от проект, тогава пишеш проекта на ООП, и формата е просто част от него. А това как става, ами имам над 10 часа видеа по темата…….

  @Think ако имаше само IP щеше да си прав. Но ако вземем комбинацията от IP, бисквитки, сесии в сайтове, кои сайтове посещаваш, мобилен телефон, геолокация, чат съобщения…….. мисля, че лесно може да разберат дали имаш луда баба, или си ти 🙂 За това е необходима максимално количество информация.

  @IFo скрибане ме кефи 🙂

 8. gatakka Автор

  backpropagation
  http://galaxy.agh.edu.pl/~vlsi/AI/backp_t_en/backprop.html
  Този алгоритъм дава началото на много неща. В последствие се мислят и други, специализирани за клъстаризиране, function aproximation…….. но това е „началото“ и все още днес се ползва масово. АКо имаш андроид или iOS вътре сумати неща работят с този алгоритъм 🙂

 9. thedem

  Най добре е комбинация между ghostery , adblock, flashblock , удряне на една права лопата на директория .macromedia да си мисли че записва lso, удряне на една права лопата на HOST , да си мисли и браузъра че праща нещо на сървърите дето уж пазят от опасни сайтове. Ако се ползват хромеле да се дадат отметките на екстеншъните, да работят в инкогнито моде , иначе инкогнито модето е по не инкогнито от стандартното , и общо взето това е за НЕ СТЕЛТ РЕЖИМ :). За стелт режим вече идва TOR NETWORK – TOR BROWSER с блокиран жабаскрипт, всичкия комуникационен софтуер пренасочен през локалното прокси на tor network с двойно криптиране , веднъж с SSL и веднъж с OTR или Blowfish или друго и тъй 🙂

 10. Levent

  А изчистване на кукита на лисицата + хром само за сошиал: фб, гмейл и подобни може ли да се смята за някакво решение? 🙂

 11. gatakka Автор

  @Levent не, няма да помогне много, защото като ги изчистиш, те ще се сложат пак 🙂
  Ghostery+adblock е практично решение по отношение на жертви-ефективност.

 12. taniiak

  Направете си един експеримент. Отворете тубата и разгледайте няколко клипа в страни допълнителните клипчета забележете на някой пише препоръчано за вас. После изтрийте кукитата на браузъра презаредете страницата и няма да има и един препоръчан клип.
  Ето и пример само дето не са ми познали любимия жанр музика 😀
  http://prikachi.com/images.php?images/656/5846656P.jpg

 13. ftpkid

  @gatakka
  А ти как точно си си направил собствения мейл? Чрез хостинг компания ли?

  А принципно начинът какъв е? Сървър, домейн, MTA, евентуално IMAP/POP, a кой SMTP ползваме? 🙂

 14. thedem

  Ей тука едно решенийце на проблемчето LSO при Linux, другите да се спасяват както могат 🙂 :

  rm -Rf ~/.macromedia/Flash_Player
  ln -s /dev/null ~/.macromedia/Flash_Player

  🙂 🙂 🙂

 15. cryyper

  Аз съм с Ghostery отдавна и блокирам всичко което видя 😀 Това помага ли до известна степен ?

 16. gatakka Автор

  @cryyper ghostery спира точно това, да те идентифицират кой си с бисквитки от други сайтове, маяци и подобни техники. За това върши ПРЕКРАСНА работа. Така когато сърфираш оставаш „анонимен“ за 3-ти страни като fb, google…..

 17. gatakka Автор

  @ftpkid аз конкретно си имам машина на колокация и домейн. Аз съм си вдигнал мейл сървъра и си бачкам през SMTP с него. Аз си администрирам сървъра, никой друг няма достъп до него. И да, криптирал съм дисковете, понеже си го ползвам за личен облак 🙂 Синхронизация на файлове (като dropbox) контакти, бележки, файлове 🙂

  Това е малко сложно за обикновен потребител, но с обикновен хост и домейн всяка хостинг компания ще ти даде твой мейл сървър. За да се чете (поне в България) трябва разрешение от прокурор/съд…..
  И сега gmail пощата я ползвам за fake mail или регистрации за които не ми пука, а моя си мейл си е за лични неща. И нямам никакъв спам 🙂

 18. xkernell

  Ванка, дай да те питам нещо… защо на новите видеа, всеки път когато завършваш, казваш „Аз бях Иван Ванков ‘gatakka’…“ ? 😀 Еми още си… и ще бъдеш… така звучи все едно идва края на света и ти записваш в последните минути… 😀

 19. xkernell

  @МартинАтанасов, не е наглост а задълженост. 🙂 Те да не мислиш, че искат да ти спазват правата? Да де, за ония права дето само на хартия ги има говорим…

 20. gatakka Автор

  @xkernell защото в началото почвам с АЗ СЪМ и накрая аз бях (вашият домакин). Така е коректно според етикета и езиковата култура.

 21. mail

  Привет, а може ли да препоръчате къде да използвам мейл, така че писмата ми да не минават през някаква машина, която да следи какво правя и т.н. Съжалявам но за мен лично това:

  @ftpkid аз конкретно си имам машина на колокация и домейн. Аз съм си вдигнал мейл сървъра и си бачкам през SMTP с него. Аз си администрирам сървъра, никой друг няма достъп до него. И да, криптирал съм дисковете, понеже си го ползвам за личен облак Синхронизация на файлове (като dropbox) контакти, бележки, файлове

  е малко сложно. Предполагам, че hotmail, yahoo и те са като gmail, или бъркам? От друга страна дълги години съм имал в абв и спама там не можа да се спре, като стана в gmail.

  Иначе използвам ghostery, за сафари имам и DoNotTrackMe, жалко че няма adblock+ все още, но някъде четох че ще има в скоро време

 22. gatakka Автор

  @mail най-лесният начин да имаш собствен мейл, е да си вземш домейн и хост от дадена хостинг компания. Силно препоръчително е да от България, понеже когато компанията е българска, и сървърите са в България, работят българските закони. Разбира се, можеш да си вземеш и някъде на някой остров, но там трябва да направиш проучване.

  Ще дам пример със superhosting, аз лично ги харесвам, но със неща важат и за всяка друга. Просто потърси, сравни и избери.

  Трябва да си купиш домейн (име), както аз съм си купил gatakka.eu, както и ABV са си купили ABV. .com, .net ще ти струват около 20 лева на година. .eu ще ти струва около 15. Можеш да си избереш и нещо екзотично, като .cc или .tw. Технически няма значение, въпрос на вкус. Това ти е домейна. Избираш име, пример IvanPetrov.eu, IvanPetroc.com и си го купуваш. Може да има само едно такова име в целия свят, така че може точно твоето име да е заето вече 🙂

  След като си избереш име (можеш да провериш дали е свободно преди да купуваш) купуваш името, но ще ти трябва и някой сървър, който да ти обслужва мейла. Това се нарича хостинг. В superhosting най-евтиния такъв сървър е около 5 лева на месец, сравни цените с други компании. Има и по-скъпи, които ти дават повече, но вземи повече, само ако имаш нужда. Винаги можеш да го увеличиш по-късно.

  Като пуснеш поръчката за име и хостинг, и платиш след максимум 2 дни вече ще си собственик и ще можеш да го ползваш. Цялата администрация, конфигурация…… ще се направи за теб от хостинг компанията (нали им плащаш) 🙂

  Да кажем, че си купил домейна ivanpetrov.com
  Сега влизаш в администраторския панел на твоя домейн, който хостинг компанията ще ти направи и си правиш мейл, който ЩЕ трябва да завършва на @ivanpetrov.com Примерно private@ivanpetroc.com или wtf@ivanpetrov.com
  Можеш да си направиш много такива, около 100 за най-евтиния вариант на суперхостинг.
  И това е, после си закачаш мейл клиент като thunderbirth, outlook или подобни,и през smtp или POP3 (настройките ти се дават от самата хостинг компания) и вече можеш да получаваш и пращаш мейли.

  Имай предвид, че ако се регистрираш с този мейл в някой „кофти“ сайт, и той попадне в някакви списъци за spam, ще почнеш да получаваш спам. За това те съветвам да си направиш 2-3 пощенски кутии, и за комуникация с хора, ползваш само едната, а другите за регистрации и подобни.

  надявам се, че успях да обясня 🙂
  И да, последно, ако ТИ пратиш от ТВОЯТА поща писмо на gmail, то това писмо ще бъде прочетено от gmail 🙂 Но ако водиш комуникация с някой, който НЕ е на gmail или подобна облачна система, единствения начин да докопат тази информация е физически да я вземат от сървъра, за което е необходимо съдебно разрешение.

 23. ftpkid

  @gatakka
  Попитах по-скоро за конкретика. Примерно си имам сървър и от него искам да пращам писма, но и на него да получавам. Затова купувам сървър и домейн. Инсталирам exim4, а после EximClamAV за спам и подобни. След това ми трябва IMAP или POP3. Слагам dovecot, да речем. И накрая, тъй като не ми се пишат съобщения от терминала, нито ми се пишат формуляри, си инсталирам squirrelmail, roundcube или други подобни уебмейл клиенти.

  Смятам да пробвам на безплатен хост, само и единствено за тест, а не за реални и перманентна алтернатива. Това ли е всичко или пропускам нещо? А ако използвам smtp.google.com, вместо exim/postifx/sendmail, от гледна точка privacy, ще съществува ли абсолютно същата „опасност“, все едно си използвам @gmai.com адрес? 🙂

 24. gatakka Автор

  smtp.google.com ти е връзката с gmail. Ти ще пращаш и получаваш от gmail, тоест няма разлика дали им ползваш web интерфейса, сали ползваш thunderbirth или Vi 🙂 Съобщенията ЩЕ минават и ЩЕ се записват в gmail.
  За това самия мейл сървър трябва да е при теб, а вече дали ще комуникираш с него през smtp, pop3 или нещо друго няма значение. Това са протоколи, които ти позволяват да работиш с мейл сървъра, но самия мейл сървър е този, който обработва съобщенията. Там е „ключа на палатката“ 🙂

 25. Vanko Ivanov

  x@ownmail.com праща писмо(1) на y@corporatemail.com
  x@ownmail.com получава писмо(2) от y@corporatemail.com

  „Сканират“ ли се и двете писма от corporatemail.com ?

  „Собствен mail server“ избягва „сканиране“ само при комуникация с друг „собствен mail server“ ?

  x@ownmail.com y@ownmail2.com

  http://www.webcafe.bg/id_1100019206

  Поздрави г-н Ванков.
  Какво е мнението Ви за новото „рекламно“ лого на България за 1 400 000 лева ?

  Написано БДС.

 26. Think

  @HanKrum за какви разплащателни сметки и дебитни карти говориш ?! Вземаш си с кеш един таблет 3-та ръка, чиито оригинален собственик е бабата на Али Баба от Гренландия и ползваш интернет от най-различни натоварени хотспотове. При този начин не си собственик нито на устройството, нито на нета. Напълно анонимен си.

  @gatakka, идеята ми беше, че стига да искаш няма начин да свържат човека, който сърфира в интернет с истинската самоличност. Ако ползваш непроследяемо до твоето име устройство (както описах горе) през доста натоварени публични хотспотове, най-доброто което могат да разберат е какъв тип човек ползва конкретното устройство, НО КОЙ ТОЧНО Е няма никакъв шанс да се разбере.

  В крайна сметка абсолютно всичко на този свят може да се ползва както за добро така и за зло. Дори с най-елементарен камък можеш както да убиеш човек, така и да построиш къща. Така е и с всичко останало. С технологиите за следене може както да се предотвратяват престъпления, така и да се създават престъпления. Нещата са нито черни, нито бели. Следенето при определена ситуация може да ти спаси живота, както и на тези които обичаш, а също така може и да го разруши. Тук идва дилемата за сигурност vs свобода. Не може хем да си слагаш маска и да протестираш срещу следенето в интернет и да искаш да си от „Анонимните“, хем след това да се оплакваш, че разни педофили тормозят детето ти в интернет …

 27. cryyper

  А пък аз досега се доверявах на gmail…..
  @gatakka ти ползваш ли социални мрежи(Google+ , Facebook..) ?

 28. kernel

  Аз ползвам основно хром, защото ми е малко по-бърз от мозилата. Когато влезна в джи мейла си дори и на другия край на света веднага ми се импортират всички данни, запазени отметки, бисквитки и тем подобни и наистина ми е по-лесно така не е нужно да настройвам всичко на ново. Лошото е че знаят всичко за мен. Даже сега имам никнеймите и мейлите на хората, които са ми ползвали компа, изкачат си сами 😀

 29. aaa

  Само да попитам,как се издържат Adblock Plus и Ghostery™ ? Ти сам казваш каква е целта на всяка една компания.Мерси!

 30. Гюро Яжов Метача

  Минавам да видя какво става и какво гледам?

  Слабичко.

  Хайде Ве, още можете. Искаме action!

  Ма то и Ванката е за бой, защото изстреля този ми ти много полезен урок и народа се юрна да гледа.

 31. Гюро Яжов Метача

  Аз бих изчакал няколко седмици да се е вие веселбата и чак тогава да пусна урок.

  Сега ни се уби забавата 🙁

 32. gatakka Автор

  @aaa тези проекто не са за пари, те са от ентусиасти, както и аз правя видеата без пари. Просто за идеята 🙂 И са с отворен код, там няма скрито покрито
  @Гюро Яжов Метача сори че ти развалям флеймския кеф, така се случи 🙂 Нищо де, има цял интернет, все някъде ще има място за активен флейм 🙂

 33. xkernell

  http://gizmodo.com/5981607/report-facebook-creating-app-to-track-you-and-your-friends
  Вижте до къде са стигнали… скоро това ще става само като си логнат в СуратКитап акаунта си… и ще се знае къде си в определен момент… ей… ще съкратят половината CIA заради тях… та те им вършат цялата работа…

 34. Гюро Яжов Метача

  Така нека се изкаже все пак в тази тема. Аз самият отдавна правя сериозни усилия да ограничавам щетите. За щастие днес това не е много трудно. За всяка една бисквитка съм инструктирал да ме пита. Приети са по подразбиране бисквитките от местата които пиша. На всичко друго давам отказ с запомняне на отказа. Не давам запомняне, ако не съм сигурен, че няма да пиша.

  Но ето например тук ВП е една коректна платформа. Мога да напиша коментар и с изключени бисквитки, но все пак са включени тук, защото не ми се пише всеки път име и поща.

  Рекламните бисквитки се познават лесно обикновено. Те идват най-често не от същото място.

  Ограничил съм и js за всеки поотделно решавам, дали желая да го пусна. Забранено е всичко свързано с някакви лица и техни неща, както и аналитиката.

  Фалша е просто разкаран, нямам такова нещо.

  Също съм инструктирал да се дава минимална информация от user agent.

  И въпреки това установявам някой неща. Първото беше, когато Дидко ми рече, че в неговия дневник аналитиката ме отчита. Не знаел как, но така било. Чудих се как е възможно.

  Но наскоро имах и други доказателства. Бях търсил нещо по тема, която не съм се интересувал преди. След ден два от друг компютър в същата мрежа започвам да получавам реклами за същото нещо. И като спам също почнах да получавам за същото. Имам доста пощи разхвърляни по много доставчици и всяка се ползва за нещо конкретно.

  Но още по уникален случай беше, че седнах на съвсем друг компютър, свързан към друг оператор. Там рядко сядам. Но бях седнал и отворил напълно нова за мен страница, която не посещавам. И о чудо. Бях залят с реклами за нещо, което текущо ме интересуваше, но не го бях правил на онзи компютър. Там не само бях с друг четец, там бях с друга ОС. Бях на друго място физически. И бях на друг доставчик. Не бях влязъл никъде с име и парола. Бях отворил две страници.

  И някак си рекламната машина ме позна безпроблемно. И то ме позна въпреки мерките дето взимам от години. Та ей такива неща.

 35. Гюро Яжов Метача

  Забравих да кажа, че и „Търсачката“ обикновено не ползвам пряко, а когато е пряко не съм влязъл и съм почистил връзките.

 36. Петър

  Ванка много добре си обяснил всичко, как да се скрием като блокираме javascript-a и като трием cockies etc, etc, но пак има тракинг вратичка… Всички ползваме мобилни у-ва било то смартфон или таблет Android или iOS…
  Още като си включа телефона и ми казва че ако искам да ползвам Google Play store трябва да си въведа login name-a от gmail или да си направя такъв… Започнеш ли да ползваш google play започва и един тракинг започват да следят какви приложения ползваш, колко време престояваш в даден сайт и и какви търсения правиш с терсачката на google и така нататък.Та реално ако се скриеш на компа си трябва да намериш начин да се покриеш и на телефона си(има начини) като не използваш Google Play и като си изключиш в настройките location sevices който тайничко пращали данни до сървърите на Google уж за да могат да се правят по-добри future improvements.Та така всички който мислят да се покрият какви сайтове посещават и с кой каква коренспонденция имат трябва да помислят и как ще се покрият и на мобилните си у-ва. 😉

 37. Гюро Яжов Метача

  Ха-ха моят телефон е от тъпите и единственият който ме следи, е мобилният ми оператор и предполагаемо някое звено в МВР, макар последното да не знам защо му е. Аз за толкова години, наистина не открих причина да си купувам такова извращение.

 38. Гюро Яжов Метача

  Да но не си задължен да я ползваш. Пък и можеш да си регистрираш граватар с напълно измислена поща. Хубаво би било да има и алтернативна система под наш контрол, но това е положението.

 39. aaa

  @@@Петър
  От тук можеш да си дръпнеш екстеншъна и с него да си сваляш арк-та от гугъл плей директно на компа от Хром .Така няма нужда да ползваш програмата в телефона.
  http://apps.evozi.com/apk-downloader/

 40. teneke

  Чак сега обърнах внимание за изкуствения интелект …

  Аз само си направих едно, което мяза на сири, ама за андроид. Изключително лесно е да се симулира приложение като сири … по най-простия начин с една сурия иф-ове може да се изгради ..

 41. Гюро Яжов Метача

  Тенеке, я ни светни, какво по дяволите е „Сири“.

 42. Гюро Яжов Метача

  Мое да съм леко цапнат де да знаеш? Не Ве сериозно не знам какво е. Човек не може да знае всичко.

 43. Ediz

  Здрасти Гатака, би ли уточнил какво ще рече поща в собствен сървър? Ако е в хост – не ли е вероятно хост компанията да продава моята информация? А ако издигна вкъщи сървъра – проследяват ми интернета и пак информацията отива при голямата БД.

 44. gatakka Автор

  Имам цяло видео по темата. Ако си на vps или дедикейтната машина, можеш да направиш така, че да НЕ могат да получават достъп. На споделен хостинг ще е трудно.
  Не те разбрах какво значи проследяват ти нета и информацията отивала някъде. Какво като го проследят? Ще вземат IP адреса, не информацията…..

 45. Ediz

  Нещо от вида на sniffer, предполагам. Тези неща все още са ми тъмна Индия, обаче няма ли начини как да проследят трафика?

 46. gatakka Автор

  Не е лесна работа да следиш трафика, особено ако е през https или друго криптиране 🙂

 47. sHoRt

  Хмм.. не мисля че някой ще седне да се занимава да следи трафика само за да вземе информацията къде влизаш и etc. По-вероятно да те следят е ако си някой хакер/кракер или си направил някакво нарушение което е довело до нещо лошо, също и ако си заподозрян. Иначе за какво някой ви хабил ценни ресурси за да ти намерят 1/2 email-a и там малко вероятно ама може и до паролите да се доберат? Ако е за реклама на продукт то по-ефикасно е да пусне един масов спам и би могло да привлече 1/2 клиента. Иначе ако си мислите че сте толкова „важен“ че да си хабят времето и парите се лъжите. Ако някой е способен да направи това и е от „лошите“ няма да си хаби времето точно за вас (освен ако не сте милионер или потенциален сериозен инвеститор в някой сектор :D). Това е моето мнение относно следенето на трафика. Иначе има много сайтове които събират информация или такива заразени от кракери (най-вече) и информацията която влиза в сайта отива при тях. (А те повярвайте няма да я използват за да си направят реклама на продукта повярвайте. XAXAXAA) 🙂

 48. piperko

  Това с мейл сървъра е голяма глупост. Аз ако ти пиша мейл през gmail и ти ми върнеш отговор от твоя супер secure неизвестен бла-бла личен сървър и нищо няма да се запише в gmail, така ли? А ако ползвам mail forwarding и ти дори не знаеш, че кореспондираш всъщност с gmail-ския ми account? Или твоята теория е валидна само за тази конкретна ситуация, но иначе хората са глупави и не са се сетили за твоята малка „хитра“ идейка? Pathetic.

 49. Гюрчо Жольов Метача

  Пиперко мисленето ти е достойно за равнището на ОС, която ползваш.

 50. thedem

  piperko , в тоя час дето си писал , не знам на колко ракия си бил , ама това не е оправдание 🙂 .
  От цялата работа гугъл ще си анализират пак твоя мейл акаунт , не неговия. А иначе какъв е смисъла да ти праща секюрнат мейл на несекюрнат човек 🙂 . Все едно комуникацията на ФСБ , да ползва сървъри на ЦРУ 🙂 айде сега 🙂 .

 51. piperko

  @thedem:
  Нали ще имат цялата кореспонденция – аз какво съм му писал и той какво е отговорил. Така ако си е кореспондирал с 20 човека в gmail, google имат 20 мейла, които са били изпратени към него и на които той е отговорил, което е и част от неговата кореспонденция. Толкова ли е трудно за схващане? Това за секюрнатото беше ирония.

  @Гюрчо Жольов Метача:
  То заради хора с велико мислене като вашето всеки месец се предлага работа, за която няма кадърни хора, които да я вършат и после мрънат всички и протестират как нямало работни места и на запад какво било и те нищо, че били идиоти, било справедливо да взимат голяма европейска заплата.

 52. Гюрчо Жольов Метача

  A-a-a да си имаме уважението. Аз съм метач, ако има нещо за метене, свиркай. С радост ще взема парите на поредното мамино синче. Това е най-сладкото. А за великите работи дири некой велик. Язе сум по простите.

  А Ве въобще при теб има ли някаква връзка между изреченото и смисъла му?

 53. buhala

  Един въпрос:как фейсбук чете информация от другите сайтове? Чрез тези like/share бутони?

 54. thedem

  Еее туй какво му стана пак си постна докато си пишех , да с like ама може и да не се вижда like-to . Винаги като пия, и поства само докато пиша 🙂 някаква комбинация клавишна има 🙂

 55. gatakka Автор

  @buhala FB зарежда javascript в твоя сайт, в браузъра на потребителя. JS има 100% достъп до всичко в конкретния HTML, включително бисквитки, IP, браузър ……

 56. Viktor

  Здрасти Ванка,
  Чудесно видео, знам че малко ми е закъснял коментара, но все пак, що пък да не кажа една две добри думи.
  За какво се събира информацията, ами ще те разочаровам, рекламата е само върха на айсберга. Използва се за съвсем истински шпионаж и разработки като от най-дивите години на социализма и по този въпрос е изтекла немалко информация. NSA имат право да поискат данни от всяка една компания в Щатите и да извършат разследване срещо всеки един гражданин на страна различна от САЩ и в числото на тези компании влизат и Fb, Twitter, Microsoft, Google, който ти дойде на акъла. И ето малко данни: Google има така наречения Google footprint – това представлява, лог за всяка твоя активност за това какво си търсил, къде си бил редиректнат, с кой акаунт с кой фб акаунт, с кое IP и тн и тн, което според тях ще сортира данните за теб, така че по-лесно да намериш това, което търсиш. Това което не казват обаче, е че може да бъде използвано по абсолютно същия механизъм, за да те манипулира или просто да ти набутва определени страници преди други, за да могат те да си изкарват парички(факт има съвсем легална платена услуга, за да ти дигнат Google rank-a на страницата, пък ако ще SEO-то и да е насрано. И най-важното този footprint знае всичко за теб, дори това което ти си забравил сам ) Същото нещо го има във FB и всичките други подобни viral application-и. И не само това, шоуто тепърва предстои, повечето мобилни телефони имат api-та с които можеш да получаваш информация за това кога телефона е в движение, кога ставаш (за пръв път го вдигаш от раклата например, или кога го оставяш когато си лягаш) да не говорим, че всеки един мобилен телефон е напълно проследим по това колко силна е връзката м/у него и най-близката базова станция на определния оператор, а дори в малък град като София има дооста такива станции. И в такъв момент хората си казват: „Кво ме боли, кой го е грижа за моите данни и за тва че гледам долнопробно порно“, ами аз бих отговорил с контрвъпрос, всички знаем какви са били последствията на режима на Хитлер върху целия свят, сега си представете какво би било ако човек като Хитлер разполага с информацията, която дотук коментирах. Как това би се отразило на някой, който иска да си разчисти сметките с „инакомислещите“, аз лично настръхвам като се замисля.

 57. Жеко Жольов Копача

  Вик лесно е да говориш след Сноудън, но реално той не каза почти нищо неизвестно преди, сиреч тайните си остават такива.

 58. taniiak

  Човека избяга и издаде толкова ‘ценна’ информация и никой не успя да го шътне заради тва цъ цъ цъ

 59. Боби

  @Viktor: Съгласен съм с това което казваш, но то е следствие на най-основната причина.
  Тя е свързана и с въпроса на Ванката в клипа: кой и защо прави това.
  Отговора на пръв поглед е тривиален, но ще добавя някои пояснения.
  Да, отговора е: за ПАРИ.
  НО
  Продължение: Пари = Робство (няма конспирация – лесно се доказва – чети надолу).
  Днешните пари са само хартии. Илюзията, че имат такава се създава от факта, че ги използваме, за да разменяме стоки и услуги.
  Как добиват стойност?
  Ами примерно, отиваш в банката и те ти дават кредит, а ти си даваш ПОДПИСА. Много важен момент! Точно с него добиват стойност. Ти си даваш съгласието да бъхтиш като РОБ (както казах лесно се доказва – това именно е робство), докато ги върнеш, че и с лихва. Евентуално „наемаш“ още роби, които да свършат част от работата, а след това със евентуално спечеленото се заробваш с нещо друго и т.н.
  Ако още се съмняваш, се запитай с колко свободно време разполагаш (въпреки че професията програмист е една от най-добре платените в момента, да не говорим за другите браншове)?

  Следва другия отговор: Кой поръчва?
  Ами БАНКИТЕ и хората зад тях (същинската аристокрация). Ако няма кой да потребява безумия, номера им ще минава до време и хората ще са доволни от постигнатото и няма да бъхтят като обезумели. Съответно кой дава пари на банките? Ехо? Преди малко с подписа…
  Ако я няма тази маркетингова машина, любезно разяснена от gatakka, само будала ще си даде подписа. Факт е, че днес суперинтелигентни хора го правят.

 60. ValLl

  Здравейте! Найстина много добра дискусия се получи с последните коментари. Знаех ги повечето неща(хайде да кажем предполагах), но не се бях замислял толкова. Вече е късно за всички и всички сме като прочетена книга пред големите кооперации, макар че за сега публично няма информация(или паса патките) за някой, който е изгорял от това(нали за по обикновените хора става въпрос).

  Стана ми интересно за това което гатака спомена за джаваскрипта във фейсбук. Може ли малко повече информация, какво точно прави, как го прави, какво печеля/загубя ако го спра изцяло и т.н.

 61. Фьт Дхюс

  Хайде сега Бобенце да идеш и да прочетеш що е туй аристокрация. И забравяш един мно’о важен момент. Онова дето го извика неколкократно, сиреч подписа, никой не ти е насочил калашника към слепоочието, сам си го дал готин.

  От нищо не следва уравнението пари=робство. Напротив, това дори е алогизъм. Да Ве гледали сме духчето на времето и ние, гледали сме и други филми. Този хич не е първият по-скоро е обобщаващ. Само дето не сме на единадесет години и понякога ползваме онзи странен орган в черепната си кутия и по предназначение.

  Хайде сега иди и си вземи макината, че толкова много хормони идват в повечко за здравето.

 62. Един от нас

  http://computerworld.bg/50494_microsoft_s_paket_ot_oblachni_uslugi_za_umni_avtomobili
  Има ги вече. И „умни“ къщи има. Офисите ни одавна са умни също. Улиците и заведенията също.
  Последните дори само заради видео наблюдението и наличието на достъп до интернет, позиционирането с триангулация по клетки на мобилен оператор.
  Няма значение дали си с умен, или тъп телефон. Искаш ли да комуникираш с когото и да било по начин различен от пряка вербална комуникация, вече си в матрицата … 🙂
  Та така мили ми съчитатели!
  Поздрави и хубаво доработване на седмицата!
  Ванка, благодаря ти за четивата и видеата!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *